Striae (zwangerschapsstriemen)

Striae (ook wel zwangerschapsstriemen of -strepen genoemd) ontstaan omdat je huid tijdens de zwangerschap op bepaalde plekken wordt uitgerekt. Je baarmoeder groeit samen met je baby en drukt tegen het weefsel en de huid van je buik. Je borsten worden groter naarmate ze meer melkklieren aanmaken. Daarnaast houdt je lichaam vet vast, dat wordt opgeslagen op je dijen, heupen en billen.

De groei van je lichaam gaat dus sneller dan dat je huid kan oprekken. Je opperhuid en het onderhuids bindweefsel scheuren een stukje, waardoor er roodpaarse strepen ontstaan. Niet iedere zwangere vrouw krijgt striae. Daarnaast is de vorming van striae deels erfelijk bepaald. Als er veel mensen in jouw familie striae hebben, kun je er zelf ook eerder last van krijgen.

Littekentjes

Als er eenmaal striae ontstaan is in je huid, kan je lichaam dat niet meer herstellen. Op de plekken waar je huid te ver is uitgerekt, ontstaan kleine littekentjes. De huid blijft op die plaatsen slapper dan voor je zwangerschap. Het kan zijn dat deze littekentjes een beetje jeuken. Als ze net zijn ontstaan, vallen ze met hun roodblauwe kleur meestal erg op. Dat blijft gelukkig niet zo. Naarmate de streepjes langer op je huid staan, worden ze langzaam lichter van kleur en minder opvallend. Ze zullen echter nooit helemaal verdwijnen.

Mieke: “Ik had er best wel moeite mee dat mijn hele lichaam onder de knalrode strepen zat. Gelukkig zijn ze nu wit en redelijk weggetrokken. En ik heb er natuurlijk een prachtige dochter aan overgehouden!”

Is striae te voorkomen?

Helaas kun je niet helemaal voorkomen dat je striae krijgt, omdat er bij het ontstaan ook erfelijke factoren een rol spelen. Door het gebruik van een speciale zwangerschapsstriemenbalsem verklein je de kans op striae. De eerste tekenen van striae zijn onzichtbaar, dus is het belangrijk op om tijd te beginnen met smeren. Daardoor wordt het collageen in je huid opgebouwd en houd je je huid in optimale conditie. Smeer niet alleen je buik, maar ook je borsten, billen en benen in. Ook is het verstandig om te blijven smeren in de periode na de bevalling. 

Vaak helpt het ook wanneer je ervoor zorgt dat de striaegevoelige plekken op je lichaam voldoende steun krijgen en goed verzorgd worden. Een stevige, katoenen bh voorkomt dat de huid van je borsten onder invloed van de zwaartekracht wordt uitgerekt. De huid op je buik, benen, borsten en heupen verzorg je met behulp van regelmatige massages. Dat doe je door met je vingers stukjes huid beet te pakken en weer los te laten. De hoeveelheid vet die er wordt opgeslagen, kun je beheersen door gezond te eten en veel water te drinken.

TipBepanthen heeft een speciale balsem die de aanmaak van collageen helpt te stimuleren en de huid soepel en elastisch houdt. Check het Testpanel voor de ervaringen van anderen.

Heb je vragen over striae of andere huidproblemen? Stel ze aan dermatoloog Marjolein Leenarts van het WIJ Deskundigenpanel.