Sneller moe

Grote kans dat je snel moe bent, nu je zwanger bent. Vermoeidheid komt veel voor tijdens een zwangerschap, vooral de eerste 12 weken. Er gebeurt van alles in je lichaam en dat kost veel energie. Meestal is de ergste vermoeidheid na 3 maanden over.

In het tweede semester van je zwangerschap heeft je lichaam zich helemaal aangepast aan alle veranderingen. Plotseling heb je weer energie voor tien!

Wat je kunt doen tegen vermoeidheid

  • Pas je leefpatroon aan aan het zwanger zijn. Geef toe aan het moe zijn!
  • Probeer korte rustmomenten te pakken.
  • Ga op tijd naar bed.
  • Schrijf eens op wat je eet. Voeding met veel suiker - koekjes, snoep, ijs - kan ook deels je vermoeidheid veroorzaken. 

Toch blijft je slaappatroon anders dan voor de zwangerschap. Vooral de laatste drie maanden kan je nachtrust verstoord raken. Je baby drukt op je blaas waardoor je vaker moet plassen en met een dikke buik valt het niet mee om van houding te veranderen.

De beste houding is op de zij, met één been opgetrokken boven het andere been. Een kussen onder je knie en eventueel je buik ligt ook prettig. Een bad of warme douche en een beker warme melk voor het slapengaan zorgen voor ontspanning.

Zorg dat je uitgerust aan de bevalling begint. Lukt het ’s nachts niet om te slapen, probeer dan overdag een dutje te doen. Luister goed naar je lichaam en gun jezelf voldoende rust. Je hebt het nodig!

Gerelateerde artikelen

Reacties (8)

afbeelding van jessy_K
11 juni 2016
Nou Room,
Als jij je zo moe voelt dat je echt niet kan werken, kan je je gewoon ziek melden. Zijn reactie over de vrije dag klopt totaal niet. Lees ook even je rechten na in je contract en als je er niet uit komt kan je altijd gratis met de 'juristen loket' bellen.
In de eerste weken kan je nou eenmaal extreem moe zijn! En als je ook nog last hebt van suikerziekte kan ik mij voorstellen dat je lichaam moet wennen aan de verandering en het maken van een nieuw leven in jouw lichaam. Jammer dat sommige hier zo kortzichtigheid moeten reageren...je kunt niet voor een ander bepalen hoe zij zich voelt! Liever dat je even 1/2 dagen bij tankt en de rest van de week/weken zonder problemen kunt werken, daar heeft je baas meer aan dan dat je straks te lang door loopt en niet meer mag werken van je Vk of gyn. Succes en luister goed naar je lichaam en zeker niet naar mensen die een kortzichtig antwoorden hebben! Durf voor jerzelf goede keuzes te maken, iedereen is anders!
afbeelding van silv-664200
10 oktober 2015
Kom op zeg, niet mutsen!
Zet je er overheen zolang je op je werk bent, thuis uitrusten en veel meer slapen
afbeelding van Biancajesse89
8 oktober 2015
Goed eten!
Dat helpt mij tegen de misselijkheid al heb ik geen honger en strijd het gevoel tegen maar nog geen half uurtje later voel ik me stukken beter! Ik ben nu 7weken van een 2e en de buik lijkt idd sneller te groeien!
En het moe zijn ik ga al een tijdje eerder baar bed al is het om fijn te rusten☺️
afbeelding van mayl-1078675
1 september 2015
ik ben nu 5 weken van de tweede ook al heel moe en avond misselijk iemand tips en me buik groeid ook al meer als bij de eerst
afbeelding van Bloempje27
20 juni 2015
Gewoon ziekmelden hoor... zou wel uitkijken om voor vermoeidheid thuis te blijven. Liever eerder heel vroeg naar bed dan daarvoor ziek melden. Als t niet gaat, dan gaat t niet natuurlijk maar probeer er eerst alles aan te doen om thuis goed bij te tanken.
afbeelding van Loussi
19 juni 2015
Wat een rare reactie van de werkgever. Ik weet wel dat ze bij ons op het werk wel graag willen weten of de ziektemelding te maken heeft met de zwangerschap of niet. Dit is louter voor de eigen financiën en heeft geen consequenties voor de zwangere.
afbeelding van l.yahya
20 mei 2015
Nee, je mag je gewoon ziekmelden. Is wettelijk geregeld. Als je ziek bent neem je geen vrije dag! Ben je lid van de vakbond? Is erg handig nu je zwanger bent.
afbeelding van room-1057089
20 mei 2015
Ik ben nu 9 weken zwanger en ben ontzettend moe. Gister mijn werkgever verteld dat ik zwanger ben, omdat blijkt dat ik suikerziekte heb en dus veel afspraken heb aankomende weken. Vandaag heb ik me verslapen. Belde hem op dat ik thuis blijf, omdat ik zo moe ben en t even niet trek. En nu zegt hij dat ik er een vrije dag voor moet opnemen. Is dit terecht?