Profiel Marije Kavelaar

Je moet inloggen om een vraag te kunnen stellen.

 • Suz-e, 28 oktober 2016

  Overtrek voor duodeken

  Beste Marije, Ik heb een duodekentje aangeschaft. Ik ben op zoek naar stof om het overtrekje van te maken. Klopt het dat hier uitsluitend 100% katoen voor gebruikt mag worden of voldoet 75% katoen en 25% polyester ook aan de eis? De verkoopster in de stoffenzaak kon mij hier geen antwoord op geven en op internet lees ik wisselende meningen. Hartelijk dank alvast, Groet, Suzan

  Marije Kavelaar, 03 november 2016

  Beste Suzan,

  ik adviseer je een stof te gebruiken van 100% katoen. Lakentjes voor in de wieg of ledikant bestaan over het algemeen altijd alleen uit katoen. 

  Succes ermee! Groet Marije

   

   

 • Marieke___, 24 juni 2016

  Wat voor matrasje en bedje kan ik het beste kopen?

  Beste Marije, Ik ben nu 27 weken zwanger (uitgerekend eind sept) en bezig met het babykamertje. Ik heb twee vragen. Vraag 1: Er is veel te lezen online over matrasjes en in hoeverre deze SIDS in de hand werken of niet. Ik heb de site van Nederlands Centrum Jeugdgezondheid(NCJ) bekeken en daar worden een aantal do's en don't gedeeld maar niet zo'n duidelijk advies. AeroSleep wordt het beste getest door de consumentenbond, maar het NCJ geeft weer aan dat dit niet wetenschappelijk is bewezen. Wat is jouw advies qua matras? Vraag 2: Ik heb inmiddels een ledikantje gekocht, maar hoor ook van veel mensen dat ze naast een ledikantje ook een wiegje kopen omdat het ledikantje nog zo groot is in het begin. Is een wiegje ook nodig/handig? Alvast dank voor je reactie!

  Marije Kavelaar, 24 juni 2016

  Hallo!

  Bedankt voor je vragen.

  Het belangrijkste van een matrasje is dat deze goed passend en stevig is. Het AeroSleep matras geeft nog wel eens wisselende ervaringen. Ik persoonlijk zou je een gewoon goed, ademend matras adviseren, die voldoende dikte beschikt zonder losse elementen.

  Een ledikantje is een prima aankoop. Vooral omdat je deze voor langere tijd gebruikt. Sommige aanstaande moeders kiezen ervoor om ook nog een wiegje erbij te kopen of lenen. Je kindje ligt dan in het begin iets meer geborgen en het is vrij makkelijk om een wieg, reiswieg (of je kinderwagenbak kun je ook gebruiken) bij je op de kamer zetten om de rooming in te bevorderen. Bij rooming in heb je je kindje vlak bij je, zodat jij en je kindje optimaal aan de nieuwe situatie uit je buik kunnen wennen. Uiteraard kun je ook het ledikant bij je op de kamer zetten. Maak het ledikant altijd kort op, zodat je kindje met de voetjes vlak tegen de rand komt (zodat je kleine niet naar onder kan zakken). Gebruik in het wieg of ledikant geen dekbedden, maar altijd een slaapzakje of een lakentje met een dekentje.

  Mocht je nog vragen hebben hoor ik dit graag!

  Groet Marije

 • ilbu-1113509, 10 juni 2016

  Borstvoeding

  Hoi, ik heb een vraag over borstvoeding. Mijn zoontje ik nu bijna 4 weken en ik geef vanaf het begin borstvoeding. Tijdens de zwangerschap begonnen mijn borsten al melk te lekken. In de eerste paar dagen na de bevalling heb ik enorme stuwing gehad. Nu, 4 weken later, zit ik nog steeds met overvolle borsten die de hele dag door lekken en af en toe zelfs pijn doen. Ik heb begrepen dat het kan helpen om 1 keer per dag de borsten goed leeg te kolven. Ik vroeg me af of dit ook het geval is in mijn situatie en of ik dan geen overproductie krijg? Of zal ik gewoon afwachten tot de borstvoeding stabiel is en is afgestemd op de vraag van mijn zoontje? En in het geval van kolven; wat wordt er precies bedoeld met 'leeg' kolven? Alvast bedankt!

  Marije Kavelaar, 13 juni 2016

  Hallo,

  Bedankt voor het stellen van jouw vraag.

  Zo te lezen heb je een overproductie van borstvoeding met een snel toeschietreflex.

  Om de melkproductie geleidelijk wat minder te laten worden zou ik je niet willen adviseren je beide borsten leeg te kolven. Je stimuleert hiermee namelijk weer de productie.

  Wat je het beste kunt doen is je kindje per voeding 1 borst aanbieden, en deze helemaal leeg laten drinken. Ook wanneer je tussen het voeden een pauze neemt (bv verschonen) en je normaal gesproken daarna verder zou gaan met de andere borst, zou je weer verder kunnen gaan met de borst waar je bij gebleven bent.

  Je zult wel merken dat de borst die je niet aanbied, vol gaat lopen en misschien wat meer stuwing geeft. In dat geval kun je de spanning er afkolven, of liever, als het lukt, met de hand wat melkproductie af laten lopen.

  Mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust!

  Succes. Groet Marije

 • j.ki-697153, 04 oktober 2015

  zwangerschap

  Na een hele lastige/zware periode willen we toch graag voor een tweede kindje gaan. 4 nov laten we het spiraaltje verwijderen Maar we zien er erg tegenop om weer helemaal op nieuw te moeten beginnen en stel ik krijg weer suiker en zwangerschapsvergifeging vroeg geboorte keizersnede en depressie. Heb je een tip ons om er door heen te slepen? Hoor het graag Groeten, Carolien

  Marije Kavelaar, 22 januari 2016

  Beste Carolien,

  Excuus voor mijn zeer late antwoord.

  Wat rot voor jullie dat je zo'n heftige tijd hebt gehad tijdens je eerste zwangerschap. Je kunt deze vragen het beste neerleggen bij je huisarts, of een vrijblijvend een gesprek aanvragen met de verloskundige die je begeleid heeft tijdens je eerste zwangerschap.

  Heel veel succes.

  Groetjes Marije

 • Alle-894425, 16 juni 2014

  Billetjes

  Hoi! Wanneer gebruik je zalf en wanneer talkpoeder/babypoeder op de billetjes. Allebei tegelijk ook mogelijk? Groetjes, Karin

  Marije Kavelaar, 25 juni 2014

  Dag Karin,

  Talkpoeder gebruik ik zelf erg weinig. Dit wordt voornamelijk gebruikt om plekjes in te laten drogen, maar door de zalfjes van tegenwoordig komt dit soort luieruitslag weinig meer voor.

  De billetjes van je pasgeboren baby zijn in het begin erg kwetsbaar. Het is dan fijn om na elke verschoning de billen in te smeren met sudo-creme of bepanthen. Dit zorgt er tevens voor dat de ontlasting niet teveel plakt, wat weer irritatie opwekt. Naarmate je kindje ouder wordt zul je dit vanzelf minder vaak gaan doen, en alleen gaan smeren bij roodheid.

  Talkpoeder is overigens wel erg goed om het navelstompje in te laten drogen.

  Succes!

  Groet Marije

 • lieve baby, 19 februari 2014

  kraampakket

  ik heb een kraampakket bestelt er stond dat het gratis was maar betekent dat ik helemaal niks hoe te betalen ?

  Marije Kavelaar, 21 februari 2014

  Hoi!

  een kraampakket zit vol met attributen die je nodig hebt voor een thuisbevalling, en de periode net na de geboorte.

  als je aanvullend verzekerd bent dan vergoed je zorgverzekering in bijna alle gevallen het pakket en hoef je inderdaad niets te betalen. Je kunt het beste even kijken in je polis of je het pakket vergoed krijgt. 

  Groetjes Marije

   

 • xJessica, 14 mei 2013

  Eindwerkstuk over de GBS-bacterie

  ik zoek nu al een tijdje naar artikelen over de GBS-bacterie, weet jij nog een site met een recent artikel (niet langer als 3 jaar oud) of een tijdschrift met een datum? Alvast bedankt

  Marije Kavelaar, 23 mei 2013

  Moeilijk!! Wij hebben daar niet heel veel mee te maken...

  Probeer anders eens een kinder- of neonatenafdeling in een ziekenhuis?

  Groet Marije

 • ingrid-Ka, 02 april 2013

  Reizen na de bevalling

  Hallo, Ik wil graag weten vanaf hoe veel weken na de bevalling mag je gaan reizen? Ik ben op 14 april uitgerekend, stel dat ik op tijd beval, ik wil naar Parijs met auto maar wanneer zou het veilig voor mij en voor mij baby reizen? Dank je wel voor het antwoord Ingrid

  Marije Kavelaar, 10 april 2013

  Hoi Ingrid,

  Jij en je kindje kunnen prima op vakantie naar Parijs. Er staat geen bepaald tijdslimiet voor om te reizen met je kindjr na je bevalling.

  Wel moet je op de volgende dingen letten:

  - indien je flesvoeding geeft, neem dan de spullen mee in de auto om daar een flesje te kunnen maken... Dit voor het geval je in een (lange) file terecht komt.

  - Stop elke anderhalf- tot twee uur om je kindje even uit het autostoeltje te halen.

  - Let op met je airco in de auto. Deze koele lucht is snel 'te veel' voor je baby

  Fijne vakantie alvast! Groet Marije

 • DanLinJay, 17 oktober 2012

  Verschonen

  Hallo Marije, Onze zoon wordt helemaal hysterisch tijdens t verschonen. Zo hysterisch, dat hij bijna gaat hyperventileren. We krijgen hem ook niet getroost. Heb andere 'verschoon'plekken gezocht, maar dit maakt niets uit. Ook t verschonen na de fles of tijdens de fles, geen verschil. Inbakeren, lief praten, hand op zn buikje e.d. Het helpt niet. Heeft u miss tips? Het is nu gewoon een drama en lastig om zn luier goed om te krijgen. Mvg Linda

  Marije Kavelaar, 22 oktober 2012

  Dag Linda,

  Lastig is dat he, als je kindje zo verdrietig is wanneer jij zijn luier wilt verschonen.

  Meestal gaat het hier om een fase, en gaat dit ook vanzelf weer over. Echter is het belangrijk om zelf zo rustig mogelijk te blijven. Wellicht kun je ook kijken of je kindje geen rode billetjes / scrotumpje heeft dat mogelijk gevoelig is. Gebruik eventueel uit voorzorg wat bepanthen zalf of sudocreme.

  Je hebt zelf al heel goed naar oplossingen gezocht, dus ik hoop dat het binnenkort over gaat!

  Groet Marije

 • janneke49, 02 oktober 2012

  reactie op antwoord

  hallo marije, bedankt voor je antwoord. De kruiken, daar had ik helemaal niet aangedacht om die te controleren. De badtermometer heb ik inmiddels al een nieuwe voor ons dochterje, die andere zag er zo vies uit. Tegen de tijd dat het een goede zwangerschap wordt, ga ik gewoon weer een nieuwe halen voor de baby. het zelfde geld voor de thermometer. Dan is het zeker goed op het moment dat we het nodig hebben. Ook he kraampakket is een goede tip. Had ik helemaal nog niet aangedacht. helaas, heb ik inmiddels weer een miskraam gehad. We blijven hoop houden, en ons 2de wondertje komt er vast een keer. nogmaals bedankt. groetjes janneke bakker

  Marije Kavelaar, 02 oktober 2012

  Hoi Janneke,

  Graag gedaan, maar wat een naar bericht!

  heel veel sterkte, neem je tijd & ik hoop mee op een tweede wondertje voor jou!

   

Pagina's