Welke echo’s krijg ik tijdens mijn zwangerschap?

Welke echo's krijg ik tijdens mijn zwangerschap

Tijdens je zwangerschap krijg je verschillende echo’s om te kijken hoe je baby zich ontwikkelt. Maar welke zijn het precies? En wanneer krijg je ze? WIJ zet de echo’s tijdens je zwangerschap op een rijtje.

De echo’s die je tijdens je zwangerschap krijgt, hebben het doel om te kijken hoe je baby zich ontwikkelt. Er zijn drie standaard echo’s: de termijnecho, de dertienwekenecho en de twintigweken echo. Deze worden ook wel Structureel Echoscopisch Onderzoek genoemd. Allen worden vergoed door je zorgverzekeraar en gaan niet van je eigen risico af.

Dat zijn niet de enige momenten waarop je naar de verloskundigepraktijk gaat. Bij een ‘gezonde’ zwangerschap van 40 weken ga je gemiddeld dertien keer op controle. Tijdens de eerste 24 weken ga je om de vier weken, daarna vaker. Tussen de 24 en 30 weken ga je iedere drie weken, tussen de 30 en 36 weken ga je iedere twee weken en na 36 weken ga je iedere week.

Termijnecho

Dit is de eerste echo, spannend! Deze termijnecho krijg je tussen de acht en twaalf weken, afhankelijk van je verloskundigenpraktijk. Tijdens deze echo wordt de lengte van je baby opgemeten, er wordt gekeken hoe oud ‘ie is en wat de uitgerekende datum is. Het is een belangrijke echo, want dit wordt het uitgangspunt voor het verloop van de rest van je zwangerschap. Bovendien krijg je tijdens deze termijnecho meteen de eerste controle én de  zwangerschapsverklaring die je nodig hebt om zwangerschapsverlof aan te vragen op je werk. Meer over de termijnecho vind je hier

Dertienwekenecho

Deze echo is sinds 2020 opgenomen in het basispakket. Tijdens deze echo wordt gekeken naar ontwikkeling van de organen, het zenuwstelsel en de ledematen; dingen die tijdens de termijnecho vaak nog niet (goed) te zien zijn. Het doel? Erachter komen of je baby gezond is.  Let wel: het gaat hier om het signaleren van ernstige afwijkingen die weinig voorkomen, maar die een reden kunnen zijn om je zwangerschap af te willen breken.

Twintigwekenecho

Iedereen heeft het altijd over de twintigwekenecho. Logisch, want vaak is dit het moment waarop het geslacht van je kleine te zien is, mocht je dat willen weten. En ondanks dat ‘ie bekend staat als de geslachtsbepalingsecho, is dat niet de belangrijkste reden. Het is een medische echo, waarbij de baby wordt nagekeken op medische afwijkingen. Een open ruggetje, waterhoofd of hartafwijking zijn kwalen die te zien zijn op de echo. Lukt het de verloskundige niet om het geslacht te zien, maar wil je dit wel graag weten? Dan kun je een pretecho laten maken.

Pretecho

Bij een pretecho (ook wel 3D echo) kun je je baby zien zonder medische noodzaak. Niet voor niets een pretecho. Je ziet je baby in 3D en dat kan heel erg leuk zijn. Maar je kunt het dus ook doen om voor de twintigwekenecho al het geslacht van je baby te achterhalen. Wil je de baby voor de geboorte al zien? Dan is het aan te raden dit na 25 weken te doen. Je hebt voor een pretecho geen verwijsbrief nodig, maar maakt zelf een afspraak. Deze echo is dan ook vrijwillig en wordt niet vergoed.

Extra echo’s

In sommige gevallen kan het zijn dat de verloskundige iets niet vertrouwt en daarom extra echo’s wil, bijvoorbeeld:

  • Als de hoeveelheid vruchtwater onduidelijk is
  • Om de placenta te bekijken
  • Om te bekijken hoe je baby ligt
  • Als de baby te groot of te klein lijkt op een ‘gewone echo’
  • Als er meer dan één baby in je buik zit, kunnen er extra controles gedaan worden

Vroege echo of vitaliteitsecho

Deze echo kan worden gedaan met zes of zeven weken. De verloskundige kan dan zien of de baby in de baarmoeder zit en of het hartje klopt. Dit gebeurt niet altijd, maar vaak wel als:

  • Er het vermoeden is van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap
  • Als je eerder een miskraam of buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebt gehad
  • Als je zwanger bent geworden dankzij een fertiliteitstraject
  • Bij een ongewenste zwangerschap, een zwangerschap tijdens anticonceptie of bij ongewoon bloedverlies/buikpijn

Groei- en liggingsecho

Bij sommige praktijken kan een groei echo gedaan worden rond de dertig weken en een liggingsecho rond de 34-36 weken. De naam zegt het al: er wordt gekeken hoe groot de baby zal zijn met veertig weken en bij de liggingsecho wordt gekeken hoe de baby ligt. Vaak wordt dit alleen gedaan als er een medische reden is of als de baby niet goed te voelen is via de buitenkant.

GUO echo

Een GUO echo is een Geavanceerd Ultrageluid Echo. Deze wordt gedaan als er een verhoogd risico is op een medische indicatie. Het is een uitgebreidere echo dan de twintigweken echo en er wordt dan extra goed gekeken naar de aandoening waar een verhoogde kans op is.

Lees ook: 'De verloskundige: zij die veel meer is dan iemand die mijn baby checkt'