Profiel Natatchia

Je moet inloggen om een vraag te kunnen stellen.

 • Mama95, 06 mei 2018

  Slechte moeder ?

  Hoi Natatchia, Ik heb mijn vraag ook in de doel gesteld maar ik dacht laat ik ook maar een ervaringsdeskundige om een mening vragen? Ik zal een beetje van mijn situatie uitleggen. Ik ben 23 jaar oud en bijna 37 weken zwanger. Nu ik mijn laatste loodjes aan het afleggen ben merk ik dat ik het erg zwaar begin te krijgen. Ik kamp met erg veel pijn in mijn bekken en rug. Ik heb erg veel pijn, slaap slecht en daardoor ben ik overdag erg geïrriteerd. Om mijn klachten te verlichten loop ik bij een fysio. Ondanks dit heb ik nog erg veel pijn waardoor ik niet lekker in mijn vel zit. Ik moet eerlijk bekennen dat ik het hierdoor helemaal het heb gehad met mijn zwangerschap. In een opwelling van al mijn emoties en hormonen heb ik deze week geroepen; “als ik nog een dag langer met deze pijn moet rondlopen spring ik liever van een balkon”. Ik voel me naar dat ik zo’n uitspraak heb gemaakt. Maar ben ik nu een slechte moeder? En moet ik mijn nu ernstig zorgen maken? Of gebeurt dit ook soms bij andere moeders dat ze dingen zeggen in een opwelling? Dankjewel voor je reactie alvast!

  Natatchia, 07 mei 2018

  Hi,

   

  Bedankt voor je bericht. 

   

  Als ik het goed heb begrepen heb je in een opwelling iets gezegd waar je je achteraf gezien naar over voelt. Nu vraag je je af of deze uitspraak jou een slechte moeder maakt en of je je zorgen moet maken.

   

  Je geeft zelf al aan dat je veel pijn hebt tijdens de zwangerschap en uitgeput bent. Iedereen reageert weer anders op de lichamelijke en geestelijke veranderingen en ongemakken omtrent de zwangerschap. En eerlijk is eerlijk, zwanger zijn is top sport. Vaak slapen zwangeren het laatste trimester slecht, waardoor eventuele lichamelijke ongemakken intenser worden ervaren.

   

  Hoewel ik een hele lange lijst hier kan opsommen met logische verklaringen wat de reden zou kunnen zijn dat je deze uitspraak hebt gedaan, lijkt me het beste als je jezelf de volgende vragen eens stelt;

   

  in hoeverre sta je achter je uitspraak, maw meen je wat je zegt?
  maak je je zorgen over  je rol als moeder of over iets anders en zo ja waar maak je je precies zorgen om? Wat kun je zelf doen om deze zorgen weg te nemen?  Wat kan een ander eventueel doen om de zorgen weg te nemen?
  Wat zou je kunnen doen om je tijdens de laatste loodjes beter in je vel te voelen? Waar ontspan je bijvoorbeeld van?

   

  Mocht je echt het idee hebben dat je uitspraak geen opwelling was dan lijkt met mij verstandig dat je hulp zoekt in de vorm van therapie of counseling. 

   

  Heel veel sterkte en succes tijden de laatste periode!

   

  Groet,

   

  Natatchia Seute

 • anne-1332072, 06 april 2018

  Voortekenen PND?

  Hoi Natatchia, Kan je in je zwangerschap voortekenen hebben van PND? Ik heb altijd veel liefde en bezorgdheid voor de baby in mijn buik gevoeld (35 wk zwanger) Maar de laatste week beweegt de baby minder en anders, en ik stond al doodsangsten uit en nachtmerries, maar nu is het nog erger. (controle is goed bij gynaecoloog). Al merk ik nu dat ik boos word als ik het weer eens niet voel. Zo van 'schiet toch op, laat me nou niet weer panieken. Beweeg gewoon!!!' Is dit een voorteken van een postnatale depressie ofzo? Ik ben zo bang dat ik niet kan genieten straks, omdat ik er zo naar uit zie en nu voel ik dit. Ergens ook een beetje onverschillig voel ik me over de baby of weet ik veel wat ik voel (is het boosheid?) maar toch blijf ik wel heel bang (al heel mijn zwangerschap veel last van). Verder kan ik ook wel schreeuwen tegen alles en iedereen omdat ik een moeilijke zwangerschap heb, veel hulp over de vloer komt, veel pijn heb en moe ben. Weet niet of je er wijs uit kunt, maar mijn hoofdvraag is dus of dit voortekenen zijn van PND straks. Groetjes Anne

  Natatchia, 06 april 2018

  Hi Anne,

   

  Bedankt voor je bericht. 

   

  Wat heftig moet het voor je zijn om dit alles wat je beschrijft zo te ervaren.

   

  Tekenen van een postnatale depressie tijdens je zwangerschap kunnen er niet zijn. Wel is het mogelijk dat er tekenen zijn van een zwangerschapsdepressie, maar op basis van de beperkte informatie is dit niet te constateren.

   

  Wat wel duidelijk naar voren komt is dat je veel angst ervaart m.b.t. jouw zwangerschap. Je verteld dat je een moeilijke zwangerschap hebt en je veel zorgen maakt over je baby.  Onder je boosheid “ schiet toch op laat me niet panieken, beweeg gewoon” zit angst.

   

  Wellicht dat het je kan helpen om je angst te bespreken met je verloskundige, huisarts en of je omgeving. Het kan helpen om te relativeren door hardop je angsten uit te spreken (in gesprek met een ander) en/of op te schrijven. Een ander ziet hetgeen waar jij je zorgen om maakt vanuit een ander perspectief en zou je kunnen helpen om de zaken van een andere kant te bekijken.

   

  Probeer je angsten eens te verwoorden, schrijf ze op. Lees ze overnieuw en vraag je af in hoeverre je angstige gedachten realistisch zijn? Zou je de angstige gedachten om kunnen draaien naar positieve gedachten? Schrijf dit dan op, desnoods met een andere kleur en lees deze op de momenten dat je voelt dat je weer angstige gedachten krijgt.

   

  Elke moeder maakt zich wel eens zorgen om zijn of haar kind en dat zal zolang je moeder bent ook zo blijven. Accepteer dat dit zo is en leer te relativeren. 

   

  Mocht je je echt zorgen maken of je last hebt van een zwangerschapsdepressie? Dan kan het wellicht handig zijn om naar de huisarts te gaan voor een verwijzing naar een psycholoog die dit kan constateren.

   

   

  Heel veel succes en sterkte toegewenst.

   

  Natatchia Seute

 • mfab-1132331, 27 februari 2018

  Scheiden...

  Hoi Natatchia, Sinds twee weken is het hier een drama in huis want mijn partner wilt scheiden. We hebben een zoontje van bijna 2 en ik weet niet hoe het verder moet. Ik neem hem bepaalde dingen kwalijk, hij weet niet of ie wel genoeg van me houdt. Dit gevoel is een paar maanden na de geboorte van ons zoontje ontstaan. Maar dan is het op zich logisch, er zijn opeens zoveel dingen veranderd.... Nu is het sinds een half jaar weer terug, dat gevoel dat hij niet van me houdt. Ik sta er voor open om er aan te werken, ook ik heb vast steken laten vallen! Ik wil best in therapie of een timeout.....dit mogen we toch niet zomaar laten gebeuren? Ik wil gewoon voor mezelf zeker weten dat ik er alles aan gedaan heb maar hij wilt niet meer....soms ben ik echt ten einde raad en de volgende dag voel ik me weer redelijk goed....heb erg veel moeite met de situatie!

  Natatchia, 06 april 2018

   

  Beste lezeres,

   

  Dank voor je bericht. Wat een moeilijke situatie moet dit voor je zijn maar petje af dat je hier zo sterk in staat.

   

  Je beschrijft eigenlijk dat jij en je partner geen gedeelde toekomstwens samen meer hebben? Jij ziet wel een toekomst samen en hij niet, jij geeft aan dat je aan jullie obstakels samen wilt werken en als ik het juist begrijp, hij niet?

   

  Je beschrijft dat je voelt dat hij niet meer van je houdt, dat je ten einde raad bent en het gevoel hebt nog niet alles te hebben gedaan om je relatie te redden. 

  Ik ga er even van uit dat je gesprekken hebt gehad met je partner en dat deze bij zijn standpunt blijft. 

   

  Vraag jezelf in de eerste instantie eens af wat het met je doet dat je een relatie hebt met iemand die zich afvraagt of hij wel genoeg van je houdt? Is dit wat je wilt, wat je voor ogen had en wat je gelukkig maakt?

   

  Ik kan mij zo voorstellen dat het uiterst pijnlijk moet zijn om te beseffen dat je verwachtingen niet matchen met wat er nu is. Maar besef je dat het nu is wat het is, en dat jij wellicht geen grip hebt op wat een ander voor jou voelt, maar zeker wel grip hebt op hoe je hiermee wilt omgaan.

   

  Geef en gun jezelf de ruimte om dit alles te overdenken, te laten bezinken en te verwerken. Wees ervan bewust dat een gebeurtenis als dit niet niks is en emotioneel zeer heftig kan zijn, onderschat dit dus niet. Omring je met personen die je kunnen bijstaan en zorg dat je iets met je emoties die er zijn, en gaan komen kunt doen zonder dat dit de sfeer en situatie thuis negatief beïnvloed. Schrijf het van je af, praat erover, schilder, dans, sport of zing het van je af doe iets wat je helpt om je emoties te reguleren. 

   

  Focus je op datgene waar jij jezelf ziet over twee jaar.  Fantaseer bijvoorbeeld elke avond twintig minuten over een gelukkig leven in de toekomst. Bedenk hoe je leven eruit zou zien als je over je verdriet heen bent.

   

  Wellicht lijkt het je iets om een paar dagen een kwartier tot half uur te schrijven over de goede kanten van de huidige situatie.

   

  Ik wens je veel succes en wijsheid toe in de aankomende periode.

   

  Natatchia Seute

   

 • info-375908, 27 februari 2018

  Geluk gevoel

  Hallo Natascha, Ik ben gelukkig getrouwd, heb 2 kinderen een meisje van 8 en een jongen van bijna 3. Alles lijkt helemaal perfect. Maar ik zit de hele tijd te dubben of ik er nog een derde bij wil. Maar alles wijst op niet doen. Financieel en het huis moet verbouwd worden want er is geen kamer meer over. Ik ben continue aan het balanceren op overspannen zijn heb ik het idee, die van 8 is een pre puber en die van bijna 3 is ook alles nee nee nee. Ben ik dan gewoon op zoek naar dat gevoel van zaligheid en innig gelukkig zijn? Wat kan ik nou doen om hier uit te komen? Liefs

  Natatchia, 07 mei 2018

  Hi,

   

  Bedankt voor je bericht. 

   

  Je hebt al twee goede vragen gesteld die je jezelf zou kunnen afvragen aangezien jij hier het beste antwoord op kunt geven.

   

  Ben ik gewoon op zoek naar dat gevoel van zaligheid en innig gelukkig zijn? En zo ja, wat denk je nodig te hebben om deze gevoelens vaker te ervaren? 
  Vraag je ook af in hoeverre het realistisch is om je “altijd” gelukkig te voelen?
  Wat kan ik doen om hier uit te komen? 
  Vraag je ook eens af waar de wens precies vandaan komt? Wees eerlijk  en vraag je af wat je nu echt wilt.
  Vraag je ook af of je spijt zou krijgen als je zou besluiten om niet nog een kind te nemen?

   

  Ik verwacht dat je met het stellen van deze vragen aan jezelf al een heel eind zal komen. Zo niet zou je er eventueel voor kunnen kiezen om dit met je partner te bespreken, vriendinnen/vrienden of een life coach.

   

  Veel succes toegewenst!

   

  Groet,

   

  Natatchia Seute

   

 • Wietske1978, 10 januari 2018

  Onzekere gevoelens

  Hallo, Ik en mijn man zijn nu 2 jaar bezig om een gezinnetje te stichten. Nu is dat 2x bijna gelukt, heb in 2016 een buitenbaarmoederlijke zwangerschap gehad en in 2017 een miskraam. We proberen het een plekje te geven allemaal maar het is niet makkelijk. Nu is het bij mij zo dat ik steeds ongeveer 1 week voor dat mijn menstruatie moet komen last krijg van gespannen borsten, lichte krampen in onderbuik, s'ochtend misselijk en veel plassen. Maar elke keer wordt dat een teleurstelling. Ben daar wel een beetje klaar mee. Wil dat gevoel wel uitschakelen want elke keer krijg je weer hoop en dan is het zo hard als die deksel toch weer op je neus komt. Heb je tips om hier een beetje mee om te gaan?? Want ik weet dat je gevoel niet uit kunt schakelen. Maar ik trek dit allemaal niet meer.

  Natatchia, 10 januari 2018

   

  Lieve Wietske,

   

  Bedankt voor je bericht. Wat heftig moet dit voor jullie zijn. 

  Je geeft aan dat het je moeilijk lukt om de eerdere miskraam en buitenbaarmoederlijke zwangerschap een plekje te geven. Eigenlijk heb je het nog niet helemaal verwerkt en wordt je hier op een pijnlijke manier elke maand aan herinnerd, waardoor je het gevoel hebt "het niet meer te trekken".  

  Ook schrijf je dat je steeds ongeveer een week voor de menstruatie, last krijgt van gespannen borsten, lichte krampen in onderbuik, s'ochtend misselijk bent en veel moet plassen. Deze signalen interpreteer je bewust of onbewust en link je aan een zwangerschap, waardoor je hoop creëert en/of een positieve verwachting. Echter voel je je teleurgesteld als dit niet het geval blijkt te zijn.

   

  Teleurstelling verwerken kan lastig zijn. Het gevoel van teleurstelling is een verlammend gevoel. Je voelt je machteloos, en het kan zijn dat je het leven heel even als uitzichtloos ervaart. Toch kun je ook op een constructieve manier met teleurstellingen omgaan.

   

  Steeds wanneer je ergens teleurgesteld over bent, dan weet je dat je positieve verwachtingen had die niet worden waargemaakt. Je verheugde je ergens op, je kreeg hoop.

   

  Hoewel het gevoel van hoop hebben fijn kan zijn heeft het ook een keerzijde. Wanneer je verwachtingen hooggespannen zijn, en de realiteit anders uitpakt, krijg je "de deksel op je neus"

   

  Je verlangt iets en je verwachtte dat dit verlangen zou worden vervuld. Je moet in korte tijd je verwachtingen bijstellen, iets dat niet altijd even gemakkelijk is. Je moet ten slotte het pijnlijke feit accepteren dat je verlangen (nog niet) zal worden vervuld.

   

  De kunst is dan ook om je minder te hechten aan uitkomsten. Natuurlijk zou het leuk zijn als een situatie uitpakt zoals je hoopt, maar je weet uit ervaring dat het ook anders kan lopen. Sterker nog, wie zegt dat het uiteindelijk niet allemaal nog veel beter uitpakt dan je hoopte? Misschien worden je verlangens alsnog vervuld op een manier die je niet had verwacht.

   

  Het zou wellicht helpend voor jullie zijn om met of zonder hulp aan de slag te gaan met het verwerken en een plek geven van de eerdere miskraam en buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Dit kan al heel wat van de pijnlijke lading omtrent een nieuwe zwangerschap afnemen.

  Liefs,
  Natatchia Seute

   

 • claudia02, 08 mei 2017

  3e kindje

  Hallo. 2 jaar terug was ik zwanger tenminste bij de echo was niks te zien, en bleek zogenoemde "windei" . Voor deze echo was er echt paniek en veel emotie het zat niet in mijn planning voor de toekomst en wist mij geen raad. Ik heb twee meiden van 5 en 10 en vond het prima zo...... maaar nu we 2 jaar verder zijn en denk ik heel vaak terug aan deze periode en had ik nu( als het goed was gegaan) een kleine gehad van 1 jaar... ergens wil ik toch nog een 3e en ergens twijfel ik zo... ik heb alle baby spullen verkocht of vergeven , zeg altijd geen 3e voor mij maar voel toch dat ik er niet achtersta als ik dat zeg . Waarom twijfel ik toch zo?. Misschien ben ik bang bang dat ik het niet meer kan....ben nu 37 jaar Groetjes Claudia

  Natatchia, 22 mei 2017

  Dag Claudia,

   

  Hartelijk dank voor je bericht. 

   

  Als ik je goed begrijp is het thema gezinsuitbreiding in de afgelopen twee jaar bij jou gaan leven. In de eerste instantie zat een derde kindje niet in de planning, maar door de situatie die jij beschrijft, ben je hier toch bewust en wellicht onbewust over na gaan denken en anders over gaan voelen.

   

  Je geeft aan ergens nog wel een derde kindje te willen, maar twijfelt hier nog wel over. Eigenlijk voel je je vanbinnen verdeeld met betrekking tot dit onderwerp. 

   

  Wellicht dat het je verder helpt om jezelf eens af te vragen welke gedachten of gevoelens deze innerlijke verdeeldheid veroorzaken, en schrijf deze eens op. 

   

  Een gedachte die je bijv. zou kunnen opschrijven is "ik ben bang dat ik het niet meer kan" . Vraag jezelf bij alles wat je hebt opgeschreven af in hoeverre de gedachte reëel is? Op welke emotie de gedachte gebaseerd is, bijvoorbeeld in dit geval "bang" dus de emotie angst. Vraag je tenslotte af wat je hiermee kunt doen.

   

  Door je gedachten letterlijk van een afstand te " bekijken " verwacht ik dat je veel opheldering zult krijgen. 

   

  Succes toegewenst!

 • K_de-1176790, 16 oktober 2016

  Zwanger en veel verdriet

  Hoi, Ik ben zwanger van mijn eerste kindje. Mijn relatie heeft veel up & dows gekend en de laatste tijd zaten we eigenlijk in de down fase laat ik maar ik zeggen. De zwangerschap was onverwacht maar niet ongewenst. Helaas triggerde de zwangerschap bij mij flinke woedeaanvallen waar ik helaas door een depressie (vader verloren) in het verleden ook last van heb gehad. Mijn vriend is er toen altijd voor mij geweest ook al ben ik toen echt te ver gegaan. De laatste jaren ging het goed met mij alleen merkte ik niet dat het met mijn vriend minder ging. We praten heel slecht met elkaar ofwel communicatie tussen ons gaat gewoon niet. En vanwege werk zagen we elkaar bijna nooit en de vrije dagen gingen vaak gepaard met ruzie. Na de laatste woedeaanval heb ik besloten om het huis uit te gaan zodat wij beide wat rust zouden krijgen. Mijn vriend kreeg toen het advies van zijn therapeut om 3 maanden geen contact meer met mij op te nemen. Hij zelf heeft een flink zware jeugd gehad met ruziënde ouders en vaders die ervandoor ging en niet meer terug kwam. Ik heb geprobeerd om hem overal bij te betrekken (echo's, afspraken, aanschaf spullen) behalve bij de echo's kreeg ik voor de rest geen reactie of onduidelijkheid. Praten over de relatie is er helemaal niet meer bij. Mijn vriend heeft besloten een einde te maken aan de relatie. Het verdriet en gemis begint mij op te breken. Ik mis zijn steun. Van iedereen krijg ik het advies om nu eens aan mijzelf en de baby te gaan denken ipv elke keer rekening te houden met hem. Hij laat mij momenteel ook flink in de steek. Maar toch blijf ik rekening houden met zijn gevoel en cijfer mijzelf en de baby er compleet mee weg. Ik ben ontroostbaar en voel me diep ongelukkig en ook eenzaam, terwijl mijn netwerk mij enorm steunt. Ik ben zelf ook onder behandeling van een therapeut maar het lukt me nog steeds niet om me op mezelf te focussen. Hoe kan ik met dit intense verdrietige gevoel omgaan en hoe kan ik me op mezelf focussen. Mijn vriend ofja ex laat niks van zich horen maar geeft wel aan er te zijn voor de baby. Zelf wil hij graag bij de bevalling zijn maar ook daar weet ik me nu geen raad mee, wel of niet? De hoop dat het goedkomt blijf ik houden terwijl dat hetgeen is waar ik juist mee moet stoppen, dat gaat alleen vrij moeilijk. Oftewel de zwangerschap had er leuker uit kunnen zien. Groetjes,

  Natatchia, 31 oktober 2016

   

  Dag Mama in spé,

   

  Bedankt voor jouw bericht.

   

  Gefeliciteerd met je zwangerschap en wat fijn dat je zoveel gesteund wordt door het netwerk om je heen. Het is namelijk niet niks wat je nu zo tijdens je zwangerschap op je bord hebt liggen.

   

  Ik bemerk een aantal tegenstellingen in hetgeen jij beschrijft:

  -    Je schrijft dat het de laatste jaren wel goed met je gaat maar hebt wel last van woede         aanvallen. 

  -    Hij laat je momenteel flink in de steek. Maar toch blijf je rekening houden met zijn gevoel en
      cijfer jij jezelf en de baby compleet weg. 

  -    Je bent ontroostbaar, voelt je diep ongelukkig en eenzaam, terwijl jouw netwerk je enorm     steunt. 

  -    Alhoewel je aangeeft dat je de steun van de vader van jullie kind mist, lees ik ook twijfel of     je hem bij de bevalling wilt hebben.

   

  Als je dit hier nu zo leest dan kan je stellen dat je je feitelijk verdeeld van binnen voelt. Enerzijds is er iets in jou dat een gemis aan ondersteuning ervaart en voel je je zelfs in de steek gelaten door hem. Anderzijds is er iets in jou dat dat gevoel van in de steek gelaten zijn negeert en zijn gevoel boven dat van jou stelt, waardoor jij jezelf wegcijfert.

   

  Wat vind je er eigenlijk van dat er iets in jou is wat zijn gevoel boven dat van jouw gevoel stelt? Wat vind je ervan dat jij blijkbaar een persoon bent die haar eigen gevoel ondergeschikt maakt? Wat zou je met je bevinding hierover willen doen?

   

  Doordat je je zo verdeeld voelt is het vaak lastig om de juiste keuzes te maken. 
  Wat je kan helpen in deze situatie, is om een voorstelling te maken van je eigen toekomst (hoe jij het zou willen). Houd hierbij even geen rekening met een ander, maar alleen met wat jij wilt en wat goed voelt. Schrijf dit op tot in detail en je zult bemerken hoe verhelderend dit werkt.

   

  Als laatste, focussen op jezelf is een keuze. Geen enkele behandeling, therapeut, persoon maakt die keuze voor jou. 

   

  Ik gun je alles wat je nodig hebt om je eigen uitdagingen aan te gaan!

   

  Warme groet,

   

  Natatchia Seute

 • Eefv-956459, 25 september 2016

  Toch depressie of traumaatje?

  Beste Natachia, Ik ben moeder van een dochter van nu 22 maanden. Na haar geboorte hebben we een hoop meegemaakt. Onze dochter huilde erg veel, zo'n 8 uur per dag bij elkaar opgeteld. Achteraf bleek zij last te hebben van reflux en koemelkallergie. Ik kon het gehuil heel slecht hebben. Zat regelmatig zelf huilend boven de wieg en hoorde mezelf smeken of ze alsjeblieft op wilde houden. Ik moest soms echt even alleen de deur uit om op adem te komen. Als ik terugdenk aan die periode kan ik weer in huilen uitbarsten, het was zo heftig. Nu onze dochter bijna twee is, huilt ze helaas nog steeds best veel, ze wordt huilend wakker en huilt wanneer ze haar zin niet krijgt. Haar laten hullen kan ik gewoon niet, ik raak echt in paniek als ze te lang huilt. Ik heb er nooit zo over gepraat, omdat ik dacht dat een baby krijgen nou eenmaal moeilijk is. Feit blijft dat ik niet heel positief terug kijk op de eerste periode van mijn dochters leven en erger nog in twijfel of in nog wel een kind wil, ik ben nu al bang voor alles dat misschien wel of niet weer gaat gebeuren en of ik dat wel kan handelen. Wat zal ik met deze gevoelens doen? Vriendelijke groeten, Eef

  Natatchia, 26 september 2016

  Hi Eef,

   

  Bedankt voor je vraag. Wat dapper van je om openhartig je verhaal te doen en je nu juist wél hierover te uiten.

   

  Je vraagt mij wat je met deze gevoelens zal doen? Ik vermoed dat je stiekem al weet wat je met je gevoel wilt doen. Tenslotte schets je jouw probleem hier niet voor niets, dus je doet al iets.

   

  Alles begint bij jezelf en daarom start ik met het gevoel wat jij voelt. Ik merk dat het huilen niet alleen een ding is bij je dochtertje, maar ook bij jou. Je gebruikt het woord huil(en) 9 keer, je schrijft dat je het gehuil van je dochtertje slecht kan hebben en dat je in paniek raakt als zij huilt. Ook geef je aan dat  je in huilen kan uitbarsten als je aan die periode terugdenkt.

   

  Ga eens bij jezelf na:

  • Wat betekend huilen eigenlijk voor jou?
  • Wat gebeurt er met jou op het moment dat je dochtertje huilt? (Wat voel je, wat denk je, wat gebeurt er in/met je lichaam, wat doe je, hoe reageer je enz.)
  • Heb jij er een verklaring voor wat de reden is dat je in paniek raakt als je dochter huilt?
  • Hoe zou je je willen voelen, hoe zou je willen reageren, wat zou je willen doen en denken op het moment dat je dochtertje huilt? 
  • wat heb je hiervoor nodig?

   

  Verder kan het nooit kwaad om je af te vragen of het huilen van je dochter te maken kan hebben met:

  1. gezondheidsproblemen

  2. ontwikkeling (vooral de peutertijd – van 2 tot 4 – is berucht)

  3. angst en frustratie

  4. de interactie tussen ouder(s) en kind

   

  Het meest effectief is om te proberen je in te leven in de taal van je kind (het huilen) en te achterhalen wat zij eigenlijk duidelijk wil maken. Help haar om haar snikken te benoemen of uit te drukken in gebaren: ik ben bang, ik heb pijn, ik heb verdriet, enzovoorts. De gedachte daarachter is simpel: door haar te leren woorden of gebaren te geven aan haar verdriet, angst of frustratie, zal haar behoefte afnemen om zich te uiten door huilen. Dat is immers niet meer nodig, als zij ontdekt heeft dat het ook anders kan.

   

  Succes toegewenst!

   

  Warme groet,

   

  Natatchia Seute

   

  Ps: Hulp nodig bij het concreet krijgen van deze vragen of het maken van een plan van aanpak? Neem gerust contact met mij op of ga naar www.nshp.nl

 • IN81, 20 september 2016

  2e zwangerschap

  Ik ben voor de tweede keer zwanger, nu 17 weken. Mijn vorige bevalling duurde bijna 48 uur en ik vond het een vreselijke ervaring. Ik ben bang om weer zo'n hel te moeten doorstaan. Kun jij me helpen?

  Natatchia, 22 september 2016

  Beste mama,

   

  Allereerst gefeliciteerd met je zwangerschap en wat moedig van je om hulp in te schakelen bij de angst die jij nu ervaart.
   

  Wat ontzettend naar dat je zo'n verschrikkelijke ervaring hebt gehad bij de eerste bevalling. Ik kan mij zo voorstellen dat je graag optimaal wilt genieten van je zwangerschap, en dat je angst dat nogal in de weg staat.

   

   

  Ik wil je vragen om eens het volgende bij jezelf te checken:​

  • Heb je nachtmerries of flashbacks over de bevalling die plotseling optreden en niet tegen te houden zijn? 
  • Wil je je bevallingsfoto's niet meer zien? Of wil je niet over je bevalling praten? En/of stop je gedachtes en gevoelens van de bevalling weg?
  • Ben je nooit helemaal ontspannen?
  • Heb je concentratieproblemen ?
  • Ben je sneller prikkelbaar ?
  • Voel je je (constant) opgejaagd?
  • of reageer je emotioneler dan je van jezelf gewend bent?
  • Als je terugdenkt aan je bevalling voel je je: Machteloos, hulpeloos, radeloos, hopeloos, schuldgevoel, het gevoel gefaald te hebben als vrouw, paniek, eenzaamheid en verdriet.

   

  Herkenning?

  Herken jij jezelf grotendeels of helemaal in het bovenstaande? Dan zou het mogelijk kunnen zijn dat jouw bevalling traumatisch voor je is geweest. Met andere woorden wordt dat ook wel een Posttraumatische stress-stoornis (PTSS) genoemd. En ja, zo'n PTSS kan je ook ten gevolge van een zware bevalling ontwikkelen. Zo'n 9% van de kersverse moeders heeft te maken met een PTSS na een zware bevalling. Mocht je jezelf hierin hierkennen dan sta je dus absoluut niet alleen. Er zijn gelukkig genoeg manieren om van je PTSS af te komen, zodat je weer optimaal kunt genieten van je zwangerschap en zelfs zin krijgt om te bevallen (ja echt).

   

   

  Mocht je jezelf niet herkennen in de symptomen, dan is het alsnog belangrijk om je angst serieus te nemen, en het probleem wat jij ervaart verder uit te diepen en te bepalen "wat er aan de hand is". Bij NSHP Psychotherapy begeleiden wij je  graag naar een optimale zwangerschap en bevalling! Je kan op de website een gratis intakegesprek inplannen.

   

  Technieken die wij hanteren om jou te coachen naar een optimale zwangerschap en bevalling zijn:

  • EMDR (staat voor Eye Movement  desensitizationand Reprocessing).Uit onderzoek is gebleken dat EMDR goede resultaten boekt bij traumaverwerking en is de nummer 1 therapie op dit gebied . Door EMDR blijft wel je herinnering aan je bevalling bestaan, maar de angst – die er voor jou bij is gaan horen – verdwijnt.
  • Hypnotherapie
  • Cognitieve gedragstherapie
  • NLP

   

  Hopelijk heb je wat aan mijn antwoord, zo niet, schroom niet om mij te contacteren  :-)

   

  Warme groetjes,
  Natatchia Seute 

november 2016: Feestdagenstress? vijf tips om er relaxt door te komen!

 

Of je er nu al maanden naar uitkijkt of juist tegenop ziet, je ontkomt er niet aan: de feestdagen staan weer voor de deur. Zo vind je met de feestdagen niet alleen een piek in de kerstboom, maar ook een piek in het aantal huwelijken dat op de klippen loopt, het aantal kinderen dat slaapproblemen ervaart, in bed plast en het aantal incidenten van huiselijk geweld. 

Kortom de moraal van liefde en vrede is ver te zoeken en maakt plaats voor irritatie, ruzie en stress. Dat de feestdagen in aantocht zijn merk ik ook in mijn praktijk, daarom geef ik je graag een aantal tips om deze aankomende feestdagen eens anders dan anders te beleven. Want wat heb je aan een feest dat je niet ervaart? 

Tip 1.  Let it go
Laat verwachtingen los – We leggen vaak de lat te hoog. We willen het iedereen naar de zin maken en het moet de perfecte sinterklaas, kerst of oud & nieuw worden: als het even kan, de beste die je gasten ooit hebben gehad en waar ze altijd aan terug zullen denken. Hoeveel druk leg je hiermee op je schouders? Als er iets anders loopt dan gepland, geniet er dan van want zo is het leven. Als de druk van de verwachtingen van de ketel is, heb je je handen vrij om te genieten.

Tip 2.  Laat dingen meer zijn zoals ze zijn, en betrek niet alles op jezelf. Jij bent jij, die ander is gewoon die ander.
Een verplicht jaarlijks familiediner geeft menigeen pijn in de maag enkel alleen al bij de gedachte. En laten we eerlijk zijn, kerst is voor de meesten een dag voor moeizame gesprekken met mensen die we niet zo vaak zien en/of mogen. Geheid dat er aan de feesttafel actualiteiten besproken worden die in combinatie met alcohol discussies uitlokken. Bedenk dat het tijdens de feestdagen niet gaat om emoties en meningen en dat je verantwoordelijk bent voor je eigen humeur en problemen – en niet voor die van je familieleden.

Snijd, zodra er een discussie  zijn kop op dreigt te steken, een onderwerp aan waarmee je in één klap alle aandacht opeist. Dit is in het meest effectieve geval kwalijke informatie over jezelf smiley. Of vermijd de discussie door iets anders te gaan doen bijv. meehelpen in de keuken, met de kids spelen etc. 

tip 3 Ho, ho, ho
Hoe ziet je agenda de komende tijd eruit? Heb je genoeg tijd en rust voor jezelf, je kind (eren) en je partner? Sta je achter de afspraken die je hebt gemaakt of heb je meer rust nodig? Zog je voor me-time? Kun je bepaalde activiteiten ook een ander toevertrouwen? Waar besteed je je tijd aan; houd je genoeg tijd over voor de dingen die echt belangrijk voor je zijn?

4. Ja ik zeg een keer nee.
Je hebt iedere dag mogelijkheden, maak keuzes die goed zijn voor jezelf en je gezin. Wellicht is het voor jou goed om wat vaker nee te zeggen. Welke activiteiten geven je energie en welke kosten je energie? Geef extra tijd aan de activiteiten die je energie geven! Kijk ook eens naar je dagplanning? Sta bijvoorbeeld iets eerder op, een kwartier maakt veel verschil!

5. Breath
Haal diep adem – Ben je toch nog gestresst? Dan is langzaam ademen een effectieve manier om je tot rust te brengen. Hoe doe je dat? Leg beide handen op je buik en adem 5 seconden in en daarna 5 seconden uit. Doe dit vanuit je buik. Gebruik je handen om te controleren of je vanuit de buik ademt: als deze meebewegen dan doe je het goed.

 

oktober 2016: Daddy blues

 

 

Moeder brengt een kind ter wereld, vader stort in. Steeds vaker hoor je berichten over jonge gezinnen waarbij niet de moeder zich eventjes terugtrekt in het kraambed, maar de vader. Uit onderzoek blijkt dat depressieve gevoelens onder jonge vaders stijgende is.

De cijfers liegen er niet om, 1 op de 10 kersverse vaders voelt zich namelijk depressief. Dat nieuwbakken mama's een zogenoemde postpartum depressie kunnen hebben, is een feit. Maar dat de papa's hier ook last van kunnen hebben is minder bekend ofwel meer een taboe.

 

Waardoor komt het?

Jammer genoeg is er nog te weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de exacte oorzaak van een depressie onder jonge vaders. Wel blijkt in de praktijk dat de komst van een baby ook grote indruk maakt op de vader. In een klap veranderd zijn onbezorgde leven naar een gezinsleven vol verplichtingen en verantwoordelijkheden. Slaapgebrek, de veranderende relatie en de nieuwe verantwoordelijkheden vallen soms rauw op het dak van de vader. Sommige vaders zijn hier niet op voorbereid en/of tegen opgewassen. Met alle gevolgen van dien. Want intussen gebeurt er ook van alles bij de moeder. Alleen al de combinatie van een depressieve man, slapeloze nachten en hormonen, is niet bepaald bevorderlijk voor de relatie. 

 

Depressieve vaders kunnen last hebben van:

 • Vermoeidheid, hoofdpijn en andere pijnklachten.
 •  Irritatie, angst en boosheid.
 • Verminderde zin in seks en minder eetlust.
 • Meer risicovol gedrag, bijvoorbeeld in het verkeer.
 •  Isolement, terugtrekken van vrienden en familie.
 • Meer alcohol drinken en/of drugs gebruiken.
 • Bedreiging voor kinderen houden zich minder bezig met het kind.
 •  Is meer gestrest en geneigd het kind te verwaarlozen.

 

Wat kun je doen?

 • Verdeel de zorg voor het kind
 • blijf als jonge vader dingen voor jezelf doen.
 • Bespreek met je partner hoe je je voelt en probeer om samen tot een oplossing te komen.Lukt dat niet, schakel dan hulp van een deskundige in. 
 • Bespreek het op je werk en zorg voor minder werkdruk in het eerste half jaar als je er ’s nachts veel uit moet voor de baby. Een verstoorde nachtrust op zich kan al leiden tot depressieve klachten, dus zorg voor hersteltijd.

 

Hoe om te gaan met een depressieve man, als je zelf net bevallen bent?

Als partner van iemand die depressief is, blijf je alleen overeind als je óók kiest voor jezelf. De aandacht van de omgeving gaat vaak automatisch uit naar degene die depressief is. Vergeet niet dat de relatie met jezelf de toon zet voor alle relaties die je hebt met anderen. Zorg dus eerst goed voor jezelf!
 

 •  blijf je eigen leven leven.
 • Geef je hobby's niet op.
 • Hou je eigen sociale contacten.
 • Blijf aan je relatie werken door contact te maken. Deel je angsten, je zorgen, je gedachtes, allebei, zodat je weet wat de ander bezighoudt en hoe je rekening kunt houden met elkaar. 

 

Effect op het kind

Hoewel de oorzaak van een postpartum depressie bij de moeders ergens anders ligt dan bij de vaders, zijn de effecten op het kind hetzelfde. Dit blijkt uit een studie van de Northwestern University. Een kind dat leeft met een vader met een depressie heeft een grotere kans op het ontwikkelen van gedrags- of emotionele problemen. Het gebrek aan aandacht en onvoorwaardelijke acceptatie kan bij een kind gedurende het hele leven tot problemen leiden, zowel in het werk als in relaties en hun eigen vaderschap.

Genoeg reden dus om de klachten serieus te nemen en in actie te komen.