Profiel Mieke Cotterink

februari 2021: Mijn zoontje van 4 maanden slaapt heel onrustig, mag ik hem inbakeren?

Rond vier maanden beginnen de meeste baby's te rollen van rug naar buik. Om die reden wordt aangeraden om het inbakeren vanaf vier maanden af te bouwen en uiterlijk met zes maanden volledig te stoppen. Een ingebakerde baby die naar de buik is gerold, kan zijn armpjes niet gebruiken en is daardoor niet in staat terug te rollen. Dit kan gevaarlijk zijn. Nu nog starten met inbakeren is dus niet verstandig.

Wat kun je wel doen?
Probeer rust en regelmaat aan te brengen in jullie dagritme, zo weet je zoontje wat er komen gaat en dat alleen al maakt hem rustiger. Vermijdt ook teveel prikkels. Door teveel lawaai, teveel mensen, teveel uitstapjes kan een baby overprikkeld raken en zeer onrustig worden. Nu in coronatijd zal een teveel aan prikkels waarschijnlijk wel meevallen. Helaas zie je wel dat ouders soms gespannen zijn, ook dit heeft invloed op je baby. Probeer hier alert op te zijn.

Doe de slaaptest
Wil je meer weten over het veilig laten slapen van je baby, doe dan de slaaptest van VeiligheidNL.

december 2020: Ik vind die hete pannen en kommen met hete soep altijd zo eng met mijn kind aan de eettafel? Waar moet ik op letten?

De meeste verbrandingen bij jonge kinderen gebeuren in huis, terwijl je er zelf bij bent. Kinderen zijn nu eenmaal nieuwsgierig en razendsnel. Met een onverwachte beweging trekken ze zo een pan hete soep omver.

Brandwonden doen erg pijn en de littekens gaan in veel gevallen nooit meer weg. Het is dus van groot belang om je kind hiertegen te beschermen.

5 tips voor een veilig diner:

 • Ten eerste is het verstandig om geen tafelkleed te gebruiken. Je kind kan aan het tafelkleed trekken en trekt alles wat op tafel staat mee. Gebruik liever placemats.
 • Zorg er ook voor dat je je kind nooit op schoot neemt als je hete dranken of soep eet.
 • Bewaar hete dranken, zoals koffie en thee, in een goed afgesloten thermoskan. Ook bij het op tafel zetten van het eten kan het misgaan. Je moet er niet aan denken dat je struikelt over je kruipende kind, terwijl je met een hete pan jus van de keuken naar de eettafel loopt.
 • Zet je kind daarom altijd eerst in de kinderstoel en zet daarna de hete pannen op tafel. Zorg wel dat er iemand bij je kind aan tafel zit, terwijl jij heen en weer loopt.
 • En zet uiteraard alle hete pannen en kommen op veilige afstand van de grijpgrage handjes van je kind.

Met deze tips wens ik iedereen een gezellige en veilige decembermaand toe!

Wil je meer weten over waar je op kunt letten in de keuken? Kijk dan hier.

november 2020: Hoe weet ik of er gevaarlijke chemische stoffen in het speelgoed van mijn kind zitten?

In elk speelgoed zitten chemische stoffen, de meeste hiervan vormen geen risico voor de gezondheid van je kind. Echter, er is ook een kleine groep chemische stoffen in speelgoed, waar wel risico’s aan kleven. De belangrijkste voorbeelden hiervan zijn:

 • Weekmakers (ftalaten): Dit zijn chemische stoffen die plastic zacht maken.
 • Bisfenol A (BPA): Deze chemische stof kan in speelgoed en verf zitten.
 • Formaldehyde: Dit kan bijvoorbeeld in houten speelgoed zitten waarvan onderdelen aan elkaar gelijmd zijn.

Bestellen bij webshops buiten Europa? Let hierop
Binnen Europa moet speelgoed aan strenge (chemische) eisen voldoen. Bovengenoemde stoffen mogen niet of in zeer beperkte mate in speelgoed voorkomen. Koop je speelgoed online, weet dan dat webshops in de EU-lidstaten zich aan Europese regels moeten houden. Koop je via een webshop van buiten de EU-lidstaten dan zijn er andere eisen op het speelgoed van toepassing. Je weet dan niet hoe veilig het product is.

Lees de verpakking of gebruiksaanwijzing
Een ander belangrijk punt om op te letten is of het speelgoed dat je koopt, geschikt is voor de leeftijd van je kind. Dit staat altijd op de verpakking vermeld. Speelgoed voor baby’s moet namelijk aan andere eisen voldoen als het gaat om wat voor chemische stoffen erin mogen zitten en hoeveel, dan speelgoed voor kleuters. Gebruik een product daarom zoals het wordt beschreven in de gebruiksaanwijzing of op de verpakking.

Wil je weten of een bepaalde chemische stof in een product zit, omdat je kind daar bijvoorbeeld allergisch voor is? Vraag het na bij de producent.

Wil je meer weten? Kijk dan op Waarzitwatin?

oktober 2020: Oktober 2020: Hoe kan ik het beste een babybedje opmaken?

Zorg dat je het bedje kort en strak opmaakt en dat je baby het niet te warm heeft. Gebruik geen dekbed, babynestje, hoofdbeschermer of kussen tot een baby twee jaar is.

Zo maak je in 5 stappen het bedje van je baby veilig op:

 1. Leg eventueel een matrasbeschermer op de bedbodem om slijtage van het matras te voorkomen.
   
 2. Leg hier het matras op. Het matras moet stevig zijn, zodat je kind zich niet onder het matras kan wurmen. Daarnaast moet het matras vlak zijn en goed in het bedje passen.
   
 3. Gebruik een molton hoeslaken of onderlegger ter bescherming tegen transpiratievocht. Vouw dit strak om het matras heen en stop dit stevig in om te voorkomen dat er oppervlakteplooien ontstaan. Gebruik liever geen 'niet-waterdoorlatende molton'.

  Wil je dit toch? Leg het dan niet onder het hoofdje van je kind. Niet-ventilerend en/of isolerend materiaal kan bijdragen aan het ontstaan van oververhitting en kan ademhaling belemmeren.


   
 4. Leg hier vervolgens een (hoes)laken strak overheen.
   
 5. Gebruik een goed passende babyslaapzak. Een babyslaapzak is de veiligste optie zodra je baby beweeglijk wordt, dus als het zich gaat verplaatsen in bed. Vaak is dat al binnen een paar weken. Extra beddengoed is niet nodig.

  Wil je dat toch? Met een lakentje en deken maak je het bedje kort en strak op. Voetjes bijna tegen het voeteneinde en beddengoed tot de schouders. Laken en deken goed instoppen aan zijkanten en voeteneinde. Gebruik geen dekbed tot de leeftijd van twee jaar. Een deken in een dekbedhoes mag wel. Zorg er wel voor dat de deken goed in de dekbedhoes past en dat het geheel goed ingestopt kan worden.

Meer weten over het veilig laten slapen van je baby? Check De 4 van Veilig Slapen op Veiligheid.nl.

september 2020: Zijn schoonmaakmiddelen met een kindveilige sluiting 100% veilig voor mijn kind?

Schoonmaakmiddelen, zoals allesreiniger en bleekmiddel, zitten vaak in flessen met een opvallende kleur, bijvoorbeeld geel of roze. Dat maakt de flessen aantrekkelijk voor jonge kinderen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen soms zelfs eerder op een fles bleekmiddel afgaan dan op een stuk speelgoed.

Uit cijfers van VeiligheidNL blijkt dat bij meer dan de helft van alle opnames in een ziekenhuis door vergiftiging, kinderen van een en twee jaar het slachtoffer zijn. Verreweg de meeste vergiftigingsongevallen bij jonge kinderen gebeuren in en om het huis waar ze wonen.

Om ervoor te zorgen dat een kind de dop van een fles met gevaarlijke inhoud niet zomaar open kan krijgen, zit er vaak een kindveilige sluiting op. Bij een kindveilige dop zijn twee handelingen tegelijkertijd nodig om de dop los te draaien. Vaak gaat het om een combinatie van indrukken en draaien. Deze handeling is lastig voor een kind, maar ... niet onmogelijk!

Wel of niet 100% veilig?
Het antwoord is dus ‘Nee, een kindveilige sluiting is niet 100% veilig!’. Het geeft wel enige bescherming, want het zorgt er wel voor dat het langer duurt voordat ze de fles eventueel open krijgen.
Let dus goed op: berg schoonmaakmiddelen met een kindveilige sluiting buiten het bereik van jonge kinderen goed op.

Meer weten? Voorkom vergiftiging in huis met deze tips.

augustus 2020: Wat doe ik als anderen tegen mij zeggen dat het onverantwoord is dat ik mijn kind risicovol laat spelen?

Het komt voor dat anderen het openlijk afkeuren als ze zien dat je je kind iets risicovols laat doen. Dat komt doordat de heersende gedachte is dat je kinderen moet beschermen tegen risico’s. Toch blijkt uit onderzoek dat best veel ouders wel positief zijn over risicovol spelen en de voordelen ervan begrijpen.

Het helpt als je met anderen mensen bespreekt dat je risicovol spelen van je kind wilt stimuleren. Het zal je verbazen hoeveel mensen het toch met je eens zullen zijn. En geef samen met anderen die er net zo over denken als jij het goede voorbeeld, grote kans dat je ook anderen over de streep krijgt.

Voordelen van risicovol spelen
Kinderen ruimte geven om te leren omgaan met risico’s is zo belangrijk, ga daar vooral mee door! Natuurlijk moet je kinderen beschermen tegen onaanvaardbare risico’s, maar een bult of een schaafwond is vaak helemaal niet erg. Sterker nog, er zitten de volgende voordelen aan:

 • Een positieve invloed op fysieke gezondheid
 • Het vergroot zelfvertrouwen, zelfredzaamheid en doorzettingsvermogen
 • Het vergroot sociale vaardigheden

Benieuwd naar spel-suggesties voor risicovol spelen? Kijk dan hier.

juli 2020: Op vakantie met de auto én twee kleine kinderen, waar houd ik rekening mee?

Onderweg zijn er een aantal dingen om extra op te letten: een veilige zitplaats, reistijd en pauze, temperatuur en veilig inpakken van de auto.

 • Zorg dat je kinderen een prettige, veilige zitplaats hebben, met een babyautostoel voor de kleinste en een kinderautostoel voor een peuter/kleuter. Zet de stoelen goed vast volgens de gebruiksaanwijzing.
 • Voor niemand is het prettig om lang in één houding te zitten. Neem daarom voldoende pauze onderweg, zeker om de 2 uur een pauze van minimaal 15 minuten. Haal daarbij beide kinderen uit de autostoelen, zodat ook zij even lekker kunnen bewegen. Sla geen pauzes over om verloren tijd door bijvoorbeeld files in te halen.
 • Laat kinderen goed drinken als het warm is in de auto.
 • Laat kinderen (thuis en op vakantie) nooit alleen achter in de auto, ook niet als ze slapen. Een auto werkt als een broeikas; terwijl het buiten niet heel warm is, stijgt de temperatuur in een geparkeerde auto snel in de zon.
 • Stop zware spullen altijd in de kofferbak. En zorg dat er geen spullen los op de hoedenplank liggen. Deze kunnen in geval van een ongeluk of bij hard remmen naar voren schieten. Bevestig daarom ook een dvd-speler stevig aan de hoofdsteun van de voorstoelen.

Wil je meer lezen over het veilig vervoeren van je kinderen in de auto? En benieuwd hoe je ze entertaint tijdens een lange rit in de auto? Lees er alles over in ons online magazine.

juni 2020: Mijn kleuter mee achter op de fiets: waar moet ik op letten?

Het allerbelangrijkste waar je op moet letten, is dat de voeten van je kind niet tussen de spaken kunnen komen. Ik verbaas me elk jaar weer over het hoge aantal kleuters dat op de Eerste Hulp belandt met nare verwondingen (zelfs botbreuken), nadat hun voet vast is komen te zitten tussen de spaken.

De oplossing
De oplossing is heel simpel: zorg voor goede spaakafscherming. Als je een nieuw fietszitje gaat kopen, zul je zien dat spaakafscherming bij de meeste nieuwe fietszitjes deel uitmaakt van het zitje. De voetsteuntjes zitten dan met een grote kunststof plaat aan het stoeltje vast. Je hoeft dan alleen het zitje te bevestigen op de fiets en klaar ben je.

Tweedehands fietszitje?
Overweeg je om een tweedehands fietszitje aan te schaffen? Controleer dan of het zitje spaakafscherming heeft of niet. Als het zitje wat ouder is, zitten er waarschijnlijk alleen van die kleine voetenbakjes op. In dat geval is het verstandig om een scherm van hard plastic te bevestigen tussen het voetensteuntje en het wiel. Jasbeschermers of alleen voetriempjes bieden onvoldoende bescherming tegen spaakbeknelling.

Lees hier meer tips en adviezen van VeiligheidNL over veilig fietsen met je kind

mei 2020: Mijn dochter wil graag skates of rolschaatsen, is het verstandig om een set beschermers aan te schaffen?

Skates, rolschaatsen, skateboards en steps zijn heel populair. In deze coronatijd zie je ze overal. Helaas horen ook valpartijen bij dit speelgoed. Ik krijg vaak de vraag of kniebeschermers echt nodig zijn en of kinderen een helm moeten dragen? Het antwoord is: JA!

Bijna alle letsels met speelgoed op wieltjes zijn het gevolg van een val. Kinderen moeten zelf hun evenwicht zoeken en daarom is de kans op vallen groot. Je beschermt je kinderen het beste door te zorgen dat ze tijdens het skaten en skateboarden goed passende beschermingsmiddelen dragen.

Tips die je kind beschermen
Hieronder lees je hoe je skatende en steppende kind kunt beschermen:

 • Zorg dat je kinderen altijd bescherming dragen: knie-, pols- en elleboogbeschermers en een helm.
 • Leer je kids hoe ze moeten remmen en vallen. Oefen samen met je kind of volg bijvoorbeeld een skatetraining (is nu lastig i.v.m. coronamaatregelen).
 • Laat je kinderen nooit op het fietspad, de straat skaten of steppen, maar altijd op de stoep. Ga samen op zoek naar goede speelplekken met een gladde ondergrond en zonder verkeer.
 • Laat je kinderen niet skaten als het buiten nat is of als het regent, de kleine wieltjes glijden dan weg.
 • Let er bij een step op dat er geen uitstekende onderdelen zijn, bijvoorbeeld hulpstukken ten behoeve van het inklapmechanisme. Verwijder deze of scherm ze af.

Lees hier meer tips en adviezen van VeiligheidNL over buiten spelen

 

april 2020: We overwegen om een tuintrampoline te kopen, waar moeten we op letten?

Trampolinespringen is heel leuk, maar niet zonder gevaar. Als je besluit om voor je kinderen een trampoline aan te schaffen, zijn er twee belangrijke dingen waarop je kunt letten.

Voorkom vallen
Veel kinderen die op de spoedeisende hulp komen, zijn van de trampoline afgevallen. Een groot formaat trampoline staat op hoge poten en als een kind dan hoog springt en ernaast valt, maken ze een enorme smak. Daarom is het belangrijk om de trampoline in te graven als dit mogelijk is, daarmee maak je het springvlak gelijk aan het niveau van de grond. Als ingraven niet kan, bevestig dan een veiligheidsnet rondom de trampoline, dat maakt de kans dat je kind ervan afvalt aanzienlijk kleiner.

Wees alert
Een ander belangrijk punt is het springen met meerdere kinderen tegelijk. Hoe meer kinderen er op de trampoline springen, hoe groter de kans op ongelukken. Laat kinderen daarom om de beurt springen. En zorg dat je de boel in de gaten houdt tijdens het springen.

Lees hier meer tips en adviezen van VeiligheidNL over buiten spelen

Pagina's