Profiel Stephanie Molenaar

Je moet inloggen om een vraag te kunnen stellen.

 • tjit-1147452, 10 mei 2021

  Korte slaapjes 4 maanden

  Hoi Stephanie, Mijn zoon is 4 maanden oud en doet nog steeds korte slaapjes van drie kwartier. Ook 's nachts is hij vaak wakker, zo'n 4-5 keer. Ik probeer het ritme slapen voeden spelen aan te houden, maar soms slaan we de voeding over omdat hij afgeleid is of gewoon geen behoefte heeft. Hij groeit heel goed. We houden een wakkere tijd aan van maximaal 1 uur omdat we merken dat hij dan echt weer moe wordt. Rond 18/19 uur begint hij aan de nacht want dan slaapt hij wel ineens 3 a 4 uur door. Daarna, wanneer wij naar bed gaan, zijn het wel weer kortere slaapjes van meestal 2 uur. Hij slaapt altijd boven in zijn cosleeper en om in te slapen heeft hij een fopspeen. We laten hem nooit huilen. Speentje terug stoppen heeft vaak geen zin want dan is hij te wakker. Het begint een beetje op te breken want ik heb nog twee donderstenen rondlopen. Heb je tips? Alvast bedankt!

  Stephanie Molenaar, 10 mei 2021

  Hi,

   

  Die kortere slaapjes zijn normaal hoor in deze leeftijdgroep! Juist omdat het slaapsysteem verandert ontstaan ze en na die turbulente periode komt ook weer (naast een nieuw ritme) rust. Punt is alleen dat je dan meer slaapjes nodig hebt, dus steeds weer die wakkertijden wil geven en de slaapjes totdat de nacht ingaat. Dat maakt ook dat je niet na ieder slaapje kunt voeden inderdaad, die voedingen kunnen ook prima halverwege of na een volgende slaapjes. Hij groeit goed, dus dat gaat goed. Je wakkertijd is echter te kort: dat mag echt op 90 minuten zitten. Na een tweetal slaapjes a 45 minuten kun je wel een kwartiertje inkorten, dan dus 75 minuten, maar op 60 minuten dat is echt te snel en geeft juist onrustig slaapgedrag!

   

  Warme groet,

  Stephanie

  Auteur | Slaap- en onrustdeskundige voor baby, kind, puber én ouders | droomfluisteraar

  (slaap)info, online trainingen, q&a's & consulten: www.stephanieslaapdeskundige.nl

  Volg me op instagram: Stephanie_slaapdeskundige voor filmpjes, tips & tricks

  Baby in een droomritme op nummer 1 bij Bol. com! 19e druk (geheel herzien) nu leverbaar. 

 • oost-1526669, 10 mei 2021

  Slapen bij 7 a 8 maand.

  Hoi Stephanie, Wij hebben een vraag omtrent ons zoontje die over een paar dagen 8 maanden wordt. Over algemeen gaat slapen goed, hij valt makkelijk zelf in slaap. Dutjes overdag zijn wisselend van duur variërend van 30 min tot 2 uur. Zijn nu wat meer naar ritme aan kijken van 2-3-4 of 2-3-3-3 maar merken dat hij soms toch wel eerder moe is en het dan lastig vol te houden is om niet eerder naar bed te gaan. Als hij wakker is, is hij ook enorm actief en rolt de hele kamer door. Laatste tijd grote ontwikkelsprongen gemaakt. Sinds een aantal weken gaat het slapen in de nacht minder goed. De periode daarvoor werd hij vaak wel vroeg wakker rond 6 en we gingen er dan uit en om 7 uur krijgt hij zijn eerste voeding. Maar sinds een aantal weken wordt hij ontzettend vaak wakker in de nacht. Dit begint vaak al met keer wakker in de avond. Als we naar hem toe gaat huilt hij met ogen dicht en na speentje in zijn mond doen slaapt hij meteen verder. In nacht is het bij speentje vaak meteen goed en slaapt snel weer alleen is onze slaap dan onderbroken. Merken dat hij gedurende de nacht vordert steeds korter op elkaar wakker wordt en dan ook steeds lastiger in slaap komt. Hij slaapt nog bij ons op de kamer, ook uit ons oogpunt gemak op dit moment dat we snel speentje terug kunnen geven. Nu luid onze vraag hoe kunnen we dit doorbreken in de nacht? En / of is dit helemaal normaal en hoort dit erbij en kunnen we er niet zoveel aan doen? En is dit het moment om hem misschien naar zijn eigen kamertje te laten slapen omdat hij misschien ook wel licht slaapt? We horen graag je tips en adviezen! Alvast heel erg bedankt! Groeten Simone

  Stephanie Molenaar, 10 mei 2021

  Hi Simone,

   

  De nacht is een spiegel van de dag, dus als hier onrust ontstaat is dat vaak te wijten aan die dag. Kijk ik zo naar je verhaal dan komt dat mogelijk door zijn slaaphoeveelheid, want op 30m slaap heb je geen herstel en dat werkt oververmoeidheid in de hand én het ritme, want juist soms wil je inkorten. De ritmes zijn geen vast schema maar een houvast, zodat je weet wanneer je kunt kijken en wat past binnen de slaapontwikkeling. Die 2 is vast, maar als dit bijvoorbeeld een kort slaapje is, is hij ook eerder moe. Zeker als hij dit ook aangeeft. Dan kun je van die 3 makkelijk een half uur afhalen. In de loop van de dag zie je dit des te meer. Heel actief zijn is ook een teken van oververmoeidheid. Dus kijk even goed naar zijn dagslaap, daarmee pak je al een flink deel van het probleem in de nacht op!

   

  Warme groet,

  Stephanie

  Auteur | Slaap- en onrustdeskundige voor baby, kind, puber én ouders | droomfluisteraar

  (slaap)info, online trainingen, q&a's & consulten: www.stephanieslaapdeskundige.nl

  Volg me op instagram: Stephanie_slaapdeskundige voor filmpjes, tips & tricks

  Baby in een droomritme op nummer 1 bij Bol. com! 19e druk (geheel herzien) nu leverbaar. 

 • jean-1539020, 06 mei 2021

  Lange ochtenddut kort middagdutje

  Beste Stephanie, Onze zoon is net 7 maanden en had tot voor 2 weken een ritme waarbij hij in de ochtend een kort dutje deed van 45 min (6.30/7 uur op 8.30/9 uur op bed) gevolgd door een dutje van 1,5 uur (11 uur tot 12.30) en nog eentje van 45 min van 15.00 tot 15.45. Bedtijd om 19.00. Toen is hij plotseling het ochtendduttje gaan verlengen naar 1,5 tot 2 uur. Het 2e middagdutje is nu opeens 45 min en met beetje geluk 1,5 uur. Dat derde dutje weigert hij nu echter en lukt ook bijvoorbeeld in de kinderwagen niet meer. Hierdoor wordt echter de tijd tot bed veels te lang.. vooralsnog is hij dan super moe maar gaat goed slapen en wordt ook niet wakker s'nachts of te vroeg in de ochtend. Maar echt houdbaar is dit natuurlijk niet. Hoe switch ik weer terug? Gr. Jeannette

  Stephanie Molenaar, 10 mei 2021

  Hi,

  Ik denk zo dat het ritme niet helemaal lekker gaat. Op deze leeftijd zit je namelijk op 2 uren wakker in de ochtend en daaarna steeds 90 minuten tot einde middag, dan tel je weer tot drie uren tot bedtijd. 

  Volg dit en het zal beter gaan! Verder is het normaal eigenlijk om in de ochtend langer te slapen, hier is de slaapdruk ook het hoogste (vandaar de kortere wakkertijd) en dit past ook bij de slaapontwikkeling om steeds minder slaapjes te doen (niet minder slapen want die uren worden in de slaapjes geplaatst of in de nacht). Weigeren kan te maken hebben met timing en dat laatste slaapje in de namiddag mag ook echt kort zijn. Dat is ook waar hij naartoe beweegt over een maandje: twee langere slaapjes en een powernap om die nap te laten vervallen en dan nog twee slaapjes te doen! 

  Warme groet,

  Stephanie

  Auteur | Slaap- en onrustdeskundige voor baby, kind, puber én ouders | droomfluisteraar

  (slaap)info, online trainingen, q&a's & consulten: www.stephanieslaapdeskundige.nl

  Volg me op instagram: Stephanie_slaapdeskundige voor filmpjes, tips & tricks

  Baby in een droomritme op nummer 1 bij Bol. com! 19e druk (geheel herzien) nu leverbaar. 

 • s_co-1378165, 08 april 2021

  Dochter slaapt overdag te weinig

  Bij onze zoon hebben we het boek Droomritme gebruikt en hij volgde het schema al vrij snel. Bij ons dochtertje van 8 weken lijkt het maar niet te lukken. In de nacht slaapt ze goed +/- 8 uur. Bij haar eerste voeding in de ochtend kan ik haar daarna ook even ophouden totdat ze slaap signalen geeft. Ik leg haar dan wakker en bed en gaat dan meestal 1 cyclus van 45 minuten slapen. Daarna wordt ze wakker en krijg ik haar met troosten niet meer in slaap. Voor de voeding houd ik me goed aan een schema van om de 2 a 3 uur. Het gevolg is dat ze na het voeden snel moe is omdat ze haar slaapjes tussen het voeden door niet goed pakt. Naarmate de dag vordert wordt dat steeds lastiger om haar tussen het voeden door te laten slapen. (Ze heeft geen reflux of iets anders medisch). Het slapen-voeden-spelen-slapen ritme verandert hierdoor, als gevolg dat ik haar met moeite wakker kan houden tijdens de voeding en daarna direct op bed leg. We hebben haar al geprobeerd in te bakeren, maar ook dat helpt niet echt. Uiteindelijk slaapt ze op een hele dag tussen de 12 - 15 uur. Volgens de boeken en gevoelsmatig is dat veel te weinig voor zo een jong kind. Ik ben bang dat ze daar iets aan over zou kunnen houden. Wat kan ik doen om haar tussen de voedingen door toch langer dan hazenslaapjes of 45 minuten te laten slapen? Groetjes,Sandra 

  Stephanie Molenaar, 09 april 2021

  Hi Sandra,

  Ze krijgt pas een slaaptekort als ze haar cycli niet afmaakt, dus steeds slaapjes doet van 20m bijvoorbeeld. Op rondjes van 45 gaat het ook goed, mits je voldoende slaapjes aanbiedt. Je meiske pakt nu hele nelangrijke ontwikkelingen, zo is haar 24-uursritme pas net geinstalleerd en deze moet nog verder groeien en worden ingericht. Precies de reden waarom trainen in de fase zinloos is. Volg steeds de wakkertijden, probeer ze rond de 75 minuten te krijgen. Wordt ze wakker na 45 minuten slaap, kun je pogen dit te verlengen maar je merkt snel genoeg of dit gaat lukken of niet: haal haar er dan uit, geef weer de wakkertijd. Je krijgt dan meer slaapjes op de dag en zo toch de uren. Dat de voeding op verschillende momenten valt is prima, soms voor of na het slaapje, soms middenin de wakkertijd. Belangrijker is dat ze er niet helemaal op in slaap valt en dat ze netjes drinkt. Dat ze in de loop van de dag steeds lastiger wordt heeft alles met de opgebouwde moeheid te maken. Dus accepteer even de 45m slaapjes, volg het ritme, boek zo meer slaapuren en dan zul je dit gedrag zien veranderen. 

   

  Warme groet,

  Stephanie

  Auteur | Slaap- en onrustdeskundige voor baby, kind, puber én ouders | droomfluisteraar

  (slaap)info, online trainingen, q&a's & consulten: www.stephanie.world

  Baby in een droomritme op nummer 1 bij Bol. com! 19e druk (geheel herzien) nu leverbaar. 

 • lajm-1572544, 08 april 2021

  Overdag slapen

  Hi Stephanie, Onze zoon is nu 9,5 week oud (3 weken te vroeg geboren) en slaapt s nachts steeds langer en altijd in de co-sleeper, heel fijn voor ons! Afgelopen nacht sliep hij bijvoorbeeld van 23.00-6.00 en daarna weer van 6.30-9.00. Overdag is het echter nog even zoeken en de avonden zijn ook erg onrustig. We volgen je droomritme en dat lijkt redelijk goed te werken, dank daarvoor! Zijn wakkertijd lijkt nog rond de 60 minuten te liggen anders wordt het lastiger om hem in slaap te krijgen. Vaak laat ik hem het eerste slaapje in de co-sleeper doen maar dan is hij na 45 min weer wakker. Het lukt me dan niet om hem verder te laten slapen in de co sleeper, dat lukt alleen als ik hem in de draagdoek doe. Als ik hem wel wakkertijd geef is het nog even zoeken met voeden want als er minder dan 2 uur tussen zit heeft hij erg veel last van zijn buikje. De rest van de dag lukt eigenlijk sowieso niet in de co-sleeper (max 25 min na veel strijd). Dus ik loop veel met de wagen en heb hem veel in de draagdoek. Ik merk nu alleen dat ook in de wagen steeds lastiger wordt omdat hij nu ook wakker wordt als ik stop met lopen (hoe onrustiger de uren ervoor hoe onrustiger hij slaapt in de wagen). Ik trek het zelf fysiek steeds slechter om de hele dag de dragen / lopen. Maar de andere optie is de hele dag het gevecht aangaan om hem in bed / stilstaande wagen te laten slapen, tot nu toe zonder succes en een oververmoeide baby en onrustige avond als gevolg. We bakeren hem in in de Pacco doek, dit was een tijdje onder veel verzet maar is nu een stuk minder en lijkt hem te helpen om in en door te slapen. In de avond is hij vaak onrustig / lang wakker. Hij lijkt pas echt vaste slaap te pakken rond 22.00, voor die tijd lijkt het nog overdag te zijn voor hem dus tot die tijd houden we hem vaak in de doek. Heb je nog tips voor overdag om hem ook in de wagen / bed te laten slapen en om de avonden minder onrustig te laten verlopen? Alvast bedankt! Groet, Lilian

  Stephanie Molenaar, 09 april 2021

  HI Lilian,

  Hij mag best nog in de avond wakker zijn hoor. Het ideale plaatje van een vroege bedtijd en een avond voor jezelf, dat hoort niet bij de hele jonge baby's. Zijn nacht is ook te lang, waardoor hij overdag niet echt zijn uren pakt en dit wel nodig heeft. Slapen van 23.00-06.00 en weer om 06,30 is eigenlijk de nacht verlengen tot 09.00 en dat is een blok van 10 uren. Beter is het om om 06.00, bij eerste keer wakker worden, de dag echt te starten en hier al de wakkertijd te geven. 

  Die wakkertijd start op een uurtje, maar wil je wel gaan oprekken naar 75 minuten, ook hiermee prikkel je hem die slaapjes goed te gaan doen. Qua slaapplaats is een drager of wagen prima, echt trainen om zelf te slapen wil je op deze leeftijd nog niet doen. Niets mis met slaperig neerleggen, maar niets afdwingen. 

  Hoop dat je zo wat verder komt!

  Warme groet,

  Stephanie

  Auteur | Slaap- en onrustdeskundige voor baby, kind, puber én ouders | droomfluisteraar

  (slaap)info, online trainingen, q&a's & consulten: www.stephanie.world

  Baby in een droomritme op nummer 1 bij Bol. com! 19e druk (geheel herzien) nu leverbaar. 

   

 • irma-1579298, 03 april 2021

  Ritme verschuiven

  Beste Stephanie, Er is iets waar ik niet helemaal uitkom. We zitten in een op zich prima 2-3-4 ritme: 700 wakker, 900 slapen, 1030 wakker, 1330 slapen 1500 wakker 1900 slapen. Maar 730 wakker zou net iets relaxter zijn. Ons dochtertje is 12 maanden en ben nu boek dreumes in dromenland aan het lezen met name het hoofdstuk over uitslapen :). Ik begrijp dat ik er steeds 15 min moet bijjplakken en dat moet beklijven. Beste in de ochtend of avond of meteen beide? Dus 700 wakker en dan 915 naar bed en savonds ipv 1900-1915? En dat tijde volhouden? Feit is wel dat je dan een tijdje niet in het 2-3-4 schema zit maar in een 2.25-3-4.25 schema. 2-3-3-3 gaat niet op denk ik want: 900 slapen - 1030 wakker- 1330 slapen -1500 wakker en dan drie uur later is het 1800 te laat voor powernap. Welke aanpak kan ik het beste hanteren en is het geen probleem als je dus met 15 verschuift en daarom even niet in een perfect 2-3-4 schema zit ? Dank!

  Stephanie Molenaar, 09 april 2021

  Hi,

  Het makkelijkste is werken met het tussenritme (die je niet in dit boek vindt) en dus een powernap einde middag. Schuiven van ritme kun je doen als er goed wordt geslapen maar de tijden waar je op uitkomt minder fijn zijn. Dat doe je het beste met meer slaap, want slapen doet slapen. In je schema kun je dan kijken of er in de namiddag (1630-1700) een klein slaapje kan worden gedaan (gaat vaak beter onderweg) zodat de bedtijd kan opschuiven. 1700 wakker =20.00 naar bed namelijk en na gewenning komt hier dan een latere start van de dag uit.

   

  maar..

   

  Count your blessings. Want 11 uren nachtrust is usance en je kleintje doet er 12. Slaapt mooie slaapjes op de dag en begint de dag niet te vroeg. Het kan dus ook zo zijn dat je hem later naar bed brengt, hij dus nog steeds om 07.00 wakker wordt. 

  later de dag starten maakt ook dat alles opschuift, dit maakt soms dat die slaapjes korter worden omdat er ook gewenning is. 

  Persoonlijk zou ik dus niets doen omdat je al met een schappelijke start. van de dag zit, een prima eindtijd en mooie dagslaapjes ;-) 

  Wat je dan wel kunt doen is in de ochtend even wachten met starten van de dag, de wachttherapie maakt dat ze soms zelf weer gaan slapen namelijk of dat ze even rustig gaan frobelen en je zelf even wakker kunt worden ;-) 

   

  Warme groet,

  Stephanie

  Auteur | Slaap- en onrustdeskundige voor baby, kind, puber én ouders | droomfluisteraar

  (slaap)info, online trainingen, q&a's & consulten: www.stephanie.world

  Baby in een droomritme op nummer 1 bij Bol. com! 19e druk (geheel herzien) nu leverbaar. 

 • Sephora2021, 26 maart 2021

  Moeilijk inslapen + oververmoeidheid

  Beste Stephanie, Sinds een paar dagen gebruiken wij de droomritme methode als leidraad om een ritme te krijgen met onze dochter van 6,5 week. Op zich gaan de nachten super goed, maar overdag komt ze maar moeilijk in slaap. Deels door negatieve slaapassociaties. We zijn gestopt met het direct in slaap laten vallen na het voeden, maar nu valt ze heel moeilijk in slaap. Op dit moment slaapt ze eigenlijk alleen in de draagdoek. We hopen dat ze op een gegeven moment toch wel op zichzelf kan slapen, maar als we haar neerleggen is het in eerste instantie prima. Maar binnen enkele minuten is ze volledig ontroostbaar en nemen we haar in de draagdoek. Vaak is ze dan binnen enkele minuten weg. We volgen het ritme uit het boek qua tijden redelijk, al is zij vaak binnen een uurtje al weer moe. We volgen haar dan ook en leggen haar slaperig weg. Maar haar ogen schieten gelijk weer open, soms ook in de draagdoek. Ik heb het gevoel dat ze soms al over haar slaappunt heen is, terwijl we goed letten op haar signalen. Ik zag in een ander forumbericht dat je adviseert niet het kindje in de draagdoek te nemen als het niet lukt met slapen, omdat het dan niet duidelijk is voor haar wat we willen. Maar als ze echt volledig ontroostbaar is, wat moeten we dan doen? Het voelt nu een beetje alsof het nooit gaat lukken haha. Ik hoor graag je advies hierover!

  Stephanie Molenaar, 29 maart 2021

  HI,

  6,5 week is heel jong! Dan wil je nog gewoon met haar meegaan en niet gaan trainen. Slaapvormen kan wel, wat je doet met letten op de wakkertijden, vaste routines / regelmaat. Bij voeden probeer je haar er niet helemaal op te laten inslapen, doezelig is prima. Qua draagdoek: dat kun je prima gebruiken. Dat bericht was inzake training, als je met bedje bezig bent wil je eenduidigheid. Maar bij jonge ukjes is het een prima slaapplaats, slapen 'hoe dan ook' gaat voor.

   

  Warme groet,

  Stephanie

  Auteur | Slaap- en onrustdeskundige voor baby, kind, puber én ouders | droomfluisteraar

  (slaap)info, online trainingen, q&a's & consulten: www.stephanie.world

  Baby in een droomritme op nummer 1 bij Bol. com! 19e druk (geheel herzien) nu leverbaar. 

 • miek-1529235, 25 maart 2021

  Onzeker over slaapjes en doorslapen

  Beste Stephanie, Ons dochtertje van ruim 7.5 maand slaapt nog niet door. Ik heb vanaf 4 maanden een slaapcoach ingeschakeld omdat ik geen ritme in de dag kon krijgen, ik heb me weleens schuldig gevoeld over hoe ik het toen heb aangepakt, het lukte haar niet om te slapen en dat zag ik als mijn fout. Ik wist niet beter. Ze raakte oververmoeid en ik daarbij. Ik was bang dat ze zo niet goed ging ontwikkelen en allerlei gevolgen van dien. Toen ben ik met wakkertijden en dergelijke gaan werken, sindsdien doet ze het veel beter. Ik merk alleen nu ze ouder is ik weer super onzeker ben of ze nu wel genoeg slaap krijgt. Haar wakkertijden zijn nu langer, maar ik kan er niet altijd de vinger op leggen. Gevolg, weer een onzekere mama. Ik krijg weer angst voor oververmoeidheid. Ze wordt in de ochtend rond 7u wakker, of ik maak haar rond die tijd wakker zodat ze 2 uur later weer naar bed gaat. Rond 9 uur. Dan slaapt ze de ene keer een uur, een andere keer een uur en 30/40 minuten. Maar dan vind ik het lastig worden. Ik houd nu ongeveer een wakkertijd van 2 tot 3 uur aan. Dan slaapt ze die de ene keer een uur en een andere keer wat langer. Maar het derde dutje loopt dan tegen een uur of 5 aan en dat lukt niet meer, ook omdat ze dan niet genoeg slaap heeft voor de nacht. Maar soms kom ik dan al uit op 18u naar bed en dat lukt niet vanwege het eten en mijn man die dan thuiskomt. Is dit een probleem? Ik geef haar dan rond 18.30u/19.30u de laatste (borst)voeding maar dan komt ze om 00u nog een keer en dan rond 5u in de ochtend weer. Ze slaapt dan wel weer door tot 7u. Dus die blokjes van 4 uur gaan door. Doe ik dan iets fout? Ik hoop dat je mijn vragen kunt beantwoorden. Alvast hartelijk dank! Hartelijke groet

  Stephanie Molenaar, 29 maart 2021

  Hi,

  Onzekerheid hoort er een beetje bij, probeer het niet steeds op jezelf te betrekken want lekker slapen en ontwikkelen mag een kindje vooral zelf doen en je kunt alleen de beste omstandigheden creeeren, het is niet af te dwingen en is ook geen bewijs van goed moederchap ;-) Volg je kindje: blij wakker = goed geslapen. Slaapsignalen -moe, snap je? 

  Ze hikt op dit moment weer tegen de volgende slaapontwikkeling aan en dat maakt dat het allemaal weer even anders of onstuimiger kan verlopen. Beweeg mee met haar. 

  Ik zie dat je al een volgend ritme aan het doen bent en daar moet ze wel klaar voor zijn (adviesleeftijd is immers 8 maanden). Slaapm ag ook wisselen per slaapje en per dag. Heeft ze wat kortere slaapjes (s1 = 40 en s2=60) dan heb je ruimte voor een derde slaapje. Pakt ze de twee slaapjes goed, dan past het inderdaad niet voor vijven en kom je op 8 maanden ritme uit van 2-3-4. Dat. behelst soms een vroege bedtijd en dat maakt dat je juist die drie slaapjes wilt (dit is iets wat vanaf 8 maanden speelt). Het vraagt soms dat je haar om bijv. 1630 laat slapen indien ze om 14.00 wakker werd, dus even iets inkorten en dan de slaap faciliteren en beperken tot 17.00. Dan drie uren wakkertijd en je hebt een bedtijd van 20.00. Qua slaapdrang is dat allemaal ingebakken in die ritmes.

   

  Warme groet,

  Stephanie

  Auteur | Slaap- en onrustdeskundige voor baby, kind, puber én ouders | droomfluisteraar

  (slaap)info, online trainingen, q&a's & consulten: www.stephanie.world

  Baby in een droomritme op nummer 1 bij Bol. com! 19e druk (geheel herzien) nu leverbaar. 

 • Sephora2021, 25 maart 2021

  Droomritme methode - inslapen

  Hoi Stephanie, Sinds een paar dagen gebruiken we jouw boek over de droomritme methode als leidraad bij het inbouwen van een ritme met onze kleine van 6 weken. Nu las ik dat dit eigenlijk geen goede tijd was om te beginnen en dus wilden we het klein houden. Wel al het slaapritueel erin bouwen en dan op een eigen plekje leggen, in dit geval is dat tussen ons in, in bed. Of in de kinderwagen. En als het dan niet gaat, dan nemen we haar in de draagdoek. Nu zag ik in een ander forumbericht dat jij adviseert dit niet te doen, omdat het dan niet duidelijk is wat je wilt. Ik vroeg mij daarom af wat dan de juiste manier is om door te gaan. Ze vindt het nu prima om ergens neergelegd te worden, na een aantal minuten begint ze te murmelen en vervolgens ontroostbaar te huilen. Nu kunnen wij het voor nu natuurlijk even loslaten en dan als ze acht weken is verder gaan. Maar als zij ontroostbaar blijft en we haar beter niet in de draagdoek kunnen nemen, wat dan wel? Het lijkt me namelijk ook heel belangrijk dat ze slaapt. Ik hoor graag van je wat je advies zou zijn! Bedankt alvast.

  Stephanie Molenaar, 29 maart 2021

  Zie twee berichten eerder! 

  En mocht je samen slapen, leg je kleintje dan niet tussen jullie in (risico wiegendood). 

 • romy-1378283, 19 maart 2021

  Leif 7 maanden, onrust ‘s nachts.

  Ha Stephanie, Leifje is geboren 03-08-2021 en slapen is vanaf dag 1 erg moeilijk voor hem. Na vele boeken gelezen te hebben, naar osteopaten, parergische therapeuten en baby therapeuten te zijn geweest weet ik het eerlijk gezegd niet meer. Ik voel heel sterk dat ik(wij) iets verkeerd doen en het maakt mij met de dag onzekerder en kwetsbaarder. En merk dat het met mij momenteel ook erg veel doet. Leif is lastig te volgen als het gaat om signalen geven, als ik hem daarin volg kan ik hem na een half uur wakker zijn weer op bed leggen wat natuurlijk niet een optie is. Nu proberen wij vaste tijden aan de houden. 09:00 slaapje max. 1 uur 15 min 11:30/12:00 1 uur á 1,5 uur 16:00 45 min Tuurlijk kan het soms wat afwijken maar in grote lijnen zijn dit zijn slaapjes. ‘S avonds gaat hij tussen 18:30/19:00 naar bed en valt altijd binnen no time in slaap, wat overdag ook het geval is. ‘S avonds kan je haast de klok erop gelijk zetten dat hij om 22:00 wakker wordt, hij is erg overstuur en moeilijk te troosten. Ik probeer geen flesjes meer te geven. Als ik hem eindelijk in slaap heb gekregen wordt hij vervolgens rond 02:00 wakker en meestal rond 05:00, dan geef ik hem een fles om 05:00 en slaapt dan rustig verder tot 07:00. Er zijn ook nachten dat hij om de 10 minuten wakker wordt, krijsend/gillend met zijn oogjes dicht. Mijn gevoel zegt dat hij oververmoeid is maar hoe kan je aan iets gaan werken als hij zo weinig slaapt ‘s nachts? Het is echt elke dag weer een puzzel hoe we het allemaal aan pakken, elke dag weer nadenken hoe we het misschien anders moeten doen en nagaan wat wij fout doen. En alles is fase, alleen denk ik niet dat dit een fase is. Ik hoop dat ik niks ben vergeten en hoop dat je mij misschien kan helpen. Groet, Romy

  Stephanie Molenaar, 22 maart 2021

  Hi,

   

  Alleerst: het is niet altijd de schuld van de ouders hoor! En ook al lijken alle andere baby's zoet en alle moeders in control, dat is echt niet zo ;-) Dus je onzekerheid snap ik, maar weet dat je instinctief al de beste moeder bent voor Leif en juist je liefde het aller belangrijkste is! 

  Kinderen die onrustig zijn en/of slecht slapen zijn altijd lastig te volgen, dat is de oververmoeidheid. Daarom zijn die ritmes een fijen houvast, dan zie je veelal de signalen zodra je gaan slapen start. Vaste tijden wil je niet aanhouden in de zin van vaste bedtijden. Wel de wakkertijden, maar deze wil je ook aanpassen als er kort is geslapen. Dat. maakt op deze leeftijd dat je nog in een ritme zit van 2 uren wakker tot eerste slaapje, daarna 90 minuten en tot drie uren einde dag. Hoewel je geen start hebt genoteerd zie ik bijv al dat als hij om 1645 wakker is en om 1830 naar bed gaat, hij amper kans krijgt om slaapdruk op te bouwen. Dit kan veel onrust en ook veel gedoe geven! Houd dit dus aan en over een paar weekjes wil je naar 2333. Meer over de ritmes kun je op stephanie.world lezen in het gratis te downloaden boekje of in het boek Droomritme. 

   

  Warme groet,

  Stephanie

  Auteur | Slaap- en onrustdeskundige voor baby, kind, puber én ouders | droomfluisteraar

  (slaap)info, online trainingen, q&a's & consulten: www.stephanie.world

  Baby in een droomritme op nummer 1 bij Bol. com! 19e druk (geheel herzien) nu leverbaar. 

Pagina's