Zwangerschapsstreep

Een zwangerschapsstreep is een wat donkere verticale streep die over je buik verschijnt naarmate je langer zwanger bent. Hij loopt vaak van je schaambeen tot je navel, maar kan ook over je hele buik lopen. De zwangerschapsstreep wordt ook wel linea nigra genoemd. Niet alle zwangere vrouwen krijgen zo’n zichtbare zwangerschapsstreep. Je kunt het als vervelend ervaren, maar wees gerust; de streep zal na je zwangerschap weer verdwijnen.

Een zwangerschapsstreep is trouwens iets anders dan zwangerschapsstrepen (striae). Zwangerschapsstrepen blijven na je zwangerschap vaak wel zichtbaar.

Wat is het?

Eigenlijk heeft iedereen (zwanger of niet) een zwangerschapsstreep. Alleen dan zie je hem niet omdat hij dezelfde kleur heeft als je buik. Doordat je tijdens je zwangerschap meer en makkelijker pigment aanmaakt verandert je zwangerschapsstreep van kleur en wordt hij dus zichtbaar.

Wanneer krijg je een zwangerschapsstreep?

De zwangerschapsstreep wordt meestal zichtbaar in je tweede trimester. Hoe donkerder jouw huidskleur, hoe groter de kans op een zwangerschapsstreep. Niet alle zwangere vrouwen krijgen overigens zo’n streep.

Kan ik een zwangerschapsstreep voorkomen?

Je kunt een zwangerschapsstreep niet helemaal voorkomen, maar je kunt hem wel zo licht mogelijk proberen te houden door je buik niet al teveel bloot te stellen aan de zon en goed in te smeren met een hoge factor.

Verdwijnt de streep vanzelf?

In principe verdwijnt hij straks vanzelf weer na de geboorte van je kind, maar hoe lang dit duurt wisselt wel per persoon. Het hangt o.a. samen met je hormoonhuishouding. Ook het geven van borstvoeding heeft er invloed op, dan blijft je zwangerschapsstreep ook wat langer zichtbaar. In de meeste gevallen duurt het dus wel een paar maanden.

Bakerpraatje

 Loopt jouw zwangerschapsstreep tot je navel? Dan krijg je een jongen. Loopt de streep ook door boven je navel? Dan krijg je een meisje.