Seks en zwangerschap

Je kunt net zo lang doorgaan met vrijen tijdens je zwangerschap als je zelf wilt. Tenzij er medische redenen zijn waarom jullie dat beter niet kunnen doen. Seks tijdens je zwangerschap is niet alleen prettig, maar helpt je ook om je op de geboorte voor te bereiden. Seks houdt je bekken soepel en sterk.

Seks tijdens je zwangerschap

Veel vrouwen denken dat er door het vrijen inbreuk wordt gemaakt op de rust en veiligheid van de baby en dat het zelfs een miskraam kan veroorzaken. Wees gerust: er bestaat geen enkele kans dat de penis kan doordringen tot je baby. De foetus zit namelijk goed verpakt in de vliezen en het vruchtwater en hij is bovendien helemaal van de buitenwereld afgesloten door een slijmprop. Je hoeft ook niet bang te zijn dat bij het samentrekken van je baarmoeder door een orgasme, je baby wordt gehinderd. Je baarmoeder is een spier die zich niet alleen tijdens je zwangerschap samentrekt, maar gedurende je hele leven.

Het is ook goed dat dat gebeurt, want zo blijft je baarmoeder in goede conditie voor de bevalling. Van die incidentele samentrekkingen merk je overigens niets. In de tweede helft van je zwangerschap voel je ze af en toe als harde buiken en bij de bevalling als weeën. Tot de 7e of 8e maand van je zwangerschap bestaat er geen gevaar dat sperma een infectie bij je baby kan veroorzaken. Je baby zit in het vruchtvlies en daardoor kunnen zaadcellen en bacteriën je baby niet bereiken. Bovendien zit er een bocht in je vagina, waardoor de penis niet eens in de buurt van je baarmoeder kan komen.

De meningen over seks in de 8e of 9e maand van de zwangerschap zijn verdeeld. Sommige artsen adviseren om in dat stadium geen seks meer te hebben, omdat de vliezen dan elk moment kunnen breken. Wanneer je wel wilt vrijen, raden deze artsen je aan om in ieder geval een condoom te gebruiken. Anderen zeggen weer dat seks in deze periode wel kan. Bedenk daarbij wel dat het hormoon prostaglandine in sperma kan bijdragen aan het opwekken van een bevalling. Wel staat vast dat er niets in de vagina mag komen wanneer de vliezen zijn gebroken.

Seks voor de bevalling

Uit een Amerikaans onderzoek is gebleken dat vrouwen minder zin in seks hebben tijdens de eerste 3 maanden van de zwangerschap. Dit is natuurlijk heel begrijpelijk, want in deze moeilijke periode kun je last hebben van vermoeidheid, depressiviteit en misselijkheid. Daarbij moet je er misschien ook even aan "wennen" wat er allemaal met je gebeurt. Van de 3e tot de 6e maand neemt bij de meeste vrouwen de behoefte aan seks meestal weer toe. Het komt voor dat vrouwen die nooit eerder een orgasme hebben gehad, die ervaring nu opeens wel beleven. Die toename van seksuele verlangens heeft te maken met hormonale veranderingen in je lichaam.

Gedurende de laatste tien weken van je zwangerschap kan de zin in seks weer afnemen. Je kunt dan sneller gekwetst en depressief zijn. Het is vaak een vreemde tijd: hoewel je juist in deze periode veel behoefte hebt aan steun en tederheid, sluiten veel vrouwen zich automatisch af van de mensen om hen heen. Je kunt je wat ongemakkelijk voelen en dat is ook niet zo verwonderlijk. Je buik is nu heel dik, je hebt af en toe pijn en geestelijk ben je wellicht al bezig met de aanstaande bevalling.

Seks na de bevalling

Vlak na de bevalling is het vaak te pijnlijk om seks te hebben en bovendien bestaat er dan nog steeds kans op een infectie. Vanaf het moment dat je niet meer vloeit en de wond van je knip (als je die hebt gehad) is geheeld, kun je medisch gezien gewoon weer vrijen. Maar de behoefte aan seks in dit stadium ontbreekt soms wel eens. Dit komt onder meer doordat je hormoonspiegel verandert. Je maakt minder oestrogeen aan en daardoor nemen je seksuele verlangens af. Gelukkig herstelt dit zich na een tijdje weer en zul je weer meer zin in vrijen krijgen.

Standjes tijdens de zwangerschap

Er bestaan wel degelijk fijne houdingen voor het vrijen tijdens de zwangerschap. In het begin van je zwangerschap kun je elke houding kiezen die je maar wilt, want dan is je buik nog niet zo dik. Als je buik wat dikker is geworden, is het niet meer verstandig dat er iemand bovenop je ligt. Dat drukt te zwaar op je buik. Een aantal comfortabele standjes:

  • De vrouw boven: Dit is een heel prettige houding, omdat er niet veel gewicht op je buik en borsten komt en jij het tempo kunt bepalen. Deze houding is erg intiem, jullie hebben allebei je handen vrij om elkaar aan te raken en te strelen.
  • De man boven: Doordat je partner op zijn handen en knieën steunt en jij op je rug ligt, komt je buik niet in de verdrukking. In een variatie op dit standje gaat je partner als het ware op je bovenbenen zitten.
  • De 'lepeltjeshouding': Hierbij lig je als twee lepeltjes tegen elkaar aan. Als je liever niet meer op je rug ligt of een minder actieve rol bij het vrijen wilt spelen, dan is dit een gemakkelijk standje. Je partner ligt hierbij tegen je rug aan.
  • Naast elkaar: Jij ligt hierbij op je rug en je partner ligt naast je op zijn zij. Wanneer jij je benen over hem heen slaat, kan de penis van je partner makkelijk in je vagina komen. Eventueel kun je de penis tussen je benen klemmen en ermee over je geslachtsdelen strijken.
  • Zittend: Je partner zit op een stevige stoel, terwijl jij met je gezicht naar hem toe op zijn schoot zit. Jij bepaalt het tempo en je partner kan ondertussen je borsten strelen. Dit standje is ideaal in de middelste maanden en aan het eind van je zwangerschap.

Zo bestaan er nog veel meer verschillende standjes. Je kunt zelf ook creatief zijn. Belangrijk is dat je erover kunt praten met je partner en zoek zelf de houding waar jullie je het lekkerst bij voelen. Seks tijdens de zwangerschap moet geen vervelende verplichting worden. Doe het daarom alleen als jullie het allebei prettig vinden.

Met dank aan seksuologe Imke Bull.

Gerelateerde artikelen

Reacties (2)

afbeelding van jessicaingham
2 januari 2014
Hay ,

Doet het pijn dat er iets in je gaat ( dat het lijkt niet te passen te strak!) sorry dat ik het zo moet vragen. Ik heb dat namelijk met mijn eerste zwangerschap heel erg lat van gehad. gyna zei dat ik moe ook moest ontspannen maar je kan je ontspannen wat je wil doet nog pijn !. Het enige wat bij mij werkte is tijd en rustige beginnen wand kan zijn dat je spieren aan de binnenkant beetje beschadigd zijn door de zwangerschap en bevalling ( hormonen en druk tijdens bevaling ) Ook merkte ik dat de hormonen van de pil mij en sexen na derhand er moeizaam en toen ik daarmee gestopt was waren de klachten we en kon ik weer genieten ervan. Hoop je en beetje te hebben geholpen in je vraag.
afbeelding van lorrainerocky
4 april 2013
Hallo Imke,
Ik heb een vraag ik heb al sinds mijn zwangerschap dat de seks gewoon echt pijn doet. Alsof mijn vriend steeds ergens tegen aan komt. Nu is dit na de bevalling alleen maar erger geworden en heeft de gyno mij verteld dat ik me moest ontspannen nou ik ontspan me gek maar niks helpt. Het doet gewoon echt vreselijk pijn. Heb je enig idee waardoor dit kan komen? Ik hoor het heeeeel erg graag.
groetjes lorraine