Profiel Mieke Cotterink

juni 2021: Wanneer kan ik mijn kind met een gerust hart in een boom laten klimmen?

Dit is voor elk kind anders. Het ene kind klimt in de hoogste boom als hij nog maar vier jaar oud is en de ander kijkt letterlijk tot zijn tiende jaar de kat uit de boom. Belangrijk, voor jou als ouder, is om je kind niet te vertellen hoe hoog hij  mag klimmen. Kinderen voelen zelf namelijk heel goed aan hoe hoog ze kunnen. Bij het klimmen in een boom, maar ook op een klimrek of een muurtje, is het belangrijk dat een kind er zelf op/in kan komen. Zo kan je kind namelijk ook weer zelfstandig naar beneden. Help je kind dus niet door hem ergens op te tillen. 

Handige basisregels om in een boom te klimmen
Geef je kind altijd de volgende basisregels mee om in een boom te klimmen:

 • Altijd met drie punten contact met de boom; twee voeten en één hand, of twee handen en één voet. 
 • Klim met de buik naar de stam toe. 
 • Als het geregend heeft eerst uittesten of de boom niet te glibberig is om in te klimmen.
 • Oefen het klimmen eerst laag bij de grond. Je kan hiervoor struiken of bomen met een lage takaanzet gebruiken. Een Haagbeuk is een goede, stevige klimboom. 

Lees hier meer over de voordelen van risicovol spelen voor kinderen.

 

mei 2021: Hoe zorg ik ervoor dat mijn kind minder vaak valt?

Ik snap dat het vervelend is, als je kind regelmatig valt en zich daardoor bezeert. Maar vallen hoort erbij! Het zou niet verstandig zijn om te proberen dit te voorkomen, want juist door je kind ruimte te geven om te ontdekken en te spelen, leren ze met risico’s om te gaan. En ja, dan vallen ze soms, maar dat is helemaal niet erg, negen van de tien keer loopt dit goed af.

Vallen kun je leren
Maar het gaat natuurlijk ook wel eens echt mis, een lelijke val op het hoofd of ernstige botbreuken wil iedere ouder voorkomen. Vaak is de oorzaak dat een kind zichzelf niet goed opvangt als het valt. In een reflex steken ze hun armen uit en vallen met hun hele gewicht op hun pols met een breuk tot gevolg. Maar vallen kun je leren! Uit onderzoek blijkt dat als kinderen leren vallen door middel van oefeningen en deze ook blijven herhalen, de kans op letsel met maar liefst 50% verminderd!

Spelenderwijs oefenen
Het veranderen van je (natuurlijke) reflexen doe je niet zomaar even, hiervoor moet je oefenen, oefenen en oefenen. Als ouder kun je je kind hierbij helpen. Door spelenderwijs simpele oefeningen te doen, is het voor je kind én jou hartstikke leuk om te leren vallen!

Wil je aan de slag? Dit zijn de oefeningen

april 2021: Wat moet ik doen als mijn kind iets heeft gegeten dat mogelijk giftig is?

Kleine kinderen zijn nieuwsgierig en gaan op onderzoek uit. Ze hebben geen benul van gevaar en stoppen alles in hun mond. En omdat ze klein zijn, is een kleine hoeveelheid gif soms al schadelijk. Een vieze smaak zorgt er trouwens niet voor dat kinderen iets niet opeten of drinken.

Niet alleen terpentine, bleekwater, medicijnen en insectenverdelgers zijn giftig. Ook lampenolie, sigaretten, allesreiniger, vaatwasblokjes en zelfs sterke drank, shampoo, vitaminepillen en planten.

Laat je kind nooit braken
Als je kind iets heeft ingeslikt dat mogelijk giftig is, bel dan altijd direct de huisarts. Laat je kind nooit braken. Bij braken kan een bijtende stof voor de tweede keer schade toebrengen aan de slokdarm en de mond. En als een giftige stof in de longen terecht komt, kan dat een chemische longontsteking veroorzaken.

Bewaar de verpakking
De huisarts zal vragen naar de stof die je kind binnen heeft gekregen, houd daarom de eventuele verpakking bij de hand. Probeer ook in te schatten hoeveel je kind binnen heeft gekregen en onthoudt het tijdstip waarop de vergiftiging plaatsvond. Heb je de indruk dat het zeer ernstig is, bel dan altijd 112.

Kijk hier voor meer informatie over het voorkomen van vergiftiging 

maart 2021: Wanneer kan ik mijn kind leren traplopen?

Zodra je kind zelfstandig en goed kan lopen, is het belangrijk om samen met je kind te oefenen met traplopen. Hoe pak je dat aan?

 • Laat je kind voor je uit, aan de brede kant van de trap, naar boven gaan.
 • Leer hem, zodra hij bij de leuning kan, om altijd met één hand de leuning vast te houden.
 • Ga voor je kind uit de trap af.
 • Laat kinderen niet alleen de trap op- en aflopen, wanneer ze dit nog niet goed gecoördineerd kunnen.
 • Zolang hij nog niet (goed) kan lopen, kan jouw kind zittend, trede voor trede de trap afschuiven.
 • En blijf het traplopen samen met je kind oefenen.

Het is ook een goed idee om stroeve bekleding of antislip-strips aan te brengen op de traptreden. Zorg daarnaast voor voldoende licht in het trappengat en laat geen spullen op de trap slingeren.

En als je als ouder je kleintje op de arm hebt, houd dan altijd een hand aan de leuning. Het lijkt allemaal zo simpel, maar uitglijden op de trap is zó gebeurd.

februari 2021: Mijn zoontje van 4 maanden slaapt heel onrustig, mag ik hem inbakeren?

Rond vier maanden beginnen de meeste baby's te rollen van rug naar buik. Om die reden wordt aangeraden om het inbakeren vanaf vier maanden af te bouwen en uiterlijk met zes maanden volledig te stoppen. Een ingebakerde baby die naar de buik is gerold, kan zijn armpjes niet gebruiken en is daardoor niet in staat terug te rollen. Dit kan gevaarlijk zijn. Nu nog starten met inbakeren is dus niet verstandig.

Wat kun je wel doen?
Probeer rust en regelmaat aan te brengen in jullie dagritme, zo weet je zoontje wat er komen gaat en dat alleen al maakt hem rustiger. Vermijdt ook teveel prikkels. Door teveel lawaai, teveel mensen, teveel uitstapjes kan een baby overprikkeld raken en zeer onrustig worden. Nu in coronatijd zal een teveel aan prikkels waarschijnlijk wel meevallen. Helaas zie je wel dat ouders soms gespannen zijn, ook dit heeft invloed op je baby. Probeer hier alert op te zijn.

Doe de slaaptest
Wil je meer weten over het veilig laten slapen van je baby, doe dan de slaaptest van VeiligheidNL.

december 2020: Ik vind die hete pannen en kommen met hete soep altijd zo eng met mijn kind aan de eettafel? Waar moet ik op letten?

De meeste verbrandingen bij jonge kinderen gebeuren in huis, terwijl je er zelf bij bent. Kinderen zijn nu eenmaal nieuwsgierig en razendsnel. Met een onverwachte beweging trekken ze zo een pan hete soep omver.

Brandwonden doen erg pijn en de littekens gaan in veel gevallen nooit meer weg. Het is dus van groot belang om je kind hiertegen te beschermen.

5 tips voor een veilig diner:

 • Ten eerste is het verstandig om geen tafelkleed te gebruiken. Je kind kan aan het tafelkleed trekken en trekt alles wat op tafel staat mee. Gebruik liever placemats.
 • Zorg er ook voor dat je je kind nooit op schoot neemt als je hete dranken of soep eet.
 • Bewaar hete dranken, zoals koffie en thee, in een goed afgesloten thermoskan. Ook bij het op tafel zetten van het eten kan het misgaan. Je moet er niet aan denken dat je struikelt over je kruipende kind, terwijl je met een hete pan jus van de keuken naar de eettafel loopt.
 • Zet je kind daarom altijd eerst in de kinderstoel en zet daarna de hete pannen op tafel. Zorg wel dat er iemand bij je kind aan tafel zit, terwijl jij heen en weer loopt.
 • En zet uiteraard alle hete pannen en kommen op veilige afstand van de grijpgrage handjes van je kind.

Met deze tips wens ik iedereen een gezellige en veilige decembermaand toe!

Wil je meer weten over waar je op kunt letten in de keuken? Kijk dan hier.

november 2020: Hoe weet ik of er gevaarlijke chemische stoffen in het speelgoed van mijn kind zitten?

In elk speelgoed zitten chemische stoffen, de meeste hiervan vormen geen risico voor de gezondheid van je kind. Echter, er is ook een kleine groep chemische stoffen in speelgoed, waar wel risico’s aan kleven. De belangrijkste voorbeelden hiervan zijn:

 • Weekmakers (ftalaten): Dit zijn chemische stoffen die plastic zacht maken.
 • Bisfenol A (BPA): Deze chemische stof kan in speelgoed en verf zitten.
 • Formaldehyde: Dit kan bijvoorbeeld in houten speelgoed zitten waarvan onderdelen aan elkaar gelijmd zijn.

Bestellen bij webshops buiten Europa? Let hierop
Binnen Europa moet speelgoed aan strenge (chemische) eisen voldoen. Bovengenoemde stoffen mogen niet of in zeer beperkte mate in speelgoed voorkomen. Koop je speelgoed online, weet dan dat webshops in de EU-lidstaten zich aan Europese regels moeten houden. Koop je via een webshop van buiten de EU-lidstaten dan zijn er andere eisen op het speelgoed van toepassing. Je weet dan niet hoe veilig het product is.

Lees de verpakking of gebruiksaanwijzing
Een ander belangrijk punt om op te letten is of het speelgoed dat je koopt, geschikt is voor de leeftijd van je kind. Dit staat altijd op de verpakking vermeld. Speelgoed voor baby’s moet namelijk aan andere eisen voldoen als het gaat om wat voor chemische stoffen erin mogen zitten en hoeveel, dan speelgoed voor kleuters. Gebruik een product daarom zoals het wordt beschreven in de gebruiksaanwijzing of op de verpakking.

Wil je weten of een bepaalde chemische stof in een product zit, omdat je kind daar bijvoorbeeld allergisch voor is? Vraag het na bij de producent.

Wil je meer weten? Kijk dan op Waarzitwatin?

oktober 2020: Oktober 2020: Hoe kan ik het beste een babybedje opmaken?

Zorg dat je het bedje kort en strak opmaakt en dat je baby het niet te warm heeft. Gebruik geen dekbed, babynestje, hoofdbeschermer of kussen tot een baby twee jaar is.

Zo maak je in 5 stappen het bedje van je baby veilig op:

 1. Leg eventueel een matrasbeschermer op de bedbodem om slijtage van het matras te voorkomen.
   
 2. Leg hier het matras op. Het matras moet stevig zijn, zodat je kind zich niet onder het matras kan wurmen. Daarnaast moet het matras vlak zijn en goed in het bedje passen.
   
 3. Gebruik een molton hoeslaken of onderlegger ter bescherming tegen transpiratievocht. Vouw dit strak om het matras heen en stop dit stevig in om te voorkomen dat er oppervlakteplooien ontstaan. Gebruik liever geen 'niet-waterdoorlatende molton'.

  Wil je dit toch? Leg het dan niet onder het hoofdje van je kind. Niet-ventilerend en/of isolerend materiaal kan bijdragen aan het ontstaan van oververhitting en kan ademhaling belemmeren.


   
 4. Leg hier vervolgens een (hoes)laken strak overheen.
   
 5. Gebruik een goed passende babyslaapzak. Een babyslaapzak is de veiligste optie zodra je baby beweeglijk wordt, dus als het zich gaat verplaatsen in bed. Vaak is dat al binnen een paar weken. Extra beddengoed is niet nodig.

  Wil je dat toch? Met een lakentje en deken maak je het bedje kort en strak op. Voetjes bijna tegen het voeteneinde en beddengoed tot de schouders. Laken en deken goed instoppen aan zijkanten en voeteneinde. Gebruik geen dekbed tot de leeftijd van twee jaar. Een deken in een dekbedhoes mag wel. Zorg er wel voor dat de deken goed in de dekbedhoes past en dat het geheel goed ingestopt kan worden.

Meer weten over het veilig laten slapen van je baby? Check De 4 van Veilig Slapen op Veiligheid.nl.

september 2020: Zijn schoonmaakmiddelen met een kindveilige sluiting 100% veilig voor mijn kind?

Schoonmaakmiddelen, zoals allesreiniger en bleekmiddel, zitten vaak in flessen met een opvallende kleur, bijvoorbeeld geel of roze. Dat maakt de flessen aantrekkelijk voor jonge kinderen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen soms zelfs eerder op een fles bleekmiddel afgaan dan op een stuk speelgoed.

Uit cijfers van VeiligheidNL blijkt dat bij meer dan de helft van alle opnames in een ziekenhuis door vergiftiging, kinderen van een en twee jaar het slachtoffer zijn. Verreweg de meeste vergiftigingsongevallen bij jonge kinderen gebeuren in en om het huis waar ze wonen.

Om ervoor te zorgen dat een kind de dop van een fles met gevaarlijke inhoud niet zomaar open kan krijgen, zit er vaak een kindveilige sluiting op. Bij een kindveilige dop zijn twee handelingen tegelijkertijd nodig om de dop los te draaien. Vaak gaat het om een combinatie van indrukken en draaien. Deze handeling is lastig voor een kind, maar ... niet onmogelijk!

Wel of niet 100% veilig?
Het antwoord is dus ‘Nee, een kindveilige sluiting is niet 100% veilig!’. Het geeft wel enige bescherming, want het zorgt er wel voor dat het langer duurt voordat ze de fles eventueel open krijgen.
Let dus goed op: berg schoonmaakmiddelen met een kindveilige sluiting buiten het bereik van jonge kinderen goed op.

Meer weten? Voorkom vergiftiging in huis met deze tips.

augustus 2020: Wat doe ik als anderen tegen mij zeggen dat het onverantwoord is dat ik mijn kind risicovol laat spelen?

Het komt voor dat anderen het openlijk afkeuren als ze zien dat je je kind iets risicovols laat doen. Dat komt doordat de heersende gedachte is dat je kinderen moet beschermen tegen risico’s. Toch blijkt uit onderzoek dat best veel ouders wel positief zijn over risicovol spelen en de voordelen ervan begrijpen.

Het helpt als je met anderen mensen bespreekt dat je risicovol spelen van je kind wilt stimuleren. Het zal je verbazen hoeveel mensen het toch met je eens zullen zijn. En geef samen met anderen die er net zo over denken als jij het goede voorbeeld, grote kans dat je ook anderen over de streep krijgt.

Voordelen van risicovol spelen
Kinderen ruimte geven om te leren omgaan met risico’s is zo belangrijk, ga daar vooral mee door! Natuurlijk moet je kinderen beschermen tegen onaanvaardbare risico’s, maar een bult of een schaafwond is vaak helemaal niet erg. Sterker nog, er zitten de volgende voordelen aan:

 • Een positieve invloed op fysieke gezondheid
 • Het vergroot zelfvertrouwen, zelfredzaamheid en doorzettingsvermogen
 • Het vergroot sociale vaardigheden

Benieuwd naar spel-suggesties voor risicovol spelen? Kijk dan hier.

Pagina's