Zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes

Tijdens je zwangerschap kun je last krijgen van suikerziekte. Dit is een tijdelijk soort diabetes, die in de meeste gevallen na je bevalling weer over gaat. Bij zwangerschapsdiabetes is de regeling van je bloedsuikerspiegel verstoord, wat verschillende gezondheidsklachten met zich meebrengt. Ongeveer 5 tot 10% van de zwangere vrouwen ontwikkelt zwangerschapsdiabetes en het kan ontstaan vanaf 24 weken zwangerschap.

Ontstaan zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes ontstaat onder invloed van de zwangerschapshormonen die tijdens je zwangerschap worden aangemaakt. Een aantal van deze hormonen remt de werking van het hormoon insuline. Je lichaam heeft insuline nodig om het suiker dat door voedsel in je bloed terechtkomt, af te breken. Wanneer je lichaam hiertoe niet in staat is, omdat het niet genoeg insuline aanmaakt, heb je suikerziekte.

Tijdens een ‘normale’ zwangerschap reageert je lichaam op de anti-insulinehormonen door meer insuline aan te maken. Als dat niet gebeurt, wordt het suikergehalte in je bloed te hoog en heb je zwangerschapsdiabetes. Zodra je hormoonhuishouding na de bevalling weer normaal is, gaat de diabetes meestal over.

Gevolgen zwangerschapsdiabetes

Wanneer zwangerschapsdiabetes niet wordt behandeld, kan dat zowel voor jezelf als voor je baby ernstige gevolgen hebben. Je baby krijgt een grote hoeveelheid suiker binnen waardoor hij zelf extra insuline zal produceren. Dit zorgt ervoor dat de glucose in zijn lichaam wordt omgezet in vet. Dit vet wordt opgeslagen in de weefsels en daardoor groeit je kind te snel en wordt het te zwaar. Dit heeft weer tot gevolg dat de bevalling aanzienlijk langer duurt en de kans op een keizersnee [interne doorlink] (omdat de baby te groot is) toeneemt. Een te hoge bloedsuikerspiegel zorgt bovendien voor een verhoogde infectiekans. Deze ontstaan meestal in nieren, blaas, baarmoederhals en in de baarmoeder zelf. Na de geboorte kan de bloedsuikerspiegel van je baby snel dalen, door het plotseling wegvallen van de grote toevoer van glucose. Hierdoor wordt het glucosegehalte van je baby extra gecontroleerd.

Tussen de 24e en 28e week van je zwangerschap wordt aan de hand van bloedonderzoek je bloedsuikerspiegel bepaald. Als je al eerder zwangerschapsdiabetes hebt gehad zal dit eerder in je zwangerschap gecontroleerd worden. Er zijn meerdere symptomen die op zwangerschapsdiabetes kunnen wijzen. Je verloskundige zal je waarschijnlijk laten onderzoeken wanneer:

  • je een grote hoeveelheid vruchtwater hebt
  • je baby erg groot is in verhouding tot de duur van je zwangerschap
  • je vorige kind zwaarder was dan acht pond
  • je ouder bent dan 35 jaar
  • er suikerziekte voorkomt in je familie
  • je eerder een miskraam hebt gehad

Glucose tolerantietest

Als je verloskundige vermoedt dat je zwangerschapsdiabetes hebt, moet je een glucose-tolerantietest (GTT) doen in het ziekenhuis. Je drinkt dan een suikerdrankje, waarna je bloed wordt gecontroleerd. Op basis van het bloedsuikergehalte wordt vervolgens vastgesteld of je zwangerschapsdiabetes hebt.

Behandeling zwangerschapsdiabetes

Om zwangerschapsdiabetes te behandelen, krijg je adviezen van een diëtiste om met je voedingspatroon de glucosewaarden op normaal niveau te krijgen en te houden. Daarbij staat vast hoeveel koolhydraten je binnen mag krijgen. Deze vind je onder meer in brood, aardappelen en in voedingsmiddelen die suiker bevatten. Vaak is een dieet genoeg om te voorkomen dat de aandoening zich verder ontwikkelt en jij of je baby schade oplopen. In dit geval blijft je bloedsuikerspiegel dankzij het dieet op een normaal niveau. Het gebeurt echter ook wel eens dat alleen een dieet niet voldoende is om het onder controle te houden. Wanneer dat zo is, krijg je tijdens je zwangerschap extra insuline toegediend. In de meeste gevallen beval je in het ziekenhuis op medische indicatie.

Als je eenmaal zwangerschapsdiabetes hebt gehad, is de kans 50% dat je op latere leeftijd een reguliere vorm van diabetes krijgt. Dit is vaak het zogenaamde type II diabetes. Daarbij maakt je lichaam zelf nog wel insuline aan, maar niet zo veel als je nodig hebt. Deze vorm van suikerziekte kun je bestrijden met een dieet en bloedsuikerverlagende tabletten. De kans dat de zwangerschapssuiker tijdens een volgende zwangerschap terugkeert, is ongeveer 90%. Verder heeft je kind een kleine kans om later zelf diabetes te krijgen. Ook dit is dan meestal diabetes type II. Wanneer de aandoening tijdens de zwangerschap echter op tijd is ontdekt en je goed behandeld bent, wordt de kans dat je kind het later ook krijgt weer kleiner.

Heb je zwangerschapsdiabetes en vragen over je voeding? Stel ze aan diëtist Sindy Davidse van het WIJ Deskundigenpanel.

Reacties (44)

afbeelding van mari-1066209
20 november 2015
Bij mij is na 28 weken zwangerschap,  zwangerschapdiabetes vastgesteld. Nu heb ik een vraag waar ik tot op heden nog geen antwoord op kunnen krijgen. 
Stel je hebt voor de zwangerschap al diabetes maar bent hier zelf niet van op de hoogte. Vanaf wanneer kan het kindje dan voor gaan lopen op de groei. Bij mij is een termijnecho geweest met 12 weken zwangerschap, dus nog voor de periode dat het kindje zelf insuline kan aanmaken en omzetten in vet.. Stel ik had al diabetes, maar was hiervan niet op de hoogte, kan het dan zo zijn dat de termijnecho destijds niet heeft geklopt en het kindje toen (12 weken) al ver voor liep in zijn groei? Of lopen ook dan de baby's gelijk in groei net als de baby's waarvan de moeder geen diabetes heeft. En zijn groeiverschillen dan later in de zwangerschap zichtbaar. 

afbeelding van Nora92
28 juli 2015
Aaah maar na 25ste zwanger zijn loopt meer risico vooral als je suikerziekte hebt ja. Ik ben 22 jaar.

Ik heb suikerziekte sinds m'n 12ste a 13ste
afbeelding van neirod88
28 juli 2015
Nja, ze hadden het er in het ziekenhuis over dat dit bij hun standaard protocol is bij diabeten. Ik ben zelf 27. Sta onder controle in Zwolle, in de Isala Klinieken.
Dat van dat inleiden, zo staat het ook in de patientenfolders die het ziekenhuis heeft. Zelf vind ik het niet zo erg, weet dat ik toch in goede handen ben en hoef ook niet te racen naar het ziekenhuis (aangezien dat ongeveer 45 min. rijden is, als het verkeer meezit...)

Hoelang heb jij al suikerziekte?
afbeelding van Nora92
28 juli 2015
Ja dan kan ik begrijpen want het is jouw eerste kindje daarom beslissen ze al snel maar als je voor tweede keer zwanger bent dan beslissen ze niet snel wanneer je ingeleid wordt, want dat gebeurd ook zo bij mij. Ik ben voor tweede keer zwanger dus ik heb een dochter van 2 jaar en werd ook ingeleid bevalling. Ik woon in Rotterdam dus ziekenhuis Erasmus Mc en jij? Herkenbaar haha want m'n UKKIE beweegt echt heel veel dat is best wel fijn!

Mijn suikerbloed is goed en gisteren hebben ze gezegd dat mijn suiker echt goed eruit ziet (22,6). Ik gebruik insuline en spuit zelf.

Hoe oud ben jij als ik vragen mag?

Gr Nora
afbeelding van neirod88
28 juli 2015
Goh, bijzonder dat er zo'n verschil zit in ziekenhuizen. Waar sta jij onder behandeling, als ik vragen mag?
Ik heb verder geen klachten. Doe eigenlijk alles nog, weliswaar wat rustiger aan, maar sport nog steeds gemiddeld 4x per week.
Met mijn bloedsuikers gaat het goed. Heb elke week contact met mijn diabetesverpleegkundige. Ik heb een insulinepomp, gecombineerd met een continue glucosesensor. Die lees ik dan uit en aan de hand daarvan wordt mijn insuline aangepast. Ik mag niet klagen, mijn hba1c was vorige week 6,2% (44), dus de internist was ook tevreden.
Ons kindje doet het ook fantastisch. Het is inderdaad onze eerste. Onze uk is lekker actief en heeft zo nu en dan de hik. Echt grappig om te voelen!

Hoe gaat het met jouw suikers? Kan je het allemaal een beetje bolwerken? En is dit ook je eerste?
afbeelding van Nora92
28 juli 2015
Hoi, ik ben aankomend donderdag 31 weken zwanger. Gisteren heb ik een gesprek met verloskundig gehad. Ze zeiden dat m'n suikerbloed echt goed is en zelfs groeit mijn ongeboren baby ook goed. Dat is fijn om te horen he! Ze hebben het gezegd dat ze samen met mij gaan beslissen als baby nog niet komt geboren op 1 week eerder van mijn uitgerekend word ik ingeleid bevalling maar datum kunnen wij t nog niet weten omdat ik nog niet 36 weken ben he.

Ik heb rugpijn en bekkeninstabiliteit dat doen echt pijn maar die gaan waarschijnlijk weg na mijn bevalling.

En is alles oke met je suikerbloed en ongeboren baby? Is dit je eerste kindje?

Groetjes
afbeelding van neirod88
27 juli 2015
Ja dat is zeker spannend! Ja, ik word met 38 weken ingeleid, of in ieder geval.. Dan gaan ze starten. Ik ga er vanuit dat ik eerst nog geprimed moet worden, dus zal wel zien hoe alles gaat. Ik ben aankomende vrijdag 32 weken zwanger, dus het schiet al mooi op!
Bij mij in het ziekenhuis is het protocol dat iedere diabeet ('gewone' diabeet, maar ook zwangerschapsdiabetes) wordt ingeleid met 38 weken, omdat dan de kwaliteit van de placenta sterk afneemt. Dus om geen risico's te lopen, doen ze dat..
En hoe gaat het verder met jou? Ook klachten (gehad)??

Groetjes Dorien
afbeelding van Nora92
27 juli 2015
Geweldig zeg! Ik word ook misschien eerder ingeleid bevalling maar ga vandaag naar echo!!! Spannend he. Ben bijna 31 weken zwanger dus dan denk ik nog 8 weken te gaan hoop ik. Spannend zeg

Dus word je ook ingeleid?

Groetjes,

Nora
afbeelding van neirod88
27 juli 2015
Ok, nog weer een ander type dus.. ;)
Ik ben de week ervoor uitgerekend, 25 september. Maar het wordt toch eerder gehaald, in week 38. Dus voor mij nog 6,5 week te gaan...
Verder gaat het prima. Geen klachten en kindje ligt mooi op schema. Volgende week weer een groeiecho, maar tot nu toe geen bijzondere dingen.

Groetjes Dorien
afbeelding van Nora92
27 juli 2015
Hallo Neirdo88,
Ik heb blijkbaar niet typ 1 maar mody. T gaat goed met mij alleen last van flink verkouden en griep en met jou? Ben je ook 1 oktober uitgerekend?

Gr Nora
afbeelding van neirod88
27 juli 2015
@nora92, ik heb ook 'de gewone' diabetes (lees: geen zwangerschapsdiabetes, maar type 1)..
Hoe gaat het nu met je? Als ik jouw verhaal zo lees, zijn we rond dezelfde tijd uitgerekend...

Groetjes Neirod88
afbeelding van Nini80
11 juli 2015
Hoi Ineke, goed om te horen dat het goed gaat!
Ik heb ook een flinke periode niet hoeven spuiten. (vanwege hypo's) tussen week 28 en 34 waren de waarden eerder aan de lage kant.

Ik wist bij de eerste met 34 weken wanneer ze gingen inleiden, bij de tweede stond de datum vanaf de eerste afspraak bij de gynaecoloog. (Is alleen 2 dagen verplaatst vanwege vakanties van het personeel. :( (maar dat was alleen omdat onze eerste met een spoedkeizersnede gehaald moest worden omdat ze er na drie uur persen nog niet was - ik had ook een weeënstorm na de inleiding en ging in een uur van 2 cm naar 10 cm, nooit meer wat mij betreft !)

@eva, ja.. Dat snap ik wel - onze eerste werd ook groot geschat, maar uiteindelijk was ze met 3400 gr helemaal niet zo groot (en waarschijnlijk ook al 40 weken) Deze is nu op 2800 geschat, dus dat zou betekenen dat ze rond de 3000 gram zal wegen. (ook niet erg groot)

@Laura, Thnx! (het is dus stiekem net iets meer dan een week - maar ik reken me rijk), kan niet meer - ongeveer in omvang verdubbeld, alles Is opgezet door vocht en de BI maakt het af... Kan niet meer slapen, lopen of voor mijn dochter zorgen. Ik heb veel vruchtwater en het lijkt wel alsof ik een tweeling krijg! .... En dan nog die diabetes en hitte erbij... (sorry voor mijn klaagzang )
afbeelding van Ineke1978
11 juli 2015
Bij mij is het tot op heden (31,1) stabiel en hoef ik geen insuline te spuiten. Ik ben echter wel gewaarschuwd dat het ineens om kan slaan.
Met mijn eerste ben ik ook ingeleid maar dat kwam omdat hij niet meer groeide. Vanaf het breken vd vliezen tot aan geboorte heb ik er vijf uur over gedaan. Door inleiden ging het lekker vlot maar heb je grote kans op weeenstormen. Ik heb op een gegeven moment om een ruggeprik gevraagd omdat ik al twee nachten niet had geslapen en van vermoeidheid de weeen niet meer kon opvangen.
Ik wens jullie allemaal veel succes
afbeelding van Laura0209
11 juli 2015
Hoi Eva en Eveline.

Het is inderdaad erg vervelend allemaal, maar ben blij dat ik dus niet de enige ben bij wie het zo hoog blijft ondanks het spuiten..
Ik spuit nu nog maar 3x 3eh de kortwerkende. En 1x 3eh de langwerkende, die werkt 24 uur.
Zal nog wel meer verhoogd worden, want mijn suiker blijft schommelen van 7 tot 9.5. En nuchter is het ook de ene dag goed en de andere dag te hoog.

Als ze gaan inleiden gaat het toch ineens snel vind ik. Je verwacht tot 40 weken te lopen, maar dan toch maar 37 of 38. Erg spannend!
Wanneer hebben jullie de exacte datum gekregen van het inleiden?

Wens jullie allebei veel succes met de laatste paar weken. En Eveline, veel succes voor jou volgende week al!!

Groetjes
afbeelding van Eva Wiss
11 juli 2015
@Eveline: ik hoor dinsdag of ze dit gaan doen ,reden ervoor is t gewicht van de baby .Die werd bij 33 weken geschat op 6 pond .
afbeelding van Nini80
11 juli 2015
Hoi Laura,

Het is allemaal schijtvervelend ;) en ja, ik heb het bij mijn eerste zwangerschap ook gehad - viel niet tegenop te spuiten, en het duurt ook even voordat je lichaam het kan reguleren. Nu 37 weken zwanger en het valt mee. Ik krijg volgende week een keizersnede - dus hopelijk daarna klaar met het spuiten. (vorige keer werd het een spoedkeizersnede na inleiding en deze dame ligt ook nog eens in stuit)

@eva - waarom gaan ze met 37 weken al inleiden? Ik wilde heel graag met 37 + 4 de keizersnede omdat ik nu tot 38 + 2 moet wachten, maar in mijn zh doen ze dat dus écht niet ivm complicaties. (tenzij ik nu weeën krijg)

Sterkte beiden!

Groetjes, Evelineafbeelding van Eva Wiss
11 juli 2015
Hoi Laura ,
Ik heb precies hetzelfde ,ook elke keer weer steigende suikers ondanks dat mijn insuline verhoogd wordt. Ik word ook eerder ingeleid. Over 3 weken, dan ben ik 38 weken zwanger ,en misschien ga ik zelfs met 37 weken al ingeleid worden.
Mijn diabetesverpleegkundige zei dat het vaak gebeurt dat je aan het eind van de zwangerschap bijna niet meer in te stellen bent qua insuline omdat de suikers zo wisselend zijn.
Bij mij hebben ze ook verdenking dat er misschien al iets speelde voor mijn zwangerschap ,maar vroeg in mijn zwangerschap ben ik ook getest op zwangerschapsdiabetes ,maar toen was dit totaal niet ter sprake .Daarom denk ik zelf niet dat dit het geval is .

Hoeveel insuline moet jij spuiten ?
Gr Eva
afbeelding van Laura0209
11 juli 2015
Goedenavond meiden.

Ik ben 31 weken zwanger van ons eerste kindje en heb ook zwangerschaps suikerziekte.
Helaas moet ik al 4x per dag insuline spuiten, 3x een kortwerkende voor alle maaltijden en 1x een langwerkende voor de nacht en de volgende dag.
Nu heb ik alleen het idee dat de suikers alleen maar hoger worden ondanks het spuiten, ook willen ze testen of de suikerziekte misschien al aanwezig was voor de zwangerschap.
Wat is jullie ervaring? Ook spuiten en suikers die alleen maar hoger worden?

Ik loop nu onder controle bij de gyneacoloog en word ook al eerder ingeleid door de suikerziekte.

Groetjes,
Laura
afbeelding van Nini80
9 juni 2015
Hoi Ineke,

Ik spuit wel insuline overdag (kortwerkende) maar niet voor de nacht. (het zou wel moeten, maar na een paar hypo's besloten om af te wachten)

Veel ziekenhuizen houden 5.7 als grens aan, dus gewoon pech dat onze wat strenger zijn, maar enkel langwerkende één keer per dag is niet zo erg toch?

@eva, wat vervelend dat het niet lijkt te werken, ik Had dat tijdens mijn eerste zwangerschap ook, maar dat was gewoon omdat mijn suiker bleef stijgen.... Ben benieuwd wat de verpleegkundige zegt.
afbeelding van Eva Wiss
9 juni 2015
Goedemorgen dames,
Ik ben nu 2 weken bezig met insuline spuiten, in mijn geval helpt die insuline niks en zijn mijn waarden nog steeds te hoog. Ik begon met 3 eh spuiten en zit nu al op 9 maar mijn waarden zijn nog exact hetzelfde als toen ik nog geen insuline spoot. Ik moet vandaag terug naar de diabetespoli en zal het dus gaan bespreken.

Insuline spuiten is geen pretje, maar je went er snel aan... Het doet niet echt pijn, tenzij je net even een verkeerd plekje kiest.
afbeelding van Ineke1978
9 juni 2015
Goedemorgen Nini

Moet jij insuline gebruiken dan?
Ik zie daar erg tegenop omdat alle andere waardes wel keurig zijn.
afbeelding van Nini80
9 juni 2015
Hoi Ineke,

Mijn nuchtere waarden verschillen nogal. Ik meet 's ochtends meestal tussen 4,5 en 5,6 (bij mijn ziekenhuis is de grens ook 5,3)
afbeelding van Ineke1978
8 juni 2015
Twee weken geleden was mijn glucosetest te hoog.

Nu heb ik twee keer twee dagen dagcurves moeten bijhouden. Alles was de eerste keer keurig, maar met 5.2 en 5.3 vonden ze mijn nuchtere waardes op het randje. Ik moest daarom opnieuwe twee dagen dagcurves bijhouden en dan gaan ze bepalen of ze me een "snufje" insuline voor de nacht gaan geven.

Wat zijn jullie waardes nuchter?
afbeelding van Nini80
27 mei 2015
Hoi Eva,

Wat leuk dat je zwanger bent!

(zwangerschaps)diabetes is ruk... Haha (zo, ff frustratie eruit ;)) ik ben nu 31 weken zwanger van de tweede en bij deze zwangerschap vanaf 6 weken aan het spuiten. (met nu even een pauze, want mijn suikers zijn eigenlijk redelijk in orde)

Tussen 7 en 8 is te hoog, maar niet dramatisch (ik zat na een boterham soms op 12, maar kijk niet vreemd op als je tegen het einde steeds meer insuline nodig hebt en voel je vooral niet schuldig. Jij kan hier niets aan doen.

Insuline spuiten is vervelend, en dat blijft het ook, soms doet het gewoon echt pijn, maar het is alleen de eerste keren eng. (ik heb de eerste keer een half uur met die pen in mijn handen gestaan) het went.. Aan het begin zocht ik een rustige plek om te spuiten, tegenwoordig doe ik het zonder problemen zonder dat iemand het ziet in een vol restaurant of staand terwijl het eten op staat.

Kleine beetjes eten is niet nodig, maar let wel op dat je verdeeld over de dag eet (3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes) en uiteraard zo min mogelijk koolhydraten en suikers. Mijn internist zegt altijd dat je moet spuiten naar wat je eet, zolang dat een gezonde hoeveelheid is. Van de diëtiste heb ik weinig bruikbare tips gekregen, maar wel dat je vooral op moe moet letten met drinken ; vruchtensap en andere Light sapjes zijn echt een boosdoener. Ik drink veel en hou niet van water, maar een speurtocht in de supermarkt heeft een aantal goede vervangers opgeleverd. (zo ook met hapjes e.d.)

Als je vragen hebt, mag je me ook een privébericht sturen hoor- want helaas is er weinig goede informatie te vinden.

Groeten en sterkte!
afbeelding van Eva Wiss
27 mei 2015
ik herken veel van jullie reacties. Ik ben nu 28 weken zwanger en moet morgen bij de diabetes verpleegkundige komen voor uitleg om insuline te gaan spuiten. Ook ik voel mezelf een beetje alsof ik faal, ik doe er alles aan om mijn glucosespiegel zoveel mogelijk in balans te houden. S ochtends is ie prima zoals het hoort, maar vaak na de lunch en avondeten zit ik te hoog, zo tussen de 7 en de 8. Insuline spuiten klinkt echt een beetje en. Ik heb dit voor mijn werk al bij andere mensen moeten doen, vond het toen al niks, laat staan bij mezelf. Ook lees ik hier over steeds kleine beetjes eten, dat is tegen mij niet gezegd... Alleen dat ik mijn bloedsuikerspiegel bij moest gaan houden en dus 3 dagen 4x per dag moest prikken. Hierna de uitslagen door gebeld en nu moet ik dus al gelijk aan de insuline. Wat is jullie ervaring hiermee?
afbeelding van Petra van Geffen
3 februari 2015
Ik was een twijfelgeval. Mijn suiker was al hoog voor de zwangerschap maar niet zo hoog dat ze er wat mee deden. Toen moest ik in de zwangerschap insuline spuiten en goed op mijn eten letten. Toen ben ik tijdens mijn zwangerschap 10 kilo kwijt geraakt en was mijn suiker ook een stuk lager. Dus probeer er nu na mijn zwangerschap ook nog goed om te denken. maar mocht ik ooit weer zwanger worden dan moet ik dit wel gelijk melden bij de huisarts. En binnenkort weer even bloed laten prikken om te kijken hoe het nu gaat!
afbeelding van Nini80
3 februari 2015
Ja, inderdaad! Zelfs al voor de zwangerschap moet je suiker onder controle zijn! Ik stond bijna nog met de zwangerschapstest in de hand bij de Diabetesverpleegkundige.

Je staat als diabetes patiënt toch ook gewoon onder periodieke controle? (ik tenminste wel) @petra - jij ook (zwangerschaps)diabetes?
afbeelding van Petra van Geffen
3 februari 2015
O ik had helemaal niet gezien dat dat dezelfde was. Dan snap ik het idd ook niet helemaal. En als het goed is word je ook gelijk opgeroepen als je zwanger bent met suiker!
afbeelding van Nini80
3 februari 2015
@Nora92 - wat ik niet begrijp is dat je eerst een heel verhaal afsteekt over dat je al vanaf je 13e diabetes hebt en dat mensen die het enkel tijdens de zwangerschap hebben niet weten waar ze over praten en dan vervolgens niet weet dat je glucose
aanzienlijk stijgt als je ziek bent.

Alle metingen zijn hoger als je griep hebt, dus ook de nuchtere waarden stijgen - daar is niets aan te doen. Je moet dus meer insuline spuiten (uiteraard in overleg met de diabetes verpleegkundige) maar in principe bouw je de insuline hoeveelheid weer af nadat je koorts is gezakt. (ook in overleg)

Succes
afbeelding van Petra van Geffen
3 februari 2015
Als eerst natuurlijk gefeliciteerd.
Als ik jou was zou ik de dokter eens bellen en vertellen wat je gemeten hebt en dat je graag wil bloedprikken.
Dan kan je zien wat voor waarde je hebt als je nuchter bent.
Ben erg benieuwd wat eruit komt.

Groetjes Petra
afbeelding van Nora92
3 februari 2015
Ik heb een vraag. Ik ben ziek(griep) en ben ook zwanger. Bijna 6 weken en heb het mijn bloedsuiker gemeten. Het is 12.0 dus het is best wel hoog dus ik vraag zich af of wat ik moet doen?
afbeelding van Nora92
29 januari 2015
Ik heb suikerziekte allang toen ik 13 jaar was en werd zwanger van mijn gezonde dochtertje. Het ziekenhuis was best wel streng voor mij en ik moest regelmatig naar het ziekenhuis gaan om onderzocht te worden of het goed gaat en als het goed ging dan mocht ik naar huis gaan en als het blijkbaar niet goed ging moest ik 1 nacht in het ziekenhuis verblijven. Het was echt niet leuk voor mij maar ik ben net weer zwanger dus ik moet er wel mee rekening houden dat ik straks weer niet een leuke zwangerschap ga krijgen omdat het ziekenhuis best wel heftig streng voor mij is omdat ik het suikerziekte heb en dan zwanger ben geraakt maken ze zich best wel zorgen om hoe ik eet en drink omdat ik nog jong ben. Ik vind het echt moeilijk dat ik met koolhydraten omga dus ik moet vanaf nu al goed opletten met wat ik drink en eet. MIjn dochtertje is een gezonde kindje en verder had ik t een zware bevalling omdat ik niet zelf kon dus ik hoop echt dat ik mijn volgende bevalling zelf kan persen.

Sterkte vrouwen die zwangerschapdiabetes hebben maar het is maar even dus wees blij dat jullie alleen maar even hebben en na de bevalling gaat het vanzelf over en bij mij blijft het voor altijd dus het komt goed met jullie!
afbeelding van Nini80
28 november 2014
Pfff... Zes weken zwanger en vanmorgen bloedglucose voor het eerst gemeten - 7,3 (nuchter :().

Ik ben eerder dit jaar bevallen van een prachtige dochter, maar door zwangerschapsdiabetes weinig genoten van de zwangerschap. Ik was uiteindelijk gigantisch aangekomen (maar pas na een week of 30) en moest meteen insuline spuiten.
afbeelding van Jeltje0586
13 april 2014
Ik heb bij mijn tweede zwangerschap zw diabetes gekregen. Rond 26 moest ik (diabetes in de familie en te hoge BMI) de glucosetolerantietest doen. De eerste week bij diabetesverpleegkundige/internist/dietiste geweest. Met behulp van dieet suikers onder controle kunnen houden. Kon gewoon bij de eigen verloskundigepraktijk blijven. Wel eens in de zoveel tijd contact met diabetesverpleegkundige om de dagcurves (2x per week) door te nemen. Waar ik vooral op moest letten was de 'suikerdrankjes' zoals frisdrank/sapjes en dergelijke. Nu drink ik dat bijna niet, maar af en toe een sapje vind ik wel lekker. Het is vooral belangrijk dat je weet waar de hoge suikers van komen (bijv. een toetje gegeten, of pannekoeken, of sapje gehad). Af en toe een 'uitschieter' is op zich niet zo'n ramp, je moet er niet te krampachtig mee om gaan. Je moet wel fatsoenlijk kunnen eten (desnoods in kleinere porties over de dag verdeeld. Is zeker in begin en eind van de zwangerschap over het algemeen geen straf: door misselijkheid of zuurbranden kun je grote maaltijden toch niet verdragen). En als je volkoren producten gebruikt (trage suikers) vliegen de suikers ook minder de hoogte in. En wat ook scheelt: geen kant-en-klaar pakjes/zakjes gebruiken, want daar zit ook toegevoegd suiker in. Ook ga je er meer van eten (door de vaak toegevoegde E621). Verse producten gebruiken en zelf saus maken dus... Bij de warme maaltijd schep extra groenten, wat minder aardappels/rijst/pasta. Vet heeft geen of nauwelijks invloed op de bloedsuiker (wel op de lange duur), dus een blokje kaas of worst kun je gerust eten.... Ik heb het zelf niet als een onoverkomelijk probleem ervaren... Ik hoop dat ik bij mijn volgende zwangerschap er net zo goed van af kom...
afbeelding van Petra van Geffen
13 februari 2014
Na 5 weken zwangerschap kreeg ik te horen dat ik suikerziekte had. Ze hadden bloed afgenomen en mij waarden waren 8.3. Ik moest gelijk insuline spuiten en op dieet. Aan mijn dieet heb ik me goed gehouden en ik merkte dat mijn suiker op een gegeven moment erg laag was. In het ziekenhuis vertelden ze dat ik gewoon verder moest gaan met de insuline. Op mijn gevoel ben ik gestopt met insuline spuiten en wat blijkt ik heb geen suikerziekte een dieet was voor mij goed genoeg geweest. Ik ben nu 37 weken zwanger en alles gaat super goed en mag nu fijn weer thuis gaan bevallen.
afbeelding van doompjuh
11 februari 2014
hoi ik heb ook zwangerschaps diabetes tis echt vervelend je moet overal op letten nou at/dronk ik al minder suikerhoudende producten i.v.m mijn enorme gewichts toename (26 kg in 32w tijd) en nog was mijn suiker bij de ogtt en de dagcurve hoog (twee flinke uitschieters). moet donderdag naar de diabetes verpleegkundige ben benieuwd
afbeelding van Boekenwormbeest
6 februari 2014
Twee weken geleden ook het resultaat van de glucose test gehad. Deze was te hoog en moest naar het ziekenhuis voor de hele malle molen. Gynocoloog, dieetist, diabetes verpleegkundige. Van het uithongerdieeet nog maar niet te spreken. Vervolgens krijg je ook nog een groeiecho en weet ik met 30wk zwangerschap nog steeds niet waar ik aan toe ben. Bevallen medisch of onder de verloskundige. Wat is hier de normale weg die je moet belopen en wat is wenselijk voor de patient ( ik dus). Over drie weken gaan ze weer een groeiecho maken. Om te kijken of het kindje te groot groeit. Dan zit je al die tijd in onzekerheid wil graag weten waar ik aan toe ben. Iemand nog tips? Blijf graag bij het ziekenhuis omdat ik dan weet waar ik aan toe ben. En heb daar mijn eerste kindje ook gehad.
afbeelding van asiy-190799
30 januari 2014
ik ben zwanger ik wil graag blijdoos ontvagen ik wil aanvragen maar leuk mij niet ik ben wel bekant bij jullie winkel kun u mij to lichtin waarom leukt niet om blijdoos op te vraagen met vriendelijk grooet
afbeelding van DELETED_yourroyalhighness1
DELETED_yourroy...
30 januari 2014
Hoi Phie-tje echt verschrikkelijk dat je hier door heen moet!! Ik ben inmiddels moeder van een geweldige gezonde dochter. Bevalling is super makkelijk verlopen en er was geen sprake van een te dikke baby. Ze zat zo lekker mijn dochter dat ze net 40 weken en 4 dagen wilde dat ik naar t ziekenhuis ging om een afspraak te maken om me in te leiden. Ik heb daar ter plekke met de gynaecoloog gesproken over dat ik het wetenschappelijk niet onderbouwt vind dat als je een keer een verhoogde waarde laat zien bij een OGTT test waarbij ze een beetje bloed uit je vinger nemen en dat meten meteen tot diabeet wordt verklaard. Deze test is namelijk niet geheel accuraat en daarom moet je altijd je bloed laten onderzoeken. De gynaecoloog kon idd niet echt iets daar tegen in brengen. En toen kwam de aap ook uit de mouw het was omdat ik overgewicht heb dat ze bang waren dat de baby te dik zou worden. Ik heb op mijn beurt ook gezegd dat dat beter is te verteren dan te horen te krijgen dat je diabeet bent terwijl het keer op keer werd bewezen dmv de wekelijkse bloed testen dat dat niet het geval was. Ik ben inmiddels zwanger van de tweede baby en heb nu eigenlijk een beetje gesjoemeld met mijn dieet. Dit is uiteraard medisch helemaal niet verantwoord misschien maar vooralsnog ben ik nu geen diabeet. Ik eet de week voorafgaand aan de bloedtest heel netjes om de twee uur zonder extra suikers etc ik hou me volledig aan het dieet hierdoor zijn mijn waarden vooralsnog helemaal in orde. En tussentijds eet ik lekker wat ik wil maar wel met mate. Ik vertik t om mezelf weer compleet uit te hongeren zoals met mijn vorige zwangerschap ik moet ook bekennen dat ik nu veel meer lekkere trek heb dan met mijn vorige zwangerschap. Al met al moet ik wel zeggen dat ik heel fijn ben bevallen in het ziekenhuis geweldig personeel echt helemaal top!! Dus dat was een fijne bijkomstigheid. Verder laat je niet gek maken en probeer idd te genieten van je zwangerschap. Ik hoop dat je iets aan mijn verhaal hebt! Succes ermee!!
afbeelding van Phie-tje
30 januari 2014
Een maal een verhoogde waarde gehad en nu heb ik een medische indicatie, ben onder behandeling in het ziekenhuis. alles controles en waardes zijn daarna goed geweest, af en toe een uitzondering van een of twee tiende punt hoger in de ochtend.
alles is goed met mijn kindje, groeicurve is uitstekend niet vergroot.
ik ben het totaal niet eens met deze behandeling en voel me vreselijk gefrustreerd.
elke keer een ander gynaecoloog, geen enkele voorlichting en de eerst volgende keer dat ik een verloskundige zie is tijdens mijn bevalling..
Regelmatig gevraagd of ik terug mag naar mijn verloskundige, "kan absoluut niet" is het antwoord.
Nog maar niet te spreken van de toren hoge kosten die ik krijg van al het diabetes hulpmiddelen, want die worden niet vergoed als je geen diabetes hebt.
Mijn roze wolk voelt als een grijze donderwolk, en voel me telkens weer onbegrepen en vredrietig
.
afbeelding van Wenyan
20 februari 2013
Zelf heb ik zw suiker gehad ze kwamen er met 25 weken achter. Heb toen week in zh gelgen moest aan de insuline. Was erg ztreng voor mezelf en had mijn suiker goed onder controle Onze dochter is met 38.5 weken gehaald met een natuurlijke bevalling wel ingeleid. Ze woog 3100 gram en moest wel blijven ivm zw suiker. Stond hele zw schap onder strenge controle van het zh
afbeelding van ro0osj
15 februari 2013
Ik ben 27 januari bevallen van een gezonde dochter. Ik had zwangerschaps diabetes. Ik had het waarschijnlijk met 20 weken al, maar met 30 weken is er pas iets mee gedaan. Ik heb een week een dieet gehad maar moest daarna insuline gaan gebruiken. Doordat het zo laat ontdekt is was onze dochter al aan de grote kant, en ben ik met 38 weken geprimed en ingeleid. Uiteindelijk is Mila met 39 weken geboren. Ik heb wel een normale bevalling gehad.
Je word alleen ingeleid als je kindje te groot dreigt te worden door de diabetes. Na de bavalling met je kindje nog 4 keer gecontroleerd worden. Gelukkig was bij Mila alles goed en ben ik weer van de suiker af!
afbeelding van Mascha8888
Mascha8888
14 maart 2012
Vorige week ben ik getest op zwangerschapssuiker, maar gelukkig heb ik het niet. Sterkte Valerie.
afbeelding van valerievb
15 februari 2012
Ik heb zw diabetes en zou graag willen weten hoe andere vrouwen hier mee om gaan of om zijn gegaan. Het roept bij mij veel vragen op en ik maak me zorgen over de bevalling. Wel of niet via de natuurlijke weg e.d.. Ik zou het ook wel eens in een artikel willen terug lezen in de WIJ magazine.