Profiel Gabriëlla Bettonville

Je moet inloggen om een vraag te kunnen stellen.

 • Isac-1298005, 11 juni 2017

  Werkloos

  Hallo, Ik ben nu werkloos en ben er heel erg mee bezig om nog voor een paar maanden wat te kunnen werken nu is mijn vraag of je ook een uitkering of iets zou kunnen krijgen als je geen werk hebt en zwanger bent?

  Gabriëlla Bettonville, 25 augustus 2017

  ja hoor, ook als je werkloos en zwanger bent heb je recht op een uitkering, althans als je nu ook recht op een ww uitkering hebt. 

  op deze site vind je daar alles over.

  https://www.uwv.nl/particulieren/werkloos/tijdens-ww-uitkering/detail/wijziginge....

  U krijgt een zwangerschaps- en bevallingsuitkering voor minimaal 16 weken. U krijgt deze uitkering niet eerder dan 6 weken vóór de dag na de uitgerekende datum. En de uitkering moet uiterlijk 4 weken vóór de dag na de uitgerekende datum ingaan. U kiest zelf op welke dag binnen deze periode de zwangerschapsuitkering begint. Bevalt u eerder dan de uitkering begint? Dan begint de uitkering op de dag na de bevalling. Bevalt u later dan de dag waarop u bent uitgerekend? Dan duurt de uitkering vanaf de dag na de bevalling altijd nog minimaal 10 weken.

  krijg je geen ww dan kan je wellicht in aanmerking komen voor bijstand, dat kan je bij de gemeente aanvragen.

  Succes met de zwangerschap,

  Hartelijke groet,

  Nibud, Gabriella

   

 • IN81, 03 november 2016

  Help, december!

  Beste Annemarie, Mijn man heeft onlangs te horen gekregen dat hij zijn baan kwijt is. Ik werk sinds de geboorte van onze kinderen (1, 3 en 7 jaar) 2 dagen. Ons inkomen gaat dus drastisch dalen de komende tijd. Ik zie op tegen de feestdagen in december. We vieren het altijd met familie, neefjes en nichtjes. Ik heb nu niet zoveel te besteden, maar wil niemand tekort doen. Zéker onze eigen kinderen niet. Ook met Kerstmis ne Oudjaar wordt altijd genoeg ingeslagen om dit met vrienden te vieren. Heb jij tips om het leuk te houden, maar waarbij er geen enorm gat in ons budget komt?

  Gabriëlla Bettonville, 25 augustus 2017

  Beste IN81,

  Goed dat je deze vraag stelt! 

  Ik zou je adviseren er allereerst open over te zijn naar je familie en vrienden. Ze zullen goed begrijpen dat je financien er anders uit komen te zien als je je baan verliest. 

  Wat je verder kunt doen is voor jezelf een 'feestbudget' opstellen.  Het kan je een rustig gevoel geven als je van tevoren bepaalt hoeveel je uit wilt geven aan cadeaus en bijvoorbeeld de boodschappen. Daarmee geef je jezelf houvast en geef je niet meer uit dan je eigenlijk kunt missen. Je zou dit ook met degenen kunnen afspreken met wie je de feestdagen doorbrengt. Dan besteedt iedereen ongeveer evenveel en krijg je geen scheve gezichten.

  En vergeet niet: voor kinderen zijn een aantal kleine cadeautjes vaak leuker dan één groot cadeau en merken ze niet of een cadeau nieuw is of tweedehands. En mijn collega Marion Weijers heeft een leuk weblog geschreven over feestdagendilemma's, daar kun je wel inspiratie uithalen denk ik: https://www.nibud.nl/consumenten/feestdagendilemmas/.

  Verder is het los van de feestdagen slim om je goed voor te bereiden op de gevolgen van je mans aanstaande werkloosheid. Op Nibud.nl vind je een handig stappenplan dat je kunt doorlopen om grip op je geld te houden: https://www.nibud.nl/consumenten/minder-inkomen/.

   

  Heel veel succes!

  Hartelijke groeten,

  Annemarie Koop

 • lwildenbergie, 21 maart 2016

  Spaargeld

  Beste mevrouw Koop, Mijn man en ik zijn nu 32 weken in verwachting van ons eerste kindje. Ik werk 36uur en na mijn verlof zal ik ook weer 36uur moeten gaan werken. Mijn man is al lange tijd opzoek naar een baan maar dat wil tot onze frustratie steeds niet lukken. En straks komt alles op mijn loon aan. Ik heb een probleem met loslaten van ons spaargeld en ben daar dagelijks mee bezig. Ik zou graag willen weten hoeveel spaargeld ongeveer belangrijk is voor een gezin met een koop hoekhuis, 2 auto's en straks een kleine. Ik ben nu als een gek aan het oppotten maar daar door doen we (juist nu dat in de laatste periode samen zo belangrijk is) helemaal geen leuke dingen. Alvast bedankt voor het mee denken.

  Gabriëlla Bettonville, 21 maart 2016

  Beste Iwil,

   

  Bedankt voor uw vraag. Goed dat u ermee bezig bent hoeveel spaargeld in uw (toekomstig) huishouden goed is om achter de hand te hebben.

  Het Nibud heeft daar een handige tool voor ontwikkeld: de BufferBerekenaar. Daarmee kunt u berekenen wat u in het beste geval achter de hand zou moeten hebben.

   

  Verder kunt u als maatstaf nemen dat u 10% van uw netto gezamelijke inkomen zou 'moeten' sparen. Zo kunt u langszaamaan aan uw buffer werken. De buffer die u heeft mag u overigens gerust aanspreken: u spaart natuurlijk niet voor niets!

   

  Hopelijk kunt u met deze informatie uit de voeten. Mocht u alsnog vragen hebben, dan stuur gerust weer een berichtje!

   

  Hartelijke groeten en veel succes,

   

  Annemarie Koop

 • Saan77, 15 maart 2016

  Ouderschapsverlof

  Beste Annemarie, Tussen mn bevallingsverlof en vakantie wil ik ca. 6 weken ouderschapsverlof opnemen. Dit is onbetaald verlof. Mijn man werkt 40u pw. Ik nu 40 pw maar zal daarna 3dpw terugkomen. Heb ik recht op een uitkering oid om deze onbetaalde periode tegemoet te komen? Mvg Saan

  Gabriëlla Bettonville, 16 maart 2016

  Beste Saan,

   

  Helaas slecht nieuws voor je: als er niks in je cao is opgenomen over betaald verlof, dan is dat er niet..

   

  Succes en natuurlijk gefeliciteerd met je zwangerschap!

   

  Hartelijke groet,

  Annemarie Koop

 • Nicky235, 05 maart 2016

  Kindgebonden budget

  Hallo Annemarie, ik heb een vraag. Ik zit nu aan het einde van m'n zwangerschap en de vader van de kleine is uit beeld verdwenen. Ik werk/studeer ook fulltime en verdien momenteel nog niet veel. Ik heb uitgerekend dat ik wel recht heb op kindgebondenbuget als alleenstaande moeder. Ik ben momenteel alleen inwonend bij mijn ouders totdat ik een betaalbare huurwoning toegewezen krijg. Nu is mijn vraag heb ik zolang ik inwonend ben ook recht op kindgebondenbuget? Zo ja wanneer moet je dat aanvragen?

  Gabriëlla Bettonville, 07 maart 2016

  Beste Nicky,

   

  Je hebt recht op kindgebonden budget, ook als je bij je ouders woont. Krijg je ook zorgtoeslag? Dan hoef je kindgebonden budget niet zelf aan te vragen. De Belastingdienst weet dan welk inkomen je hebt en zij krijgen door dat je een kindje hebt gekregen.

  Mocht dit niet goed zijn gegaan, dan kun je het alsnog aanvragen via Mijn Toeslagen van de Belastingdienst. Dat kan pas nadat het kind is geboren.

   

  Er verandert veel op financieel gebied als je een kindje krijgt. Wil je daar meer over lezen? Bestel dan ons e-book Geldwijzer Kinderen & Scholieren.

   

  Succes en hartelijke groet,

   

  Annemarie Koop

   

 • IngeMV, 03 maart 2016

  contract niet verlengd tijdens verlof

  In juli verwacht ik mijn eerste kindje. Ik heb momenteel werk, maar mijn contract loopt tot 30 juni. Zoals het er nu naar uitziet, wordt mijn contract niet verlengd. Hoe zit het in mijn geval met de zwangerschapsuitkering? Ik neem aan dat dit tot 30 juni via mijn werkgever verloopt, maar hoe zit het daarna?

  Gabriëlla Bettonville, 25 augustus 2017

  Beste Inge,

  Als je contract niet verlengd wordt, loopt het inderdaad af op 30 juni. Je uitkering blijft dan wel doorlopen. De einddatum verandert niet, alleen wordt de uitkering van het UWV dan rechtstreeks aan jou uitbetaald en niet aan de werkgever. 

   

  Tip: Vraag ook alvast WW (werkloosheidsuitkering) aan bij het UWV. Als je arbeidscontract afloopt tijdens de zwangerschap, heb je waarschijnlijk recht op een WW-uitkering. Deze vraag je aan bij het UWV en daarbij vertel je dat je zwanger bent.

   

  Krijg je een WW-, Ziektewet- of loongerelateerde WGA-uitkering van UWV? Als je zwanger bent, heb je recht op zwangerschaps- en bevallingsverlof en een zwangerschapsuitkering (WAZO). Dat geldt ook als:

  • je vrijwillig verzekerd bent voor de Ziektewet;
  • je uitgerekende of werkelijke bevallingsdatum binnen 10 weken na het einde van je dienstverband ligt;
  • je uitgerekende of werkelijke bevallingsdatum binnen 10 weken na het einde van je WW- of Ziektewet-uitkering ligt.

  Meer weten? Kijk dan even op de website van het UWV.

   

  Succes en hartelijke groeten,

   

  Annemarie Koop

 • lasj-615107, 03 maart 2016

  Thuiswerken na bevalling

  Na mijn derde bevalling wil ik graag aan de slag als gastouder. Waar moet ik op financieel gebied rekening mee houden bij die keuze? Ben ik verplicht om pensioen op te bouwen en een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten? Kan ik beter ZZP'er worden?

  Gabriëlla Bettonville, 07 maart 2016

  Beste Iasj,

  Als gastouder is het allereerst belangrijk om als officieel gastouderbureau geregistreerd te staan, zie: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/kinderopvang/vraag-en-antwoord/gastoude.... Alleen dan kunnen ouders kinderopvangtoeslag aanvragen als ze u als gastouder hebben. 
  Hiervoor zult u ook als ondernemer geregistreerd moeten zijn bij de Kamer van Koophandel. Zie ook: http://www.ondernemersplein.nl/regel/registratie-kinderopvang/. U bent dan zzp'er.

  Als zelfstandige bent u niet verplicht om pensioen op te bouwen of voor u persoonlijk een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Maar het is wel belangrijk om te realiseren dat als u dat niet doet, u ook geen pensioen opbouwt en bij pensionering alleen AOW ontvangt. Mocht u onverhoopt arbeidsongeschikt/ziek worden, dan ontvangt u ook geen inkomsten. Dat is verder aan u om een keuze te maken of u dat wel of niet belangrijk vindt om financieel te regelen.
  Als u zich niet laat registreren als officieel gastouderbureau en u gaat 'gewoon' op kinderen passen, dan zult u deze inkomsten bij uw belastingaangifte moeten opgeven. Dat kan bij 'inkomsten uit overige werkzaamheden'. U bent dan niet geregistreerd als ondernemer. U hoeft dan ook niets van tevoren te regelen. U betaalt de belasting over deze inkomsten bij de belastingaangifte. Wilt u voorkomen dat u dan in 1x veel belasting moet betalen (dat zal zo'n 40% van de totale bruto inkomsten zijn), dan is het verstandig om een 'voorlopige aanslag' in te vullen. Dan betaalt u gespreid iedere maand alvast een deel van de belasting. 

  Wilt u meer weten over ondernemerschap? Download dan gratis is het Geldboek voor ondernemers: http://winkel.nibud.nl/consumenten/geldboek-ondernemers.

   

  Heel veel succes en hartelijke groet,

   

  Annemarie Koop

 • Britt24, 24 november 2015

  Sparen voor je kind

  Hi! Ik ben sinds een jaar alleenstaande moeder. De opa's en oma's en wij, hebben een spaarrekening voor de kleine. Heeft dit invloed op mijn toeslagen?

  Gabriëlla Bettonville, 25 november 2015

  Hallo Britt24,

  Bedankt voor je vraag. Een hele goede!

  Gelukkig heeft je spaargeld niet zo snel invloed op je toeslagen: is je vermogen aan het begin van het jaar meer dan 103.423 euro (voor alleenstaanden), dan heb je geen recht meer op zorgtoeslag. Voor de opa's en oma's geldt: bij een vermogen van 124.753 euro of meer (voor paren) vervalt het recht op zorgtoeslag.

  Let wel op: hebben de opa's en oma's de spaarrekening op naam van je kind gezet? Dan telt dit vermogen op bij jouw eigen vermogen, en niet bij hun eigen vermogen.

   

  Naast de invloed op de zorgtoeslag, heeft de hoogte van je vermogen ook invloed op de hoeveelheid belasting die je moet betalen. Je vermogen tot 21.139 euro is onbelast. Heb je meer spaargeld, dan ga je daar belasting over betalen. Kijk voor meer informatie op Nibud.nl.

   

  Succes!

   

  Hartelijke groet,

  Annemarie Koop

 • Rebelle, 24 november 2015

  inkomsten

  Goedemorgen Annemarie, Na mijn zwangerschap zonder baan komen te staan door allerlei omstandigheden. Omdat het mij niet meer gaat lukken full time te werken ivm chronische ziekte. Vraag ik mij af wat nou een normaal salaris is. Want ik zie bedragen van uurloon staan van 9,12. Ik wil niet arrogant over komen maar met mijn bijbaantje naast mijn studie verdiende ik het dubbele en schrik ervan dat je als 40 ger hier genoegen mee moet nemen. Ik heb juist gestudeerd met in mijn hoofd toekomst pt werken, maar voel mij bijna schuldig dat ik dat wil. En loop nu tegen het feit aan dat het met de geboden uurlonen bijna onmogelijk word. Omdat ik er te lang uit ben is een baan in mijn eigen richting op dit moment ver weg. en begrijp dat ik net als toen onderaan de ladder zal moeten beginnen, maar nogmaals hier schrok ik toch wel van. Ook omdat het blijkbaar wel de normaalste zaak is om een oppas tussen meer dan 5 euro te betalen. Hoe brei je dat dan rond? Heb je hier tips voor? dank je groet Rebb

  Gabriëlla Bettonville, 25 augustus 2017

  Beste Rebb,

  In Nederland moet je minimaal het minimumloon ontvangen. Dat is 1525 euro bruto per maand. Omgerekend naar een uurtarief komt dat uit op: 9,78 euro per uur (bij 36-urige werkweek) of 8,80 euro (bij 40-urige werkweek).

  Je kunt ook kijken op loonwijzer.nl. Hier kun je aangeven in welke sector je hebt gewerkt en hoeveel jaren je al hebt gewerkt. Dan kun je zien wat anderen in jouw situatie ongeveer verdienen. Veel hangt af van de ervaring die je hebt. Als het economisch heel goed gaat, heb je als werknemer meer te onderhandelen over het salaris. Bij de huidige werkloosheid is dat wat lastiger.

  Denk er wel aan dat als je inkomen niet zo heel hoog is, je mogelijk recht op toeslagen hebt, zoals huurtoeslag en zorgtoeslag. Op www.berekenuwrecht.nl kun je zien voor elke regelingen jij in aanmerking komt, gezien je thuissituatie en inkomenssituatie. 

  Veel succes en hartelijke groet,

  Annemarie
   

 • Janneke1989, 01 september 2015

  1e kindje op komst

  Hoi Annemarie, wat fijn dat ik hier mijn vraag aan jou kan stellen! Voor ons is het ouderschap straks (vanaf c.q. November) helemaal nieuw. Kun jij mij advies geven over vanaf wanneer het goed is om een spaarpotje voor ons kindje op te gaan bouwen voor haar toekomst? Is er een gemiddelde of minimaal bedrag wat men (in bijvoorbeeld NL) apart zet per week/maand/jaar voor hun kleintje? Alvast bedankt voor je hulp! Groetjes, Janneke

  Gabriëlla Bettonville, 01 september 2015

  Hallo Janneke,

  Bedankt voor je vraag. Je bent zeker niet de enige die zich afvraagt of en hoeveel je het beste voor je kindje kunt sparen!

  We zien dat 77% van de ouders een spaarrekening heeft voor hun kind. We hebben geen gemiddeld bedrag van wat ouders sparen voor hun kind, maar het is ook slim om juist voor je eigen situatie te kijken wat je kunt missen. Ook hangt het spaarbedrag af van je spaardoel. Wil je sparen voor een rijbewijs, of voor de hele studie van je kind? Datt bepaalt ook wanneer je het beste kunt beginnen met sparen en welk bedrag dan passend is.

  Met behulp van het Persoonlijk Budgetadvies van het Nibud kun je kijken hoe jullie inkomsten en uitgaven er maandelijks uitzien en wat je zou kunnen missen per maand. Je kunt ervoor kiezen een vast bedrag per maand te sparen of wat onregelmatiger. Kijk goed wat bij je past!

  Uit onderzoek blijkt wel dat sparen het makkelijkst gaat als je aan het begin van de maand een bedrag apart zet. 

  Kies trouwens niet zomaar voor een spaarrekening waarop het geld voor een bepaalde tijd vaststaat. Houd er rekening mee dat je zelf ook in minder gunstige tijden goed rod moet kunnen komen. Dan kan het vervelend zijn als je een grote som geld vast hebt staan op de spaarrekening van je kind.

  Je kunt op Nibud.nl meer lezen over het sparen voor je kind.

  In de Geldwijzer Kinderen & Scholieren komen de kosten van kinderen uitgebreid aan de orde.

  Succes en heel veel geluk met jullie kindje!

   

  Hartelijke groet,

  Annemarie Koop

Pagina's