Profiel DOCK

april 2019: Mijn baby slaapt pas laat in de nacht

Mijn zoon, een baby van 6 maanden, heeft een moeilijk slaapritme. Hij gaat ’s nachts vaak pas rond 3 uur slapen. Dan slaapt hij wel tot 11 uur ’s ochtends. Dit ritme is voor mij als ouder zwaar, omdat ik hierdoor korte nachten maak. Ik heb al verschillende dingen geprobeerd om het slaapritme te veranderen. Tot nu toe heeft niets geholpen. Wat kan ik doen?

Bedankt voor je vraag! We kunnen ons goed voorstellen dat dit ritme voor jou als ouder zwaar is. Voor jou is er nu ook geen normale nachtrust. Het hebben van een verstoord slaapritme bij baby’s komt vaker voor. En er zijn zeker tips om hier samen met je baby aan te werken!

Sta er 100% achter
Als je een aanpak kiest om mee te beginnen bij je baby, is het van belang om er zelf 100% achter te staan. Je hebt namelijk de energie nodig om dit aan te pakken en vol te houden. Voor je kind is structuur en duidelijkheid van belang. Zoek daarom een methode waar jij je prettig bij voelt en die je ook vol kunt houden. Zo kost het voor jou niet te veel energie en is er een structuur voor je baby.

Avondroutine
Als je baby elke avond moeite heeft om in slaap te komen, dan kan het zijn dat je een vaste avondroutine nodig hebt. Door de routine zal je baby weten dat het bedtijd is. Je kunt deze zelf invullen. Dit kun je zo makkelijk of zo moeilijk maken als je zelf wil. Je zou bijvoorbeeld met hetzelfde speeltje kunnen spelen of hetzelfde liedje kunnen zingen voor je baby. Op die manier leert hij dat het dan tijd is voor het slapen.
Het helpt ook om duidelijk aan te geven wanneer het dag is en wanneer het nacht is. Zo leer je je baby wanneer hij actief mag zijn en wanneer hij rustig moet zijn. Maak het ook in zijn kamertje donker. Doe de gordijnen dicht en het licht uit. Je baby leert zo (onbewust) dat hij rustig moet zijn als het donker geworden is. Daarbij signaleert hij ook wat jij voelt of uitstraalt. Als jij een rustige of slaperige houding hebt, dan wordt je baby daar ook rustig van.

Langer wakker houden
Het is mogelijk dat je aan het werk bent overdag en je baby bij de opvang is. Na je werk moet je je kind ophalen en na etenstijd moet hij al weer snel naar bed. Misschien vind je dit jammer, omdat je ook nog even tijd samen met je baby wil hebben. De verleiding is dan groot om hem iets langer wakker te houden. Het kan ook zijn dat je denkt dat door het iets langer ophouden, je baby moe wordt en daardoor sneller gaat slapen als hij in bed ligt. Dit is niet het geval. Als je baby oververmoeid is, is het juist moeilijk om in slaap te komen.
Deze oververmoeidheid kan overigens ook overdag al ontstaan. Bijvoorbeeld door te veel prikkels. Hierdoor kan je baby onrustiger zijn en ’s nachts wakker wordt of niet in slaapt komt. Daarom is het belangrijk om een vast ritme aan te houden en een avondritueel te hebben.

Hopelijk gaan deze tips helpen voor een fijnere nachtrust. Succes!

maart 2019: Zindelijk worden

Mijn dochter van 2,5 jaar wil geen luiers meer dragen, maar is ook nog niet zindelijk. Ze trekt haar luiers zelfs uit. Af en toe wil ze wel op de po en dan gaat het een paar dagen goed. Maar dan gaat het weer een paar dagen niet goed en heeft ze haar luiers eigenlijk nodig. Hoe kan ik hier het beste mee omgaan?

Beste ouder,

Bedankt voor je vraag! Dit kan inderdaad lastige situaties opleveren met je kind. Het komt vaker voor bij kinderen dat ze nog niet volledig zindelijk zijn, maar hier wel naar onderweg zijn. Er zijn gelukkig meerdere tips om hier mee om te gaan! Het is natuurlijk aan jou om te bepalen wat bij jouw kind past.

Vaste momenten
Wat zou kunnen helpen is om vaste tijden voor de po af te spreken met je kind. Kijk hierbij naar wat haalbaar is. Probeer bijvoorbeeld eerst 1 tot 3 momenten per dag. Later kan dit verder opgebouwd worden. Het beste moment is om dit in te plannen, nadat je kind iets gegeten of gedronken heeft. De meeste kinderen moeten dan namelijk plassen of poepen. Een ander goed moment is na het slapen. Wanneer de momenten regelmatiger worden, wordt het voor het kind steeds normaler. Je kind zal dan gaan begrijpen dat het normaal is om naar de po/de wc te gaan.
Het is van belang om het kind niet met tegenzin op de po te doen. Let hierbij dus goed op wat hij wel en niet wil. Het langzaam opbouwen van de vaste tijden is daarom belangrijk. Je kunt de po daarbij in de woonkamer zetten. Zo ziet je kind de po staan en wordt nieuwsgierig.

Geef het voorbeeld en geef complimenten
Kinderen van deze leeftijd imiteren veel van anderen. Laat daarom zelf zien hoe het hoort! Je kunt de po bijvoorbeeld in de wc zetten. Als je dan naar de wc gaat, kan je kind op de po er bij zitten. Zo kun je uitleggen wat je op de wc doet en waarom je het daar doet. Je kind zal zien dat jij het zo doet en wil het dan waarschijnlijk ook zelf een keer proberen. Het kan ook helpen om dan samen bijvoorbeeld een boekje te lezen of een liedje te zingen. Zo beleeft je kind plezier aan het naar de wc gaan en zal het een minder grote drempel worden.

Daarbij is het belangrijk om complimenten te geven als het wel lukt op de po. Wanneer het gelukt is, kan je dit meteen belonen met een complimentje. Op die manier laat je aan je kind zien dat hij het goed doet. Je kunt het bij deze complimentjes laten. Wat ook kan helpen, is het geven van een knuffel of stickers. Het zindelijk worden is een normaal fenomeen in de opvoeding, dus deze beloningen hoeven niet heel groot te zijn. Zo blijft het voor je kind ook normaal. Blijf ook positief en geduldig als het niet lukt bij je kind. Het lukt namelijk alleen als je kind ontspannen is. Leg uit dat ongelukjes erbij horen en dat jullie gewoon blijven oefenen.

Bewust worden
Als het een paar keer goed is gegaan zou je over kunnen gaan naar een volgende stap. Hierbij vraag je aan je kind of hij moet plassen of niet. Zo help je je kind bewust te worden van het gevoel van een volle blaas.Je laat je kind nadenken over de vraag of hij moet plassen en leert zo aan te geven wanneer hij wel of niet moet. Na een tijdje zal je zien dat hij zelf gaat aangeven wanneer hij moet. Dan komt je kind bijvoorbeeld met de po naar je toe om aan te geven dat hij moet plassen of poepen.

Het belangrijkste is geduld. Dan zal je kind vanzelf volledig zindelijk worden!

 

februari 2019: Mijn kind heeft angsten

“Mijn zoon (4) is sinds kort erg angstig. Hij is bang in het donker en durft niet alleen te slapen. Ik krijg hem ’s avonds niet in bed. Hij wordt telkens weer wakker en komt zijn bed uit. Hij zegt dat zijn kamer eng is en dat hij daar niet durft te slapen. Sinds kort slaapt hij bij mij op de kamer. Dit wil ik liever niet, maar anders slaapt hij niet. Hoe kan ik mijn zoon helpen?”

Bedankt voor je vraag! We kunnen ons voorstellen dat dit lastige situaties zijn tijdens het opvoeden. Het hebben van angsten, zeker voor het donker, komt vaker voor bij kinderen. Veel kinderen gaan door deze periode heen. Het is begrijpelijk dat je hem liever niet op jouw kamer wilt laten slapen. Hieronder vind je een paar tips vinden die mogelijk helpen bij het omgaan met de angst van je zoontje. 

Serieus nemen
Het is belangrijk om de angst van het kind serieus te nemen. Het is voor het kind belangrijk dat hij voelt dat hij bang mág zijn. Voor het kind is het namelijk ook echte angst, ook al kunnen wij ons dat niet voorstellen. Het zeggen van ‘het is niet eng, stel je niet aan’ gaat hem niet helpen om om te leren gaan met de angst. Hij kan zich hierdoor niet meer veilig voelen. Het is belangrijk dat je je zoontje troost en op die manier een veilig gevoel geeft. Stel hem gerust door bijvoorbeeld te zeggen dat iedereen weleens bang is. Dit normaliseert het probleem..
De eerste stap is dus dat je erover in gesprek gaat. Zo kan je je kind bijvoorbeeld rustig zijn verhaal laten vertellen. Op die manier krijg jij ook meer inzicht in wat precies deze angst is. Wat voelt je kind? Waar is hij precies bang voor? Help hem bij het verwoorden van deze gevoelens. 
Doe dit gesprek niet als je kind ’s nachts wakker wordt en bang is. Dit kan weer tot nieuwe angsten leiden. Het beste is om dit gesprek een keer overdag te voeren. Dan kan het ook meteen zien dat sommige angsten niet nodig zijn.
Je kunt het ook bespreekbaar maken door middel van spel of tekeningen. Kinderen kunnen namelijk via deze middelen hun angst uiten. Zo heb je meteen een aanknopingspunt om erover te praten en hebben ze ‘niet echt door’ dat het gesprek over de angsten gaat. 

Helpen in kleine stapjes
Het is in eerste instantie belangrijk om de situatie niet te vermijden, anders wordt de drempel steeds hoger. Je kunt je kind helpen door bijvoorbeeld, in deze situatie, een nachtlichtje aan te doen. Je kunt je kind ook leren om zelf een lichtje aan te doen, voordat hij het donker inloopt. Tot slot helpt het lezen van sprookjes of boekjes over de angst ook. Zo kan een boekje over ‘bang zijn in het donker’ helpen om informatie en uitleg te geven over de angst. Hierdoor wordt angst genormaliseerd. 

januari 2019: Mijn kind is zo druk!

"Ons zoontje van 2 is heel druk en heeft weinig slaap nodig. Best vermoeiend als ouders. Hebben jullie ideeën om met hem te doen, meer beweging, afspraken of een dagstructuur, zodat het iets minder intensief voor ons is om de dagen met hem door te brengen?"

Je geeft aan dat je zoon heel druk is en weinig slaap nodig heeft. Dit kan inderdaad heel vermoeiend zijn. Wat bij drukke kinderen goed helpt, is het hebben van een vast dagritme. Hierdoor weet je zoon goed waar hij aan toe is en dit zorgt voor rust en een veilig gevoel. Dus zorg voor vaste tijdstippen en vaste rituelen voor o.a. opstaan, naar bed gaan, eten en spelen. Het zal voor jullie beiden in het begin misschien even wennen zijn. Maar op den duur zul je merken dat je samen met je zoon meer rust hebt.

Veel beweging
Zorg er ook voor dat hij veel kan bewegen. Binnen kan je dit ook samen doen. Let erop dat er voldoende ruimte en een veilig omgeving is. Beweegspelletjes die je binnen kunt doen zijn voorbeeld dansen, stoeien, kruipen, rollen en verstopperje spelen. Hierbij oefent hij ook om een tijdje stil te zitten, dit afgewisseld met actief zoeken. Zet ook niet teveel speelgoed in het zicht, van een ‘drukke’ omgeving worden de kinderen ook wat drukker.

Je kunt een gedeelte van het speelgoed tijdelijk weg zetten en dit na een bepaalde tijd omwisselen. Je zult merken dat je zoon het ‘nieuwe’ speelgoed weer interessant vindt. Ga ook veel naar buiten, hier kan hij vrij bewegen. Laat kou, regen en storm jullie niet tegen houden, dit zijn waardevolle ervaringen voor je zoon; daarnaast  is buiten zijn ook erg gezond. Wel is het belangrijk dat er een afwisseling van rust en actief bezig zijn plaats vindt. Lees bijvoorbeeld eerst een boek voor en speel daarna buiten of andersom.

Afwisseling
Realiseer je wel dat de spanningsboog van een peuter van 2 jaar maar een paar minuten is, je kunt dus nog niet van je zoon verwachten dat  hij lange tijd achter elkaar zelfstandig speelt. Dus ook momenten van alleen spelen en weer even samen iets doen moeten elkaar afwisselen Jonge knderen vinden het erg leuk om te helpen, dus laat hem dat op zijn manier ook doen (samen de was vouwen, tafel dekken, boodschappen opruimen enz.). Zo doe je samen iets en kun jij ook nog wat in huis doen.

december 2018: Oudejaarsavond: wakker maken of niet?

"Mijn dochter is 4 jaar. De afgelopen jaren hebben we haar met de jaarwisseling laten slapen. Nu wil ik haar dit jaar wel het vuurwerk laten zien, omdat ik haar de traditie wil meegeven. Ik twijfel of dit verstandig is. Kan een meisje van 4 al zo lang wakker blijven? Of moet ik haar alleen wakker maken rond 12 uur?"

Beste ouder,

Bedankt voor deze vraag! Rond deze periode lopen meer ouders met deze vraag rond. Ze willen net als jij graag de traditie doorgeven en uitleggen wat oud en nieuw betekent. We snappen dat het lastig is om te bepalen of je dochter al wakker kan blijven of niet. Uiteindelijk ben je zelf degene die het beste kan inschatten of je kind dit kan. Hierbij enkele tips!

Wakker maken
Als je twijfelt of je kind het de hele avond kan volhouden, dan kun je besluiten om haar net voor 12 uur wakker te maken. Maak hier samen duidelijke afspraken over. Leg aan je kind uit waarom je haar wakker gaat maken. Begin dan wel op tijd, zodat je kind tijd heeft om rustig wakker te worden. Als je haar namelijk uit haar diepe slaap haalt, kan ze chagrijnig of misselijk zijn. Het is belangrijk om door te zetten, ook al wil ze op dat moment dat je haar laat slapen. Als je ze namelijk toch laat doorslapen, heeft ze er de volgende ochtend alleen maar meer last van. Je hebt het haar namelijk beloofd. Voor kinderen is onrecht het ergste wat er is, dus houdt je aan je woord.
Als je kind een lichte slaper is, dan is het verstandiger om haar sowieso wakker de maken. Door de knallen kan ze namelijk wakker worden en mogelijk in paniek raken. Om dit te voorkomen kun je beter samen naar het vuurwerk kijken.
Kijk de week ervoor ook even aan hoe je kind reageert. Praat je kind er veel over of niet? Is er interesse in het vuurwerk? Je kunt er zelf ook een gesprek over beginnen. Op die manier kun je peilen of je kind het leuk zou vinden om naar het vuurwerk te kijken of niet. Zo ja, maak dan je kind wakker!

Niet wakker maken
Als je je kind voor 12 uur wakker maakt, verstoor je haar slaapritme. Waarschijnlijk slaapt ze ook al later dan anders door het lawaai op straat. Hierdoor krijgt ze helemaal weinig slaap en is er kans dat je kind de volgende dag dwars is. Als je haar door laat slapen, komt ze in een diepe slaap en krijgt ze niets mee van het vuurwerk. Bovendien: als je kind niet weet wat al dat vuurwerk precies betekent, hecht ze er ook geen waarde aan en kun je haar beter laten slapen. 
Tot slot moet je er over nadenken of het handig is om je kind wakker te maken, omdat ze ook weer terug haar bed in moet. Het is goed mogelijk dat je kind, nu het toch wakker is, nog langer wil opblijven. Als je regelmatig strijd hebt met je kind over het naar bed gaan, dan kan je haar nu ook beter laten slapen. Dan hoef je deze strijd niet nog eens te voeren en kun je nog even met je partner en/of gezelschap nagenieten.

Een heel fijne jaarwisseling gewenst!

november 2018: Fijne feestdagen met jonge kinderen

"Onze zoontje (2 jaar) is erg snel overprikkeld, met alle gevolgen van dien. Hij vraagt veel aandacht en slaapt weinig, zeker in hectische perioden. Kunnen we de feestdagen beperken in drukte, ook naar de familie toe? Hoe pakken we dit zorgvuldig aan?"

De drukke decembermaand komt eraan. Voor jou en je zoontje van 2 kan deze maand gezellig, maar ook spannend zijn. Kinderen zijn over het algemeen wat drukker in december door allerlei prikkels om zich heen, zoals versieringen, veranderde inrichting in de omgeving, familiebezoekjes en feestjes, cadeautjes, liedjes etc. Voor jou is het belangrijk om zeker in deze periode  een vast dagritme en regels aan te houden. Kinderen worden vaak nog drukker als de vaste structuur plotseling verandert of verstoord wordt. Een vaste structuur van bijvoorbeeld op vaste tijden opstaan, eten, spelen en slapen zal voor rust zorgen.

Beweging
Voordat je een activiteit (met de familie) gaat uitvoeren, zoals Pakjesavond of kerstdiner, kun je aan je zoontje van te voren vertellen wat jullie gaan doen die dag. Zo weet hij wat hij kan verwachten waardoor hij rustiger is. Zorg dat je kind genoeg beweging heeft gehad voordat hij naar een feest gaat. Laat hem eerst bijvoorbeeld even buiten spelen, rennen, springen, klimmen etc. Zo raakt hij een gedeelte van zijn energie kwijt en kan hij rustiger naar het feest gaan.

Complimentjes
Probeer het vooral gezellig voor jullie te houden. Zorg dat je complimenten geeft als je zoontje iets goed doet en zich aan de regels houdt. Vaak is een compliment geven niet meer zo vanzelfsprekend bij drukke kinderen. Probeer negatief gedrag zo lang mogelijk te negeren, maar spreek hem wel direct aan als hij een regel overtreedt.

Korte activiteiten
Leg liever korte bezoekjes af en/of doe korte activiteiten die gezellig blijven, dan heel lang op familiebezoek met een huilend en overprikkeld kind. Stem met de familieleden van te voren af wat de regels en grenzen voor je kind zijn. Zeker als je een grote familie hebt, kun je even bellen om bijvoorbeeld aan te geven hoeveel snoep of cadeaus je kind mag krijgen, tot hoe laat je kind op mag blijven, of er een slaapplaats is, of de waardevolle breekbare spullen liefst opgeborgen kan worden enz.

Fijne feestdagen!

september 2018: Mijn kind wil niet eten

Mijn jongste dochter van 3 geeft aan tafel regelmatig aan niet te willen eten. Ik word dan boos en voel me machteloos. Hoe kan ik er voor zorgen dat mijn dochter wel gaat eten en hoe kan ik hier het beste mee omgaan?

Beste ouder,

Bedankt voor je vraag! We kunnen ons voorstellen dat dit een lastige situatie voor je is. Het is begrijpelijk dat je boos wordt en dat je je afvraagt hoe je hier mee om moet gaan. De zorgen die je hebt over de voeding van je kind is een herkenbaar probleem bij ouders.

Positief gedrag bevestigen
Wanneer een kind niet eet, is een reactie van ouders dat ze hun kind dingen gaan beloven, gaan smeken of aan gaan dringen bij het kind om toch te eten. Een kind begrijpt alleen niet waarom de ouder zo aandringt. Kinderen eten namelijk wat ze aan calorieën nodig hebben. Dit verschilt per maaltijd. Het is hierbij wel van belang dat het kind niet teveel zoetigheid of limonade binnenkrijgt. In deze producten zitten namelijk veel suikers of zoetstoffen. Deze stoffen en suikers geven verkeerde signalen naar de hersenen en verzadigingssysteem.

Veel ouders overschatten wat hun kind kan eten. Bijvoorbeeld: een kind van 18 maanden eet gemiddeld iets minder dan een kind van 9 maanden. Terwijl de ouders kunnen denken: ‘Toen hij 9 maanden was at hij dit, dus dan zal het nu wel het dubbele zijn.’ Dit blijkt dus niet waar te zijn. Vervolgens zal je als ouder het kind dus wel proberen zo veel eten te geven. Een kind kan dan wel zijn mondje open doen en vervolgens het eten niet doorslikken. Ouders vatten dit op als verzet. Het is echter zo dat het kind genoeg heeft en er echt niet meer bij kan.

Een tip is om het negatieve gedrag te negeren, hoe moeilijk dit ook is. Bevestig het positieve gedrag. Bijvoorbeeld wat uw kind al wel heeft gegeten, in plaats van te benoemen wat het nog niet heeft gegeten. Daarbij is het van belang het eten niet als straf te gebruiken, hierdoor zal de afkeer van eten vergroten.

Structuur
Structuur helpt een kind om duidelijk te krijgen wanneer het moet eten en hoe lang het duurt. Kondig op tijd aan wanneer jullie gaan eten en zorg voor weinig afleiding. Zo leert het kind zich te focussen op het eten en voelt het goed aan wanneer het genoeg gegeten heeft.
Spreek ook af hoe lang jullie gaan eten. Een kind kan je beter niet langer dan 20 minuten aan tafel laten zitten. Is het bord dan nog niet leeg? Haal het bord zonder strijd weg en geef geen ander eten meer na afloop.
Laat je kind ten slotte zo min mogelijk limonade drinken en zorg voor gezonde tussendoortjes. Spreek voor een tussendoortje vaste momenten af en zorg ook voor drie vaste eetmomenten. Ga bij voorkeur met je kind aan tafel eten. 4 tussendoortjes op een dag is voor een kind voldoende!

Hopelijk gaan deze tips je helpen om beter te kunnen snappen hoe je kind denkt. Succes en vooral: eet smakelijk!

september 2018: Kleuter naar groep 3

Onze oudste zoon gaat naar de vakantie naar groep 3. Eerlijk gezegd vind ik dat best spannend en ook wel een beetje moeilijk. De tijd gaat zo snel, ik heb nu echt het gevoel dat hij snel 'groot' wordt. Wat kan ik verwachten van de komende tijd?

Beste ouder,

Je zoontje neemt afscheid van de kleuterklas. Dat is zowel voor hem als voor jou waarschijnlijk best even wennen en een beetje spannend. Veel ouders geven aan dat de tijd zo snel gaat en dat hun kinderen zo snel groot worden. Daarin ben je dus zeker niet de enige. Sommige ouders worden daar zelfs een beetje weemoedig van.

Toch is het zien opgroeien van je kind natuurlijk vooral heel leuk. Waarschijnlijk ben je als ouders heel erg trots op je zoontje. Hij zal de komende tijd vast en zeker veel leren. Kinderen zijn zelf vaak ook heel trots als ze iets nieuws hebben geleerd. Een complimentje van papa of mama maakt het dan nog mooier voor ze.

Op school
Waarschijnlijk heeft je kind in groep 2 al spelenderwijs kennis gemaakt met letters en getallen. Dit schooljaar zal je kind echt beginnen met leren lezen en rekenen. Er gaat nu ook gewerkt worden uit boekjes en je kind leert schrijven in een schrift. Er wordt in groep 3 veel gebruik gemaakt van ondersteunende materialen die de kinderen helpen bij het leren, zoals spellen, verhalen en filmpjes. Kinderen van rond de zes leren namelijk vooral als ze dingen echt kunnen zien, in plaats van het zich alleen maar voor te stellen. Een rekensom, bijvoorbeeld, is veel makkelijker te begrijpen als ze knikkers hebben waarmee ze kunnen tellen. De kinderen leren om een tijdje stil te zitten en zich op iets te concentreren, maar kunnen dat op deze leeftijd nog niet lang volhouden. Er zal dan ook zeker nog veel ruimte zijn om te spelen en energie kwijt te raken.

Thuis
Je zoontje zal veel nieuwe dingen leren. Het kan zijn dat hij daar heel graag over wil praten en alles wil laten zien, maar het kan ook gebeuren dat hij juist helemaal niet praat over school. Probeer je daar niet meteen zorgen over te maken. Leren is leuk, maar vermoeiend. Misschien is je zoon na een schooldag moe en heeft hij geen zin om aan jou te laten zien hoe goed hij kan lezen. Laat hem eerst wat uitrusten.

Door te kijken naar je kind, als hij aan het spelen is, kun je vaak ook veel nieuwe dingen ontdekken die hij zegt of doet.Het is goed om je te realiseren dat alle veranderingen heel geleidelijk gaan. Dat je zoon in groep drie zit, betekent niet meteen dat hij zich heel anders zal gaan gedragen of dat hij in de klas niet meer mag spelen. Ook groeit ieder kind op in zijn eigen tempo. Maak je geen zorgen als je kind niet meteen enthousiast begint te lezen of moeite heeft om een tijdje stil te zitten. Het ene kind is daar sneller aan toe dan het andere.

augustus 2018: Voor het eerst vliegen

"Wij gaan deze zomer voor het eerst met onze dochter van 3 met het vliegtuig op vakantie. Ik vind het best een beetje spannend, want we moeten vier uur vliegen en dat lijkt me best lang voor een kind. Ik vraag me af hoe ik haar moet voorbereiden op de vlucht en hoe ik ervoor kan zorgen dat ze zich tijdens het vliegen op haar gemak voelt. Hebben jullie tips voor mij?"

Bedankt voor je vraag! We kunnen ons voorstellen dat jullie heel veel zin hebben om op vakantie te gaan, maar dat het toch ook wel spannend is om voor het eerst met jullie dochtertje in het vliegtuig te stappen. Dat is helemaal niet gek. Stress omtrent lange reizen is iets wat veel ouders ervaren.

Voorbereiding
Het is belangrijk om je kind vantevoren te vertellen wat er gaat gebeuren, zodat ze weet waar ze aan toe is. Dat maakt het voor haar minder spannend. Peuters hebben weinig tijdsbesef, maar soms kan het helpen om een aftelkalender te maken. Dit geeft je dochter duidelijkheid. Je kunt je kind voorbereiden op de vliegreis door te praten over wat er gaat gebeuren, maar ook door filmpjes te kijken en boekjes te lezen over op vakantie gaan. Je kunt je dochter verder betrekken bij de voorbereidingen door haar bijvoorbeeld te laten helpen met inpakken. Laat haar een paar speeltjes kiezen die ze mee wil nemen of laat haar een kledingstuk uitzoeken. Kies samen ook een vertrouwd speeltje of knuffeltje uit dat je dochter de gehele reis bij zich mag houden. Zo heeft ze iets wat ze goed kent, in een nieuwe, spannende situatie.

In het vliegtuig
Tijdens het opstijgen en landen kun je last van je oren krijgen. Er zijn trucjes die je zelf kunt doen om dat te voorkomen. Het kan lastig zijn om je dochtertje van 3 zelf te laten slikken of gapen. Daarom kun je haar tijdens het stijgen en dalen iets te eten of te drinken geven. Dan zal ze vanzelf gaan slikken.

Zorg dat je in het vliegtuig een aantal dingen bij de hand hebt waar je kind mee kan spelen. Leuk en handig is bijvoorbeeld een magnetisch tekenbord, zodat je dochter zoveel kan tekenen als ze wil, zonder dat de kleurpotloden vallen en wegrollen. Ook kun je een tablet meenemen waar filmpjes en spelletjes op staan. Je mag tijdens een vliegreis best even van de tabletregels als je die hebt, afwijken.

Een kind van 3 kan meestal nog niet erg lang met een bepaalde activiteit bezig zijn. Zorg er daarom voor dat er een aantal dingen zijn waar je dochtertje zich mee bezig kan houden.Je dochter gaat voor het eerst vliegen. Dat is voor haar spannend. Daarbij duurt het ook nog eens lang. Afhankelijk van de tijd waarop jullie vliegen, is ze misschien moe. Dan kan het gebeuren dat ze moet huilen en dat is heel begrijpelijk. Huilende kinderen worden door sommige medepassagiers niet zo gewaardeerd. Probeer je daar als ouder niets van aan te trekken en blijf rustig. Dat is misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar wel belangrijk. Word niet boos op je dochter. Probeer haar te troosten en af te leiden.

We wensen jullie een goede vlucht en een fijne vakantie toe!

juli 2018: Veilig buiten spelen

“Mijn dochter van 4 jaar wil heel graag buiten spelen met andere vriendjes en vriendinnetjes uit de buurt. Zeker nu het vaker lekker weer is. Echter vind ik het eng om haar op deze leeftijd alleen naar buiten te laten gaan. Hoe kan ik hier het beste mee omgaan?”

Het is begrijpelijk dat je het eng vindt om je dochter van 4 jaar alleen naar buiten te laten gaan. De reden waarom je dochter vaker buiten wil spelen, komt doordat haar ontwikkeling volop in gang is. Kleuters worden zelfstandiger, vinden het fijn om veel te bewegen en gaan meer samen spelen. Het is dan ook heel goed om haar buiten te laten spelen. Het helpt kinderen om gezond te blijven en op een leuke manier veel te bewegen. Ook bevordert het de sociale en motorische ontwikkeling, dit op zowel het gebied van de fijne motoriek (stoepkrijten, zandfiguurtjes maken) als de grove motoriek (rennen, springen etc.).

Afspraken maken
Als ouder is het natuurlijk belangrijk om te weten dat je kind buiten veilig is. Je kunt dit stapje voor stapje aanpakken waarbij zowel je kind als jezelf kunnen wennen aan het idee van buiten spelen. Daarbij is het vooral erg belangrijk om afspraken met haar te maken en te kijken of zij zich hier aan kan houden. Jonge kinderen kunnen nog heel erg in hun spel opgaan en dan gemaakte afspraken helemaal vergeten.

Toezicht houden
Vooral in het begin is het aan te raden om toezicht te houden wanneer je kind buiten speelt. Dit kun je doen door de eerste tijd samen naar de speelplaats te gaan, zo kun je haar in de gaten houden en afwegen of de speelplaats en omgeving veilig genoeg is.  Wanneer je denkt dat het tijd is om haar wat meer speelruimte te geven kun je even weg gaan en vervolgens regelmatig kijken hoe het gaat. Het is ook mogelijk om afspraken te maken met ouders uit de buurt en om beurten toezicht houden. Soms kunnen oudere meisjes uit de buurt, die jou en je dochter goed kennen, dit ook doen. Maak daar wel duidelijk afspraken over en ga er niet zomaar vanuit dat zij wel zullen opletten.

Als laatste is het ook belangrijk om bijvoorbeeld de volgende afspraken te maken:

  • Altijd op de speelplaats blijven, niet de straat over steken of naar een andere speelplek gaan.
  • Naar huis komen als andere kinderen weggaan bij de speelplaats.
  • Nooit met iemand anders mee naar huis gaan. Ook niet naar een vriendje of andere bekenden uit de straat.

Verder geldt dat zolang het niet veilig voelt, je er beter bij kunt blijven. Neem een boek of tijdschrift mee en ga er even ontspannen bij zitten. Veel (speel)plezier!

Pagina's