Profiel Elise Nuhoff

juli 2017: App-tips voor de achterbank

Lekker buitenspelen, zwemmen, ravotten, nieuwe vriendjes maken op de camping, kennismaken met ander eten, veel vitamine D opdoen. En hup, die beeldschermen gaanachter slot en grendel.

Alhoewel, tijdens die lange autoreis naar Zuid-Frankrijk, Spanje of Italië kan zo’n beeldscherm wel weer heel handig zijn.

Uiteraard begin je dapper met spelletjes als ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet’, worden er nummerborden geraden, geel-groene auto’s geteld, doosjes rozijntjes naar de achterbank gegooid, gekleurd (hopelijk alleen in het kleurboek). En wanneer je misselijk begint te worden van het achterom zitten of als je een paar uur als tussenschot hebt gefungeerd met opgevouwen benen op de achterbank? Dan is het fijn om een mooi filmpje aan te zetten of ze een leuk spelletje op de iPad laat spelen.

Dus hierbij de tips.

Bobbies Bioscoop, dé filmpjes-app waarbij de kinderen ook offline filmpjeskijken. Nijntje, Kikker, De Kleine Prinses en Conni is een kleine greep uit het aanbod. De kinderen plaatsen zelf filmpjes in de koffer. Heb je genoeg geheugen vrij op je telefoon of iPad? Dan passen er wel 20 in!

De Koptelefoonsplitter. Kijken de kinderen samen op 1 beeldscherm? Kies dan voor de koptelefoonsplitter. Horen ze het allebei goed.

Rekenblobs: tafels oefenen. Zitten eindelijk die verrekte tafels in het koppie, zakken ze zo weer weg na 6 weken zomervakantie. Misschien in de auto een mooi moment om ze op een leuke manier nog eens te oefenen.

Toca Life: Hospital De apps van Toca Boca zijn favoriet bij ons thuis. Ken je de Toca Boca kapsalon al? Hilarisch! Het ziekenhuis is een serieuzere app van Toca Life. Een mooie manier om kinderen spelenderwijs te laten kennismaken met een ziekenhuis en wat er allemaal gebeurt!

Bru-Taal, een app om het taalniveau op te krikken. Voor kinderen vanaf 9 jaar. Ik ga deze app voor mijn zoon erop zetten. Taal is niet zijn ding, maar in zo’n toffe vorm heb ik goede hoop.

Kiene Klanken: deze app is geïnspireerd op de houten stempels die op school worden gebruikt. Kleuters oefenen zo de klanken. Een ideale voorbereiding op het lezen. De kleintjes vinden het fantastisch, ze willen zo graag leren!

Kids Discover Barcelona & Gaudi Met je kinderen naar Barcelona? Dan wil je ze vast ook meer vertellen over Gaudi. Met deze app bereid je je kinderen voor en leren ze alvast iets over de architectuur van Gaudi. In de app kleuren ze o.a. La Pedrera in.

Fijne vakantie & een goede reis!

februari 2017: Digiziek

Afgelopen november stond er een artikel in de NRC over kinderen en hun beeldschermgebruik: ‘Van Swipen leren kinderen helemaal niets’. Het betreft een interview met de Duitse psychiater Manfred Spitzer, die het boek ‘Digiziek’ schreef. Spitzer, zelf vader van 6 kinderen, zweert bij een opvoeding zonder beeldscherm.

Dit artikel zette me aan het denken. Ik ben ook een moeder die de kinderen liever laat buitenspelen dan dat ze met vierkante ogen achter een schermpje zitten geplakt. Totaal onbereikbaar voor de buitenwereld. Helemaal in hun bubble met het bewegende beeld. Ik zet ook vaak abrupt de tv uit, ook als het filmpje bijna is afgelopen. Als ik het genoeg vind, is het genoeg. Wat dan ook weer de nodige discussie oplevert met kids en man.

Afijn, dit is wat Spitzer zegt:

 • Het is een huiveringwekkend beeld om een baby te zien swipen over een tablet. Een 0-jarige leert niets van swipen. Hij leert van dingen vast te pakken, voelen hoe iets voelt. Kinderen hebben de werkelijkheid nodig om dingen te leren.
 • Tabletkinderen kunnen geen poppetjes tekenen. Hun hand is niet geoefend. De poppetjes die tabletkinderen tekenen hebben veel minder details: geen handen en voeten, enkel wat strepen die benen en armen moeten voorstellen. Kinderen die niet opgroeien met een tablet tekenen zelfs poppetjes met kleding aan.
 • Structuren worden nooit meer hetzelfde als je ze niet goed aanleert. Aanleren kan tot een bepaalde leeftijd, daarna niet meer. Het leren van een taal en het leren van wiskunde bijvoorbeeld. Als je alles maar opzoekt en zelf geen parate kennis hoeft te hebben, dan leer je niet om te leren en neem je minder informatie op. Tot je 13e kun je leren spreken, daarna is het te laat. Het deel in je hersenen waar het denken, het willen, plannen en evalueren ligt, dat ontwikkelt zich langer. Maar de piek ligt wel voor je 10e of 20e jaar. Kortom kostbare tijd die je niet allemaal wil verkwanselen achter een beeldscherm.
 • Kinderen (en pubers) worden somber en verveeld door hun smartphone. Ze kijken steeds of er een berichtje is. Ze bewegen minder, kunnen zich slechter concentreren.

Oké, dat je je 0-jarige beter een rammelaar geeft dan een iPad, snap ik
En dan niet alleen omdat je iPad of iPhone het misschien niet overleeft, maar ook omdat andere speeltjes leuker voor hem of haar zijn. Bij mij kregen de kids als baby ook geen iPad of iPhone, maar dan vooral om de eerste reden. Er gaat al genoeg kapot in je huisraad met kinderen ;)

Die babygym was ideaal, wat lichtgewicht rammelaartjes, een mobiel boven de box met mozartgeluid of lekker buiten wandelen met de kinderwagen. Kom je zelf ook gelijk tot rust!

De poppetjes van de tabletkinderen, vind ik een interessante
Inmiddels alweer een tijdje terug, studeerde ik aan de PABO en leerde ik datkinderen allemaal op een bepaalde manier poppetjes leren tekenen. Eerst zijn het de zogenaamde ‘koppoters’ een rondje (hoofd) met armen en benen eraan. De buik tekenen ze later. Maar tabletkinderen doen dus bar weinig moeite om een mooi gedetailleerd poppetje te tekenen. Interessant… Wij hebben thuis één kind die heel erg fan is van het beeldscherm en eentje die dat amper heeft. Allebei uit hetzelfde nest ;) Ik vroeg hen vanmorgen allebei even een poppetje te tekenen. En dit is het resultaat! Zegt genoeg…

Spitzer heeft een punt, maar moet ook meegaan met de tijd.
Op het aanleren van de structuren en het gebruik van smartphones ga ik nu even niet in. Dat is voor de meeste jonge ouders nog een ver van hun bed show. Spitzer heeft absoluut een punt. Maar om nu hand en tand te verzetten tegen de beeldschermcultuur is een vrij lastige, mijns inziens. Want, wat gaat er nu niet digitaal? En is het fijn voor een jong-volwassene om als digibeet in de maatschappij te staan?

Kinderen van Spitzer groeiden op vóór het tablettijdperk
De kinderen van Spitzer zijn een stuk ouder, zijn jongste kind is 7 jaar en woont bij haar moeder in Berlijn.  De andere 5 kinderen uit een eerder huwelijk zijn opgegroeid zonder tablet (die waren er toen nog niet!). Dan heeft Spitzer naar mijn idee toch iets makkelijker praten ;)

Draai het maar eens terug, dat beeldschermgebruik …
Het verbannen van een tablet of ander beeldscherm (Spitzer deed zelfs de tv uit hun huis!) zou, vrees ik, ook wat vriendjes kosten van mijn oudste zoon. Natuurlijk spelen ze ook buiten met hun nerfs, schaatsen ze, spelen ze in een boomhut. Maar eenmaal binnen gamen ze het liefst (met elkaar!). Ze komen binnen, vragen de WiFi-code en bouwen werelden op Minecraft. Hun vingers gaan razendsnel over het beeldscherm. Probeer het zelf maar eens, nog best even lastig. En met hun ruimtelijk inzicht zit het ook wel snor!

Wie weet het beeldschermgebruik te minimaliseren (bij schoolgaande kinderen)
Ben benieuwd naar jullie reacties: bij wie komt er geen tablet in huis? En vooral: hoe zien de poppetjes er dan uit van jouw kind? Heel benieuwd!

oktober 2016: Cinekid Festival!

Over een week is het weer zover: Het Cinekid Filmfestival in Amsterdam. Voor ons ieder jaar weer een feestje. Oké, eerlijk is eerlijk. Het is vooral voor mij ook een feestje. Ik hou van de festivalsfeer, verantwoorde films, biologische frietjes en de originele creatieve activiteiten. En ja, Westergasfabriek is gewoon ook een toffe locatie.

Zelf virtual reality ervaren… te cool!
Naar Cinekid ga je niet alleen naar de film. Daar breng je ook een bezoek aan het MediaLab. Daar doen ze héél toffe dingen! Echt, heel toffe dingen! Vorig jaar hing zoon Giel nog in een tuigje en kon hij aan den lijve virtual reality ervaren. Hij heeft het er nog over.

Dit jaar staat er een masterclass ‘leren acteren’ en vliegen met virtual reality op het programma. Super cool, toch?!

Rood pluche versus houten stoeltjes
Mijn kinderen kijken graag naar films. Een filmin de bioscoop vinden ze heel tof. Weggezakt/ ingeklapt in het rode pluche, bak popcorn erbij, groot scherm … Dat is bij Cinekid ietsje anders. Daar heb je uiteraard een groot scherm, maar kun je ook op houten stoeltjes zitten. Hoe dan ook alle films zijn het stuk voor stuk meer dan waard, met houten kont en wel. Je ziet er Nederlandstalige familiefilms, Japanse animatiefilms, maar ook (prachtige!!) dramaproducties uit Scandinavië. Voor kinderen van 4  tot 12 jaar zijn er filmvertoningen.

Cinekid door heel Nederland
Kortom, ga erheen, ga het ervaren! Amsterdam te ver weg? Dan kun je ook naar Cinekid op locatie. Een selectie van de films draait ook in bioscopen in 40 andere steden.

2 mooie filmtips
Deze tips zijn van regisseuse Simone van Dusseldorp. Zij maakte onder andere de kinderfilms Kikkerdril (met Georgina Verbaan) en Briefgeheim. Dit zijn haar tips voor de allerkleinsten:

Ponyo, vrijdag 21 oktober 16.15 uur

Op een morgen vindt Sosuke op het strand het kleine goudvisje Ponyo, dat met haar hoofd vastzit in een glazen pot. De twee raken zo door elkaar gefascineerd dat Ponyo een mensenmeisje wil worden. Maar haar wacht een andere taak, één waar de toekomst van de wereld van afhangt.

Volgens Simone: De vormgeving is prachtig, een visueel spektakel

De nieuwe avonturen van het molletje,vrijdag 21 oktober 13.15 uur

Het vrolijke Molletje wordt iedere keer geconfronteerd met een probleem. Met de hulp van zijn vriendjes uit het bos weet hij steeds een oplossing te vinden. Een animatiefilm uit Tsjechië.

Info: Cinekidfilmfestival in Amsterdam, Westergasfabriek van 15 t/m 21 oktober.

augustus 2016: Coderen en programmeren voor kinderen

Heb jij een kleine aap in huis die verslingerd is aan de iPad of tablet? Geen spel voor hem te moeilijk? Heel goed! Dan heeft jouw kleine de toekomst! Programmeren en coderen is een vaardigheid die aan steeds jongere kinderen wordt aangeleerd. In Groot-Brittannië leren kinderen al op 5-jarige leeftijd coderen op school.

Ook in Nederland kunnen kinderen al vroeg leren programmeren en coderen. Zo zijn er lesprogramma's als codekinderen voor kinderen van groep 3 t/m 8 van de basisschool. Met leuke spellen leren ze hoe je een programma schrijft voor een spel en hoe je denkt in robottaal. Met coderen leer je echt 'opdrachten' te schrijven voor de computer.

Zoon Giel van 8 jaar deed in februari met zijn hele klas mee met Coderdojo. Samen met zijn klasgenootjes reisde hij af naar de Ziggodome om daar met ruim 1000 kinderen te leren programmeren. Deze code dojo's worden regelmatig gegeven ook op andere plekken in het land, georganiseerd door vrijwilligers! Een spel wat zij bijvoorbeeld speelden was Scratch. Om het figuurtje te laten bewegen, draaien, springen etc, kunnen de kinderen kiezen uit een set codes. Die codes plakken ze achter elkaar en dan… zien ze hoe hun figuurtje danst! Wow!

Thuis alvast aan de slag met de kleine computerfreaks? Er zijn tal van leuke apps waarin kinderen leren coderen en programmeren. Juf Jannie testte er een paar uit en zet de apps van makkelijk naar moeilijk op een rijtje. Bekijk haar filmpje en je begrijpt gelijk hoe het werkt!

In de app Kodable leren de kinderen op een eenvoudige manier coderen. Ze leren hoe je het balletje laat rollen en hoe je dan de pijltjes daarvoor kunt gebruiken. Kinderen vanaf vier jaar kunnen dit spel al spelen. Dit spel stimuleert de kinderen na te denken over de stappen die gemaakt moeten worden om het doel te bereiken. Het is eigenlijk al de basis voor het maken van algoritmes! Gratis – voor iPad

In Hopscotch laten de kinderen de aap bewegen, ze kunnen hem laten draaien, van kleur veranderen etc. Ze kunnen kiezen uit een set codes en daarmee leren ze hoe je een animatie maakt. Heel leuk! Voor deze app moeten kinderen wel kunnen lezen. Dus vanaf 7 jaar ongeveer. Gratis – iPad en tablet.

 

 

juli 2016: Virtual reality apps

Virtual Reality komt steeds dichterbij. De VR-brillen zijn nu zelfs te koop bij de Albert Heijn voor een paar euro. Virtual Reality laat je geloven dat je ergens bent, waar je eigenlijk niet bent. Een techniek (het 3D effect) die relatief simpel is en ook al een paar eeuwen oud!

Met de stereoscoop kon je vroeger al plaatjes in 3D zien. Zo ziet een oude stereoscoop eruit.

Vliegende dino's
De Albert Heijn actie met de VR-brillen en dinoplaatjes vind ik briljant. De doelgroep, basisschoolkinderen, groeien op met beeldschermen en games. Virtual reality past perfect bij hun beleving.
De VR-bril en het dinoboek lagen bij mij thuis klaar op het aanrecht, ik had deze (uit eigen nieuwsgierigheid) alvast gekocht voor mijn jongens. Bij thuiskomst trok de VR-bril gelijk de aandacht. Binnen no-time had mijn 6-jarige zoontje door wat de bedoeling was, hoe ik de app moest downloaden en van welk dinoplaatje een foto moest worden gebruikt.

Het staat ook wel helder uitgelegd op de verpakking. Maar voor een mannetje dat nog niet kan lezen, merkte ik hoe organisch deze kinderen denken. ‘Kijk mam, daar vliegt de dino, ha ha!’
Soms ook wel confronterend, zit ik nog rustig een handleiding te lezen, spelen zij allang een bepaald spel. Regelmatig voel ik dat ik links en rechts wordt ingehaald als het om techniek en games gaat. Maar dat is ook goed! Vooral  wanneer hier zinvol op wordt ingespeeld en de kinderen toffe nieuwe dingen leren.

Dino’s zijn natuurlijk interessant. Freek Vonk kan hier meesterlijk over vertellen. Maar ze dan ook daadwerkelijk zien vliegen, dat is wel heel cool! Dan sparen we graag nog even door voor nog meer dinoplaatjes!

Hoe werkt het?
De VR bril is eigenlijk een 3D bril die in een kartonnen doos is geplaatst en waarbij eventueel ruimte is om een smartphone te plaatsen die een VR-app laat zien. In plaats van de smartphone kan ook gebruik gemaakt worden van een computer die een VR game toont. Bij zo’n game is het beeld steeds in twee helften gedeeld, waarbij op beide helften vrijwel hetzelfde te zien is. Dat heeft te maken met de 3D-techniek.

Met een 3D bril  ziet het ene oog iets anders dan het andere oog. De twee beelden die beide ogen zien, worden door de hersenen als 1 beeld samengevoegd. En zo zie je niet alleen een plat beeld, maar ook diepte en lijkt het net of dat de objecten op je af komen.

360 graden film
Om een virtual reality beeld te maken, maken ze eerst een 360 graden film. Benieuwd hoe een 3D film wordt gemaakt? Bekijk het SchooltTV filmpje. Tipje van de sluier: ze filmen met 2 camera’s tegelijk!

Meer Virtual Reality apps
Heb je de smaak van de Virtual Reality te pakken, dan zijn deze apps ook interessant. De VR bril van Albert Heijn is ook geschikt voor andere VR apps.

 • Orbulus: met deze app kun je onder de Eiffeltoren staan, piramides bezoeken en een zonsondergang in Nieuw-Zeeland meemaken.
 • Titans of space: waarbij je andere planeten in 3D kunt zien!
 • Sea World VR: de onderwaterwereld leent zich ook perfect voor virtual reality. Een kijkje waard!
 • Cardboard Camera: met cardboard camera kun je foto’s in 3D maken.
 • LamperVR:First Flight: een spel met bijtjes waarbij je je hoofd gebruikt om te sturen.
juni 2016: Apps voor onderweg & thuis

De vakantieperiode staat weer voor de deur. Hoog tijd om de iPhone, iPad of tablet ‘reisproof’ te maken. Want natuurlijk doen we onderweg veel spelletjes als ‘ik zie, ik zie, wat jij niet ziet’, ‘Wie ziet er als eerste een groene auto?’, laat je de kinderen kleuren achterin (en hoop je dat ze alleen kleuren in het kleurboek), doosjes rozijnen naar de spruiten op de achterbank gegooid, mini-cadeautjes worden uitgepakt ... Maar poeh … wat duurt een reis met kleintjes toch altijd lang. En dan is die iPad of tablet gewoon héél fijn. En helemaal als ze leuke spellen kunnen doen, waarbij ze nog wat verantwoord leren. 

PS: Is je telefoon vrij vol? Kijk dan eens kritisch welke apps je wilt bewaren en welke aan vervanging toe zijn. Zo kun je ook de apps voor de kinderen regelmatig wisselen en ze opnieuw prikkelen. Neem ook je eigen apps onder de loep: welke gebruik je écht! Nog meer tips

 1. Bobbies Bioscoop

Deze app is een musthave voor iedere lange autorit, vliegreis of andere plekken waar je lang moet wachten met je kleine. Want met deze app heb je op ieder moment een veilige, toffe kinderbioscoop bij de hand. Filmpjes van o.a. Kikker, Nijntje, De Kleine Prinses en De Snorkels kijken ze in een heus filmtheater. Ze kunnen ook wat limonade drinken in de foyer en wat popcorn eten of een banaantje. Voor onderweg stop je de favoriete filmpjes in het koffertje (in de app) en deze kunnen ze offline kijken in de auto of waar dan ook!
Vanaf € 0.99 - iPad en iPhone

 1. Sago Mini Bosvlucht

In deze app is je kleine ‘in charge’. Samen met vogeltje Robin ontdekt hij het toverbos. Vogeltje Robin is een grappig en stoer vogeltje. Deze app is prachtig vormgegeven en zit vol met leuke geluidjes en grappige verrassingen. Een ideale app voor nieuwsgierige peuters van 2 tot 4 jaar oud. Je kleine kan kiezen tussen een zomers bos of een winterbos. Samen met je kleine kun je hele verhalen verzinnen, deze app stimuleert absoluut de fantasie. Veel speelplezier!
Gratis - iPad, iPhone & Google Play

 1. Jop is jarig

Jarig zijn, dat is voor ieder kind een feest! Het aftellen naar de grote dag en de voorpret is een belangrijk onderdeel. Als kind kun je niet vaak genoeg jarig zijn! In deze app kan je kleine iedere dag die voorpret beleven: van uitnodigingen maken tot een piñata kapot slaan,  zo’n mooi gekleurd ding vol snoep. En uiteraard ontbreken de slingers en de taart niet. Een app die de creativiteit stimuleert en waarmee ook ongemerkt de patronen, letters en cijfers worden geoefend.
€2,99 - iPad, iPhone & Google Play

 1. Dr. Panda’s zwembad

Zwemmen en zomer(vakantie) zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Met deze app komt je kleine helemaal in de stemming! Als piraat de schat ontdekken, glijden van de glijbaan, een ijsje maken of wat fruit, je zwemkleding aantrekken: hij ontdekt het allemaal in deze app. De schattige animaties zullen je kleine absoluut aanspreken. Het ‘fun’ element staat centraal. Grijp eventueel zelf de kans aan om gesprekjes aan te knopen over veiligheid bijvoorbeeld. ‘Waar zijn de bandjes van Dr. Panda?’
€ 1,99 - iPhone, iPad

 1. Juf Jannie – Leren lezen

Deze app is ideaal voor kinderen in groep 3 die net gestart zijn met leren lezen of voor de snelle kleuter die al veel interesse in woordjes heeft! Juf Jannie weet als geen ander hoe de kinderen leren lezen. Zij biedt dezelfde oefeningen aan als op school. Voor de kinderen betekent dit veel herkenning. En tja, op een beeldscherm is het toch net wat leuker dan in het werkboek ;)
€ 4,99 - iPhone, iPad en Google Play

Fijne zomer alvast en een goede reis!

april 2016: Uitreiking Kinder Media Awards

Op donderdag 7 april was ik aanwezig bij de uitreiking van de Kinder Media Awards bij Beeld & Geluid.

Het prachtige gebouw van Beeld & Geluid is de perfecte locatie voor de uitreiking van deze awards.Voorafgaand waren er 5 sprekers die allemaal een belangrijke rol spelen op het gebied van kind & media. Heel inspirerend! Ik pik een paar momenten eruit:

Jessica Taylor Piotrowski
De eerste spreekster Hoogleraar Jessica Taylor Piotrowski hield een bevlogen verhaal over the sunny and the dark side van de media. Zij is van mening dat de positieve kant en de mogelijkheden van de media voorop staan. Media zijn niet goed of slecht, maar vooral heel krachtig! Haar oproep aan ouders, opvoeders en mediamakers: zorg dat digitale content matcht met de behoeften en het niveau van kinderen, en kijk ook naar je eigen mediagebruik om voor je kinderen een goede balans te bepalen.

Dark & sunny side of media
Natuurlijk zijn er ook zorgelijke kanten van het mediagebruik. Er zit ook rotzooi tussen. Geweld in series, seks of het gevaar van social media met cyberpesten bijv. Maar, dit moet je genuanceerd zien. Wanneer kinderen geweld op tv zien zal de meerderheid van de kinderen hier niet door beïnvloed worden. Slechts een kleine groep die hier gevoelig voor is en het onderscheid tussen fictie en realiteit niet goed kan maken is hier gevoelig voor. En als het geweld in de serie gerechtvaardigd wordt, dan is dat ook absoluut een verkeerde boodschap. En datzelfde geldt voor seks. De meerderheid snapt echt wel als er een onrealistisch beeld wordt geschetst. Dit voorbeeld heeft uiteraard betrekking op wat oudere kinderen.

Niet dat de kinderen nu naar gewelddadige series moeten gaan kijken, maar dat de schadelijke gevolgen ervan nog wel meevallen. Zie het genuanceerder. En vooral: focus op de mooie producten en zie wat dat de kinderen kan brengen. Bied ze waardevolle content aan!

Gamen
Gamen heeft bijvoorbeeld als groot voordeel dat de kinderen bepaalde motorische skills goed ontwikkelen. Maar ook krijgen ze een groter werkgeheugen van het gamen en een game kan het leren ook verdiepen.

Kleuters leren in Engeland al programmeren op school
Louis Stiller, schrijver voor onder andere e-books in het onderwijs, gaf aan dat we veel van de Britten kunnen leren. Daar is ‘computing in het onderwijs’ al veel meer orde van de dag. Zo krijgen kleuters vanaf 5 jaar al een uur per week computerles. Coderen en programmeren wordt daar al van jongs af aan aangeleerd!

Een beknopte beschrijving van de opmerkingen uit de speeches. De boventoon is om juist te focussen op alle mooie goede producten en waardevolle initiatieven die worden genomen. En dat er ook een verschuiving komt dat kinderen zelf steeds meer content gaan creëren! Het eenrichtingsverkeer van de media die een boodschap uitzenden en kinderen alleen kunnen ontvangen is niet meer. In het spel Minecraft bijvoorbeeld bouwen kinderen zelf hele werelden, super knap! En die kunnen ze weer delen met anderen.

And the winner is …
De winnaar van de Media Ukkie Award, de beste app voor peuters en kleuters, is: De app Bollo van Landal Green Parks!

Beer Bollo, de mascotte van Landal GreenParks, en z’n vriendjes gaan op ontdekkingsreis naar bos, strand en besneeuwde bergen. Ukkies kunnen met de app spelletjes spelen en ontdekken de interactieve omgeving. Ze maken en luisteren muziek en beleven aan de hand van (voorlees)verhaaltjes samen de avonturen van Bollo. In de Bollo-app zijn ook de afleveringen van de tv-serie ‘De avonturen van Bollo’ (RTL) zichtbaar in een speciale video omgeving. Om een interactieve wereld te creëren is er gebruik gemaakt van een bijzondere filmtechniek waarin de karakters met behulp van computeranimaties ‘tot leven komen’.

februari 2016: Nieuwe Apps van Elise

Het is tijd om de apps op de telefoon of iPad te wisselen. Inspireer je kleine met nieuwe spellen. En ze leren ook echt wat van deze mooie apps! De apps zijn geselecteerd uit het Cinekid Applab.

Bobbies Bioscoop
Een ideale reclamevrije filmpjesapp voor de kleintjes, die mooie filmpjes laat zien in een echte bioscoopomgeving. Klassieke filmpjes van Kikker, Nijntje, de Snorkels en gouwe ouwe series als Seabert en ook weer nieuwe series als De Kleine Prinses, Paz en Penelope. Handig: de filmpjes zijn offline te bekijken. De kleine kan zelf filmpjes selecteren en deze in het koffertje zetten. Wanneer er geen internetverbinding is, komt het koffertje tevoorschijn.

Vanaf € 0,99, voor iPhone en iPad - 1- 5 jaar

Planetenreis
Deze app is ontwikkeld door de NOVA (Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie). De kinderen maken een spannende ontdekkingsreis langs de planeten van ons zonnestelsel. Ze leren  over de eigenschappen van de planeten en de afstanden in het zonnestelsel. Enorm interessant! Ze krijgen opdrachten als ‘Zoek objecten op de steen- en gasplaneten en neem die mee in je raket’ en ‘Breng het ijs van dwergplaneet Pluto naar de aarde!’.

€ 0,99 voor iPad - vanaf 6 jaar

Fiete
Fiete is een vriendelijke matroos en woont op een eiland in de zee. In 19 levels kan de kleine verschillende spelletjes spelen, variërend van brood smeren, spiegeleieren bakken, appels plukken, wielen onder een auto zetten tot memory spelen. Het zijn hele simpele spelletjes, die geen tekst of uitleg nodig hebben. In deze vriendelijke, rustige app is aan ieder detail gedacht: de tekeningen zijn prachtig en de geluidjes leuk en grappig. Niet voor niets heeft deze app vele prijzen gewonnen!

€ 2,99 voor iPhone en iPad - 1-3 jaar

Sago mini forest flyer
Een razend populaire app! Het schattige vogeltje Robin zingt, danst en vliegt door het magische bos. Het bos zit vol verrassingen. Robin kan het laten regenen. Robin ontdekt wie in het gat in de boom woont. Je kleine kan zelf dit spel spelen en van alles ontdekken. Maar je kunt ook naast hem zitten en vragen stellen: Wie zal er in de boom wonen? Een vos, een uil, een aap? Je kleine zal vast vaak moeten lachen om het grappige vogeltje die af en toe ook wat onhandig is ;) Er zit geen einde aan de app want iedere keer kun je wel weer iets nieuws ontdekken in het bos.

€ 2,99 voor iPhone en iPad - 2 - 5 jaar

Lumino Cit
Deze app wordt alom gelauwerd. Wat een fantastische omgeving heeft de maker gebouwd. Echt een kijkje waard! Niet voor niets is deze app de winnaar van de BAFTA in 2015 (British Academy of  Film and Television Arts).
Lumino City is een wonderlijk puzzel avontuur. De maker heeft met de hand (met papier, karton, mini lampjes en motortjes) een geweldige stad gebouwd. De opdracht voor de speler is als volgt: De opa van Lumi (de baas van Lumino City) is gekidnapt en jij kunt hem vinden door de puzzels op te lossen. Een app voor wat oudere kinderen. Acht tot tien uur speelplezier.

€ 4,99 voor iPhone en iPad - 8-18 jaar

december 2015: Apres-Sint

De nieuwe buit moet nog even een (handig) plekje krijgen in ons huis. De laatste pepernoten gaan in de vuilnisbak. De nog intact gebleven chocoladeletters gaan mee naar het werk van mijn vriend. Alle andere dingen die herinneren aan Sinterklaas worden weer fijn opgeborgen.

Heerlijk weer even rust, reinheid en regelmaat… Ik denk dat ik zelf nog harder wegstuiterde dan mijn drie lieve kids (allemaal nog believers!). Maar poeh, wat ben ik klaar met die gebroken nachten, dat snoepgoed en die hebberigheid. En het ergste is nog: ik werk het zelf in de hand! Want dit jaar hadden we Sintfeest bij de ene familie, de andere familie, in de straat, op het werk, op school, op KDV en dan heb ik het Sintfeest op de hockey nog geskipt. De intocht, het zetten van de schoen, Het Sinterklaasjournaal… Kan me niet meer herinneren dat we vroeger ook zo uitgebreid Sint vierden.

Sinterklaas als opvoeder
En hoe vaak ik niet gedreigd heb, met het niet mogen zetten van de schoen, als ze niet lief zijn. Want daar gebruik (lees misbruik!) ik de Sint dan wel weer voor. ‘Als je niet lief aan tafel blijft zitten dan…’ Terwijl er op dat moment misschien wel Pieten en een paard over het dak lopen. Best lastig om dan rustig te blijven zitten en je bord leeg te eten ...

Rond 1800 werd het Sinterklaasfeest (wat al langer bestond, maar dan in een andere vorm) vooral gebruikt om de kinderen te laten gehoorzamen. Het was de onderwijzer Jan Schenkman die St. Nicolaas vermoedelijk uit Spanje liet komen (met een stoomboot!). En zijn knechten waren de Zwarte Pieten.

Goede moraal in kinderseries
Maar niet alleen in het Sinterklaasfeest verstoppen we een goede moraal. Ook in veel kinderseries is die te vinden. Een mooi voorbeeld is de serie Barbapapa. Barbapapa lost vele problemen op en maakt zich vooral hard voor de milieu-issues. Jagers die op zebra’s en tijgers jagen voor hun huid, pakt hij aan op zijn eigen originele manier. Want Barbapapa’s kunnen worden wat ze willen. Ze kunnen iedere vorm aannemen. Ze veranderden zich in reuzemonsters. Daar schrikken de jagers wel van.

Ook in de serie Seabert zien we hoe dappere Aura en Tommie de gemene zeehondenknuppelaars te slim af zijn.

In De Kleine Prinses wordt het anders aangepakt. De Kleine Prinses komt tot zelfinzicht dat het wel handig is om af en toe je kamer op te ruimen, dat een speen niet meer hoeft en dat het ook niet leuk is om iedere dag jarig te zijn. Een hilarische serie!

Enfin, de kerst staat weer voor de deur met tal van mooie kerstfilms vol goede moraal, vriendschap, warmte, er voor elkaar zijn! Maak er een gezellig kerstfeest van! 

november 2015: De leukste Cinekid filmfestival apps

Iedere herfstvakantie is er in Amsterdam het Cinekid filmfestival. Cinekid vindt het belangrijk dat er kwalitatieve media voor kinderen wordt geproduceerd. Ze wil de kinderen actief laten deelnemen in het creëren van kwalitatieve media. Zo zijn er op dit festival films en series te zien. En er is een Medialab, waar de kinderen zelf aan de slag kunnen en onder andere animatiefilmpjes leren maken. Superleuk!

Vroeger vond het festival rond het Leidseplein plaats en keek je de kinderfilms in de Pathé bioscoop. Sinds een aantal jaar is de Westergasfabriek de lokatie geworden voor het festival. Het heeft nu ook een hip festivalkarakter met verantwoorde biologische sapjes, boerenfrietjes, etc.

Naast de programmering van mooie Nederlandse kinderfilms en tv-series, zijn er ook veel internationale series en films te zien. Is Amsterdam te ver rijden? Cinekid biedt ook een programma op lokatie aan, bij 41 bioscopen door het hele land worden films vertoond en vinden activiteiten plaats! 

Medialab
Het Medialab mag je niet missen wanneer je op Cinekid bent! Samen met Giel (mijn zoon van 7 jaar) ben ik een tweede dag teruggegaan naar Cinekid, puur voor het Medialab. Hij vond het fantastisch! Hangend in een tuigje met een soort duikbril op, waarin een cameraatje zat verwerkt, ervoer hij hoe het is om onderdeel te zijn van een virtuele realiteit. Geweldig! Later maakte hij zelf een stopmotion (animatie)filmpje met LEGO-poppetjes en een zelfgekozen decor. Creativiteit staat hier voorop.
Het spel Candy Crush werd in het groot gespeeld. In een soort boxring gooiden de kinderen letterlijk met het (speelgoed)fruit en was er op een groot beeldscherm het spel te zien.
Of probeer maar eens netjes over de witte lijnen te lopen met een doos op je hoofd waarin een cameraatje zit en je jezelf alleen van bovenaf kunt zien. Giel kon het perfect! Wellicht door alle Minecraft-ervaring ;)
Kortom, een waardevol herfstvakantie-uitje met veel creatieve, inspirerende proefjes en filmpjes!

Cinekid Applab
Cinekid heeft ook een eigen Applab samengesteld met allemaal prachtige, inspirerende, creatieve apps. Hieronder heb ik er 4 geselecteerd.

 1. Sago mini monsters: Peutertjes kunnen hier hun eigen kleurrijke monsters creëren.
   
 2. Tafelmonsters: Malmberg heeft deze app ontwikkeld. Tafels leren wordt ineens heel spannend, met de tafelmonsters! Voor kinderen van 6 jaar en ouder.
 1. Singing fingers: met je vingers vingerverven en tegelijkertijd muziek maken! Best grappig, alleen na een tijdje wordt je wel een beetje gek van die geluidjes… ;
   
 2. Te gekke dierentuin: deze appwas winnaar Media Ukkie Award in 2013. In deze gekke dierentuin kun je dieren maken met lichaamsdelen van verschillende dieren en neem je ook een dierengeluid op. Dat word vast een dolle boel in jouw dierentuin!

  Nog even nieuws vanuit eigen lab: in de filmpjes-app Bobbies Bioscoop kan je kind in een bioscoopsetting naar mooie kinderseries kijken. Nu kun je wel 25 filmpjes opslaan in de koffer. Deze filmpjes kun je offline bekijken!
   

Pagina's