Profiel Mieke Cotterink

juli 2019: Waar moet ik op letten als ik met mijn kind naar het strand ga?

Voor veel kleintjes betekent een stranddag maar één ding: feest! Zand, water en heel veel ruimte. Heerlijk om lekker te rennen, rollen in het zand, spetteren, knoeien, kliederen: het mag ineens allemaal. Met zulke dolenthousiaste peuters en kleuters is het zaak om extra goed op te letten.
 

Tips voor ouders

* Bekijk goed de informatieborden en -vlaggen bij de strandopgang over het stuk strand waar je wilt gaan zitten. De gevaren en verboden kunnen per stukje strand (en zee) verschillen.
* Laat je kind in zee geen zwemvleugels of andere opblaasbare drijfhulpmiddelen dragen of blijf erbij. Een kind dat even contact met de bodem verliest, kan eenvoudig meegevoerd worden door wind en stroming.
* Laat een kind nooit spelen in water dat dieper is dan (kinder)heuphoogte. Zet ze bij voorkeur in een zwinnetje (ondergelopen kuil tussen zandbanken).
* Houd voortdurend zelf toezicht op je kind en laat je niet afleiden.
* Houd rekening met snel opkomend water.
* Zorg dat je kinderen weten waar je zit en doe ze een polsbandje om met je telefoonnummer.
* Bescherm kinderen extra goed tegen zonverbranding. Dat voorkomt veel ellende op latere leeftijd.
 

Wil je weten of jouw kind veilig is in de buurt van water? Doe de check van VeiligheidNL.

juni 2019: Mijn dochtertje maakt graag zelf slijm. Kan dat eigenlijk kwaad?

Op internet vind je veel en verschillende recepten voor het zelf maken van slijm. Veel van de benodigde producten heb je vaak al in huis. In sommige recepten staat dat je ook borax kunt gebruiken. Borax zit in sommige lenzenvloeistoffen. Veel mensen weten alleen niet dat het gebruik van borax schadelijk kan zijn voor de voortplanting.

Lenzenvloeistof met een kleine hoeveelheid borax erin is veilig Veilig betekent dat er geen schadelijke effecten op de gezondheid door het gebruik van producten (met daarin chemische stoffen) te verwachten zijn. De uitspraak over ‘veilig’ gaat uit van normaal gebruik door een gemiddelde Nederlander.te gebruiken als je het product gebruikt waarvoor het bedoeld is, namelijk voor het inzetten, schoonmaken en bewaren van lenzen. Wanneer je lenzenvloeistof met borax gebruikt voor het maken van slijm gebruik je het product dus niet waarvoor het bedoeld is. Dan is het niet zeker of het product veilig is. Hoewel je geen acute gezondheidsklachten krijgt van het spelen met slijm waarin borax zit, is het niet verstandig om kinderen met zelfgemaakt slijm met borax te laten spelen.

Op de nieuwe website waarzitwatin.nl lees je welke chemische stoffen in consumentenproducten zitten. Bijvoorbeeld in babyflessen, speentjes, luiers en speelzand. Aan de hand van deze informatie kan je zelf een bewuste keuze maken of je een product gebruikt of liever voor een alternatief kiest. Benieuwd hoe je op een veilige manier zelf slijm kunt maken? Klik dan hier.

mei 2019: Extra matrasje in het campingbed. Is dit veilig?

Die dunne matrasjes van een campingbed zijn een doorn in het oog van veel ouders. Ze zijn bang dat hun kind hier niet lekker op ligt en daardoor niet goed slaapt. Fabrikanten springen daar handig op in door zelfs speciale, extra matrasjes te leveren voor in het campingbed. Het lijkt comfortabeler voor je kind om er dan maar een extra matras bovenop te leggen. Dit is absoluut niet veilig. Ook niet de matrassen die er speciaal voor bedoeld zijn!

Bij gebruik van een extra matras ontstaat namelijk het risico dat je baby tussen het matras en de flexibele zijwand van het bedje terechtkomt en hierdoor niet goed kan ademhalen. Die flexibele zijwand is precies de reden waarom campingbedmatrasjes zo dun zijn: hierop kan je kind in zijn slaap nóg zo wiebelen en draaien, maar loopt hij geen gevaar dat hij tussen matras en wand terechtkomt.

Controleer vóór elk gebruik (elk kinderslaapje) de vergrendeling door stevig op het campingbed te duwen. Ook als de vergrendeling heeft geklikt. Tot slot: gebruik het campingbedje niet als permanente slaapplaats.

Meer handige koop- & gebruiktips voor het campingbedje

april 2019: Wanneer kan mijn baby mee op de fiets?

Het is lente, het wordt warmer en het is tijd om lekker naar buiten te gaan! Hoe fijn is het als je je kind mee kunt nemen voorop de fiets!
Maar vanaf wanneer kan dat eigenlijk? Belangrijk is dat je baby stevig kan zitten. Het is lastig om daar een leeftijd aan te koppelen, omdat dit per kind verschilt. Het ene kind is hier sneller mee, dan het andere. We geven je een eenvoudige vuistregel:

Zodra je baby vanuit kruiphouding zelf kan gaan zitten (meestal tussen de 9 à 12 maanden), is hij klaar voor een ritje voorop je fiets.

Veel kinderen van 6 à 7 maanden kun je in zit neerzetten. Dan blijven ze wel zitten, maar als je ze een duwtje geeft, vallen ze om. Mijn advies is dan: wacht nog even met fietsen, je kind is er nog niet klaar voor!

Fietszitje aanschaffen? Hier let je op

maart 2019: Wanneer is je kind toe aan een volgende autostoel?

Als je kind nog klein is en in een babyautostoel zit, is het belangrijkste waar je op moet letten, de bovenkant van het hoofdje. Kijk of het hoofdje van jouw baby binnen de rand van de babyautostoel blijft. Als het hoofdje bóven de rand van het autostoeltje uitkomt, stap je over op de peuterautostoel. Het is overigens niet erg als de beentjes over de rand heen steken.

Is jouw kindje al een peuter en zit het inmiddels in een peuterautostoel, houdt dan de riempjes in de gaten. Kijk of de riempjes op de hoogte van de schouders zitten. Staan de riempjes in de hoogste stand, maar komen ze alsnog onder de schouders van je kind vandaan? Stap dan over op de kinderautostoel.

We krijgen ook vaak de vraag 'tot welke leeftijd moet een kind in een autostoel?' Het gaat niet om de leeftijd, maar om de lengte van je kind. Je moet je kind tot een lengte van 1.35 meter vervoeren in een autostoel. Als je kind groter is dan 1.35 meter, kijk dan of de autogordel over het sleutelbeen loopt. Loopt de autogordel in de nek van je kind? Gebruik dan nog gewoon de kinderautostoel. Pas als de gordel niet meer in de nek van je kind snijdt, adviseren wij om over te stappen op het gebruik van de 3-punts autogordel.

Kijk voor duidelijke instructievideo’s op veiligheid.nl en check welke autostoel je voor je kind nodig hebt.

februari 2019: Mag mijn baby op een matrasbeschermer met speciale toplaag wel op de buik slapen?

Een matrasbeschermer met een ventilerende toplaag bestaat uit een niet-vochtdoorlatende laag met daarop een ventilerende laag met een honingraatstructuur. Er zijn veel verschillende merken en typen op de markt, waaronder Aerosleep, Ventilair, Pretura Bedfix, IKEA Lenast en ABZ Airgo Safe.

Prima matrasbeschermers met pluspunten op het gebied van betere hygiëne en het voorkomen van allergieën. Door de luchtdoorlatende laag ontstaat onder het lichaam van de baby ventilatie, waardoor vochtige, warme lucht wordt afgevoerd en verse lucht aangevoerd. Dit voorkomt o.a. schimmelvorming.

Sommige fabrikanten en winkeliers beweren dat ouders zich geen zorgen hoeven te maken als hun baby op de buik slaapt op dit type matrasbeschermers. Door de ventilerende toplaag zou je baby gewoon door kunnen ademen, ook als het met het gezichtje tegen het matras ligt. Deze claim is onterecht. Buikligging, de houding op zich, is al een risicofactor voor wiegendood. Daarnaast is niet (wetenschappelijk) aangetoond dat een baby volledig kan doorademen als het met het gezichtje tegen de ventilerende laag aanligt. Dus ook op dit product geldt het advies: leg je baby altijd op de rug te slapen. 

Het zou kunnen, dat de kraamverzorgende in de kraamperiode adviseert om de matrasbeschermer tijdelijk uit het bedje te halen. Met name bij baby’s die moeite hebben om op temperatuur te blijven, kan de ventilerende toplaag ervoor zorgen dat hij teveel afkoelt. Na de kraamtijd, als je baby zichzelf goed op temperatuur houdt, kan de matrasbeschermer gewoon gebruikt worden. Maar leg je baby dus altijd op de rug te slapen.

Kijk voor meer informatie op VeiligheidNL.

december 2018: Nieuwe generatie i-Size stoel: veiliger voor elk kind

Waarom zijn de nieuwe i-Size autostoelen veiliger?

Omdat je je kind langer achterwaarts kunt vervoeren in deze nieuwe generatie autostoelen! In Zweden vervoeren ze kinderen al sinds 1965 in een achterwaarts gerichte autostoel. Niet voor niets. Uit onderzoek blijkt inderdaad dat het veiliger is om achteruit te rijden. Zeker voor kinderen, bij wie de nek naar verhouding nog niet zo sterk is. Met de nieuwe i-Size -stoelen kunnen kinderen langer achterwaarts vervoerd worden. In elk geval tot 15 maanden en 71 centimeter.

Klap opvangen
Mocht je een ongeval krijgen en je kind zit in een i-Size autostoel, dan worden het hoofd en de rug van je kind in de zitting van het autostoeltje gedrukt. Op die manier kan het lichaam de klap veel beter opvangen. De stoeltjes zijn ook uitvoering getest op zijwaartse botsingen, terwijl bij de huidige stoeltjes alleen frontale botsingen onderdeel uitmaken van de testprocedure.

Eenvoudig bevestigen
Naast deze onderzoeksresultaten zijn er ook praktische redenen waarom een i-Size stoeltje veiliger is. Veel ouders blijken namelijk moeite te hebben met het goed vastzetten van autostoeltjes. En als een autostoel niet op de juiste manier is bevestigd, biedt het veel minder of zelfs geen bescherming! i-Size en ISOFIX autostoelen zijn eenvoudiger te bevestigen, waardoor de kans op fouten klein is.

Overstappen nieuwe stoel
Tot slot is het bij de i-Size stoelen duidelijker wanneer het tijd is om over te stappen naar de volgende stoel, omdat kinderen worden ingedeeld naar lengte en leeftijd.

Meer informatie over veilig vervoer

november 2018: De risico's van speelgoed met geluid

Mijn zoontje vindt speelgoed waar geluid uit komt geweldig. Is het ook veilig?

Elektronisch speelgoed waar muziek en geluid uit komt, is erg populair. Speelgoed moet in Nederland aan strenge eisen voldoen. Dat geldt ook voor het aspect geluid. Te harde geluiden kunnen namelijk gehoorschade veroorzaken.

In de eisen die gesteld worden aan het maximale geluidsniveau wordt onderscheid gemaakt in speelgoed dat bedoeld is om dicht bij het oor te houden en overig speelgoed. Daar ligt een probleem. Jonge kinderen houden namelijk heel vaak speelgoed waar geluid uit komt bij hun oor. Ook als dit niet de bedoeling is.

Een voorbeeld is een speeltje dat alweer even geleden uitgedeeld werd bij de Happy Meals van McDonalds. Dit apparaatje waar muziek uitkomt, zat precies op de maximale geluidsterkte voor speelgoed dat niet bij het oor gehouden zou moeten worden. Maar aangezien het apparaatje verdacht veel weg heeft van een mobiele telefoon, hielden bijna alle kinderen het toch dicht tegen hun oor aan.     

Het advies van VeiligheidNL: koop geen speelgoed met harde geluiden voor jonge kinderen die hier nog niet mee om kunnen gaan. Vooral als het product dicht bij het oor gehouden wordt, kan gehoorschade ontstaan. Probeer dit soort speelgoed altijd uit, voordat je het koopt.

Kijk voor meer informatie over veilig speelgoed op veiligheid.nl.

 

september 2018: Baby in de draagzak op de fiets

Een baby meenemen in een draagzak op de fiets, is niet verstandig. Als je onverhoopt valt of botst, is je kind totaal niet beschermd. Ook al doe je zelf heel voorzichtig, je hebt geen invloed op andere weggebruikers. Dus mijn advies is: doe het niet!

Gelukkig zijn er andere manieren om je baby mee te nemen op de fiets. Voor gewone fietsen zijn speciale dragers te koop, waarin je een babyautostoel kan bevestigen. Bij een val met de fiets, wordt je kind zo goed mogelijk tegen direct contact met de ondergrond beschermd.

Een andere manier is het stevig bevestigen van een babyautostoeltje of babyschelp in een fietskar of bakfiets. Plaats het autostoeltje het liefst tegen de rijrichting in. Je kind wordt door de kooiconstructie van de bak/kar én het stoeltje beschermd.

Voor beide manieren geldt: maak je baby in het stoeltje altijd vast met de gordels. Ook is het belangrijk dat je je baby in de gaten houdt. Het is belangrijk dat hij zich prettig voelt. Vermijd hobbelige wegen, zodat je trillingen en schokken zoveel mogelijk voorkomt. Maak zeker in het begin nog geen lange tochten en neem voldoende pauze.

september 2018: Vallen uit de kinderstoel

Hoe voorkom ik dat mijn kind gaat staan in de kinderstoel?

Bijna 5 keer per week wordt er een kind op de Spoedeisende Hulpafdeling van het ziekenhuis binnengebracht, omdat hij uit de kinderstoel is gevallen. Meestal valt een kind uit de kinderstoel, omdat het is gaan staan in de stoel. Daarom is het belangrijk dat je je kind vastzet met een gordeltje. Let er bij de aanschaf van de kinderstoel dus op dat de stoel een gordel heeft.

Het is belangrijk dat de gordel eenvoudig vastgemaakt en versteld kan worden. Wanneer dit lastig gaat, heb je sneller de neiging om de gordel niet vast te maken. Test dit in de winkel. Naast een gordel om de heupen moet er ook een kruisbandje aanwezig zijn. Dit voorkomt dat je kind onderuit kan glijden en zo uit de kinderstoel valt. In het ergste geval kan hij bekneld raken tussen de zitting en het tafelblad.

Handige tips:

  •  Gebruik een stoelverkleiner wanneer de kinderstoel nog wat te groot is. Dan zit je kind stevig en glijdt niet onderuit.
  • Laat je kind nooit alleen achter in de stoel, ook niet als het in de gordel zit. 
  • Zet een eventuele voetensteun zo, dat de voetjes wel steun hebben, maar je kind er niet op kan staan. Als de voetensteun niet verstelbaar is, kijk dan of het eraf kan.
  • Zet de kinderstoel zo, dat je kind zich niet tegen de tafel of muur kan afzetten, waardoor de stoel kan omkiepen.

Pagina's