Profiel Mom Inc.

september 2020: De drie beste tips om weer aan het werk te gaan na je verlof.

Veel vrouwen die in het voorjaar bevallen plakken hun zomervakantie aan hun verlof vast. Dat betekent dat je misschien binnenkort weer aan de slag gaat en je bent zeker niet de enige! Wij vroegen aan 400 vrouwen wat hen had kunnen helpen bij hun terugkeer. Deze tips delen we graag met jou, zodat jij straks met een goed gevoel terugkijkt op deze bijzondere fase in je leven.

1) Rustig opbouwen
Probeer niet de eerste week gelijk al je oude taken weer op te pakken. Gun jezelf de tijd om
even te wennen aan je nieuwe werksituatie. Neem de tijd om je te laten bijpraten. Hebben collega’s taken van je overgenomen? Bespreek eens met ze hoe ze dat vonden. Misschien kregen zij wel super veel energie van taken die jij verschrikkelijk vindt en kun je taken ruilen of zelfs loslaten.

2) Ouderschapsverlof in één keer opnemen
Veel vrouwen gaven als tip om ouderschapsverlof vooral niet te spreiden, want meestal komt dat neer op gewoon hetzelfde werk in minder tijd doen. Plak liever een paar weken langer aan je verlof vast.

3) Aandacht
Aandacht voor je terugkomst is niet vanzelfsprekend. Collega’s zijn natuurlijk blij om je weer
te zien, maar na een feestelijk koffie moment is het voor iedereen weer back to business as usual. Zorg voor jezelf door in de begin periode even regelmatig met een collega of leidinggevende te reflecteren over hoe het met je gaat. Ben je blij met hoe je werken en thuis combineert? Wat heb je nog nodig om je hier beter in te voelen?

Nog meer handige tips? En vragen waar je aan kunt denken? Download de gratis checklist Weer aan het werk

augustus 2020: Hoe ga ik na mijn verlof weer aan de slag in corona tijd?

Na een aantal maanden verlof ga je weer aan het werk in deze rare corona tijden. Dit brengt extra uitdagingen met zich mee. Je brengt je kleintje naar de opvang en rijdt weer naar huis in plaats van je kantoor. Niet trots je foto’s laten zien bij het koffiezetapparaat en geen beschuit met muisjes uitdelen, maar een computerscherm. Of je hebt een vitaal beroep waarvan je weet dat er gelijk veel van je gevraagd wordt. Je hebt waarschijnlijk minder tijd om rustig op te starten.

In beide gevallen wordt er meer van jezelf gevraagd. Eigenlijk moet je jezelf hierin goed begeleiden. Hoe start je op in deze tijden? We hebben drie tips voor je.

1. Maak nieuwe routines
Niet alleen kinderen houden van vaste routines, ook onze eigen hersenen zijn gebaat bij een vast ritme. We besparen energie, doordat we niet steeds hoeven na te denken over wat we doen. Je oude vertrouwde routines van voor je verlof kun je niet meer gedachteloos oppakken. Jij bent veranderd en de wereld om je heen is ook nog eens radicaal veranderd. Bedenk van tevoren hoe je nieuwe routines zullen gaan.

  • Starten van je werk: Hoe ga je aan het werk? Stort je er niet gelijk in. Begin je met een kop koffie? Een belletje met je collega? Het opstellen van een to do lijstje?
     
  • Afsluiten van je werk: Ruim je je werktafel op (zeker als je eettafel is)? Maak je een takenlijst voor de volgende werkdag? Sta je een paar minuten stil bij alles wat je vandaag gedaan hebt? Maak je nog even een wandeling?
     
  • Thuiskomen met je kind/kinderen. Neem je even extra de tijd voor je baby? Kan je het huishouden even laten voor wat het is? Hoe tune je weer in, in je andere rol?

2. Dress to impress
Als je thuis werkt, is de verleiding groot om in je kloffie achter je laptop te gaan zitten, want niemand ziet je toch. Uit onderzoek is meermaals gebleken dat we beter presteren als we onze werkkleding aan trekken. Dus toch maar even uit die joggingbroek.

3. Leg de lat niet te hoog
Iedereen heeft moeten wennen aan het (thuis)werken in corona tijden. Jij mag dus ook even de tijd nemen om je weg te vinden, want de overgang van verlof naar werk is sowieso al een pittig uitdaging. Neem even de tijd om te ontdekken wat jij nu belangrijk vindt op je werk. En plan regelmatig een gesprek in leidinggevende om te bespreken hoe het gaat en waar je tegenaan loopt.

Merk je dat je snel te veel hooi op je vork neemt? Onze online cursus Zachte Landing helpt je bij het vinden van jouw prioriteiten. Als je weet wat jij belangrijk vindt, dan weet je ook waar jij jouw tijd aan wilt besteden.