Profiel Miranda Lindenhoff

Je moet inloggen om een vraag te kunnen stellen.

 • henr-684835, 18 januari 2020

  Verzakking

  Dag 6 weken geleden ben ik bevallen in de zwangerschap een verzakking gekregen en in de kraamweek kwam de baarmoedermond er een heel stuk uit, waar ik erg van geschrokken ben Nu lijkt dit zich te herstellen want er komt nu niets meer naar buiten Ik loop bij de fysio maar krijg niet veel antwoorden Heb ik kans dat dit zich hersteld ? Of is deze verzakking blijvend? Baarmoeder lag nu op 1 vinger diepte is dit erg laag? Met persen zakte hij iets maar niet heel veel Zei had het over graad 2 2,5 verzakking maar mij leek dat best veel terwijl een vinger diepte mij best netjes leek? Ik snap het dus niet echt En verder heb ik alleen in de zwangerschap wat kegeloefeningen gehad en verder niet veel Wat mag ik nog meer van de bekkenbodemfysio verwachten? Mvg

  Miranda Lindenhoff, 21 januari 2020

  Goedemiddag,

  Laat ik beginnen met je te feliciteren met de geboorte van je kindje. Ik kan mij goed voorstellen dat je daar in je kraamweek erg van bent geschrokken. Fijn te horen dat de baarmoeder nu niet meer naar buiten komt.

  Als we het hebben over een verzakking, dan zijn er vier stadia mogelijk. Hoe hoger het stadium hoe groter de kans op klachten en problemen. Veelal is het zo dat een verzakking niet of niet gehele hersteld. De banden die de baarmoeder op zijn plek houden zijn opgerekt waardoor de baarmoeder kan gaan zakken. Ik zou bij je fysio toch heel duidelijk om meer antwoorden vragen. Stadium twee betekent dat je baarmoeder bij persen niet voorbij de ingang van de vagina komt (hij blijft dus binnen) en bij een derdergraads verzakinking komt hij bij persen wel naar buiten. Het is mij nu niet duidelijk welke verzakking je nu precies hebt. Je kan dit altijd bij een gynaecoloog laten controleren mocht je twijfelen. 

  Om zo veel mogelijk problemen te voorkomen en wanneer een operatie nog niet geadviseerd is (bijvoorbeeld bij nog een wens voor nog een kindje) krijg je van de bekkenfysio/-oefentherapeut bijvoorbeeld oefeningen om de bekkenbodem te trainen en buk- en tiladviezen, maar ook andere adviezen voor je dagelijks leven. Dit omdat een verzakking veelal gepaard kan gaan met een scala aan klachten en je deze zo veel mogelijk wilt beperken. Dat zou je nu dus van je therapeut mogen verwachten te krijgen.

  Is jouw fysiotherapeut een geregistreerd bekkenfysiotherapeut? Als dit niet het geval is zou ik je willen adviseren een geregsistreerd bekkenfysiotherapeut/-oefentherapeut te zoeken. 

  Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik ze graag!

  Groeten,

  Miranda Lindenhoff

 • e.ko-941846, 06 augustus 2019

  Bekkenpijn

  Hoi Miranda, Bedankt voor je reactie! Ik ben inmiddels zover dat alle bewegingen wel pijn doen. Lopen, staan, benen optillen, slapen..het is dramatisch. Slapen doe ik met een kussen tussen m’n knieën, al heb ik niet het idee dat dit enige verlichting brengt. Draaien in bed is niet te doen. De oefeningen op m’n rug gaan ook niet zo goed meer, als ik op m’n rug lig doet het gigantisch zeer in m’n onderrug en ben ook erg benauwd. De enkel op m’n knie voor de bilspier heb ik nu zittend geprobeerd, maar m’n buik zit in de weg en m’n linkerenkel krijg ik niet eens op m’n knie. Ik heb constant een zeurende trekkende pijn in m’n onderrug, heel vermoeiend. Ook been optillen met afdrogen of onderbroek aantrekken gaat erg pijnlijk. Ik twijfel of ik terug moet naar de fysio, omdat ze aangaf dat ze niet veel meer kon doen. Als ik niet meer kon lopen wilde ze naar een bekkenband kijken, maar ja wanneer kun je echt niet meer lopen? Wat doet een bekkenband, word de boel daar niet nog slapper van? Hoe gaat het na de bevalling? Vorige zwangerschap moest ik na bevalling 8 dagen in bed blijven. Maar nu heb ik veel meer last en pijn dan vorige zwangerschap. Is dit echt bekkeninstabiliteit en moet ik daarna ook weer in bed blijven? Wat is wijsheid? Alvast bedankt!! Groetjes Elise

  Miranda Lindenhoff, 18 februari 2020

  Hoi Elise,

  Ik heb je reactie binnen. laugh Was alleen even in het buitenland waar ik geen internet had. crying  Kijk s.v.p. even op de site van de VvOCM onder praktijkzoeker (www.vvocm.nl/praktijkzoeker) en zoek een gespecialiseerd bekkenoefentherapeut bij jou in de buurt. Zij kunnen je vast en zeker heel goed helpen met al je vragen. De oefentherapeut kijkt namelijk ook weer iets anders naar je klachten dan de fysio.

  Vaak zie je dat klachten in een volgende zwangerschap kunnen toenemen omdat je ouder bent, al eerder een zwangerschap hebt doorgemaakt en omdat je minder rust kunt pakken dan bij een eerste zwangerschap. De klachten zoals je ze aangeeft lijken wel heel erg op bekkeninstabiliteit. Of je na je zwangerschap ook in bed moet blijven is nu nog niet te beantwoorden, dat is nog even afwachten.

  Het gebruik van een bekkenband is alleen gedoseerd verstandig omdat het anders inderdaad allemaal nog veel slapper wordt.

  Dus bel wel even een bekkenoefentherapeut bij jou in de buurt.

  Bij vragen mag je altijd even berichten.

   

  Groeten en heel veel succes!

   

  Miranda

 • anja-967288, 03 augustus 2019

  Verzakking

  Beste Miranda, Bij toeval stuit ik op jouw gegevens als het gaat om kennis van eventuele verzakkingen. Hopelijk Kun je mij een beetje helpen. Ik ben 4 weken geleden bevallen van mijn tweede kindje. Dit was een erg vlotte bevalling en met ons mannetje gaat het heel goed. Omdat ik redelijk wat hechtingen nodig had (zoonlief had zijn hand naast zijn geZicht) bekeek ik afgelopen week de hechtingen en dus mijn hele onderkant. Het ziet er toch echt anders uit dat voor mijn zwangerschap. Ik denk dat ik (na research over verzakkingen) misschien een verzakking van de blaas en endeldarm heb. Ik zie namelijk twee bobbels in de vaginaopening. Na mijn eerste zwangerschap was al wel wat te zien maar nu is het nog veel duidelijker. Ook voel ik tijdens het lopen echt iets zitten. Kan ik hier nog iets aan doen met bepaalde oefeningen? Zo ja weet jij deze? Moet ik dingen laten of juist doen? Ik zou graag tips willen ontvangen. Wanneer ik weer helemaal herstelt ben van de hechtingen zou ik weer willen sporten maar nu denk ik dat hardlopen en squats ed voorlopig nog geen goed idee zijn..? Ik hoor heel graag iets van je!

  Miranda Lindenhoff, 05 augustus 2019

  Beste anja-967288,

   

  Bedankt voor je vraag. Je kunt het beste bij je nacontrole die je rond deze tijd hebt dit even bespreken met de verloskundige of gynaecoloog die je behandeld heeft. Deze kan dan gelijk ook even kijken. Indien je geen controle meer hebt kun je dit ook aangeven bij de huisarts, die zal je naar de gynaecoloog sturen voor verder onderzoek.

  Voor nu is het te vroeg om iets te zeggen over wat je er het beste aan kunt doen om het te verminderen. Daarvoor is eerst ene diagnose nodig. Het is altijd belangrijk niet te zwaar te tillen en ervoor te zorgen dat je bekkenbodem onder controle is (dus dat je deze o.a. goed afzonderlijk van elkaar kan aanspannen).

  Mocht je meer weten, dan help ik je graag verder.

   

  Groeten,

   

  Miranda Lindenhoff

 • e.ko-941846, 15 juli 2019

  Bekkenpijn

  Hoi Miranda, De pijn zit vooral laag in m’n onderrug en m’n billen. In eerste instantie was het rechts erger, maar inmiddels is het links net zo. Soms schiet het ook in m’n bil. Het straalt nu uit richting m’n lies en de bovenkant van m’n bovenbenen aan de voorkant en wat naar de zijkant. Beide benen. Als ik op gang moet komen na zitten of liggen is de pijn het ergst. Maar als ik ga lopen of met slapen heb ik er ook erg last van. Het soms niet kunnen lopen of goed op gang komen komt echt door de pijn. Urineverlies heb ik wel, maar heb een hg-zwangerschap. Dus als ik moet overgeven komt er door de druk ook wat urine mee. Daarbuiten valt het wel mee. Oefeningen zijn op de rug liggen en dan volgens mij de onderste dwarse buikspier aanspannen (moet een touwtje spannen tussen m’n heupen) en benen gebogen en dan strekken of naar je toe trekken. Ook de benen naar buiten laten vallen. Op de zij liggen ook die spier aanspannen en dan been omhoog tillen. Moet ook m’n bilspier rekken door m’n rechtervoet op linkerknie en dan linkerbeen naar je toe, maar deze oefening lukt me niet omdat ik heel erg benauwd ben als ik op m’n rug lig en m’n buik ook aardig in de weg zit. Staand heb ik een oefening waarbij ik een klein stukje opzij moet bewegen en dan naar het midden en dan andere kant op. In het midden moet ik m’n bekkenbodem ontspannen (door m’n staartje los te laten). Heb je zo voldoende info? Groetjes Elise

  Miranda Lindenhoff, 15 juli 2019

  Beste Elise,

  Dank je wel voor je verhelderende en uitgebreide aanvulling!

  Vaak zie bij dat de klachten door kunnen gaan stralen naar de benen (zeker ook de liezen erbij) als een soort compensatie voor de overbelaste structuren.

  Heb je van de bekkenfysio de tip gekregen met een dik kussen tussen (alleen) de knieen te slapen? Als je een provocatie merkt bij de oefening voor de dwarse buikspier dan moet je deze even niet doen.

  Tijdens je gehele dagelijks leven is het belangrijk die dwarse buikspier lichtjes aangespannen te houden. Deze is namelijk verantwoordelijk voor de ondersteuing van je bekken en daarmee ook je onderrug en de buik.

  Als je beide benen naar buiten laat vallen kan dit gaan rekken aan de binnenzijde van de benen. Dit mag, maar het mag niet te heftig zijn (dan moet je even kussentjes onder je knieen leggen zodat de rek niet te heftig is). Mijn advies in deze houding is om je beide billen aan te gaan spannen (zonder dat je knieen hierbij naar binnen gaan). Dit corrigeert de stand van je bekken.

  De liggende oefening met je ene knie op de ander kan je ook zittend doen waardoor hij minder zwaar is en de buik minder in de weg zit. En bovendien is hij prettiger gezien de misselijkheid. Belangrijk is wel dat de rek afneemt terwijl je de beweging vasthoudt. Anders ben je te enthousiast bezig. Het losmaken van de bilspier is ook heel fijn met een tennisbal tegen de muur (dus de bal tussen je bil of onderrug en dan heen en weer bewegen).

  Let er wel even op dat je niet per ongeluk je bilspieren te veel gaat aanspannen dagelijks en dat je met alles je knieen wijder houdt dan de stand van je voeten. Als je dit namelijk niet doet kan dit meer klachten op je bekken geven.

  Mocht dit niet afdoende verlichting geven binnen twee weken, dan zou ik je willen adviseren contact op te nemen met een geregisteerd bekkenoefentherapeut (is anders dan een fysio) zodat deze ook nog kan kijken hoe je houding is. Daar komen vaak ook nog een hoop klachten vandaan. Deze zijn te vinden op de volgende site (www.VvOCM.nl) onder het kopje praktijkzoeker en dan selecteren op bekkenoefentherapeuten.

  Heel veel succes en mochten er nog vragen zijn of als je nog iets wilt weten mag je mij gerust een berichtje sturen.

   

  Groeten,

   

  Miranda

   

 • e.ko-941846, 13 juli 2019

  Bekkenpijn

  Hoi Miranda, De pijn zit vooral laag in m’n onderrug en m’n billen. In eerste instantie was het rechts erger, maar inmiddels is het links net zo. Soms schiet het ook in m’n bil. Het straalt nu uit richting m’n lies en de bovenkant van m’n bovenbenen aan de voorkant en wat naar de zijkant. Beide benen. Als ik op gang moet komen na zitten of liggen is de pijn het ergst. Maar als ik ga lopen of met slapen heb ik er ook erg last van. Het soms niet kunnen lopen of goed op gang komen komt echt door de pijn. Urineverlies heb ik wel, maar heb een hg-zwangerschap. Dus als ik moet overgeven komt er door de druk ook wat urine mee. Daarbuiten valt het wel mee. Oefeningen zijn op de rug liggen en dan volgens mij de onderste dwarse buikspier aanspannen (moet een touwtje spannen tussen m’n heupen) en benen gebogen en dan strekken of naar je toe trekken. Ook de benen naar buiten laten vallen. Op de zij liggen ook die spier aanspannen en dan been omhoog tillen. Moet ook m’n bilspier rekken door m’n rechtervoet op linkerknie en dan linkerbeen naar je toe, maar deze oefening lukt me niet omdat ik heel erg benauwd ben als ik op m’n rug lig en m’n buik ook aardig in de weg zit. Staand heb ik een oefening waarbij ik een klein stukje opzij moet bewegen en dan naar het midden en dan andere kant op. In het midden moet ik m’n bekkenbodem ontspannen (door m’n staartje los te laten). Heb je zo voldoende info? Groetjes Elise

  Miranda Lindenhoff, 05 augustus 2019

  Beste Elise,

  Allereerst sorry dat mijn reactie zo lang lijkt te hebeben geduurd. Ik heb hem vlak na jouw berichtje al weer naar je toegezonden, maar ik vrees dat deze niet goed in het systeem is doorgekomen. angry

  Dus hier alles nog een keer opnieuw.

  Ik zie dat je al een hoop dingen goed doet. Wat ik doe is stap voor stap opschrijven wat ik je zou adviseren als je bij mij in de praktijk zou zijn.

  Ik zou allereerst de liggende oefening met de enkel op je knie en je knie naar je toe trekken zittend doen. HIj is dan precies hetzelfde, alleen beweeg je dan je romp naar voren. Dat is vaak gezien benauwdheid een prettigere versie. Dit 20-30 sec vasthouden, waarbij je moet ervaren dat de rek afneemt, anders iets minder ver gaan.  

  Voor het ontspannen van de spieren in je liezen is het goed op je rug te gaan liggen met je benen gebogen en deze uit elkaar te laten vallen. Dit 20-30 sec vasthouden, waarbij je moet ervaren dat de rek afneemt, anders iets minder ver gaan.  

  In diezelfde spreidlig kun je als eerste beide billen aanspannen (alleen de billen!! je benen blijven stil liggen en gaan niet naar elkaar toe, eerder juist verder uit elkaar en de overige spieren zoals buikspieren helpen niet mee). Dat doe je ongeveer 10 x. en herhaal je net zo vaak totdat het pijnvrij en zonder problemen gaat. Daarna herhaal je de oefening met een bil bv eerst links 10 x en daarna rechts 10 x. Ook dit herhaal je totdat het pijnvrij gaat/makkelijker/krachtiger oid. Tussendoor mogen je knieen naar elkaar toe, maar ze moeten steeds wijder bijven staan dan je voeten (!)

  Bij het opstaan is het belangrijk dat je goed je rug strekt voordat je op wilt gaan staan, dat betekent dus je rug recht maken en als je naar voren gaat om op te staan je rug voor je gevoel zelfs wat hol houden.

   

  Bij het slapen mag er een dik kussen tussen de beide knieen (niet tussen de voeten).

  Met de oefening van de benen wegduwen zou ik ietswat voorzichtig zijn omdat deze ook te zwaar kan zijn en dan juist klachten in de hand kan werken.

   

  Gaande de dag zou ik je willen adviseren ook dan je knieen wijder te houden dan je enkels. dit omdat dit de positie van je bekken en beide bekkenhelften beinvloed en daarmee ook de spanning in je rug en bil.

  Ik hoop dat je er iets mee kan en bij vragen hoor ik het graag. Ik doe in ieder geval een schietgebedje dat het bericht nu wel goed door komt.

   

  Groeten

   

  Miranda   

 • e.ko-941846, 10 juli 2019

  Bekkenpijn

  Hoi Miranda, Momenteel ben ik 27 weken zwanger. Vanaf een week of 16 heb ik last van mijn bekken. Ik ben toen naar een bekkenfysio gegaan. Inmiddels 5 behandelingen gehad en oefeningen mee gekregen. Maar mijn pijn word steeds erger en de laatste behandeling gaf de fysio aan dat ze niet veel meer kan doen en ik zelf maar even aan moet kijken wanneer ik weer terug kom bij haar. Ik doe m’n oefeningen wel netjes maar de pijn word steeds erger. Heb het vooral met opstaan en op gang komen maar inmiddels trekt het ook naar m’n lies en bovenbenen en kan ik soms bijna niet meer lopen. Ik weet niet zo goed wat ik er nu mee aan moet. En heb nog wel een paar weken te gaan.. Dit is mijn 2e zwangerschap, bij de eerste heb ik ook bekkenpijn en behandelingen gehad. Maar het is nu veel erger. Heb jij tips? Alvast bedankt! Groetjes Elise

  Miranda Lindenhoff, 11 juli 2019

  Beste Elise,

  Wat vervelend dat de klachten nu alleen maar erger worden.

  Omdat het bekkengebied vrij groot is ben ik benieuwd waar jouw klachten precies zitten en bij welke dingen deze toenemen. Ik lees al dat je nu uitstraling hebt naar je lies (links en rechts?) en naar de bovenbenen (voor en achterzijde en tot waar in je benen). Wat merk je als je bijna niet meer kan lopen? Is dat vanwege de pijn of onmogelijkheden je been op te tillen, verminderd gevoel in je been of andere redenen?

   

  Mag ik vragen welke oefeningen je bij de bekkenfysio hebt gehad?

   

  Is er nog sprake van urineverlies?

   

  Ik hoor het graag van je zodat ik je een gedegen advies kan geven.

   

  Groeten,

   

  Miranda

 • Mum-of-2, 25 mei 2019

  al ruim anderhalf jaar bekkeninstabiliteit

  Hoi Miranda, Ik heb al ruim anderhalf jaar last van bekkeninstabiliteit. Dit begon al vroeg tijdens de zwangerschap van onze jongste zoon. Hij is nu anderhalf. Ik ben tijdens de zwangerschap al gestart met bekkentherapie. Aan het einde van de zwangerschap heb ik met het zetten van een grote stap om ergens bij te kunnen de kop van mijn bovenbeen ergens langs voelen schrapen (rand van mijn bekken). Het schoot nog net niet uit de kom. Dit gaf even hevige pijn, maar ik kon daarna wel gewoon weer lopen. Na de bevalling bleef de bekkeninstabiliteit en verkrampten mijn spieren waardoor de klachten toenamen. (Pijn SI-gewricht en op de zenuw tot aan de voetzool. Pijn in de rechterkant van de onderrug. Heel pijnlijke harde bilspier. Stijfheid in bekken en been. Pijn in de lies. Kramp tijdens het vrijen.) Door de stijfheid en verkramping hielp de bekkentherapie niet meer die ik kreeg. Ik ben toen naar een fysiotherapeut gegaan om te kijken of een andere aanpak effect zou hebben. Die maakte steeds de spieren los. Ik kreeg alleen maar meer pijn. (achteraf waarschijnlijk pijn van de herpositionering van de spieren) De fysiotherapeut stuurde mij door naar een andere bekkentherapeut. Die heeft gekeken naar de stand van het bekken en mijn bewegingen. Zij constateerde dat ik disbalans heb in mijn bekken en verhoogde spierspanning in bekken, bil en rug. Omdat ik wel alle bewegingen kan maken dacht zij niet dat er schade is ontstaan door de te grote stap tijdens de zwangerschap. Zij kon mijn bekken niet goed zetten, dat kon volgens haar alleen de manueel therapeut. Ze adviseerde om ontspanningsoefeningen te doen, te werken aan houding en het trainen van een sterkere core. Wat zij voor mij kon doen is het aanleren van ontspanningsoefeningen en juiste houding. Ik was zeer teleurgesteld dat ze mijn bekken niet goed kon zetten terwijl de fysiotherapeut dat wel lukt met de juiste bewegingen. Ik ben daar dan ook weer naar terug gegaan. Echter.. ik merk geen vooruitgang in de stand van het bekken. Als ik mijn oefeningen doe en mijn spieren losmaak dan kan ik mijn bekken weer goed trekken en knakt het bot met een klap goed. Dit doe ik drie keer per dag. Als ik in de ochtend opsta dan staat mijn bekken al scheef en heb ik de meeste pijn omdat ik dan heel stijf ben. (zakt het in rust uit positie?) Hoe moet ik verder? Naar de fysiotherapeut blijven gaan die mij het beste heeft kunnen helpen? Denk je dat er meer aan de hand kan zijn, bijvoorbeeld met het gewricht? Heb je een idee waarom het zó snel scheef staat? Ik hoop echt dat je me verder kunt helpen. Groeten, Mama van twee

  Miranda Lindenhoff, 11 juli 2019

  Beste mama van twee,

   

  Sorry voor het late bericht. Ik kreeg de melding van de vraag die je hebt gisteren pas binnen.

  Ik kan mij goed vorostellen dat je twijfelt over waar je goed aan doet. Voordat ik je een goed antwoord kan geven op je vraag heb ik eerst nog wat aanvullende informatie nodig.

  - Welke oefeningen doe jij om het bekken weer goed te trekken?

  - Waar komt de knak vandaan die je hoort als je het bekken weer goed zet (het bekken zelf dus meer voelbaar aan de achterzijde van je bekken (richting SI) of meer aan de buitenzijde van je bekken naar je heuopgewricht toe)?

  - Hoe slaap je veelal (rug, buik of zij)?

  - Waar zit de kramp die je hebt tijdens het vrijen?

   

  ps het snel scheef trekken kan vaak al komen doordat je bijvoorbeeld een beweging ongunstig maakt die dat triggert.

  Ik ben benieuwd naar de antwoorden!

   

  Groeten,

  Miranda

 • jopi-1454262, 07 mei 2019

  Rugpijn/bekkenpijn

  Goedemiddag, Sinds het begin van mijn zwangerschap heb ik last van mijn onderrug. Dit begon met pijn bij mijn stuitje bij omhoog komen na bukken en werd later pijn in de onderrug. Ik heb er vooral last van tijdens het zitten, lang staan en soms tijdens het slapen. De fysio geeft mij oefeningen en heeft mijn stuitje recht gezet die scheef bleek te staan. Ik werk drie dagen in de week en zit veel/rij veel auto. Dan voel ik vaak mijn rug. De fysio geeft nog geen advies om te minderen met werk of het aan te passen, ze geeft aan dat ik dit vooral zelf moet aanvoelen. Bijvoorbeeld door zelf te kijken hoe erg het voelt en hoe lang ik moet herstellen van een autorit. Ik vind dit erg moeilijk, want heb dan snel zoiets van: ik ga nog even door. Nu vraag ik me af is dit verstandig? Ik ben namelijk bang dat ik te lang doorga en er nog lang na de zwangerschap last van krijg, maar weet niet of dit een risico is of niet? Hopelijk is het een beetje duidelijk zo. Wat zou uw advies zijn? Groeten

  Miranda Lindenhoff, 07 mei 2019

  Beste Jopi-1454262,

   

  Bedankt voor je vraag. Te lang doorlopen met je klachten is nooit handig, zeker omdat je dan langer en met meer klachten rondloopt.

  Hoe lang je door moet gaan voordat je dingen aanpast is inderdaad altijd een kwestie van zelf aanvoelen wat gaat, maar er komen wel gelijk een aantal dingen/vragen in mijn hoofd omhoog als ik je verhaal lees.

  • Zo vroeg ik mij af bij wat voor fysio je loopt. Het is altijd wel raadzaam om een gespecialiseerd oefentherapeut of fysiotherapeut te bezoeken omdat die meer kennis hebben dan de gewone fysio- en oefentherapeuten zonder specialisatie.
  • Onthou dat zodra je een klachttoename merkt je de houding of handeling die last geeft te lang doet en dat het dan handig is te wisselen naar een andere houding. Dit kan bijvoorbeeld voor tijdens het autorijden betekenen dat je (iets) vaker stops tussendoor maakt en dan even kort gaat staan en lopen voordat je weer verder rijdt. Als er de mogelijkheid is ga tussendoor even liggen (max 10 min)
  • Gebruik in de auto een opgerolde handdoek voor in je onderrug. Dit omdat je meestal wat onderuit gaat zitten in autostoelen en dit meer drukbelastig geeft naaar je onderrug. Als een gewone handdoek te dik is kun je ook een opgerolde, of misschien wel twee gastendoekjes gebruiken.
  • Probeer gezien je klachten ten alle tijde ervoor te zorgen dat je knieen wijder staan dan je voeten. Dus geen knieen over elkaar of naast elkaar. Maar wat meer mannelijk zitten. wink Met slapen betekent dit een kussen tussen de knieen en je voeten op elkaar.
  • Probeer altijd door knieen te bukken zodat je minder belasting hebt op zowel je rug als bekken en houdt ook hierbij je knieen weer naar buiten gericht.

  Ik hoop dat je hier iets aan hebt en als je nog aanvullende vragen hebt hoor ik ze graag!

   

  Groeten,

   

  Miranda

   

 • klan-1413566, 25 februari 2019

  Verschrikkelijk pijn in heupen en onder rug

  Hallo, ik ben 24 weken zwanger en mijn rug, heupen en boven benen doen pijn. Ik kan hoog uit 30 minuten lopen of staan en dan begin ik de gevoelens in mijn benen kwijt te raken. Als dit gebeurt dan zijn mijn boven benen licht blauw ook. Zitten helpt mijn benen maar verergerd mijn rug. Liggen in beg heb ik zwaar kramp gevoel in heupen en onder rug. Ik heb me nu ziek gemeld, ik ben concessie manager in een warenhuis waar ik de hele dag sta en loop. Zitten is op mijn werk geen optie behalve als ik pauze heb. Ik kan niet eens staan koken of afwassen. Wat nu?

  Miranda Lindenhoff, 27 februari 2019

  Beste klan-1413566,

   

  Wat een vervelende klacht. Gezien de mate van klachten die je hebt, zou ik je als eerste willen adviseren even langs de huisarts te gaan. Dit om te kijken wat de oorzaak van het verlies van gevoel in je benen en het licht blauw worden van je benen te achterhalen. Als hier geen bijzonderheden uit komt, is het raadzaam naar een bekkenoefentherapeut te gaan zodat deze je verder kan helpen met de klachten. Op de site van de VvOCM kun je via praktijkzoeker een bekkenoefentherapeut vinden bij jou in de buurt.

  Tot die tijd veel momenten inplannen waarbij je gaat liggen met een kussen onder de knieen. Hierdoor is het krmapgeveol in de heupen en onderrug minder. Dit kan je ook gebruiken als je gaat slapen. Probeer binnen wat gaat wel in beweging te blijven, maar omdat je klachten binnen 30 minuten optreden, zal deze tijdsduur waarschijnlijk niet langer zijn dan 20-25 min.

  Heel veel succes met je klachten en ik hoop dat het snel beter gaat!

  Mocht je nog aanvullende vragen hebben, dan hoor ik ze graag.

   

  Groeten,

   

  Miranda Lindenhoff

 • patt-1433844, 30 januari 2019

  Heupprothese

  Hallo, Geen idee of ik bij u deze vraag kan stellen maar ik zit met het volgende: In februari vorig jaar heb ik een rechter heupprothese gekregen. Nu heb ik de revalidatie inmiddels achter de rug, maar ben ik nu zo'm 5 a 6 weken zwanger. Bij mij komen er verschillende vragen omhoog; Waar rekening mee te houden tijdens de zwangerschap? Wat kan ik verwachten tijdens de bevalling. En kan ik nog wel thuis bevallen of is er nu een medische indicatie ivm met de prothese? Groeten, Patty

  Miranda Lindenhoff, 31 januari 2019

  Beste Patty,

  Bedankt voor je vraag, goed dat je hem stelt.

  Voor tijdens de zwangerschap is het belangrijk dat je zo veel mogelijk symmetrisch probeert te blijven belasten. Bij het slapen een kussen tussen de knieen houden is vaak heel prettig bij op de zij liggen, maar mogelijk doe je dat al. Verder is het belangrijk met bukken ook symmetrisch te tillen dus geen tas aan een kant, maar altijd twee zo veel mogelijk gelijke tassen en probeer niet te gaan hangen op een been.

   

  Of je thuis kan bevallen of in het ziekenhuis moet bevallen en welke mogelijkheden of beperkingen er zijn zou ik met de verloskundige overleggen. Zij kan je ook goed vertellen of dit valt onder een medische indicatie.

  Eventueel moet er door de orthopeed worden gekeken of je je benen ver genoeg kan spreiden zodat een natuurlijke bevalling mogelijk zou kunnen zijn, andere factoren nu even buiten beschouwing gelaten. Maar overleg dit vooral allemaal even met de verloskundige. Ik verwacht dat je met 8-9 weken je eerste afspraak hebt, dus leg het dan gelijk voor.

   

  Voor nu alvast een hele fijne zwangerschap met een voorspoedige bevalling gewenst! Als er nog andere vragen zijn, stel ze gerust.

   

  Groeten,

   

  Miranda Lindenhoff

   

Pagina's