Profiel Charlotte Maintz

Je moet inloggen om een vraag te kunnen stellen.

 • blom-1503407, 25 november 2020

  Harde ons

  Charlotte Maintz, 25 november 2020

  Goedenavond,

  Wat is je vraag precies?

   

  Groetjes, Charlotte

 • elis-1405306, 06 augustus 2020

  rijp fruit

  door het warme weer bleek een kiwi iets te rijp te zijn. Ik kwam hier pas achter nadat mijn dochter van 1,5 jaar al wel eentje had gegeten. Ik heb daarna zelf ook een gegeten en merkte dat de kiwi al wat gisterig en chemisch proefde, hoewel hij er wel prima uitzag. Kan dit kwaad en moet je altijd met fruit opletten of deze niet te rijp zijn ivm het alcoholgehalte in fruit?

  Charlotte Maintz, 06 augustus 2020

  Hoi Elis,

  Wat heerlijk dat je kindje zo gesmult heeft van zijn fruit.

  Het klopt dat erg rijp fruit op den duur alcohol kan bevatten. Het is niet zo dat dit gelijk een heel hoog percentage is of dat je je nu gelijk zorgen hoeft te maken. Dus daar kan ik je zeker in gerust stellen. 
  Als fruit echt niet meer goed is zal je kindje het waarschijnlijk niet eten, omdat hij zelf ook merkt dat het anders proeft. 

  Groetjes,

  Charlotte

 • VBE, 14 mei 2020

  Baby 10 maanden voeding

  Hallo, mijn zoon eet met de pot mee en ik weet dat er in rijst nitraat zit en dat kinderen dat onder de 6 jaar, maar 1 keer per week een portie mogen hebben. Is dit ook het geval voor couscous/burgul? Groetjes

  Charlotte Maintz, 14 mei 2020

  Hoi,

   

  Dank voor je vraag. Ik denk dat je in plaats van nitraat arsenicum bedoelt, klopt dat? Goed om te weten dat je bijvoorkeur inderdaad 1 keer per week rijst kunt eten en de rest van de week dit kan afwisselen met aardappelen, pasta, couscous of quinoa.

   

  Groetjes, Charlotte

 • Saartje30, 10 mei 2020

  Eetschema en melk

  Beste Charlotte, Ons zoontje is nu 16 maanden oud en prematuur (35 weken) en dysmatuur geboren. Hij heeft het eerste jaar ondersteunde ijzer medicatie moeten gebruiken omdat hij ijzertekort had. Hij weegt nu 9,5 kg. Hij blijft veel om melk vragen. Hij eet nu als ontbijt een boterham met beleg en 200 ml halfvolle melk. Als tussendoortje water en fruit. Als lunch 2 boterhammen met beleg en 200 ml melk. Tussendoortje een koekje met water. Avondeten een olvarit potje (hij weigert met de pot mee te eten) en een schaal magere of halfvolle yoghurt. En voor het slapen gaan vraagt hij weer om 200 ml melk. Kan zoveel melk kwaad of heb je andere adviezen?

  Charlotte Maintz, 14 mei 2020

   

  Beste Manon,

  Hartelijk dank voor je vraag. Je kleine heeft zo te horen een pittige start gehad. Heftig voor zowel jullie als de kleine!

  Goed dat je het dagmenu van je zoontje deelt. Ik kijk hierin graag even met je mee. Het ziet er in hoofdlijn keurig uit! Wel valt op dat de hoeveelheid melk aan de hoge kant is. Goed om te weten is dat op deze leeftijd dagelijks 300 ml aan melkproducten voldoende is. Kindjes krijgen hiermee echt voldoende voedingstoffen binnen met de melk. Goed om te weten is dat andere zuivelproducten zoals yoghurt ook meegerekend worden met deze hoeveelheid aan melkproducten. De melkvoeding neemt dus een minder belangrijke rol in en de vaste voeding speelt juist een steeds belangrijkere rol in het dagmenu. Dit mag ook echt naar behoefte gegegeten gaan worden. 

  Goed om te weten is dat gewone koemelk op deze leeftijd wel aangeboden mag worden maar dat we adviseren om bij voorkeur een aangepast product aan te bieden die aansluit bij de behoefte van je kindje. Op die manier kan je je kleine nog een mooi extraatje meegeven! Jonge kindjes die gewone melk drinken hebben vaak een tekort aan vitamine D en ijzer. Gewone melk bevat dit niet en juist wel wat extra verzadigd vet, eiwitten en zout. Op deze leeftijd sluit Nutrilon 4 Dreumesmelk heel mooi aan bij de behoefte van je kleine. Deze opvolgmelk bevat juist extra vitamine D en ijzer zodat een kindje dit voldoende binnenkrijgt. Nutrilon 4 Dreumesmelk bevat Pronutra en de vitamines C en D. Deze vitamines ondersteunen de normale werking van het immuunsysteem. Daarnaast bevat het ijzer. IJzer ondersteunt de cognitieve functies. Nutrilon 4 kan worden gegeven als onderdeel van een gevarieerde voeding. Met twee bekertjes van 150 ml op een dag help je je kindje net dat beetje extra te geven wat het nu zo nodig heeft. Deze hoeveelheid maakt samen 300 ml en dat is echt voldoende op deze leeftijd. Meer melk aanbieden is niet nodig en kan belastend zijn voor de nieren. Daarnaast is het mooi om ander vocht aan te bieden zoals water en slappe thee om je kleine voldoende drinken mee te geven op de dag. 

  Hopelijk is het hiermee allemaal wat duidelijker geworden. Als je nog vragen hebt, laat het dan gerust weten.

  Fijne avond gewenst verder!

  Groetjes,

  Charlotte

 • afbn-1468706, 21 maart 2020

  Nachtfles

  Hoi Charlotte, Ons zoontje is nu 4,5 maand (9/11/2019, uitgerekende datum 19/11/2019). Hij sliep al een paar weken van 20-21uur tot de volgende ochtend 6.30-7.30. Met rijstebloem in z'n laatste fles, daar ging hij direct op doorslapen. Ook krijgt hij al ruime tijd om de 4u de fles. Ging eigenlijk prima. We zijn toen van 5 naar 4 flessen per dag gegaan (210 +7) omdat hij 6,5 kilo weegt. We kwamen er achter dat hij dan soms ook maar 3 flessen had gehad als hij bijvoorbeeld s ochtends langer sliep. Dat vonden we te weinig dus zijn we 14 dgn geleden weer naar flessen van 180+6 gegaan en dan meestal 5 flessen per dag. Nu is hij al een paar weken verkouden incl oorontsteking en sinds een week ongeveer, komt hij nu ook s nachts weer. Ongeveer 4 uur na zijn laatste avondfles. Dat is dan zijn 6e fles. Dus teveel. Het maakt niet uit of we daar rijstebloem aan toevoegen en het maakt ook niet uit of we aan de laatste 2 flessen rijstebloem toevoegen. De fles s nachts drinkt hij meestal leeg. (Uitstellen met de speen heeft geen zin, lukt maar een kwartiertje). Als dit door de verkoudheid/oorontsteking komt, gaat hij dan straks weer naar z'n oude ritme vanzelf of is hij dan weer gewend aan die nachtfles? Of kunnen we ipv rijstebloem beter nutrilon forte toevoegen aan z'n laatste fles? (Hij krijgt ook nutrilon flesvoeding) Alvast bedankt voor je antwoord!

  Charlotte Maintz, 22 maart 2020

  Goedemiddag,

  Dank voor je vraag op het forum. Vanwege wetgevingsrichtlijnen zijn wij niet bevoegd om vragen over flesvoeding voor zuigelingen jonger dan 6 maanden te beantwoorden. We verwijzen je hiervoor naar je consultatiebureau. Zij kennen je kindje persoonlijk en kunnen je gericht advies geven.Dank voor je vraag op het forum. Vanwege wetgevingsrichtlijnen zijn wij niet bevoegd om vragen over flesvoeding voor zuigelingen jonger dan 6 maanden te beantwoorden. We verwijzen je hiervoor naar je consultatiebureau. Zij kennen je kindje persoonlijk en kunnen je gericht advies geven.

   

  Met vriendelijke groet,

  Charlotte

   

 • VBE, 23 februari 2020

  Voedingsschema baby 7,5 maand

  Hallo, Mijn zoon is nu 7,5 maand maar ik ben benieuwd wat een goede voedingsschema zou zijn voor de komende tijd. Kunt u mij misschien vertellen wat ik zo al kan geven over de dag heen. Op dit moment geef ik hem in de ochtend melk in de middag wat brood en warm eten (groente en vlees) soms geef ik hem ook fruit in de middag, maar niet altijd. Daarna geef ik hem weer gewoon melk en af en toe nog een tussendoortje. Zou graag willen weten wat een goede voedingsschema zou zijn. Alvast bedankt!

  Charlotte Maintz, 14 mei 2020

  Goedemorgen,

  Goed dat je dit even navraagt. Leuk dat je al gestart bent met de vaste voeding. Dat klinkt goed! Ik deel graag een voorbeelddagmenu met je wat passend is voor de leeftijd van je kleine.

   

  7 – 8 uur: Ontbijt

  Bordje pap van 200 ml borst- of flesvoeding met Olvarit Zonnige Ontbijtpap Fijne Granen pap

  9 – 10 uur: Tussendoortje

  Olvarit fruit 6 maanden of zelf gemaakt fruithapje + een bekertje water of slappe thee

  12 – 13 uur: Lunch

  1 snee fijn volkoren brood + margarine en eventueel beleg + 200 ml borst- of flesvoeding

  15 – 16 uur: Tussendoortje

  Een bekertje water of slappe thee met daarbij een tussendoortje zoals wat extra groente of fruit, een maiswafel, volkoren biscuitje of een Olvarit knijpfruitzakje.

  17 – 18 uur: Warme maaltijd

  Olvarit maaltijd 6 maanden of een zelfgemaakte maaltijd

  19 – 20 uur: Voor het slapen gaan

  200 ml Borst- of flesvoeding

   

  Hopelijk kun je hiermee aan de slag! Als je nog vragen hebt, laat het dan gerust weten.

  Fijne dag gewenst verder! Groetjes,

  Charlotte

 • bien-1455690, 28 december 2019

  Pepti 1

  Hallo. Onze dochter is nu 8 weken oud. Toen zij 2,5 week oud was gingen we langzaam over van borstvoeding naar flesvoeding van Kruidvat. Ze spuugde ineens veel, stopte met poepen en was erg huilerig en niet goed in slaap te krijgen. Op advies van de huisarts zijn we overgegaan op flesvoeding Nutricia Pepti 1. Hier reageert zij heel goed op. Het is een vrolijke baby die goed groeit. Nu rijst bij ons echter de vraag of zij deze voeding echt nodig heeft of ook af kan met een andere variant die minder duur is. En wij vragen ons ook af of onze kleine nu juist een koemelkallergie ontwikkelt, omdat ze dit nu al weken niet binnenkrijgt.

  Charlotte Maintz, 28 december 2019

  Goedemiddag,

  Goed dat je dit even navraagt! Nutrilon Pepti 2 is echt specifiek voor kindjes met een koemelkeiwitallergie (of verdenking). Indien je deze voeding op advies van je arts gebruikt kun je het beste met je arts overleggen of er wel of niet sprake is van een koemelkeiwitallergie. Dit kan getest worden door middel van een provocatietest wanneer je Nutrilon Pepti een maand aan je kindje hebt gegeven. Indien er uit deze test naar voren komt dat er daadwerkelijk sprake van een koemelkeiwitallergie is bij je kindje dan is dit de juiste voeding, goed om dan niet met alternatieven aan de slag te gaan. Dit is nadelig voor de gezondheid van je kindje. 

  Indien er geen sprake is van een koemelkeiwitallergie kun je in overleg met je huisarts of consultatiebureau bekijken wat een passend alternatief zou kunnen zijn.

  Hopeljk kun je zo weer verder!

  Groetjes, Charlotte

 • A_x, 08 november 2019

  Voeding 5 maand

  Hoi Charlotte, ons zoontje is nu 5 maanden. Hij heeft op zich best een lekker ritme 6.00 180+6 6.15- 7.30 a 8.00 nog verder slapen 10.00 180+6 10.20 slapen (soms 1,5uur soms 30 min) 12.30a13.00 slapen (soms 30min soms 1 uur) 14.00 +- 60gram groenten en 150+5 15.30 a16.00 slapen (half uurtje) 18.00 180+6 18.40 naar bed 22.30 180+6 Nu wil ik beginnen met fruit en de groenten eventueel al wat verhogen de zus at met 5 maanden volle potjes en 4 flessen van 180+6. Maar daar was de eerste voeding ook pas om 7.30. Welke fles zou ik kunnen weglaten. Wat zou een mogelijk schema kunnen zijn? op het cb vroegen ze of hij nog steeds 5 flessen had net of dat teveel is vandaar mijn vraag

  Charlotte Maintz, 08 november 2019

  Goedemiddag A,

  Goed dat je dit even navraagt! Vooral wanneer je de vaste voeding gaat introduceren kan het soms echt even zoeken zijn naar een nieuw schema. Ik denk hierin graag met je mee. Gezien de leeftijd van je kindje is het inderdaad een mooi moment om de hoeveelheid flesvoeding af te gaan bouwen. Een dergelijk schema kan er dan als volgt uitzien:

  - 06:00 Papfles (200 ml flesvoeding + 2 ruime eetlepels Olvarit Rijstebloem, deze pap is een mooie eerste stap naar meer vastere structuren

  - 08:00/08:30 groentehapje (na twee weken wennen aan enkelvoudige groentesmaken kun je starten met het introduceren van fruit

  - 10:00 fles 200 ml

  - 14:00 fles 200 ml

  - 16:00/16:30 groentehapje

  - 18:00 Papfles

  De late avondfles komt te vervallen, mocht de kleine uit gewoonte toch nog komen dan kun je altijd een flesje met lauwwarm water aanbieden. Hopelijk kun je zo verder, maar laat het ook gerust weten als er nog aanvullende vragen zijn! We staan graag voor je klaar met alle vragen over de voeding van je kleine. Juist omdat we weten dat de voeding tijdens de eerste 1000 dagen van invloed is op de gezondheid van je kindje op latere leeftijd.

  Groetjes en heel fijn weekend,

  Charlotte

 • mend-1418849, 03 oktober 2019

  Ontlasting zoontje 10 weken

  Beste, Onze zoon van tien weken heeft nogal moeite met zijn ontlasting. Het is niet hard gelukkig, maar komt eens in de 3-4 dagen. Nu lees ik iets over sinaasappelsap toevoegen aan de fles een theelepel. Kan dit kwaad? Ook lees ik dat johannesbroodpitmeel kan helpen? Ik krijg zoveel tips dat ik niet meer weet hoe of wat. Vinz krijgt Kruidvat extra care voeding. Alvast heel erg bedankt!

  Charlotte Maintz, 04 oktober 2019

  Hoi Mendy,

  Goed om te weten dat de ontlasting nog heel erg kan variëren bij jonge kindjes. Dus zolang je kindje er geen last van heeft of harde keutels heeft, hoef je je geen zorgen te maken. 

  Sinaasappel wordt bij jonge kindjes meestal niet geadviseerd, dit is vrij zuur voor het maagje. Johannesbroodpitmeel is een verdikkingsvezel die vaak gebruikt wordt voor spugen (refluxklachten). De ontlasting kan bij sommige kindjes iets dunner of dikker worden, maar zeker niet alle kindjes merken hier verschil bij.

  Belangrijk om even te kijken of je kindje voldoende vocht binnen krijgt en de dosering van de flesvoeding goed afgemeten is, altijd 1 afgestreken maatschepje voeding op 30 ml water. Bespreek eventueel met het Consultatiebureau de hoeveelheden flesvoeding, of dit voldoende is voor zijn leeftijd. 

  Om de ontlasting een beetje te helpen zou je het buikje zachtjes kunnen masseren (met de klok mee), maar ook het 'fietsen' met de beentjes kan de darmen iets stimuleren.

  Hopelijk kan je hiermee verder, laat het anders gerust nog even weten!

  Groetjes, Charlotte

 • ML72019, 16 september 2019

  Voeding

  Goedemorgen Charlotte, Onze dochter, momenteel 10 weken, sliep de nacht door. Zij kreeg tussen 22:00 en 22:30 uur haar laatste fles en sliep tot de volgende ochtend 7:00 uur door. Nu is zij verkouden, maar wij zijn ook een week geleden van Nutrilon naar Jumbo huismerk voeding overgestapt. 1) kan het zijn dat deze wijziging van voeding een week later doordringt of dat haar lichaam gaat reageren? Zij drinkt ook niet al haar flesjes helemaal leeg. Wat zou u nu adviseren? - Weer voedingen van Nutrilon gaan aanbieden? - Johannesbroodpitmeel in haar laatste voeding bijvoegen? Vriendelijke groet, Marloes

  Charlotte Maintz, 19 september 2019

  Goedemiddag Marloes, 

  Hartelijk dank voor de vraag over de voeding van je kindje! Wat vervelend om te horen dat je kleine niet meer doorslaapt en moeite heeft met het leeg drinken van de flessen. Wanneer je een overstap maakt naar een andere voeding zien we dat een kleine een wenperiode in gaat van gemiddeld twee weken. Gedurende deze wenperiode kan een kindje onrust ervaren in de vorm van krampjes en of een moeizame stoelgang.

  Zodoende adviseren we bij voorkeur ook niet om een overstap te maken wanneer dit niet noodzakelijk is. Daarnaast kan de verkoudheid ook invloed hebben op hoe je kleine drinkt dus blijf het vooral aanbieden en kijk het nog even aan!

  Wanneer je voorheen geen Nutriton toevoegde is dat nu ook niet nodig in verband met het doorslapen, deze wisseling/toevoeging kan namelijk ook weer een wenperiode met zich meebrengen. 

  Hopelijk kun je zo weer verder!

  Groetjes, Charlotte

   

Pagina's