NIPT / NIP-test

NIPT / NIP-test

Sinds 1 april 2017 krijgen alle zwangere vrouwen als eerste prenatale screening de NIP-test (NIPT) aangeboden. Bij deze Non Invasieve Prenatale Test wordt er bloed afgenomen bij de moeder, waarin ook DNA van het ongeboren kind aanwezig is.

Met de NIPT kan het DNA van je ongeboren kind worden onderzocht op afwijkingen. Voorheen kon je tussen de 11e tot de 14e zwangerschapsweek alleen kiezen voor een combinatietest. Hieruit volgt een kansberekening op Downsyndroom en syndromen van Edwards en Patau. Er wordt gekeken naar je leeftijd, er wordt bloed afgenomen en een nekplooimeting bij je baby uitgevoerd. Als er een verhoogd risico uit de combinatietest komt - een kans van 1 op 200 of hoger op een chromosoomafwijking - dan kom je voor vervolgonderzoek in aanmerking. Tot voor kort waren dit de vlokkentest of vruchtwaterpunctie.

NIPT: betrouwbaar en veilig

Nu is daar NIPT als extra keuze bijgekomen. Het is een geheel veilige en betrouwbaardere screening dan de combinatietest. Vanaf 10 weken kan er bloed worden afgenomen dat in een laboratorium onderzocht wordt op Down-, Edward- en Patau-syndroom (trisomie 21,18 en 13). De uitslag is binnen 10 tot 15 werkdagen bekend. Je hebt geen verhoogde kans op een miskraam. Het voordeel ten opzichte van de combinatietest is dat je met NIPT een veel kleinere kans hebt dat er nog een vlokkentest of vruchtwaterpunctie gedaan hoeft te worden.

Als je kiest voor de NIPT doe je automatisch mee aan een wetenschappelijke studie (TRIDENT-2 studie). Deze studie onderzoekt hoe de NIPT zo goed mogelijk aangeboden kan worden aan zwangere vrouwen. Dat betekent ook dat je gegevens over zwangerschap, de uitkomst van de combinatietest, NIPT, eventuele vruchtwaterpunctie of vlokkentest en gegevens over de geboorte worden bewaard. Ook wordt je bloed opgeslagen. Voor NIPT in het kader van deze TRIDENT-2 studie moet je ook in 2019 € 175 zelf betalen. Dit is ongeveer evenveel als de combinatietest die nu gebruikt wordt in de prenatale screening, namelijk € 168.

Deelname 

In het eerste jaar hebben ongeveer 73.000 zwangeren de NIPT laten doen. Dit is 42% van alle zwangere vrouwen in Nederland. Ongeveer 4% van de zwangeren deed de combinatietest en 54% zag af van screening.

In 0,3% van de zwangerschappen waarbij de NIPT wordt gedaan, is er een aanwijzing dat het ongeboren kind downsyndroom heeft. Voor zowel edwards- als patausyndroom is dat minder dan 0,1%. Deze getallen komen overeen met internationale studies.

Wil je meer weten over de NIPT? Kijk dan op meeroverNIPT.nl.

Reacties (14)

afbeelding van evel-556084
15 november 2015
Waarom wordt bij alle gesprekken en informatie die wordt gegeven aan zwangere vrouwen over de combinatietest en NIPT testen de nadruk zo op Down syndroom gelegd? Beseft iedereen dat trisomie 13 en 18 veel serieuzere chromosoomafwijkingen zijn met zeer ernstige gevolgen? Informeer mensen eerst eens beter over alle chromosoomafwijkingen die getest worden en wat deze inhouden voordat er allerlei duurdere testen standaard beschikbaar worden. Down syndroom is, zeker naast trisomie 13 en 18, relatief onschuldig. Het zwaarste aan een kind met Down syndroom is overigens niet eens de handicap, maar de reacties/starende blikken van mensen (volwassenen nog meer dan kinderen!) zodra je ergens naar toe gaat. Makkelijke toegang tot dergelijke testen werkt zulke oppervlakkigheid en onwetendheid alleen maar verder in de hand. Nergens voor nodig om standaard dure testen in te voeren als een goedkopere combinatietest eerst meer inzicht kan geven in je kansen op 1 van deze 3 chromosoomafwijkingen. Voor de meerderheid is er ook helemaal geen aanleiding voor verder onderzoek. Bewaar de NIPT voor mensen die tot de risicogroep behoren.
afbeelding van fatm-620163
15 november 2015
Nederland loopt sowieso achter wat betreft testen. Ik heb de nipt ook laten uitvoeren omdat ik niet wilde wachten op kansen na de combinatietesten. De combinatietesten moest ik zelf ook betalen, ik dacht zo rond de 170 euro. Voor 400 euro meer heb je zekerheid.
Ik heb de tast ook laten uitvoeren. In Arnhem kun je bloed laten prikken en dat wordt opgestuurd naar België. Ik had binnen een week de uitslag.
afbeelding van SJVer
14 november 2015
Wij hebben er ook (bij 13 weken) voor gekozen om de NIPT-test te laten doen. Het kon in Breda geprikt worden, vanuit daar werd het naar België gestuurd om vervolgens in Amerika onderzocht te worden (nu snap ik ook dat die test €590,- kost!) deze wordt niet vergoed als je geen combinatietest hebt laten doen, of geen "slechte" uitslag hebt gehad en dus niet in aanmerking komt voor vervolgonderzoeken. Wij wilden geen "kans" horen, wij wilden het (99%) zeker weten en waren daarom bereid om liever €590,- te betalen dan €150,- voor een "kans"...
Die anderhalve week dat je wacht op dat mailtje met de uitslag is wel even spannend. Maar gelukkig waren alle drie de trisomies voor 97 tot 99% uitgesloten. Nu op naar de 20 weken echo.... :)
afbeelding van Bartho
28 oktober 2015
Wij hebben om zwanger te worden van onze tweede zoon, geboren op 12 oktober 2015, het traject (UIU en IVF/IXCI) in Gent Belgie doorlopen. Omdat we daar zeer tevreden over waren hebben we toen we eindelijk zwanger waren daar ook de NIPT-test laten doen. Want waarom zou ik in Nederland 125 euro moeten betalen voor een kansberekening als ik voor 400 euro in Belgie voor 99% zekerheid heb.
afbeelding van Auke Schouwstra
23 oktober 2015
Hallo Newmomm, zou je me even willen mailen op auke.schouwstra@eo.nl? Ik zou je graag spreken voor een nieuw programma over de toekomst van het syndroom van Down, groeten, Auke Schouwstra
afbeelding van Newmomm
23 oktober 2015
Nipt test is toch veilig en redelijk betrouwbaar? Waarom doen ze dat in Nederland dan niet standaard aanbieden?? Wij twijfelen nog of we combinatietest willen doen gaan binnenkort overleggen met de verloskundige
afbeelding van Stept
21 oktober 2015
Hoi Suus1980,

heb jij uiteindelijk een vruchtwaterpunctie laten uitvoeren nadat je de uitslag van de combinatietest had gehad? Of had je al de mogelijkheid om de NIPT te laten doen?

Groetjes!
afbeelding van Auke Schouwstra
21 oktober 2015
Hallo Dreetje,

Zou je me even willen mailen op auke.schouwstra@eo.nl, ik zou je graag even spreken over je reactie,
Auke Schouwstra
afbeelding van Auke Schouwstra
21 oktober 2015
Hallo Bianca,
Zou je me even willen mailen met je telefoonnummer, of mij mailen op auke.schouwstra@eo.nl, ik zou graag even met je praten over je reactie,
Auke Schouwstra
afbeelding van BIANCA1976
20 oktober 2015
Hier zelfde verhaal: ik ben 39 en 6 weken zwanger. dat de combinatie test voor mij niet goed gaat uitvallen, ben ik van overtuigd. Dus waarom niet vanaf een bepaalde leeftijd meteen naar de NIPT?
afbeelding van kelske
1 oktober 2015
Wij hebben in 2010 de zwangerschap beëindigd toen wij na 4 keer een 20 weken echo en een vruchtwaterpunctie te horen kregen dat onze dochter een trisomie 13 (Patau) had.
Bij de zwangerschap van onze zoon was de nipt nog niet toegestaan in Nederland. Gelukkig een goede 20 weken echo gehad en nu een gezonde knul van 4 jaar.
Nu opnieuw zwanger en hebben bewust voor de nipt gekozen ivm onze voorgeschiedenis. Die 92% is hoog genoeg, omdat het vaak bij deze syndromen overduidelijk is (13 + 18). Toch spannend tot de 20 weken echo en die bleek vorige week goed te zijn.
Je komt niet zomaar in aanmerking voor de nipt. Dit is een kostbare test en mag alleen uitgevoerd worden na een verhoogde combinatietest of voorgeschiedenis met trisomie 13, 18 of 21.
afbeelding van Auke Schouwstra
30 september 2015
Hallo,
Ik zoek contact met vrouwen die kort zwanger zijn en nadenken over prenataal testen. Dit is voor een tv-programma over de toekomst van Down. Mail me op auke.schouwstra@eo.nl en ik vertel meer over het programma!
afbeelding van suus1980
suus1980
8 juli 2014
ik heb bij de combinatietest een slechte uitslag gehad. de kans op down was 1: 108 en op patau 1: 207 in tegenstelling tot 1,5 jaar eerder waar we nog boven de 5.000 en 70.000 zaten.
voor down geeft de NIPT test 99% zekerheid, voor patau echter niet. zitten ze net op 92%, tuurlijk is dat ook hoog, maar als je zekerheid wil of je kindje geen levensbedreigende afwijking heeft, dan wil je 99-100%. ik ben blij dat ze dus eerst de combinatietest uitvoeren en dat je daarna eventueel de mogelijkheid hebt of je verder wil testen dmv NIPT of vruchtwaterpunctie/vlokkentest.
afbeelding van Dreetje77
6 juli 2014
Waarom de NIPT niet gelijk ipv pas na de combinatietest; hier in Nederland moet er eerst een (dure) test aan vooraf voordat dat gebeurt. Zelf ben ik 36 en hoor ik sowieso bij de zgn risicogroep en ik ben voor..