Profiel Miranda Lindenhoff

Je moet inloggen om een vraag te kunnen stellen.

 • jopi-1454262, 07 mei 2019

  Rugpijn/bekkenpijn

  Goedemiddag, Sinds het begin van mijn zwangerschap heb ik last van mijn onderrug. Dit begon met pijn bij mijn stuitje bij omhoog komen na bukken en werd later pijn in de onderrug. Ik heb er vooral last van tijdens het zitten, lang staan en soms tijdens het slapen. De fysio geeft mij oefeningen en heeft mijn stuitje recht gezet die scheef bleek te staan. Ik werk drie dagen in de week en zit veel/rij veel auto. Dan voel ik vaak mijn rug. De fysio geeft nog geen advies om te minderen met werk of het aan te passen, ze geeft aan dat ik dit vooral zelf moet aanvoelen. Bijvoorbeeld door zelf te kijken hoe erg het voelt en hoe lang ik moet herstellen van een autorit. Ik vind dit erg moeilijk, want heb dan snel zoiets van: ik ga nog even door. Nu vraag ik me af is dit verstandig? Ik ben namelijk bang dat ik te lang doorga en er nog lang na de zwangerschap last van krijg, maar weet niet of dit een risico is of niet? Hopelijk is het een beetje duidelijk zo. Wat zou uw advies zijn? Groeten

  Miranda Lindenhoff, 07 mei 2019

  Beste Jopi-1454262,

   

  Bedankt voor je vraag. Te lang doorlopen met je klachten is nooit handig, zeker omdat je dan langer en met meer klachten rondloopt.

  Hoe lang je door moet gaan voordat je dingen aanpast is inderdaad altijd een kwestie van zelf aanvoelen wat gaat, maar er komen wel gelijk een aantal dingen/vragen in mijn hoofd omhoog als ik je verhaal lees.

  • Zo vroeg ik mij af bij wat voor fysio je loopt. Het is altijd wel raadzaam om een gespecialiseerd oefentherapeut of fysiotherapeut te bezoeken omdat die meer kennis hebben dan de gewone fysio- en oefentherapeuten zonder specialisatie.
  • Onthou dat zodra je een klachttoename merkt je de houding of handeling die last geeft te lang doet en dat het dan handig is te wisselen naar een andere houding. Dit kan bijvoorbeeld voor tijdens het autorijden betekenen dat je (iets) vaker stops tussendoor maakt en dan even kort gaat staan en lopen voordat je weer verder rijdt. Als er de mogelijkheid is ga tussendoor even liggen (max 10 min)
  • Gebruik in de auto een opgerolde handdoek voor in je onderrug. Dit omdat je meestal wat onderuit gaat zitten in autostoelen en dit meer drukbelastig geeft naaar je onderrug. Als een gewone handdoek te dik is kun je ook een opgerolde, of misschien wel twee gastendoekjes gebruiken.
  • Probeer gezien je klachten ten alle tijde ervoor te zorgen dat je knieen wijder staan dan je voeten. Dus geen knieen over elkaar of naast elkaar. Maar wat meer mannelijk zitten. wink Met slapen betekent dit een kussen tussen de knieen en je voeten op elkaar.
  • Probeer altijd door knieen te bukken zodat je minder belasting hebt op zowel je rug als bekken en houdt ook hierbij je knieen weer naar buiten gericht.

  Ik hoop dat je hier iets aan hebt en als je nog aanvullende vragen hebt hoor ik ze graag!

   

  Groeten,

   

  Miranda

   

 • klan-1413566, 25 februari 2019

  Verschrikkelijk pijn in heupen en onder rug

  Hallo, ik ben 24 weken zwanger en mijn rug, heupen en boven benen doen pijn. Ik kan hoog uit 30 minuten lopen of staan en dan begin ik de gevoelens in mijn benen kwijt te raken. Als dit gebeurt dan zijn mijn boven benen licht blauw ook. Zitten helpt mijn benen maar verergerd mijn rug. Liggen in beg heb ik zwaar kramp gevoel in heupen en onder rug. Ik heb me nu ziek gemeld, ik ben concessie manager in een warenhuis waar ik de hele dag sta en loop. Zitten is op mijn werk geen optie behalve als ik pauze heb. Ik kan niet eens staan koken of afwassen. Wat nu?

  Miranda Lindenhoff, 27 februari 2019

  Beste klan-1413566,

   

  Wat een vervelende klacht. Gezien de mate van klachten die je hebt, zou ik je als eerste willen adviseren even langs de huisarts te gaan. Dit om te kijken wat de oorzaak van het verlies van gevoel in je benen en het licht blauw worden van je benen te achterhalen. Als hier geen bijzonderheden uit komt, is het raadzaam naar een bekkenoefentherapeut te gaan zodat deze je verder kan helpen met de klachten. Op de site van de VvOCM kun je via praktijkzoeker een bekkenoefentherapeut vinden bij jou in de buurt.

  Tot die tijd veel momenten inplannen waarbij je gaat liggen met een kussen onder de knieen. Hierdoor is het krmapgeveol in de heupen en onderrug minder. Dit kan je ook gebruiken als je gaat slapen. Probeer binnen wat gaat wel in beweging te blijven, maar omdat je klachten binnen 30 minuten optreden, zal deze tijdsduur waarschijnlijk niet langer zijn dan 20-25 min.

  Heel veel succes met je klachten en ik hoop dat het snel beter gaat!

  Mocht je nog aanvullende vragen hebben, dan hoor ik ze graag.

   

  Groeten,

   

  Miranda Lindenhoff

 • patt-1433844, 30 januari 2019

  Heupprothese

  Hallo, Geen idee of ik bij u deze vraag kan stellen maar ik zit met het volgende: In februari vorig jaar heb ik een rechter heupprothese gekregen. Nu heb ik de revalidatie inmiddels achter de rug, maar ben ik nu zo'm 5 a 6 weken zwanger. Bij mij komen er verschillende vragen omhoog; Waar rekening mee te houden tijdens de zwangerschap? Wat kan ik verwachten tijdens de bevalling. En kan ik nog wel thuis bevallen of is er nu een medische indicatie ivm met de prothese? Groeten, Patty

  Miranda Lindenhoff, 31 januari 2019

  Beste Patty,

  Bedankt voor je vraag, goed dat je hem stelt.

  Voor tijdens de zwangerschap is het belangrijk dat je zo veel mogelijk symmetrisch probeert te blijven belasten. Bij het slapen een kussen tussen de knieen houden is vaak heel prettig bij op de zij liggen, maar mogelijk doe je dat al. Verder is het belangrijk met bukken ook symmetrisch te tillen dus geen tas aan een kant, maar altijd twee zo veel mogelijk gelijke tassen en probeer niet te gaan hangen op een been.

   

  Of je thuis kan bevallen of in het ziekenhuis moet bevallen en welke mogelijkheden of beperkingen er zijn zou ik met de verloskundige overleggen. Zij kan je ook goed vertellen of dit valt onder een medische indicatie.

  Eventueel moet er door de orthopeed worden gekeken of je je benen ver genoeg kan spreiden zodat een natuurlijke bevalling mogelijk zou kunnen zijn, andere factoren nu even buiten beschouwing gelaten. Maar overleg dit vooral allemaal even met de verloskundige. Ik verwacht dat je met 8-9 weken je eerste afspraak hebt, dus leg het dan gelijk voor.

   

  Voor nu alvast een hele fijne zwangerschap met een voorspoedige bevalling gewenst! Als er nog andere vragen zijn, stel ze gerust.

   

  Groeten,

   

  Miranda Lindenhoff

   

 • Fabi-1280271, 06 januari 2019

  Zwaar drukkend gevoel vagina tijdens menstruatie

  Hallo Miranda, Ik ben 14 maanden geleden bevallen van mijn eerste kind. Tijdens de zwangerschap heb ik bekkenfysio gevolgd ivm bekkeninstabiliteit klachten. Na de bevalling is dat gelukkig weer goed gekomen. Nu heb ik alleen tijdens de menstruatie zo’n pijnlijke druk op mijn vagina als ik langer sta of loop. Het is ook alleen dan en buiten die periodes eigenlijk niet. Mijn menstruaties waren de eerste 10 maanden na de bevalling zo zwaar dat 2 kraamverbanden het ‘snachts niet hielden. Nu red ik het met 1 verband ‘s nachts wel en overdag met normaal verband ook als ik regelmatig verschoon. Ik heb ook geen urineverlies meer (paar maanden na de bevalling gestopt). Behalve bij trampoline springen flink maar dat is wel te vermijden :) De stoelgang is sinds de bevalling ook wat lastiger. Ik probeer niet te hard te persen maar dat moet vaak wel, ondanks dat ik veel vezels eet. Ik heb vaak last van wat bloedverlies bij de stoelgang, of dit door een scheurtje of aambei steeds komt weet ik niet. Ik durf er eigenlijk niet mee naar een dokter maar wil er wel graag vanaf, zowel het zware gevoel als het bloedverlies bij stoelgang. Wat kan ik het beste doen en gaat dit ooit over of moet ik ermee leren leven?

  Miranda Lindenhoff, 07 januari 2019

  Beste Fabi-1280271,

   

  Dank je wel voor je vraag. Alhoewel je er eigenlijk niet mee naar een arts of therapeut wilt gaan, zou ik je dit wel willen adviseren.

  Dit zeker omdat je met deze klachten veelal niet je gehele leven door hoeft te blijven lopen, maar de combinatie van en een slechte stoelgang (met bloedverlies), de druk bij de menstruatie en de toch het verlies bij trampolinespringen kunnen aangeven dat je bekkenbodem toch niet geheel optimaal functioneert. Ik ga er hierbij even vanuit dat je een bevalling hebt gehad zonder complicaties (knip, vaccuum oid).

   

  Persen tijdens de stoelgang moet je zeker niet doen omdat dit heel veel schade aan je bekkenbodem kan geven. Wat je alvast kunt uitproberen is je voeten op een opstapje zetten tijdens je toiletgang. Hierdoor ontspant de spier meer die zorgt voor het op kunnen houden van je ontlasting dan bij je voeten plat op de grond zetten.

  Heel veel succes en loop er zeker niet mee door!

   

  Groeten,

   

  Miranda Lindenhoff

 • lhoogerland, 09 november 2018

  Reactie 'pijn van onderen'

  Graag reageer ik op de vragen. De pijn ervaar ik niet op andere momenten. Niet tijdens het tillen of iets dergelijks. Met de stoelgang ervaar ik geen bijzonderheden. Het gaat soepel, gemiddeld 1x per dag. Heel af en toe heb ik urine verlies. Meestal is dit bijvoorbeeld tijdens een niesbui. Of als ik al heel de morgen 'geen tijd heb genomen' om naar de wc te gaan. Hopelijk heeft u een goed beeld. Met vriendelijke groet

  Miranda Lindenhoff, 09 november 2018

  Goedeavond,

  Fijn dat je verder niet veel klachten hebt. Omdat je toch enige bekkenbodemproblemen hebt (op sommige momenten urineverlies) zou ik je willen adviseren naar een nabij gelegen bekkenoefentherapeut te gaan. Dit omdat het drukkende gevoel samen kan gaan met deze problemen. 

  Sowieso wil ik je het advies geven je plas niet te lang op te houden. Dit kan namelijk leiden tot een te gespannen bekkenbodem die kan leiden tot een drukkend gevoel in de bekkenbodem of juist urineverlies tijdens bv het niezen. Daarnaast kan het in erge gevallen leiden tot een overrekte blaas. Iets wat je echt niet wilt hebben. Dus ga svp als je moet dat voorkomt sowieso een hoop problemen. 

  Groeten en veel succes!

  Miranda Lindenhoff

   

   

 • lhoogerland, 07 november 2018

  Bekkenklachten

  Beste Miranda, Fijn dat ik hier mijn vraag kwijt kan. Een jaar geleden ben ik bevallen. De bevalling is goed verlopen. Nu langzamerhand mijn menstruatiecyclus opgang komt, vanwege de borstvoeding, ervaar ik pijnklachten 'van onderen'. Rond mijn menstruatie voel ik een behoorlijk drukkend gevoel waardoor ik moeite heb om lang te staan of op een harde stoel te zitten. Na een aantal dagen nemen deze klachten vanzelf weer af. Zijn dit normale klachten? of is het iets maar verder mee zou moeten gaan? Hartelijke dank alvast voor het advies.

  Miranda Lindenhoff, 08 november 2018

  Beste l hoogerland,

  Dank voor je vraag, goed dat je hem stelt. Een drukkend gevoel van onderen kan verschillende oorzaken hebben, maar zou je eigenlijk niet moeten voelen.

  Waar ik zelf benieuwd naar ben is of je dit gevoel ook wel eens eerder, eventueel in mindere mate, hebt gevoeld. Bijvoorbeld bij iets optillen?

  Hoe is verder je stoelgang sinds de bevalling (hard/zacht, lastig/makkeljk etc) en is er eventueel sprake van (enig) urineverlies? De pijnklachten kunnen namelijk samenhangen met je bekkenbodem, omdat tijdens je menstruatie er iets meer druk op je bekkenbodem staat vanwege de afstoting van het slijmvlies etc vanuit de baarmoeder.

  Ik ben benieuwd en hoor het graag van je.

   

  groeten,

   

  Miranda Lindenhoff

 • hmav-1385320, 25 juni 2018

  Intercostaal neuralgie

  Hallo, Ik heb last van een intercostaal neuralgie de thoracale wervels, net onder de rechteborst bij 27 weken zwangerschap. Is het veilig om TENS als pijnstilling in te zetten? Groet, Hanneke

  Miranda Lindenhoff, 27 juni 2018

  Beste Hanneke,

  Deze vraag kun je het beste voorleggen bij je behandeld arts of je verloskundige, zij kunnen je hier het beste over adviseren. Ik mag je hier namelijk geen advies over geven. Ik weet wel dat er best wel wat mitsen en maren aan zitten.

  Heel veel succes  in ieder geval!

   

  Groeten,

   

  Miranda Lindenhoff

 • vanv-1354637, 02 mei 2018

  Ter aanvulling --> Plotseling last van stuitje/bovenbeen en heup

  Hartelijk dank voor je spoedige bericht. Op de bank heb ik op mijn rechterzij gelegen. De last in mijn bovenbeen was/is voornamelijk aan de voorkant en buitenkant. Ik kon mijn been gewoon nog bewegen, al was het met kracht zetten op het been wel erg pijnlijk, maar hij is niet gevoelloos. Het straalt ook licht uit bij mijn rechterbil inderdaad. Met mijn been strekken heb ik geen last, enkel als ik er dan krachtop zet. Als ik het omhoog breng is dit heel ligt pijnlijk. Krom zitten is wel oké, geen constante last. Wel is het lekker als ik zit om mijn rug"(wel recht) wat naar voren te houden, zodat mijn buik iets tussen mijn benen is. Ik moet zegen dat ik vannacht erg goed geslapen heb, en het vanochtend zo goed als weg was. Nu ik weer naar mijn werk liep kreeg ik met lopen weer pijn. Vooral als ik de stoep op of afliep. Na een warme douche gister leek het ook te zijn verminderd. Groetjes, Patty

  Miranda Lindenhoff, 09 mei 2018

  Hoi Patty,

   

  Alleereerst mijn excuses dat mijn reactie even op zich heeft laten wachten.

  Dat je geen extra klachten of schietende pijn in je been ervaart als je je been strekt is een goed teken. Ik verwacht dat de klachten te maken hebben met een ongunstig houdings- en bewegingspatroon waardoor je bepaalde spieren (soms) overbelast waardoor deze last gaan geven. Te denken aan de spieren rondom de billen en het bekken. iets wat veel voorkomt in de zwangerschap.

  Probeer bij het liggen op een zij een dik kussen tussen je benen te houden en niet meer met je benen over elkaar te zitten of deze tegen elkaar aan te houden. Rechtop zitten is sowieso heel belangrijk om onnodige druk op je bekken en onderrug te voorkomen.

  Probeer er daarnaast op te letten dat je de onderste buikspieren (onder je navel) met lopen iets probeert aan te spannen dit om je bekken en onderrug meer steun te geven.

  Wanneer deze klachten aanhouden dan is het raadzaam een erin gespecialiseerde therapeut bij jou in de buurt te zoeken die je kan helpen de klachen verder onder controle te krijgen.

  Heel veel succes en laat het mij weten als je tegen dingen aanloopt.

   

 • vanv-1354637, 01 mei 2018

  Plotseling last van stuitje/bovenbeen en heup

  Beste Marinda, Op dit moment ben ijk 26 + 2 weken zwanger. Gister avond lag ik op de bank, toen ik opstond had ik een zeurende pijn in mijn rechter heup. Een aantal jaar geleden heb ik mijn linker heup gebroken gehad, daar zit op dit moment een pin herkende de lichte pijn die ik gister had toen ik opstond. Het was vergelijkbaar met de zeurende pijn die ik wel eens had als ik op de pin had gelegen bij mijn linker heup. Ik ging er vanuit dat ik na wat strek oefeningen wel weg zou zijn, zoals dat altijd bij de linker heup het geval was. Vannacht werd ik wakker, en nadat ik naar het toilet was geweest, kon ik op geen enkele manier lekker liggen. Niet alleen mijn heup deed pijn maar ook mijn onderrug rechts en mijn bovenbeen. Mijn heup leek niet meer de hoofdplek, maar meer mijn onderrug aan de rechterkant, met uitstraling naar mijn heup en bovenbeen (soms zelfs naar mijn scheenbeen en kuit). Ik heb elke houding geprobeerd, ben uit bed gegaan, heb gezeten en gelopen, in verschillende houdingen gestaan. Toen ik uiteindelijk ook op mijn rechterkant ging liggen met een kussen tussen mijn benen werd het dragelijker, en ben ik na 3 uur wakker liggen eindelijk iets weg gedommeld. Op dit moment dit de zeurende pijn weer in mijn rechter heup en straalt het uit naar mijn bovenbeen. Mijn onderrug lijkt niet meer de hoofdplek te zijn. Zitten met mijn rug recht en iets naar boven zodat mijn buik tussen mijn benen valt is op dit moment het lekkerst. Wat zou dit kunnen zijn? Kan dit komen door gewoon even verkeerd gelegen te hebben gister op de bank, of moet ik meer gaan denken aan bekkeninstabiliteit of ischias? Ik hoor graag wat van u. Met vriendelijke groet, Patty

  Miranda Lindenhoff, 02 mei 2018

  Beste Patty,

  Om je vraag goed te kunnen beantwoorden heb ik nog wat aanvullende informatie nodig. Hoe heb je op de bank gelegen voordat de last ontstond? Zat de last in je been aan de voor- of achterzijde? Was of is er sprake van een verminderd gevoel in je been of het minder goed kunnen bewegen van het been? Is het pijnlijk op/in je bil? Verergeren de klachten als je krom gaat zitten en je been uistrekt en omhoog brengt?

  Ik ben benieuwd naar de antwoorden.

   

  Groeten,

   

  Miranda Lindenhoff

   

 • jola-1005236, 13 november 2017

  Druk gevoel 6 week na bevalling

  Hallo Miranda, Het is inmiddels 8 week geleden dat ik ben bevallen van een gezonde dochter. Ik heb een voorspoedige bevalling gehad. Ik heb alleen veel last van een drukkend gevoel in de schaamstreek. Dit is al een paar week zo maar deze klachten nemen niet af. Verdere afstanden lopen lukt niet goed omdat ik dan meer last krijg van die druk.. ik had tijdens mn zwangerschap ook bekken/rugklachten maar dat voelde heel anders dan dit. Ik heb nu geen rugklachten meer. Ik heb zowel tijdens de zwangerschap als daarna/ nu nog veel last gehad van obstipatie. Daarvoor gebruik Ik nog steeds soms movicolon.Ik doe bekkenbodemoefeningen en doe verder erg rustig aan.. toch heb ik deze klachten.. soms heb ik het s ochtends gelijk al, soms ook niet..s avonds is het vaak erger. Heb jij een idee wat dit kan zijn?

  Miranda Lindenhoff, 15 november 2017

  Beste Jola,

   

  Het drukkende gevoel in je bekkenbodem heeft te maken met de bevalling en de bekkenbodemspieren die dan tijdelijk een minder goede functie hebben. Normaliter neemt dit gevoel gaande de weken af. Wanneer deze klachten, net zoals bij jou, aanblijven ondanks de oefeningen die je doet is het raadzaam even bij een bekkenoefentherapeut/bekkenfysiotherapeut langs te gaan om te laten controleren of je de oefeningen die je doet wel goed doet en of je bekkenbodem niet te veel of juist te weinig spanning bevat gedurende je dagelijks leven.

  Omdat je bekkenbodem gaande de dag meer vermoeid raakt zijn deze klachten eigenlijk altijd meer aan het einde van de dag of na inspanning, zoals lopen, dingen tillen etc. Voor nu is het heel belangrijk niet langer of meer te belasten dan dat gaat (zonder dat de klachten toenemen). Dit vanwege preventie van bijvoorbeeld verzakkingen etc.

  Qua ontlasting vraag ik mij af of je wel voldoende drinkt op een dag en of je wel voldoende vezels binnen krijgt. Via een vezellijst, welke bijvoorbeeld op internet terug te vinden zijn (of ik kan hem je desgewenst even mailen) kun je kjiken of je voldoende vezels binnen krijgt (minimaal 25 gr p dg, bij last van obstipatie zelfs bijvoorkeur 30-35 gr).

  Verder kan het helpen bij de toiletgang de voeten op een verhoging te zetten zodat je knieen boven de heupen uit komen. Dit maakt het ontlasten veelal makkelijker door het nog meer kunnen ontspannen van een belangrijke spier die juist voor onze continentie zorgt.

  Ik hoop dat je hier voldoende mee kunt. Mocht je nog vragen over hebben, dna hoor ik het graag.

   

  Groeten,

   

  Miranda Lindenhoff

Pagina's