Zonnen & gezondheid

Je mag gerust zonnen als je zwanger bent, maar sommige zwangere vrouwen kunnen warmte en zon minder goed verdragen. Pas op voor een zwangerschapsmasker of een zonnesteek. Als je buik al wat dikker is, stel deze dan niet te lang aan de zon bloot. Een dikke buik verbrandt sneller. Leg er dus een handdoek over of trek een T-shirt aan. De pigmentatie van je huid verandert als je in verwachting bent. Je kunt een zwangerschapsmasker krijgen. Dit zijn bruine verkleuringen in je gezicht die de hele zwangerschap niet meer verdwijnen. Je kunt checken of je gevoelig bent voor het ontstaan van een zwangerschapsmasker door de eerste paar keer heel kort in de zon te gaan zitten. Als je maar de minste vlekkerige verkleuring in je gezicht bemerkt, houd je gezicht dan uit de zon. Pas na de geboorte verdwijnt een zwangerschapsmasker (heel langzaam).

Zonnesteek

Een zonnesteek is heel gevaarlijk als je zwanger bent. Een zonnesteek wordt veroorzaakt door de combinatie van hitte met grote inspanning. Hierdoor treedt veel vocht- en zoutverlies op, waardoor je lichaam niet meer kan transpireren om af te koelen. Daardoor ontstaat er een te hoge lichaamstemperatuur. Symptomen zijn hoofdpijn en duizeligheid. Ook kan er spierzwakte optreden. In ernstige gevallen begin je wartaal uit te slaan. Door uitdroging kan de placenta minder goed werken en je ongeboren kind in gevaar komen. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat een te hoge lichaamstemperatuur vroeg in de zwangerschap afwijkingen aan het kind of een miskraam kan veroorzaken. Zorg bij de eerste tekenen van een zonnesteek voor verkoeling met lauw water. Drink veel om het vocht- en zoutgebrek aan te vullen en gebruik een ORS-oplossing. Span je niet teveel in op het heetst van de dag en draag een hoed of pet als de zon op haar hoogst staat.

Zwanger en vakantie

Als je zwanger bent werkt je afweersysteem minder goed. Dit maakt je extra gevoelig voor diarree. Was na iedere handdruk en toiletbezoek, zeker op vakantie. Ook voor iedere maaltijd was je je handen. Als je echt ziek wordt, waarschuw je uiteraard een arts. Maar voor de ‘gewone’ kwaaltjes neem je de volgende medicatie mee:

  • ORS (oral rehydratation salt) is een mengsel van glucose en zouten en voorkomt uitdroging bij diarree. Je koopt het bij de drogist of apotheek;
  • als medicijn tegen diarree kun je als zwangere vrouw een kool-absorberend middel (bijvoorbeeld Norit) meenemen. Andere medicijnen tegen diarree worden afgeraden.
  • een insectenwerend middel en middel bij beten mag niet ontbreken. Een insectenbeet is over het algemeen niet erg, maar sommige insecten brengen infecties over. Probeer je daarom goed te beschermen.
  • teken komen steeds meer voor in bossen en struiken. Sommige teken kunnen de ziekte van Lyme overbrengen. Je kunt voorkomen dat je een teek krijgt door in bossen je lichaam volledig te bedekken. Als je toch een teek hebt, verwijder hem dan liefst met een tekentang. Zet de tekentang over het lijf van de teek, net boven je huid en draai tegen de klok in, de teek zal dan loslaten. Gebruik geen alcohol of andere middelen om de teek te verdoven, want juist dan zal de teek de vloeistof in het lichaam uitspugen in jouw huid.