Spataderen

Spataderen komen regelmatig voor bij zwangeren. Het hormoon progesteron speelt hier een rol. De wanden van de aderen worden zwakker. Ook belemmert je groeiende baarmoeder enigszins de bloedsomloop. Het bloed kan hierdoor minder goed terugstromen naar boven. 

Voorkomen van spataderen

Om spataderen te helpen voorkomen, probeer je langdurig staan te vermijden. Als dit niet mogelijk is, breng je het gewicht afwisselend van de hakken naar je tenen en terug. Dit zorgt ervoor dat de beenspieren het bloed omhoog pompen. Om die reden is ook beweging goed. Fietsen, zwemmen en wandelen hebben een gunstige uitwerking op de bloedsomloop. Qua kleding zorg je voor loszittende kleren. Neem je rust en ga regelmatig met de benen omhoog zitten. Zo kan het bloed beter richting je hart stromen. Verhoog ook het voeteinde van je bed door een kussen onder je matras te leggen.

Heb je ernstige last van spataderen? Draag dan goed aangemeten steunkousen. Vraag je verloskundige of huisarts om advies.

Reacties (2)

afbeelding van Pieris
1 juni 2017
Helaas wel, ik ben goed blauw... Nog geen sprake van ontstekingen maar ik moet nog 16 weken (...)! Steunkousen gekregen, maar ik zie de spataderen elke dag oprukken. En helaas zijn ze niet beperkt gebleven tot mijn benen :-)
afbeelding van veen-15766
17 april 2017
Hallo dames,
Helaas ondanks de steunkousen toch een ontstoken spatader werd woensdag door de huisarts naar de 1e hulp doorverwezen om een echo van mijn benen te laten maken. Maar het is oppervlakkige trombose gelukkig nog geen diepe trombose.
Ik moet het nu 2 weken aankijken. Ze verwachten dat het dan vanzelf weggaat.. bloedverdunners in de zwangerschap schijnt niet zo goed te zijn maar aldus dit erger wordt moet ik aan de bel trekken en krijg ik alsnog voor een maandje bloedverdunners...
Hebben jullie hier ook last van?
Gr. Wendy