Profiel Diana van Dijken-Bonestroo

Je moet inloggen om een vraag te kunnen stellen.

 • sandrafekete78, 21 juli 2017

  Zoon 7 jaar geen interesse in eten

  Beste Diana, Onze zoon van 7 jaar heeft geen gemakkelijke start gehad bij zijn geboorte. Hij heeft dan ook tot 18 maanden tpn voeding gekregen. Wel kreeg hij kleine hoeveelheden via zijn mond om slikken bij te houden. Het duurde een tijdje voordat hij doorhad dat eten niet iets afschuwelijk is, maar met 2 jaar is hij normaal gaan eten. Sommige dingen gruwelt hij nog van, maar dat wordt steeds minder. Ons 'probleem ' is dat hij gezellig met ons (en zijn 2 zussen) aan tafel zit, maar helemaal niet aan zijn eten komt. Bij het opscheppen is hij actief, beslist zelf wat en hoeveel hij op zijn bord wil. Hier houdt het bij op. Nadat wij hem meerdere keren aangespoord hebben te gaan eten, pakt hij zijn vork niet. Eten na 20 minuten weghalen, maakt hem niks uit. Als wij aan het toetje gaan, begint hij weleens met eten, want hij wil wel een toetje. ...maar het blijft meestal bij 1 of 2 happen. We geven hem geen tussendoortjes,spelen niet aan tafel. Honger lijkt hij niet te hebben. Soms heeft hij bij het ontbijt en inhaal slag en eet hij 2 hele boterhammen(zij het tergend langzaam). Hij heeft een normaal gewicht, al vragen wij ons af hoe hij dat doet. Oja; soms eet hij op school(warme maaltijd) en dan wordt hij geprezen omdat hij zo'n goede eter is!? Hoe kunnen wij hem positief activeren aan tafel, want de laatste tijd wordt het eigenlijk erger en erger en beginnen ook wij ons geduld te verliezen, helaas. Kijk uit naar uw antwoord! Attila en Sandra

  Diana van Dijken-Bonestroo, 05 september 2017

  Beste Attila en Sandra,

   

  Allereerst excuses voor mijn late reactie, er was iets niet helemaal goed gegaan achter de schermen.

   

  Wat vervelend dat jullie zoon zo weinig interesse toont in de avondmaaltijd. Maakt het nog wat uit wat jullie eten? Toont hij bijvoorbeeld meer interesse wanneer het iets is dat hij graag eet? Als jullie tussen de middag warm eten, reageert hij dan anders? Of als jullie ’s avonds een broodmaaltijd hebben; eet hij dan ook minder goed? Je geeft aan dat hij geen tussendoortjes eet, dat kan er echter ook voor zorgen dat hij juist over zijn honger heen raakt of dat hij uit trek extra veel gaat drinken. Ik zeg niet dat dat bij jullie zoon ook zo gaat, maar het is wel goed om daar eens even naar te kijken thuis. Drinkt hij veel? Vraagt hij op een tijdstip ruim voor het avondeten wel eens om iets te eten?

   

  Wat jullie zouden kunnen proberen om hem aan het eten te krijgen is hem zelf eens te vragen wat hij denkt dat er aan de hand is. Vraag hem of hij geen trek heeft, of hij het er niet lekker uit vindt zien of dat hij het niet lekker vindt ruiken. Vraag hem ook wat hem zou kunnen helpen om het makkelijker voor hem te maken. Stel hem deze vragen op een rustig moment  (bijvoorbeeld als zijn zussen er een keer niet bij zijn met het eten) en op een neutrale toon. Jullie zijn zijn ouders en willen hem graag helpen. Zo moet hij het ook opvatten. Niet als kritiek.

   

  Wat ook kan helpen om hem positief te stimuleren is een spelfactor aan het eten te verbinden.

  - Bijvoorbeeld door rekensommetjes te maken met het aantal happen dat elk kind neemt: Als zus A 2 happen neemt, zus B 3 happen en jij 1 hap, hoeveel happen hebben jullie dan samen op?

  - Door vragen te stellen over hoeveel verschillende kleuren eten er op het bord liggen

  - Door uitdagingen te bedenken: wie kan de grootste hap maken, wie kan er zoveel mogelijk verschillende soorten eten op zijn vork krijgen of wie kan er het snelste zijn/haar bord leeg krijgen?

   

  Het is vooral belangrijk zo min mogelijk negatieve aandacht op zijn gedrag te richten en zo min mogelijk aandacht in het algemeen op zijn negatieve gedrag. Maak er een ontspannend moment van waarbij het draait om genieten van het eten. Soms lukt dat door er een spelelement aan toe te voegen, soms heeft een kind zelf een goed idee en soms is het een fase waar een kind doorheen gaat (en ja, die fase kan heeeeeel lang duren…).

  Heel veel succes samen!

   

  Hartelijke groet

   

  Diana van Dijken-Bonestroo, Voedingspsycholoog en Kindereetcoach

  https://www.facebook.com/voedingsadviescentrum.midden.nederland/

  http://voedingsadviescentrummiddennederland.nl/

 • IN81, 30 januari 2017

  Hoeveel snoep?

  Beste Diana, Sinds een half jaar zijn de vader van mijn kind en ik uit elkaar. Onze zoon is 3 jaar en een echte snoeperd. Ik heb er altijd op gelet dat hij niet teveel binnenkrijgt aan koek en snoep. Maar in de weekenden bij zijn vader krijgt hij meer dan bij mij. Niet dat mijn ex onwillig is, hij weet het gewoon niet. Wat is normaal voor een kind van 3? Kunnen we samen regels maken? Alvast bedankt.

  Diana van Dijken-Bonestroo, 01 februari 2017

  Wat een goede vraag! Veel kinderen zijn gek op koek, snoep en chips, maar we weten natuurlijk allemaal dat het niet echt gezond is... Een keer een koekje of snoepje is geen probleem en past prima in een gezond eetpatroon, maar inderdaad; wat is eigenlijk "normaal" voor een 3 jarige?

  Om dat wat beter uit te kunnen leggen, eerst even de "basisregels" voor tussendoortjes. Voor een kind van 3 jaar oud wordt geadviseerd niet meer dan 2 tussendoortjes aan te bieden. Dus bijvoorbeeld 1x tussen ontbijt en lunch (rond 10.00 uur) en 1x tussen lunch en diner (zo rond 15.00 uur). Zit er tussen de lunch en het avondeten erg lang, dan kun je kiezen voor 2 tussendoor momenten, bijvoorbeeld rond 14.30 uur en 16.30 uur. De stelregel is dat de tussendoor momenten vooral moeten bestaan uit voedingsmiddelen die iets toevoegen qua vitamines, mineralen en/of vezels, zoals fruit, snackgroenten, een zuivel product of een cracker/broodje. Dat stilt daadwerkelijk de trek en geeft je kindje extra energie om er weer tegenaan te gaan. Daarbij is het voor de meeste kinderen ook echt nodig om nog wat voedingsstoffen uit hun tussendoortjes te halen, aangezien hun maag nog niet zo groot is en het bijna onmogelijk is om alle benodigde vitamines, mineralen, vezels etc uit alleen ontbijt, lunch en avondeten te halen.

  Veel kinderen vinden het echter veel lekkerder om een koekje of snoepje te eten, maar dat helpt natuurlijk niet tegen de trek. Daarom willen kinderen ook meestel veel meer dan 1 snoepje of 1 koekje. Wanneer je je kindje eerst iets geeft dat echt helpt tegen de trek, kun je het daarna best nog 1 of 2 snoepjes of 1 klein koekje geven. Daar is in principe weinig mis mee. Kijk alleen wel wat je je kindje geeft! Veel koeken zijn eigenlijk wel erg groot voor een peuter en een heel zakje haribo mini beertjes is ook nergens voor nodig. Zorg dus dat je kleine koekjes in huis hebt (zoals simpele biscuitjes, kleine speculaasjes of mini stroopwafeltjes) en koop losse snoepjes (zoals tum-tums, yoghurt snoepjes of cola flesjes, ervan uitgaande dat je kindje deze zonder problemen kan eten). Ga je uit van 2 tussendoor momenten, dan kun je je kindje ook best bij beide tussendoor momenten 1 of 2 snoepjes of een klein koekje geven. Maar het is niet nodig... 1x op een dag is ook ruim voldoende!

  Vooral wanneer je als ouder zelf bij elke kop koffie een koekje pakt, geef je daarmee het voorbeeld dat het "erbij" hoort. En eet je zelf vaak tussendoor snoep of chocolade, dan is het niet gek dat je kind daar ook om gaat vragen. Bedenk dus goed wat je wilt voor je kind en wat je wilt voor jezelf. Des te minder snoep een kind krijgt en des te minder hij jou ziet snoepen, des te minder zal hij er zelf nog om gaan vragen. Zorg ook dat de snoeppot niet in het zicht staat! Dat scheelt echt een hoop gezeur :-)

  Het is in ieder geval goed afspraken te maken met je ex over wat jullie belangrijk vinden als het op snoepen aankomt en wat de max is. 1-2 keer per dag een snoepje of klein koekje is echt geen probleem. Meer is niet aan te raden. Niet voor zijn gezondheid en ook niet voor zijn tanden... En natuurlijk kun je daar wel eens vanaf wijken bij verjaardagen, feestjes of logeerpartijtjes, maar dat zijn de uitzonderingen.

  Is je zoon alleen de weekenden bij zijn vader, dan kun je ook afspreken dat het in de weekenden net iets vaker mag. Of dat er in het weekend 1x een klein bakje chipjes gegeten mag worden. Zelf eet je in de weekenden vaak ook net even iets anders dan doordeweeks. Toch?

  Veel succes met het maken van de afspraken en onthoud vooral dat snoep, koek en chips "extra'tjes" zijn die je kleintje niet nodig heeft, maar waarvan het wel belangrijk is dat hij leert er op een goede manier mee om te gaan.

   

  Hartelijke groeten Diana van Dijken-Bonestroo, Voedingspsycholoog en Kindereetcoach

  Voedingsadviescentrum Midden Nederland

  http://voedingsadviescentrummiddennederland.nl/

  https://www.facebook.com/voedingsadviescentrum.midden.nederland/

 • MerelSV, 01 juni 2016

  Zoontje 10 maanden uitgehongerd

  Hoi Diana, Ons geweldige zoontje van 10 maanden is echt een ontzettend goede eter, echter zijn we af en toe bang dat hij teveel eet :-). Vorige week waren wij op vakantie en hij leek wel onverzadigbaar. Moet dan wel er tegenin brengen dat hij in deze vakantie enorm is ontwikkeld met kruipen, optrekken, staan, lopen aan de hand en een paar woordjes praten. 's ochtends beginnen we met een bordje pap (180 + 6 schepjes melk + pap licht volkoren 8 mnd). Daarna een potje groente of losse stukjes fruit (denk aan 1/2 banaan met wat peer/mango/meloen etc). Tussen de middag krijgt hij 1 1/2 - 2 boterhammen met boter en 1/2 avocado (smult hij echt van, soms ook suikervrije jam of vleesbeleg), na z'n slaapje wil hij nooit meteen een tussendoortje maar rond 17.00 uur is hij uitgehongerd en geven we hem 200 gr groente (vers of potje) en een klein bakje magere yoghurt (ook als zijn potje niet op gaat krijgt hij een toetje). Omdat wij vaak later eten wil hij er wel altijd bij zitten en krijgt hij nog een klein bakje met of worteltjes, of een beetje pasta of lekker stukjes fruit. Hij kan dan zo 20 minuten stilletjes zitten eten (natuurlijk beland de helft op de grond), maar we laten het hem altijd zelf doen. Soms miept hij daarna rond 19.30 uur dat hij weer trek heeft en wilt hij pas lief gaan slapen als hij ook nog eens een kleine fles (90 + 3 of 120 + 4) op heeft. Eet hij niet bij ons mee dan maak ik gewoon een fles van 180 + 6. Verder drinkt hij bijna 150 ml water op een dag, heeft hij een mega snelle stoelgang en poept hij 4 keer per dag. Hij is lang en heeft lekkere baby spekjes (zit bij beide in verhouding op +1). Als hij geen honger meer heeft dan draait hij z'n hoofdje weg en houd hij z'n mond dicht :-). Ergens denk ik dat hij het geweldig doet en prima zelf aangeeft wat hij wilt, maar soms is een controle toch best fijn. Ik hoor het graag. Groetjes Merel

  Diana van Dijken-Bonestroo, 06 juni 2016

  Beste Merel,

   

  Wat heerlijk dat jullie mannetje zo goed wil eten! De hoeveelheden die jij beschrijft zijn echt zo gek nog niet hoor en helemaal niet als je bedenkt dat hij zich zo hard aan het ontwikkelen is.

  Zolang hij gewoon op 5-6 momenten per dag iets eet zoals jij beschrijft, het ook laat weten als hij geen trek meer heeft en niet de hele dag om eten jengelt, zie ik geen enkel probleem. Hij eet gezonde producten en drinkt veel water en hij houdt blijkbaar gewoon erg van gezond eten. Zolang het gezonde producten blijven is er echt niets aan de hand.

  Let wel op dat hij niet steeds meer wil. Als hij na 2 sneetjes brood nog jengelt bijvoorbeeld, dan is dat puur omdat het zo lekker is. Dan heeft hij echt geen trek meer. En als hij een heel potje groenten op heeft en een toetje, dan heeft hij een uur later nog geen echte trek. Hij vindt het waarschijnlijk wel erg gezellig om dan bij jullie te zitten en wat te eten. Kies dan inderdaad voor groenten of fruit. Daar zitten in ieder geval veel vitamines en mineralen in.

   

  Wat het avond flesje betreft, veel kinderen tot een jaar of 2 vinden dat flesje nog erg lekker. Op dagen dat hij al aardig veel heeft gegeten, kun je ervoor kiezen wat minder schepjes toe te voegen. Dat flesje vinden ze vaak vooral erg fijn en knus en het is een mooi ritueel voor het slapen gaan. Samen nog even lekker van bliljven genieten!

   

  Kortom, jullie en jullie mannetje doen het hartstikke goed!

   

  Vriendelijke groet,

   

  Diana van Dijken - Kindereetcoach en Voedingspsycholoog

  www.voedingsadviescentrummiddennederland.nl

  https://www.facebook.com/voedingsadviescentrum.midden.nederland/

   

   

   

 • ukkie-en-ik, 17 mei 2016

  opzettelijk niet netjes eten

  Hoi Diana, Ik heb een vraagje, mijn zoontje van zo goed als 1 (wel 7 weken te vroeg geboren) is op zich een goede eter, Alles gaat erin, dus daarover niks te klagen. Alleen de laatste tijd maakt hij een spelletje van eten (in principe krijgt hij alles nog gevoerd met lepeltje/vorkje). De eerste paar happen gaan er vol enthousiasme in en (als naar mijn mening de ergste honger over is) dan komt het eten (en ook het drinken) retour. Momenteel probeer ik er niet te veel aandacht aan te besteden, maar zeg ik wel dat het niet mag. Meneer lacht me dan gewoon 'uit', hoe streng ik er ook bij kijk. Als hij zelf korstjes gaat eten gooit hij ze opzettelijk (hij kijkt me met ondeugende ogen aan) op de grond. Hoe kan ik hier het beste op reageren? zonder dat eten een gevecht wordt, dat wil ik graag voorkomen. Moet ik stoppen met eten geven zodra hij het uitspuugt? (hij kan daarna soms nog wel flink wat eten, lijkt echt een spelletje) Hopelijk kun je me een beetje adviseren, alvast erg bedankt! Groetjes Maartje

  Diana van Dijken-Bonestroo, 23 mei 2016

  Hoi Maartje,

  Wat fijn dat je zoontje in ieder geval een goede eter is en veel lust! Dat hij er nu regelmatig een "zooitje" en een spelletje van maakt, maakt het voor jullie natuurlijk wel wat lastiger allemaal.

  Vanuit pedagogisch oogpunt, is het inderdaad verstandig er zo min mogelijk aandacht aan te besteden. Negatieve aandacht is immers ook aandacht. Dus als hij zijn eten terug geeft, veeg je zijn mondje af en ruim je eventueel tussentijds de troep op, maar verder besteed je er geen aandacht aan. Je kunt natuurlijk best een keer "dat mag niet" zeggen, maar zeg dat dan vooral niet vaker dan 1 keer. Zodra hij zijn eten uittuft of uit zijn mond haalt, ruim je zijn bordje op en is het eten klaar. Zeg dan bijvoorbeeld "als je je eten uittuft, heb je vast geen trek meer. Dan ruimen we jouw bordje maar vast op". Op deze manier leert hij, dat het niet oke is als hij zijn eten teruggeeft (op welke manier dan ook) en dat zijn bord dan ook meteen weg wordt gezet. Wanneer je dit structureel blijft herhalen, gaat hij snappen dat hij niets meer te eten krijgt als hij het uit heeft gespuugd. Over het algemeen zorgt dat ervoor dat hij zich na een aantal keer wel 2 keer bedenkt, voor hij zijn eten weer uitspuugd.

  Als hij zijn korstjes op de grond gooit, pak je ze op en gooi je ze weg. Niet terug op zijn bord of de tafel, want dan wordt het een spelletje. Zeg dan bijvoorbeeld "gooien met eten is niet netjes, nu ruim ik het op". Ook hierbij geldt, als je dat structureel blijft doen dan houdt hij er vanzelf mee op.

  Jullie doen het dus al hartstikke goed Maartje. Niet teveel aandacht aan besteden, rustig blijven en consequent blijven in het direct wegzetten van zijn bordje (of dat wat hij op de grond heeft gegooid).

  Succes en houd moed!

  Hartelijke groeten Diana van Dijken-Bonestroo

  Voedingspsycholoog en Kindereetcoach

  Voedingsadviescentrum Midden Nederland

   

   

 • erik-913983, 05 april 2016

  alleen vlees en toetje

  Hallo Dianna, Ik heb een dochter van ruim anderhalf. Voorheen at ze zo de boontjes, bloemkool, broccoli zelf op, maar dit is ineens verleden tijd. De oorzaak is voor mij onbekend, ik laat haar zelf eten, heb grote slab om, probeer er in eerste instantie samen met partner geen aandacht aan te schenken. Maar toch is het de laatste tijd strijd aan tafel. Ze weigert een hap te nemen, zegt al gauw klaar, en als we haar willen helpen zegt ze nee. Haar groenten en aardappels wil ze niet eten. Ze ziet op het gasfornuis het vlees staan en wijst er steeds naar en zegt die die die. Ik vind dat ze in elk geval 1 hap van haar groente moet nemen zodat ze het in elk geval heeft geproefd. Tot die tijd hebben wij nu de keuze gemaakt dat ze geen vlees of toetje mag (dingen die ze erg lekker vind). Dit heeft tot gevolg dat ze nu al een aantal keer zonder eten naar bed is gegaan. Dit gaat ons aan ons hart! Maar we willen ook graag dat ze gewoon leert eten en niet standaard al gaat zeggen dat ze alleen vlees en toetje wil. Wat is wijsheid.

  Diana van Dijken-Bonestroo, 08 april 2016

  Hoi hoi,

   

  Wat vervelend dat je dochtertje momenteel niet goed mee wil werken met het avondeten en wat naar dat het inmiddels toch een strijd heeft opgeleverd. Omdat je vraag veel raakvlakken heeft met een artikel dat ik onlangs voor wij.nl heb geschreven, wil ik je dat artikel graag meegeven als richtlijn (het is wel geschreven in de "hij-vorm", maar daar kun je vast doorheen lezen). Ik heb het hier en daar wat aanpast aan jullie huidige situatie:

  Wat we vaak zien is dat kinderen van rond de 1,5/2 jaar een fase doormaken waarin ze tijdelijk minder gaan eten. Dat heeft onder andere te maken met een stagnatie in de groei, waardoor ze ook echt minder voedingsstoffen nodig hebben en daardoor ook simpelweg minder trek hebben. Wat daarnaast een belangrijke rol speelt is de “ik ben 2 en zeg nee fase”, het steeds meer krijgen van een eigen willetje en alles zelf willen doen. Kinderen kiezen in deze fase vooral voor die dingen die ze erg lekker vinden. In het geval van jullie dochtertje is dat duidelijk het vlees, de rest vindt ze blijkbaar minder lekker.

  Voor de meeste kinderen geldt echter echt dat het een fase is. Het overgrote deel van de 2 jarigen die “slecht” eten, eet op 4 jarige leeftijd weer prima. Het kan wel een vrij lange fase zijn en daar moet je als ouder dan toch maar mee om zien te gaan. Uiteraard zie je als ouder graag dat je kind geniet van zijn eten. En dan bij voorkeur van de gezonde maaltijd die je op tafel hebt gezet. Wil hij dan weinig of niets eten, dan is dat bijzonder frustrerend. Je zou het wel naar binnen willen kijken!

  Een kind dwingen te eten (of dwingen eerst een hap van het 1 te eten, voordat het het ander krijgt) is onbegonnen werk en werkt ook nog eens compleet averechts. Het is een strijd waarbij niemand wint. Je kind gaat niet meer, beter of gezonder eten alleen maar omdat jij dat graag wilt en dat belangrijk vindt. Jij wint de strijd dus sowieso niet. Maar je kind wint de strijd ook niet. Oké, voor jouw gevoel krijgt het misschien zijn zin en voor je kind voelt dat ook wel een beetje zo, maar de strijd aan tafel is slecht voor zijn zelfvertrouwen en zelfbeeld. Op de lange termijn, wint dus ook je kind niet!

  Kritiek van ouders over hun eetgedrag wordt door jonge kinderen heel persoonlijk opgevat. Dat het over het eetgedrag gaat en niet over het “hele kind”, dat snapt een kind van 2, 3 of 4 jaar oud echt nog niet. Voor je kind is het kritiek op zijn persoontje als geheel en dat doet pijn. En een kind dat zich gekwetst voelt door jou (of je partner) wanneer het aan tafel zit en niet wil eten, zal aan tafel gaan en eten steeds meer zien als iets naars. Als iets om tegenop te zien. Geen wonder dat het vervolgens steeds minder graag aan tafel zal gaan en waarschijnlijk alleen maar “slechter” zal gaan eten. De angst voor kritiek en strijd, zal onbewust zorgen voor een gevoel van stress en onrust en zal er in veel gevallen voor zorgen dat de zin in eten op die momenten helemaal verdwijnt.

  Strijd voeren over wel of niet eten, is dus niet effectief. Maar wat dan wel?

  Eet je kind sinds kort minder goed en is het tussen de 1,5 en 2,5 jaar oud? Accepteer dan dat de fase van slechter eten is aangebroken en blijf vooral rustig. Het is een fase!

  Een aantal tips die de strijd aan tafel kunnen voorkomen:

  Ga er echt rustig voor zitten, altijd aan de eettafel.
  Zet een bordje met eten neer, maar besteed er verder geen aandacht aan.
  Geef nog geen hapje. Wacht eerst af wat je kindje gaat doen. Wil het ermee spelen? Laat je kindje dan maar even. Het is voor kinderen een veilige manier van omgaan met eten. Even voelen hoe het voelt, wat het is en wat je ermee kunt.
  Neemt je kind een hapje en spuugt het het weer uit? Zeg dan op een rustige toon dat dat niet netjes is, ruim het op en besteed er verder weinig aandacht meer aan.
  Bied gewoon het volgende hapje aan. Gaat de mond niet open? Ook goed. Blijf rustig en geef aan dat jij wel gaat eten nu. Jij bepaald wat er wordt gegeten, waar en wanneer, je kindje is en blijft de baas over hoeveel er wordt gegeten.
  Wil je kind zelf hapjes nemen? Prima. Geef je kindje kinderbestek en laat je kind maar aanrommelen. Het is goed voor de motoriek en voor het zelfvertrouwen.
  Maakt je kind er een bende van? Bepaal dan voor jezelf hoe erg dat is. Gooien met eten is natuurlijk niet de bedoeling, maar zelf leren eten gaat nu eenmaal gepaard met knoeien. Dus koop een grote slab, leg eventueel een laken onder de kinderstoel en laat je kind gewoon zijn gang gaan.
  Haal na 15 minuten het bord weer weg en ruim de tafel af, of er nu gegeten is of niet. 15 minuten is voor de meeste kinderen echt lang genoeg om te kunnen eten en voelt voor kleine kinderen als een eeuwigheid om stil aan tafel te moeten zitten.
  Is er nog weinig of niets gegeten, vraag je kind dan of het nog wat wil eten. Ja? Laat het dan nog 5 minuutjes staan. Nee? Ook goed, dan ruim je op.

  Laat je binnen 1 tot 2 uur na de maaltijd niet door je kind of door je eigen moeder gevoel verleiden iets anders te eten klaar te maken. Dus niet nog even een banaan of een snee brood omdat je het zo zielig vindt dat je kindje zo weinig heeft gegeten! Zo klein als ze zijn, weten kinderen echt al heel snel dat er nog wel iets anders voor ze wordt klaar gemaakt wanneer ze niet eten. Niet doen dus!
  Is er meer dan 2 uur verstreken na een maaltijd en vraagt je kind zelf om iets te eten? Dan mag het best wel weer wat eten. Zelfs als je kindje wel goed heeft gegeten, begint de eerste trek na 2 uur toch echt alweer op te komen. Geef wat gezonds en iets dat goed vult. Fruit, iets van yoghurt, snackgroentes of een cracker zijn goede tussendoortjes voor kleine kinderen.

  Dan nog wat algemene tips:

  Eet op tijd. Om 18 uur zijn kleine kinderen eigenlijk al te moe om nog goed te kunnen eten. Eet dus liever vroeger.
  Geef tussen de maaltijden door weinig tussendoortjes en tot een uur voor de maaltijd liever helemaal niet. Een kindermaagje is echt heel snel gevuld. Heeft je kindje om 16.30 uur nog een cracker of bakje fruit op, dan heeft het een uur later vaak nog niet echt trek.
  Let ook op met drinken. Van drinken krijgen kleine kinderen al snel (tijdelijk) een volle maag. Een glas drinken kort voor de maaltijd, zorgt voor een vol gevoel en minder trek in eten. Een uur later kunnen ze dan ineens wel weer trek hebben.

  Eet je kind al langer slecht, eenzijdig of onvoldoende? Ook dan kan het helpen om in ieder geval de druk van de ketel te halen.

  Als jullie altijd een toetje eten, dan stel ik voor dat je dochter wel gewoon een toetje krijgt na het eten Dat hoort immers bij de maaltijd. Wel kun je verschil maken tussen "speciale" toetjes voor als ze wel goed heeft gegeten of een simpel bakje yoghurt zonder poespas als ze niet goed heeft gegeten. Geef gewoon de hoeveelheid die je altijd gaf. Dus niet meer wanneer ze slecht heeft gegeten bijvoorbeeld.

   

  En blijf positief, bedenk je dat het echt een fase is waar de meeste kinderen zelf weer uitkomen. Blijf het aanbieden, volg de bovenstaande tips en houdt moed!

   

  Vriendelijke groet,

   

  Diana van Dijken

   

   

   

 • cindylodeizen, 16 februari 2016

  Onze dochter wil helemaal niet eten

  ik maak me zorgen over het eet gedrag van onze dochter. Ze wordt in mei 2 en wil eigenlijk niet eten. Als we een broodje klaarmaken dan eet ze soms een paar stukjes of niets. Warm eten is helemaal een drama. Dan huilt ze al als we de vork voor haar oppakken. Regelmatig als ze dan wel wat eet dan na een paar hapjes gaat ze kokhalzen en dan is het eten vaak ook afgelopen. AGV at ze eerder wel graag en dan at ze goed. maar sinds een maand is elke maaltijd een "strijd". we maken er geen strijd van en laten haar ook als ze niet wil eten. maar ze is al heel tenger en ik maak me er wel zorgen over. Ze eet wel fruit. dat wil ze wel graag eten. maar ook daar als ze een groot stukje heeft en niet goed kauwt dan moet ze kokhalzen. Ze krijgt alleen aangeboden wat we eten en geven haar niets extra om maar wat eten binnen te krijgen. Wat kunnen we doen om te zorgen dat ze wel gewoon gaat eten?

  Diana van Dijken-Bonestroo, 11 maart 2016

  Beste Cindy,

  Als ik het zo lees, doen jullie het als ouders heel goed. Jullie bieden haar wel eten aan, maar dwingen haar niet te eten. Jullie geven haar ook niets anders, en ook dat is heel goed. Dat voelt misschien niet altijd zo, omdat ze nu heel weinig eet, maar zouden jullie haar wel wat anders geven dan weet ze dat snel genoeg en gaat ze daar op rekenen.

  Jullie dochtertje heeft wel goed gegeten en wat er nu voor zorgt dat ze dan ineens niet meer wil, kan ik vanaf een afstandje niet inschatten. Is het gewoon de fase die veel 1,5 tot 4 jarigen doormaken? Of heeft ze zich op een bepaald moment wellicht verslikt in een groter stuk eten en vindt ze stukjes daarom nu lastig? Dat zou uiteraard een rol kunnen spelen, maar dan zou ze bijvoorbeeld ook geen snoepjes of chipjes willen eten. Ik weet niet in hoeverre dat het geval is. 

  Eet ze bijvoorbeeld meer als je haar eten pureert? Drinkt ze wel makkelijk en wil ze ook geen snoep, chips of andere standaard lekkernijen als patat, pizza en pannenkoeken? Dat zou er op kunnen wijzen dat ze stukjes vervelend vindt en nog erg moet wennen aan grotere stukken of de structuur.

  Om je een goed advies te geven heb ik eigenlijk meer informatie nodig over wat ze wel en niet eet, wat ze gemiddeld op een dag binnenkrijgt, of ze vaak moe is of weinig energie heeft en of ze vaak ziek is bijvoorbeeld.

  Wat voor jezelf fijn kan zijn, is eens een aantal dagen tot een week bijhouden wat ze eigenlijk eet en drinkt. Als je wilt kun je dat bijvoorbeeld invoeren in de Eetmeter van het Voedingscentrum of dat lijstje meenemen naar het consultatiebureau om eens te overleggen of ze echt te weinig eet, of dat het wel meevalt. Peuters hebben echt niet heel veel nodig, in ieder geval veel minder dan wij als ouders vaak denken.

  Ik heb een aantal artikelen geschreven over kinderen en hun eetgedrag. Daarin staan veel tips en trucs over hoe je om kunt gaan met een peuter die niet wil eten. Misschien dat je daar nog wat extra handvatten vandaan kunt halen.

  - http://www.mamatothemax.nl/kind-groenten-eten/

  - http://wij.nl/kind-info-voeding/artikel/hoe-voorkom-je-strijd-aan-tafel

  - http://www.spruitjesenzo.nl/kinderen-en-het-bord-moet-leeg/#.VuKLcRgR7T_

  Heel veel succes in ieder geval! 

   

  Warme groet Diana van Dijken - Voedingspsycholoog en Kindereetcoach

   

 • leon-648438, 15 december 2015

  A-G-V

  Hallo, Onze dochter van 1,5 jaar eet geen aardappels, vlees en groente. Als we dat eten eet ze er praktisch niks van. Van andere gerechten zoals pasta's, bami, nasi e.d. kan ze echt goed eten. Ook brood eet ze heel goed. Alles met aardappels vindt ze niet lekker (dus ook patat of aardappeltjes uit de oven oid ) en ze is ook geen vleeseter. De groenten eet ze ook niet, maar door een pasta eet ze dit wel gewoon op. Dochterlief drinkt alleen water, thee en melk en drinkt niet veel, gewoon normaal en zeker niet vlak voor het eten. Ook qua tussendoortjes houd ik me aardig strikt aan de regels. Fruit eet ze heel goed. Rauwe groenten eet ze weer niet. Wij laten haar gewoon gaan, eet ze niet dan eet ze niet. Ze krijgt ook geen vervangend eten, en een toetje krijgt ze gewoon, of ze nou wel of niet warm eet. Maar toch vraag ik me af of het niet erg is dat ze soms echt te weinig groente binnen krijgt. En ook vraag ik me af of we het nog kunnen stimuleren (ze kan en mag zelf eten) en of dit een fase is oid? Alvast bedankt voor het lezen. Groeten Leonie

  Diana van Dijken-Bonestroo, 27 januari 2016

   

  Beste Leonie,

   

  Ik zou me niet teveel zorgen maken over het eetpatroon van je dochter. Op deze leeftijd hebben ze nog geen enorme hoeveelheden nodig aan groentes en als ze door gerechten heen wel groentes eet, komt ze waarschijnlijk redelijk in de buurt van de richtlijnen. Vind je dat ze echt te weinig groentes binnenkrijgt, probeer dan eens het volgende:

   

  - Biedt de groentes eens op een andere manier aan, bijvoorbeeld in een soepje of in een smoothie met fruit dat ze lekker vindt.

  - Smeer eens een keer gepureerde groenten op haar brood, zodat ze wel kan wennen aan de smaak zonder dat ze door heeft dat ze groentes eet.

  - Pureer extra groenten door de roerbakgerechten die ze lekker vindt. Op die manier krijgt ze op de dagen dat jullie pasta’s, nasi of bami eten in ieder geval extra veel vitamines binnen.

   

  Verder pakken jullie het heel goed aan, door er geen strijd van te maken. Houd die positieve instelling vast en blijf haar ook gewoon aardappelen, groenten en vlees aanbieden. Ze eet wat jullie die dag ook eten. Eet ze niet? Jammer dan, morgen weer een dag.

   

  Ga zo door!!

   

  Vriendelijke groeten, Diana van Dijken

 • pupkelove2, 15 december 2015

  slechte eter

  mijn dochtertje is 17 mnd, rondt 27 sept werd ze ziek van avond eten, moes overgeven 2 dg lang. op 14 okt kreeg ze haar inentingen weer werd ze ziek maar ook wil ze sinds die tijd geen avond eten meer. wat we ook proberen niks hielp. overdag wat minder zodat ze s avonds honger zou krijgen, of alleen de lekkere dingen zoals friet ,lasagne en pizza. maar helaas, iedere avond voeren mijn man,ik en onze dochter een strijd soms pakt ze iets van de lepel maar 3 seconde later spuugd ze het er weer uit. we laten haar ook zelf proberen maar ze gooit het op de grond of als wij met de lepel aan komen gilt ze het uit. we zijn ten einde raad en weten niet waarom onze dochter al zo lang geen warm eten meer wil, want lees brood en fruit eet ze wel. 3 dagen is ze bij me moeder en als ze daar 1 fles water op heeft van ongeveer 160 cc dan krijgt ze een nieuwe fles.friet eet ze wel op zonder aarzelen, ook pizza vindt ze super lekker. waarom wil ons meisje geen gezonde kost eten terwijl ze vanaf 10 mnd tot 14 mnd alles at wat ze voor haar neus kreeg.

  Diana van Dijken-Bonestroo, 27 januari 2016

  Wat ontzettend lastig en frustrerend dat jullie dochtertje geen gezonde kost meer wil eten ’s avonds. Als ouders wil je het eten er dan het liefste in kijken he?!

   

  Zoals ik jouw verhaal nu lees, krijg ik het idee dat je dochtertje het inmiddels ook als een strijd ervaart. Het moeilijke van die strijd aan tafel, is dat je die als ouders nooit wint… Hoe het komt dat ze van het ene op het andere moment niet meer wilde eten ’s avonds is lastig te achterhalen. Het kan komen doordat ze ziek werd na het avond eten, maar het kan daar ook helemaal los van staan. Wat de oorzaak is geweest, maakt nu ook eigenlijk niet meer uit. Wat nu centraal staat, is dat de strijd aan tafel ophoudt en dat je dochter weer met plezier aan tafel gaat!

   

  Een aantal tips die je zou kunnen uitproberen en misschien ook al wel eens hebt geprobeerd:

  - Geef je dochter na 15.00 uur ’s middags niets meer te eten en te drinken. Een kindermaagje is echt heel snel vol.

  - Geef haar ook niets anders te eten, dan wat jullie zelf eten.

  - Geef haar na het eten alleen een bakje yoghurt als jullie dat zelf ook eten. Anders niet. Kinderen weten snel genoeg dat er toch nog iets anders volgt als ze niets eten, dus dat ze geen honger zullen hebben.

  - Geef haar een bordje met eten en vertel haar dat het tijd is om te eten en dat jullie dat nu ook gaan doen.

  - Geef haar nog geen hapje. Wacht eerst af wat ze zelf gaat doen.

  Wil ze er mee spelen? Laat haar dan maar even. Het is voor sommige kinderen een veilige manier van omgaan met eten. Hoe voelt het? Hoe ruikt het?

  - Neemt ze een hapje en spuugt ze het weer uit? Zeg dan op een rustige toon dat dat niet netjes is, ruim het op en geef er verder weinig aandacht meer aan.

  - Bied het volgende hapje aan. Gaat haar mond niet open? Ook goed. Blijf rustig en geef aan dat jij wel even gaat eten nu. Jij bepaalt wat er wordt gegeten, waar en wanneer, je dochtertje is de baas over hoeveel ze eet. Ze is echt nog te klein om haar te dwingen toch 1 hapje te eten. Vaak krijgen kinderen op die manier alleen maar een grotere aversie tegen eten.

  - Haal haar bordje na 15 minuten weg zonder er verder aandacht aan te besteden.

   

  Dit gaat uiteraard niet in 1 keer zorgen voor een goede eter. Maar de aanhouder wint uiteindelijk meestal wel.

   

  Heel veel succes en houd vol!

   

  Groetjes Diana

 • ange-269151, 15 december 2015

  Helemaal geen groenten

  Goedendag, Mijn zoontje van drie en een half eet helemaal geen groenten. Hij eet heel eenzijdig en wilt niks nieuws uitproberen. Tot ongeveer anderhalf at hij bijna alles. Eerst potjes, daarna geprakte groenten, daarna stukjes groenten vlees en vis. Nu eet hij elke avond alleen een gehaktbal en gebakken aardappels. En soms knakworstjes. Daarna halfvolle yogurt. Iets anders wilt hij echt niet. Wij eten wel verschillende dingen als ik vraag wil je proeven dan krijg ik een zuur gezicht. We hebben hem nooit gedwongen, want dat helpt natuurlijk ook niet. We willen geen strijd die we toch niet kunnen winnen. Maar het duurt nu zo lang dat hij echt niks anders wilt, ook geen vis meer. Op brood eet hij alleen kaas, appelstroop en hagelslag en gestampte muisjes. Ham wilt hij ook ineens niet meer en kipfilet. Vis ook niet meer. Met kaas gaat hij ook moeilijk doen, maar hij krijgt niks anders als hij zijn kass niet opeet. Anders gaat hij teveel bouwstoffen missen. Ik begin me wel zorgen te maken. Bij het consultatiebureau zeggen ze aan blijven bieden komt vanzelf goed. Maar dat doe ik dus al twee jaar. Hij zit in de groei, en mist gewoon veel stoffen op deze manier. Moet ik dan maar multivitamine geven? Hij krijgt nu alleen vitamine d druppels. Hoe kan ik hem stimuleren wel wat nieuws te proberen? Hij maakt altijd een hoop stampij over de groenten op zijn bord. Die hij nooit opeet. En ik geef ook vaak maar twee kleine stukjes. Had het zelfs een keer in zijn vlees verstopt maar dat had hij snel door en wilde niks meer eten daarna. Na het avondeten krijgt hij nooit iets anders. Geef wel altijd zijn yogurt want dat is gezond en belangrijk voor zijn groei. Alle tips zijn welkom.

  Diana van Dijken-Bonestroo, 27 januari 2016

  Allereerst mijn excuses voor de late reactie. Helaas is er iets mis gegaan met de meldingen, waardoor ik niet op de hoogte was van de openstaande vragen.

  Wat vervelend dat je zoontje zo eenzijdig eet en weinig of niets wil proberen. Rond de leeftijd van 1,5/2 jaar zien we vaker dat kinderen tijdelijk slechter gaan eten. Ze groeien dan minder hard en hebben minder behoefte aan eten. Meestal gaat dat “gewoon” weer over zodra ze een jaar of 3 zijn. Soms gaan kinderen in die periode van minder eten, ook anders eten. Eenzijdiger bijvoorbeeld. Ze worden eenkennig in hun voedingsmiddelen en erg kieskeurig. Waarom het ene kind zich wel op die manier ontwikkelt en het andere kind niet, dat hangt van heel veel factoren af. Wat bij jullie zoontje aan de orde is geweest, weet ik uiteraard niet. Wel kan ik je een aantal tips geven om er mee om te gaan.

   

  - Laat hem regelmatig kiezen uit 2 opties. Bijvoorbeeld wortels of erwten. Gehakt of kip. Ham of kipfilet. Op deze manier heeft hij inspraak. Al moet hij kiezen uit 2 dingen die hij eigenlijk allebei niet wil, hij mag wel kiezen. Of hij het vervolgens opeet, moet hij zelf weten. Als hij maar niets anders krijgt. Laat hem vooral niet kiezen tussen iets dat hij wel wil eten (zoals de hagelslag en de gestampte muisjes) en iets dat hij niet wil eten. Dat is een loze keuze. Je weet toch al wat hij zal kiezen. Dus zorg ervoor dat het altijd 2 dingen zijn die hij liever niet wil eten.

  - Ga niet mee in al zijn strikte voorkeuren. Hoe meer jullie als ouders meegaan in wat hij wil eten en vooral NIET wil eten, hoe groter de kans dat het aantal voedingsmiddelen dat hij nog wel wil eten steeds beperkter wordt. Laat hem dus wel regelmatig kiezen, maar niet bij elk eetmoment en ook niet elke dag. Jij bent nog steeds degene die bepaalt wat er wordt gegeten! Eet hij niet? Ook prima. Er komt echt een moment dat hij dat wel gaat doen.

  Dan nog wat tips voor aan tafel:

  - Laat je zoontje het eten eerst ruiken, voelen met zijn vingers, platdrukken met zijn bestek.

  - Laat hem beschrijven wat hij ziet op zijn bord. Wat voor kleur is het (als hij de kleuren al een beetje kent), waar lijkt het op, kun je het stapelen, wat gebeurt er als je het door elkaar roert of prakt.

  - Bied alle “nieuwe” dingen keer op keer gewoon weer aan. Het nieuwe en spannende gaat er dan steeds meer vanaf. Nieuw eten is voor veel kinderen echt eng. Maar hoe vaker ze het op hun bord hebben liggen, hoe minder spannend het wordt.

  - Laat hem het eten zelf van een schaal op zijn eigen bordje doen.

  - Laat hem ook eens helpen in de keuken. Roeren in de pannen, met een klein mesje de groenten fijnsnijden etc. Uiteraard nooit zonder toezicht! Maar ook 3 jarigen kunnen echt al wel een handje helpen in de keuken en ze vinden het vaak nog geweldig ook.

   

  Als je je echt zorgen maakt over zijn vitamines e.d. dan is een multivitamine voor kinderen uiteraard een mogelijkheid. Ook zou je bijvoorbeeld een smoothie kunnen maken van yoghurt, fruit en wat groenten. Veel kinderen vinden dat erg lekker en als je fruitsoorten als banaan en peer gebruikt, proef je de groenten bijna niet :-)

   

  Heel veel succes!

   

  Hartelijke groeten Diana

 • marielle28, 15 december 2015

  eten zoontje 3 jaar

  Hoi Diana, Ik heb een vraag over het eten van mijn zoontje van bijna 3 jaar. Hij is van begin af aan al een moeilijke eter en helaas is hij dat nog steeds. Hij eet/lust heel veel niet een is het type "wat de boer niet kent dat eet hij niet". Dit zorgt er dus voor dat zijn voeding weinig afwisseling kent. Omdat er niet echt verbetering in lijkt te komen ben ik opzoek naar tips hoe hier mee om te gaan. Het gaat overigens niet alleen om gezonde dingen die hij niet eet. Hij eet bijvoorbeeld ook geen vlees, patat, chips etc. Ik blijf hem steeds van alles aanbieden maar hij weigerd het te eten. Soms wil hij een klein hapje proeven maar spuugt het dan meestal weer uit en hoeft dan niet meer. Hoe kan ik er voor zorgen dat mijn zoontje meer eet en meer uit zichzelf wil proeven zonder dat wij hem daar voor moeten overhalen. Overigens maken wij totaal geen punt van het eten. Het is altijd vrijblijvend en als hij niet wil dan niet maar hij krijgt niets anders.

  Diana van Dijken-Bonestroo, 26 januari 2016

  Allereerst mijn excuses voor de late reactie. Ik was niet op de hoogte van de openstaande vragen.

   

  Wat vervelend dat je zoontje zo eenzijdig eet. Als moeder wil je het eten er in zulke gevallen wel in kijken he?! De meeste kinderen maken wel een fase door, waarin ze tijdelijk slechter eten. Kinderen die al van begin af aan moeilijke eters zijn, komen daar echter vaak lastig uit zichzelf vanaf. Hulp van hun ouders is dan echt noodzakelijk. Dus blijf rustig, bemoedigend en positief.

   

  Een paar tips die kunnen helpen:

  - Laat je zoontje het eten eerst ruiken, voelen met zijn vingers, platdrukken met zijn bestek.

  - Laat hem beschrijven wat hij ziet op zijn bord. Wat voor kleur is het (als hij de kleuren al een beetje kent), waar lijkt het op, kun je het stapelen, wat gebeurt er als je het door elkaar roert of prakt.

  - Bied alle “nieuwe” dingen keer op keer weer aan. Het nieuwe en spannende gaat er dan steeds meer vanaf. Nieuw eten is voor veel kinderen echt eng. Maar hoe vaker ze het op hun bord hebben liggen, hoe minder spannend het wordt.

  - Laat hem het eten zelf van een schaal op zijn eigen bordje doen.

  - Laat hem zelf kiezen wat hij op dat bordje schept (uiteraard heb jij er al voor gezorgd dat er voldoende gezonde en afwisselende dingen op de schaal liggen)

  - Laat hem helpen in de keuken. Roeren in de pannen, met een klein mesje de groenten fijnsnijden etc. Uiteraard nooit zonder toezicht! Maar ook 3 jarigen kunnen echt al wel een handje helpen in de keuken en ze vinden het vaak nog geweldig ook.

   

  Heel veel succes!

   

  Warme groet, Diana van Dijken

Pagina's