Profiel Mieke Cotterink

maart 2020: Mag ik een deken in een dekbedhoes doen voor mijn baby van drie maanden?

Een dunne deken in een dekbedhoes mag. Belangrijk is wel dat het formaat van de deken passend is voor de hoes, zodat er niet een deel dubbelgevouwen hoeft te worden. Verder gelden de gebruikelijke adviezen: maak het bedje kort op (voetjes bijna tegen het voeteneind) en stop het beddengoed aan het voeteneind en de zijkanten stevig in.

Meest veilig: babyslaapzak
Het meest veilige advies is echter om een baby te laten slapen in een babyslaapzak. In de winter gebruik je een gewatteerde slaapzak met mouwen en in de zomer een dunnere variant zonder mouwen. Extra beddengoed is dan niet nodig. In een slaapzak ligt je baby nooit bloot en het kan ook niet onder het beddengoed raken. Ook vertraagd een slaapzak het moment van omrollen, dat is een bijkomend voordeel!

Wil jij weten of jouw kind veilig slaapt? Doe de slaaptest van VeiligheidNL. 

februari 2020: Een babyhangmatje voor in de box, waarop moet ik letten?

De meeste baby's vinden het heerlijk om in een hangmatje te liggen. Een geborgen plekje om al dan niet wiegend even te rusten. Let er bij de aanschaf van een hangmatje op dat het gemaakt is van dicht geweven stof, dus geen net-constructie. Daar kan een kind verstrikt in raken. Let ook op het maximale gewicht dat de hangmat kan dragen en op het bevestigingsmechanisme. Dit moet solide zijn en niet eenvoudig los kunnen raken.

Zorg er bij de bevestiging van de hangmat voor dat deze niet te slap, maar ook niet te strak gespannen is. Bij een te strak gespannen hangmatje bestaat het gevaar dat je baby over de rand rolt. En als de spanning te slap is, ligt je baby te diep in de hangmat en kan het gezichtje bedekt worden door de stof. 

Houd altijd toezicht als je baby in de hangmat ligt. En zorg dat je erbij bent als andere kinderen bij de hangmat zijn. Let er op dat ze niet aan de zijkant gaan hangen als ze nieuwsgierig over het randje willen kijken, want dan kan de hangmat kantelen.

Gebruik de hangmat niet te lang, voor de motorische ontwikkeling is het belangrijk dat een baby vrij kan bewegen. En, heel belangrijk: gebruik de hangmat niet als slaapplaats.

Meer informatie over veilig opgroeien? Kijk dan hier.

december 2019: 'Ik vind die hete pannen en kommen met hete soep altijd zo eng met mijn kind aan tafel. Waar moet ik op letten?'

De meeste verbrandingen bij jonge kinderen gebeuren in huis, terwijl je er zelf bij bent. Kinderen zijn nu eenmaal nieuwsgierig en razendsnel. Met een onverwachte beweging trekken ze zo een kom hete soep omver. Brandwonden doen erg pijn en de littekens gaan in veel gevallen nooit meer weg. Het is dus van groot belang om je kind hiertegen te beschermen.

Handige tips

 • Ten eerste is het verstandig om geen tafelkleed te gebruiken. Je kind kan aan het tafelkleed trekken en trekt alles wat op tafel staat mee. Gebruik liever placemats.
   
 • Zorg er ook voor dat je je kind nooit op schoot neemt als je hete dranken of soep eet. En bewaar hete dranken, zoals koffie en thee, in een goed afgesloten thermoskan. 
   
 • Ook bij het op tafel zetten van het eten kan het misgaan. Je moet er niet aan denken dat je struikelt over je kruipende kind, terwijl je met een hete pan jus van de keuken naar de eettafel loopt. Zet je kind daarom altijd eerst in de kinderstoel en zet daarna de hete pannen op tafel.
   
 • Zorg wel dat er iemand bij je kind aan tafel zit, terwijl jij heen en weer loopt.
   
 • En zet uiteraard alle hete pannen en kommen op veilige afstand van de grijpgrage handjes van je kind!

Meer tips over een veilig huis? Kijk dan hier.

november 2019: Waarom wordt een dekbedje afgeraden voor baby’s?

De voornaamste reden is dat een dekbed veel te warm is voor baby’s. Een dekbed bestaat namelijk uit een tijk met daarin een laag vulling. Het dekbed wordt vervolgens in een dekbedhoes gestopt, en dat maakt dat het dekbed in totaal uit 5 lagen bestaat: namelijk de eerste laag van de dekbedhoes, de eerste laag van de tijk, de vulling van het dekbed, de tweede laag tijk en tenslotte de tweede laag dekbedhoes. Zoveel lagen maakt een dekbed veel te warm. En aangezien het te warm toedekken een risicofactor is voor wiegendood, raden we het gebruik van een dekbed af.

Daarnaast is een dekbed een losliggend stuk beddengoed, het is door de afmeting lastig in te stoppen aan de zijkanten. Daardoor kan een kind gemakkelijker onder het beddengoed terechtkomen, waardoor het niet goed kan ademhalen.

Vanaf de leeftijd van 2 jaar is het wiegendood-risico geweken en kun je je kind met een gerust hart onder een dekbed laten slapen.

Wil je weten hoe baby’s veilig slapen? Kijk dan hier.

oktober 2019: Klopt het dat het beter is om een dikke winterjas van je kind uit te doen in de auto?

Ja. De gordel van het autostoeltje moet strak aangetrokken zijn (maximaal 2 vingers ruimte). Een dikke jas wordt bij een botsing totaal platgedrukt en dan zit de gordel ineens veel te ruim! Het is dus beter om de winterjas van je kind tijdens de rit uit te trekken. Is het koud in de auto, leg dan een dekentje over je kind, nadat je de riem hebt strak getrokken.

Wil je meer weten over het veilig vervoeren van je kind in de auto? Kijk dan hier.

september 2019: Als mijn kind in een babyslaapzak slaapt, is een deken dan nog nodig?

Zodra je baby beweeglijk wordt, meestal al na een paar weken, is het advies om een babyslaapzakje te gebruiken. Babyslaapzakken zijn verkrijgbaar in diverse maten en diktes. Ook zijn ze er met lange mouwen en zonder mouwen. Afhankelijk van het seizoen en de temperatuur in de slaapkamer, kies je een geschikte slaapzak die je kind goed past.

Het is niet nodig om je baby extra toe te dekken met een laken en een deken. Sterker nog, het is zelfs beter om het niet te doen. Wat je wilt voorkomen, is dat je baby onder de deken terecht komt en daardoor minder goed kan ademen. Als je baby in een slaapzak slaapt, is het onmogelijk om onder het beddengoed te komen. Heel veilig dus!

Het nekje van je baby is een goede graadmeter om te checken of hij/zij het lekker warm heeft. Voelt het nekje koud of juist te warm aan, pas dan de dikte van de slaapzak aan, of trek je baby een andere pyama aan.

Wil je weten hoe veilig baby’s slapen? Kijk dan hier

augustus 2019: Wat zijn de verschillen tussen Isofix en i-Size?

Isofix is een systeem waarmee autostoeltjes op gemakkelijke wijze in de auto bevestigd kunnen worden. De bevestiging gaat zonder gebruik van de autogordel. Als je Isofix hebt, zitten er tussen de rugleuning en de zitting van je auto twee Isofix bevestigingspunten. Daar klik je de haken van jouw Isofix-autostoel of onderstel (base) in. 

Norm voor autostoeltjes
i-Size hoort bij de nieuwe norm voor autostoeltjes en maakt het gemakkelijker om het Isofix-systeem te gebruiken. Sinds juli 2013 is  er een nieuwe norm waar autostoeltjes aan moeten voldoen, de R129 - ook wel i-Size genoemd. 
Zie je op je autostoeltje de term ‘i-Size’ staan of zie je het i-Size logo? Dan betekent dit dat je het autostoeltje altijd kan bevestigen met het Isofix-systeem. Bij auto’s vanaf bouwjaar 2016 zie je ook een i-Size logo op de zitplaats. Je weet daardoor dat je i-Size autostoel altijd past op de zitplaats in de auto met i-Size logo. Heb je een oudere auto, die wel het Isofix-systeem heeft, maar nog geen i-Size zitplaats? Dan passen de meeste i-Size autostoeltjes ook al in je auto. Voor de zekerheid moet je dan nog wel even de handleiding van je auto checken of het stoeltje past.

i-Size maakt het ons dus gemakkelijker om het Isofix-systeem te kunnen gebruiken. Je hoeft niet meer alle handleidingen na te gaan of je autostoeltje met Isofix wel in jouw specifieke auto past.

Tip: bekijk dit filmpje om te zien hoe je je autostoel goed vastzet met Isofix.

juli 2019: Waar moet ik op letten als ik met mijn kind naar het strand ga?

Voor veel kleintjes betekent een stranddag maar één ding: feest! Zand, water en heel veel ruimte. Heerlijk om lekker te rennen, rollen in het zand, spetteren, knoeien, kliederen: het mag ineens allemaal. Met zulke dolenthousiaste peuters en kleuters is het zaak om extra goed op te letten.
 

Tips voor ouders

* Bekijk goed de informatieborden en -vlaggen bij de strandopgang over het stuk strand waar je wilt gaan zitten. De gevaren en verboden kunnen per stukje strand (en zee) verschillen.
* Laat je kind in zee geen zwemvleugels of andere opblaasbare drijfhulpmiddelen dragen of blijf erbij. Een kind dat even contact met de bodem verliest, kan eenvoudig meegevoerd worden door wind en stroming.
* Laat een kind nooit spelen in water dat dieper is dan (kinder)heuphoogte. Zet ze bij voorkeur in een zwinnetje (ondergelopen kuil tussen zandbanken).
* Houd voortdurend zelf toezicht op je kind en laat je niet afleiden.
* Houd rekening met snel opkomend water.
* Zorg dat je kinderen weten waar je zit en doe ze een polsbandje om met je telefoonnummer.
* Bescherm kinderen extra goed tegen zonverbranding. Dat voorkomt veel ellende op latere leeftijd.
 

Wil je weten of jouw kind veilig is in de buurt van water? Doe de check van VeiligheidNL.

juni 2019: Mijn dochtertje maakt graag zelf slijm. Kan dat eigenlijk kwaad?

Op internet vind je veel en verschillende recepten voor het zelf maken van slijm. Veel van de benodigde producten heb je vaak al in huis. In sommige recepten staat dat je ook borax kunt gebruiken. Borax zit in sommige lenzenvloeistoffen. Veel mensen weten alleen niet dat het gebruik van borax schadelijk kan zijn voor de voortplanting.

Lenzenvloeistof met een kleine hoeveelheid borax erin is veilig Veilig betekent dat er geen schadelijke effecten op de gezondheid door het gebruik van producten (met daarin chemische stoffen) te verwachten zijn. De uitspraak over ‘veilig’ gaat uit van normaal gebruik door een gemiddelde Nederlander.te gebruiken als je het product gebruikt waarvoor het bedoeld is, namelijk voor het inzetten, schoonmaken en bewaren van lenzen. Wanneer je lenzenvloeistof met borax gebruikt voor het maken van slijm gebruik je het product dus niet waarvoor het bedoeld is. Dan is het niet zeker of het product veilig is. Hoewel je geen acute gezondheidsklachten krijgt van het spelen met slijm waarin borax zit, is het niet verstandig om kinderen met zelfgemaakt slijm met borax te laten spelen.

Op de nieuwe website waarzitwatin.nl lees je welke chemische stoffen in consumentenproducten zitten. Bijvoorbeeld in babyflessen, speentjes, luiers en speelzand. Aan de hand van deze informatie kan je zelf een bewuste keuze maken of je een product gebruikt of liever voor een alternatief kiest. Benieuwd hoe je op een veilige manier zelf slijm kunt maken? Klik dan hier.

mei 2019: Extra matrasje in het campingbed. Is dit veilig?

Die dunne matrasjes van een campingbed zijn een doorn in het oog van veel ouders. Ze zijn bang dat hun kind hier niet lekker op ligt en daardoor niet goed slaapt. Fabrikanten springen daar handig op in door zelfs speciale, extra matrasjes te leveren voor in het campingbed. Het lijkt comfortabeler voor je kind om er dan maar een extra matras bovenop te leggen. Dit is absoluut niet veilig. Ook niet de matrassen die er speciaal voor bedoeld zijn!

Bij gebruik van een extra matras ontstaat namelijk het risico dat je baby tussen het matras en de flexibele zijwand van het bedje terechtkomt en hierdoor niet goed kan ademhalen. Die flexibele zijwand is precies de reden waarom campingbedmatrasjes zo dun zijn: hierop kan je kind in zijn slaap nóg zo wiebelen en draaien, maar loopt hij geen gevaar dat hij tussen matras en wand terechtkomt.

Controleer vóór elk gebruik (elk kinderslaapje) de vergrendeling door stevig op het campingbed te duwen. Ook als de vergrendeling heeft geklikt. Tot slot: gebruik het campingbedje niet als permanente slaapplaats.

Meer handige koop- & gebruiktips voor het campingbedje

Pagina's