Geen alcohol!

Het drinken van alcohol is schadelijk voor je ongeboren baby. Een paar glazen alcohol aan het begin van je zwangerschap kunnen zelfs al schadelijk zijn. Ieder glaasje alcohol dat jij drinkt, komt ook bij je baby terecht. In dezelfde concentratie. Hoe meer je drinkt, hoe groter de risico's.

Het kan natuurlijk zijn dat je nog alcohol hebt gedronken toen je nog niet wist dat je zwanger was. Maak je hier niet teveel zorgen over, je kunt het niet meer terugdraaien, maar stop direct met alcohol zodra je denkt of weet dat je zwanger bent.

Lastige situaties

In het begin van je zwangerschap zullen er wellicht situaties zijn die lastig voor je zijn, omdat je dan normaal gesproken op dat feestje een wijntje zou drinken en nu tegen je vriendin moet zeggen dat je een sapje wilt. Je hebt het idee dat er met koeienletters op je voorhoofd staat 'IK BEN ZWANGER!!!!'. Toch zul je merken dat de meeste mensen helemaal niet zo oplettend zijn. Je kunt natuurlijk aangeven dat je met de auto bent of dat je je niet zo fit voelt.

Heb je thuis visite dan kun je natuurlijk doen alsof je drinkt. Dubbelfris heeft dezelfde kleur als witte wijn. Schenk desnoods uit twee flessen als er nog meer witte wijn drinkers zijn onder het mom van 'ik maak de oude fles op, krijg jij die andere anders drinken we zo door elkaar'. Een flesje bier kun je ook gewoon met water vullen en in de koelkast zetten. Wel goed onthouden welke variant nu voor jou bedoeld is! Het is makkelijker dan je denkt.

Heb jij nog andere tips? Deel ze hieronder zodat andere aanstaande moeders hier ook wat aan hebben!

Risico

Er zijn aanwijzingen dat minder dan één glas alcohol per dag al schadelijk kan zijn. Het kan negatieve gevolgen hebben voor de geestelijke en lichamelijke ontwikkeling van je baby. Nog meer risico loop je als je één of twee glazen per dag drinkt gedurende je zwangerschap. Bij deze hoeveelheid stopt je baby langere tijd met het maken van ademhalingsbewegingen. Zuurstof krijgt hij weliswaar via jouw placenta, maar de adembewegingen zijn nodig om zijn longen goed te laten ontwikkelen.

Foetaal Alcohol Syndroom

Het Foetaal Alcohol Syndroom wordt ook wel FAS genoemd. FAS wordt veroorzaakt door het gebruik van alcohol tijdens je zwangerschap. FAS-kinderen kunnen een aantal specifieke kenmerkende lichamelijke afwijkingen hebben, zoals slechte tanden, rechte bovenlip, brede neus, hangende ogen, hartproblemen en vervorming van botten. Er bestaat er helaas nog veel onduidelijkheid over FAS.

Studies laten een verschillend beeld zien van de effecten van alcoholgebruik tijdens de zwangerschap. Het is niet met zekerheid te zeggen welke hoeveelheid alcohol veilig kan worden genoemd. Dit verschilt per mens, en dat is nu precies het probleem tijdens de zwangerschap. Het advies is dan ook om zo lang je zwanger bent helemaal geen alcoholhoudende dranken te drinken. Ook niet bij die ene speciale gelegenheid ...

Meer informatie

FAS-project.nl
Jellinek.nl

 

Gerelateerde artikelen

Reacties (3)

afbeelding van vera-1298170
31 augustus 2017
Wat ik erg goed vond werken in de eerste maanden toen we het nog niet vertelden was doen alsof ik de dag ervoor net iets teveel alcohol had gedronken. Iedereen begrijpt dan dat je dan even geen zin hebt in weer een avond aan de alcohol ;-)
afbeelding van Petr-1320997
28 augustus 2017
Ook een goeie is Tijdvooralcoholvrij.nl een heel scala aan 0.0% wijn (rood, wit, rosé, mouserend) en bier!
afbeelding van Loussi
11 december 2013
Toch zin aan een biertje? Wieckse witte 0,0% is absoluut een aanrader!