Combinatietest

Combinatietest

Met de combinatietest wordt de kans berekend op een chromosoomafwijking bij je baby. De meest voorkomende chromosoomafwijking is het Downsyndroom, maar er wordt ook gecheckt op Patau- en Edwardssyndroom. De combinatietest bestaat uit bloedonderzoek tussen 9 en 14 weken zwangerschap en een nekplooimeting door middel van een echo-onderzoek tussen 11 en 14 weken zwangerschap. Je kunt zelf bepalen of je deze test wel of niet wilt laten doen en krijgt vooraf informatie om tot een goed besluit te komen.

Nekplooimeting

De nekplooi is een dun vochtblaasje onder de huid van de nek, dat iedere ongeboren baby heeft. Tussen 11 en 14 weken is de nekplooi het meest duidelijk te zien, vandaar dat in deze periode de meting wordt gedaan. Tijdens een echo wordt de dikte van de nekplooi gemeten, waarbij maximaal 3 centimeter normaal is. Hoe dikker de nekplooi, hoe meer kans op een afwijking. Het is overigens goed om te weten dat bij meer dan de helft van de baby’s met een verdikte nekplooi geen afwijking wordt gevonden.

Bloedonderzoek

Bij het bloedonderzoek wordt gekeken naar de concentratie van twee specifieke zwangerschapshormonen. De concentratie van deze hormonen is bij een afwijking juist verhoogd of verlaagd, afhankelijk van het soort afwijking. Het bloedonderzoek wordt bij voorkeur voor de nekplooimeting uitgevoerd.

Uitslag combinatietest

Het voordeel van de combinatietest is dat je gerustgesteld kan worden over je gezondheid van je baby, een nadeel is dat je aan de hand van de uitslag mogelijk nog meer onderzoek nodig hebt om afwijkingen uit te sluiten. Dat kan een lastige keuze zijn. De uitslagen van de bloedtest en de nekplooimeting in combinatie met je leeftijd en de precieze duur van je zwangerschap bepalen hoe groot de kans is op een kind met één van de drie syndromen. Na het onderzoek weet je dus niet zeker of hij wel of geen syndroom heeft, je weet alleen de kans. Bij een niet-verhoogde kans blijkt bij de geboorte heel soms dat je baby deze aandoening toch heeft.

Andersom betekent een verhoogde kans lang niet altijd dat je kind de aandoening ook echt heeft. In Nederland is een verhoogde kans een kans van één op 200 of hoger op het moment van de test. Een kans van 1:200 betekent dat van elke 200 zwangere vrouwen één vrouw zwanger is van een kind met Downsyndroom. Een verhoogde kans is niet hetzelfde als een hoge of grote kans. Ook bij een verhoogde kans is de kans dat je kind geen Downsyndroom heeft groter dan de kans dat je kind dit wel heeft. Dit betekent dat de meeste vrouwen met een verhoogde kans toch een kind krijgen zonder Downsyndroom.

Vervolgonderzoek

Met een vervolgonderzoek kan met zekerheid worden vastgesteld of je kind Down-, Patau- of Edwardssyndroom heeft. Dit kan met een vlokkentest tussen 11 en 14 weken zwangerschap of een vruchtwaterpunctie na 15 weken zwangerschap. Bedenk echter goed of je deze vervolgonderzoeken wilt laten uitvoeren en wat je met de uitslag van de onderzoeken gaat doen. Een alternatief voor de combinatietest is de NIPT. De NIPT is een bloedonderzoek dat net als de combinatietest de kans op een kind met Down-, Patau- of Edwardssyndroom berekent. De NIPT kan worden uitgevoerd vanaf 11 weken zwangerschap en levert betrouwbaardere resultaten op dan de combinatietest.

Kosten combinatietest

Je betaalt de combinatietest zelf. Dit geldt ook voor zwangeren van 36 jaar en ouder. Vraag de actuele prijs op bij je verloskundigenpraktijk. In sommige gevallen vergoedt de aanvullende verzekering de combinatietest. Neem contact op met je zorgverzekeraar als je meer wilt weten. Je zorgverzekeraar vergoedt de combinatietest wel indien sprake is van een medische indicatie. Ook eventueel vervolgonderzoek wordt vergoed.

Heb je vragen over de combinatietest? Stel ze aan verloskundige Sanne Bokkers van het WIJ Deskundigenpanel.

Reacties (5)

afbeelding van mies-935832
4 maart 2014
Ik ben 18 jaar oud en onbedoeld maar wel gewenst zwanger geraakt. Bij de eerste echo zag alles er goed uit maar toch besloot ik een combinatietest te doen, omdat ik mijn altijd overal zorgen om maak en een stresskip ben. Bij ons in de beide familie's komt geen down syndroom of andere afwijkingen voor. Toen wij de combinatietest gingen doen had ons baby'tje een nekplooiimeting van 2.6 mm. Niet boven de norm maar ook niet echt laag. Helaas toen de bloeduitslagen er bij kwamen had ik een kans van 1:12, mijn wereld stortte helemaal in. ik heb gister een vlokkentest gedaan en krijg over 2 a 3 dagen de uitslag. Bij de echo was trouwens wel een neusbotje aanwezig en was springlevend. Ik weet echt niet meer wat ik moet doen en waar ik op moet/kan gaan rekenen. Kan iemand mij helpen en advies geven?
afbeelding van lind-895926
23 oktober 2013
Ben zelf 39 en vandaag combinatietest gehad. Nekplooi was prima alleen door bloedwaarden, leeftijd etc. kregen we toch een uitslag van kans 1:12 op syndroom van down. Andere (trisomie 18 en 13) geen verhoogde kans. Na jaren proberen,enkele miskramen en 5 IUI pogingen nemen wij het risico, hoe klein ook, van vlokkentest niet. We kunnen aanstaande maandag al terecht in Antwerpen voor een NIPT. Dit kost inderdaad € 690,- maar gelukkig kunnen we ons dit veroorloven. Wel ongelofelijk dat in Nederland bij dit soort uitslagen wel de dure vlokkentest of vruchtwaterpunctie vergoed en niet de risicoloze NIPT!!
afbeelding van moontje512
19 september 2013
ik heb bij mijn eerste zwangerschap een combinatie test gedaan. kans op kindje met down was 1 op 14. hierdoor kwamen wij in aanmerking voor een vrucht water puntie. er is inderdaad een klein risico op een miskraam. ik heb toen 3 dagen rustig aan gedaan, niet gewerkt en veel gerust om zeker te zijn dat het zich allemaal goed kan herstellen in mijn buik.
we kregen de uitslag (binnen 3 weken) en alles was goed. nu zijn voor de 2de keer zwanger en stonden gaan we weer de combinatie test doen. deze moet je zelf betalen, we kijken wel wat eruit komt en dan zien we weer verder.
afbeelding van Mbe
16 september 2013
Onlangs de bloedtest laten doen. Binnen twee weken de uitslag uit België gekregen, alles was goed. Fijn om de geruststelling te krijgen. NL loopt weer eens achter, onbegrijpelijk.
afbeelding van kali-769176
15 september 2013
Tijdens mijn vorige zwangerschap dacht ik in aanmerking te komen voor combinatietest. Dit ook gedaan omdat de andere kinderen de baby dan kunnen "zien ". Bleek de kans 1 op 2 op een kindje met down. Na vlokkentest die dit bevestigde hebben wij de moeilijke beslissing genomen de zwangerschap af te breken. Achteraf had ik toch geen medische indicatie en moest de echo a 156 euro betalen. Nu weer zwanger en meteen vwp gedaan, alles goed. Deze x wouden wij zekerheid en geen kans op. Ik was 33 en geen verhoogd risico. Voor dat geld heb ik graag gemoedsrust. Een bloedtest zou fijner zijn omdat je dan de baby niet hoeft te "zien ".