Medische indicatie

Medische indicatie zwangerschap

De meeste vrouwen beslissen gelukkig zelf waar ze willen bevallen. Ben je medisch geïndiceerd - ofwel zijn er tijdens je zwangerschap al bepaalde complicaties of risico’s - dan word je begeleid door een gynaecoloog en beval je in het ziekenhuis. Een medische indicatie kan al aan het begin van je zwangerschap duidelijk zijn, maar ook later naar voren komen.

Er is sprake van een medische indicatie bij ...

Bepaalde ziekten

Epilepsie met of zonder medicatie, hartziekten, longziekten, nierziekten, suikerziekte, immuunsysteemziekte, schildklieraandoening.

Problemen tijdens eerdere zwangerschappen

Te hoge bloeddruk met opname in het ziekenhuis, meer dan twee keer een miskraam gehad, te vroeg loslaten van de placenta, je vorige baby dood geboren is, na een eerdere bevalling heb je meer dan één liter bloed verloren, de placenta moest bij een vorige bevalling operatief worden verwijderd.

Meerlingzwangerschap

Als je twee of meer kinderen verwacht, ben je automatisch medisch geindiceerd, vanwege risico op complicaties als vroeggeboorte, laag geboortegewicht en hoge bloeddruk.

Tijdens deze zwangerschap

Bloedverlies, te hoge bloeddruk, niet goed of teveel groeien van de baby, vruchtwaterverlies voor de uitgerekende datum, afwijkende ligging van de baby rond de uitgerekende datum, onregelmatige hartactie van de baby, HIV- infectie, zwangerschapssuiker, zwangerschapsvergiftiging en HELLP-syndroom.

Eerder bevallen met keizersnee

Als je bent bevallen van je eerste met een keizersnee, is het bij een volgende bevalling lang niet altijd nodig op die manier te bevallen. Maar je zult wel een medische indicatie krijgen om in het ziekenhuis te bevallen.

Stuitligging

Als je baby in een stuit ligt, krijg je ook een medische indicatie. Een keizersnee is niet per se noodzakelijk.

Gastric Bypass operatie

Als je een Gastric Bypass operatie hebt ondergaan, word je extra goed in de gaten gehouden tijdens je zwangerschap: je dient voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen, maar niet teveel in gewicht aan te komen. Op basis van hoe je zwangerschap verloopt, wordt een plan gemaakt. Het is echter niet gezegd dat een medische indicatie of een keizersnee noodzakelijk is.

Andere redenen

Je bent zwanger terwijl er nog een spiraaltje in de baarmoeder aanwezig is of je moeder heeft DES gebruikt toen ze zwanger was van jou.

Reacties (28)

afbeelding van olga-1468876
2 augustus 2019
Je krijgt ook een medische indicatie als je een chronische ziekte hebt als astma of diabetes (type 1) waarvoor je medicijnen moet slikken en als je moeder kinderen heeft gekregen met een aangeboren afwijking, zoals bijvoorbeeld schisis
afbeelding van Ettol85
24 oktober 2017
Moeders, zie mijn verhaal bij stuitligging.

En voor zover ik weet houden ze meestal drie keer aan bij keizersnede, maar ligt het inderdaad aan jouw eigen baarmoeder. Dit is per persoon verschillend. Ze adviseren inderdaad wel om het bij maximaal drie te houden en minder indien je baarmoeder het niet aan kan. Probeer hier ook gehoor aan te geven, want het gaat om de gezondheid van jou en je (toekomstige) kind.
afbeelding van Luna1990
21 maart 2016
Ja dat heb je wel, je hebt een verhoogde kans dat het weer gebeurd. Vandaar dat je een Medische Indicatie hebt. Ik heb precies het zelfde, en moet ook bij elke bevalling in het ziekenhuis zijn!
afbeelding van Luna1990
21 maart 2016
Mijn placenta is tijdens mijn vorige zwangerschap niet vanzelf gekomen, en moest ook operatief verwijderd worden. Sins dien ben ik Medium risk. Nu 2 weken geleden ben ik weer bevallen maar van een dood kindje. (placenta liet normaal los bij deze) Ik denk dat ik nu High risk ben, Ik zal bij de volgende zwangerschap niet meer onder de verloskundige vallen en meer controles/echo's krijgen. Ik zal waarschijnlijk nooit een thuis bevalling meemaken, ook al leek het mij wel wat.
afbeelding van ...mama...
12 januari 2016
Je krijgt ook een medische indicatie als je schildklier tijdens de zwangerschap antistoffen aanmaakt.

Mijnticker.com Tickers

afbeelding van lasj-615107
12 januari 2016
Wanneer een eerder kind met de schouder is blijven hangen tijdens de geboorte en het volgende kind even groot of groter lijkt te zijn is er spraken van een medische indicatie.
afbeelding van Kentry
4 september 2015
Hier een Placenta Praevia (voorliggende placenta waardoor de baby er niet uit kan) , wordt ook een medische indicatie... Hoewel ik hoop dat ze volgende week bij de placenta localisatie echo me vertellen dat ie netjes is opgeschoven de afgelopen vier weken ;)
afbeelding van kellymama2014
1 september 2015
Ik kreeg bij mijn dochter een dag voor de uitgerekende datum te horen dat een thuisbevalling toch te riskant zou zijn ivm met een actieve Gbs bacterie in mijn blaas. Ik kreeg dus een medische indicatie omdat ik via het infuus tijdens de bevalling twee giften antibiotica nodig had. Maar goed ook dat ik in het ziekenhuis was, want ten eerste kon ik de pijn niet verdragen omdat ik moest blijven liggen, dus kreeg een ruggenprik en ten tweede omdat mijn dochter in een voorhoofd ligging lag, oftewel sterrenkijker en is met vacuum pomp geboren.
afbeelding van leli80
2 juli 2014
Mijn placenta is tijdens mijn vorige zwangerschap niet vanzelf gekomen maar operatief verwijderd. Nu heb ik volgens de VK medium risk en moet ik wel in het ZH bevallen maar met mijn eigen VK mag dan nog.. dan is het toch geen medische indicatie!?... in dit artikel staat van wel...

Lilypie Pregnancy tickers

afbeelding van Bluemoon
1 juli 2014
ik zou zo graag thuis bevallen, Helaas heft mijn zoontje een hartafwijking ( geconstateerd bij SEO/20 wkn echo) en nu verplicht in het WKZ bevallen omdat hij zonder hulp van artsen zowieso overlijd. Maar ook vertelde ze dat mijn volgende zwangerschappen hier door dus ook medische indicatie hebben ondanks dat het geen erfelijke afwijking is.
egt enorm balen aangezien ik zo enorm graag thuis wou bevallen. ik hou helemaal niet van al dat gedoe om me heen. geeft alleen maar onnodig stress en irritaties.
afbeelding van Moeder van Rick
18 maart 2014
Even gekopieerd van de site: www.dokterdokter.nl:
Bijna eenderde van de bevallingen vindt thuis plaats, de rest vooral in het ziekenhuis. In 1960 beviel meer dan 70% van de vrouwen thuis. In 1993 was dit nog maar 30%. Redenen van de afname van het aantal thuisbevallingen:
de opkomst van de poliklinische bevalling
het toegenomen aantal medische indicaties
Er is sprake van een medische indicatie als de kans op complicaties tijdens de zwangerschap of bevalling verhoogd is. Vaak moet de bevalling dan in het ziekenhuis plaatsvinden. Als u geen medische indicatie heeft, kunt u zelf kiezen waar u wilt bevallen.
afbeelding van Moeder van Rick
18 maart 2014
Zani:
Een medische indicatie is geen advies... Een medische indicatie houd in dat je niet thuis mag bevallen ivm de gezondheid van jou of je kind... Poliklinisch is niet verplicht... (in het ziekenhuis bevallen, volgende dag of zelfde dag naar huis) Poliklinisch is niet automatisch het zelfde als medische indicatie... Was het maar waar dat ik mocht kiezen, ik ben fit genoeg, maar puur vanwege mijn leeftijd en miskramen in het verleden mág ik níet thuis bevallen...
afbeelding van miri
18 maart 2014
Ik heb ook medische indicatie vanwege een trage schildklier. Ik mag wel bevallen met mijn eigen verloskundige. Zonder gyneacoloog.
afbeelding van zani
18 maart 2014
Dames je mag niet, dat is onzin! Jij bepaald wAr jij bevalt niemand anders!
afbeelding van jufm-548190
17 maart 2014
Tijdens mijn eerste zwangerschap kwam mijn huisarts er achter dat ik de GBS bacterie heb (Groep B Streptokokken). Niks ernstigs voor mij, maar wel verhoogd risico voor baby tijdens bevalling en eerste tijd daarna. Daarom moest ik ook verplicht in ziekenhuis bevallen om tijdens bevalling antibiotica te krijgen. Nu, tijdens mijn tweede zwangerschap, kondigde verloskundige al aan dat tegen de 30 weken opnieuw gekeken wordt hoe het met die GBS bacterie staat in mijn lijf, en anders volgt opnieuw medische indicatie.
afbeelding van vissenlip
17 maart 2014
Ik mag niet thuis bevallen omdat ik (net) boven de 100 kilo weeg. Heb je meer kans op nabloeding, wordt hier beweerd. Dus vanwege mijn gewicht een medische indicatie gekregen. Maar... dat had ik bij mijn vorige zwangerschap ook, en dat ging zo snel dat ik toch thuis bevallen ben :-) overigens zonder nabloedingen.
afbeelding van vissenlip
17 maart 2014
Ik mag niet thuis bevallen omdat ik (net) boven de 100 kilo weeg. Heb je meer kans op nabloeding, wordt hier beweerd. Dus vanwege mijn gewicht een medische indicatie gekregen. Maar... dat had ik bij mijn vorige zwangerschap ook, en dat ging zo snel dat ik toch thuis bevallen ben :-) overigens zonder nabloedingen.
afbeelding van Moeder van Rick
17 maart 2014
wat dacht je van de leeftijd van de moeder? Ben zelf 41 en mag daarom niet thuisbevallen... Mag ook niet elke vorm van bevallen kiezen, wil dolgraag onder water bevallen, ziekenhuis bied het ook aan, maar helaas mag het niet met een medische indicatie... :-(
afbeelding van zani
17 maart 2014
Ik mis toch echt een stukje belangrijke informatie en wel: je hoeft een medische indicatie niet op te volgen. Een medische indicatie is een advies van vb de gyn.
Zo kun je dus met een medische indicatie toch thuisbevalling zowel uc als met een vk!
Je zult dan wel even moeten zoeken naar een vk die bereid is mee te denken met je
afbeelding van moos80
17 maart 2014
Mijn lichaam maakt antistoffen aan, daardoor moet je om de twee weken bloed prikken en een echo laten maken om te kijken of de baby geen bloedarmoede heeft. Als je dit hebt is het ook medisch
afbeelding van JaLa_anonymized
17 maart 2014
Antidepressiva zijn ook een medische indicatie
afbeelding van Patries84
26 juni 2013
Even een vraag, Als je 3,5 jaar geleden een GastricByPass (maagverkleining) heb gekregen en je bent momenteel 14 wkn inverwachting heb je dan ook een medische indicatie? Want dit is eigenlijk mijn verhaal. en werd er tijden het GBP traject verteld van wel i.v.m de groei van je baby en de multivitamines die in de gaten gehouden moesten worden. Maar nu het zover is en ik zwanger ben zegt de verloskundige en de verpleegkundige van de GBP traject dat dit niet zo is. Dit maakt me erg onzeker. Als jullie hier een antwoord op hebben zou ik dat erg waarderen. Lfs Patries
afbeelding van Redactie WIJ.nl
7 mei 2013
De informatie over Gastric Bypass en een stuitligging is inmiddels aangevuld. Dank voor jullie reacties!
afbeelding van Florie83
13 april 2013
Beste Wij,

Ik mis nog een indicatie. Een baby in stuitligging ( waarbij je wel een vaginale bevalling mag doen) staat er ook niet bij. Die had ik bij m'n eerste zwangerschap. Vaak kiest men tegenwoordig voor een keizersnede, maar dat hoeft niet.

Groetjes
afbeelding van lieke1989
19 januari 2013
Nog een toevoeging: als je eerder een prematuur of dysmatuur kindje hebt gekregen krijg je ook een mediche indicatie.ik vind trouwens op de website over dysmatuur zijn niks.(een te laag geboortegewicht voor de zwangerschapsduur).
afbeelding van Moon1982
21 november 2012
Ook als je draagster bent van de Groep-B streptokokken-bacterie, krijg je een medische indicatie om in het ziekenhuis te bevallen. Je moet dan 4 uur voor de geboorte antibiotica krijgen.
afbeelding van Redactie WIJ.nl
11 september 2012
Bedankt voor je opmerkzaamheid. De redactie heeft de informatie inmiddels toegevoegd.
afbeelding van aventura
14 april 2012
Wat ik in dit rijtje mis, is dat als je bij je vorige zwangerschap bent bevallen met een keizersnede, je ook een medische indicatie hebt bij de volgende zwangerschap.