Profiel Charlotte Maintz

Je moet inloggen om een vraag te kunnen stellen.

 • patr-1482696, 04 januari 2021

  Nachtvoedingen / drinkt heel veel

  Beste Charlotte, MIjn zoontje in bijna 10 maanden en drinkt nog mimimaal 2x na zijn avondvoeding (ergens tussen 21.30 en 23.00 uur). - bij ca. 3-4 maanden sliep hij van 23.00 tot 05. 00 uur - afgelopen zomer met de hitte golf wilde hij echter bijna elk uur drinken, daarna hebben we een aantal weken gelast dat hij heel last had van zijn buikje en wilde daarna ook weer heel veel drinken. - gevolg (denk ik) is dat ik daardoor weer terug op de nachtvoedingen zit. - hij drink in de nacht elke 2-3 uur (ook vrij veel als ik dit vergelijk met overdag). - drinkt hij overdag wellicht minder omdat hij in de nacht al zoveel drinkt? - hoe kan ik deze voedingen weer terug brengen. - ik vind het niet erg om 1x in de nacht te voeden. Maar nu is het vrij veel. - meestal 21.30 voeding (18.00 uur op bed), ca. 01.00 uur voeding, ca 03.30 uur voeding, ca. 05.00 voeding. - tussen 05.30 en 06.00 uur wakker, uit bed. - het CB geeft aan dat de avondvoeding ook niet meer nodig zou moeten zijn. Klopt dat? - mijn zoontje eet nog geen stukjes (blijft kokhalzen) er zit inmiddels wel verbetering in. HIj krijgt dus vooral borstvoeding overdag, 2 stuks fruit per dag gepureerd grof. Groente en aardappel in de avond, toetje yoghurt. Daarna voor het slapen nog BV. Kun je me advies geven hoe ik de avondvoeding en de nachtvoedingen kan afbouwen? Alvast bedankt!

  Charlotte Maintz, 04 januari 2021

  Goedenavond Patricia,

  Dank voor je vraag. Wat goed dat je nog borstvoeding geeft! Een betere start kun je je kindje niet geven. Wel jammer dat je inderdaad in de nacht nog op een aantal voedingen zit. Nu is het wel gebruikelijker, omdat borstvoeding echt op verzoek werkt, nog wat langer een nachtvoeding door te blijven geven. Kolf je ook wel eens af? Je zou ook eens aan de laatste afgekolfde voeding voor het slapen gaan Olvarit Licht Volkoren 8+ toe kunnen voegen. Deze pap is qua vezels afgestemd op de leeftijd van je kindje en zo geef je hem iets extra's mee.

  Daarnaast mag hij inderdaad al een volledige fruithap (200g) en complete maaltijd van 200 g eten. Ben je ook al gestart met wat brood? Wanneer je dit in hele kleine dobbelsteentjes snijd en in wat afkolfde moedermelk doopt en eventueel in zijn wangetje stopt kan hij hier al wel mee oefenen. Vaak verschuift rond deze leeftijd het kokhalsreflex naar achteren in de mond, waardoor kindjes ook steeds beter een grovere structuur kunnen verwerken.

  Hoop dat je met deze tips aan de slag kan!

  Groetjes, Mariëlle

 • kirs-1502391, 12 december 2020

  Te veel vast voeding

  Goedemorgen Charlotte, Bedankt voor je reactie. Ik geef haar nog volledig borstvoeding. Dank je voor het advies. Ik zal idd wat water toevoegen en wat minder vast voeding aanbieden. Hoop ook idd dat ze zich snel Beter gaat voelen. Met vriendelijke groet, Kirsten

  Charlotte Maintz, 12 december 2020

  Wat goed dat je volledig borstvoeding geeft! Heel graag gedaan!

 • kirs-1502391, 11 december 2020

  Te veel vastvoeding

  Goede avond, Ik ben kirsten en heb een dochtertje van nu bijna 5 maanden oud. Ik ben net 2 weekjes begonnen met fruithapjes. Ze reageerde er goed op en leek al snel meer happen te willen. Dat deed ik dus ook. Nu heeft ze erge buikkrampen en heeft ze erg pijn als ze moet poepen. Ook heeft ze 38• graden, ik weet niet of dit perse hier van komt. Maar ik ben nu bang dat ze straks alles in zich houdt en dat het er niet meer uitgaat. En weet niet zo goed wat ik moet doen. Zal ik even stoppen met de fruithapjes Ik voel me echt een beetje stom. Hoop dat je antwoorden voor me hebt. Met vriendelijke groet, Kirsten

  Charlotte Maintz, 12 december 2020

  Goedemorgen Kirsten,

   

  Dank voor je vraag. Wat sneu dat ze zich even niet lekker voelt. Op deze leeftijd zijn de oefenhapjes enkel een extraatje en mag het nog niet ten koste van de melkvoeding gaan. Drinkt ze deze nog wel volledig? 

  Gemiddeld hebben de darmen 1-2 weken nodig om aan de introductie van een nieuw voedingsmiddel te wennen. Het kan dus op het begin even een verandering in ontlasting geven of wat onrust. Goed om het wel aan te blijven bieden, maar eventueel in een kleiner portie. En je kunt het ook aanlengen met een beetje water. Extra vocht maakt de ontlasting ook weer soepel.

  Mocht ze echt koorts hebben dan is het wel goed om dit even in de gaten te houden en anders een huisarts te raadplegen. Ik verwacht eerder dat dit dan ergens anders doorkomt. 

  Hoop dat het snel beter gaat. Fijne dag vandaag!

  Groetjes, Charlotte 

 • blom-1503407, 25 november 2020

  Harde ons

  Charlotte Maintz, 25 november 2020

  Goedenavond,

  Wat is je vraag precies?

   

  Groetjes, Charlotte

 • elis-1405306, 06 augustus 2020

  rijp fruit

  door het warme weer bleek een kiwi iets te rijp te zijn. Ik kwam hier pas achter nadat mijn dochter van 1,5 jaar al wel eentje had gegeten. Ik heb daarna zelf ook een gegeten en merkte dat de kiwi al wat gisterig en chemisch proefde, hoewel hij er wel prima uitzag. Kan dit kwaad en moet je altijd met fruit opletten of deze niet te rijp zijn ivm het alcoholgehalte in fruit?

  Charlotte Maintz, 06 augustus 2020

  Hoi Elis,

  Wat heerlijk dat je kindje zo gesmult heeft van zijn fruit.

  Het klopt dat erg rijp fruit op den duur alcohol kan bevatten. Het is niet zo dat dit gelijk een heel hoog percentage is of dat je je nu gelijk zorgen hoeft te maken. Dus daar kan ik je zeker in gerust stellen. 
  Als fruit echt niet meer goed is zal je kindje het waarschijnlijk niet eten, omdat hij zelf ook merkt dat het anders proeft. 

  Groetjes,

  Charlotte

 • VBE, 14 mei 2020

  Baby 10 maanden voeding

  Hallo, mijn zoon eet met de pot mee en ik weet dat er in rijst nitraat zit en dat kinderen dat onder de 6 jaar, maar 1 keer per week een portie mogen hebben. Is dit ook het geval voor couscous/burgul? Groetjes

  Charlotte Maintz, 14 mei 2020

  Hoi,

   

  Dank voor je vraag. Ik denk dat je in plaats van nitraat arsenicum bedoelt, klopt dat? Goed om te weten dat je bijvoorkeur inderdaad 1 keer per week rijst kunt eten en de rest van de week dit kan afwisselen met aardappelen, pasta, couscous of quinoa.

   

  Groetjes, Charlotte

 • Saartje30, 10 mei 2020

  Eetschema en melk

  Beste Charlotte, Ons zoontje is nu 16 maanden oud en prematuur (35 weken) en dysmatuur geboren. Hij heeft het eerste jaar ondersteunde ijzer medicatie moeten gebruiken omdat hij ijzertekort had. Hij weegt nu 9,5 kg. Hij blijft veel om melk vragen. Hij eet nu als ontbijt een boterham met beleg en 200 ml halfvolle melk. Als tussendoortje water en fruit. Als lunch 2 boterhammen met beleg en 200 ml melk. Tussendoortje een koekje met water. Avondeten een olvarit potje (hij weigert met de pot mee te eten) en een schaal magere of halfvolle yoghurt. En voor het slapen gaan vraagt hij weer om 200 ml melk. Kan zoveel melk kwaad of heb je andere adviezen?

  Charlotte Maintz, 14 mei 2020

   

  Beste Manon,

  Hartelijk dank voor je vraag. Je kleine heeft zo te horen een pittige start gehad. Heftig voor zowel jullie als de kleine!

  Goed dat je het dagmenu van je zoontje deelt. Ik kijk hierin graag even met je mee. Het ziet er in hoofdlijn keurig uit! Wel valt op dat de hoeveelheid melk aan de hoge kant is. Goed om te weten is dat op deze leeftijd dagelijks 300 ml aan melkproducten voldoende is. Kindjes krijgen hiermee echt voldoende voedingstoffen binnen met de melk. Goed om te weten is dat andere zuivelproducten zoals yoghurt ook meegerekend worden met deze hoeveelheid aan melkproducten. De melkvoeding neemt dus een minder belangrijke rol in en de vaste voeding speelt juist een steeds belangrijkere rol in het dagmenu. Dit mag ook echt naar behoefte gegegeten gaan worden. 

  Goed om te weten is dat gewone koemelk op deze leeftijd wel aangeboden mag worden maar dat we adviseren om bij voorkeur een aangepast product aan te bieden die aansluit bij de behoefte van je kindje. Op die manier kan je je kleine nog een mooi extraatje meegeven! Jonge kindjes die gewone melk drinken hebben vaak een tekort aan vitamine D en ijzer. Gewone melk bevat dit niet en juist wel wat extra verzadigd vet, eiwitten en zout. Op deze leeftijd sluit Nutrilon 4 Dreumesmelk heel mooi aan bij de behoefte van je kleine. Deze opvolgmelk bevat juist extra vitamine D en ijzer zodat een kindje dit voldoende binnenkrijgt. Nutrilon 4 Dreumesmelk bevat Pronutra en de vitamines C en D. Deze vitamines ondersteunen de normale werking van het immuunsysteem. Daarnaast bevat het ijzer. IJzer ondersteunt de cognitieve functies. Nutrilon 4 kan worden gegeven als onderdeel van een gevarieerde voeding. Met twee bekertjes van 150 ml op een dag help je je kindje net dat beetje extra te geven wat het nu zo nodig heeft. Deze hoeveelheid maakt samen 300 ml en dat is echt voldoende op deze leeftijd. Meer melk aanbieden is niet nodig en kan belastend zijn voor de nieren. Daarnaast is het mooi om ander vocht aan te bieden zoals water en slappe thee om je kleine voldoende drinken mee te geven op de dag. 

  Hopelijk is het hiermee allemaal wat duidelijker geworden. Als je nog vragen hebt, laat het dan gerust weten.

  Fijne avond gewenst verder!

  Groetjes,

  Charlotte

 • afbn-1468706, 21 maart 2020

  Nachtfles

  Hoi Charlotte, Ons zoontje is nu 4,5 maand (9/11/2019, uitgerekende datum 19/11/2019). Hij sliep al een paar weken van 20-21uur tot de volgende ochtend 6.30-7.30. Met rijstebloem in z'n laatste fles, daar ging hij direct op doorslapen. Ook krijgt hij al ruime tijd om de 4u de fles. Ging eigenlijk prima. We zijn toen van 5 naar 4 flessen per dag gegaan (210 +7) omdat hij 6,5 kilo weegt. We kwamen er achter dat hij dan soms ook maar 3 flessen had gehad als hij bijvoorbeeld s ochtends langer sliep. Dat vonden we te weinig dus zijn we 14 dgn geleden weer naar flessen van 180+6 gegaan en dan meestal 5 flessen per dag. Nu is hij al een paar weken verkouden incl oorontsteking en sinds een week ongeveer, komt hij nu ook s nachts weer. Ongeveer 4 uur na zijn laatste avondfles. Dat is dan zijn 6e fles. Dus teveel. Het maakt niet uit of we daar rijstebloem aan toevoegen en het maakt ook niet uit of we aan de laatste 2 flessen rijstebloem toevoegen. De fles s nachts drinkt hij meestal leeg. (Uitstellen met de speen heeft geen zin, lukt maar een kwartiertje). Als dit door de verkoudheid/oorontsteking komt, gaat hij dan straks weer naar z'n oude ritme vanzelf of is hij dan weer gewend aan die nachtfles? Of kunnen we ipv rijstebloem beter nutrilon forte toevoegen aan z'n laatste fles? (Hij krijgt ook nutrilon flesvoeding) Alvast bedankt voor je antwoord!

  Charlotte Maintz, 22 maart 2020

  Goedemiddag,

  Dank voor je vraag op het forum. Vanwege wetgevingsrichtlijnen zijn wij niet bevoegd om vragen over flesvoeding voor zuigelingen jonger dan 6 maanden te beantwoorden. We verwijzen je hiervoor naar je consultatiebureau. Zij kennen je kindje persoonlijk en kunnen je gericht advies geven.Dank voor je vraag op het forum. Vanwege wetgevingsrichtlijnen zijn wij niet bevoegd om vragen over flesvoeding voor zuigelingen jonger dan 6 maanden te beantwoorden. We verwijzen je hiervoor naar je consultatiebureau. Zij kennen je kindje persoonlijk en kunnen je gericht advies geven.

   

  Met vriendelijke groet,

  Charlotte

   

 • VBE, 23 februari 2020

  Voedingsschema baby 7,5 maand

  Hallo, Mijn zoon is nu 7,5 maand maar ik ben benieuwd wat een goede voedingsschema zou zijn voor de komende tijd. Kunt u mij misschien vertellen wat ik zo al kan geven over de dag heen. Op dit moment geef ik hem in de ochtend melk in de middag wat brood en warm eten (groente en vlees) soms geef ik hem ook fruit in de middag, maar niet altijd. Daarna geef ik hem weer gewoon melk en af en toe nog een tussendoortje. Zou graag willen weten wat een goede voedingsschema zou zijn. Alvast bedankt!

  Charlotte Maintz, 14 mei 2020

  Goedemorgen,

  Goed dat je dit even navraagt. Leuk dat je al gestart bent met de vaste voeding. Dat klinkt goed! Ik deel graag een voorbeelddagmenu met je wat passend is voor de leeftijd van je kleine.

   

  7 – 8 uur: Ontbijt

  Bordje pap van 200 ml borst- of flesvoeding met Olvarit Zonnige Ontbijtpap Fijne Granen pap

  9 – 10 uur: Tussendoortje

  Olvarit fruit 6 maanden of zelf gemaakt fruithapje + een bekertje water of slappe thee

  12 – 13 uur: Lunch

  1 snee fijn volkoren brood + margarine en eventueel beleg + 200 ml borst- of flesvoeding

  15 – 16 uur: Tussendoortje

  Een bekertje water of slappe thee met daarbij een tussendoortje zoals wat extra groente of fruit, een maiswafel, volkoren biscuitje of een Olvarit knijpfruitzakje.

  17 – 18 uur: Warme maaltijd

  Olvarit maaltijd 6 maanden of een zelfgemaakte maaltijd

  19 – 20 uur: Voor het slapen gaan

  200 ml Borst- of flesvoeding

   

  Hopelijk kun je hiermee aan de slag! Als je nog vragen hebt, laat het dan gerust weten.

  Fijne dag gewenst verder! Groetjes,

  Charlotte

 • bien-1455690, 28 december 2019

  Pepti 1

  Hallo. Onze dochter is nu 8 weken oud. Toen zij 2,5 week oud was gingen we langzaam over van borstvoeding naar flesvoeding van Kruidvat. Ze spuugde ineens veel, stopte met poepen en was erg huilerig en niet goed in slaap te krijgen. Op advies van de huisarts zijn we overgegaan op flesvoeding Nutricia Pepti 1. Hier reageert zij heel goed op. Het is een vrolijke baby die goed groeit. Nu rijst bij ons echter de vraag of zij deze voeding echt nodig heeft of ook af kan met een andere variant die minder duur is. En wij vragen ons ook af of onze kleine nu juist een koemelkallergie ontwikkelt, omdat ze dit nu al weken niet binnenkrijgt.

  Charlotte Maintz, 28 december 2019

  Goedemiddag,

  Goed dat je dit even navraagt! Nutrilon Pepti 2 is echt specifiek voor kindjes met een koemelkeiwitallergie (of verdenking). Indien je deze voeding op advies van je arts gebruikt kun je het beste met je arts overleggen of er wel of niet sprake is van een koemelkeiwitallergie. Dit kan getest worden door middel van een provocatietest wanneer je Nutrilon Pepti een maand aan je kindje hebt gegeven. Indien er uit deze test naar voren komt dat er daadwerkelijk sprake van een koemelkeiwitallergie is bij je kindje dan is dit de juiste voeding, goed om dan niet met alternatieven aan de slag te gaan. Dit is nadelig voor de gezondheid van je kindje. 

  Indien er geen sprake is van een koemelkeiwitallergie kun je in overleg met je huisarts of consultatiebureau bekijken wat een passend alternatief zou kunnen zijn.

  Hopeljk kun je zo weer verder!

  Groetjes, Charlotte

Pagina's