Zwangerschapsvergiftiging

Zwangerschapsvergiftiging (of een (te) hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap) komt bij ongeveer 15% van alle zwangere vrouwen voor. De ziekte doet zich meestal pas voor na de 24ste zwangerschapsweek. Ook na de bevalling kan zwangerschapsvergiftiging zich nog openbaren. Pas wanneer je meer dan 72 uur na de bevalling nog geen klachten hebt die erop wijzen, kan worden vastgesteld dat het gevaar is geweken.

Symptomen zwangerschapsvergiftiging

Zwangerschapsvergiftiging wordt ook wel pre-eclampsie of toxicose genoemd. Er is een aantal symptomen die kunnen duiden op een zwangerschapsvergiftiging:

 • opgezwollen handen, enkels of een opgezwollen gezicht (oedeem);
 • pijn rechts onder de ribben;
 • tintelingen in de vingers;
 • gezichtsstoornissen, zoals het sterretjes of lichtflitsen zien;
 • een pijnlijk gespannen gevoel bovenin de buik.

Wanneer de klachten zich regelmatig voordoen en vooral wanneer meerdere van de klachten in combinatie voorkomen, is het verstandig je verloskundige, huisarts of gynaecoloog te raadplegen. De diagnose zwangerschapsvergiftiging wordt pas gesteld wanneer je naast deze klachten ook last blijkt te hebben van een te hoge bloeddruk en van een te grote hoeveelheid eiwit in je urine.

Binnen de medische wetenschap zijn nog niet alle factoren bekend, die leiden tot een zwangerschapsvergiftiging. Wel kan er een risicogroep worden onderscheiden. Als je hiertoe behoort, heb je een grotere kans om zwangerschapsvergiftiging te krijgen.

 • Als je ouder bent dan 35, heb je een grotere kans de ziekte te krijgen;
 • Zwangerschapsvergiftiging komt vaker voor tijdens een eerste zwangerschap. Wanneer je zwanger bent van je eerste kind, loop je dus een groter risico de ziekte te ontwikkelen, dan wanneer je zwanger bent van je tweede;
 • Wanneer je zwanger bent van een meerling is het gevaar groter, dan wanneer je zwanger bent van één kind;
 • Er is een aantal ziekten die de kans op zwangerschapsvergiftiging vergroten. De belangrijkste zijn suikerziekte en een hoge bloeddruk. Ook wanneer je lijdt aan stollingsafwijkingen, afwijkingen in de bloedsomloop of bepaalde stofwisselingsstoornissen, behoor je tot de risicogroep. Als je weet dat je aan één van deze ziekten lijdt, kun je het beste contact opnemen met je arts. Deze kan je vertellen of er een relatie bestaat tussen jouw specifieke aandoening en zwangerschapsvergiftiging. Als dat zo is, kan er meteen rekening mee worden gehouden en zal er bij eventuele klachten die wijzen op zwangerschapsvergiftiging eerder een juiste diagnose kunnen worden gesteld;
 • Bepaalde erfelijke factoren kunnen een rol spelen. Wanneer je moeder of zussen een zwangerschapsvergiftiging hebben gehad, is de kans dat je zelf de ziekte krijgt groter. Als je zelf tijdens een eerdere zwangerschap al een zwangerschapsvergiftiging hebt gehad, is het risico dat je het nog een keer krijgt ook groter dan normaal.

Gevolgen zwangerschapsvergiftiging

Zwangerschapsvergiftiging heeft tot gevolg dat bepaalde organen niet goed meer functioneren. De vochtophopingen in handen, enkels of gezicht worden veroorzaakt doordat je bloedvaten tijdens de ziekte poreus worden en er meer vocht dan normaal uit je bloedvaten kan weglekken. Dit vocht hoopt zich vervolgens op in de weefsels van verschillende lichaamsdelen. Ook je nieren worden poreuzer, waardoor er eiwitten in je urine terechtkomen en je lever zal minder goed gaan functioneren.

Een ander schadelijk gevolg van de ziekte is dat je moederkoek minder goed gaat werken. Dit heeft directe gevolgen voor de gezondheid en ontwikkeling van je baby. Omdat je placenta tijdens een zwangerschapsvergiftiging minder goed wordt doorbloed, krijgt je baby minder voedingsstoffen en zuurstof. Hierdoor beweegt hij minder vaak en minder heftig. Als je merkt dat je baby minder beweegt dan normaal, kan dit een indicatie zijn voor een slecht functionerende moederkoek. Vooral wanneer dit zich voordoet in combinatie met de eerder genoemde symptomen. Het spreekt vanzelf je dan contact opneemt met je verloskundige, huisarts of gynaecoloog.

Als gevolg van de verminderde toevoer van voedingsstoffen en zuurstof groeit je baby minder hard. Kinderen die na een zwangerschapsvergiftiging worden geboren, zijn magerder dan normaal. Als je baby na de geboorte weer genoeg voeding krijgt, herstelt dit zich. Omdat hij bij de geboorte kleiner en magerder is dan normaal, verblijft je kind vaak enige tijd in een couveuse. Zeker na een ernstige vorm van zwangerschapsvergiftiging, waarbij de bevalling vroegtijdig is ingeleid.

Herstellen

De meeste lichamelijke klachten die je tijdens een zwangerschapsvergiftiging hebt, verdwijnen na de bevalling vanzelf. Je houdt geen blijvende schade over aan je bloedvaten, nieren of andere organen. Wel kan het nog een jaar duren voordat je voor je gevoel weer helemaal de oude bent. Naast lichamelijke klachten kun je ook psychische klachten overhouden; die verdwijnen vaak iets minder snel. Het zou kunnen dat je tijdens en na een zwangerschapsvergiftiging last hebt van gevoelens van angst en onzekerheid over je eigen gezondheid en over die van je baby. Misschien dat je hierdoor opziet tegen een eventuele volgende zwangerschap. Als dat zo is, is het verstandig om contact op te nemen met hulpverlenende instanties, zoals het RIAGG, of met een psycholoog. Ook kun je proberen om contact te leggen met vrouwen die hetzelfde doormaken als jij.

Behandeling

Helaas is er nog te weinig bekend om een behandeling te ontwikkelen, waarbij al je klachten in één keer worden bestreden. Maar er is wel een aantal methoden ontwikkeld, waarmee je de symptomen kunt bestrijden. Allereerst proberen de artsen waarschijnlijk om je bloeddruk te verlagen. Hiervoor krijg je soms medicijnen en moet je rust houden. Dit kan betekenen dat je gedurende een bepaalde periode in bed moet blijven en / of kalmerende middelen krijgt. Met andere medicatie kunnen de meeste klachten van zwangerschapsvergiftiging worden verlicht. Hoewel je hiermee de oorzaak van de ziekte niet direct aanpakt, ontstaat er tijdens deze behandeling toch een betere situatie voor jou en je baby. Als je minder last van de klachten hebt, zullen er namelijk minder stresshormonen in je bloed aanwezig zijn. Ook je baby voelt zich hierdoor beter.

Vroegtijdig opwekken geboorte

Óf je medicijnen voorgeschreven krijgt en welke dat dan zijn, wordt volledig bepaald door jouw persoonlijke situatie, afhankelijk van de ernst van de zwangerschapsvergiftiging, je algehele conditie en de toestand van je baby. Als je een ernstigere vorm hebt, kan de behandeling ook bestaan uit het vroegtijdig opwekken van de geboorte. Dit gebeurt wanneer je baby zonder ernstige gevaren buiten je baarmoeder verder kan leven. Dit is gemiddeld vanaf de 29ste zwangerschapsweek. Deze methode wordt vooral toegepast wanneer het voor je baby te gevaarlijk is om nog langer in de baarmoeder te blijven, veelal vanwege te weinig zuurstof en voedingsstoffen. Aan het besluit om de bevalling vroegtijdig in te leiden wordt gekeken naar o.a.:

 • hoe ver je bent in je zwangerschap;
 • hoe ziek je bent;
 • hoe zwaar je baby ongeveer is;
 • wat het risico is als je doorgaat met je zwangerschap;
 • wat het risico is voor je baby als hij nu wordt geboren;
 • wat het risico is voor je baby als hij nu niet wordt geboren.

Eclampsie

Wanneer je lijdt aan een ernstige vorm van zwangerschapsvergiftiging en de artsen denken dat je het gevaar loopt om eclampsie te krijgen, krijg je vaak medicijnen om dit te voorkomen. Het geneesmiddel is meestal magnesiumsulfaat. Ook wanneer je toch stuipen krijgt, wordt meestal magnesiumsulfaat gebruikt. Dit moet zo snel mogelijk worden toegediend om de aanval te stoppen en om herhaling te voorkomen.

Reacties (5)

afbeelding van Sharleen112
14 april 2016
Bij me eerste heb ik ook zwangerschapsvergiftiging gekregen 1 van de ergste vormen ze noemen het ook wel HELLP syndroom.. ik kreeg het na me bevalling in het kraambed, ik was ook bijna dood heb echt op het rand gelegen. Nu ben ik zwanger van de 2e en ben echt als de dood dat ik het misschien niet overleven zal! Wie heeft hier ervaringen mee hellp syndroom en 2e zwangerschap
afbeelding van chemastry
6 april 2013
Ik heb zelf alle "voordelen" van de zwangerschap.
Kreeg bij de 26 weken zwangerschapssuiker en bij de 31 weken zwangersschap vergifiting. na 4 weken in het ziekenhuis te hebben gelegen hebben ze besloten mijn zoontje Nautje te halen.
Ik lag in Veghel en had goede zorg, het is vervelend zolang in het ziekenhuis moeten zijn maar als je kijkt wat voor wolkje van plezier ik er voor terug heb gekregen. en ja ik lag ook op het randje .

afbeelding van sweet1992
5 november 2012
dat klopt ja die gynacoloog van hier is waardeloos
want wordt ook ineens gezegd dat ik eigenlijk een keizersnee moest hebben
ik heb overmmorgen een afspraak dan ga ik het ze gelijk vragen
bedankt voor de reactie

groetjes
afbeelding van SammieD
5 november 2012
Ik neem aan dat je onder behandeling staat van een gynaecoloog?
Er is niks dat je kan doen tegen zwangerschapsvergiftiging behalve veel rusten. Ik heb zelf pre-eclampsie gehad en toen ging ik alles scheef zien. Nu na de bevalling heb ik twee weken lang gehad dat ik geen gesprek kon volgen, alsof die mensen heel ver weg waren. De kans dat je de vergiftiging krijgt is bij de 2e kleiner, maar je arts had bij de vorige zwangerschap moeten uitzoeken waardoor je die vergiftiging hebt gekregen, het kan aan je vaten liggen en dan is de kans gelijk dat je het krijgt zoals bij de eerste. Gewoon even het ziekenhuis bellen dus want stress is niet goed!
afbeelding van sweet1992
3 november 2012
is er iets waardoor ik zwangerschapsvergifitiging kan voorkomen of zorgen dat ik minder risico krijg
ik heb bij me 1e kindje dat ook gehad en ik lag aan het randje van me dood het was echt heftig voor mij
ik heb daarna weer 1x tegen de dood gelegen dus 2x in totaal en ik ben nu zwanger van de 2e maar ik voel me ook best slecht alsof ik half zweef weet niet als meer mensen dit hebben maar ik ken niemand die dat heeft en die begrijpt wat ik voel
ik hoop dat ik er een reactie op krijg

hou super veel van me zoontje
xxx