Profiel Stephanie Lampe

Je moet inloggen om een vraag te kunnen stellen.

 • moer-1193949, 19 juli 2017

  Ritme

  Hoi Stephanie Mijn zoontje van 4 maanden oud slaapt overdag steeds maar 45 tot 60 min. Hier door is hij ook snel, meestal na een uur moe. Als ik het volgens het boek volg en voed na het slapen, krijgt hij heel veel kleine flesjes die hij soms helemaal niet wilt drinken. En komt hij snachts ook vaker. Terwijl ik al een tijdje van de nacht flessen af was toen hij 5x160/200cc dronk. Ik heb al geprobeerd om hem te troosten, laten huilen, even er uit gehaald en weer terug naar bed, maar zonder resultaat hij blijft kort slapen. Ik heb ook gebrobeerd om dan een voeding over te slaan, omdat het zo kort op elkaar is, dus na het slapen spelen en zsm weer terug naar bed, maar dan wilt hij het tweede slaapje niet meer slapen. Daar heeft hij denk ik ook te weinig voeding voor op als hij steeds maar 80-100cc drinkt? En in de ochtend wordt hij 7.00 wakker en wilt dan echt 30-45 min later weer terug naar bed. Ik probeer het soms te rekken maar dan huilt hij veel, komt dan moeilijker in slaap en slaapt hij kort. Ik vraag mij af welk ritme ik het beste aan kan houden, zodat hij rustiger wordt en langer gaat slapen overdag en of het juist is om zo veel flessen op korte tijd te geven.

  Stephanie Lampe, 20 juli 2017

  Hi,

  Op de leeftijd van 4 maanden zit je baby nog in het 90 minuten ritme. Maar bij flesvoeding voed je dan niet na ieder slaapje, want dan krijg je inderdaad wat veel flesjes. Je wilt dat flesje echter ook weer niet direct voor het slapen geven, om te voorkomen dat het een slaapmiddel wordt ;-) Plan het daarom, als het na het slapen niet kan / te vroeg uit komt, middenin de wakkertijd. 

  Wat ik in je schema zie is dat je op zo'n dominospel zit, met korte voedingen en korte slaapjes en dat brengt idd wat choas. Maar dat ligt ook aan de leeftijd hoor! 4 maanden is een begin van een turbulente fase, waarin voorspelbaarheid echt belanrgijk is. Wat je eerst had...dat kan ook goed anders zijn  geworden doordat je kleintje nu in de volgende fase zit. Altijd weer nieuwe uitdagingen ;-) 

  Moraal van het verhaal is: kijk of je die 90 minuten kunt vasthouden. Rek die tijd wat op als je nu op 60 zit. 90 is wel altijd het maximum. Ja, hij is wellicht moe op 60, maar daar gaat hij weer overheen. En dan komt, op 75-90 minuten weer een tweede golf van slaperigheid en die pak je. Bij wakker worden troosten en neerleggen, kijk of er een tweede ronde wordt gepakt en zo niet , doorgaan met het ritme. Slapen doet slapen, kijk of hij er zo aan gaat gewennen. Hij pakt dat nu wat minder, omdat hij moe is. De truc is uit die neerwaartse spiraal te komen (met slapen / wakkertijd / juiste associaties). En merk je dat het niet gaat in de loop van de dag, kies dan 1x (hooguit) voor draagzak of kinderwagen. Het is een lastige hoor, kan er hier maar kort op in gaan. Mocht het zo niet lukken, kijk dan even naar de opties voor de mini-consulten op stephanielampe.nl. 

  Warme groet,

  Stephanie Lampe

  Auteur | Baby slaap- en onrustdeskundige | droomfluisteraar

  (slaap)info & consult: www.stephanielampe.nl

  BABY REFLUX & ANDERE ONRUSTSTOKERS: Nu leverbaar! 

  13e druk voor Baby in een droomritme en in de top 10 van Bol. com

 • dani-1238549, 16 juli 2017

  Lang wakker voor nachtslaap - toe aan 3 u wakker?

  Dag Stephanie, Onze dochter is de laatste tijd lang wakker voor ze aan haar nachtslaap gaat beginnen. Ze is 4 maanden en slaapt vanaf 8 weken van 11-half7. Een paar weken later ook van 7-half 7 met een voeding om half 11 s avonds. Ik volg trouw het ritme uit je boek en de 1,5u wakker tijd. Als we dit volgen komt het echter vaak voor dat ze rond 4u/half 5 moet gaan slapen weer. Soms doet ze dit (45 minuten-slaapje) met als gevolg dat na 1,5u (rond 7 uur) niet wil gaan slapen. Ze is dan erg wakker en valt vaak pas rond half 9 in slaap. Ze is dan dus soms wel 3u wakker. Ook komt het voor dat ze het slaapje rond 4/half5 niet wil gaan slapen, heel wakker! We halen haar er dan weer uit en rond kwart over 6 wordt ze erg moe, om half 7 slaapt ze dan en begint dan ook aan haar nachtslaap. Op zich is dit fijner voor ons en haar (ze krijgt zo in totaal meer uren slaap - 14-15 uur). Ze slaapt de nacht aardig goed door tot 6u/half 7. Verder gaat het inslapen heel vlot overdag na 1,5u. Vaak doet ze 45 min, soms 1,5u als slaapje. Zonder het slaapje van 4/half5 doet ze 3 slaapjes. Wat is wijsheid? Kan ze er al aan toe zijn om in de namiddag 3u wakker te zijn ipv 1,5? Of gaat ze hier later last van krijgen? Ik lees in je boek wel; na half 5 niet meer naar bed. Maar dit is zo lastig omdat ze dan dus al vanaf 3u s middags wakker is. Ik hoor het heel graag van je! Met vriendelijke groet, Danielle

  Stephanie Lampe, 20 juli 2017

  HI Danielle,

  Ik snap je punt..De drie uren, dat is alleen echt 6 maanden + werk. Dat heeft alles met het vermogen om langer wakker te blijven te maken. Baby;s kunnen dat al eerder, maar dan zie je vaak dat het effect gaat krijgen op de nachtrust (wordt rommeliger). Het is niet erg dat je uitkomt op 1600, je gaat nu echt volgens de wakkertijden, af en aan tot de nacht begint. Op zes maanden komt daar meer structuur in pas, als je idd die twee langere wakkertijden krijgt. 

  Dat ze moeilijk slaapt rond 1900 kan ook alles te maken hebben met 't ritme van de dag, hoe die slaapjes zijn gegaan. Dat kan ik zo niet zien. En soms gaat het juist wel met een eerdere bedtijd, maar zoals gezegd is dat echt pas voor de iets oudere uk. Ik zou echt de 90 minuten nog volgen, kijk en volg haar. Zoals je ook doet als ze dat namiddagslaapje niet pakt. Ze beweegt er zeker naar toe en lijkt idd een tikje snel hierin. Maar voorkom dat ze heel lang wakker is. En kom je lastig uit, van half vijf kun je in deze fase ook wel 1700 maken ;-) Dus 1500 wakker = uiterlijk 1630 in bed en maak haar dan wel wakker rond 1700 om te voorkomen dat ze 's avonds en 's nachst niet 'genoeg slaap' meer heeft. 

  Warme groet,

  Stephanie Lampe

  Auteur | Baby slaap- en onrustdeskundige | droomfluisteraar

  (slaap)info & consult: www.stephanielampe.nl

  Nieuw: de korte (betaalbare) consulten

  BABY REFLUX & ANDERE ONRUSTSTOKERS: Nu leverbaar! 

  13e druk voor Baby in een droomritme en in de top 10 van Bol. com

   

 • Jojann, 12 juli 2017

  Naar 3 slaapjes?

  Beste Stephanie, Mijn dochter is nu 5 maanden. En heeft al enige tijd een ritme van 4 slaapjes. Ze variëren in duur van 45 minuten tot uur, soms 1,5 uur en met geluk wel eens een slaapje van 2 uur. Ze heeft meestal 1 lang slaapje, maar wanneer ze die doet verschilt per dag (ligt vaak ook aan hoe laat ze wakker is in de ochtend). Heel soms kan ik een kort slaapje van 45 minuten verlengen door te troosten, maar dit werkt niet altijd. Ik ben de bv aan het afbouwen en ze krijgt al een tijd op (ongeveer) vaste tijden voeding: 07.00 - 10.00 - 13.00 - 16.00 - 19.00. Dit kan soms wat eerder of later zijn ivm de wakkertijd. De wakkertijd houd ik op 1,5 uur tussen de slaapjes. Al merk ik dat ze in de ochtend en avond soms al tegen de 2 uur wakker kan zijn. In slaap vallen is meestal geen probleem (vanaf het begin pas ik je methode toe 'wakker in bed leggen') kan ze heel goed en zo niet, dan zet ik de kinderwagen in en is zo vertrokken. Ik wil straks naar het geven van fruit en groente en over van 5 naar 4 flessen. En daarbij naar de 3 vaste slaapjes zoals je beschrijft in je boek, ochtend, vroege middag en nog klein middag dutje. Zodat ik uitkom met in de ochtend fruit en groente rond 17.30 en dan rond 19.30 naar bed. Wanneer kan ik dit schema inzetten? Echt pas bij 6 maanden of misschien al iets eerder? Moet ik me nu nog vasthouden aan de 4 dutjes? En de voedingstijden die ik zo met haar nu heb? Ik blijf kijken naar mijn baby, maar vind het zo lastig dat het elke dag weer net even anders is.... eigenlijk heb ik een droombaby. De nachten gaan al heel lang goed, ze huilt zelde. Ik merk dat ik zelf zoek naar meer structuur/vaste tijden en dat ik erg gefocust ben op haar slaapjes. Ik zou het fijn vinden als er meer een vaste bedtijd in de avond zou komen. Nu ligt ze er soms om 19.00 in soms om 20.00, wat ligt aan hoe laat ze wakker is van haar laatste dutje. Je beschrijft in je boek dat het met 6 maanden makkelijker word. Ik hoop het zo (met mijn zoon heb ik een hele andere ervaring, die sliep nauwelijks overdag en huilde veel. Dit is pas rond 8 maanden echt goed gekomen.., dankzij de osteopaat en dankzij jouw boek. Wellicht is het door deze ervaring dat ik zo gefocust ben nu bij mijn dochter op dat ze wel slaapt en niet te lang wakker is. Wat resulteert in dat ik mijn dochter moeilijk toevertrouw aan een ander en ze heel gefocust is op mij). Warme groet, JJ

  Stephanie Lampe, 13 juli 2017

  Hi JJ,

  Je zoontje heeft ervoor gezorgd dat je het met je dochtertje weer anders kon doen. Een droombaby zeg je, heerlijk! Dat is niet zonder slag of stoot gegaan, enjoy your winnings...

  Maar ik snap heel goed dat je op een gegeven moment weer even wat lucht wilt, wat houvast. Zodat je ws ook wat meer aan jezelf toekomt of net een langere avond hebt. Ook moeders zijn mensen ;-) 

  Na zes maanden wordt het beter, vooral omdat de wakkertijden dan weer even wat schuiven. En met een dosis slaapconsolidatie erbij krijg je meer structuur, wat langere slaapjes. Op zes maanden krijg je in de ochtend en namiddagde langere wakkertijd van 3 uren,daartussen gewoon de 90 minuten. Volg het getrouw, nog even geduld, het brengt je wat je zoekt. Maar niet haasten!

  Warme groet,

  Stephanie Lampe

  Auteur | Baby slaap- en onrustdeskundige | droomfluisteraar

  (slaap)info & consult: www.stephanielampe.nl

  Nieuw: de korte (betaalbare) consulten

  BABY REFLUX & ANDERE ONRUSTSTOKERS: Nu leverbaar! 

  13e druk voor Baby in een droomritme en in de top 10 van Bol. com

   

 • Nancy Jilesen, 05 juli 2017

  Baby slaapt erg veel

  Dag Stephanie, Hier waarschijnlijk een luxe-probleem, maar ik wordt er wat onzeker van. Ons zoontje is bijna 11 weken oud en heeft de eerste maanden erg veel gehuild (tot 20 uur op een dag!). Nu is hij sinds een paar weken een stuk rustiger. Het 'probleem' is dat hij erg veel slaapt. Als ik hem overdag uit zijn bedje haal om te voeden laat hij tijdens of kort na de voeding al slaapsignalen zien. Ik leg hem dan weer netjes in zijn bedje, hij jammert dan even maar valt daarna in slaap. Hij is dan nog geen 45 minuten wakker geweest, terwijl de wakkertijd 60-90 minuten is. Is voeding hier een slaap associatie geworden of heeft hij gewoon veel slaap nodig? Heel soms is hij wel langer wakker en spelen/knuffelen we nog wat. Maar hier komen we helaas bijna nooit aan toe. Wat te doen? Alvast bedankt voor het antwoord. Groeten, Nancy

  Stephanie Lampe, 13 juli 2017

  Hi Nancy,

   

  Als je mannetje de nachten wel goed doet en de dagslaapjes geen hazenslaapjes zijn, dan heb je een slaapkopje. Poog sowieso na het slapen te voeden (maar het loopt met dezewakkertijd eigenlijk over in elkaar). Slaapje wel kort? Kun je hem ook wakker houden, kriebelen onder de voetjes, niet tijdens drinken in slaap laten vallen en dan pakt hij de volgende ronde /heb je een langere wakkertijd. Maar alleen dan hoor, oververmoeid op bed geeft  anders slechtere slaapjes.

   

  Warme groet,

  Stephanie Lampe

  Auteur | Baby slaap- en onrustdeskundige | droomfluisteraar

  (slaap)info & consult: www.stephanielampe.nl

  Nieuw: de korte (betaalbare) consulten

  BABY REFLUX & ANDERE ONRUSTSTOKERS: Nu leverbaar! 

  13e druk voor Baby in een droomritme en in de top 10 van Bol. com

 • Karend, 28 juni 2017

  Alleen in slaap vallen

  Beste Stephanie, Na het lezen van je boeken en het oefenen met ons dochtertje ben ik heel blij dat we hier nog een paar vragen kunnen stellen. Ons dochtertje is nu 12 weken en het lukt haar nog niet om zelf in slaap te vallen. We oefenen elke dag overdag in haar eigen bedje. Soms lukt dit 1 of heel soms 2 keer per dag zonder veel protest en dan ineens een hele week niet. Als het lukt is het alleen met een speentje (dat ze niet altijd neemt...) dat ik wel moet vasthouden en is ze heel ontspannen of klaagt ze een paar minuten en valt ze in slaap. Meestal wil ze haar speentje niet en gaat ze van rustig en blij naar klagen naar steeds luider huilen en krijsen, ondanks mijn troostpogingen. Ik haal haar bij echt huilen eruit, troost haar en leg haar weer terug. En repeat :-). Heel soms blijft ze toch rustig maar meestal gaat het van kwaad naar erger met uiteindelijk onmiddellijk hard huilen bij het terugleggen. Dan valt ze bijna meteen in slaap op mijn schouder of heb ik moeite om haar nog te troosten. Zelfs slapend kan ik haar niet terugleggen. Mijn vraag is dus hoe strikt het niet huilen is (hoelang troost je in bed) en hoelang je zo doorgaat met in- en uit bed. Ik wil er geen 'spelletje' van maken en tegelijk begin ik me op zo'n dagen ook af te vragen of ze zo geen negatieve link ontwikkelt met haar bedje. Ik merk namelijk al na een paar min of het waarschijnlijk gaat lukken of niet en eindig uiteindelijk met een gestresste baby die alsnog op mij slaapt. In de kinderwagen, auto of wiegstoel gaat ze ook huilen eens ze echt moe wordt. 'S Nachts voed ik haar in slaap. Ik kan haar bij het eerste slaapje niet makkelijk wegleggen maar daarna probeer ik dreamfeeds. Ze slaapt met wat geluk vanaf 22u bijna 4u en daarna steeds max 2u. De laatste nachten worden de slaapjes nog veel korter met rusteloosheid na elke slaapcyclus dus wij worden er een beetje radeloos van. Ik ben mij bewust van de verkeerde slaapassociatie maar het veranderen lukt maar niet. In de draagdoek kan ze (soms na wat protest) wel heel lang slapen dus ik weet dat ze het fysiek kan. Ook al gebruik ik de draagdoek nu ook als backup zodat ze genoeg uren slaapt maar ze wordt steeds zwaarder en ik denk dat ze zelf ook meer rust zou vinden eens ze in haar bedje in slaap kan vallen. Heel erg bedankt voor het advies, Karen

  Stephanie Lampe, 29 juni 2017

  Hi Karen,

  Er is een reden voor het huilen. En onder de zes maanden is de methode van het laten huilen helemaal niet geschikt, er niet voor gemaakt. Neemt niet weg dat je niet bij iedere piep naast een bedje hoeft te staan, maar in principe is huilen niet nodig en onder de zes maanden dus ook niet aan te raden. 

  Ik kijk liever wat dieper: waarom huilt ze? Dat kan een slaapassociatie zijn, zoals je al noemt, een verkeerde timing waardoor ze niet kan slapen of het kan bespelen zijn, maar daarvoor is ze nog te jong hoor. Ik denk dat ze het simpelweg zelf nog niet kan, mede ook omdat je ook in slaap voedt. Je ziet dan ook vaak dat de slaapjes korter worden, het slapend wegleggen ook niet meer wil etc. De oplossing is echt even een week ervooor vrijmaken, en de aanpak in de boeken strikt volgen. Wakker op bed of half slapend, binnen de wakkertijd. Troosten als nodig en weer neerleggen. Doe dat max. een uur, maar vaak weet je al eerder of het lukt of niet. De gulden middenweg is wandelen met de wagen...dat lijkt nog een beetje op slapen in eigen bed en dan doet ze het ook zelf. Zo stel je eerst de ritmes allemaal in. Slapen doet slapen. En daarna ga je over op het bedje. Zo haal je de negatieve associatie er ook uit ;-)

  Warme groet,

  Stephanie Lampe

  Auteur | Baby slaap- en onrustdeskundige | droomfluisteraar

  (slaap)info & consult: www.stephanielampe.nl

  Nieuw: de korte (betaalbare) consulten

  BABY REFLUX & ANDERE ONRUSTSTOKERS: Nu leverbaar! 

  13e druk voor Baby in een droomritme en in de top 10 van Bol. com

   

 • Dandelion, 24 juni 2017

  2 jarig kind is te vroeg wakker

  Mijn zoon is 2 jaar en is al maanden wakker tussen 5 en 6. Soms zelfs eerder en slaapt dan ook niet meer. Ik probeer van alles maar niets werkt. Onze dag begint dus ook om 5 uur. Overdag is hij dus ook moe. Tussen de middag slaapt hij 1,5 tot 2,5 uur. En gaat 2keer in de week naar de psz.

  Stephanie Lampe, 29 juni 2017

  Hi,

   

  Daar heb ik nu net vorige week een prachtige korte film over gemaakt! Je vindt deze hier: https://youtu.be/_9jC5jqu_Po

   

   

  Warme groet,

  Stephanie Lampe

  Auteur | Baby slaap- en onrustdeskundige | droomfluisteraar

  (slaap)info & consult: www.stephanielampe.nl

  Nieuw: de korte (betaalbare) consulten

  BABY REFLUX & ANDERE ONRUSTSTOKERS: Nu leverbaar! 

  13e druk voor Baby in een droomritme en in de top 10 van Bol. com

 • Jann-1149004, 20 juni 2017

  Slaap baby 7,5 maand

  Hoi Stephanie, Ik heb geen bericht gehad of mijn vraag is binnengekomen, vandaar nog een keer mijn vraag. Ik heb je boek in mijn bezit, en ik begonnen met rust en regelmaat. Het helpt! Mijn zoontje van 7,5maand slaapt eindelijk zijn slaapjes wel goed. zon 1,5 soms 2uur(inplaats van de 30 of 45min wat hij eerst deed). Het enige probleem nog is dat hij 's nachts rond een uur of 3 elke keer aan de borst wil 'sabbelen'.(hij slaapt bij ons in bed) (Hij heeft al een paar x laten zien dat ie ook zonder nachtvoeding kan, dus ik denk dat het meer een soort gewenning of troost is)(hij is dan onrustig dus misschien wel een droom?). zijn ritme was nu 7:00 opstaan 8:30 Slapen 10:00 wakker 11:30 Slapen 13:00 Wakker 14:30 Slapen 16:00 Wakker (En hier kwam ik dus niet meer uit) Dan moest hij steeds een slaapje van zo'n 30min nog doen van 17;30 tot 18:00 omdat hij anders al om 17:30 naar bed moet voor de nacht(en dan werd hij steeds wakker) Hij is ook elke keer al moe bij het opstaan om 7:00(dat zal komen doordat ie vanaf 3uur onrustig is?) Moet ik hem dan wakker houden tot 8:30(dat doe ik nu en dan houdt ie het net vol!) en dan later tot 9:00 proberen? Heb een ander bericht op dit forum gelezen en ben nu begonnen met 7:00 Opstaan 8:30 Slapen (straks 9:00 proberen) 10:30 wakker 12:30 Slapen 14:30 Wakker 16:30 Slapen 17:00 Wakker 20:00 Slapen Omdat ik ook nog de 90min wakkertijd aanhield en hij dus misschien niet goed slaap snachts. Doe ik het zo goed? Graag je advies! Alvast bedankt, Met vriendelijke groet Janneke

  Stephanie Lampe, 29 juni 2017

  Hi Janneke,

  Prachtig, je geeft het antwoord zelf al ;-) Die 90 minuten is niet meer van toepassing op deze leeftijd en dat maakt de nachten wat ze nu zijn. Tussen 6-8 maanden is er een langere wakkertijd in de ochtend en namiddag (van 3 uren) en daartussenin wel 90 minuten. Maar omdat je bijna op de 8 maanden zit en nu nog 90 in de ochtend 'doet' zou ik je aanraden in de ochtend 2 uren te hanteren. Dan 90 minuten en in de namiddag mag je zelfs na 3 uren, zo wordt de bedtjd ook later. Na 8 maanden gebruik je het 2-3-4 Ritme, zo kom je er alvast in ;-) 

  Warme groet,

  Stephanie Lampe

  Auteur | Baby slaap- en onrustdeskundige | droomfluisteraar

  (slaap)info & consult: www.stephanielampe.nl

  Nieuw: de korte (betaalbare) consulten

  BABY REFLUX & ANDERE ONRUSTSTOKERS: Nu leverbaar! 

  13e druk voor Baby in een droomritme en in de top 10 van Bol. com

   

 • AnnemiekeBouter, 14 juni 2017

  Slapen

  Dag, onze zoon van 16 weken heeft moeite met in en doorslapen. Met behulp van het boek 'mijn baby in een droomritme' lukt inslapen al steeds beter, dit doet hij zelfstandig in zijn eigen bedje op zijn eigen donkere kamer (met behulp van speen/puckababy). De ene keer is hij met een aantal minuten vertrokken, soms huilt/krijst hij ook wel eens ruim een kwartier. Timing lijkt essentieel, hoe vermoeider hoe meer tijd het kost. Ons probleem zit hem sinds een aantal weken echter ook in het doorslapen. We zitten nu in een neerwaardse spiraal en hebben inmiddels een ritme van 45 minuten slapen, 45 minuten wakker. De wakkertijd doorlopen we de cirkel van voeden-verschonen-samen spelen-alleen spelen. Ik geef borstvoeding en voedt momenteel dus bijna elke twee uur (een beetje). Het lukt onze zoon niet meer om slaapcyclussen te verbinden terwijl hij dit wel heeft gedaan. In de loop van de dag raakt hij daardoor steeds vermoeider en wordt inslapen ook weer lastiger. We leken een aantal weken geleden zelfs een soort van ritme te ontdekken, met s ochtends en s middags langere slaapjes, maar dat zijn we dus helemaal kwijt. Hoe kunnen we deze vicieuze cirkel doorbreken? We horen het graag!

  Stephanie Lampe, 15 juni 2017

  hi,

   

  Je zoontje zit middenin zijn slaapregressie, op vier maanden zit namelijk een belangrijke en dan gaat iedere baby lastiger slapen, hoe zoet ze het eerst ook deden. Ik raad je aan om de timing inderdaad heel strak te volgen, dat is echt heel belangrijk om frustratie (te vroeg in bed) en onrust (te laat) te voorkomen. Houd 90 minuten aan. Zeker bij het eerste slaapje. Is deze wat kort, dan wordt de wakkertijd mogelijk ook wat korter. Kijk naar de slaapsignalen, maar breng hem ook weer niet te vroeg weer naar bed. 45 min. is echt te vroeg. Als je het ritme weer te pakken hebt, dan worden de slaapjes ook weer beter. 

  Veel sterkte!

  Warme groet,

  Stephanie Lampe

  Auteur | Baby slaap- en onrustdeskundige | droomfluisteraar

  (slaap)info & consult: www.stephanielampe.nl

  Nieuw: de korte (betaalbare) consulten

  BABY REFLUX & ANDERE ONRUSTSTOKERS: vanaf dinsdag13 juni leverbaar bij de (online) boekhandel of bestel nu via Stephanielampe.nl en ontvang het direct! 

  13e druk voor Baby in een droomritme en in de top 10 van Bol. com

 • bian-1169967, 14 juni 2017

  vroeg wakker

  Beste Stephanie, omdat ik twijfel of het vorige berichtje goed was verstuurd, hierbij nog een keer... Sinds 1 maand heeft onze zoon van 7 maanden zijn slaapritme veranderd. Voorheen voldeed hij prima aan het ritme zoals in je boek beschreven. Echter nu is hij vanaf 4 à 5 uur 's nachts wakker. We hebben gekeken of de oorzaak van zijn vroeg wakker zijn misschien honger of een vieze luier was, maar dit blijkt niet het geval. En of het aan teveel/te weinig slapen overdag is.... We laten hem liggen tot half 7 en tot die tijd valt hij maximaal nog 30 min in slaap. Rond 8 uur geeft hij slaapsignalen en gaat hij meestal naar bed voor een slaapje van 90 tot 120 minuten, en meestal slaapt hij nog twee uur vanaf half 1 als hij slaapsignalen laat zijn. Zijn derde slaapje (16.30) kan hij maar moeilijk vatten, ondanks dat hij slaapsignalen laat zien. Gemiddeld 2 x per week lukt dan een powernap. Rond 19 uur gaat hij naar bed en slaapt dan direct. Om 22 uur krijgt hij nog een dreamfeed. We willen dit ritme veranderen (bij voorkeur zoals in je boek beschreven 2-3-4 of 3uur-90 min-3 uur), maar weten niet goed om te gaan met het vroege tijdstip waarop hij wakker is (4 uur ‘s nachts). In de ochtend en middag slaapt hij nog redelijk, later in de middag wordt hij erg moe (en zeurderig en onrustig), maar wil niet slapen. We hebben overwogen om zijn bedtijd van 19 uur te vervroegen, maar zijn dan bang zijn we het vroeg wakker zijn juist in de hand werken. Heb je advies voor ons? Moeten we hem bijv. toch 3u wakker houden, ondanks dat hij slaapsignalen laat zien? En hoe starten we het ritme in de ochtend ivm vroeg wakker. Ik hoop dat je tips voor ons hebt, hij heeft laatst 1 dag geslapen tot 7u en de hele dag hadden we een uitgerust en vrolijk kind :) en uitgeslapen ouders ;) Bij voorbaat dank!

  Stephanie Lampe, 15 juni 2017

  Hi,

  Vorige berichtje zat er niet tussen, dus goed gedaan om het nog eens te versturen! 

  Ik snap eerlijk gezegd je ritme niet helemaal, het is niet het ritme uit het  boek in ieder geval. Op de leefijd van zeven maanden zit je in het 90 minuten ritme met een wakkertijd van drie uren in de ochtend en nog eens in de namiddag. Vanaf 8  maanden kom je op het 2-3-4 ritme (met 2 slaapjes). 

  Zijn eerste slaapje is een beetje lasig in te schatten desondanks, omdat hij om half zeven volgens mij al even wakker is? Plaats het slaapje in ieder geval 3 uren na het wakker worden. Als hij echt vanaf zeg 0500 wakker is, geen kleine slaapjes daarna gedaan, dan gaat hij dus om 0800 naar bed. En is dat om 0600, dan dus 0900 naar bed. Zijn slaapsignalen van 0800 doen mij vermoeden dat hij dus al wat langer wakker is hier ;-) Als hij nu slaapt van 0800-09.30, dan gaat hij daarna weer naar bed om 11.00! 90 minuten later. Als hij dan bijvoorbeeld een uur slaapt, tel je daar weer 90 bij op en tussen laatste slaapje en bedtijd zit weer 3 uren. 

  Hij is nu eigenlijk te lang wakker tussen ochtend en middagslaapje, maar doet het desondanks wel! Valt en in slaap en maakt mooie uren. Maakt wel dat hij einde dag geen slaapdrang meer heeft (maar heeft zijn slaapuren ook wel gedaan). Gaat om 1900 naar bed, dus een wektijd van 0600 is dan 'normaal'. Het ritme van zo langer wakker blijven kan de nachten rommelig maken. 

  Het 2-3-4 Ritme, dat is echt voor acht maanden en ouder. Houd vast aan het ritme bij de leeftijd, dan voorkom je oververmoeidheid en gaat het slapen beter. ;-) 

  Warme groet,

  Stephanie Lampe

  Auteur | Baby slaap- en onrustdeskundige | droomfluisteraar

  (slaap)info & consult: www.stephanielampe.nl

  Nieuw: de korte (betaalbare) consulten

  BABY REFLUX & ANDERE ONRUSTSTOKERS: vanaf dinsdag13 juni leverbaar bij de (online) boekhandel of bestel nu via Stephanielampe.nl en ontvang het direct! 

  13e druk voor Baby in een droomritme en in de top 10 van Bol. com

   

 • Elle-1165612, 13 juni 2017

  Slaapritme Zoontje 7 maanden

  Hallo Stephanie, Onze zoon is 7 maanden, hij is 6 weken te vroeg geboren, dus gecorrigeerd 5,5 maand oud. Altijd een goede slaper geweest, overdag en 's nachts! Sliep al vanaf 3 maanden door van 7 tot 7. Laatste twee maanden merken we dat de nachten wat veranderen. Sommige dagen slaapt hij gewoon van half 7 tot half 6 's ochtends, maar soms zitten er ook momenten bij dat hij vaker 's nachts wakker word, dan doe ik er een speentje in, en slaapt hij meteen verder, maar soms doe ik dit wel 8x per nacht. Dit hebben we twee weken gehad, maar komt nu gelukkig veel minder voor. Wel kwam hij een tijdje weer rond 4 uur 's nachts. Helemaal overstuur en we kregen hem alleen rustig door even een flesje te geven van 90 cc, als troost en toen sliep hij gewoon weer verder tot 06:00. Waarschijnlijk gewoon een fase, want vaak gaat het opeens weer gewoon goed. Overdag slaapt hij goed. Meestal 3 tot 4 slaapjes en de wakkertijd is 90 minuten. Waar ik weleens tegenaan loop is dat hij soms wakker wordt om 09:00 (Hij gaat er dan bijvoorbeeld om 08:00 in) en zijn flesje krijgt hij om 11:00, maar dit redt hij niet qua slaap. Dus vaak geef ik zn flesje dan om 10;45. Zijn flestijden zijn 7,11,15, 18:30. We merken dat hij in de namiddag vaak wel langer wakker kan zijn, maar hij houdt het dan niet langer vol dan 18:15/18:30. Ik heb toevallig vandaag ook je boek besteld, ben heel benieuwd. graag jouw tips en adviezen, Groet, Ellen Oosting

  Stephanie Lampe, 15 juni 2017

  Hi Ellen,

  Je vraag is volgens mij hoe dat met die flesjes te doen als het ook slaapjestijd is...Nu is het zo dat voeden na een slaapje het fijnste is: baby is dan uitgerust genoeg om de hele voeding goed te drinken, er is geen volle buik bij het slapen om eventueel te plagen en baby gebruikt het niet als slaapmiddel. Maar..flesjes mag je een beetje plannen inderdaad en als het lastig wordt dit na het slaapje te plaatsen kun je ook halverwege de wakkertijd gaan zitten. Zolang het maar niet direct voor het slapen zit. (Of anders: als je baby er maar niet mee in slaap valt). Houd de 90 minuten wakkertijd aan, echt als maximum. Dus niet wat langer wakker zijn...gewoon 90 min. Want anders kun je hiermee de nachten ook wat rommelig krijgen.

  Hoop dat het zo lukt!

  Warme groet,

  Stephanie Lampe

  Auteur | Baby slaap- en onrustdeskundige | droomfluisteraar

  (slaap)info & consult: www.stephanielampe.nl

  Nieuw: de korte (betaalbare) consulten

  BABY REFLUX & ANDERE ONRUSTSTOKERS: vanaf dinsdag13 juni leverbaar bij de (online) boekhandel of bestel nu via Stephanielampe.nl en ontvang het direct! 

  13e druk voor Baby in een droomritme en in de top 10 van Bol. com

Pagina's