Leuke feitjes en weetjes over kindernamen

Leuke feitjes en weetjes over kindernamen

Een kindernaam verzinnen voor je ongeboren kind houdt de meeste ouders maandenlang bezig. Het is een leuke, maar ook erg moeilijke taak om dé perfecte voornaam te vinden. Kom je er nog niet helemaal uit? We hebben een aantal handige tips voor je verzameld om makkelijker tot een keuze te komen.

Tips bij het kiezen van een babynaam

 • Spreek de naam een paar keer hardop uit, in combinatie met de achternaam. Zo hoor je de klank en het ritme van de naam. Vaak gaat een lange achternaam mooier samen met een korte voornaam, en andersom. Plak de naam ook eens in een zin; "... kom je eten?"
   
 • Let op rijmmogelijkheden. Kinderen vinden op alle namen wel een pesterig rijmwoord als ze echt willen. Zo is de kans groot dat ze ‘Rick’ gaan rijmen en de vraag is of je dat je kind wilt aandoen.
   
 • Let extra op als je een veelvoorkomende achternaam hebt. Het levert minder gevaar voor persoonsverwarring op, wanneer deze voorafgegaan wordt door een zeldzamere voornaam. Er zijn vast duizenden Klaas Jansens, maar weinig of geen Tobias Jansens.
   
 • Denk ook aan de initialen. Je kind is later misschien niet zo blij met WC of BH. Dezelfde initialen binnen een gezin kunnen ook lastig zijn. Is de envelop voor K. van der Kegel gericht aan papa Kevin of zoon Kas?
   
 • Je wilt je kind niet opzadelen met een naam waar hij de rest van zijn leven om wordt uitgelachen. De zogenoemde "schaamnamen" als Hendy Keppy, Louwe Pruim, Fokje Modder en Peter Selie kan je wellicht beter achterwege laten.
   
 • Hoe meer afwijkend de spelling is, hoe vaker je kind zijn naam zal moeten herhalen of spellen. Niet alle mensen hebben daar evenveel problemen mee, maar het is ook iets wat je tegen kan gaan staan.
   
 • Visualiseer je kind als volwassen man of vrouw. Is Bobbie, Puckje of Keesje dan nog steeds zo’n leuke naam? Al noemt je kind zich tegen die tijd allang Bob, Puck of Kees; bij officiële documenten en gelegenheden zal die schattige babynaam toch weer naar voren komen.
   
 • Het hangt er vanaf hoe internationaal georiënteerd je bent, maar het kan handig zijn om een naam te kiezen die in andere talen ook goed uit te spreken is en geen rare betekenissen heeft.  
   
 • Wil je graag een trendy of populaire naam of ga je voor een unieke of meer originele babynaam? Bekijk de top 10 van kindernamen om te zien wat nu actueel is. In onze alfabetische namenlijst vind je een overzicht van alle namen uit de database van WIJ. Met de namenteller kun je ook de trend van je kindernaam ontdekken in de afgelopen tien jaar.

Jongen vs. meisje

Toch knap hoe de natuur dat weet uit te balanceren. Van alle baby’s die in 2016 in de WIJ database staan, bestaat 51,27% uit jongetjes en 48,73% uit meisjes.

Randstad vs. rest van Nederland

In de top 3 meisjesnamen geboren in de randstad, eindigen de namen allemaal op een ‘a’: Fenna, Sara en Emma. De A-klank is qua top 3 íets minder populair in de rest van Nederland. Sophie en Tess staan hier bovenaan, samen met (toch wel) Emma.

In de randstad waren religieuze namen het afgelopen jaar erg populair, denk hierbij aan Adam, Noah en Mohamed. De rest van Nederland houdt het bij namen als Bram, Daan en Sem. Adam is de populairste naam in Amsterdam, Den Haag én Rotterdam. En dat terwijl hij in het lijstje met meest populaire jongensnamen van Nederland niet eens voorkomt!

Lekker kort

Korte namen zijn ‘in’. Slechts 19% van de ouders kiest voor een naam langer dan zes tekens. In de top 10 jongens- en meisjesnamen op WIJ.nl komt zelfs geen enkele naam voor langer dan zes tekens

Twijfel je nog een beetje bij het kiezen van een kindernaam of kom je er maar niet uit? Zoek rustig verder tot jullie een naam vinden waar je alleen maar prettige gevoelens bij hebt. Sommige ouders twijfelen zelfs tot aan de geboorte. En soms voel je pas bij de geboorte welke naam bij je baby past.

Reacties (5)

afbeelding van oldziaaasrd
15 augustus 2015
Ik heb geen problem van namen mijn kindje gehad. :)
afbeelding van MAB Rooze-Schoon
MAB Rooze-Schoon
15 augustus 2015
Daan is van Daniel en de leeuwenkuil en Sem was een zoon van Noach (van die ark) Dus ook uit de bijbel.
afbeelding van Ineke1978
11 juli 2015
Een naam verzinnen is het moeilijkste. Je kind draagt het immers de rest van zijn of haar leven mee. Wij vinden het zeer moeilijk om een knoop door te hakken.
Met initialen rekening houden doen we zeker. Doordat ik in mijn jeugd mijn achternaam heb gewijzigd naar die van mijn moeder zijn mijn initialen nu GVD. Niet zo leuk.
afbeelding van Redactie WIJ.nl
20 januari 2015
Bedankt voor de tip Sjors, we hebben het aangepast.
afbeelding van Sjors87
19 januari 2015
In mijn Bijbel komt Mohamed niet voor hoor, of bedoel je misschien religieuze namen?

Babytickers