Leuke feitjes en weetjes over kindernamen

Een kindernaam verzinnen voor je ongeboren kind houdt de meeste ouders maandenlang bezig. Het is een leuke, maar ook erg moeilijke taak om dé perfecte voornaam te vinden.

Tips bij keuze babynaam

 • Spreek de naam een paar keer hardop uit, in combinatie met de achternaam. Zo hoor je de klank en het ritme van de naam. Vaak gaat een lange achternaam mooier samen met een korte voornaam, en andersom. Plak de naam ook eens in een zin; "... kom je eten?".
   
 • Let op rijmmogelijkheden. Kinderen vinden op alle namen wel een pesterig rijmwoord als ze echt willen. Bij ‘Rick’ is die kans alleen wat groter.
   
 • Een veelvoorkomende achternaam levert minder gevaar voor persoonsverwarring op wanneer deze voorafgegaan wordt door een zeldzamere voornaam. Er zijn vast duizenden Klaas Jansens, maar weinig of geen Tobias Jansens.
   
 • Denk aan de initialen niet Wietse Chris (WC) en Brechtje Hanna (BH) zullen niet blij zijn met hun beginletters. Het kan ook later nog onverwacht ‘verkeerd’ uitpakken. Zoals de oogarts die I.C. Notting heet. Dezelfde initialen binnen een gezin kunnen ook lastig zijn. Is de envelop voor K. van der Kegel gericht aan papa Kevin of zoon Kas?

LEES OOK: Babynamen op onderwerp

 • Je wilt je kind niet opzadelen met een naam waar hij de rest van zijn leven om wordt uitgelachen. De zogenoemden "schaamnamen" als Hendy Keppy, Louwe Pruim, Fokje Modder, Peter Selie, etc.
   
 • Hoe afwijkender de spelling, hoe vaker je kind zijn naam zal moeten herhalen of spellen.
   
 • Visualiseer je kind als volwassen man of vrouw. Is Bobbie, Puckje of Ollie dan nog steeds zo’n leuke naam? Al noemt je kind zich tegen die tijd allang Bob, Puck of Olaf; bij officiële documenten en gelegenheden zal hij / zij die schattige babynaam weer hardop moeten noemen.
   
 • Het hangt er vanaf hoe internationaal georiënteerd je bent, maar het kan handig zijn om een naam te kiezen die in andere talen ook goed uit te spreken is.
   
 • Wil je mee met de massa, of kies je een unieke kindernaam? Bekijk de top 10 van kindernamen om te zien wat nu actueel is. Met de namenteller kun je ook de trend van je kindernaam ontdekken in de afgelopen tien jaar.

Jongen vs. meisje

Toch knap hoe de natuur dat weet uit te balanceren. Van alle baby’s die in 2014 in de WIJ database staan, bestaat 51,27% uit jongetjes en 48,73% uit meisjes.

Randstad vs. rest van Nederland

In de top 3 meisjesnamen geboren in de randstad, eindigen de namen allemaal op een ‘a’: Fenna, Sara en Emma. De A-klank is qua top 3 íets minder populair in de rest van Nederland. Sophie en Tess staan hier bovenaan, samen met (toch wel) Emma.

In de randstad waren religieuze namen het afgelopen jaar erg populair, denk hierbij aan Adam, Noah en Mohamed. De rest van Nederland houdt het bij namen als Bram, Daan en Sem. Adam is de populairste naam in Amsterdam, Den Haag én Rotterdam. En dat terwijl hij in het lijstje met meest populaire jongensnamen van Nederland niet eens voorkomt!

Lekker kort

Korte namen zijn ‘in’. Slechts 19% van de ouders kiest voor een naam langer dan zes tekens. In de top 10 jongens- en meisjesnamen op WIJ.nl komt zelfs geen enkele naam voor langer dan zes tekens

Twijfel je nog een beetje bij het kiezen van een kindernaam? Zoek verder tot jullie een naam vinden waar jullie alleen maar prettige gevoelens bij hebt. Op WIJ.nl vind je een lijst met kindernamen ter inspiratie.

Reacties (5)

afbeelding van oldziaaasrd
15 augustus 2015
Ik heb geen problem van namen mijn kindje gehad. :)
afbeelding van MAB Rooze-Schoon
MAB Rooze-Schoon
15 augustus 2015
Daan is van Daniel en de leeuwenkuil en Sem was een zoon van Noach (van die ark) Dus ook uit de bijbel.
afbeelding van Ineke1978
11 juli 2015
Een naam verzinnen is het moeilijkste. Je kind draagt het immers de rest van zijn of haar leven mee. Wij vinden het zeer moeilijk om een knoop door te hakken.
Met initialen rekening houden doen we zeker. Doordat ik in mijn jeugd mijn achternaam heb gewijzigd naar die van mijn moeder zijn mijn initialen nu GVD. Niet zo leuk.
afbeelding van Redactie WIJ.nl
20 januari 2015
Bedankt voor de tip Sjors, we hebben het aangepast.
afbeelding van Sjors87
19 januari 2015
In mijn Bijbel komt Mohamed niet voor hoor, of bedoel je misschien religieuze namen?

Babytickers