Profiel Marjolein Grömminger

Je moet inloggen om een vraag te kunnen stellen.

 • noel-1411063, 03 maart 2020

  Zwanger worden na eerste kindje

  Hallo, Ik zit al een tijdje met een vraag. En nu kwam ik dit tegen. Super fijn! Ik en mijn partner proberen sinds kort zwanger te worden van een 2e kindje. Onze dochter is inmiddels bijna 9 maanden en krijgt nog borstvoeding met name s avonds. Ik ben al wel drie maanden terug ongesteld. En vrij regelmatig. Wel duurt mijn cyclus nu langer zo'n 35 a 38 dagen. Terwijl dit voor ons eerste kindje rond de 25 dagen lag. Nu is het nog niet gelukt en vroeg ik mij af of de borstvoeding hier een rol bij kan spelen? ondanks dat mijn cyclus dus wel op gang is? Want ik neem aan dat er dan iedere keer voor ik ongesteld word gewoon een eisprong plaats vindt toch? Alvast bedankt voor het antwoord.

  Marjolein Grömminger, 04 maart 2020

  Beste vragensteller,

  Gefeliciteerd met de geboorte van jullie dochter! Je schrijft dat zij nog geen 9 maanden is en nog borstvoeding krijgt, maar je cyclus wel weer op gang aan het komen is.

  Een zwangerschap heeft impact op je lichaam en je hormoonhuishouding. Ook als de cyclus zich weer herstelt na de geboorte van je kindje, kan het nog een tijdje duren voordat alles weer helemaal functioneert als voorheen.

  Je kunt weliswaar zwanger worden in deze periode (en dus moet je voorbehoedsmiddelen gebruiken als een volgende zwangerschap nog niet gewenst is), maar het is heel normaal dat een nieuwe zwangerschap even op zich laat wachten na de geboorte van je kindje. Sowieso is er geen reden tot ongerustheid als je minder dan een jaar probeert zwanger te worden.

  Veel geluk gewenst met jullie dochter!

  Marjolein Gromminger

 • sani-897321, 01 november 2018

  PCOS

  Hoi Marjolein, sinds 2012 weet ik dat ik last heb van PCOS. Toentertijd had ik geen kinderwens dus heb ik het gelaten voor wat het is. Sinds 1,5 jaar proberen mijn vriend en ik zwanger te worden maar dit wilt niet lukken. Nu ben ik 27 jaar oud en heb een hele grote kinderwens samen met mijn vriend. Ik heb wel zwaar overgewicht, ik ben 160m en weeg rond de 100kg. Echter heb ik mij nooit verdiept in PCOS. Sinds kort heb ik dat wel gedaan. Ik lees heel veel over dat overgewicht een grote punt kan zijn. Alleen is het wel zo dat ik al sinds mijn 12e ongesteld ben en ALTIJD een heel vaag en onregelmatig cyclus heb gehad. Soms werd ik 2 a 3 maanden gewoon niet ongesteld. Nu wij bezig zijn met zwanger worden heb ik begrepen dat dit dus ook een symptoom van PCOS is, dus ik heb dat altijd al gehad?! mijn overgewicht is niet het oorzaak hiervan? Er zijn ook periodes geweest dat ik flink afgevallen was (65kg) en toen bleef mijn ongesteldheid ook onregelmatig. Ik ben naar de huisarts geweest en samen met mijn vriend zijn we doorverwezen naar een vruchtbaarheidskliniek. Deze afspraak staat in december gepland. Op internet lees ik veel terug dat mensen met overgewicht naar huis gestuurd worden met het bericht ''eerst afvallen''. Ik vrees dat dit bij mij ook het geval zal zijn? klopt dit? Ik weet wel dat mijn zus en moeder beide ook last hebben van PCOS, kan dat erfelijk zijn? Een heleboel vragen spoken er door mijn hoofd, maar kort en krachtig; wat staat mij te wachten? En hoe groot zijn mijn kansen tot hulp bij zwanger raken ivp alleen advies om af te gaan vallen. bedankt.

  Marjolein Grömminger, 20 september 2019

  Beste vragensteller,

  Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS) is een veel voorkomende hormonale aandoening. Bij vrouwen die PCOS hebben zijn twee hormonen (testosteron en insuline) verantwoordelijk voor de symptomen. PCOS is geen ziekte maar een syndroom. Dit houdt in dat er meerdere symptomen aan verbonden zijn die niet allemaal tot uiting hoeven te komen bij elke vrouw met PCOS. Het beeld van dit syndroom verschilt dus per individu en kan ook veranderen in de loop van de tijd.

  De symptomen zijn:

  • geen of onregelmatige menstruaties
  • overbeharing op gezicht, buik en rug
  • haarverlies bovenop je hoofd
  • (ernstige) acne
  • overgewicht
  • verminderde vruchtbaarheid
  • veel kleine eiblaasjes (12 of meer) in de eierstokken (de zogenaamde ‘kralenkrans’; dit is zichtbaar op een echo)

  Overgewicht en een onregelmatige cyclus zijn dus indicatoren dat er mogelijk sprake is van PCOS. Het lijkt me goed dat je deze mogelijkheid bespreekt met je behandelend arts. Deze kan aan de hand van een echo bekijken of er cystes groeien (de kralenkrans, de naam PCOS staat voor PolyCysteus Ovarium Syndroom).

  Voor meer informtie kun je hier terecht.

  Ik wens je veel sterkte!

  Met vriendelijke groet,

  Marjolein

 • v.ve-608418, 18 augustus 2018

  41 jaar en zwanger worden lukt niet meer

  Hallo Marjolein, Ik ben een gelukkige mama van 3 kinderen. De jongste is al bijna 8 jaar. Sinds 4 jaar probeer ik al zwanger te raken, maar het lukt maar niet. De laatste paar maanden ben ik ovulatietesten gaan proberen, omdat ik een onregelmatige cyclus heb. Mijn partner is wel iets ouder. Misschien zullen sommige denken; waar begin je aan! Mijn verlangen naar een 4e kindje is erg groot, omdat we in het verleden iets naars hebben meegemaakt. Tijdens mijn vruchtbare dagen hebben we elke dag gemeenschap gehad. Vandaag was ik 1 dag overtijd en heb toch een test gedaan(goedkope). Negatief gaf ie aan. Ik neem aan dat ik niet te vroeg getest heb. Ik begrijp het gewoon niet. Ik ben gezond en heb nog steeds mijn menstruatie. Ik voel mijn eisprong ook regelmatig. Wat doe ik verkeerd?

  Marjolein Grömminger, 20 september 2019

  Beste vragensteller,

  Als je al zo lang bezig bent met zwanger proberen te worden, dan kun je naar de huisarts gaan om de kinderwens te bespreken. Deze zal je vragen stellen over de kinderwens en (medische) achtergrond, je cyclus, etc. Ook een spermaonderzoek zal uitgevoerd worden.

  Dat je eerder probleemloos zwanger bent geraakt zegt helaas niet dat een volgende zwangerschap net zo makkelijk tot stand komt. Er wordt dan gesproken van secundaire verminderde vruchtbaarheid.

  Je geeft aan dat je 41 bent. Dit is een leeftijd waarop zwanger worden nog wel mogelijk is, maar je vruchtbaarheid neemt wel (hard) af naarmate de jaren vorderen. Dit kan ook een factor zijn.

  Mijn advies zou zijn om - als jullie je hier goed bij voelen - het uitblijven van de gewenste zwangerschap te bespreken met de arts. Deze kan je eventueel doorsturen naar het ziekenhuis voor (aanvullend) onderzoek en waar mogelijk behandeling. Het is wel goed om te weten dat de leeftijdsgrens die in Nederland gehanteerd wordt voor (vergoede) vruchtbaarheidsbehandelingen op 42 ligt. Na je 42e is in uitzonderlijke gevallen behandeling nog wel mogelijk, maar dit komt dan voor eigen rekening.

  Met vriendelijke groet,

  Marjolein

 • Luna1990, 13 mei 2018

  Zwanger worden

  Hallo.. Ik ben 3 jaar lang normaal en zonder problemen zwanger geraakt. Wij zijn sins Oktober 2017 bezig voor ons 4e kindje ik ben toen ook gestopt met anticonceptie pil, alleen heb ik sins November 2017 tot nu Mei 2018 elke maand positieve testen binnen afleestijd. Echo's wijzen negatief uit, ik heb afgelopen Maart geloof ik dat het was bloedtest aangevraagd omdat mijn verloskundige dat ook vroeg, ook negatief uitslag ondanks heel weinig bloedverlies. 5 April laatst ongesteld geweest, ik heb elke maand cyclus van 35 dagen. Deze maand moest ik wachten tot mijn menstruatie uitbleef en dat deedt het ook. 2+3 dagen overtijd test positief en toch spontaan weer 2 druppel bloedverlies eerst oud roze/bruin tot helder rood zonder menstruatie krampen dit keer. Het blijft schommelen tussen door heb ik heel weinig blanco negatieve testen gehad, ik krijg elke maand weer symptonen van misselijkheid hoofdpijn en stemwisseling. Ik weet echt niet waarom het ineens zo anders gaat dan voorheen zwanger raken. Ik heb sterk het gevoel dat ik alleen nog maar vals positief test ik zie er geen hoop meer in op deze manier. Dokter weigerd wat onderzoeken te doen, zo krijg ik geen duidelijkheid of het probleem bij mij ligt, en of waar het vandaan komt! Ik heb geen ovulatie testen meer gebruikt sins Januari en ook niet gefocust bezig geweest. Ik wil graag wat duidelijkheid hierover waarom... m.v.g

  Marjolein Grömminger, 20 september 2019

  Beste vragensteller,

  Helaas zijn vragen niet goed doorgekomen bij mij, vandaar ook dat het antwoord is uitgebleven tot nu toe.

  Vervelend dat je vaak positief test en toch niet zwanger blijkt. Heb je al een ander merk testen geprobeerd? Je menstruatie is minimaal, lees ik. Als je het idee hebt dat je cyclus echt anders is dan voorheen of normaal is voor jou, dan zou ik zeker naar de huisarts gaan en je zorgen bespreken.

  Met vriendelijke groet,

  Marjolein Gromminger

 • Marj-1255100, 17 maart 2018

  Datum bevruchting

  Op 14 juli was de eerste dag van mijn laatste menstruatie, 18 juli was de laatste dag. Mijn vier cyclussen daarvoor varieerde tussen de 28 en 30 dagen. Daarvoor heb ik een vroege miskraam gehad. De cyclussen voor de miskraam waren ongeveer 28 dagen. Nu ben ik dus 34 weken zwanger. Kan de bevruchting al op 19 juli hebben plaatsgevonden?

  Marjolein Grömminger, 20 september 2019

  Beste,

  Helaas komt jouw vraag nu pas bij mij terecht! Inmiddels denk ik dat je vraag op een andere manier al beantwoord zal zijn. Het kan wel zijn dat als gevolg van de miskraam de cyclus ontregegeld is geweest.

  Hartelijke groet,

  Marjolein 

 • Jeannyalyssa, 01 augustus 2017

  Wanneer bevrucht

  Hallo, Op dit moment ben ik ongeveer 23 weken zwanger. Mijn laatste menstruatie was op 15-02 en mijn cyclussen waren altijd langer 38-34 en de laatste 2 maanden was het 34 dagen. Als ik een echo heb komt er altijd 21-02 te staan terwijl mijn menstruatie echt 15-02 was want ik heb het een jaar lang bijgehouden. Als ik terug reken met hoelang ik nu ben kom ik ook op 21-02 uit. Ze zeggen dat ik vandaag precies 23 weken ben maar dat is weer 21-02 en niet 15-02 Is dat omdat mijn cyclus langer is, ipv 28, 34 dus daarom die 5 dagen verschil? Als ik het via internet bereken waren mijn vruchtbare dagen rond 3 maart - 7 maart en was de piek 5 maart. Ik denk zelf dat ik 5 maart bevrucht ben want ik heb alleen 20 februari - 26 februari en 5 maart gemeenschap gehad. 20 februari was 1 dag na mijn menstruatie en dat was beschermd dus die kans is heel klein en 26 februari was ik ook nog niet vruchtbaar. 1 mei heb ik een afspraak gehad met de verloskundige en die zei afgaande van de menstruatie denk ik dat je 10+5 weken bent. Dezelfde dag heb ik de termijn echo gehad en zij kwam uit op 9+6 dus dat is ook 5/6 dagen verschil. Komt dat gewoon door mijn langere cyclus en ben ik rond 5 maart bevrucht? Hopelijk snapt u wat ik bedoel, ik vind het lastig uit te leggen. Ben alleen benieuwd waarom ik die 5 dagen verschil heb en ik denk dat dat te maken heeft met een langere cyclus?

  Marjolein Grömminger, 31 augustus 2017

  Beste vragensteller,

  Excuus voor de vertraging in het antwoorden! Er is even iets mis gegaan waardoor jouw vraag over het hoofd is gezien.

  Binnen Freya weten we heel veel over (moeilijk) zwanger worden, maar vragen die zo concreet over een zwangerschap gaan, kunnen beter door andere specialisten beantwoord worden.

  Nu is het wel vaker zo dat er iets verschil kan zitten tussen een uitgerekende datum op basis van de laatste dag eerste menstruatie en op basis van een echo-meting. 

  Ik denk dat je de volgende keer jouw vragen het beste kunt voorleggen aan de verloskundige.

  Een hele mooie en fijne verdere zwangerschap toegewenst!

  Met vriendelijke groet,

  Marjolein Gromminger

 • lucafaro, 28 juli 2017

  Daar ben ik weer

  Hoi marjolein daar ben ik weer maar dan met heel goed nieuws ik ben zwanger geraakt door de tweede behandeling iui en mag ik met 5 en 3 dagen in het ziekenhuis de eerste echo bij de fertifitijd arts gemaakt als die goed is dan blijft de afspraak bij de verloskundige staan met 6 weken en drie dagen en dan heb ik weer een echo . Dus ik zal jou niet meer berichten dank voor al je andere advies groet Heleen

  Marjolein Grömminger, 31 augustus 2017

  Beste Heleen,

  Tot mijn spijt is jouw bericht niet goed doorgekomen waardoor ik het nu pas lees. Maar wat een geweldig nieuws te lezen dat je zwanger bent! Heerlijk voor je, ik ben blij voor je. Ik wens je een hele fijne zwangerschap toe en straks een wolk van een baby!

  Groetjes, Marjolein

 • lucafaro, 02 februari 2017

  mischien zwanger

  Hoi Marjolijn IK heb een vraagje mijn vorige cyclus januari was er een van 32 dagen of zich met dec die was 36 dagen. dus dat was weer normaal voor mij. maar zat van de week op dag 18 van mijn cyclus en had bruine afscheiding. en volgens de berekening was rond 1 feb ook mijn eisprong dus was van af zondag 30 jan aan het testen om te kijken wanneer mijn eisprong was en dat we dan ons best zouden doen om zwanger te raken .En die gaf maandag een heel licht streepje . En woensdag morgen had ik bruine afscheiding. en nu is het 2 feb en heb nog steeds bruin afscheiding. En al zou ik echt ongesteld worden dan heb ik 1 keer bruin en dan goed rood . En dat zou ook wel heel vroeg wezen voor een ongesteldheid . Dus hoop dat dit de innestelings bloeding is. kan jij mij hier meer van vertellen . groet heleen

  Marjolein Grömminger, 03 juli 2017

  Beste Heleen,

   

  Tot mijn spijt is er technisch iets mis gegaan, waardoor jouw vraag onbeantwoord is gebleven! Dat is natuurlijk erg vervelend. Ik hoop dat je inmiddels de duidelijkheid hebt waarnaar je op zoek was. Ik wens je heel veel succes met alles!

   

  Zoals je het beschrijft was je cyclus ontregeled. Ik kan natuurlijk niet beoordelen waar dat aan lag, maar als je je zorgen maakt, kun je altijd naar de huisarts gaan voor overleg.

   

  Hartelijke groet,

  Marjolein Gromminger

 • lucafaro, 09 december 2016

  een vraagje

  hoi. IK heb een vraagje ik zal even een lijstje geven met de dagen tussen mijn ong januari 29 dagen feb 36 maart 30 april 32 mei 26 Juni 30 juli heb ik nog gemaild en kwam het na 46 dagen. augustus 26 dagen okt 31 en nov 28. en nu zit ik weer op 32 ik heb donderdag een test gedaan en die was negatief Helaas. IK wacht het rustig af maar frustreren is het wel ik ben 36 geworden van de zomer . maar we zouden nog zo graag een 3 de kindje willen. Ons Dochtertje is 3 jaar gelden via iui tot stand gekomen . en we willen niet meer het ziekenhuis is. en ik ben er niet constant meer mee bezig zo als iedereen zegt . hoop zo dat het deze ronde wel raak is. al heb ik er weinig hoop nog op toen de test negatief was gisteren . jij kan er ook niks mee denk maar wou het wel even aan iemand kwijt .groet heleen

  Marjolein Grömminger, 09 december 2016

  Hi Heleen,

   

  Wat spannend om voor een derde kindje te willen gaan! Je geeft aan dat jullie eerdere kindje is geboren na IUI, maar dat jullie niet opnieuw een ziekenhuistraject willen starten. Nu weet ik niet waarom je destijds was aangewezen op een behandeling in het ziekenhuis; ik neem aan dat hiervoor een medische reden was. In hoeverre je een spontane zwangerschapskans heb kan ik dan ook niet inschatten op basis van jouw verhaal.

   

  Een zwangerschapstest is pas positief als er voldoende HCG in je urine zit. Doorgaans is dit 14 dagen na de eisprong. Bij een onregelmatige cyclus kan het wat lastig zijn om dit te bepalen.

   

  Ik hoop dat je alsnog zwanger bent (of wordt) en wens je veel geluk!

   

  Marjolein Gromminger

 • JR90, 26 oktober 2016

  Onzekerheid

  Hallo. Mijn vriend en ik proberen nu 10 maanden om in verwachting te raken. Dit is tot op heden nog niet gelukt, mede doordat mijn menstruatie 3, soms 4 maanden uitblijft waardoor ik in de afgelopen 10 maanden pas 4 keer ongesteld ben geweest (40, 115, 56 en 75 dagen ertussen). Ik maak mij hier grote zorgen om en heb mijn huisarts hiervoor al meerdere keren bezocht. Zij wilde mij in eerste instantie niet verder helpen en na lang aandringen heeft ze mijn bloed laten onderzoeken op mijn schildklier en soa's (en niet op hormonen wat ik wel graag wilde) en doorverwezen voor een echo. Uit het bloedonderzoek kwam, zoals verwacht, niks uit. Ik heb toen een week voor de echo uit nieuwsgierigheid voor het eerst een ovulatietest gedaan. Deze was tot mijn verbazing hartstikke positief. De dag erna nog 2x gedaan, positief. De dagen erna was hij negatief. Ik ging ervanuit dat ik per toeval mijn eisprong had gevonden. 5 dagen later vond de echo plaats en heb ik de gyn op de hoogte gesteld van de positieve ovulatietesten. Ze ging hier niet echt op in. Zij zei tussen neus en lippen door dat ze iets zag van 8mm en dat het die misschien wel kon zijn. Op de echo zag alles er verder goed uit en kon ze geen reden zien waarom mijn menstruatie uitbleef. Een paar dagen later heb ik contact gehad met mijn HA over de uitslag en vertelde haar ook over de ovulatietesten. Zij zei echter, dat de testen niet kunnen kloppen omdat er op de echo dan niks te zien kan zijn. Ik snapte er ondertussen niks meer van en ging nergens meer van uit. Precies 14 dagen later diende mijn menstruatie zich aan. Naar mijn mening moeten de ovulatietesten wel juist geweest zijn. Nu vraag ik mij af wat er dan wel of niet op de echo gezien moet zijn. Ik maak me nu nog meer zorgen over mijn cyclus dan eerst. Ik mag van mijn HA pas in dec terug komen en durf haar nu niet meer te bellen met vragen. Hopelijk kan jij mij verder helpen. Alvast bedankt!

  Marjolein Grömminger, 28 oktober 2016

  Beste vragensteller,

   

  Ik begrijp heel goed dat je je zorgen maakt. Als je menstruatie soms 3/4 maanden uitblijft, is er sprake van een onregelmatige cyclus. Je leest er meer over op onze site: https://www.freya.nl/kinderwens/diagnoses/onregelmatige-cyclus/.

   

  Op basis van de situatie die je beschrijft, lijkt me een doorverwijzing naar een gynaecoloog / fertiliteitsarts op zijn plaats. Deze kan verder onderzoek doen. Het lijkt mij dat je hiermee niet hoeft te wachten tot december, aangezien er een duidelijke verstoorde cyclus niet positief is voor de zwangerschapskans.

   

  Veel succes gewenst!

  Marjolein Grömminger

Pagina's