Vliegen tijdens zwangerschap

Nog even op babymoon naar een verre bestemming. In de eerste maanden van je zwangerschap (in principe tot 28 weken) kun je zonder problemen vliegen. Na de 36e week (zonder complicaties) zullen de meeste luchtvaartmaatschappijen zwangere vrouwen niet meer toestaan op een vlucht. Dit is vanwege het risico op een bevalling in de lucht. Bij een meerling is deze grens vastgesteld op 34 weken zwangerschap. Check vooraf je luchtvaartmaatschappij om te kijken welke regels zij hanteren.

Welke periode?

Je kunt het beste in je tweede trimester van je zwangerschap met het vliegtuig op vakantie gaan. De meeste zwangerschapskwaaltjes zijn dan – gelukkig! – verdwenen en je bent nog mobiel genoeg om er tijdens je vakantie op uit te gaan. Daarnaast is de kans op een bevalling in deze periode nihil. Als je een verhoogd risico loopt op complicaties, win dan eerst advies in bij de verloskundige of arts. Meestal heb je dan ook een doktersverklaring nodig om te mogen vliegen.

Zwangerschapsverklaring

Een zwangerschapsverklaring is altijd handig om bij je te hebben. Vanaf ongeveer 28 weken zwangerschap vragen de meeste luchtvaartmaatschappijen ook om een zwangerschapsverklaring met daarop je uitgerekende datum. Zo’n verklaring kun je eenvoudig opvragen en laten ondertekenen door je verloskundige of huisarts. Let op, deze mag meestal niet ouder zijn dan 5 dagen.

Tips voor in het vliegtuig

  • Kijk of je een stoel kunt krijgen met extra beenruimte en / of bij het gangpad
  • Kies voor comfortabele loszittende kleding
  • Drink voldoende, niet alleen omdat je tijdens een vliegreis altijd uitdroogt, maar ook om vocht vasthouden en gezwollen benen te voorkomen
  • Maak af en toe een wandelingetje door het vliegtuig om je benen te strekken
  • Probeer als het even kan een dutje te doen of je in elk geval even te ontspannen