Profiel Monique van Poorten

Je moet inloggen om een vraag te kunnen stellen.

 • lici-1584182, 17 november 2021

  Banaan eten

  Hallo, Onze dochter is vandaag 6 maanden geworden .Sinds 2 weken geleden begon ik mijn baby fruit aan te bieden, en ik gaf haar een banaan, die dag braakte ze veel en ik wist niet waarom, ze werd erg ziek en bleek. Dit gebeurde weer en gisteren voor de derde keer direct nadat ze een stuk banaan had gegeten was ze weer erg ziek, braakte veel en gelukkig kon zij een beetje slapen. Doordar werd ze heel goed wakker.Ze heeft alleen borstvoeding. Sorry voor mij slecht Nederlands haha.ik ben bezig met de taal te verbeteren! Groeten Liciane

  Monique van Poorten, 17 november 2021

  Hallo Liciane, 

  Het kan zijn dat je dochtertje het nog moeilijk vindt om banaan te verteren. Banaan is van de fruitsoorten diegene met veel vezels. Misschien kan je eerst met een ander fruitsoort beginnen? 

  Bijvoorbeeld appel en dat fijn maken. 

  Kiwi zou ik afraden om mee te beginnen. 

  Grote kans dat als haar darmen gaan wennen aan andere dingen dan borstvoeding dat de banaan dan op termijn wel goed gaat. Ik denk daarom nog niet meteen aan een allergische reactie. 

  met vriendelijke groet,

  Monique van Poorten

 • elis-1414496, 16 mei 2020

  Jeuk, eczeem en darmen

  Hoi Monique, Inmiddels is onze zoon bijna 10 maanden oud. Het poepen gaat al veel beter. Iedere dag wel iets. Eczeem en jeuk daarentegen worden steeds erger. Vooral in de nachten is hij de laatste weken binnen het uur wakker. Het enige dat helpt snel kalmeren is borstvoeding geven. Door het sabbelen komt er soms ook vastzittende lucht vrij, waardoor hij rustiger wordt en de jeuk weer afneemt, tot een uurtje later.. Ook breidt de eczeem zich langzaam uit naar andere plekjes op zijn lijf. Bij zijn handjes, op zijn armpjes en her en der zijn kleine plekjes zichtbaar. En vooral nog op zijn slapen, achter de oren en hoofdhuid (die ook heel droog is). Ik geef hem dagelijks probiotica, gebruik geen shampoo oid (alleen balneum en parfumvrije olie en creme) en smeer me suf. Alleen de biotine heb ik nog niet aangedurfd.. hoeveel kan ik hem hiervan geven? Zelf heb ik het idee dat er wel ergens een intolerantie of allergie onder moet zitten.. wat denk jij? Alvast heel erg bedankt van een zeer vermoeide moeder

  Monique van Poorten, 25 mei 2020

  Hi Lisa,

  Half tabletje per dag biotine. Ik denk dat er vast een intolerantie of allergie zit, maar de darmen is voor mij ook een ingang. 

  We hebben elkaar net telefonisch gesproken, dus tot snel ;-) 

   

  groeten, Monique

   

   

 • elish1995, 02 april 2020

  Huisdieren bij pasgeborenen

  Hoi Monique, Ik hoorde dat huisdieren in hetzelfde huis als een pasgeborene de kans op allergieën en astma op latere leeftijd aanzienlijk verkleind. Is dat waar? Ik heb zelf astma, maar het is goed onder controle te houden met medicatie. Een hond zou voor mij geen belemmering opleveren. Maar is dat een goed idee voor mijn baby? Ik wil haar weerbaarder maken, maar niet als haar dat in extra gevaar kan brengen natuurlijk. Ik hoop dat je kan helpen! Groetjes Elish

  Monique van Poorten, 03 april 2020

  Hallo Elish, 

  Het blijkt dat als kinderen op zeer jonge leeftijd of al in de buik van mama in aanraking komen met allergenen, de kans op een allergie op latere leeftijd verkleint. 

  Dit geldt dus niet alleen voor huisdieren, maar ook voor bijvoorbeeld noten of gluten. Dus zolang mama er geen schade van ondervindt, is in aanraking koming met allergenen voor de (toekomstige ) kleine juist gezondheidsbevorderend . 

  groeten, Monique

 • elis-1414496, 07 maart 2020

  Eczeem, jeuk en darmen

  Hoi Monique, Hartelijk bedankt voor je uitgebreide reactie! Voor de volledigheid zou ik graag nog even willen checken.. Mag ik hem iedere dag een beetje olijfolie geven? Of beter af en toe, dan wel afwisselen met andere olie (kokos, roomboter bijv) voor hetzelfde effect? Welke biotine raad je aan? Ik vind het best eng hem supplementen te geven en eet zelf veel ongebrande noten etc en kan me dan ergens niet voorstellen dat hij onvoldoende biotine via mijn borstvoeding krijgt. Omdat hij bijvoeding sowieso nauwelijks wil en ik het er uiteraard niet in wil gieten (wel eens stiekem 'doorgeduwd' maar hij spuugde het met maaginhoud weer uit) vind ik dit extra spannend. Nogmaals heel erg bedankt voor je reactie.

  Monique van Poorten, 03 april 2020

  Excuses, deze vraag was niet eerder onder mijn aandacht gebracht, vandaar de late reactie. 

  Biotine is een b vitamine achtige die vooral via de eigen darmen geproduceerd wordt. Via de borstvoeding komt natuurlijk wel eea mee maar dat zal niet voldoende zijn. 

  Olijfolie, kokos en roomboter (liefst ongezouten grasboter) mogen inderdaad afgewisseld worden, maar vooral olijfolie zorgt voor betere darmdoorstroming en niet de andere vetten. Het gaat namelijk om een specifiek stofje in olijfolie en niet alleen de vettigheid. 

 • elis-1414496, 02 maart 2020

  Eczeem, jeuk en darmen

  Hallo, Ons zoontje is inmiddels een dikke 7 maanden. Na geboorte zat hij heel snel op geboortegewicht. Hij drinkt heel goed (borstvoeding) en poepen ging ook goed. Wel had hij behoorlijk last van darmkrampjes en eigenlijk is dat nooit helemaal weggegaan. Sterker nog, de laatste paar weken poept hij om de 2 weken..! Ik maak me hier zorgen over.. Heeft veel last van windjes, persen etc. Hij krijgt nog maar weinig bijvoeding omdat hij dit vaak weigert. Hoe kan ik zijn stoelgang stimuleren/ darmflora verbeteren? En krijgt hij voldoende vette melk binnen? Daarnaast heeft hij last van eczeem op zijn slapen en een droge huid. Vooral in de nacht wordt hij heel vaak wakker door jeuk aan zijn oogjes, achter en voor zíjn oortjes en op zijn voorhoofd. Ik smeer wat ik kan aan vette zalf. Het enige dat helpt is hem aanleggen en laten sabbelen, maar hierdoor slaap ik zelf nauwelijks. Moet ik mijn dieet aanpassen? Heel erg bedankt voor de reactie.

  Monique van Poorten, 02 maart 2020

  Hallo,

  Dank voor jullie verhaal. Als eerste zou ik de frequentie van de stoelgang willen verhogen. Een theelepeltje olijfolie helpt hierbij. Dit mag door een voeding maar mag je ook zo op een lepeltje geven. In olijfolie zitten goede vetten om de darminhoud makkelijker er door heen te krijgen.

  Tweede wat we kunnen doen is via jou de magnesium verhogen. Magnesium zit in donker groene groenten en amandelen. Als jij vermoeid bent, gevoelig bent voor bijv. kramp in je kuiten of spiertrillinkjes, dan is via de voeding niet voldoende en raad ik je aan om een supplement erbij te nemen. 

  Als derde: meer vezels en probiotica toevoegen. Voor hem kan je een beetje lijnzaad kneuzen en dat aan hem geven. En na twee weken beginnen met een probiotica voor kleine kinderen. Ik werk graag met Probactiol Mini, dat zijn druppels. 

  Als laatste: als de eczeem op zijn slapen blijft, dan denk ik dat de biotine productie van zijn darmen nog wat achterwege blijft. Dan helpt het om naast bovenstaande een klein beetje biotine toe tevoegen als supplement. Ik denk niet meteen aan een allergie. Wel helpt het vaak wel om tijdelijk in jouw en zijn voeding melk en gluten weg te laten (zolang je nog borstvoeding geeft). 

  Hopelijk helpt dit, want verstopt zitten voelt voor niemand fijn. groeten, Monique van Poorten

   

 • char-1453648, 23 februari 2020

  Allergie

  Hoi Monique, Mijn baby (4 maanden) lijkt haast wel allergisch te zijn voor katten. Het komt aan mijn kant van de familie wel voor maar zelf heb ik er weinig last van. Als hij slaapt snachts slaapt hij erg slecht. Zijn neus zit dicht en hij ademt erg moeilijk. Overdag lijken de klachten minder te worden.

  Monique van Poorten, 24 februari 2020

  Hallo,  

  Dank voor uw bericht. Katten kunnen behoorlijk allergische reacties geven. Gelukkig hoeft de kat niet de deur uit wat mij betreft. 

  Via een NAET behandeling kan dit gelukkig effectief en kindvriendelijk verholpen worden. Dit is een massage techniek gebaseerd op de Chinese Geneeskunde. Bij kleine kinderen gaat het via bijv. 1 van de ouders. 

  Succes, want zo'n kleintje die door een verstopte neus niet lekker doet is niet leuk.

  groeten, Monique

 • acvanuchelen, 28 december 2019

  baby van 5 wkn met uitslag in het gezicht en hals na drinken nutrilon

  Beste Monique, Onze dochter is 5 weken oud en drinkt kunstvoeding (dit i.v.m. medicijnen die ik slik). 's Ochtends al ze wakker wordt is haar huidje gaaf, maar vanaf de eerste voeding ontstaan er rode vlekjes en bultjes in haar gezicht en dit blijft gedurende de dag zichtbaar. Zodra ze huilt worden de bultjes erger/duidelijker zichtbaar. Zou het kunnen dat onze dochter een allergie heeft voor Nutrilon of zal het eerder eczeem zijn dat zichtbaar wordt/ verergerd door de verwarming en als zij zich druk maakt? Groet, Anne

  Monique van Poorten, 18 februari 2020

  Hallo Anne,

  Excuses voor de late reactie. Eczeem lijkt me niet van toepassing want dat is niet alleen overdag. Contacteczeem is vaak alleen op de plekken waar de stof op de huid komt, en dat lijkt ook niet uit uw  verhaal. 

  Wel kan het zo zijn dat bij vermoeidheid, warmte,  huilen of drukte de huid vlekkeriger en roder wordt. Maar dan wordt het alleen duidelijker zichtbaar en was het er waarschijnlijk al. 

  De voeding kan wel de aanleiding zijn, maar kan het zo niet zeker zeggen. Hoop dat er inmiddels meer duidelijk is. Zo niet dat kijk ik er graag nog een keer na. 

  met vriendelijke groet, 

  Monique van Poorten

 • anne-1332072, 03 maart 2018

  Ijs

  Beste Monique, Wat gebeurt er met ijs (cornetto) als het ruim een half uur uit de vriezer is geweest? Komen er dan bacteriën-Lysteria o.i.d. op? Heb ze daarna weer in de vriezer gedaan. Groeten Anne

  Monique van Poorten, 03 maart 2018

  Nee hoor Anne, de melkproducten zijn eerst verhit geweest voordat het cornetto werd. Je ijs wordt er niet lekkerder op, maar Lysteria krijg je niet op deze manier binnen een half uur. 

   

 • anne-1332072, 07 februari 2018

  Klontjes yoghurt

  Beste Monique, Ik heb weer een bacteriënvraag.. Gisteren heb ik yoghurt gehaald met een verre datum. Nu eet ik hem voor de tweede keer en er zitten allemaal van die minuscule klontjes in. Van een milimeter. Nu ben ik dus weer bang. Bang voor Listeria. Kunt u me helpen? Groeten Anne

  Monique van Poorten, 08 februari 2018

  Hi Anne,

  Ik neem aan dat je youghurt heb gekocht in de gewone supermarkt. Dat betekend dat het al een keer verhit is geweest, want in de supermarkt verkopen ze geen yohgurt van rauwe melk. Listeria komt alleen voor in onverhitte producten die langdurig gekoeld zijn. 

  https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/zwangerschap/80366-de-listeria-bacterie-wat...

  dus je hoeft niet bang te zijn , gr Monique

 • anne-1332072, 13 januari 2018

  Katten en baby

  Beste Monique, Wij hebben 2 kittens die nooit buiten komen. Nu ben ik erg hysterisch tijdens mijn zwangerschap over deze beesten + bacteriën, maar dat even terzijde. Hoe zit het met als de baby er is? Is er dan ook nog een reden om zo bang te zijn voor bijv. Toxoplasmose? Met schoonmaken en de katten weghouden van de box, kinderwagen etc? Hoe gevaarlijk is dit voor een baby? Nog een vraag is; hoe zit het met borstvoeding en Toxoplasmose of Listeria? Ik ben erg bang van deze dingen, en let (te) goed op. Nu heb ik hoop dat het over is als ik bevallen ben, maar ik las dat het opletten nog steeds geldt als je borstvoeding geeft. Weet u dit? En zo niet, waar kan ik dan terecht met mijn vragen? Voor de angsten op zich loop ik al bij een psychiater en psycholoog dus daar gaat het even niet over;) Groeten Anne

  Monique van Poorten, 14 januari 2018

  Hallo Anne, toxoplasmotose krijgen de dieren vanuit graven in de tuin. Jij schrijft dat jullie kittens nooit buitenkomen, dus de kans dat ze besmet al besmet zijn en daarmee jou kunnen besmetten is nihil. 

  Zolang je babietje niet in de kattenbak gaat lopen snoepen is er geen reden om je kittens weg te doen. Sterker nog, er zijn meerdere onderzoeken dat kinderen die met dieren in aanraking komen juist een betere opbouw van hun immuunsysteem hebben doordat het beter getraind wordt en minder kans op allergie, maar ook later in het leven minder kans op enge ziektes. 

  Listeria is gevaarlijk in de zwangerschap bij de ontwikkeling van de kleine. Als die geboren is, is dat risico voorbij. Dus over borstvoedingperiode zie je dan ook geen meldingen bij de officiële instanties.

  Grote kans dat je zodra de kleine geboren is jij al minder angstig wordt, en als de borstvoeding ook klaar is, zal het waarschijnlijk nog beter gaan. Dooddoener, maar toch: geniet van je kittens en van de kleine in je buik, gr, Monique

Pagina's