Misselijk

Veel vrouwen zijn misselijk tijdens de eerste drie maanden van hun zwangerschap. Deze zwangerschapsmisselijkheid wordt veroorzaakt door het zwangerschapshormoon HCG. Het zeurderige gevoel in je onderbuik en het overgeven in de ochtend zijn symptomen van een hoge concentratie HCG.

Tips tegen zwangerschapsmisselijkheid

  • Neem voordat je opstaat een beschuitje of crackertje
  • Kom niet plotseling overeind, maar neem de tijd om op te staan
  • Eet lichte maaltijden in plaats van vette happen
  • Neem liever vaker een kleine portie (6 keer per dag) dan drie hoofdmaaltijden per dag
  • Lichte tussendoortjes houden je maag ook overdag gevuld
  • Drink voldoende, ten minste 1,5 liter per dag, maar liever geen koolzuurhoudende dranken en niet teveel ineens

Je kunt gemberpoedercapsules slikken om de misselijkheid tegen te gaan. Een stukje verse gemberwortel kan ook helpen. Als de misselijkheid na drie tot vier maanden niet verdwijnt of als je echt niets binnenhoudt, waarschuw dan je verloskundige of huisarts. 

HG

Ben je echter continu misselijk en aan het spugen, en houd je dus niks binnen? Val je af, in plaats van dat je aankomt? Dan heb je waarschijnlijk last van HG: extreme zwangerschapsmisselijkheid. Ongeveer 1 tot 2% van de zwangere vrouwen heeft hier last van. Schakel dan direct je verloskundige in. HG kan erg gevaarlijk zijn en vaak word je opgenomen in het ziekenhuis. In het ziekenhuis zul je dan een infuus tegen uitdroging krijgen. Meer informatie vind je op steunpunthg.nl.

LEES OOK: Zwanger met HG: 'dag in dag uit overgeven, ik kan het niet nog een keer'

 

 

Reacties (7)

afbeelding van gunes
14 oktober 2016
Ik ben 6 week zwanger gulukkig nog steeds geen misselijk
afbeelding van elle-77812
3 april 2016
Ik ben ook beide zwangerschappen erg misselijk geweest, nu zwanger van de derde en ja, het is weer raak ik kots alles eruit...vreselijk is het. Ook het constante nare gevoel wat erbij komt kijken...ook midden in de nacht eruit om te spugen..geen pretje allemaal. Ik heb nu zetpillen van de huisarts gekregen, primperan, want het ging natuurlijk zo niet langer en moest stoppen. Het helpt me gelukkig goed, in due zin dat ik nu wat binnen hou. Ik voel de misselijkheid nog wel, miet alles eeg rustig aan doen en moet ook vaak nog even liggen. Er is helaas veel onbegrip voor deze aandoening...daar worstel ik soms best mee. Het is allemaal al erg en naar genoeg. Ik kan op het moment nog niet werken...kan nog niet ineens thuis m'n huishouden runnen... Ook hierin veel onbegrip...mijn man zegt me er niks van aan te moeten trekken, maar dat vind ik toch soms erg lastig. Kan wel janken vaak helaas...
afbeelding van MyNour
10 maart 2016
Vanaf 6 weken t/m 14 weken continu misselijk geweest. Dus alles wat er in ging, ging er weer uit. Maar ook snachts misselijk en ochtend. crackers hielpen niet. Alleen al aan eten denken moest ik braken. ook flink afgevallen. Water drinken hielp ook niet. Op dit moment probeer ik water met een smaakje zonder andere toevoegingen en dat helpt iets beter. Vanaf week 15 is de misselijkheid in de avond afgenomen en probeer ik snel verteerbare voedsel te eten.
afbeelding van Tjung
25 december 2015
Suetje, ik deel je mening helemaal! Ik ben nu voor de 2e keer zwanger en heb bij de eerste 1x in het ziekenhuis gelegen en ben tot het einde misselijk geweest. Nu ben ik 11 weken zwanger en ik heb al 2x in het ziekenhuis gelegen. Er is helaas weinig bekend over HG en heel erg veel onbegrip.
Waar wel heel veel informatie staat en waar ik zelf veel aan heb is de website: www.steunpunthg.nl
afbeelding van MWM
8 oktober 2015
Wat een drama Suetje. De site van Wij is nu eenmaal niet ingericht op meer medische uitleg van echte complicaties. Het lijkt me vreselijk om HG te hebben.
Gelukkig kan ik mijn misselijkheid nog wel als kwaaltje beschrijven.
afbeelding van Haf25
30 juni 2015
Suetje,... hier nog 1! Ik ben nou 27 weken zwanger van mijn eerste en nog steeds misselijk, vermoeid en overmatige speeksel die ik niet kan wegslikken. Het is geen pretje..
afbeelding van suetje
24 juni 2015
Jammer dat het het wordt afgedaan als kwaaltje ipv complicatie. Helaas bij beide zwangerschappen ernstige Hyperemesis Gravidarum gehad inclusief ziekenhuisopnames door uitdroging omdat ik zelfs geen water binnen kon houden. Bovenstaande tips hielpen ook totaal niet helaas

Lilypie Premature Baby tickers