Profiel Marjolein Grömminger

Je moet inloggen om een vraag te kunnen stellen.

 • laur-1362184, 30 november 2020

  Cyclus

  Goedemorgen, 11 november heb ik mijn kyleena spiraaltje laten verwijderen, ivm een kinderwens. Er werd me verteld dat ik na 4 weken weer zou gaan menstrueren. Nu heb ik sinds gisteren bloedverlies, niet heel weinig, ook niet heel erg veel en met een normale kleur. Dit is dus 18 dagen na het verwijderen van het spiraaltje. Is dit normaal? Of moet ik er iets mee doen? (ik heb verder geen klachten) Bedankt!

  Marjolein Grömminger, 30 november 2020

  Beste vragensteller,

  In principe herstelt de cyclus zich na het verwijderen van een spiraaltje weer snel. Maar iedere vrouw is anders en het kan daarom ook best wat verschillen. Aangezien bij het jou nu 18 dagen geleden is, zou ik eerst nog even afwachten. Tenzij je andere klachten hebt of gaat ontwikkelen (zoals koorts of pijn); dan kun je beter wél concact opnemen met je arts.

  Veel succes!

  Marjolein Gromminger

 • shel-1452027, 07 oktober 2020

  2 maand overtijd!! Na zenuwblokkade

  Hallo Marjolein, Ik zit met een probleem. Ik heb 27 juli een zenuwblokkade injectie gehad aan mijn hernia Daarin werd vermeld dat je menstruatie tijdelijk in de war kon raken. Na die prik zou ik mijn menstruatie moeten krijgen maar kwam maar niet. Een week er na werd ik druppels gewijs ongesteld. Elke dag een drupje en dat 11 dagen lang . Nu ben ik 58 dagen in me cyclus al en 30 dagen over tijd. Ik heb meerdere malen mijn huisarts gebelt en gevraagd omdat ik mij zorgen maak! En ze zegt al dat ik moet wachten. Ik heb de chirurg die mij heeft behandelt voor hernia ook bericht en die zegt dat dit niet door de prik kan komen! . Ik heb al een prachtige zoontje van 11 maanden . En wij willen heel graag voor een tweede gaan. Voor heen was ik altijd keuring netjes op tijd ongesteld en nu geen teken niks. En mijn huisarts doet heel moeilijk met mij door verwijzen. Want kan ik het beste doen? Mvg rachelle

  Marjolein Grömminger, 07 oktober 2020

  Beste Rachelle,

   

  Bij Freya hebben we veel kennis, voornamelijk vanuit ervaringsdeskundigheid. Jouw vraag is te medisch inhoudelijk voor ons om op basis van deze informatie te kunnen beantwoorden. 

   

  Het is zo dat de cyclus na een bevalling tijd nodig kan hebben om te herstellen. Als je cyclus vóór ingreep wel normaal was, lijkt dit niet de oorzaak.

   

  Wat ik lees in jouw vraag is dat de chirurg aangeeft dat de verstoring van de cyclus geen verband meer kan houden met de ingreep. Het lijkt me dat je huisarts in dat geval je klachten kan bekijken om te zien of er een andere oorzaak is. Zeker omdat je een kinderwens voor een tweede kindje hebt.Je hoeft niet meteen een doorverwijzing te vragen, wellicht kan je huisarts je ook al helpen.

   

  Ik wens je veel succes.

   

  Hartelijke groet,
  Marjolein Gromminger

 • dropey, 16 mei 2020

  Schijnzwanger??

  Goedemiddag Ik loop rond met een probleem, wij zijn gelukkige ouders van een dochter via icsi en een zoon door een donor. Ons gezin voelt nu compleet, maar toch geeft mijn lichaam elke maand weer aan zwanger te zijn. Temp blijft hoog, gevoelige borsten, overtijd. Tot ik een test doe en dan wordt ik ongesteld. Nu ben ik 2 weken geleden ongesteld geweest maar heb ik al 3 weken gevoelige borsten, van de week 1x wat helder bloed met wat slijm verlies en daarna nu al 4 dagen heel misselijk en ontzettend moe. Zwangerschap kans is nihil helaas ivm verminderde vruchtbaarheid van mijn partner, gebruiken al 10 jaar geen anticonceptie zonder ook maar 1 zwangerschap. Wat kan ik hiermee? Kan ik toch zwanger zijn ondanks dat ik een menstruatie heb gehad? Zijn dit symptomen van een schijnzwangetschap?

  Marjolein Grömminger, 18 mei 2020

  Beste,

  Dank je wel voor het insturen van je vraag. Voor mij is het op basis van jouw berichtje helaas niet goed om mogelijk om aan te beoordelen wat er speelt. Ik zou met deze klachten naar de huisarts gaan. Hij of zij kan je gericht vragen stellen en eventueel doorverwijzen als hij/zij hier aanleiding toe ziet.

  Ik wens je veel succes.

  Hartelijke groet,

  Marjolein Gromminger

 • Mirj-1332868, 25 april 2020

  Zwanger worden

  Hoi, Ik probeer sinds de laatste zwangerschap 2 jaar geleden zwanger te worden. Bij de eerste zwangerschap duurde het bijna 4 jaar, voordat ik zwanger was. Heb nooit de pil gedronken. Wat raad u mij aan om te doen? Mijn ongesteldheid is regelmatig , met afwisseling van 28 tot 33 dagen?

  Marjolein Grömminger, 29 april 2020

  Beste vragensteller,

   

  Dank je wel voor je vraag. Je geeft aan dat je al een tijdje zwanger probeert te worden na je zwangerschap. Doorgaans wordt een termijn van 12 maanden gehanteerd om het zelf te proberen. Je kunt, als het langer duurt, een afspraak maken met je huisarts om jullie kinderwens en uitblijvende zwangerschap te bespreken. Deze kan je doorsturen voor het zogenaamde OFO, wat staat voor het Orienterend FertiliteitsOnderzoek. Mocht dit voor jullie niet goed voelen, dan kun je natuurlijk ook zel nog proberen om zwanger te raken. Ik begrijp dat de vorige zwangerschap ook na lange tijd pas tot stand kwam. Als je wilt kun je meer lezen over zwanger worden en het berekenen van de vruchtbare periode. Hiervoor verwijs ik je graag naar de website van Freya waar je veel informatie hierover vindt: https://www.freya.nl/kinderwens/zwangerworden/

   

  Als je besluit naar de huisarts te gaan, kun je dit verwachten:https://www.freya.nl/kinderwens/starters-in-het-medisch-circuit/verwijzing-door-de-huisarts/

   

  Ik wens jullie veel succes; ik hoop dat dat gewenste volgende kindje snel komt!

  Marjolein Grömminger

 • Bian-1292570, 20 april 2020

  Overtijd

  Ik ben 2 maanden geleden gestopt met de pil. Op 1-4 kreeg ik mijn ovulatie, en zou 15-4 moeten menstrueren, ik ben nu 5 dagen overtijd. De zwangerschapstesten (25 gevoeligheid) zijn negatief! Wel heb ik echt symptomen van een zwangerschap die ook toenemen. Nu is het zo dat ik vandaag een ovulatie test heb gedaan (gevoeligheid 10) en die was positief. Kun je zo snel achter elkaar 2 x ovulatie hebben zonder een menstruatie tussendoor?

  Marjolein Grömminger, 20 april 2020

  Beste vragensteller,

  Spannend om te proberen zwanger te raken! Als je nog maar kort geleden gestopt bent met de pil, kan dit invloed hebben op je cyclus. Het is goed mogelijk dat je eigen cyclus zich nog wat moet herstellen na (langdurig) pilgebruik. Maar, het is zeker niet uitgesloten dat je (snel) zwanger raakt. De symptomen van een (naderende) menstruatie kunnen lijken op de symptomen van een prille zwangerschap. Daar kun je dus niet alles uit afleiden.

  Aangezien je nu een paar dagen over tijd bent en intussen niet hebt gemenstrueerd, zou ik voor de zekerheid nog een zwangerschapstest uitvoeren. Het kan zijn dat je eisprong iets later heeft plaatsgevonden dan je vermoedde en de test hierdoor nog niet eerder positief was.

  Ik wens je veel succes!

  Marjolein Gromminger

 • noel-1411063, 03 maart 2020

  Zwanger worden na eerste kindje

  Hallo, Ik zit al een tijdje met een vraag. En nu kwam ik dit tegen. Super fijn! Ik en mijn partner proberen sinds kort zwanger te worden van een 2e kindje. Onze dochter is inmiddels bijna 9 maanden en krijgt nog borstvoeding met name s avonds. Ik ben al wel drie maanden terug ongesteld. En vrij regelmatig. Wel duurt mijn cyclus nu langer zo'n 35 a 38 dagen. Terwijl dit voor ons eerste kindje rond de 25 dagen lag. Nu is het nog niet gelukt en vroeg ik mij af of de borstvoeding hier een rol bij kan spelen? ondanks dat mijn cyclus dus wel op gang is? Want ik neem aan dat er dan iedere keer voor ik ongesteld word gewoon een eisprong plaats vindt toch? Alvast bedankt voor het antwoord.

  Marjolein Grömminger, 04 maart 2020

  Beste vragensteller,

  Gefeliciteerd met de geboorte van jullie dochter! Je schrijft dat zij nog geen 9 maanden is en nog borstvoeding krijgt, maar je cyclus wel weer op gang aan het komen is.

  Een zwangerschap heeft impact op je lichaam en je hormoonhuishouding. Ook als de cyclus zich weer herstelt na de geboorte van je kindje, kan het nog een tijdje duren voordat alles weer helemaal functioneert als voorheen.

  Je kunt weliswaar zwanger worden in deze periode (en dus moet je voorbehoedsmiddelen gebruiken als een volgende zwangerschap nog niet gewenst is), maar het is heel normaal dat een nieuwe zwangerschap even op zich laat wachten na de geboorte van je kindje. Sowieso is er geen reden tot ongerustheid als je minder dan een jaar probeert zwanger te worden.

  Veel geluk gewenst met jullie dochter!

  Marjolein Gromminger

 • sani-897321, 01 november 2018

  PCOS

  Hoi Marjolein, sinds 2012 weet ik dat ik last heb van PCOS. Toentertijd had ik geen kinderwens dus heb ik het gelaten voor wat het is. Sinds 1,5 jaar proberen mijn vriend en ik zwanger te worden maar dit wilt niet lukken. Nu ben ik 27 jaar oud en heb een hele grote kinderwens samen met mijn vriend. Ik heb wel zwaar overgewicht, ik ben 160m en weeg rond de 100kg. Echter heb ik mij nooit verdiept in PCOS. Sinds kort heb ik dat wel gedaan. Ik lees heel veel over dat overgewicht een grote punt kan zijn. Alleen is het wel zo dat ik al sinds mijn 12e ongesteld ben en ALTIJD een heel vaag en onregelmatig cyclus heb gehad. Soms werd ik 2 a 3 maanden gewoon niet ongesteld. Nu wij bezig zijn met zwanger worden heb ik begrepen dat dit dus ook een symptoom van PCOS is, dus ik heb dat altijd al gehad?! mijn overgewicht is niet het oorzaak hiervan? Er zijn ook periodes geweest dat ik flink afgevallen was (65kg) en toen bleef mijn ongesteldheid ook onregelmatig. Ik ben naar de huisarts geweest en samen met mijn vriend zijn we doorverwezen naar een vruchtbaarheidskliniek. Deze afspraak staat in december gepland. Op internet lees ik veel terug dat mensen met overgewicht naar huis gestuurd worden met het bericht ''eerst afvallen''. Ik vrees dat dit bij mij ook het geval zal zijn? klopt dit? Ik weet wel dat mijn zus en moeder beide ook last hebben van PCOS, kan dat erfelijk zijn? Een heleboel vragen spoken er door mijn hoofd, maar kort en krachtig; wat staat mij te wachten? En hoe groot zijn mijn kansen tot hulp bij zwanger raken ivp alleen advies om af te gaan vallen. bedankt.

  Marjolein Grömminger, 20 september 2019

  Beste vragensteller,

  Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS) is een veel voorkomende hormonale aandoening. Bij vrouwen die PCOS hebben zijn twee hormonen (testosteron en insuline) verantwoordelijk voor de symptomen. PCOS is geen ziekte maar een syndroom. Dit houdt in dat er meerdere symptomen aan verbonden zijn die niet allemaal tot uiting hoeven te komen bij elke vrouw met PCOS. Het beeld van dit syndroom verschilt dus per individu en kan ook veranderen in de loop van de tijd.

  De symptomen zijn:

  • geen of onregelmatige menstruaties
  • overbeharing op gezicht, buik en rug
  • haarverlies bovenop je hoofd
  • (ernstige) acne
  • overgewicht
  • verminderde vruchtbaarheid
  • veel kleine eiblaasjes (12 of meer) in de eierstokken (de zogenaamde ‘kralenkrans’; dit is zichtbaar op een echo)

  Overgewicht en een onregelmatige cyclus zijn dus indicatoren dat er mogelijk sprake is van PCOS. Het lijkt me goed dat je deze mogelijkheid bespreekt met je behandelend arts. Deze kan aan de hand van een echo bekijken of er cystes groeien (de kralenkrans, de naam PCOS staat voor PolyCysteus Ovarium Syndroom).

  Voor meer informtie kun je hier terecht.

  Ik wens je veel sterkte!

  Met vriendelijke groet,

  Marjolein

 • v.ve-608418, 18 augustus 2018

  41 jaar en zwanger worden lukt niet meer

  Hallo Marjolein, Ik ben een gelukkige mama van 3 kinderen. De jongste is al bijna 8 jaar. Sinds 4 jaar probeer ik al zwanger te raken, maar het lukt maar niet. De laatste paar maanden ben ik ovulatietesten gaan proberen, omdat ik een onregelmatige cyclus heb. Mijn partner is wel iets ouder. Misschien zullen sommige denken; waar begin je aan! Mijn verlangen naar een 4e kindje is erg groot, omdat we in het verleden iets naars hebben meegemaakt. Tijdens mijn vruchtbare dagen hebben we elke dag gemeenschap gehad. Vandaag was ik 1 dag overtijd en heb toch een test gedaan(goedkope). Negatief gaf ie aan. Ik neem aan dat ik niet te vroeg getest heb. Ik begrijp het gewoon niet. Ik ben gezond en heb nog steeds mijn menstruatie. Ik voel mijn eisprong ook regelmatig. Wat doe ik verkeerd?

  Marjolein Grömminger, 20 september 2019

  Beste vragensteller,

  Als je al zo lang bezig bent met zwanger proberen te worden, dan kun je naar de huisarts gaan om de kinderwens te bespreken. Deze zal je vragen stellen over de kinderwens en (medische) achtergrond, je cyclus, etc. Ook een spermaonderzoek zal uitgevoerd worden.

  Dat je eerder probleemloos zwanger bent geraakt zegt helaas niet dat een volgende zwangerschap net zo makkelijk tot stand komt. Er wordt dan gesproken van secundaire verminderde vruchtbaarheid.

  Je geeft aan dat je 41 bent. Dit is een leeftijd waarop zwanger worden nog wel mogelijk is, maar je vruchtbaarheid neemt wel (hard) af naarmate de jaren vorderen. Dit kan ook een factor zijn.

  Mijn advies zou zijn om - als jullie je hier goed bij voelen - het uitblijven van de gewenste zwangerschap te bespreken met de arts. Deze kan je eventueel doorsturen naar het ziekenhuis voor (aanvullend) onderzoek en waar mogelijk behandeling. Het is wel goed om te weten dat de leeftijdsgrens die in Nederland gehanteerd wordt voor (vergoede) vruchtbaarheidsbehandelingen op 42 ligt. Na je 42e is in uitzonderlijke gevallen behandeling nog wel mogelijk, maar dit komt dan voor eigen rekening.

  Met vriendelijke groet,

  Marjolein

 • Luna1990, 13 mei 2018

  Zwanger worden

  Hallo.. Ik ben 3 jaar lang normaal en zonder problemen zwanger geraakt. Wij zijn sins Oktober 2017 bezig voor ons 4e kindje ik ben toen ook gestopt met anticonceptie pil, alleen heb ik sins November 2017 tot nu Mei 2018 elke maand positieve testen binnen afleestijd. Echo's wijzen negatief uit, ik heb afgelopen Maart geloof ik dat het was bloedtest aangevraagd omdat mijn verloskundige dat ook vroeg, ook negatief uitslag ondanks heel weinig bloedverlies. 5 April laatst ongesteld geweest, ik heb elke maand cyclus van 35 dagen. Deze maand moest ik wachten tot mijn menstruatie uitbleef en dat deedt het ook. 2+3 dagen overtijd test positief en toch spontaan weer 2 druppel bloedverlies eerst oud roze/bruin tot helder rood zonder menstruatie krampen dit keer. Het blijft schommelen tussen door heb ik heel weinig blanco negatieve testen gehad, ik krijg elke maand weer symptonen van misselijkheid hoofdpijn en stemwisseling. Ik weet echt niet waarom het ineens zo anders gaat dan voorheen zwanger raken. Ik heb sterk het gevoel dat ik alleen nog maar vals positief test ik zie er geen hoop meer in op deze manier. Dokter weigerd wat onderzoeken te doen, zo krijg ik geen duidelijkheid of het probleem bij mij ligt, en of waar het vandaan komt! Ik heb geen ovulatie testen meer gebruikt sins Januari en ook niet gefocust bezig geweest. Ik wil graag wat duidelijkheid hierover waarom... m.v.g

  Marjolein Grömminger, 20 september 2019

  Beste vragensteller,

  Helaas zijn vragen niet goed doorgekomen bij mij, vandaar ook dat het antwoord is uitgebleven tot nu toe.

  Vervelend dat je vaak positief test en toch niet zwanger blijkt. Heb je al een ander merk testen geprobeerd? Je menstruatie is minimaal, lees ik. Als je het idee hebt dat je cyclus echt anders is dan voorheen of normaal is voor jou, dan zou ik zeker naar de huisarts gaan en je zorgen bespreken.

  Met vriendelijke groet,

  Marjolein Gromminger

 • Marj-1255100, 17 maart 2018

  Datum bevruchting

  Op 14 juli was de eerste dag van mijn laatste menstruatie, 18 juli was de laatste dag. Mijn vier cyclussen daarvoor varieerde tussen de 28 en 30 dagen. Daarvoor heb ik een vroege miskraam gehad. De cyclussen voor de miskraam waren ongeveer 28 dagen. Nu ben ik dus 34 weken zwanger. Kan de bevruchting al op 19 juli hebben plaatsgevonden?

  Marjolein Grömminger, 20 september 2019

  Beste,

  Helaas komt jouw vraag nu pas bij mij terecht! Inmiddels denk ik dat je vraag op een andere manier al beantwoord zal zijn. Het kan wel zijn dat als gevolg van de miskraam de cyclus ontregegeld is geweest.

  Hartelijke groet,

  Marjolein 

Pagina's