Profiel Sindy Davidse

Je moet inloggen om een vraag te kunnen stellen.

 • Elke1708, 27 november 2020

  Gewichtstoename

  Hallo, Ik ben nu 20 weken zwanger en inmiddels 4.5 kilo aangekomen. Als ik heel eerlijk ben, vind ik het erg spannend om aan te komen. BIj mijn eerste zwangerschap kwam ik 18 kg aan, echter, dit was in een periode van de volle zomer en deze zomer was bloed en bloed heet (zomer 2018). Ik ben heel erg bang om veel aan te komen en weeg mij iedere halve week om het in de gaten te houden. Ook merk ik dat ik tijdens het avondeten helemaal niet echt honger heb, ik eet kleine porties en heb daar ook genoeg aan. Ik ben overigens 1,82 meter en woog bij de start 82.5 kg dus wel een goed BMI. Ik ben slank. Ik hoor het graag!

  Sindy Davidse, 15 december 2020

  Hoi,

  Gewichtstoename hoort bij een zwangerschap, gemiddeld zal er 12-13 kg bij komen, maar dit kan erg verschillen per vrouw. Was het extra gewicht er na de zwangerschap ook snel weer af? De ene vrouw houdt ook meer vocht vast dan de ander, zeker bij warmte. 

  Zorg wel voor voldoende voeding, ook van de warme maaltijd, wel kun je bijvoorbeeld een klein stukje vlees/ vis/ vegetarisch eten en meer van groenten nemen, wel voldoende aardappelen en te letten op een minder suikerrijke toetje als bijv. naturel yoghurt/ kwark of glas melk/ karnemelk. Kleine porties over de dag eten is prima, neem wel goede basisvoeding zoals volkoren producten, bijvoorbeeld brood, cracker (maar liever brood), fruit en zuivel, beweeg voldoende binnen de mogelijkheden natuurlijk, dan zal enorme gewichtsstijging wel mee vallen. Je mag best regelmatig wegen, betrek ook je verloskundige erbij, dan kan zij (of hi)j aangeven of de gewichtstoename bij de groei van je kindje hoort, wellicht geeft dat ook rust. 

  Kortom eet voldoende, beweeg voldoende, snoep/ geniet met mate, dan kan dat echt wel!

  Hopelijk nog enorm genieten van je zwangerschap!

  Groeten Sindy

 • Elke1708, 13 augustus 2020

  Eten en Drinken

  Hoi Sindy, Afgelopen maandag heb ik samen met mijn man een zwangerschapstest gedaan en deze was positief. Ik ben nu inmiddels 4 weken en 5 dagen zwanger. We zijn heel erg blij. We hebben al een kindje, zij wordt in oktober 2 jaar. Mijn eerste zwangerschap ben ik 18 kg aangekomen. Ik had erg veel stress en heb toen behoorlijk wat gesnoept. Ook hield ik heel erg veel vocht vast en was enorm opgeblazen. Deze zwangerschap is een groot gedeelte gelukkig in het najaar en in de winter dus dat scheelt denk ik wel een beetje qua vocht vasthouden, laten we het hopen. Ik drink veel water met een klein beetje suikervrije siroop omdat ik puur water niet heel lekker vindt en ik drink soms een glaasje sinas zero of cafeine vrije cola light (ook zonder suiker dus). DIt wordt ook zo geadviseerd op het voedingscentrum om light producten te drinken ipv vol suiker producten. Ik kom altijd al snel aan en ben heel erg bang om deze zwangerschap ook weer veel aan te komen, ik wil dat echt niet. Ik ben 1.82 m dus dat heb ik enorm mee. Kan jij mij adviseren hoe een dagmenu eruit zou kunnen zien en mag ik eigenlijk cafeine vrije cola light drinken? Ik weet dat cafeine niet goed is en dat suiker niet goed is dus ik dacht dat dit, 2 glazen per dag maximaal, wel een goed alternatief zou zijn .. Ik ben benieuwd!

  Sindy Davidse, 15 december 2020

  Hoi, 

  gefeliciteerd met je zwangerschap!

  Ik denk dat ik je vraag net al beantwoord heb, cafeinie vrije cola light/ zero kan prima, zeker als het bij 2 glazen blijft. 

  Een dagmenu kan ik zo niet maken, ga wel uit van de basisvoedingsmiddelen.

  Ik denk dat je voor jou veel informatie vindt in het boek: eet als een expert: Zwanger!

  Geniet van je zwangerschap!

   

  groetjes Sindy

 • d_po-1442835, 20 maart 2020

  Baby 11,5 maand snachts nog voeding nodig

  Beste Sindy, Mijn zoontje is nu 11,5 maand en krijgt in de nacht nog 2x bv waar ik dolgraag mee zou willen stoppen! Ik ben zo moe van alle gebroken nachten en ik zou zo graag weer eens flink wat uren door willen slapen! De bv heb ik afgebouwd inmiddels, hij krijgt alleen nog 1 borst tussen 23u en 1u en de andere borst tussen 4u en 6u. Ik merk wel dat het aan het teruglopen is. Een maand geleden ben ik gestopt met de voedingen snachts, ik gaf hem een dreamfeed als ik zelf naar bed ging en verder heb ik hem getroost en neergelegd bij wakker worden en dat ging wonderbaarlijk goed, hij sliep zelf weer verder. Tot er een slaapregressie aan kwam en ik toch weer bv ben gaan geven, omdat dat toch zorgde voor de meeste rust en slaap. Mijn vraag is: heeft hij deze voedingen echt nog nodig? Hij eet en drinkt gemiddeld op een dag: *Bakje gepureerd fruit met broodkorstjes en slokjes slappe thee. *120cc opvolgmelk voor het slapen. *1 boterham met gezond beleg en vers geperst sap, 1 hele beker gaat leeg. *120cc opvolgmelk voor het slapen. *Cracotte met gezond beleg en biologische babychippies met thee of verse sap. *Heel potje warm eten (ook vers en altijd met vlees, vis of ei) met slokjes water. *Toetje 60cc of 90cc opvolgmelk met pap en biologisch koekje erdoor. Hij slaapt gemiddeld 12uur in de nacht, soms zelfs langer. Zou hij een hele nacht kunnen slapen op deze voeding zonder dat ik hem wakker maak voor een dreamfeed? Ik wil erg graag helemaal stoppen met bv. Ik heb een paar keer een flesje geprobeerd aan te bieden voor een dreamfeed, maar dat wilde hij niet. Kun jij me adviseren? Vriendelijke groet.

  Sindy Davidse, 21 maart 2020

  Hoi, 

  Oh wat lang die gebroken nachten inderdaad, ik snap dat je hier heel erg graag vanaf wilt!

  Hoeveel melk/ opvolgmelk krijgt hij nou precies? er staat 2 x voor het slapen. 

  Maar wat hij mag hebben: (volgens mij doe je het heel goed hoor) 

  400- 500 ml opvolgmelk/ yoghurt/ borstvoeding 

  1 x warm eten 

  1/2 -2 sneetjes brood met dieetmargarine en beleg

  fruit 

  cracker/ soepstengel (maar brood is beter) 

  water/ slappe thee 

  volgens mij doe je dat allemaal wel zeker met de borstvoeding erbij. HIj groeit ook goed? 

  Tja misschien de hoeveelheid van de borstvoeding overdag geven, zodat hij niet minder voeding krijgt. Evt. iets meer aandikken met pap als het een hongerig kindje is. En dan wordt het toch het gedrag veranderen. Misschien dat een andere deskundige je daar beter bij kan helpen.

  Zelf heb ik het ook wel gehad, dan niet met drinken in de nacht, maar wel met gedrag dat moest veranderen. Bij mij hielp het wel om door te zetten om hem te laten huilen, de eerste keren is dat vreselijk, maar als er verder echt niets is...geen pijn/ geen echte reden van het huilen...consequent blijven.  Heeft hij een speentje? Of misschien ben je hier tegen?  Maar dat hielp bij ons ook heel goed, tot 2 jaar kan dat prima. Dus qua voeding doe je het goed, overleg evt. ook met het consultatiebureau over het gedrag. 

   

   

 • sher-1415703, 12 november 2019

  Baby 21 weken, eten uit het vuistje

  Goedemiddag, Onze zoon kijkt het eten uit onze mond. We zijn ook al een tijdje begonnen met gepureerde groenten. Dit komt echter moeilijk op gang. Misschien nog niet echt klaar voor deze voeding. Wat hij wel graag eet is brood of andere zachte voeding die wij op dat moment eten. Vast voedsel dus. Ik heb al vaker gelezen dat er kindjes van zijn leeftijd dit al eten. Maar wij zijn heel erg bang dat hij een grote stuk (of zelfs maar een stukje) in zijn keel krijgt en zou stikken. Hij heeft op restaurant al eens zitten sabbelen op een stukje zacht brood (het binnenste) en dan kwam er een stukje op het einde van zijn tong te liggen waardoor hij de indruk gaf te stikken. Ik heb dit dan gelukkig uit zijn mond kunnen halen. Maar dit heeft ons wel wat banger gemaakt om hem brood en dergelijke te geven. Mag hij dit dan eigenlijk wel eten? Bedankt!

  Sindy Davidse, 30 november 2019

  Hey hoi, 

   

  Eh, nou als het zacht is (het brood- binnenkant) en als hij al gewend is aan andere producten om te eten (groenten/ fruit) dan kun je va een maand of 6 ook brood met korst geven. Het gaat er wel om dat hij in de gaten heeft dat hij het eerst even fijn moet maken, voordat hij het doorslikt. Dit de voedingskant van het verhaal, verder stimuleren we zeker om verschillende producten te geven, zo snel als het kan. Ik denk dat dit meer een logopedische vraag is ;)

  Geniet van je zoon en zeker blijven aanbieden van verschillende producten, evt. eerst iets nieuws en vervolgs iets dat hij al "lust". 

  groet Sindy

 • .K., 05 juli 2019

  Boter

  Hallo Sindy, Ik stoom alle warme maaltijd voor mijn zoontje van 10 maanden. Hierbij gebruik ik dus geen olie of (bak)boter. Hij eet wel 2 a 3 boterhammen per dag met margarine. Is dit oke of moet ik iets gaan toevoegen inmiddels? Groetjes een mama

  Sindy Davidse, 03 augustus 2019

  HOi Mama, 

  Je kunt het kleine beetje eten wat hij krijgt wel iets met vet bakken, maar hij zal niet te kort hebben waarschijnlijk als hij ook vet krijgt uit beleg en zuivel en wat er in vlees zit. 

  Vanaf een jaar is het wel nodig. 

  Blijf wel letten op vit. D, dat is een vetoplosbaar vitamine, maar dat krijgt hij niet voldoende uit de voeding, suppleer dit wel, 10 mcg per dag. 

   

  groet Sindy

 • .K., 11 juni 2019

  Hoeveelheid vlees / vis

  Hallo, Ik maak alle babyhapjes voor mijn zoontje zelf maar af en toe word ik erg onzeker gemaakt over wat ik allemaal lees. Mijn zoontje is een allesetertje wat het extra leuk maakt om voor hem alles vers te bereiden. Vanaf ongeveer 6 maanden krijgt hij groenten / zetmeel / vlees of vis. Hij is nu 9 maanden oud. Ik stel het samen uit ongeveer 100 gr groenten, 80/100 gr aardappel, rijst of spaghetti en dan tussen de 20 a 30 gr vlees of vis of een gekookt ei. Het gaat altijd helemaal op. Maar nu lees ik dat een teveel aan vlees niet goed is. Ik word dan zo ontzettend onzeker. Zijn mijn hoeveelheden oke? Ik lees dat 30 gr vlees teveel zou zijn maar dat geef ik wel en het gaat op... Groetjes Kim

  Sindy Davidse, 13 juni 2019

  Hoi Kim, 

  Oh wat heerlijk zo'n makkelijke eter! Genieten dus. Nee hoor 20-30 gram is prima! Ik denk dat veel kinderen zelfs al meer krijgen. Een lastig punt is dat veel kleine kinderen te weinig ijzer in de voeding hebben, de belangrijkste bron hiervan is vlees. Ga zo door, vanaf een jaar kan het richting 50 gram vlees of vis. 

  Groetjes Sindy

 • lhoogerland, 15 maart 2019

  Dreumes eet geen vlees

  Beste Sindy, Onze zoon van 16 maanden eet al 5 maanden geen/ nauwelijks zijn warme maaltijd. We proberen het (bijna) dagelijks en zijn blij als hij een paar hapjes eet. Boterhammen eet hij gelukkig goed, maar lust hierop alleen iets van zoetigheid. Zijn lengte is iets bovengemiddeld en zijn gewicht iets onder gemiddeld. Ik vraag me af of hij met dit eet gedrag geen voedingsstoffen mist die voor hem noodzakelijk zijn. Vooral omdat hij geen vlees binnen krijgt. Op welke manier zou ik dit kunnen compenseren? Hartelijk dank voor uw reactie. Met vriendelijke groet, Lieneke

  Sindy Davidse, 21 maart 2019

  Hoi Lieneke, 

  Het eten met kinderen kan per periode best lastig en een uitdaging zijn. Gelukkig zijn er best oplossingen voor. De vraag is waarom hij geen vlees eet/ wil eten, is het de smaak of misschien de textuur van vlees: te hard/ te zacht/ draderig? Probeer daar ook eens in te varieren om te ontdekken wat hij evt. wel lust. 

  Je kunt ipv vlees ook wel kip, ei, vis of bonen (bruine/ witte/ linzen) geven. Misschien lust hij wel koud vlees en dan niet op brood, dus gewoon een stukje koude worst of vleeswaren? Eet hij wel kaas? Zorg voor voldoende zuivel, zodat hij wel voldoende eiwit (de bouwstof van het lichaam) krijgt. 

  Je zou ook eens iets van huzaren- of vleessalade op een broodje kunnen doen, ook levert pindakaas voedingsstoffen, vergelijkbaar met vlees. 

  Het lastige is wel dat vlees, naast veel eiwit ook de belangrijkste bron is van ijzer. Soms geven moeders nog een papsoort (bijv. dreumesmelk) verrijkt met ijzer. Mocht dit allemaal niet werken kun je een kindervitaminesupplement geven om tekorten aan te vullen. 

  Blijf varieren en proberen, dan gaat het waarschijnlijk vanzelf beter, mocht je twijfelen, vraag dan een keer een dietist in de buurt voor een goede berekening van het totaal van de voeding, als het niet beter wordt met de tijd. 

  Niet te veel aandacht geven aan het niet willen van het eten, belonen van wat hij wel eet en geef het goede voorbeeld ;) en vooral: Geniet van je peuter!

   

  groetjes Sindy

   

   

   

 • mylenenieuwland, 25 februari 2019

  Laxeertabletten

  Beste Sindy, Mijn vraag gaat over het gebruik van laxeertabletten (huismerk van de drogist) tijdens de zwangerschap. Sinds ik zwanger ben heb ik nogal last van obstipatie. Ik slik dan ongeveer 1 keer per week drie tabletten. Er staat niet duidelijk in de gebruiksaanwijzing of ze schadelijk zijn tijdens de zwangerschap, maar er wordt aangeraden dit aan een arts te vragen. Wellicht weet jij het ook? Met vriendelijke groet, Rosa

  Sindy Davidse, 21 maart 2019

  HOi Rosa, 

  vraag het nog maar even aan je arts, misschien is er ook op het advies van de arts een ander/ beter middel voor je. Maar als je het middel niet mag hebben tijdens de zwangerschap, staat het er echt wel op de verpakking. 

  Verder (misschien weet je het ook wel hoor, maar ik zet het er maar bij): 

  goed vezels gebruiken: zowel van groenten en fruit als van granen (volkoren brood/ muesli ed) 

  goed vocht gebruiken

  lekker bewegen, als dat nog lukt..;)

  Mocht je de voeding hierin kunnen verbeteren, probeer dat dan eerst!

   

  Sterkte, want het kan heel vervelend zijn. Geniet nog wel van je zwangerschap!

   

  groetjes Sindy

   

 • l.gu-1417261, 18 januari 2019

  Suiker

  Beste Sindy, 3 dagen na kerst (na veel slecht eten) heb ik een algeheel bloedonderzoek gedaan. Gisteren ben ik op controle geweest bij de verloskundige en is mijn suiker (NIET NUCHTER) 6.7. Ze gaf aan dat ik me nuchter moest laten prikken om zaken uit te sluiten. Moet ik me zorgen maken? Groet, Loes

  Sindy Davidse, 03 februari 2019

  Hoi Loes, 

  sorry voor het late antwoord, je hebt je bloedsuiker (gucosewaarde) waarschijnlijk al laten meten. 

  Op zich is een bloedsuiker van 6,7 mmol/L niet nuchter wel goed hoor. Het streven is dat de glucose na een maaltijd (zo'n 1,5 uur erna) onder de 7 mmol/ L blijft. Het is wel goed om te weten of je (erg) gevoelig bent voor maaltijden en of tussendoortjes rijk aan koolhydraten, dan kun je er rekening mee houden, zodat de bloedsuiker over de hele dag goed blijft. Mocht de bloedsuiker toch te hoog zijn, zul je je voeding meer over de dag moeten verdelen, zodat de koolhydraatpiek per eetmoment lager wordt. Het allerbelangrijkste is dat je voldoende en volwaardig (gezond) blijft eten, vraag evt. een dietist bij jou in de buurt om even mee te denken met hoe je de voeding het beste kunt verdelen. 

  Geniet nog van je zwangerschap!

  groet Sindy

   

   

 • lisa-1403560, 08 januari 2019

  Tonijn gegeten

  Hoi, Ik heb gebakken tonijnmoot gehad en ik kwam er later achter dat ik dit niet mocht en ik ben 25 weken zwanger! Ik maak me best wel zorgen, er zit namelijk veel kwik in tonijn, wat schadelijk is voor de baby! Ik let verder zo goed op elke keer en nu net dit! Is het heel ernstig 1x geelvintonijn? Kan het heel schadelijk zijn voor de baby? Ik ben heel erg benieuwd! Groet, L

  Sindy Davidse, 15 januari 2019

  Hoi L, 

  gefeliciteerd met je zwangerschap!

  Het is niet aan te raden tonijn te eten, maar de kans dat je echt te veel schadelijke stoffen hebt binnen gekregen is klein. Vis eten is wel gunstig, ga lekker over op 1 x per week gebakken zalm bijvoorbeeld. 

  Geniet van je zwangerschap en ff geen roofvis meer;)

  Groet Sindy 

Pagina's