Profiel Esther Koppelaar

Je moet inloggen om een vraag te kunnen stellen.

 • miek-1325092, 06 maart 2018

  Ontspannen

  Hi Esther, Ik ben nu 31 weken zwanger en bereid me voor op de bevalling d.m.v. hypnobirthing. Ondanks dat ik braaf oefen merk ik dat ik eigenlijk vrijwel dag en nacht gespannen ben. Zo gespannen zelfs dat ik soms huil in mijn dromen, en dan wakker wordt met een doorweekt kussen. Ik probeer zoveel mogelijk rust te nemen en ben al minder gaan werken, maar de onrust zit vooral tussen mijn oren. Ik ben niet (bewust) bang voor de bevalling, maar heb wel een soort angst voor de angst (dus dat het me niet lukt om te ontspannen, zoals me nu ook niet goed lukt). Ik hoop dat mijn verhaal niet te warrig is en dat je een goede tip voor me hebt.

  Esther Koppelaar, 06 maart 2018

  Hoi Miek,

  Ten eerste, wat goed dat je zo bewust bezig bent met de voorbereiding op de bevalling. HypnoBirthing is een hele mooie methode om je mee voor te bereiden.

  Wat ik nu een beetje opmaak uit je verhaal is dat je het heel graag goed wilt doen. Je bent je nu zó goed aan het voorbereiden op de bevalling dat je juist bang wordt dat je toch bang wordt. Je probeert nu eigenlijk controle over iets uit te oefenen waar je geen controle over kunt hebben. Juist het idee dat je 'moet' ontspannen zorgt juist bij spanning voor jou. Omgedraaide wereld dus! ;-).

  Probeer eens voor jezelf uit te vinden waar die spanning vandaan komt. Heeft het te maken met perfectionisme, faalangst of iets anders. Als je er achter bent waar het vandaan komt dan geeft dat waarschijnlijk al veel inzicht. Want is het een reele angst? Vaak zie je zelf dan al in dat de angst onnodig is.

  Heeft je HypnoBirthing docent ook een angstloslaat script met je gedaan? Die zou je nog eens kunnen herhalen. En als je merkt dat de spanning niet minder wordt dan kun je ook op zoek gaan naar een hypnotherapeut die je ermee kan helpen.

  Probeer je maar niet teveel te focussen op die ontspanning. Laat de controle los. De kunst bij een bevalling is om zelf uit de weg te gaan en de regie over te geven aan je lichaam. De hypnobirthing technieken helpen je hierbij. Door je te focussen op bijvoorbeeld je ademhaling ipv op de wee.

  Wat mij persoonlijk ook heel erg helpt bij gespannen gevoelens zijn essentiele olien. Dit zijn natuurlijke extracten van planten en bloemen, het immuunsysteem van de plant eigenlijk. In de natuur is heel veel te vinden wat onze gezondheid en emotioneel welbevinden kan ondersteunen. De geur van lavendel kan heel ontspannend werken. En de olie copaiba vermindert angstgevoelens. De olien zijn helemaal rommel en meukvrij en dus veilig te gebruiken tijdens de zwangerschap.

  Ik hoor graag weer van je.

  Veel liefs, Esther

   

   

januari 2019: Elke maandag een insta LIVE met tips en nieuws over zwangerschap en geboorte

Elke maandag kom ik rond 11.11 uur LIVE op instagram om iets te vertellen over zwangerschap en geboorte. De onderwerpen die ik aansnijd bespreek ik normaal gesproken alleen in mijn betaalde trainingen. Maar omdat ik het zo belangrijk vindt dat er op een andere manier naar de geboorte wordt gekeken geef ik elke week een tipje van de sluier. Elke week bespreek ik een ander onderwerp. Als je mijn instagram Lives volgt dan ga je gegarandeerd met een ander gevoel de bevalling in. Meer zelfvertrouwen, minder angst en vol vertrouwen in je eigen lichaam. Volg jij me al op Insta? Je vind mijn profiel HIER. 

september 2018: Mijn Geboorteverhaal

Op 24 september 2009 ben ik 40+5 weken zwanger. Hoewel ik van de zwangerschap geniet ben ik het nu echt zat! Ik wil zo graag mijn baby zien. Ik begin echt ongeduldig te worden en ik was er vandaag gewoon chagrijnig van. Ik nader de 41 weken en ik zie een inleiding als een donderwolk boven mijn hoofd hangen. Mijn grootste nachtmerrie zou zijn dat ik naar het ziekenhuis moet om ingeleid te worden. Bij mijn eerste kindje ben ik heel vlot thuis bevallen en dat wil ik nu weer. Het rommelt al een aantal dagen in mijn buik, maar het zet niet door.

Om 5.30 word ik wakker van een pijnlijke harde buik. Het voelt al anders dan al het gerommel van de laatste dagen. Ik vraag me af of het gaat beginnen, maar eigenlijk weet ik instinctief het antwoord al. En 4 minuten later wordt mijn vermoeden bevestigd als de volgende wee zich aandient. En 4 minuten later weer. Er zit dus al meteen regelmaat in. Ik blijf lekker in bed liggen en zucht rustig de weeën weg. Het is goed te doen.

Om 6.00 uur voel ik dat het heftiger gaat worden en ik wil onder de douche. Ik maak mijn man wakker die nog lekker lag te slapen. Ik zeg hem dat de bevalling is begonnen en dat ik onder de douche ga. Hij staat meteen op en stelt voor om mijn moeder te bellen. Zij zou onze oudste dochter ophalen. Nadat hij mijn moeder heeft gebeld stelt hij voor om de verloskundige ook al te bellen. Ik denk er even over na, zou het niet te vroeg zijn? Maar ik voel aan de heftigheid van de weeën dat het al opschiet. Dus ik stem toe.

Wat een verademing is het warme water van de douche! De weeën zijn op deze manier heel goed op te vangen. Ik krijg onder de douche de eerste hele heftige wee, die ik niet goed kan opvangen en waarbij ik me op mijn knieën op de grond laat vallen. Daarna komen weer een aantal lichte weeën die goed zijn op te vangen. En dan komt er weer zo’n heftige. Dit gaat een poosje zo door. Die heftige weeën zijn alles behalve fijn, maar omdat ik daarna weer tijd krijg om bij te komen is het allemaal nog goed te doen.

Om 6.30 is mijn moeder er, mijn man heeft onze dochter al wakker gemaakt en aangekleed. Mijn moeder kijkt even snel om de hoek en vraagt hoe het gaat. Het gaat nog goed, zeg ik. Ze vertrekt vrij snel weer en om 6.45 stapt de verloskundige binnen. Omdat ik de eerste keer zo snel ben bevallen stelt ze voor dat ze eerst alle spullen gaat klaarzetten en dat ze me daarna toucheert. Dan kan ik nog rustig onder de douche blijven staan.

Om 7.00 uur kom ik onder de douche vandaan, ik voel al wat lichte persdrang en ik wil graag dat de verloskundige kijkt hoever ik ben. Ze toucheert en ik heb 9 cm ontsluiting. Ze vraagt of ik nog wil afwachten of dat ze mijn vliezen zou breken zodat ik kan gaan persen. Ik ben er eigenlijk al een beetje klaar mee, dus ik vraag haar de vliezen te breken. Zodra de vliezen gebroken zijn krijg ik meteen echte persdrang en heb ik volledige ontsluiting. Om 7.06 mag ik beginnen met persen. Persen is nooit mijn favoriete onderdeel van de bevalling, ik vind het weer erg spannend. Na twee keer persen zegt de verloskundige dat als ik één keer goed doorpers de baby er al is! Huh…denk ik, hoe kan dat nou, ik begin net met persen…In plaats van dat die gedachte me motiveert word ik er juist nog wat angstiger van. Ik heb liever dat alles een beetje rustig aan gaat. Na de volgende wee staat het hoofdje al, en de volgende wee wordt haar hoofdje geboren. Mijn man staat al klaar om haar op te vangen, maar de navelstreng zit strak om haar nekje. De verloskundige besluit om haar ter plekke af te navelen zodat ze geboren kan worden. (Nu ik het belang van het uitkloppen van de navelstreng weet baal ik ervan dat mijn dochter hier niet van heeft kunnen profiteren. Maar ik weet ook dat het op dat moment nodig was.) Nadat de navelstreng los is wordt mijn lieve kleine baby geboren om 7.16 uur. Wat is dat toch een gelukzalig moment. Al vrij snel pak ik haar op en leg haar op mijn knieën om haar te bewonderen. Het eerste wat me opvalt is dat ze totaal niet op onze oudste dochter lijkt, zo grappig om te zien. Al die maanden hebben we ons afgevraagd hoe een tweede meisje van ons er uit zou zien en nu is ze er gewoon.

De placenta wordt ook vrij vlot geboren en ik wordt nog wat gehecht. Onze dochter drinkt ook al meteen aan de borst. Dat ging eigenlijk in één keer goed. Mijn oudste dochter was ook pas net gestopt met drinken, omdat ik tijdens mijn zwangerschap geen melk meer voor haar had. Dus dit voelde heel vertrouwd.

Rond 8.00 uur bellen we onze ouders en komt mijn moeder meteen langs met onze oudste dochter. Het moment dat ze haar zusje voor het eerst ziet hebben we gelukkig op film, dat blijft elke keer weer ontroerend om te zien.

Deze bevalling duurde dus maar 1 ¾ uur! Hoewel ik toen nog niets van #hypnobirthing en ontspanningstechnieken wist heb ik deze #bevalling als heel fijn ervaren. Als ik het over kon doen zijn er een aantal dingen die ik anders zou hebben gewild, omdat ik nu meer weet. Maar toch ben ik de hele tijd in mijn eigen kracht geweest. Ik heb mijn eigen bewuste keuzes gemaakt en de verloskundige deed alles in overleg.

En zo zou elke #geboorte moeten zijn. Jij in je eigen kracht die je eigen bewuste en wel geïnformeerde keuzes maakt.

Dit verhaal heb ik nu, op de 9e verjaardag van mijn dochter, uit mijn hoofd opgeschreven. Elk detail weet ik nog, van alle drie mijn bevallingen. Een geboorte maakt zo’n blijvende indruk in het leven van een vrouw. Daarom hecht ik er zoveel waarde aan dat het een positieve ervaring is, voor zowel ouders als baby.

september 2018: Gratis ontspanningsoefening

Ik heb mijn stem nooit mooi gevonden. Als kind had ik een hoog stemmetje. Ik vond het vreselijk om mezelf terug te horen op film. De stem die ik zelf in mijn hoofd hoorde was veel mooier en lager. Ik wilde dat iedereen díe stem zou horen en niet dat piepstemmetje.

Op de één of andere manier heb ik altijd deze overtuiging gehouden. Dat mijn stem niet mooi was. En heb ik nog steeds moeite om naar mezelf te luisteren op film.

Hoe verbaasd was ik dan ook, de eerste keer dat een cursist tegen mij zei dat ze mijn stem zo prettig vond tijdens de ontspanningsoefeningen. Ze kreeg meteen bijval van de andere cursisten. ‘Inderdaad! Daar moet je echt iets mee gaan doen. Meditaties inspreken ofzo’.

Ik nam het nog niet zo serieus. Maar ik kreeg steeds vaker te horen dat mensen mijn stem prettig en rustgevend vonden. Ik kreeg steeds meer vragen of mijn visualisaties ook te downloaden waren.
Voor mijn Online Zwangerschapscursus sprak ik 8 Ontspanningsoefeningen in. Hele mooie visualisaties die inmiddels al veel vrouwen hebben gebruikt tijdens de zwangerschap en bevalling.

Ben je zwanger en wil je eens ervaren wat zo'n ontspanningsoefening met je doet?

Ga naar mijn Facebookpagina en reageer onder DEZE post met 'ja' en je krijgt automatisch een mp3 bestand via je Facebook messenger!

Wil jij:

Super relaxt zwanger zijn?
Op een diep niveau contact maken met je baby?
De kracht in jezelf vinden tijdens de bevalling?
Een hele ontspannen bevalling?

Dan ga jij heel blij zijn met deze oefening!

augustus 2018: Relaxxxx

Oh oh wat vinden we dat toch moeilijk. Het loslaten, ontspannen en genieten van je zwangerschap.
We willen éérst alles op het werk netjes afronden voor onze vervanger. 
We willen éérst het babykamertje helemaal perfect af hebben. 
We willen éérst de gehele babyuitzet compleet hebben.

Dán pas kunnen we gaan ontspannen.
Dán pas kunnen we gaan cocoonen.
Dán pas kunnen we gaan genieten.

En zo glippen die zwangerschapsmaanden ons zo door de vingers.
Zeggen we 'wat gaat de tijd toch snel'. Dus mooie vrouw, laat los en ontspan!
Leef in het nu.
Geniet nu.
Deze periode komt niet meer terug.
Dat getrappel in je buik ga je missen.

Bovendien, hoe meer je kan ontspannen hoe makkelijker je die ontspanning kan vasthouden tijdens de bevalling. 
En Ontspanning is de Sleutel tot een Geweldige Geboorte. 
Wat kan jij vandaag doen om bewust stil te staan bij je zwangerschap en contact te maken met je baby?

juni 2018: 3 Tips voor Aanstaande Papa's

Als partner heb je soms het gevoel dat je niets kunt doen tijdens de bevalling. Heb je het gevoel dat je machteloos staat toe te kijken. Maar dat hoeft niet! Jullie hebben samen een kind gemaakt en kunnen het ook samen geboren laten worden.

Jij als partner bent super belangrijk! Daarom mijn 3 tips voor aanstaande papa's:

1. Wees lief voor je vrouw.

Jouw mooie vrouw is zwanger. Haar lichaam ondergaat op dit moment grote veranderingen. Niet alleen gaat haar baarmoeder groeien, ook haar borsten worden groter, haar ribbenkast wordt groter, haar bloedvolume neemt toe en haar bekken wordt ruimer. Hormonen gieren door haar lichaam en maken haar klaar voor de groei en geboorte van jullie baby. Haar lichaam is zo hard aan het werk en ondertussen wordt er van haar verwacht dat haar drukke leven ook gewoon doorgaat. Je kan je dan wel voorstellen dat ze ontzettend moe kan zijn en misschien ook wel wat humeurig.

Zorg daarom extra goed voor haar en wees extra lief. Verwen haar met een massage en zorg dat ze zich in haar vrije tijd lekker kan ontspannen.

Ontspanning is essentieel voor een goed verloop van de geboorte. En hoe vaker een zwangere vrouw daarmee al oefent in de zwangerschap, hoe beter ze zal kunnen ontspannen tijdens de geboorte.

2. Bereid je samen voor op de geboorte.

In de oudheid werd de geboorte gevierd als een religieus ritueel. Man en vrouw werkten samen als een team. Ergens in de middeleeuwen werden mannen ineens geweerd bij de geboorte. Sindsdien weten mannen niet meer zo goed wat ze moeten doen. En komen ze niet verder dan een beetje meepuffen (puffen is totaal niet effectief!) en het aandragen van washandjes. Terwijl je zoveel meer zou kunnen doen!

Bij de standaard puf- of yoga cursus mag je als man misschien één of twee keer verplicht komen opdraven. En zit je tussen de andere vaders die daar duidelijk met tegenzin zitten.

Volg daarom echt samen een geboortetraining. Je hebt samen een kind verwekt in liefde. Jullie kunnen je kindje ook samen in liefde geboren laten worden. Als gezin.

3. Laat je niet gek maken door alle 'noodzakelijke benodigdheden voor de baby' lijstjes.

Is je weleens opgevallen dat de babyzaken de langste 'benodigdhedenlijstjes' hebben? Juist ja, ze willen zoveel mogelijk spullen aan je slijten.

Je baby heeft de eerste tijd niet veel meer nodig dan mama's lichaam. En jullie nabijheid als ouders.

Jullie warmte, liefde en voeding is alles wat de baby echt nodig heeft.

Een dure wandelwagen? Het ziet er vaak wel hip uit, maar je kindje vindt het vaak veel fijner in een draagdoek of ergonomische draagzak (die helaas niet te koop zijn bij bekende babyzaken).

Leuke spijkerbroekjes en shirtjes met capuchon? Dat zit gewoon echt niet lekker voor je baby. Een lekker zacht pakje van natuurlijke materialen voelt veel fijner aan.

Een gestylde babykamer? Voor jullie nachtrust is het veel fijner als de baby bij jullie op de kamer of zelfs in bed slaapt. Het is een fabeltje dat baby's moeten kunnen doorslapen. Voor zijn eigen veiligheid wordt hij een aantal keer wakker en roept dan om voeding en om jullie. Als je daar meteen gehoor aan kunt geven dan zorgt dat voor een veilige hechting.

Je kunt als vader zoveel meer betekenen voor je vrouw. Je vrouw is zwanger, maar jullie worden samen een gezin. En jouw taak tijdens deze zwangerschap en de geboorte is minstens zo belangrijk.

juni 2018: 3 Tips voor een Geweldige Geboorte

‘Ik zie zo ontzettend op tegen de bevalling, ik bang zo bang dat ik er soms van in paniek raak’ zei ze en ook nu, net als iedere keer wanneer ik een vrouw dit hoor zeggen, bloedt mijn hart een beetje.

​​Al van jongs af aan krijgen wij te horen dat bevallen vreselijk veel pijn doet, soms zelfs dat het voelt alsof je doodgaat. En in elke film waarin een geboorte te zien is wordt dit beeld bevestigd. Wat je te zien krijgt is voornamelijk pijn, angst en stress..​

En dat vind ik nou zo zonde! Die angst die wij meedragen voor de bevalling is niet nodig. Angst is namelijk de reden dat veel bevallingen inderdaad heel pijnlijk of zelfs traumatisch worden ervaren. We dragen nu al generaties lang een angst voor de bevalling met ons mee. Het wordt tijd om dat los te laten en de volgende generaties vrouwen te leren om vol vertrouwen en met plezier uit te kijken naar de geboorte.​

Daarom mijn 3 tips voor een Geweldige Geboorte*:

1. Kies de juiste zorgverlener. Doe van tevoren onderzoek naar de verloskundigen of gynaecologen en kies diegene die je het meeste aanspreekt. Kies iemand die volledig achter jouw wensen staat, hoe alternatief die misschien ook mogen zijn. Jij bent ten alle tijden de baas over je eigen lichaam en mag constant de regie in handen houden. Je zorgverlener moet daarin meegaan en mag jou niets opdringen wat je niet wilt. Mochten jullie niet op één lijn komen dan is het altijd mogelijk om van zorgverlener te switchen. De manier waarop een vrouw terugkijkt op haar bevalling wordt grotendeels bepaald door hoe gehoord en begrepen ze zich voelde tijdens de geboorte.​

2. Kennis en voorbereiding. Verdiep je in de normale werking van je lichaam tijdens de geboorte. Als je weet hoe alles in je lichaam met elkaar samenwerkt en hoe vernuftig het in elkaar zit, dan neemt dat al een groot deel van je angst weg. Volg een cursus waarin dit onderdeel ook aan bod komt.

​3. Ontspanning is de sleutel tot een Geweldige Geboorte. Wanneer je ontspannen bent maakt je lichaam bepaalde hormonen aan die ervoor zorgen dat je baarmoeder haar werk normaal kan doen. Een van die hormonen is een natuurlijke pijnstiller die 200 keer sterker is dan morfine! Oefen al tijdens de zwangerschap met ontspanningstechnieken zodat je ze tijdens de geboorte heel natuurlijk kunt inzetten.

* Definitie Geweldige Geboorte:

Een Geweldige Geboorte betekent NIET dat je perse een ‘natuurlijke bevalling’ moet hebben. Lekker thuis in een bevalbad vol met rozenblaadjes. Want hoewel we gelukkig in Nederland nog steeds de keuze hebben om thuis te bevallen is het niet voor iedereen mogelijk.

Een Geweldige Geboorte betekent wel dat jij volledig gaat vertrouwen op je oerinstinct, op je intuïtie. Zodat je zonder angst en vol vertrouwen naar de geboorte gaat toeleven en uitkijken. Zodat je tijdens de geboorte aanvoelt wat goed is voor jou en de baby. Dat je weet wanneer je mee kan gaan met de natuurlijke flow van het proces, maar ook dat je weet wanneer het OK is dat er ingegrepen wordt. Zodat je achteraf tevreden terug kijkt op jouw Geweldige Geboorte. Omdat je goed geïnformeerd en vanuit vertrouwen je eigen keuzes hebt gemaakt.

Meer weten?

http://estherkoppelaar.nl/sleutel-tot-geweldige-geboorte​​​/