Profiel Stephanie Molenaar

Je moet inloggen om een vraag te kunnen stellen.

 • sann-1338300, 04 maart 2020

  Slaapprobleem

  Beste stephanie. Ik las het verhaal op internet over het meisje wat een half jaar tussen de ouders heeft ingeslapen ivm met slaapproblemen en herkende ons er helemaal in. Onze zoon tom slaapt ook al een half jaar tussen ons in, hij werd steeds vaker wakker snachts en krijste alles bij elkaar als we hem in zijn eigen bed achter lieten... We hebben alles geprobeerd, om de 2 min terug, om de 5 min terug, muziekje aan, lichtje aan, bij hem zitten... Dagen, uren lang, iedere dag weer... We waren radeloos, hebben hem 1 keer bij ons in bed genomen en hij sliep meteen door.. Dit wordt dan al snel een ‘slechte’ gewoonte wat moeilijk af te leren is dat wisten we... Maar na maanden struggelen hiermee liepen we zelf ook op ons tandvlees. Tom gaat iedere avond tussen 19.00 uur en 19.30 uur naar bed( zijn eigen bed) en nu is her vaak zo als wij naar bed gaan( hoe stil we ook doen) hij toch altijd wakker word en niet meer stil te krijgen is totdat hij bij ons mag liggen. Heeft u tips hoe we dit het beste aan kunnen pakken?

  Stephanie Molenaar, 04 maart 2020

  Hi,

  Het is een veel voorkomende situatie hoor. Probleem wil ik het niet noemen, omdat sommige ouders ook bewust samen slapen en zolang dit veilig gebeurt is dat prima. Mijn eerste tip doelt dan ook op die veiligheid: tussen ouders in is dat nooit, leg je kind altijd aan de zijde van een van de ouders, op 'tepelhoogte' en gebruik geen dekbed maar een deken o.i.d voor jezelf. Je kunt bij VeiligheidNL de aanwijzingen volgen ;) 

  Het samen slapen wordt vaak geboren uit nood. Als eerder 'werk' geen soelaas bood, is er vaak meer aan de hand dan alleen de gewenning van met iemand slapen. Vaak is er een link met het ritme overdag. Dus hier wil je dan naar kijken, om het ontwennen van het grote bed ook een goede kans te geven. Vraagt dus even een consult ben ik bang, net als het meisje in het artikel, dat was een heel coachingstraject. Start in ieder geval met ritme overdag, zorg hier voor goede slaap, start het zelf in slaap vallen ook overdag, dan gaat het in de nacht beter! 

   

  Warme groet,

  Stephanie

  Auteur | Baby slaap- en onrustdeskundige | droomfluisteraar

  (slaap)info & consult: www.stephanie.world

  Baby in een droomritme op nummer 1 bij Bol. com! 16e druk (geheel herzien) nu leverbaar. 

  Nieuw: Slaapconsult, het Droomritme werkboek 

  Droomritmecoaches in opleiding! Vanaf maart 2020  start de volgende ronde. Meer informatie: zie Stephanie.world / School of Sleep 

 • poml-773790, 03 maart 2020

  Vroeg wakker/ tijd wakker snachts

  Goedenavond onze dochter is 15 maanden en het slapen gaat bij ons heel wisselend. Het naar bed brengen en alleen in slaap vallen gaat goed. Alleen is ze zins kort vroeg wakker of loopt ze snachts een hele tijd te rommelen. Overdag gaat het slapen nog al wisselend ivm het naar school brengen en halen grote broer. Waar door ik haar vaak uit haar slaap moet halen en als we s middags grote broer hebben opgehaald ze ook niet meer wil gaan slapen. Laatst in de vakantie vaak wel 3 uur achter elkaar geslapen en dan ging het snachts ook beter. Ze slaapt dus vaak van bijv. 10 tm 12 uur En gaat dan Savonds om 18.30 naar bed. En soms van 13 tot 15 uur Wat zou je als tips hebben om rekening mee te houden of te veranderen?

  Stephanie Molenaar, 04 maart 2020

  Hi,

  Het managen van alle 'agenda's is ook geen sinecure...Wat je hier wilt is eigenlijk eerst je dochter in haar ritme krijgen, oververmoeidheid wegwerken daarmee, en daarna dit ritme zo tweaken dat het past bij de schooltijden. Nu moet je haar waken en dat brengt moeheid en dat brengt weer rommelige slaap. Om 10.00 gaat slapen kan, als ze om 0800 de dag begint. Maar dat is denk ik eerder? Op 15 maanden wil je nog steeds het 2-3-4 ritme namelijk. En daarmee twee slaapjes. Dus 12.00 wakker is dan 15.00 weer slapen (vaak korter). Gaat ze om 1830 naar bed, dan mag . ze om 0530 de dag beginnen, ook niet . echt wenselijk denk ik? Dus op deze wijze schuif je dat ook op. De start van de dag bepaalt slaapje 1. Dus maak je haar bijvoorbeeld 07.00 wakker, slapen om 0900-1100 en weer om 1400-1445, dan ben je er denk ik al met de schooltijden. Bedtijd wordt dan 1845, ook in lijn met wat ze nu gewend is. 

  Warme groet,

  Stephanie

  Auteur | Baby slaap- en onrustdeskundige | droomfluisteraar

  (slaap)info & consult: www.stephanie.world

  Baby in een droomritme op nummer 1 bij Bol. com! 16e druk (geheel herzien) nu leverbaar. 

  Nieuw: Slaapconsult, het Droomritme werkboek 

  Droomritmecoaches in opleiding! Vanaf maart 2020  start de volgende ronde. Meer informatie: zie Stephanie.world / School of Sleep 

 • ramo-1375059, 27 februari 2020

  Ritme 5-5

  Hallo, Onlangs het boek gelezen dreumes in dromenland, fantastisch geschreven boek! Alleen kom ik er toch niet helemaal uit. Mijn naam is Ramona, mijn dochter heet Vajèn en is 16 maanden jong. Wellicht kunt u mij helpen met het volgende: Mijn partner en ik willen graag naar het 5-5 ritme toe werken, alleen is onze dochter s ochtends vrij snel moe (ondanks zij zinds 2 maanden s nachts doorslaat ) en we komen s middags nooit uit met de tijd. Leggen we haar te vroeg op bed ( we doen t op de klok) dan duurt het heel lang voor zij slaapt en is ze snel wakker ( 30-45 min). Als we het volgende doen slaapt zij 2x 1 uur. 0800 wakker 1100 slapen tot 1200 1600 slapen tot 1700 2000 naar bed slapen voor de nacht tot volgende ochtend +_ 08.00 uur Maar zodra zij haar eerste slaapje langer dan 60 min. Slaapt komen wij smiddags niet uit. Stel zij slaapt tot 1300 uur zou zij om 1700 uur nog gaan slapen 60 min tot 1800 uur en kan zij vervolgens pas om 2100 uur naar bed anders is het feest. S ochtends 0800 uur wakker en kan haar max tot 1100 uur bezig houden en als ik haar dan neerleg om te slapen in eigen bed slaapt zij met 10 minuutjes. Wij zijn dus ergens verkeerd gaan rekenen en zijn op het ritme 3-4-3 gekomen. Hoe kunnen wij naar het 5-5 Ritme gaan? Wanneer is t juiste moment? Dit i.v.m. Komende zomertijd en tijdverschil in mei op onze vakantie bestemming. Wij gaan in mei dan is Vajèn 18 maanden voor het eerste naar het buitenland op vakantie. Gezien zij een hsp kindje is maak ik me wel zorgen dat zij voldoende rust krijgt. Te veelprikkels geen verwerking uitzich in huilen vervelend zijn moeilijk slapen.. Kunt u ons advies geven?

  Stephanie Molenaar, 04 maart 2020

  Hi Ramona,

  Dank voor het compliment ;-) 

  Waarom wil je al naar 5-5? Op 16 maanden mag het nog twee slaapjes zijn en ook een kortere wakkertijd (2-3-4). Met de sprong op 16 maanden gaan veel kleintjes even rommelen, dat is dan vaak een moment waarop ouders denken dat 1 slaapje nodig is, maar dit brengt juist meer moeheid en slaapgerommel. Ik zou nog even op 2 slaapjes blijven! Dat geeft je dochtertje ook aan, die langere wakkertijd trekt ze immers niet. Je kunt wel alvast voorbereiden op en inspelen op wat ze nu doet, door in de ochtend 3 uren aan te houden (dus 0800 wakker = 1100 naar bed). Dan weer drie uren (dus 1200 wakker is 1500 naar bed) en daarna 4 uren aanhouden. Je wilt juist die getalletjes opbouwen om zo ook de slaapdrang op te bouwen. Slaapt ze slaap 1 dan langer, kom je uit: 1100-12.30 slapen is 15.30 weer slapen. Slaapt ze slaap 1 nog langer, tot zeg 13.00, wordt slaap 2 meer een powernap (om 16.00 tot zeg 1630). Dat is het patroon wat je wilt herkennen, de slaapuren gaan dan naar dat ene slaapje en doordat deze langer wordt, past die nap niet meer of gaat ze deze weigeren. Dat is dan pas ook het moment om naar 1 slaapje over te stappen. Sterkte! 

   

  Warme groet,

  Stephanie

  Auteur | Baby slaap- en onrustdeskundige | droomfluisteraar

  (slaap)info & consult: www.stephanie.world

  Baby in een droomritme op nummer 1 bij Bol. com! 16e druk (geheel herzien) nu leverbaar. 

  Nieuw: Slaapconsult, het Droomritme werkboek 

  Droomritmecoaches in opleiding! Vanaf maart 2020  start de volgende ronde. Meer informatie: zie Stephanie.world / School of Sleep 

 • Carly19, 21 februari 2020

  Onrustig (in)slapen, bijna 5 maanden

  Hallo Stephanie, Wat fijn om hier enkele vragen te kunnen stellen. Ik pak uw boek er geregeld bij, maar ben nu even zoekende. Ons zoontje van (volgende week) 5 maanden heeft momenteel even wat meer moeite met slapen. De afgelopen periode hielden we de wakkertijd van 90 minuten aan en hadden daardoor een fijn ritme. We legden hem wakker in bed waarna hij wel wat begon te jengelen maar binnen 5 minuten in slaap viel. Echter merken we nu sinds een week ongeveer dat hij er weer meer moeite mee heeft. Het kan 2 kanten op. Of hij raakt meteen overstuur en komt niet meer tot slaap of hij ligt nog zeker 20 minuten vrolijk te kletsen. Uiteindelijk gaat dit vrijwel altijd over in huilen en flinke onrust waardoor troosten in bedje al niet meer lukt en we eigenlijk weer opnieuw kunnen beginnen. Als hij uiteindelijk nog in slaap valt haalt hij meestal wel 45 minuten. Maar als hij dan verder slaapt wordt hij sinds deze week ineens halverwege de cyclus wakker. Ook huilt hij soms in zijn slaap. Het lijkt dan alsof hij wakker is, maar hij houd zijn ogen dan dicht en slaapt vervolgens verder. Vanaf 4 maanden kan hij omrollen dus we zijn destijds cold turkey moeten stoppen met inbakeren. Voor het ingebakerde gevoel heeft hij een slaapzak en stoppen we hem nog in met een dun lakentje. Dit ging van begin af aan verrassend goed omdat hij zo snel in slaap viel. Maar nu heeft hij weer last van zijn maaiende armpjes. Soms helpt het om bij hem te blijven en zijn handjes wat tegen te houden, maar vaak ook niet en dan lijkt hij onze (verder stille) aanwezigheid vooral “gezellig” te vinden. Daarnaast merk ik nu steeds vaker dat hij nog geen vermoeidheid laat zien aan het einde van de wakkertijd. We hebben al eens geprobeerd om de wakkertijd iets langer maken en te wachten op de signalen, maar ook dan lukt het ook niet om in slaap te vallen. Sinds het in slaap vallen lastiger gaat merken we ook dat hij na 16.00 uur niet meer wil slapen. In de wandelwagen en draagzak pakt hij wel zijn rust, maar slaapt niet. Het duurt dan soms nog tot 20.00 uur voordat hij in slaap valt. De vermoeidheidsignalen zijn er dan wel degelijk, maar in slaap vallen lukt niet meer. Ook de nachten verlopen daardoor ineens rommelig. Voorheen had hij een enkele keer zijn speentje nodig. Nu moeten we er soms 4-7 keer uit en heeft hij soms weer een nachtvoeding nodig. We beginnen de dag om 7.00 uur. Ik maak hem dan wakker voor de fles. Vanaf dan houden we de wakkertijd aan en volgen we hem in zijn slaapjes. We leggen hem wakker in bed en proberen slaapassociaties met voeding e.d. zo veel mogelijk te voorkomen. Het enige wat hij nodig heeft om in slaap te komen is zijn speentje. We vragen ons nu af hoe we de boel weer enigszins op de rit kunnen krijgen. Moeten we de wakkertijd van 90 min vast blijven houden of wellicht toch al wat spelen met een langere wakkertijd? Moeten we hem wat meer helpen met slapen en toch weer wat meer wiegen voor het slapen of langer bij hem blijven? Is het wakker zijn na 17.00 uur al van belang bij deze leeftijd of “hoort” hij eigenlijk nog te slapen? Wat betreft de onderbroken cyclus van 45 minuten, is dit een probleem of kunnen we hem dan beter na de eerste 45 minuten wakker maken en vervolgens weer wat sneller wegleggen? Met vriendelijke groet, Carly

  Stephanie Molenaar, 26 februari 2020

  Hi carly,

   

  Je weet al van de hoed en de rand..vervelende van deze fase is dat alles weer even op zijn kop staat. Wat eerst ging, gaat ineens niet meer en daardoor gaat het dan weer rommelig. Het is mij duidelijk dat die slaapregressie bezig is en dat het inderdaad tijd wordt om die wakkertijden aan te gaan passen. Gewoon verlengen, dat werkt ook weer niet. If only ;-) Ik raad je aan om alvast met het 6 maanden ritme te gaan werken, waarbij je dus alleen in de ochtend en namiddag meer tijd geeft en de andere slaapjes op die 90 minuten houdt. Als er dan 45 minuten wordt geslapen is dat prima, hoort bij deze leeftijd en dit zal weer gaan verlengen met dat andere ritme, mits hij wel lekker zelf blijft slapen (dus niet teveel in slaap wordt geholpen). Probeer het dus eens met 2 uren wakker in de ochtend, 90 op de dag (nog wel 2 keer op die kortere slaapjes) en 2-3 uren einde dag. Geef het even, dan pakt hij dit waarschijnlijk wel op!

   

  Warme groet,

  Stephanie

  Auteur | Baby slaap- en onrustdeskundige | droomfluisteraar

  (slaap)info & consult: www.stephanie.world

  Baby in een droomritme op nummer 1 bij Bol. com! 16e druk (geheel herzien) nu leverbaar. 

  Nieuw: Slaapconsult, het Droomritme werkboek 

  Droomritmecoaches in opleiding! Vanaf maart 2020  start de volgende ronde. Meer informatie: zie Stephanie.world / School of Sleep 

   

 • IngeVre, 19 februari 2020

  Slaapritme

  Hallo, Onze zoon wordt over 1 week 1 jaar. We komen niet in het juiste ritme. De ene dag is hij om 5 uur wakker (meestal als ik moet gaan werken) en andere dag redt hij tot 6 uur. Afgelopen tijd van alles geprobeerd om langer te slapen. Paar dagen langere wekkertijd maar dit werkte oververmoeid heid in de hand omdat hij zo vroeg wakker is. 2-3-4 ritme een klein dutje tussen 16-17 maakt dat hij om 5 uur wakker is en over zn toeren gaat als ik terug in bed. Heeft u nog tips?

  Stephanie Molenaar, 26 februari 2020

  HI,

   

  Zo'n vroege start heeft veelal te maken met oververmoeidheid, met de dag. Klopt ook wel als het slapen niet lekker loopt en dat komt weer doordat er een kleine regressie zit op deze leeftijd. Trick is om 2-3-4 te blijven volgen, die twee slaapjes zijn echt nog nodig. En dan twee echte slaapjes, niet een powernap. Als je dan toch niet uitkomt, +4 je een bedtijd van voor zessen brengt, dan wil je wel een powernap om niet een te vroege bedtijd te hebben of op de verkeerde tijd te slapen. Bedtijd en starttijd hangen ook samen, dus 19.00 slapen maakt dat om 06 de dag beginnen normaal is. Kijk dus zo even naar de dag, start slaap 1 op 2 uren wakkertijd, dus desnoods als om 0700 in de ochtend. Dat brengt je geheid dat je tijdelijk toch een nap nodig hebt, deze wil je 'hoe dan ook' dus hoeft niet perse in bed (dat gaat vaak niet). 

   

  Sterkte!

   

  Warme groet,

  Stephanie

  Auteur | Baby slaap- en onrustdeskundige | droomfluisteraar

  (slaap)info & consult: www.stephanie.world

  Baby in een droomritme op nummer 1 bij Bol. com! 16e druk (geheel herzien) nu leverbaar. 

  Nieuw: Slaapconsult, het Droomritme werkboek 

  Droomritmecoaches in opleiding! Vanaf maart 2020  start de volgende ronde. Meer informatie: zie Stephanie.world / School of Sleep 

   

 • d_po-1442835, 13 februari 2020

  Baby 10 mnd nog nachtvoedingen

  Beste Stephanie, Al een poosje lees ik mee en ik heb veel aan je adviezen gehad, wat zijn er veel vergelijkbare vragen te vinden! Ik heb 2 boeken van je gekocht toen mijn zoontje met 4mnd in de slaapregressie kwam en door het ritme aan te houden dat jij adviseerde kwam er weer regelmaat in zijn slaapjes, heel fijn! Nu zit ik met iets waarvan ik niet goed weet hoe ik het aan moet pakken en ik hoop dat je mij wilt helpen. Mijn zoontje is nu 10 mnd en ik hou zoveel mogelijk het 2-3-4 ritme aan. In de ochtend slaapt hij meestal iets meer dan een uur. Nu is het zo dat hij tegenwoordig smiddags maar een half uurtje slaapt. Overdag slaapt hij dan denk ik te weinig? Hij is door het korte slaapje eerder moe dan de gebruikelijke 4 uur wakkertijd en dan doe ik hem met 3,5 uur wakker al naar bed. Hij slaapt dan altijd direct in. Hij slaapt meestal 11,5 tot 12 uur. Eten en drinken doet hij over het algemeen goed overdag. Hij krijgt nog ongeveer 3x per dag bv en ook snachts wil hij nog 2x drinken. De tijden snachts verschillen daarin. Ik vraag me af of hij de nachtvoedingen echt nog nodig heeft? Ik zou graag willen stoppen met voeden in de nacht, ik ben bang dat het een gewenning is? Ik ben zo moe en zou zo graag weer willen doorslapen. Ik zag in een eerder bericht van je dat je het geven van water afraad omdat dat ook weer kan wennen, dit adviseerde het cb mij te doen nml. Ik vind het heel spannend om de voedingen af te bouwen. Het zal niet zonder traantjes gaan ben ik bang. Is dit een goed moment om cold turkey te stoppen? Of pas met 12 mnd, dan wil ik nml helemaal (ook overdag) stoppen met bv geven. Of misschien eerst met 1 voeding stoppen en daarna pas met de 2e? Of is dat te verwarrend? Volgende week heb ik 2 weken vakantie en dan zou ik ermee aan de slag kunnen misschien. Ik hoop dat je tips voor mij hebt. Vriendelijke groet, Debora

  Stephanie Molenaar, 26 februari 2020

  Hi Debora,

   

  Nachtvoedingen zijn heel normaal hoor bij BV. Ik ben natuurlijk geen lactatiekundige, maar weet wel dat vaak een flesritme op een bv-baby wordt losgelaten en zo ook weer slaapproblemen kunnen ontstaan. Andersom geldt ook: door hele frequente doch korte slokjes wordt die voeding weer een slaapmiddel en wordt het slapen ook rommelig. Dus, ja waarschijnlijk is het nog nodig, maar het gaat er ook om hoe er gedronken wordt. Is het een slaapmiddel, dan zijn er vaak veel nachtvoeidngen, is het meer hap-slok-vertrokken en is de voeding niet echt effectief. Dat haal ik niet zo uit je verhaal. Je kunt altijd overdag de intake wat verhogen, dan is er 's nachts minder compensatie. Gewoon stoppen met nachtvoeden zou ik zeker niet doen. Deze voedingen zijn namelijk ook belangrijk voor je productie. Schakel hier anders even een lactatiekundige in! 

  Betreft het slapen: een uur in de ochtend is prima, dat half uurtje in de middag mag langer. Dan kom je vaak uit op 3 slaapjes, om die bedtijd niet te vroeg te hebben. Dus ik vermoed dat je hier in ritme nog wat kunt doen, zowel qua voedingen als qua slaap. Probeer betreft slaap eens 2-3-3-3 aan te houden voor nu en de dag niet te laat te starten. Ddan krijg je ruimte voor nap 3 en ritme!

   

  Warme groet,

  Stephanie

  Auteur | Baby slaap- en onrustdeskundige | droomfluisteraar

  (slaap)info & consult: www.stephanie.world

  Baby in een droomritme op nummer 1 bij Bol. com! 16e druk (geheel herzien) nu leverbaar. 

  Nieuw: Slaapconsult, het Droomritme werkboek 

  Droomritmecoaches in opleiding! Vanaf maart 2020  start de volgende ronde. Meer informatie: zie Stephanie.world / School of Sleep 

   

 • henk-1515237, 05 februari 2020

  Welke leeftijd moeten we aanhouden

  Hoi Stephanie, sinds een week gebruiken we je Droomritme methode. We zijn heel blij met de handvatten die je ons geboden hebt om onze onrustige dochter weer in een ritme te krijgen. Ik vroeg me alleen wel het volgende af: welke leeftijd moeten we aanhouden? Onze dochter Janine was op 8 oktober 2019 uitgerekend, maar is uiteindelijk elf dagen later op 19 oktober 2019 geboren. Ze is dus: - 17 weken + 1 dag als je rekent vanaf de uitgerekende datum - 15 weken + 4 dagen als je rekent vanaf haar geboortedatum of - drie-en-een-halve maand als je rekent in kalendermaanden (vanaf geboortedatum) In je boek gebruik je de termen 16 weken en 4 maanden nog al eens door elkaar, maar ik vroeg me dus af op welke van de twee we beter kunnen koersen.

  Stephanie Molenaar, 06 februari 2020

  Hi,

  Kijk ik naar de data dan maakt het i.p. niet uit, want je zit echt tegen die 4 maanden aan. Belangrijker is het gedrag: op 4 maanden zie je menig zoete baby ineens korte slaapjes doen, wordt het slapen onrustiger. Dat kan op 3,5 maand zijn of op 4,5 maand, dat is geen exacte wetenschap. Zodra je ziet dat slapen onrustiger wordt, weet je dat die slaapregressie/progressie er is, dat 45-minuten slaapjes normaal zijn. Voor de volgende stap doe je het net zo: hier zijn langere wakkertijden en dan merk je dat die 90 minuten vaker niet dan wel lukt, het wordt dan tijd voor het nieuwe ritme. 

  Warme groet,

  Stephanie

  Auteur | Baby slaap- en onrustdeskundige | droomfluisteraar

  (slaap)info & consult: www.stephanie.world

  Baby in een droomritme op nummer 1 bij Bol. com! 16e druk (geheel herzien) nu leverbaar. 

  Nieuw: Slaapconsult, het Droomritme werkboek 

  Droomritmecoaches in opleiding! Vanaf maart 2020  start de volgende ronde. Meer informatie: zie Stephanie.world / School of Sleep 

   

 • Tama-1174551, 04 februari 2020

  Overgang naar 1 slaapje?

  Beste Stephanie, Onze zoon wordt over 3 weken, 1 jaar. De afgelopen tijd ging hij volgens het 2-3-4 ritme slapen en dat werkte perfect. Ergens tussen 06.30/07.15 werd hij wakker en overdag sliep hij zo’n 2 tot 3 uur verdeeld over de 2 slaapjes. De afgelopen week/1,5 week merk ik dat hij ‘sochtends niet meer na 2 uur wakkertijd gaat slapen. Hij houdt het zeker wel zo’n 3/3,5 uur vol nadat hij wakker is geworden. Hij slaapt dan ruim een uur. Maar dan komt het.. zijn middagdut is dramatisch, hij wil niet naar bed (ik laat hem wel in bed), het duurt relatief lang voordat hij in slaap valt en als hij dan al slaapt is het slechts 30/45 minuten. Moet ik de uren tot zijn ochtenddutje langzaam oprekken? Hartelijke groet, Tamara

  Stephanie Molenaar, 06 februari 2020

  Hi Tamara,

  Je mannetje is bijna 1 en dat betekent dat er weer een slaapsprong aan zit te komen, dat is wat je nu merkt. Gaat hij wel na 3 uren slapen, pak dat dan en kijk of je slaap 2 'hoe dan ook' kunt doen, dus ga hier wandelen of iets dergelijks. Op zich is het namelijk te vroeg om nu naar 1 slaapje te gaan, dat kun je echt pas vanaf 16 maanden verwachten. Zodra de storm wat is gaan liggen, zal hij weer rustiger gaan slapen, kijk of je dan 2-3-4 weer kunt krijgen en anders zit je dus op 334. 

  Warme groet,

  Stephanie

  Auteur | Baby slaap- en onrustdeskundige | droomfluisteraar

  (slaap)info & consult: www.stephanie.world

  Baby in een droomritme op nummer 1 bij Bol. com! 16e druk (geheel herzien) nu leverbaar. 

  Nieuw: Slaapconsult, het Droomritme werkboek 

  Droomritmecoaches in opleiding! Vanaf maart 2020  start de volgende ronde. Meer informatie: zie Stephanie.world / School of Sleep 

   

 • cynt-1443807, 31 januari 2020

  lengte slaapjes baby bijna 5 maanden

  Hoi Stephanie, Ik krijg totaal geen hoogte van de lengte/duur van de slaapjes van mijn zoontje overdag (3september2019). Voorheen sliep mijn zoontje overdag slecht en was in de avond naar bed geen probleem. Vervolgens werden de slaapjes overdag beter en ging hij in de avond met protest naar bed. Nu is het zo dat de slaapjes overdag erg wisselend zijn. Soms moet ik hem na 3 uur slapen echt wakker maken, en soms is hij er na 30/45 minuten wel weer klaar mee. In de avond protesteert hij nog steeds wel, maar na 30/45 minuten is hij opzich wel rustig. Is het realistisch om te verwachten dat er voorspelbaarheid zit in zijn slaapjes, of komt dat pas op latere leeftijd? Met vriendelijke groet, Cynthia

  Stephanie Molenaar, 06 februari 2020

  Hi Cynthia,

  Je noemt al dat je zoontje eerst slecht sliep, maakt dat hij ook nog even werkt aan het solide krijgen van zijn slaapbasis. Die verandering dag-nacht is typisch en heeft alles met zijn slaapontwikkeling te maken, waarbij aantal uren overdag en tijdstip van slapen ook invloed heeft. Volg dus het 90-minuten ritme en laat hem wat dat betreft ook weer niet langer dan 3 uren slapen inderdaad. Is dat hele lange slaapje meer einde dag, dan zie je vaak dat ze dit al voor de nacht nemen en komt er onrust in de avond. 45 minutenslaapjes zijn normaal op deze leeftijd. Dat protest komt voort uit timing en wat hij op de dag heeft geslapen. Dus volg dat ritme ;-) Die voorspelbaarheid komt er bijna aan: met 6 maanden is er een nieuw ritme, langere wakkertijd, meer slaapconsolidatie dus minder slaapjes en dan komt er ook meer rust!

   

  Warme groet,

  Stephanie

  Auteur | Baby slaap- en onrustdeskundige | droomfluisteraar

  (slaap)info & consult: www.stephanie.world

  Baby in een droomritme op nummer 1 bij Bol. com! 16e druk (geheel herzien) nu leverbaar. 

  Nieuw: Slaapconsult, het Droomritme werkboek 

  Droomritmecoaches in opleiding! Vanaf maart 2020  start de volgende ronde. Meer informatie: zie Stephanie.world / School of Sleep 

   

 • paul-172129, 25 januari 2020

  Bij ons in bed slapen

  Hoi Stephanie, Onze dochter is nu 20 maanden en heeft sinds 4 maanden geen ledikant meer maar een junior bed. Ze klom uit haar ledikant dus hebben we een groter bed gehaald voor haar. Het probleem met onze dochter is het slapen, als we haar volgens een vast ritueel naar bed brengen s avonds, wil ze niet gaan liggen en slapen, alleen als je bij haar blijft. Wanneer je dan opstaat en weg gaat is het huilen. Huilen = hoesten = overgeven. Wanneer we haar bij ons in bed laten slapen, slaapt ze geweldig en de hele nacht probleemloos door. Bij ons in slaap laten vallen en verplaatsen naar haar eigen bed is ook geen optie want ook dan wordt ze wakker en is het hommeles. Haar bed voorverwarmen zodat de temperatuurwisseling niet te groot is, werkt ook niet. Heb jij nog tips voor ons? Alvast bedankt! Groetjes

  Stephanie Molenaar, 27 januari 2020

  Hi,

  Ja, de eigewijze peuter laat zich niet zomaar bewegen tot iets anders als ze er zelf geen zin in heeft. In haar ogen is er geen slaapprobleem namelijk! Ze ligt het liefste bij jullie, dus jullie zijn haar slaapmiddel en dat brengt eigenlijk altijd strijd als je weg wilt gaan en veelal ook slaapissues als dit zo aanhoudt omdat ze gewoon moe geraakt en zelf minder goed gaat slapen. De overstap naar het peuterbedje is ook wat aan de vroege kant, maar gezien de veiligheid kon je ook niet anders. Wat je wilt doen is goed naar de dag kijken, ook al klinkt dit tegenstrijdig. Strijd rondom bedtijd ontstaat vaak ook omdat kleintjes dan al te moe zijn, dus die dag moet kloppen qua slaap en timing ervan. Ik neem aan dat ze 2 of 1 slaapje doet? Je wilt dan hetzij in een tussenritme van 3-3-4 (wakkertijden) hetzij 5-5 ritme zitten. Haar start van de dag bepaalt dan samen met de slaap en de wakkertijden de bedtijd. Ben je te vroeg, is er genoeg energie om grenzen te testen. Ben je te laat of is de dag niet op orde, dan versterkt moeheid die behoefte aan hulp. een tweede stap is dan dat je haar naar bed brengt, duidelijk bent in 'de regels' en erbij gaat liggen. Desnoods ernaast. Wacht tot ze slaapt, ga dan weg. Gaat dit goed, dan wacht je tot ze bijna slaapt en dan ga je iets verderop zitten en dit bouw je zo verder af/ op. Je wilt dus kortom de gewenning gaan afbouwen en dat gaat pas lekker indien er niets anders stoort (zoals die moeheid of verkeerde bedtijd). Verplaatsen naar eigen bed heeft inderdaad geen zin, ze slaapt licht op je aanwezigheid en heeft echt een extra antenne ontwikkeld. Mocht het nu zelf niet lukken, rommel dan niet aan: een consult is dan slimmer, dan krijg je ook een plan op maat. 

  Warme groet,

  Stephanie

  Auteur | Baby slaap- en onrustdeskundige | droomfluisteraar

  (slaap)info & consult: www.stephanie.world

  Baby in een droomritme op nummer 1 bij Bol. com! 16e druk (geheel herzien) nu leverbaar. 

  Nieuw: Slaapconsult, het Droomritme werkboek 

  Droomritmecoaches in opleiding! Vanaf maart 2020  start de volgende ronde. Meer informatie: zie Stephanie.world / School of Sleep 

   

Pagina's