Profiel Sindy Davidse

Je moet inloggen om een vraag te kunnen stellen.

  • s_me-1177839, 11 januari 2018

    Zwangerschapsdiabetes

    Beste Sindy, Ik ben nu voor de twee keer zwanger en tijdens mijn eerste zwangerschap had ik last van zwangerschapsdiabetes. Nu ik weet dat ik weer zwanger ben, ben ik gelijk weer begonnen met het meten van mijn bloedsuiker. Helaas krijg ik mijn suikergehalte in de ochtend (1,5) uur na het ontbijt niet onder de 7. Meestal zit hij zo rond de 8. Ik eet dan bijv. 2 volkomen crackers met kipfilet of de light smeerkaas. Of ik eet 2 rijstwafels met een plakje kaas of kalkoenfilet. Wanneer ik hetzelfde eet als lunch test ik daarna rond de 5,5. Dus het ligt denk ik voornamelijk aan het tijdstip. Heb jij tips hoe ik het ontbijt beter kan doen? En hoe bezwaarlijk is het om enkel bij het ontbijt max. een uitschieter te hebben naar 8,5? Alvast bedankt. Gr. Susanna

    Sindy Davidse, 14 januari 2018

    Hoi Susanna, 

    ik begrijp dat jouw insulinespiegel mn in de ochtend laag is. De normen voor glucosewaarden onder de 7,0 mmol/L post prandiaal (na het eten) zijn er niet voor niets en 8,5 is niet een klein beetje te hoog...

    Ik ben zelf helemaal geen fan van crackers en rijstwafels; levert zo weinig voedingswaarde. Probeer toch een sneetje brood te eten. Je kunt in de ochtend koolhydraatarm brood (volkoren) proberen, met margarine of halvarine en hartig beleg. Het kan zijn dat door meer complexe koolhydraten te gebruiken met eiwit, vet en vezels, dat de glucose veel regelmatiger in het bloed komt en je dus ook niet zo'n piek krijgt in de bloedsuiker + ga even wandelen of doe een aantal spieroefeningen in de ochtend (soms helpt het al de trap een paar keer te nemen). Eet bij de lunch ook meer (dan hoeft het ook niet per se koolhydraatarm brood te zijn), daar kun je het blijkbaar goed hebben, verdeel de voeding verder goed over de dag en probeer wel goed, fruit, melkproducten en alle onderdelen van de warme maaltijd te gebruiken. 

    Bij aanvullende vragen, laat het gerust weten!

    Geniet nog van je zwangerschap, groetjes Sindy

  • mira-1298918, 07 november 2017

    Gewicht

    Beste Sindy, Ik ben nu 28w5d zwanger en nog maar 2,5 kilo aangekomen. Mijn bmi is 30 en dus aan de hoge kant. Ik snap dat ik niet heel veel mag aankomen maar maak mezelf toch wel zorgen. In het begin van mijn zwangerschap ben ik 3 kilo afgevallen vanwege misselijkheid en slechte eetlust. Deze kilo's zitten er inmiddels al weer aan + 2,5. Nu ben ik 2 weken geleden op vakantie geweest en heb ik daar best veel gegeten. Normaal gesproken zou je dit gelijk op de weegschaal zien maar dat is nu absoluut niet het geval. Mijn vk zegt er niet veel over omdat ik denk dat ze zich meer zorgen maakt over mijn BMI. Moet ik mezelf zorgen maken? Ik heb echt het gevoel alsof de baby mij opeet omdat ik wel een behoorlijke buik heb. Alvast bedankt. Groetjes Mireille

    Sindy Davidse, 08 november 2017

    HOi Mireille, 

    de gewichtstoename is bij veel vrouwen anders, de een komt heel veel aan (wat echt niet nodig is) en de ander komt heel weinig aan in gewicht. Als jij goed en volwaardig (voldoende energie, bouwstoffen, vitamines, mineralen, vezels) kunt eten en je kindje groeit goed (dus niet te hard, want dan zou je je bloedsuiker eens (extra) kunnen laten prikken), dan zou ik me er echt geen zorgen over maken. Het laatste deel van de zwangerschap komt er vast nog wel gewicht bij;)

    Geniet er nog van!

    groetjes Sindy

  • anne-1332072, 03 november 2017

    Ingevroren vlees en kiprollade

    Beste Sindy, Hoelang kun je ingevroren vlees invriezen? Ik heb altijd een voorraad in de vriezer, maar nu ik zwanger ben twijfel ik aan de datum dat ik het heb ingevroren. Kan het bederven? En, als je het goed verhit, maakt de invriestijd dan nog uit? Kan je ziek worden/de baby schade hebben van een ingevroren kipsnitzel van 6 maanden die je daarna goed bakt? En, ik heb kiprollade (vleeswaren) gekocht bij de Hema, Nu staat er op de allergenen: bevat ei. Is dit rauw ei? Groeten Anne

    Sindy Davidse, 05 november 2017

    Hoi Anne, dit soort vragen horen eigenlijk niet zo bij een dietist. Wat ik voor je heb gevonden: 

    Invriezen 

    Je kunt rauwe kip invriezen. De kip blijft dan zo’n 9 maanden goed. Bereide kip en vleeswaren van kip blijven zo’n 3 maanden goed in de vriezer. Bij ingevroren kip komen minder ziekteverwekkers voor. Maar ook dan is het belangrijk de kip door en door te verhitten.  (bron voedingscentrum)

    als de rollade als vleeswaren te koop is lijkt me er geen rauw ei in zitten, maar ik ben geen hygienist, als je erg twijfelt, bel anders de fabrikant. 

    groet Sindy

  • anne-1332072, 26 oktober 2017

    Koud kliekje gegeten, PANIEK

    Beste deskundige, Ik voel me erg paniekerig en schaam me, maar wil toch iets vragen. Ik heb gisteravond en vanmorgen (..) een koud kliekje gegeten uit de vriezer. Macaroni met gehakt, en nasi met kip. Niet 2 hele borden maar wel goede happen. Ik kan niet veel eten vanwege HG. Dit was het enige dat ik zag zitten. Maar nu heb ik paniek. Ik had het moeten verhitten tegen de bacteriën. Wat nu? Ik ben zó bang.. Groeten Anne

    Sindy Davidse, 05 november 2017

    Hoi Anne, 

    Het eten was niet eerst bereid voordat het in de vriezer ging? (een kliekje is over van een andere maaltijd toch? dan was het al bereid en zou er niets aan de hand zijn)

    Heb je last gekregen? Ga evt. langs de huisarts. 

    Als je nog wilt overleggen, stuur dan een persoonlijk bericht: info@voedingsadviesvitalia.nl

    sterkte! 

    groet Sindy

  • Ruth-1316709, 23 augustus 2017

    Listeria bacterie op aangesneden rauwe groenten en fruit

    Beste Sindy, Ik heb begrepen dat op aangesneden rauwe groenten (en fruit) de listeria bacterie voor kan komen. Nu vraag ik me af of de bacterie alleen op de snijranden kan voorkomen of door de gehele groente. Kan ik bijvoorbeeld een aangesneden komkommer of paprika na een dag/ paar dagen nog rauw eten als ik de randjes eraf snij, of niet? Alvast bedankt voor je reactie. Ruth

    Sindy Davidse, 01 september 2017

    Hoi Ruth, 

    sorry dit is meer een vraag voor een bacterioloog of hygienist. 

    Wat is wel kan zeggen is: 

    Het beste is de rauwkost (kant en klaar) max 1 dag gekoeld te bewaren (onder de 7 graden C, liever nog bij 4 graden C), 

    bij verhitting overleeft de Listeria niet, dus bij roerbakgroenten goed door en door verhitten geeft geen risico. Of de bacterie alleen op de snij rand zit, weet ik niet. 

    Groetjes Sindy

     

     

     

     

  • marl-1305731, 04 juli 2017

    Rauwkost tijdens zwangerschap

    Hallo Sindy, Ik vind het erg lastig wat ik wel en niet mag eten tijdens mijn zwangerschap. Vaak twijfel ik of dressings/sauzen in eetgelegenheden zijn gemaakt van rauwe eieren en of rauwkost wel goed gewassen is. Zou je me hier meer informatie over kunnen geven? Zo heb ik onlangs bij de groenteboer een bakje rauwkostsalade gekocht. Toen we het hadden gegeten vroeg ik me af of ik dit wel mocht hebben in verband met de dressing en de kans op toxoplasmose. Ik heb het gegeten op de dag van aankoop en de dag erna. Gr. Marloes

    Sindy Davidse, 01 september 2017

    Hoi Marlous, 

    sauzen waarbij je twijfelt; niet doen of vragen naar de ingredienten bij de ober. 

    Rauwkost die je zelf kant en klaar koopt/ bereid max 1 dag bewaren, 

    in een restaurant is dat wel heel lastig, maar over het algemeen is dat natuurlijk ook heel vers, anders zie je dat met het oog al wel dat het er niet super fris uitziet. Maar als je je zorgen maakt, neem dan gekookte groenten en gaar vlees/ vis ed. 

    Conclusie: je hebt het helemaal goed gedaan! Geniet nog van je zwangerschap. 

    groetjes Sindy

  • MaartjedJ, 07 februari 2017

    Zwangerschapsmisselijkheid

    Hoi Sindy, Ik zit nu in de 16de week van mijn zwangerschap. Sinds de 4de week heb ik last van misselijkheid en overgeven. Sommige dagen hield ik niets binnen. Ik heb hiervoor inmiddels medicijnen. Ik ben bijna 10 kilo afgevallen. (ik ben nu 61 kg en 1.73 cm) Het overgeven is minder geworden, als ik maar rust neem. Eten is nog steeds lastig. Ik eet meerdere kleine porties op een dag. Maar hoe kan ik er voor zorgen dat ik weer wat aankom? Wat voor producten zijn goed? Er zijn veel producten die ik echt niet kan binnenhouden. Ik merk dat ik nu echt te weinig energie heb, ik kan mezelf nauwelijks warm houden. Alvast bedankt!

    Sindy Davidse, 13 februari 2017

    Hallo, 

    Tja dit is een heel vervelend probleem; hyperemesis, het komt regelmatig voor bij zwangeren, soms neemt de misselijkheid af na de 16e week, maar bij jou dus niet? Hier is niet zo makkelijk antwoord op te geven, zoals je al aangaf; je wilt wel, maar het lukt niet. Probeer zo goed mogelijk melkproducten te blijven gebruiken, deze zijn eiwitrijk en  hebben oa B vitaminen, calcium, kalium en nartrium. Vaker op de dag eten is goed, zorg voor vit. D suppletie evt via zwangerschaps vitaminesupplement. Meestal is vocht tekort een trigger voor spugen, als je nog voldoende kunt drinken gaat het ook wel om kleine beetjes te eten. Mocht dit niet meer lukken dan moet je naar de verloskunduge of gynaecoloog! Zij zullen dan een dietist in consult roepen voor aanvullende voeding. Bij verschillende vrouwen is sondevoeding de enige optie om gevoed te blijven (druppels gewijs komt er continue voeding in je maag, waardoor je weer aan kunt sterken...

    Conclusie; alles is goed wat je eet, de voorkeur is gezonde voeding, maar als dat echt niet lukt is wat vaker chips/ noten, toetjes, moesjes ed ook goed, als je maar eet en drinkt. Wacht niet te lang, vraag om hulp van een dietist die met je meedenkt als je nog niet wordt verwezen. 

    Hopelijk kun je snel weer meer genieten van je zwangerschap!

    groetjes Sindy

     

  • Kruips, 19 augustus 2016

    Na de bevalling

    Hoihoi, Ik stel mijn vraag misschien iets te vroeg, maar het spookt gewoon door mijn hoofd. Na de bevalling van ons dochtertje heb ik borstvoeding gegeven. Na 3 maanden zijn we gestopt omdat ik bleef afvallen. Zo'n 200-300 gram per dag. Ik zat dan ook op een erg laag bmi met als gevolg behoorlijk ondergewicht. Ik at alles dat los en vast zat en onze uk groeide als kool. Nu is nummer twee in aantocht en ik zou het geven van borstvoeding weer willen doen, maar dan op een dragelijkere manier. Kan je mij wat specifieke voedingsmiddelen noemen waar ik baat bij kan hebben deze keer? Dank alvast! Groetjes, Kruips PS ik heb ook een hoge stofwisseling...

    Sindy Davidse, 23 augustus 2016

    Hallo Kruips, 

    Gefeliciteerd met je zwangerschap!

    Producten met veel eiwit zijn belangrijk: melkproducten en dan met name (vruchten)kwark, (chocolade)melk, vla, (vruchten)yoghurt. Ik heb tussen haakjes gezet, wat het product calorierijk maakt. Op zich is volkorenbrood gezonder, maar als je bruin/ wit brood eet en je kunt er meer van op, zou ik daarvoor kiezen. (dus producten die minder vullen, waar je dan meer van eet en je dus ook meer energie en door het beleg meer eiwit door binnen krijgt). Mocht je bouillon genomen hebben, neem dan deze keer een gevulde soep tussen door. Ook lekker voor tussendoor zijn noten, daar heb je vele soorten van, je zou ook bij de koffie/ thee bijvoorbeeld gesuikerde pecanoten kunnen nemen. (de suiker neem je anders wellicht ook wel via een koekje en nu heb je er gelijk goede vetten bij.) Verder zijn walnoten, studentenhaver, notenmix ed natuurlijk ook goed. Verdeel de voeding goed over de dag, dat je niet vergeet te eten of lange tijd niets neemt. 

    Soms lukt het niet om nog meer dan veel te eten, vraag dan een dietist in de buurt, misschien kan ze je tijdelijk drinkvoeding verstrekken om met een kleine hoeveelheid vocht, veel voedingsstoffen aan te vullen. 

    Misschien kun je deze tips nu ook alvast toepassen, zodat je BMI niet zo ver zakt deze keer..

    Ik hoop dat je voldoende antwoord hebt, geniet van je zwangerschap en succes met de borstvoeding straks!

    Groetjes Sindy

     

  • inge_s81, 04 juli 2016

    combinatie moedermelk en kunstvoeding

    Beste Sindy, Toen mijn dochtertje 8 weken was, kwamen we erachter dat ze te weinig drinkt uit de borst ivm te weinig kracht en geen goede zuigtechniek. Ze kan het vacuüm niet goed maken. Hierdoor was ze te weinig aangekomen en moesten we gaan bijvoeden. Inmiddels is ze bijna 12 weken en kolf ik ca 6x per dag en geef deze melk in een flesje. Omdat ik niet genoeg melk heb voor 7 voedingen, voeden we bij met kunstvoeding. Ze weegt inmiddels ca 5 kilo (bij geboorte 3060). Hoe weet ik nou hoeveel ze in een flesje moet krijgen? We geven nu 7x ca 120ml, maar is dat wel genoeg? Ze drinkt de flesjes zonder problemen leeg. Als ik haar wat meer geef, spuugt ze ook meer uit (ze heeft wat last van reflux). Ik merk dat het niet weten hoeveel ze moet eten me erg onzeker maakt. Ik hoop dat jij me wat duidelijkheid op dit gebied kunt geven. Groet Inge

    Sindy Davidse, 10 juli 2016

    Hallo Inge, 

    Wat fijn dat het nu beter gaat met je dochter wat groeien betreft, wij hebben hetzelfde meegemaakt, wat een onzekerheid.  Je kunt qua hoeveelheden ook op de verpakking van de flesvoeding kijken, die geven een indicatie. De hoeveelheid borstvoeding in cc combineren met de flesvoeding in cc. In theorie zou je naar 6 x 150 cc kunnen gaan of 5 x 180 cc, in totaal dus rond 900 cc, maar als ze last heeft van reflux/ spugen, dan kun je er ook voor kiezen om nog bij 7 voedingen te blijven, maar wel in totaal rond de 900 cc uitkomen. Vraag ook het CB als je het niet vertrouwd. Ik hoop dat je hier wat mee kunt. Vit. D ook blijven geven, tot 4 jaar. 

    Succes en geniet van je dochter, 

    groetjes Sindy

  • Marieke___, 24 juni 2016

    Gewichtstoename

    Hoi Sindy, Ik ben 27 weken zwanger en al 8,5 kilo aangekomen. Mijn lengte is 1.70 en mijn startgewicht van voor de zwangerschap lag rond de 56 kilo. Ik eet gezond en snoep zo goed als niet. Wel eet ik grotere porties en meer zuivel dan voor de zwangerschap. Mijn buik is erg hard gegroeid de afgelopen weken en ik denk dan ook dat het meeste van mijn gewichtstoename daar terecht is gekomen. Twee meiden uit mijn yogaklas zijn een week verder dan ik qua zwangerschap maar hebben veel minder buik zijn minder aangekomen. Mijn vraag is of mijn gewichtstoename normaal is of te hoog? Diabetes type 2 komt in mijn familie voor, maar hier ben ik in week 23 op getest en de uitslag was goed.

    Sindy Davidse, 27 juni 2016

    Hoi Marieke, 

    Maak je geen zorgen hoor, globaal kom je in totaal 12- 13 kg aan, maar ik denk dat de meeste vrouwen hier wel iets overheen gaan. De verloskundige houdt bij hoe hard de baby groeit evt. kunnen ze een keer een groei echo doen. Mocht je nog twijfelen kun je nog eens je bloedsuiker bij de verloskundige laten meten. Verder klinkt het goed, zoals je de voeding omschrijft: 

    goed eten, voldoende brood en zuivel, goede portie warm eten en niet zoveel snoepen. Gebruik je ook vitamine D? 10 mcg per dag hoor je te gebruiken tijdens de zwangerschap, je kunt ook een multivitaminesupplement voor zwangeren gebruiken, daar zit ook deze hoeveelheid vit. D in. 

    Geniet er nog van!

    groetjes Sindy

     

Pagina's