Profiel DOCK

december 2018: Oudejaarsavond: wakker maken of niet?

"Mijn dochter is 4 jaar. De afgelopen jaren hebben we haar met de jaarwisseling laten slapen. Nu wil ik haar dit jaar wel het vuurwerk laten zien, omdat ik haar de traditie wil meegeven. Ik twijfel of dit verstandig is. Kan een meisje van 4 al zo lang wakker blijven? Of moet ik haar alleen wakker maken rond 12 uur?"

Beste ouder,

Bedankt voor deze vraag! Rond deze periode lopen meer ouders met deze vraag rond. Ze willen net als jij graag de traditie doorgeven en uitleggen wat oud en nieuw betekent. We snappen dat het lastig is om te bepalen of je dochter al wakker kan blijven of niet. Uiteindelijk ben je zelf degene die het beste kan inschatten of je kind dit kan. Hierbij enkele tips!

Wakker maken
Als je twijfelt of je kind het de hele avond kan volhouden, dan kun je besluiten om haar net voor 12 uur wakker te maken. Maak hier samen duidelijke afspraken over. Leg aan je kind uit waarom je haar wakker gaat maken. Begin dan wel op tijd, zodat je kind tijd heeft om rustig wakker te worden. Als je haar namelijk uit haar diepe slaap haalt, kan ze chagrijnig of misselijk zijn. Het is belangrijk om door te zetten, ook al wil ze op dat moment dat je haar laat slapen. Als je ze namelijk toch laat doorslapen, heeft ze er de volgende ochtend alleen maar meer last van. Je hebt het haar namelijk beloofd. Voor kinderen is onrecht het ergste wat er is, dus houdt je aan je woord.
Als je kind een lichte slaper is, dan is het verstandiger om haar sowieso wakker de maken. Door de knallen kan ze namelijk wakker worden en mogelijk in paniek raken. Om dit te voorkomen kun je beter samen naar het vuurwerk kijken.
Kijk de week ervoor ook even aan hoe je kind reageert. Praat je kind er veel over of niet? Is er interesse in het vuurwerk? Je kunt er zelf ook een gesprek over beginnen. Op die manier kun je peilen of je kind het leuk zou vinden om naar het vuurwerk te kijken of niet. Zo ja, maak dan je kind wakker!

Niet wakker maken
Als je je kind voor 12 uur wakker maakt, verstoor je haar slaapritme. Waarschijnlijk slaapt ze ook al later dan anders door het lawaai op straat. Hierdoor krijgt ze helemaal weinig slaap en is er kans dat je kind de volgende dag dwars is. Als je haar door laat slapen, komt ze in een diepe slaap en krijgt ze niets mee van het vuurwerk. Bovendien: als je kind niet weet wat al dat vuurwerk precies betekent, hecht ze er ook geen waarde aan en kun je haar beter laten slapen. 
Tot slot moet je er over nadenken of het handig is om je kind wakker te maken, omdat ze ook weer terug haar bed in moet. Het is goed mogelijk dat je kind, nu het toch wakker is, nog langer wil opblijven. Als je regelmatig strijd hebt met je kind over het naar bed gaan, dan kan je haar nu ook beter laten slapen. Dan hoef je deze strijd niet nog eens te voeren en kun je nog even met je partner en/of gezelschap nagenieten.

Een heel fijne jaarwisseling gewenst!

november 2018: Fijne feestdagen met jonge kinderen

"Onze zoontje (2 jaar) is erg snel overprikkeld, met alle gevolgen van dien. Hij vraagt veel aandacht en slaapt weinig, zeker in hectische perioden. Kunnen we de feestdagen beperken in drukte, ook naar de familie toe? Hoe pakken we dit zorgvuldig aan?"

De drukke decembermaand komt eraan. Voor jou en je zoontje van 2 kan deze maand gezellig, maar ook spannend zijn. Kinderen zijn over het algemeen wat drukker in december door allerlei prikkels om zich heen, zoals versieringen, veranderde inrichting in de omgeving, familiebezoekjes en feestjes, cadeautjes, liedjes etc. Voor jou is het belangrijk om zeker in deze periode  een vast dagritme en regels aan te houden. Kinderen worden vaak nog drukker als de vaste structuur plotseling verandert of verstoord wordt. Een vaste structuur van bijvoorbeeld op vaste tijden opstaan, eten, spelen en slapen zal voor rust zorgen.

Beweging
Voordat je een activiteit (met de familie) gaat uitvoeren, zoals Pakjesavond of kerstdiner, kun je aan je zoontje van te voren vertellen wat jullie gaan doen die dag. Zo weet hij wat hij kan verwachten waardoor hij rustiger is. Zorg dat je kind genoeg beweging heeft gehad voordat hij naar een feest gaat. Laat hem eerst bijvoorbeeld even buiten spelen, rennen, springen, klimmen etc. Zo raakt hij een gedeelte van zijn energie kwijt en kan hij rustiger naar het feest gaan.

Complimentjes
Probeer het vooral gezellig voor jullie te houden. Zorg dat je complimenten geeft als je zoontje iets goed doet en zich aan de regels houdt. Vaak is een compliment geven niet meer zo vanzelfsprekend bij drukke kinderen. Probeer negatief gedrag zo lang mogelijk te negeren, maar spreek hem wel direct aan als hij een regel overtreedt.

Korte activiteiten
Leg liever korte bezoekjes af en/of doe korte activiteiten die gezellig blijven, dan heel lang op familiebezoek met een huilend en overprikkeld kind. Stem met de familieleden van te voren af wat de regels en grenzen voor je kind zijn. Zeker als je een grote familie hebt, kun je even bellen om bijvoorbeeld aan te geven hoeveel snoep of cadeaus je kind mag krijgen, tot hoe laat je kind op mag blijven, of er een slaapplaats is, of de waardevolle breekbare spullen liefst opgeborgen kan worden enz.

Fijne feestdagen!

september 2018: Mijn kind wil niet eten

Mijn jongste dochter van 3 geeft aan tafel regelmatig aan niet te willen eten. Ik word dan boos en voel me machteloos. Hoe kan ik er voor zorgen dat mijn dochter wel gaat eten en hoe kan ik hier het beste mee omgaan?

Beste ouder,

Bedankt voor je vraag! We kunnen ons voorstellen dat dit een lastige situatie voor je is. Het is begrijpelijk dat je boos wordt en dat je je afvraagt hoe je hier mee om moet gaan. De zorgen die je hebt over de voeding van je kind is een herkenbaar probleem bij ouders.

Positief gedrag bevestigen
Wanneer een kind niet eet, is een reactie van ouders dat ze hun kind dingen gaan beloven, gaan smeken of aan gaan dringen bij het kind om toch te eten. Een kind begrijpt alleen niet waarom de ouder zo aandringt. Kinderen eten namelijk wat ze aan calorieën nodig hebben. Dit verschilt per maaltijd. Het is hierbij wel van belang dat het kind niet teveel zoetigheid of limonade binnenkrijgt. In deze producten zitten namelijk veel suikers of zoetstoffen. Deze stoffen en suikers geven verkeerde signalen naar de hersenen en verzadigingssysteem.

Veel ouders overschatten wat hun kind kan eten. Bijvoorbeeld: een kind van 18 maanden eet gemiddeld iets minder dan een kind van 9 maanden. Terwijl de ouders kunnen denken: ‘Toen hij 9 maanden was at hij dit, dus dan zal het nu wel het dubbele zijn.’ Dit blijkt dus niet waar te zijn. Vervolgens zal je als ouder het kind dus wel proberen zo veel eten te geven. Een kind kan dan wel zijn mondje open doen en vervolgens het eten niet doorslikken. Ouders vatten dit op als verzet. Het is echter zo dat het kind genoeg heeft en er echt niet meer bij kan.

Een tip is om het negatieve gedrag te negeren, hoe moeilijk dit ook is. Bevestig het positieve gedrag. Bijvoorbeeld wat uw kind al wel heeft gegeten, in plaats van te benoemen wat het nog niet heeft gegeten. Daarbij is het van belang het eten niet als straf te gebruiken, hierdoor zal de afkeer van eten vergroten.

Structuur
Structuur helpt een kind om duidelijk te krijgen wanneer het moet eten en hoe lang het duurt. Kondig op tijd aan wanneer jullie gaan eten en zorg voor weinig afleiding. Zo leert het kind zich te focussen op het eten en voelt het goed aan wanneer het genoeg gegeten heeft.
Spreek ook af hoe lang jullie gaan eten. Een kind kan je beter niet langer dan 20 minuten aan tafel laten zitten. Is het bord dan nog niet leeg? Haal het bord zonder strijd weg en geef geen ander eten meer na afloop.
Laat je kind ten slotte zo min mogelijk limonade drinken en zorg voor gezonde tussendoortjes. Spreek voor een tussendoortje vaste momenten af en zorg ook voor drie vaste eetmomenten. Ga bij voorkeur met je kind aan tafel eten. 4 tussendoortjes op een dag is voor een kind voldoende!

Hopelijk gaan deze tips je helpen om beter te kunnen snappen hoe je kind denkt. Succes en vooral: eet smakelijk!

september 2018: Kleuter naar groep 3

Onze oudste zoon gaat naar de vakantie naar groep 3. Eerlijk gezegd vind ik dat best spannend en ook wel een beetje moeilijk. De tijd gaat zo snel, ik heb nu echt het gevoel dat hij snel 'groot' wordt. Wat kan ik verwachten van de komende tijd?

Beste ouder,

Je zoontje neemt afscheid van de kleuterklas. Dat is zowel voor hem als voor jou waarschijnlijk best even wennen en een beetje spannend. Veel ouders geven aan dat de tijd zo snel gaat en dat hun kinderen zo snel groot worden. Daarin ben je dus zeker niet de enige. Sommige ouders worden daar zelfs een beetje weemoedig van.

Toch is het zien opgroeien van je kind natuurlijk vooral heel leuk. Waarschijnlijk ben je als ouders heel erg trots op je zoontje. Hij zal de komende tijd vast en zeker veel leren. Kinderen zijn zelf vaak ook heel trots als ze iets nieuws hebben geleerd. Een complimentje van papa of mama maakt het dan nog mooier voor ze.

Op school
Waarschijnlijk heeft je kind in groep 2 al spelenderwijs kennis gemaakt met letters en getallen. Dit schooljaar zal je kind echt beginnen met leren lezen en rekenen. Er gaat nu ook gewerkt worden uit boekjes en je kind leert schrijven in een schrift. Er wordt in groep 3 veel gebruik gemaakt van ondersteunende materialen die de kinderen helpen bij het leren, zoals spellen, verhalen en filmpjes. Kinderen van rond de zes leren namelijk vooral als ze dingen echt kunnen zien, in plaats van het zich alleen maar voor te stellen. Een rekensom, bijvoorbeeld, is veel makkelijker te begrijpen als ze knikkers hebben waarmee ze kunnen tellen. De kinderen leren om een tijdje stil te zitten en zich op iets te concentreren, maar kunnen dat op deze leeftijd nog niet lang volhouden. Er zal dan ook zeker nog veel ruimte zijn om te spelen en energie kwijt te raken.

Thuis
Je zoontje zal veel nieuwe dingen leren. Het kan zijn dat hij daar heel graag over wil praten en alles wil laten zien, maar het kan ook gebeuren dat hij juist helemaal niet praat over school. Probeer je daar niet meteen zorgen over te maken. Leren is leuk, maar vermoeiend. Misschien is je zoon na een schooldag moe en heeft hij geen zin om aan jou te laten zien hoe goed hij kan lezen. Laat hem eerst wat uitrusten.

Door te kijken naar je kind, als hij aan het spelen is, kun je vaak ook veel nieuwe dingen ontdekken die hij zegt of doet.Het is goed om je te realiseren dat alle veranderingen heel geleidelijk gaan. Dat je zoon in groep drie zit, betekent niet meteen dat hij zich heel anders zal gaan gedragen of dat hij in de klas niet meer mag spelen. Ook groeit ieder kind op in zijn eigen tempo. Maak je geen zorgen als je kind niet meteen enthousiast begint te lezen of moeite heeft om een tijdje stil te zitten. Het ene kind is daar sneller aan toe dan het andere.

augustus 2018: Voor het eerst vliegen

"Wij gaan deze zomer voor het eerst met onze dochter van 3 met het vliegtuig op vakantie. Ik vind het best een beetje spannend, want we moeten vier uur vliegen en dat lijkt me best lang voor een kind. Ik vraag me af hoe ik haar moet voorbereiden op de vlucht en hoe ik ervoor kan zorgen dat ze zich tijdens het vliegen op haar gemak voelt. Hebben jullie tips voor mij?"

Bedankt voor je vraag! We kunnen ons voorstellen dat jullie heel veel zin hebben om op vakantie te gaan, maar dat het toch ook wel spannend is om voor het eerst met jullie dochtertje in het vliegtuig te stappen. Dat is helemaal niet gek. Stress omtrent lange reizen is iets wat veel ouders ervaren.

Voorbereiding
Het is belangrijk om je kind vantevoren te vertellen wat er gaat gebeuren, zodat ze weet waar ze aan toe is. Dat maakt het voor haar minder spannend. Peuters hebben weinig tijdsbesef, maar soms kan het helpen om een aftelkalender te maken. Dit geeft je dochter duidelijkheid. Je kunt je kind voorbereiden op de vliegreis door te praten over wat er gaat gebeuren, maar ook door filmpjes te kijken en boekjes te lezen over op vakantie gaan. Je kunt je dochter verder betrekken bij de voorbereidingen door haar bijvoorbeeld te laten helpen met inpakken. Laat haar een paar speeltjes kiezen die ze mee wil nemen of laat haar een kledingstuk uitzoeken. Kies samen ook een vertrouwd speeltje of knuffeltje uit dat je dochter de gehele reis bij zich mag houden. Zo heeft ze iets wat ze goed kent, in een nieuwe, spannende situatie.

In het vliegtuig
Tijdens het opstijgen en landen kun je last van je oren krijgen. Er zijn trucjes die je zelf kunt doen om dat te voorkomen. Het kan lastig zijn om je dochtertje van 3 zelf te laten slikken of gapen. Daarom kun je haar tijdens het stijgen en dalen iets te eten of te drinken geven. Dan zal ze vanzelf gaan slikken.

Zorg dat je in het vliegtuig een aantal dingen bij de hand hebt waar je kind mee kan spelen. Leuk en handig is bijvoorbeeld een magnetisch tekenbord, zodat je dochter zoveel kan tekenen als ze wil, zonder dat de kleurpotloden vallen en wegrollen. Ook kun je een tablet meenemen waar filmpjes en spelletjes op staan. Je mag tijdens een vliegreis best even van de tabletregels als je die hebt, afwijken.

Een kind van 3 kan meestal nog niet erg lang met een bepaalde activiteit bezig zijn. Zorg er daarom voor dat er een aantal dingen zijn waar je dochtertje zich mee bezig kan houden.Je dochter gaat voor het eerst vliegen. Dat is voor haar spannend. Daarbij duurt het ook nog eens lang. Afhankelijk van de tijd waarop jullie vliegen, is ze misschien moe. Dan kan het gebeuren dat ze moet huilen en dat is heel begrijpelijk. Huilende kinderen worden door sommige medepassagiers niet zo gewaardeerd. Probeer je daar als ouder niets van aan te trekken en blijf rustig. Dat is misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar wel belangrijk. Word niet boos op je dochter. Probeer haar te troosten en af te leiden.

We wensen jullie een goede vlucht en een fijne vakantie toe!

juli 2018: Veilig buiten spelen

“Mijn dochter van 4 jaar wil heel graag buiten spelen met andere vriendjes en vriendinnetjes uit de buurt. Zeker nu het vaker lekker weer is. Echter vind ik het eng om haar op deze leeftijd alleen naar buiten te laten gaan. Hoe kan ik hier het beste mee omgaan?”

Het is begrijpelijk dat je het eng vindt om je dochter van 4 jaar alleen naar buiten te laten gaan. De reden waarom je dochter vaker buiten wil spelen, komt doordat haar ontwikkeling volop in gang is. Kleuters worden zelfstandiger, vinden het fijn om veel te bewegen en gaan meer samen spelen. Het is dan ook heel goed om haar buiten te laten spelen. Het helpt kinderen om gezond te blijven en op een leuke manier veel te bewegen. Ook bevordert het de sociale en motorische ontwikkeling, dit op zowel het gebied van de fijne motoriek (stoepkrijten, zandfiguurtjes maken) als de grove motoriek (rennen, springen etc.).

Afspraken maken
Als ouder is het natuurlijk belangrijk om te weten dat je kind buiten veilig is. Je kunt dit stapje voor stapje aanpakken waarbij zowel je kind als jezelf kunnen wennen aan het idee van buiten spelen. Daarbij is het vooral erg belangrijk om afspraken met haar te maken en te kijken of zij zich hier aan kan houden. Jonge kinderen kunnen nog heel erg in hun spel opgaan en dan gemaakte afspraken helemaal vergeten.

Toezicht houden
Vooral in het begin is het aan te raden om toezicht te houden wanneer je kind buiten speelt. Dit kun je doen door de eerste tijd samen naar de speelplaats te gaan, zo kun je haar in de gaten houden en afwegen of de speelplaats en omgeving veilig genoeg is.  Wanneer je denkt dat het tijd is om haar wat meer speelruimte te geven kun je even weg gaan en vervolgens regelmatig kijken hoe het gaat. Het is ook mogelijk om afspraken te maken met ouders uit de buurt en om beurten toezicht houden. Soms kunnen oudere meisjes uit de buurt, die jou en je dochter goed kennen, dit ook doen. Maak daar wel duidelijk afspraken over en ga er niet zomaar vanuit dat zij wel zullen opletten.

Als laatste is het ook belangrijk om bijvoorbeeld de volgende afspraken te maken:

  • Altijd op de speelplaats blijven, niet de straat over steken of naar een andere speelplek gaan.
  • Naar huis komen als andere kinderen weggaan bij de speelplaats.
  • Nooit met iemand anders mee naar huis gaan. Ook niet naar een vriendje of andere bekenden uit de straat.

Verder geldt dat zolang het niet veilig voelt, je er beter bij kunt blijven. Neem een boek of tijdschrift mee en ga er even ontspannen bij zitten. Veel (speel)plezier!

juni 2018: Waarom, waarom, waarom?

Mijn zoontje, net 4 jaar, stelt de laatste weken veel waarom-vragen. Vaak zijn dit vragen zoals: waar kom ik vandaan? Wat betekent ‘dood’? Wat zit er in jouw buik? Waarom moeten we eten? Dit zijn vragen waar ik soms echt even geen antwoord op weet. Hij stelt deze vragen ook momenten wanneer het niet goed uitkomt. Bijvoorbeeld als we met haast naar school moeten of in de rij staan bij de supermarkt. MHoe kan ik deze vragen van mijn zoon het beste beantwoorden?

Bedankt voor deze vraag. Veel ouders ervaren struggels met deze ‘waarom-fase’. Dat is helemaal niet gek. Het gaat er bij deze fase om hoe een ouder hierin meegaat.

Ontwikkelingsfase
Je zoon krijgt steeds meer een realistisch beeld van hoe de wereld in elkaar zit en hoe dingen gaan zoals ze gaan. Om te beginnen zijn ze qua taalvaardigheid een stapje verder dan in de peutertijd en in deze fase kunnen ze dan ook echt vragen stellen. Soms zijn deze vragen  lastig te beantwoorden. Deze waarom-vragen komen vooral door de nieuwsgierigheid die de kinderen in deze fase hebben.

Eerlijk en luchtig antwoorden
Wanneer je lastige vragen krijgt, dan is het belangrijk om hier eerlijk en luchtig over te zijn. Om hele ingewikkelde vragen te beantwoorden zoals ‘waarom gaan we dood?’ is het goed om hier kort bondig op te reageren. Zoals ‘iedereen gaat uiteindelijk dood’ of ‘als mensen heel oud zijn gaan we uiteindelijk dood’. Wanneer je op dat moment echt even geen antwoord op je vraag weet, geef dan aan dat je het ook echt even niet weet. Zo blijf je eerlijk naar je zoon. Het heeft geen zin om antwoorden te gaan verzinnen die niet kloppen.

Serieus
Misschien is het beantwoorden van de vragen best lastig. Omdat het eigenlijk best moeilijke vragen zijn voor een kind van 4, omdat er een zware lading achter zit of omdat het simpelweg even niet uit komt, is het belangrijk dat de vragen wel serieus worden genomen. Zo voelt je zoon zich begrepen en voelt hij zich veilig om meer vragen te kunnen stellen.

april 2018: Leren door imiteren

Mijn zoontje van 3 jaar doet bijna alles na wat zijn zus van 5 doet. Hij praat haar na, wil hebben wat zij ook heeft en vindt niet lekker wat zij niet lust. Ik maak me er een beetje zorgen om. Ik vraag me af of hij zich wel goed kan ontwikkelen en of mijn dochter er geen last van heeft. Wat kan ik doen met dit gedrag van mijn zoon?

Beste ouder,

Jonge kinderen kijken vaak op naar hun grote broer of zus. Ze vinden alles wat hun broer of zus doet en zegt heel interessant. Ze doen dat graag na. Het is dus zeker niet raar dat je zoontje zijn zus vaak nadoet. Het kan voor hem zelfs ook heel nuttig zijn. Peuters leren veel door te imiteren. Je dochter is als het ware een voorbeeld voor je zoon.

Aandacht
Peuters zijn vooral gericht op zichzelf. Ze kunnen zich nog niet goed inleven in anderen en vragen veel aandacht. Vaak vinden ze het lastig als hun ouders met iets anders bezig zijn. Bijvoorbeeld als ze spelen met een ander kind. 

Als je zoontje ziet dat je dochter iets doet waardoor ze aandacht krijgt, kan hij dat gaan nadoen om ook aandacht te krijgen. Dat kan zowel positief als negatief gedrag zijn. Zo kan hij bijvoorbeeld een knuffel geven als hij ziet dat je dochter dat ook doet en jij hier positief op reageert. Maar hij kan ook met speelgoed gaan gooien als hij dit gedrag ziet bij zijn zus.

Het is belangrijk negatief gedrag zoveel mogelijk te negeren en positief gedrag te belonen. Maar, je zoontje moet wel leren dat hij niet altijd alle aandacht kan krijgen. Wil je dochter bijvoorbeeld iets zeggen maar praat je zoontje haar na? Dan kun je tegen hem zeggen dat je straks ook heel graag naar zijn verhaal wil luisteren, maar dat nu zijn zusje aan de beurt is.

Ruzie
Je dochtertje zal het misschien niet altijd leuk vinden als haar broertje steeds alles wil nadoen wat zij ook doet. Je kunt proberen er voor haar een positieve draai aan te geven door haar complimenten te geven voor wat ze haar broertje allemaal leert. 'Kijk, je broertje gaat ook tekenen. Hij vindt het vast een heel goed idee van jou!'

Het kan gebeuren dat er een ruzie ontstaat tussen je kinderen. Dat is misschien niet leuk. Maar het hoort er wel bij. Kinderen leren hier veel van. Ze ontdekken dat anderen ook een mening en emoties hebben en leren hiermee omgaan.

maart 2018: Verhuizen met een peuter

Ik ben moeder van een zoontje van 3 jaar. Over een tijdje gaan wij verhuizen. Ik kijk er zelf erg naar uit, maar ik vind het ook wel heel spannend. Ik vraag me af hoe mijn zoontje de verhuizing zal ervaren en of er dingen zijn die ik kan doen om het voor hem prettig te laten verlopen. Waar let ik op?

Beste ouder,

Bedankt voor je vraag! Jullie staan op het punt om vanuit je vertrouwde huis over te gaan naar een nieuwe plek. Het is zeker niet gek dat je dat spannend vindt en ook voor je zoontje zal het best even wennen zijn. Wat goed dat je je voorbereid op het verhuizen met je zoontje!

Voorbereiden

Peuters hebben nog niet veel besef van tijd. Als je je zoontje vertelt dat jullie over een half jaar gaan verhuizen, zal hij daarom niet begrijpen dat dat nog best lang duurt. Dat kan voor spanning en verwarring zorgen. Om dat te voorkomen, kun je wachten met vertellen over de verhuizing, totdat er concrete plannen zijn en jullie gaan beginnen met bijvoorbeeld klussen in het nieuwe huis of het uitzoeken van nieuwe meubels.

Als de verhuizing echt dichtbij komt, kun je dat op een leuke manier aan je kind uitleggen door een aftelkalender te maken. Je kunt dan samen met je zoon elke dag een kruisje zetten totdat de dag van de verhuizing is aangebroken. Op internet zijn voorbeelden van dit soort kalenders te vinden die je kunt uitprinten, maar als je het leuk vindt om creatief bezig te zijn, kun je hem natuurlijk ook samen zelf maken.

Het is goed om, zodra dit kan, je zoontje mee te nemen naar het nieuwe huis. Zo kan hij echt zien waar hij gaat wonen en waar zijn nieuwe slaapkamer komt. Je kunt natuurlijk ook foto's laten zien, maar voor jonge kinderen is het erg lastig te begrijpen dat dit echt hun huis is.

Om je zoontje alvast te laten wennen aan de nieuwe buurt, kun je hem ook eens meenemen naar een speeltuintje en hem er even laten spelen. Laat hem ook kennismaken met andere plekken waar jullie vaak zullen komen, zoals de supermarkt of de peuterspeelzaal. Er zijn ook boekjes over kinderen die gaan verhuizen, die je kunt voorlezen aan je zoon.

Tijdens de verhuizing

Als je aan het klussen bent in het nieuwe huis, kun je ervoor kiezen om je kind te laten spelen bij familie, vrienden of de oppas. Je kunt er ook voor kiezen je zoontje mee te nemen, maar het is dan wel heel belangrijk dat er altijd iemand is die je kind in de gaten houdt. In huizen waar geklust wordt, ligt namelijk vaak gevaarlijk gereedschap, schroefjes die in de mond gestopt kunnen worden of planken die kunnen vallen. Het is ook van belang dat je zoontje een plekje heeft waar hij kan spelen, want anders zal hij zich gaan vervelen.

Als alle spullen in het oude huis zijn ingepakt, zal dat voor je zoontje best even moeilijk zijn. In het oude huis zijn alle vertrouwde dingen weg en het nieuwe huis is nog niet helemaal ingericht en is nog onbekend. Om je kind een stukje veiligheid te geven, kun je ervoor zorgen dat er altijd een plekje is waar het even rustig kan zitten of lekker kan spelen. Doe samen met je zoontje wat spullen in een tas, die hij tijdens de hele verhuizing bij zich mag houden. Stop er bijvoorbeeld wat speelgoed, een dekentje en de lievelingsknuffel in.

Na de verhuizing

Als de verhuizing is afgerond, zal iedereen vast nog erg moeten wennen aan het nieuwe huis en de nieuwe buurt. Ook kunnen jullie erg vermoeid zijn. Maak je als ouders geen zorgen als het eens niet lukt die uitgebreide, gezonde maaltijd te koken of naast je werk en de zorg voor je zoontje, ook nog aandacht te hebben voor anderen. Neem de tijd om uit te rusten en te wennen aan jullie nieuwe plekje.

Na deze spannende tijd kun je ook wat veranderingen zien in het gedrag van je zoontje. Hij kan bijvoorbeeld een terugval krijgen in zijn zindelijkheid, moeite hebben met slapen of sneller boos of verdrietig worden. Probeer je hier niet te veel zorgen over te maken. Het zijn dingen die (jonge) kinderen vaker laten zien na ingrijpende gebeurtenissen. Probeer begripvol te blijven naar je zoontje. Als de spanning weg is en jullie gewend zijn aan de nieuwe situatie, zal het waarschijnlijk vanzelf weer beter gaan.

Veel succes en veel geluk in jullie nieuwe huis!

februari 2018: Opvoeden 3.0

Ik ben moeder van een tweeling van 3 jaar. 2 spontane maar ook zeer ondeugende jongens. Ik merk dat ik het lastig vind om als ouder een balans te vinden tussen een strenge en een lieve moeder zijn. Ik wil graag mijn jongens met veel liefde opvoeden, maar af en toe moet ik echt even streng zijn anders is het een chaos in huis. Mijn vraag is dan ook hoe hou ik een goed balans tussen een strenge en lieve moeder zijn?

Beste ouder,

Bedankt voor je vraag. Een tweeling van 3 kan thuis best hectisch zijn. Als ouder ben je ook vaak op zoek naar welke benadering het beste bij jouw kinderen past. Met de leeftijd van 3 jaar zitten ze in de welbekende peuterpuberteit. Tijdens deze fase zijn ze o.a. hun eigen persoonlijkheid aan het ontwikkelen. Ze kunnen vaak dwars en koppig zijn. Maar er speelt ook veel onzekerheid rond die leeftijd, omdat ze nog niet de gevolgen van hun gedrag kunnen overzien.

Rond deze leeftijd willen ze graag van alles ontdekken en dingen uitproberen, wat heel belangrijk is voor hun ontwikkeling en groei naar steeds meer zelfstandigheid. Dit kun je als ouder dan ook zeker toelaten. Maar dat betekend ook dat je een oogje in het zeil moet houden, want ze zullen nog geen gevaar herkennen.                                   

Positief opvoeden

Het is misschien een beetje een cliché maar positief opvoeden werkt goed. Wanneer je je jongens positief benadert, zal je merken dat dit een positief effect heeft op hun gedrag.  Denk hierbij aan complimentjes geven, Je kunt hierbij de volgende dingen meenemen: zeg tegen je zoontje wat hij precies goed gedaan heeft en dat je daar blij of trots om bent. Het is belangrijk om wanneer hij iets goeds heeft gedaan om direct dan ook een compliment te geven. Je kan hierbij ook natuurlijk een knuffel, kus of een aai over zijn hoofd geven. Lichamelijk contact kan ook werken als een compliment of een waardering en hier hoef je soms ook geen woorden bij te gebruiken.

Wat ook goed bij kinderen kan werken, is belonen in plaats van straffen. Dit kan bijvoorbeeld met een beloningssysteem. Maar daar kunnen ze misschien nog een beetje te jong voor zijn. Wanneer je als ouder wel denkt dat het werkt, kun je een kaart op een prominente plek hangen en elke keer wanneer je zoons goed hebben gedaan verdienen ze een sticker. Kies één onderwerp, bijvoorbeeld aan tafel zitten, niet meer want anders is het voor kinderen niet meer te overzien. Hierdoor kunnen ze niet enthousiast meer zijn en dat is niet de bedoeling. Wanneer de kaart vol is, kunnen ze bijvoorbeeld iets leuks uitzoeken of kiezen wat ze willen eten. Op internet zijn hier veel voorbeelden van te vinden, zoals www.pinterest.nl.

Aandacht voor je kind

Dit geldt natuurlijk voor ieder kind maar het is altijd goed om weer even bij stil te staan, heb als ouder aandacht voor je kind? Probeer een paar keer per dag gericht aandacht te hebben aan je jongens. Wanneer je zoon(s) een gesprekje met je wilt of iets graag wilt laten zien en jij als ouder bent bezig, probeer dan je werk neer te leggen en met volle aandacht aan je zoon(s) te geven. Dit klinkt misschien als tijdrovend, maar meestal zijn kinderen rustiger nadat ze even je volledige aandacht hebben gehad en zullen dan ook sneller weer gaan spelen. Natuurlijk kan het ook voorkomen dat je als ouder echt even geen tijd hebt om te reageren probeer dan rustig en duidelijk uit te leggen dat ze even moeten wachten en dat je zo wel naar ze zal luisteren/kijken. Belangrijk is dan dat je dit ook echt doet!

Straffen is onvermijdelijk

Wanneer je bezig bent met een positieve opvoeding, betekent het niet dat je niet meer hoeft te straffen. Straffen hoort er gewoon bij en is onvermijdelijk. Het is belangrijk dat je als ouder een straf kiest die bij de leeftijd past, kort en duidelijk is. Probeer ook zo min mogelijk te straffen. Wanneer je als ouder veel straf geeft, heeft het weinig effect meer op het kind en zorgt dit ook voor een negatieve sfeer in huis.

Hopelijk kun je met deze tips een goed balans vinden tussen een strenge en liefdevolle opvoeding. Onthoudt hierbij ook dat je geen perfect kind kunt en hoeft te verwachten. Ieder kind heeft iets anders nodig. Als ouder kan je hier goed op in spelen om de simpele reden: jij kent je kind het beste!

Pagina's