Profiel Miranda Lindenhoff

Je moet inloggen om een vraag te kunnen stellen.

 • lhoogerland, 09 november 2018

  Reactie 'pijn van onderen'

  Graag reageer ik op de vragen. De pijn ervaar ik niet op andere momenten. Niet tijdens het tillen of iets dergelijks. Met de stoelgang ervaar ik geen bijzonderheden. Het gaat soepel, gemiddeld 1x per dag. Heel af en toe heb ik urine verlies. Meestal is dit bijvoorbeeld tijdens een niesbui. Of als ik al heel de morgen 'geen tijd heb genomen' om naar de wc te gaan. Hopelijk heeft u een goed beeld. Met vriendelijke groet

  Miranda Lindenhoff, 09 november 2018

  Goedeavond,

  Fijn dat je verder niet veel klachten hebt. Omdat je toch enige bekkenbodemproblemen hebt (op sommige momenten urineverlies) zou ik je willen adviseren naar een nabij gelegen bekkenoefentherapeut te gaan. Dit omdat het drukkende gevoel samen kan gaan met deze problemen. 

  Sowieso wil ik je het advies geven je plas niet te lang op te houden. Dit kan namelijk leiden tot een te gespannen bekkenbodem die kan leiden tot een drukkend gevoel in de bekkenbodem of juist urineverlies tijdens bv het niezen. Daarnaast kan het in erge gevallen leiden tot een overrekte blaas. Iets wat je echt niet wilt hebben. Dus ga svp als je moet dat voorkomt sowieso een hoop problemen. 

  Groeten en veel succes!

  Miranda Lindenhoff

   

   

 • lhoogerland, 07 november 2018

  Bekkenklachten

  Beste Miranda, Fijn dat ik hier mijn vraag kwijt kan. Een jaar geleden ben ik bevallen. De bevalling is goed verlopen. Nu langzamerhand mijn menstruatiecyclus opgang komt, vanwege de borstvoeding, ervaar ik pijnklachten 'van onderen'. Rond mijn menstruatie voel ik een behoorlijk drukkend gevoel waardoor ik moeite heb om lang te staan of op een harde stoel te zitten. Na een aantal dagen nemen deze klachten vanzelf weer af. Zijn dit normale klachten? of is het iets maar verder mee zou moeten gaan? Hartelijke dank alvast voor het advies.

  Miranda Lindenhoff, 08 november 2018

  Beste l hoogerland,

  Dank voor je vraag, goed dat je hem stelt. Een drukkend gevoel van onderen kan verschillende oorzaken hebben, maar zou je eigenlijk niet moeten voelen.

  Waar ik zelf benieuwd naar ben is of je dit gevoel ook wel eens eerder, eventueel in mindere mate, hebt gevoeld. Bijvoorbeld bij iets optillen?

  Hoe is verder je stoelgang sinds de bevalling (hard/zacht, lastig/makkeljk etc) en is er eventueel sprake van (enig) urineverlies? De pijnklachten kunnen namelijk samenhangen met je bekkenbodem, omdat tijdens je menstruatie er iets meer druk op je bekkenbodem staat vanwege de afstoting van het slijmvlies etc vanuit de baarmoeder.

  Ik ben benieuwd en hoor het graag van je.

   

  groeten,

   

  Miranda Lindenhoff

 • hmav-1385320, 25 juni 2018

  Intercostaal neuralgie

  Hallo, Ik heb last van een intercostaal neuralgie de thoracale wervels, net onder de rechteborst bij 27 weken zwangerschap. Is het veilig om TENS als pijnstilling in te zetten? Groet, Hanneke

  Miranda Lindenhoff, 27 juni 2018

  Beste Hanneke,

  Deze vraag kun je het beste voorleggen bij je behandeld arts of je verloskundige, zij kunnen je hier het beste over adviseren. Ik mag je hier namelijk geen advies over geven. Ik weet wel dat er best wel wat mitsen en maren aan zitten.

  Heel veel succes  in ieder geval!

   

  Groeten,

   

  Miranda Lindenhoff

 • vanv-1354637, 02 mei 2018

  Ter aanvulling --> Plotseling last van stuitje/bovenbeen en heup

  Hartelijk dank voor je spoedige bericht. Op de bank heb ik op mijn rechterzij gelegen. De last in mijn bovenbeen was/is voornamelijk aan de voorkant en buitenkant. Ik kon mijn been gewoon nog bewegen, al was het met kracht zetten op het been wel erg pijnlijk, maar hij is niet gevoelloos. Het straalt ook licht uit bij mijn rechterbil inderdaad. Met mijn been strekken heb ik geen last, enkel als ik er dan krachtop zet. Als ik het omhoog breng is dit heel ligt pijnlijk. Krom zitten is wel oké, geen constante last. Wel is het lekker als ik zit om mijn rug"(wel recht) wat naar voren te houden, zodat mijn buik iets tussen mijn benen is. Ik moet zegen dat ik vannacht erg goed geslapen heb, en het vanochtend zo goed als weg was. Nu ik weer naar mijn werk liep kreeg ik met lopen weer pijn. Vooral als ik de stoep op of afliep. Na een warme douche gister leek het ook te zijn verminderd. Groetjes, Patty

  Miranda Lindenhoff, 09 mei 2018

  Hoi Patty,

   

  Alleereerst mijn excuses dat mijn reactie even op zich heeft laten wachten.

  Dat je geen extra klachten of schietende pijn in je been ervaart als je je been strekt is een goed teken. Ik verwacht dat de klachten te maken hebben met een ongunstig houdings- en bewegingspatroon waardoor je bepaalde spieren (soms) overbelast waardoor deze last gaan geven. Te denken aan de spieren rondom de billen en het bekken. iets wat veel voorkomt in de zwangerschap.

  Probeer bij het liggen op een zij een dik kussen tussen je benen te houden en niet meer met je benen over elkaar te zitten of deze tegen elkaar aan te houden. Rechtop zitten is sowieso heel belangrijk om onnodige druk op je bekken en onderrug te voorkomen.

  Probeer er daarnaast op te letten dat je de onderste buikspieren (onder je navel) met lopen iets probeert aan te spannen dit om je bekken en onderrug meer steun te geven.

  Wanneer deze klachten aanhouden dan is het raadzaam een erin gespecialiseerde therapeut bij jou in de buurt te zoeken die je kan helpen de klachen verder onder controle te krijgen.

  Heel veel succes en laat het mij weten als je tegen dingen aanloopt.

   

 • vanv-1354637, 01 mei 2018

  Plotseling last van stuitje/bovenbeen en heup

  Beste Marinda, Op dit moment ben ijk 26 + 2 weken zwanger. Gister avond lag ik op de bank, toen ik opstond had ik een zeurende pijn in mijn rechter heup. Een aantal jaar geleden heb ik mijn linker heup gebroken gehad, daar zit op dit moment een pin herkende de lichte pijn die ik gister had toen ik opstond. Het was vergelijkbaar met de zeurende pijn die ik wel eens had als ik op de pin had gelegen bij mijn linker heup. Ik ging er vanuit dat ik na wat strek oefeningen wel weg zou zijn, zoals dat altijd bij de linker heup het geval was. Vannacht werd ik wakker, en nadat ik naar het toilet was geweest, kon ik op geen enkele manier lekker liggen. Niet alleen mijn heup deed pijn maar ook mijn onderrug rechts en mijn bovenbeen. Mijn heup leek niet meer de hoofdplek, maar meer mijn onderrug aan de rechterkant, met uitstraling naar mijn heup en bovenbeen (soms zelfs naar mijn scheenbeen en kuit). Ik heb elke houding geprobeerd, ben uit bed gegaan, heb gezeten en gelopen, in verschillende houdingen gestaan. Toen ik uiteindelijk ook op mijn rechterkant ging liggen met een kussen tussen mijn benen werd het dragelijker, en ben ik na 3 uur wakker liggen eindelijk iets weg gedommeld. Op dit moment dit de zeurende pijn weer in mijn rechter heup en straalt het uit naar mijn bovenbeen. Mijn onderrug lijkt niet meer de hoofdplek te zijn. Zitten met mijn rug recht en iets naar boven zodat mijn buik tussen mijn benen valt is op dit moment het lekkerst. Wat zou dit kunnen zijn? Kan dit komen door gewoon even verkeerd gelegen te hebben gister op de bank, of moet ik meer gaan denken aan bekkeninstabiliteit of ischias? Ik hoor graag wat van u. Met vriendelijke groet, Patty

  Miranda Lindenhoff, 02 mei 2018

  Beste Patty,

  Om je vraag goed te kunnen beantwoorden heb ik nog wat aanvullende informatie nodig. Hoe heb je op de bank gelegen voordat de last ontstond? Zat de last in je been aan de voor- of achterzijde? Was of is er sprake van een verminderd gevoel in je been of het minder goed kunnen bewegen van het been? Is het pijnlijk op/in je bil? Verergeren de klachten als je krom gaat zitten en je been uistrekt en omhoog brengt?

  Ik ben benieuwd naar de antwoorden.

   

  Groeten,

   

  Miranda Lindenhoff

   

 • jola-1005236, 13 november 2017

  Druk gevoel 6 week na bevalling

  Hallo Miranda, Het is inmiddels 8 week geleden dat ik ben bevallen van een gezonde dochter. Ik heb een voorspoedige bevalling gehad. Ik heb alleen veel last van een drukkend gevoel in de schaamstreek. Dit is al een paar week zo maar deze klachten nemen niet af. Verdere afstanden lopen lukt niet goed omdat ik dan meer last krijg van die druk.. ik had tijdens mn zwangerschap ook bekken/rugklachten maar dat voelde heel anders dan dit. Ik heb nu geen rugklachten meer. Ik heb zowel tijdens de zwangerschap als daarna/ nu nog veel last gehad van obstipatie. Daarvoor gebruik Ik nog steeds soms movicolon.Ik doe bekkenbodemoefeningen en doe verder erg rustig aan.. toch heb ik deze klachten.. soms heb ik het s ochtends gelijk al, soms ook niet..s avonds is het vaak erger. Heb jij een idee wat dit kan zijn?

  Miranda Lindenhoff, 15 november 2017

  Beste Jola,

   

  Het drukkende gevoel in je bekkenbodem heeft te maken met de bevalling en de bekkenbodemspieren die dan tijdelijk een minder goede functie hebben. Normaliter neemt dit gevoel gaande de weken af. Wanneer deze klachten, net zoals bij jou, aanblijven ondanks de oefeningen die je doet is het raadzaam even bij een bekkenoefentherapeut/bekkenfysiotherapeut langs te gaan om te laten controleren of je de oefeningen die je doet wel goed doet en of je bekkenbodem niet te veel of juist te weinig spanning bevat gedurende je dagelijks leven.

  Omdat je bekkenbodem gaande de dag meer vermoeid raakt zijn deze klachten eigenlijk altijd meer aan het einde van de dag of na inspanning, zoals lopen, dingen tillen etc. Voor nu is het heel belangrijk niet langer of meer te belasten dan dat gaat (zonder dat de klachten toenemen). Dit vanwege preventie van bijvoorbeeld verzakkingen etc.

  Qua ontlasting vraag ik mij af of je wel voldoende drinkt op een dag en of je wel voldoende vezels binnen krijgt. Via een vezellijst, welke bijvoorbeeld op internet terug te vinden zijn (of ik kan hem je desgewenst even mailen) kun je kjiken of je voldoende vezels binnen krijgt (minimaal 25 gr p dg, bij last van obstipatie zelfs bijvoorkeur 30-35 gr).

  Verder kan het helpen bij de toiletgang de voeten op een verhoging te zetten zodat je knieen boven de heupen uit komen. Dit maakt het ontlasten veelal makkelijker door het nog meer kunnen ontspannen van een belangrijke spier die juist voor onze continentie zorgt.

  Ik hoop dat je hier voldoende mee kunt. Mocht je nog vragen over hebben, dna hoor ik het graag.

   

  Groeten,

   

  Miranda Lindenhoff

 • anne-1332072, 08 november 2017

  Tillen

  Beste Miranda, Net moest ik balken aanpakken en tillen (voor de babykamer). Er was niemand anders thuis. Nu heb ik behoorlijk buikpijn, en ook rugpijn. Het ergste vind ik dat ik nu bang ben dat ik hierdoor mijn kindje verlies. Kan dat? Ik ben 14 wk zwanger. Ik ben redelijk zwak in mijn rug, door een auto-ongeluk. Speelt dit ook mee in het gevaar voor mijn kindje? Groeten Anne

  Miranda Lindenhoff, 08 november 2017

  Beste Anne,

  Ik kan mij goed voorstellen dat je hier last van hebt gekregen en je hier zorgen om maakt. 

  Doe zeker vandaag rustig aan en let op of de buikpijn niet over gaat in krampen. Als dit het geval is en je je zorgen blijft maken, bel dan de verloskundige of gynaecoloog (afhankelijk van waar je onder behandeling bent). 

  Het auto-ongeluk heeft geen invloed op de baby tenzij er sprake is van afwijkingen in je baarmoeder agv het ongeluk. Maar een ongeluk op zichzelf niet. 

  Groeten,

  Miranda

 • Lynn1987, 24 oktober 2017

  verzakking

  Beste Miranda Afgelopen jaar (8 januari), ben ik bevallen van mijn 1e kindje. Helemaal leuk en alles goed. Kraamweek was goed. Maar na de kraamweek (avond van de laatste dag) kreeg ik een verzakking. (die blijvend bleek). Ik heb in de kraamweek niet extreem veel gedaan. Ik voelde me goed dus heb ook niet veel op bed gelegen, maar ook geen extra dingen gedaan. Wel had ik flinke obstipatie. De kraamverzorgster heeft alleen elke dag gevraagd of ik ontlasting had gehad, en ondanks dat dit telkens niet het geval was, hier verder niet mee gedaan. Uiteindelijk heb ik zelf laxeerpillen geslikt, maar waarschijnlijk is door die "2e bevalling" mijn verzakking ontstaan. Ik had hier nog nooit van gehoord, geen idee dat ik hier een kans opmaakte. Ik heb zwangerschapgym vd GGD, bekkentherapie voor mijn bekkeninstabiliteit, kraamhulp en verloskundigehulp allemaal gehad. En geen 1 proffesional heeft het hier over. (wel over diastase/kloven/hechtingen/enz enz enz). Inmiddels ben ik erachter dat ik lang de enige niet ben. Dat ik je dit schrijf is als een poging dat jij misschien in jouw beroepsgroep onder je collega's dit onder de aandacht kan brengen. Het is al fijn als je van te voren weet wat iets is, en hoe je iets kan voorkomen. Helemaal als er vrouwen met bekkeninstabiliteit komen en dus nog een bevalling te gaan hebben. Ik weet van meerdere vrouwen die het zelfde hebben, dat ook zij dit niet wisten van te voren. anno 2017 lijkt me dit toch niet nodig. Kan jij je hier hard voor maken voor jou beroepsgroep? (Uiteraard heb ik dit ook aan de divers professionals waar ik mee te maken had doorgegeven op evaluatie formulieren. Maar nergens een terugkoppeling van gehad. )Terwijl het absoluut geen kleinigheid is. Ik ben bijv. van baan veranderd, kan lichamelijk nog lang niet functioneren, toekomst is onzeker enz.) Het lijkt me een kleine moeite als dit in het voorlichtingsprogramma wordt meegenomen, en in bijvoorbeeld lesprogramma's in opleidingen :)

  Miranda Lindenhoff, 25 oktober 2017

  Beste Lynn,

   

  Wat vervelend te horen dat dit je is overkomen en dat men hier niets over heeft gezegd! Dit juist omdat je bekkenbodem na de bevalling niet gelijk op orde is en kracht zetten bij ontlasting een grote no go is, zowel in je zwangerschap als in de eerste periode erna. Eigenlijk sowieso, maar dat is een ander verhaal.

  Ik zal dit zeker nog een keer extra meenemen in de overleggen die we hebben en naar de professionals in mijn omgeving. Bedankt hiervoor!

   

  Mag ik je vragen wat er precies bij jou is verzakt. Is dat je baarmoeder, je blaas of je darmen? En hoe groot is de verzakking? Komt er iets naar buiten of is dit gelukkig nog niet het geval? Wordt je op dit moment wel (goed) geholpen om de klachten onder controle te krijgen en leer je wat je nu wel en niet mag doen, hoe je je bekkenbodem moet gebruiken en op welke wijze je je buikspieren wel of niet mag gebruiken gedurende je dagelijks leven? Wanneer je (het idee hebt dat je) hierin dingen mist, zou je het mij dan willen laten weten (via info@mensendiecklindenhoff.nl). Zelfs op afstand kan ik je namelijk van adviezen en oefeningen voorzien als dat nodig is.

  Nogmaals bedankt voor je verhaal en veel succes met je herstel waarvan ik hoop dat hij voorspoedig gaat!

   

  Groeten,

   

  Miranda

 • Emma123, 12 juni 2017

  Vervolg: pijnlijk stuitje na val van de trap

  Beste Miranda, Je vroeg me nog even te reageren na je antwoord op mijn vraag. Toen ik je antwoord had gelezen, heb ik contact gezocht met een bekkenbodemfysiotherapeut in onze stad. Vandaag ben ik bij haar geweest en mijn stuitje bleek scheef te staan sinds de val. Ze heeft hem recht gezet en over drie weken moet ik terug voor controle. Ik merk direct al verschil. Ik heb vandaag gefiets en de pijn die ik anders voelde, die is er nu niet meer! Wel voelt het allemaal nog een beetje beurs en voel ik volgens mij spieren onder in mijn rug.. Maar dat kan even duren vertelde ze mij. Hartelijk dank voor je antwoord iig! Het heeft mij dat zetje gegeven om er toch werk van te gaan maken!

  Miranda Lindenhoff, 14 juni 2017

  Beste Emma,

  Wat fijn te horen dat je nu minder last hebt en dat het je het laatste zetje heeft gegeven. Goed dat heb je vraag hebt gesteld. Nu lekker herstellen en genieten van de dingen die je steeds meer kunt doen :)

  Groeten,

   

  Miranda 

 • Alle-894425, 23 mei 2017

  Rusteloze benen

  Beste Miranda. Ik heb tijdens en na mijn zwangerschap ontzettend last gehad van rusteloze benen. Hoe komt dit en krijg ik het weer als ik weer zwanger word? Hiernaast heb ik nog steeds vlak voor mijn menstruatie veel bekkenklachten, vooral bij mijn si-gewrichten en schaambot. Moet ik nóg meer trainen op stabiliteit of kan het zijn dat ik de laatste beetje klachten niet meer wegkrijg? Mijn dochter is nu net 2 en ik sport twee soms drie keer per week, maar dus een week niet elke maand, vanwege de pijn. Ik ga nu aan de pil die ik zes weken door mag slikken. Mvg Karin.

  Miranda Lindenhoff, 28 mei 2017

  gbeste Karin,

  Rusteloze benen worden veelal veroorzaakt door een aantal factoren, te weten de verweking die in je zwangerschap plaats vindt, de spanning in de kuitspieren en je houding. De verwerking kun je niet remmen, maar de spanning in de kuiten en je houding kun je wel beïnvloeden. Dit door je lichaamsgewicht op de hielen te houden en je kuiten op te rekken en/of masseren. Hiermee kun je de klachten zo veel mogelijk voorkomen en verminderen. Het kan zijn dat je het dan bij een volgende zwangerschap hier geen klachten meer van ervaart of in mindere mate. 

  Qua bekkenklachten ben ik heel benieuwd welke buikspier oefeningen je doet en hoe vaak. Bij het gebruiken van je buikspieren is het namelijk belangrijk dat je alleen een van de buikspieren aanspant die meewerkt aan je stabiliteit. Het verkeerde aanspannen of niet van deze spier kan leiden tot jou klachten. Vaker trainen is dan niet altijd de juiste oplossing voor deze klachten. Maar coördinatie training wel. Ook al doe je stabikiteit training.,Zou je mij kunnen laten weten welke oefeningen je doet? Dan kan ik ze aanpassen als het nodig is. 

  Rondom je menstruatie gebeurt er veel en kan het zijn dat de spieren rondom je bekken reageren op de menstruatie. die zijn dan extra gevoelig. Als je er zo veel last van hebt zou ik er een bekkenoefentherapeut naar laten kijken om zeker te weten of je niet juist last hebt doordat je de spieren verkeerd gebruikt waardoor je juist in die periode last hebt. 

  Heel veel succes!

  Groeten,

  Miranda 

Pagina's