Profiel Miranda Lindenhoff

Je moet inloggen om een vraag te kunnen stellen.

 • jola-1005236, 13 november 2017

  Druk gevoel 6 week na bevalling

  Hallo Miranda, Het is inmiddels 8 week geleden dat ik ben bevallen van een gezonde dochter. Ik heb een voorspoedige bevalling gehad. Ik heb alleen veel last van een drukkend gevoel in de schaamstreek. Dit is al een paar week zo maar deze klachten nemen niet af. Verdere afstanden lopen lukt niet goed omdat ik dan meer last krijg van die druk.. ik had tijdens mn zwangerschap ook bekken/rugklachten maar dat voelde heel anders dan dit. Ik heb nu geen rugklachten meer. Ik heb zowel tijdens de zwangerschap als daarna/ nu nog veel last gehad van obstipatie. Daarvoor gebruik Ik nog steeds soms movicolon.Ik doe bekkenbodemoefeningen en doe verder erg rustig aan.. toch heb ik deze klachten.. soms heb ik het s ochtends gelijk al, soms ook niet..s avonds is het vaak erger. Heb jij een idee wat dit kan zijn?

  Miranda Lindenhoff, 15 november 2017

  Beste Jola,

   

  Het drukkende gevoel in je bekkenbodem heeft te maken met de bevalling en de bekkenbodemspieren die dan tijdelijk een minder goede functie hebben. Normaliter neemt dit gevoel gaande de weken af. Wanneer deze klachten, net zoals bij jou, aanblijven ondanks de oefeningen die je doet is het raadzaam even bij een bekkenoefentherapeut/bekkenfysiotherapeut langs te gaan om te laten controleren of je de oefeningen die je doet wel goed doet en of je bekkenbodem niet te veel of juist te weinig spanning bevat gedurende je dagelijks leven.

  Omdat je bekkenbodem gaande de dag meer vermoeid raakt zijn deze klachten eigenlijk altijd meer aan het einde van de dag of na inspanning, zoals lopen, dingen tillen etc. Voor nu is het heel belangrijk niet langer of meer te belasten dan dat gaat (zonder dat de klachten toenemen). Dit vanwege preventie van bijvoorbeeld verzakkingen etc.

  Qua ontlasting vraag ik mij af of je wel voldoende drinkt op een dag en of je wel voldoende vezels binnen krijgt. Via een vezellijst, welke bijvoorbeeld op internet terug te vinden zijn (of ik kan hem je desgewenst even mailen) kun je kjiken of je voldoende vezels binnen krijgt (minimaal 25 gr p dg, bij last van obstipatie zelfs bijvoorkeur 30-35 gr).

  Verder kan het helpen bij de toiletgang de voeten op een verhoging te zetten zodat je knieen boven de heupen uit komen. Dit maakt het ontlasten veelal makkelijker door het nog meer kunnen ontspannen van een belangrijke spier die juist voor onze continentie zorgt.

  Ik hoop dat je hier voldoende mee kunt. Mocht je nog vragen over hebben, dna hoor ik het graag.

   

  Groeten,

   

  Miranda Lindenhoff

 • anne-1332072, 08 november 2017

  Tillen

  Beste Miranda, Net moest ik balken aanpakken en tillen (voor de babykamer). Er was niemand anders thuis. Nu heb ik behoorlijk buikpijn, en ook rugpijn. Het ergste vind ik dat ik nu bang ben dat ik hierdoor mijn kindje verlies. Kan dat? Ik ben 14 wk zwanger. Ik ben redelijk zwak in mijn rug, door een auto-ongeluk. Speelt dit ook mee in het gevaar voor mijn kindje? Groeten Anne

  Miranda Lindenhoff, 08 november 2017

  Beste Anne,

  Ik kan mij goed voorstellen dat je hier last van hebt gekregen en je hier zorgen om maakt. 

  Doe zeker vandaag rustig aan en let op of de buikpijn niet over gaat in krampen. Als dit het geval is en je je zorgen blijft maken, bel dan de verloskundige of gynaecoloog (afhankelijk van waar je onder behandeling bent). 

  Het auto-ongeluk heeft geen invloed op de baby tenzij er sprake is van afwijkingen in je baarmoeder agv het ongeluk. Maar een ongeluk op zichzelf niet. 

  Groeten,

  Miranda

 • Lynn1987, 24 oktober 2017

  verzakking

  Beste Miranda Afgelopen jaar (8 januari), ben ik bevallen van mijn 1e kindje. Helemaal leuk en alles goed. Kraamweek was goed. Maar na de kraamweek (avond van de laatste dag) kreeg ik een verzakking. (die blijvend bleek). Ik heb in de kraamweek niet extreem veel gedaan. Ik voelde me goed dus heb ook niet veel op bed gelegen, maar ook geen extra dingen gedaan. Wel had ik flinke obstipatie. De kraamverzorgster heeft alleen elke dag gevraagd of ik ontlasting had gehad, en ondanks dat dit telkens niet het geval was, hier verder niet mee gedaan. Uiteindelijk heb ik zelf laxeerpillen geslikt, maar waarschijnlijk is door die "2e bevalling" mijn verzakking ontstaan. Ik had hier nog nooit van gehoord, geen idee dat ik hier een kans opmaakte. Ik heb zwangerschapgym vd GGD, bekkentherapie voor mijn bekkeninstabiliteit, kraamhulp en verloskundigehulp allemaal gehad. En geen 1 proffesional heeft het hier over. (wel over diastase/kloven/hechtingen/enz enz enz). Inmiddels ben ik erachter dat ik lang de enige niet ben. Dat ik je dit schrijf is als een poging dat jij misschien in jouw beroepsgroep onder je collega's dit onder de aandacht kan brengen. Het is al fijn als je van te voren weet wat iets is, en hoe je iets kan voorkomen. Helemaal als er vrouwen met bekkeninstabiliteit komen en dus nog een bevalling te gaan hebben. Ik weet van meerdere vrouwen die het zelfde hebben, dat ook zij dit niet wisten van te voren. anno 2017 lijkt me dit toch niet nodig. Kan jij je hier hard voor maken voor jou beroepsgroep? (Uiteraard heb ik dit ook aan de divers professionals waar ik mee te maken had doorgegeven op evaluatie formulieren. Maar nergens een terugkoppeling van gehad. )Terwijl het absoluut geen kleinigheid is. Ik ben bijv. van baan veranderd, kan lichamelijk nog lang niet functioneren, toekomst is onzeker enz.) Het lijkt me een kleine moeite als dit in het voorlichtingsprogramma wordt meegenomen, en in bijvoorbeeld lesprogramma's in opleidingen :)

  Miranda Lindenhoff, 25 oktober 2017

  Beste Lynn,

   

  Wat vervelend te horen dat dit je is overkomen en dat men hier niets over heeft gezegd! Dit juist omdat je bekkenbodem na de bevalling niet gelijk op orde is en kracht zetten bij ontlasting een grote no go is, zowel in je zwangerschap als in de eerste periode erna. Eigenlijk sowieso, maar dat is een ander verhaal.

  Ik zal dit zeker nog een keer extra meenemen in de overleggen die we hebben en naar de professionals in mijn omgeving. Bedankt hiervoor!

   

  Mag ik je vragen wat er precies bij jou is verzakt. Is dat je baarmoeder, je blaas of je darmen? En hoe groot is de verzakking? Komt er iets naar buiten of is dit gelukkig nog niet het geval? Wordt je op dit moment wel (goed) geholpen om de klachten onder controle te krijgen en leer je wat je nu wel en niet mag doen, hoe je je bekkenbodem moet gebruiken en op welke wijze je je buikspieren wel of niet mag gebruiken gedurende je dagelijks leven? Wanneer je (het idee hebt dat je) hierin dingen mist, zou je het mij dan willen laten weten (via info@mensendiecklindenhoff.nl). Zelfs op afstand kan ik je namelijk van adviezen en oefeningen voorzien als dat nodig is.

  Nogmaals bedankt voor je verhaal en veel succes met je herstel waarvan ik hoop dat hij voorspoedig gaat!

   

  Groeten,

   

  Miranda

 • Emma123, 12 juni 2017

  Vervolg: pijnlijk stuitje na val van de trap

  Beste Miranda, Je vroeg me nog even te reageren na je antwoord op mijn vraag. Toen ik je antwoord had gelezen, heb ik contact gezocht met een bekkenbodemfysiotherapeut in onze stad. Vandaag ben ik bij haar geweest en mijn stuitje bleek scheef te staan sinds de val. Ze heeft hem recht gezet en over drie weken moet ik terug voor controle. Ik merk direct al verschil. Ik heb vandaag gefiets en de pijn die ik anders voelde, die is er nu niet meer! Wel voelt het allemaal nog een beetje beurs en voel ik volgens mij spieren onder in mijn rug.. Maar dat kan even duren vertelde ze mij. Hartelijk dank voor je antwoord iig! Het heeft mij dat zetje gegeven om er toch werk van te gaan maken!

  Miranda Lindenhoff, 14 juni 2017

  Beste Emma,

  Wat fijn te horen dat je nu minder last hebt en dat het je het laatste zetje heeft gegeven. Goed dat heb je vraag hebt gesteld. Nu lekker herstellen en genieten van de dingen die je steeds meer kunt doen :)

  Groeten,

   

  Miranda 

 • Alle-894425, 23 mei 2017

  Rusteloze benen

  Beste Miranda. Ik heb tijdens en na mijn zwangerschap ontzettend last gehad van rusteloze benen. Hoe komt dit en krijg ik het weer als ik weer zwanger word? Hiernaast heb ik nog steeds vlak voor mijn menstruatie veel bekkenklachten, vooral bij mijn si-gewrichten en schaambot. Moet ik nóg meer trainen op stabiliteit of kan het zijn dat ik de laatste beetje klachten niet meer wegkrijg? Mijn dochter is nu net 2 en ik sport twee soms drie keer per week, maar dus een week niet elke maand, vanwege de pijn. Ik ga nu aan de pil die ik zes weken door mag slikken. Mvg Karin.

  Miranda Lindenhoff, 28 mei 2017

  gbeste Karin,

  Rusteloze benen worden veelal veroorzaakt door een aantal factoren, te weten de verweking die in je zwangerschap plaats vindt, de spanning in de kuitspieren en je houding. De verwerking kun je niet remmen, maar de spanning in de kuiten en je houding kun je wel beïnvloeden. Dit door je lichaamsgewicht op de hielen te houden en je kuiten op te rekken en/of masseren. Hiermee kun je de klachten zo veel mogelijk voorkomen en verminderen. Het kan zijn dat je het dan bij een volgende zwangerschap hier geen klachten meer van ervaart of in mindere mate. 

  Qua bekkenklachten ben ik heel benieuwd welke buikspier oefeningen je doet en hoe vaak. Bij het gebruiken van je buikspieren is het namelijk belangrijk dat je alleen een van de buikspieren aanspant die meewerkt aan je stabiliteit. Het verkeerde aanspannen of niet van deze spier kan leiden tot jou klachten. Vaker trainen is dan niet altijd de juiste oplossing voor deze klachten. Maar coördinatie training wel. Ook al doe je stabikiteit training.,Zou je mij kunnen laten weten welke oefeningen je doet? Dan kan ik ze aanpassen als het nodig is. 

  Rondom je menstruatie gebeurt er veel en kan het zijn dat de spieren rondom je bekken reageren op de menstruatie. die zijn dan extra gevoelig. Als je er zo veel last van hebt zou ik er een bekkenoefentherapeut naar laten kijken om zeker te weten of je niet juist last hebt doordat je de spieren verkeerd gebruikt waardoor je juist in die periode last hebt. 

  Heel veel succes!

  Groeten,

  Miranda 

 • Emma123, 18 mei 2017

  Pijnlijk stuitje na val van de trap

  Beste Miranda, Op zaterdag 18 februari ben ik van de trap gevallen en ik heb flink last gehad van mijn stuitje. Nu is dat intussen al wel grotendeels weer genezen, maar ik blijf pijn houden na het zitten op bepaalde stoelen, de kerkbank, de autostoel en na het fietsen. Ik heb dan niet zozeer last als ik zit (alleen als ik beweeg of verzit), maar juist als ik ga opstaan of van de fiets afstap. Gaat dit met tijd weer over, of kan ik er beter toch een keer naar laten kijken? Ik vraag dit ook omdat ik net zwanger ben van ons derde kindje en niet weet of deze klachten invloed hebben op de zwangerschap/ bevalling. Alvast hartelijk dank!

  Miranda Lindenhoff, 21 mei 2017

  Beste Emma,

  Allereerst gefeliciteerd met je zwangerschap. 

  Als je in februari bent gevallen en daar nu nog steeds in een bepaalde mate last van hebt, zou ik je sowieso willen adviseren langs de huisarts te gaan voor een controle. De klachten die je nu nog hebt kunnen het gevolg zijn van extra aanspanning van de bikspieren als gevolg van de last die je hebt gehad, maar er kunnen ook andere dingen aan de hand zijn die ten tijde van de val zijn ontstaan.  Al deze klachten kunnen de klachten tijdens je zwnagerschap zeker weten ten nadele beïnvloeden. Als duidelijk is waardoor de klachten worden veroorzaakt (spieren of andere oorzaken) dan kan ik je daarna een aantal adviezen en oefeningen geven waarmee je de klachten kunt verminderen en/of onder controle kan houden. 

  Groeten en wil je mij laten weten wat de huisarts zegt? 

  Miranda 

 • Linda91, 10 mei 2017

  Pijn rond vagina

  Hallo, Ik ben zwanger van mijn 1e en zit nu in de 29e week. Sinds een aantal weken heb ik last van het gedeelte rond mijn vagina, dit had ik meestal ook op de 1e dag van mijn menstruatie alleen minder heviger. Voor mijn gevoel zijn mijn schaamlippen soms wat opgezet en voel ik een druk. De pijn is lastig te omschrijven. Ik voel het vaak als ik te lang sta maar soms zit ik en begint het ineens op te spelen. Is dit bandenpijn of zijn dit de bekken? Groet, Linda

  Miranda Lindenhoff, 11 mei 2017

  Beste Linda,

  De klachten die je omschrijft kunnen diverse oorzaken hebben. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de klachten je bekkenbodem betreffen (dit geeft vaak een zwaar gevoel in de bekkenbodem en gaat eventueel gepaard met enige problemen met het ophouden. van plas) maar het kan zijn dat de klachten komen door het misschien al indalen van jullie kindje (dit kan steekjes laag in je buik/bekkenbodem geven en is een soort van bandenpijn). 

  Klachten van je bekken zit veelal meer in de onderrug en bilrefio en soms op je schaambot maar niet regelmatig in je bekkenbodem (waar jouw klachten zich juist meer lijken te bevinden).

  Dat je schaamlippen wat opgezet zijn wordt veelal veroorzaakt door de extra hoeveelheid bloed in je lichaam en verdwijnt dan na de zwangerschap.

  Heb je verder geen extra last van onrustige benen, moeite je plas op te houden, lijkt het alsof er iets naar buiten komt zakken of iets dergelijks? 

  Gezien de duur van je zwangerschap vermoed ik dat je ergens volgende week op controle bij de verloskundige of gynaecoloog gaat (meestal in week 30). Ik zou je klachten dan zeker aangeven omdat ze dan goed kunnen beoordelen waar de klachten exact vandaan komen.

  Probeer sowieso als staan meer klachten geeft dit af te wisselen met zitten zodat je de klachten hiermee niet steeds provoceert. Dat komt niets ten goede.

  Veel succes met het laatste trimester en straks de bevalling en als je nog andere of aanvullende vragen hebt hoor ik ze graag.

  Groeten,

  Miranda 

 • Nieuwemamax, 03 april 2017

  Aanhoudende pijn rechts bij rib

  Hi , ik ben nu 26 weken zwanger van de 1e. Op de dagen dat ik niet werk neem ik rust en gaat het opzich redelijk. Werk ik wel dan lig ik gelijk de volgende dag helemaal plat. Kramp is voornamelijk als ik de volle 8 uur sta.. Het lopen met de hond is zelfs iets te intensief momenteel.

  Miranda Lindenhoff, 03 april 2017

  Hoi Nieuwemamax,

   

  Bedankt voor de aanvulling!

  De klachten die jij beschrijft kunnen een uiting zijn van een bepaalde dysbalans in de spieren rondom je bekken. Het zijn dan veelal de bilspieren en beenspieren (achter- en binnenkant) die samen een hoop functie overnemen maar daardoor overbelast raken en klachten gaan geven (zoals kramp of pijn).

  Het nemen van pauzes (bv tussendoor gaan zitten of even liggen) en niet te lang in houdingen blijven staan die pijnlijk zijn is heel belangrijk om verdere toename te voorkomen. Bespreek eventuele mogelijkheden hiertoe met je werkgever.

   

  Het tussendoor oprekken van je bilspier (leg ik hieronder uit) zal je wel verlichting gaan geven, maar zal de klachten niet volledig gaan oplossen. Daar zou een geregistreerd bekkenoefentherapeut je verder mee kunnen helpen (zie vooor adressen bij jou in de buurt op www.vvocm.nl).

  Je bilspier rek je op door zittend de enkel van de pijnlijke zijde op je andere knie te leggen (bv rechts op links). Mocht dit heel erg rekken dan de (linker)knie strekken zodat deze hanteerbaar wordt. In ongeveer 30 sec moet de rek afnemen, anders de beweging minder ver uitvoeren. Voel je niets dan kun je met een zo recht mogelijke rug naar voren buigen totdat je hem licht voelt rekken in je bil en/of achterzijde bovenbeen. Als de andere zijde ook gevoelig is kan je de oefening ook herhalen met je andere been.

   

  De klachten van je rib kan ik nog niet helemaal thuisbrengen, omdat ik nog geen volledig beeld heb van het ontstaan van deze klachten. Het kan zijn dat je een verkeerde beweging heb gemaakt waardoor je een spiertje hebt verrekt, maar er kunnen ook andere dingen aan de hand zijn. Als het een verrekking is zal dit de komende dagen qua last moeten gaan afnemen. Zo niet mag je mij altijd een extra bericht sturen.

  Belangrijk is dat de klachten niet (verder) toenemen, je geen sterretjes gaat zien, je geen hoge bloeddruk krijgt/hebt en je geen band gevoel ontwikkeld. Als dit wel het geval is, wil je dat dan gelijk bij je verloskundige aangeven?

  Ik hoop dat je hier al wat mee kan. Mocht je extra informatie of overleg willen, dan kun je mij altijd bereiken via de contactgegevens (zie ook www.mensendiecklindenhoff.nl).

   

  Groeten,

   

  Miranda

   

 • Nieuwemamax, 02 april 2017

  Aanhoudende pijn rechts bij rib

  Hallo, Ik heb sinds een week last van hevige pijn rechts onder bij mijn rib. Soms heb ik het zowel rechts als links. (Ik werk in de winkel en kan niet zitten..) Af en toe heb ik ook kramp in mijn billen wat doorloopt naar mijn bovenbeen. Zodra ik thuis kom ben ik dan ook helemaal gesloopt en kan ik niet meer goed lopen , staan of liggen. Alle houdingen doen pijn, waardoor ik gewoon niet meer weet wat ik moet doen. Op verzoek vd verloskundige heb ik paracetamol geslikt. Hierdoor neemt de druk iets af maar de pijn blijft vrijwel. Als ik me erg inspan bijvoorbeeld als ik aan het werk ben gaat dit gepaard met misselijkheid en een vlaag van hitte alsof je bijna flauw gaat vallen. Het punt is alleen dat ik niet weet hoe dit kan. Ik neem af en toe wat zoute drop of druivensuiker. Eet kleine beetjes over de dag verdeeld. En toch wordt ik heel naar van dit allemaal bij elkaar. Verder hebben zowel mijn moeder en oma bekkeninstabiliteit gehad vroeger. Kan het hiermee iets te maken hebben?

  Miranda Lindenhoff, 03 april 2017

  Beste Nieuwemamax,

  Allereerst zou ik graag wat aanvullende dingen willen weten voordat ik je een goed advies en antwoord op je vragen kan geven.

  Hoe lang ben je op dit moment zwanger? Zijn er dingen die je hebt gedaan die de pijn rechts onder je rib en de last in je billen/bovenbenen zou kunnen verklaren (bv verkeerd getild, rare draai gemaakt of iets dergelijks)? Hoe lang is de kramp in je billen al aanwezig? Heb je nog normaal gevoel in je benen?En hoe gaat het op de dagen dat je niet aan het werk bent?

   

  Groeten,

  Miranda Lindenhoff

 • patr-1243981, 01 april 2017

  Bekken

  Hoi, Ik ben zwanger van me vierde kindje. Bij de eerdere zwangerschappen heb ik veel last gehad van me bekken. Bij de jongste ben ik al met 18 weken moeten stoppen met werken. Ik ben nu 16 weken en werk in de zorg. Dit valt me al heel zwaar en heb veel last van me bekken en heupen. Wat helpt het beste? Rust momenten zijn er in de ochtend helaas niet. Een bekken band kan ik die nu al gebruiken of is dit al erg vroeg? Wil proberen zo lang mogelijk door te werken want doe het werk heel graag. Groetjes Patricia

  Miranda Lindenhoff, 02 april 2017

  Hoi Patricia,

   

  Alleereerst gefeliciteerd met je vierde zwangerschap!

  Ik kan mij goed voorstellen dat je zo lang mogelijk door wilt blijven werken. Veelal zijn er per beroep een aantal aanpassingen mogelijk die er voor kunnen zorgen dat je zo lang mogelijk aan het werk kunt blijven. Hiervoor zou je je klachten met je baas bespreekbaar moeten maken en kijken welke aanpassingen er bij jou op werk mogelijk zijn.

  Een bekkenband zou ik je niet direct willen adviseren te gebruiken. Dit is een extern middel, die ondanks dat hij wel vaak wel een gevoel van meer stabiliteit geeft, het probleem niet oplost, maar vaak indirect verergering in de hand werkt. Dat betekent dat de klachten er zijn en blijven, maar je voor zover het lukt verbloemd met de bekkenband. Daarnaast heb je een grote kans dat je de band steeds vaker gaat dragen omdat je de spieren die je juist zouden moeten helpen de klachten te verminderen lui maakt om het maar zo te noemen waardoor de behoefte om de band te gaan dragen steeds groter wordt (lees uiteindelijk de hele dag ermee rond zult willen gaan lopen). Een bekkenband gebruiken wordt om deze reden alleen ingezet als uiterst redmiddel.

  Wat ik vermoed is dat de spieren rondom je bekken niet goed samenwerken waardoor je, naast het fysiek zware deel van je werk, te veel belasting hebt op je bekken en je rug waardoor je deze klachten hebt. Mogelijk dat deze klachten ook gepaard gaan met bekkenbodemproblemen (zoals incontinentie).

  Nu heb ik geen idee waar je woonachtig bent, maar als je in de buurt van Den Haag woont, waar ik werk, kan ik voor je kijken op welke wijze je de spieren weer op de juiste manier samen kunt gaan laten werken zodat je met zo min mogelijk klachten je resterende zwangerschap door kunt. Indien dit te ver is, kan het raadzaam zijn een bekkenoefentherapeut in de buurt te raadplegen om te kijken hoe je de klachten controleerbaar kunt houden.

  Heel veel succes en als je nog aanvullende of andere vragen hebt, dan hoor ik deze natuurlijk graag!

   

  Groeten,

   

  Miranda Lindenhoff

Pagina's