Profiel Tineke de Blank

Je moet inloggen om een vraag te kunnen stellen.

 • TessdeW, 19 september 2017

  taken verdelen

  Mijn vriend en ik werken allebei 4 dagen. 6 maanden geleden hebben we een dochter gekregen. De verzorging en ook het huishouden komen vooral op mij neer, merk ik. Hoe komen we tot een goede taakverdeling en hoe verdeel je dit redelijk?

  Tineke de Blank, 19 september 2017

  Om te zorgen dat je allebei de afspraken ook volhoudt, is het goed om de dingen te doen die je het liefste doet. Maak eerst samen een overzicht van alle zaken die moeten gebeuren. Eventueel ook op welke dag. Daarna vul je, los van elkaar, in wie welke taak wil doen. Dan leg je ze naast elkaar en ga je de dubbele taken verdelen. Als je doet wat je het minst vervelend vindt, is de kans het grootst dat hetgeen er is afgesproken ook wordt nagekomen.  Ga na 6 weken weer om tafel om te bespreken hoe je allebei vindt dat het gaat en pas aan waar nodig.

 • IN81, 18 april 2016

  Tips?

  Ik ben moeder van Luna, nu vier maanden. Sinds ik weer aan het werk ben, drie dagen per week, komt er van huishouden niks meer. Op mijn werkdagen ben ik 's avonds gevloerd, op de andere dagen wil ik aandacht aan Luna geven. Heb jij een paar tips voor mij om een en ander in het gareel te houden? Ingrid

  Tineke de Blank, 18 april 2016

  Beste Ingrid,

   

  Ik denk dat jouw vraag een heel herkenbare is voor veel moeders. Vooral met nog kleine kinderen is je dag heel versnipperd. Het is in het begin ook nog heel onwennig. Je hebt ineens heel veel petten op en verantwoordelijkheden en dat wil je allemaal graag goed doen. Ik zou je willen adviseren om samen met je partner een overzicht te maken van alle huishoudelijke taken. Dan te kijken wie wat wanneer zou kunnen doen. Houd er rekening mee dat je op jullie werkdagen alleen de dingen doet die echt moeten. Dan is er ’s avonds tijd voor Luna. Grote wekelijkse zaken zou je in het weekend kunnen doen. Een opgeruimd huis is makkelijker schoon te houden en geeft ook een rustig gevoel. En ruim de spullen zoveel mogelijk op waar je ze ook gebruikt. Als alles een vaste plek heeft, hoef je niet te zoeken.

  Daarnaast helpt het om een aantal routines in te brengen. Als je ’s avonds direct het aanrecht opruimt en spullen klaarzet voor de volgende dag, waaronder ook kleding van jezelf en Luna, dan kun je de ochtend relaxter opstarten.

  Ga je wandelen met Luna, dan kun je ook een aantal boodschappen doen.

  Voorkom de valkuil om al het huishoudelijke werk te doen als Luna slaapt. Maak die tijd ‘me-time’. Ga lekker met een boek op de bank of doe een powernap. Je hebt al je energie meer dan nodig.

   

  Veel succes!

   

  Tineke