Kruiden tijdens je zwangerschap

Kruiden zijn ideale smaakmakers bij het koken. Er bestaat echter wel onzekerheid over het eten van sommige kruiden en specerijen tijdens je zwangerschap. Veel kruiden bevatten de aromastoffen estragol, methyleugenol of safrol. Van deze stoffen is niet bewezen dat ze schadelijk zijn voor de mens, maar als je zwanger bent geldt toch het advies om voorzichtig te zijn met de kruiden waarin dit is verwerkt. Naast het gebruik van keukenkruiden bevatten vooral kruidenpreparaten vaak een hoge dosering van een bepaald kruid.

Al het onderstaande geldt als voorzorgsadvies. Normaal gebruik lijkt geen kwaad te kunnen en je hoeft je dan ook zeker geen zorgen te maken als je de genoemde kruiden tijdens je zwangerschap normaal gebruikt hebt.

Kruiden die je beter niet kunt nemen

  • Absint-alsem
  • Aloë
  • Boerenwormkruid
  • Dong quai
  • Efedra
  • Fenegriek
  • Hoefblad
  • Kava kava
  • Komkommerkruid
  • Meidoorn
  • Moederkruid
  • Nigelle
  • Sassafras
  • Senna
  • Smeerwortel
  • Venkel

Kruiden die je met mate kunt nemen

  • Anijs
  • Basilicum
  • Dragon
  • Foelie
  • Kaneel
  • Kaneel
  • Nootmuskaat
  • Peper
  • Piment
  • Salie

Thee

Drink venkel-, anijs- en zoethoutthee met mate. Eén à twee glazen per dag kan geen kwaad, maar meer dan dat is niet aan te raden.

Heb je vragen over het gebruik van kruiden of voedsel tijdens je zwangerschap? Stel ze aan diëtist Sindy Davidse van het WIJ Deskundigenpanel.

Reacties (2)

afbeelding van sandraakjeb
9 januari 2016
Je kan wel pittig eten maar het word afgeraden in de laatste 2 maanden van je zwangerschap als je borst voeding gaat geven.
afbeelding van Lina15
8 januari 2016
Hoe zit met met pittig eten?? Mag dat ??