Profiel Charlotte Maintz

Je moet inloggen om een vraag te kunnen stellen.

 • marl-1239966, 05 oktober 2017

  huilen na voeding

  Beste Charlotte, Wij hebben een zoontje van 13 weken oud. Sinds enkele weken huilt hij na de voeding. Dit had hij al voordat we over waren gestapt naar andere voeding. Wij zijn overgestapt op andere voeding, omdat onze zoon geen volzadig gevoel had. Hij krijgt nu Nutrilon forte. Eerst kreeg ik het idee dat dit kwam door buikkrampjes, maar hier begin ik nu aan te twijfelen. Als hij huilt is hij wel rustig te krijgen door zijn speen. Wat zou de oorzaak kunnen zijn? Dit hebben we ook besproken op het consultatiebureau, hun gaven ook aan darmkrampjes en dat dit we over zou gaan en de speen geven als dit helpt. Ik vind het voor ons zoontje erg vervelend, vandaar mijn vraag. Groetjes mama Marlene

  Charlotte Maintz, 05 oktober 2017

  Goedemiddag Mama Marlene,

  Wat fijn dat je even een berichtje stuurt, ik kijk graag even met je mee. 

  Heel vervelend dat je kleine opeens zo onrustig is na de voeding, dit kan verschillende oorzaken hebben. Vaak komen krampjes voor na ongeveer 30 minuten na de voeding. Indien het honger is, lijkt je kleine na de voeding niet goed verzadigd en komt hij eerder voor de volgende voeding. 

  Indien je kleine netjes op tijd is geboren zou je bij deze leeftijd op ongeveer 5 voedingen van 180 ml water + 6 schepjes zitten. Dit kan afwijken indien het CB anders heeft geadviseerd. Probeer er altijd voor te zorgen dat je kleine rustig drinkt en circa 15-20 minuten doet over het leegdrinken van de fles, dit is zonder pauzetijd meegerekend. Dus echt de tijd van het drinken aan de fles. Pas na 320 minuten krijgen de hersenen een signaal dat ze verzadigd zijn. Ook heeft je kleine een sterke zuigbehoefte die pas na 20 minuten is verzadigd. Dit kan ook de reden zijn dat je kleine graag nog een speentje krijgt, omdat de zuigbehoefte onvoldoende is verzadigd. 

  Mocht je nog vragen hebben, laat het dan gerust weten. Ik help je graag! 

  Met vriendelijke groet,

  Charlotte

 • BRI2, 04 oktober 2017

  Avondeten

  Beste Charlotte, Onze zoon van 1,5 eet heel wisselend s avonds. Soms eet hij flink wat happen avondeten, maar er zijn ook veel avonden bij dat hij niet wil eten. Hij vraagt dan vrijwel gelijk om yoghurt. Dit krijgt hij namelijk altijd na de avondmaaltijd. We twijfelen of we dit moeten blijven doen. Ik heb wel gelezen dat je een toetje niet moet inzetten als straf of beloning dus ik geef het toetje gewoon standaard. Maar we zouden er ook voor kunnen kiezen om het toetje er helemaal uit te halen. Hij eet overdag goed brood en fruit en soms wat komkommer of tomaat tussendoor. Wat zou een reden kunnen zijn dat hij soms niet wil eten en hoe pakken we het avondeten het beste aan? Groeten, A

  Charlotte Maintz, 05 oktober 2017

  Goedemorgen!

   

  Bedankt voor je vraag over de voeding van jullie zoontje van 1,5 jaar. Ik kijk graag even met je mee!

  Het lijkt erop dat de kleine dreumes zijn eigen willetje heeft ontwikkeld en maar al te goed weet dat hij yoghurt krijgt als hij zijn avondmaaltijd niet wil. Hier gaan heel veel kindjes doorheen, zo'n fase!

  Goed dat jullie bewust zijn van het feit dat een toetje bij voorkeur inderdaad niet ingezet moet worden als straf of beloning (maar uiteraard ligt de keus natuurlijk bij jullie). Ons advies is dan ook om de yoghurt tijdelijk te schrappen na de avondmaaltijd, zodat hij hopelijk snel weer zijn warme hap gaat eten! Hier hebben jullie al goed over nagedacht. De yoghurt mag gerust als tussendoortje gegeven worden. Fijn om te lezen dat de kleine overdag goed eet en tussendoor ook al wat rauwkost krijgt.  

  Ik heb nog wat tips met betrekking tot de avondmaaltijd die wellicht kunnen helpen:

  - Probeer op vaste tijden te eten, kindjes houden vaak van structuur en vinden dit fijn

  - Je kindje eet minder als hij moe of afgeleid is. Eet daarom op tijd. Zorg dat de tv uit is en het speelgoed opgeruimd als je samen aan tafel zit. Zo is hij het minste afgeleid! 

  - Laat zien dat jullie zelf ook genieten van het eten

  - Probeer niet boos of gefrustreerd te worden of de kleine te dwingen, hier is hij inmiddels slim genoeg voor.

  - Peuters ontdekken dat ze macht kunnen hebben door niet te eten. Maak geen strijd van het eten. Haal het bordje weg als iedereen klaar is met eten. 

  Kieskeurigheid is normaal, dit hoort bij de ontwikkeling van peuters. Meestal verdwijnt dit na verloop van tijd weer. Ook moeten kindjes wennen aan nieuwe smaken en moeten ze soms wel 10-15 keer iets proeven voordat ze het daadwerkelijk lekker vinden. Probeer voor de avond maaltijd niet te veel tussendoor te geven, het kan zijn dat hij daardoor minder honger heeft. Hopelijk lukt het om je hier niet teveel zorgen over te maken. Je peuter voelt zelf redelijk goed aan hoeveel voedsel er nodig is, dat kan de ene dag meer zijn dan de andere dag. Heel veel succes en geniet van jullie peutertje. Laat het ook gerust weer weten als je toch nog vragen hebt, zeker omdat we weten dat de voeding tijdens de eerste 1000 dagen van invloed is op de gezondheid op latere leeftijd.

   

  Met vriendelijke groetjes,

   

  Charlotte 

  Nutricia Kindervoeding Service 

 • kimb-1196804, 25 september 2017

  oefen hapjes

  hoi, ik wil mijn dochter oefen hapjes geven maar ik weet niet goed hoe ik moet beginnen. Op internet staat te veel en ik weet nu niet goed hoe ik het aan moet pakken. Ze is 4 maanden. Is er een soort schema voor of is het puur op gevoel doe je die over gang moet maken van fels naar hapjes. Kunt u mij helpen?

  Charlotte Maintz, 25 september 2017

  Goedemiddag!

  Dank voor je vraag over de voeding van je dochter. Wat leuk dat je gaat starten met de eerste hapjes. Vanaf de leeftijd van 4 maanden mag je inderdaad starten met de eerste hapjes. Toont ze al interesse in eten, door het eten uit je mond te kijken of op haar knuistjes te sabbelen? Dat zijn tekenen dat ze er helemaal klaar voor is. Wel goed om te weten dat het met deze leeftijd tot de leeftijd van 6 maanden slechts oefenhapjes zijn en dat het nog niet ten koste mag gaan van de 4 melkvoedingen.

  Ik raad je aan om haar eerst twee weken lang elke dag een enkelvoudige groentehapje aan te bieden. Groente is van nature minder zoet van smaak en op deze manier leren ze deze smaak beter waarderen. Wanneer je merkt dat dit goed kun je na twee weken ook starten met enkelvoudige fruithapjes. Wanneer je het zelf wil maken is het goed om de structuur nog heel glad te houden vanwege het kokhalsreflex wat met deze leeftijd nog aanwezig is

  Het dagmenu kan er als volgt uit gaan zien:

  7 – 8 uur: Papfles 200 ml borst- of flesvoeding
  9 – 10 uur: Fruithapje
  11 - 12 uur: 200 ml borst- of flesvoeding
  15 – 16 uur: 200 ml borst- flesvoeding
  17 – 18 uur: Groentehapje
  19 – 20 uur: Papfles 200 ml borst- of flesvoeding

  Succes met de eerste hapjes en laat het weten als we je opnieuw kunnen helpen. :-)

  Fijne dag verder! Groetjes, Charlotte

 • mari-45706, 11 september 2017

  Veel drinken

  Beste mw. Maintz, onze zoon van 15 maanden drinkt voor mijn gevoel erg veel. Hij kan bijvoorbeeld alleen 's morgens al wel 3 tot 5 flessen limonade, water, thee, melk op van 250 cc. Dit gaat de hele dag door. Hij wordt ontzettend hangerig en vervelend als hij dorst heeft. Geef ik hem dan drinken, dan drinkt hij met een enorme snelheid de hele fles leeg. Is dit normaal? Kan dit geen kwaad voor zijn nieren? Hij plast hierdoor ook heel veel, ik kan hier verder geen bijzonderheden aan ontdekken. Vriendelijke groet, Leonie

  Charlotte Maintz, 11 september 2017

  Beste Leonie,

   

  Wat goed dat je dit navraagt, we denken graag even met je mee.

  Goed om te weten dat een kindje op deze leeftijd gemiddeld zo'n 1 liter vocht op een dag nodig heeft. Op warmere dagen mag het natuurlijk wat meer zijn. Ook is het goed om voornamelijk water en slappe thee aan te bieden. Limonade kan ervoor zorgen dat je kindje gewend raakt aan de zoete smaak ervan. 

  Wanneer je het idee hebt dat jouw kindje ver boven het advies van een liter zit en ook nog veel vraag heeft naar extra vocht dan is het goed om dit in de gaten te houden. Mocht je hier erg ongerust over zijn dan is het goed om dit even te bespreken met het consultatiebureau of de huisarts.    

   

  Met vriendelijke groet,

   

  Charlotte 

 • Beli-945135, 06 september 2017

  Kind van 3 wil haast niks eten wb avondmaaltijd.

  Beste Charlotte, Mijn zoontje Senn, gister 3 geworden, eet het laatste jaar haast geen avondmaaltijd. In het begin at hij groenten, vlees en aardappels. Toen aardappels en vlees. En nu eigenlijk haast niks meer dan alleen maar quiche van de AH (nu ook niet altijd meer, patat en worst, beetje macaroni. Vervelend om te zien dat het veel minder wordt. We hebben van alles geprobeerd en maken er geen strijd van en blijven hopen dat het een keer goed komt. We dwingen hem niet maar bieden dingen aan. Wat we al hebben geprobeerd: - groentefriet -eerst aardappel eten dan stukje vlees -appelmoes bij je eten -sticker als je iets eet. -klein beetje opscheppen -'s middags geen snoepje als tussendoor maar fruit Gelukkig eet hij overdag veel fruit en eet hij zijn boterhammen! En drinkt hij melk en water. Dat zit gelukkig goed. Eigenlijk gaan we door zoals we het nu doen, dingen aanbieden, geen strijd, of quiche maken omdat hij dat wel eet, en hopen dat het goed komt, maar we vinden het eigenlijk ook wel moeilijk omdat het niet lukt! (Soms heeft hij met het eten even een autistisch trekje en ruikt hij aan zijn eten of likt even aan zijn eten om te kijken of hij het wat vindt...maar dat is het enige autistische trekje wat ik kan zien. Om het maar even zo te noemen ) Als baby at hij gewoon alles. Tot 2 jaar heeft hij altijd goed gegeten en lustte hij veel. Ik ben benieuwd naar je advies! Alvast bedankt! Groetjes Belinda Moeder van Senn

  Charlotte Maintz, 06 september 2017

  Beste Belinda,

  Hartelijk dank voor je vraag! Wat vervelend om te horen dat je zoontje sinds een jaar al minder goed eet, dat is vast een heel lastige situatie! Ik wil je wel graag een groot compliment geven voor het feit dat je er geen strijd van maakt en je zoontje overdag wel goed eet!

  Dit gedrag is echter iets wat heel veel voorkomt op deze leeftijd en ook hoort bij de ontwikkeling van je kindje. Je zoontje is zijn eigen wil aan het ontdekken waarbij voeding vaak als machtsmiddel wordt ingezet. Juist om deze reden is het belangrijk je zoontje de warme maaltijd aan te bieden en hierbij geen alternatieven te geven wanneer hij de de maaltijd weigert. Daarnaast is het wellicht leuk om je zoontje te betrekken bij de bereiding van de maaltijd door hem de groente uit te laten kiezen of te laten wassen. Tot slot goed om zo min mogelijk aandacht te besteden aan het gedrag, wanneer hij besluit niet te eten dan kun je gerust na 20-30 minuten zijn bordje weghalen. Ook op dat moment geen alternatieven aanbieden, hij zal dan heel snel begrijpen dat zijn gedrag niet effectief is.

  Tot slot goed om ook eens groente als tussendoortje aan te bieden, zo is de inname niet enkel afhankelijk van de avondmaaltijd. Daarnaast kun je gedurende de dag twee bekertjes Nutrilon PeuterPlus melk van 150 ml per stuk aanbieden, de groeimelk bevat belangrijke voedingsstoffen zoals de vitamines A, C en D maar ook het mineraal ijzer. Deze vitamines en mineralen spelen een rol bij de normale ontwikkeling van immuunsyssteem en de hersenen van je zoontje.

  Het kan af en toe best even pittig zijn maar goed om te weten dat ook deze fase weer over gaat!

  Groetjes, 

  Charlotte

 • Mail-903369, 23 augustus 2017

  help

   Mijn dochtertje is nu 5 maanden, ze had in het begin erg veel last van krampen dus op advies van de dokter op H.A van Nutrilon over gestapt werkte perfect! later half half en gaat ook super! maar nu heb ik het probleem dat ze snachts om de 3uur wil eten. Ik CB gebeld en hun gaven aan om nutiton bij haar laatste fles te geven. dit nu 2 dagen geprobeerd maar afgelopen nacht was het weer een drama! Overzicht hoe onze nacht verloopt. 19:30 (is ze echt moe) Laatste Fles met nutriton en 3 schepjes HA en 3 schepjes Standaard 1 schepje nutriton. half 11 HONGER!!!!! weer flesje niet helemaal op half half, half 3 honger half flesje 180 water 2H.A 2 standaard en half 6 weer wakker en honger. ze heeft toen ze 8weken was wel doorgeslapen maar dit duurde maar 2 weken sinds dien is het drama en word steeds erger. Ik weet niet meer wat ik kan doen. ze zit nu bijna op 7 flessen van 180 per dag (veel te veel) HELP!!!!  Ook pap fles werkt niet!

  Charlotte Maintz, 23 augustus 2017

  Goedemorgen Leonie,

  dank voor je vraag over de voeding van je dochter. We zagen dat je dezelfde vraag aan ons gesteld hebt via Whats App. Goed om je hier even persoonlijk over te spreken, zodat we ook het een en ander kunnen uitvragen. Heel veel succes met de tips en laat het weten als we je opnieuw kunnen helpen.

  Groetjes, Charlotte - Nutricia voor jou

 • suze-1150088, 10 augustus 2017

  Flessen afbouwen naar volledig vaste voeding

  Beste Charlotte, Onze dochter is nu bijna 11 maanden (gecorrigeerd 10 maanden) en omdat we zoveel verschillende dingen horen en lezen over de flesvoeding wil ik graag even de vraag aan jou stellen. Hoe kun je het beste flessen afbouwen? En dan specifiek de laatste avondfles? En hebben we nu voor haar leeftijd een goed schema? Onze dochter volgt nu het volgende schema; 06:00 ontbijtpap Bambix (met 150 ml opvolgmelk) en klein flesje daarna (ze sabbelt nog graag) 10:00 fruithap en water 12:00 lunch; hele boterham met beleg en bekertje opvolgmelk (meestal 135 cc, eerst in beker en de rest uit fles) Tussendoortje; komkommer, paprika, appel of iets anders om op te knabbelen + water 15:00 fles 165 cc opvolgmelk (drinkt ze meestal niet helemaal op) 16:30 soms wat extra fruit of een koekje en water 17:30 avondeten 200 gram (100 gram groente, aangevuld met rijst, pasta, aardappel, bonen, couscous en 3x per week vis of vlees) 18:30 laatste fles, we maken 165 cc opvolgmelk maar daar drinkt ze 100 van de laatste weken. Je leest zoveel verschillende adviezen dat we het niet zo goed meer weten... Alvast bedankt! Groet, Suze

  Charlotte Maintz, 10 augustus 2017

  Goedemorgen Suze, 

  Fijn dat je even een berichtje stuurt, ik kijk graag even met je mee naar het dagmenu.

  Ik adviseer je nog tot de (gecorrigeerde) leeftijd van 1 jaar nog minimaal 500 ml opvolgmelk te geven aan je kleine. Dus 3 flessen van 200 ml (180ml+6 schepjes) zou een mooie hoeveelheid zijn.

  Dan komt je schema er als volgt uit te zien:

  6-7u: Bordje pap van 200 ml + Bambix granen
  10u: fruithap en water
  12-13u lunch; fles (150-200 ml) en een boterham met beleg 
  Tussendoortje; rauwkost, fruit of ander tussendoortje + water/thee
  17-18u avondeten 200 gram (100 gram groente, 50 gr rijst, pasta, aardappel, 50gr vis of vlees)
  19u laatste fles, 200 ml 

  Goed om dus iets minder eetmomenten te geven, dan zul je zien dat ze per eetmoment ook beter de fles opdrinkt.

  Groetjes,Charlotte

   

   

 • Jorine8, 09 augustus 2017

  Moeite met ontlasting

  Goedendag Charlotte, Mijn dochtertje van 2,9 jaar heeft moeite met haar ontlasting, soms tot overgeven toe. Ik heb van de dokter lactulosesiroop gekregen maar soms heb ik het idee dat dit nog niet voldoende werkt. Ik gebruik 10 ml per dag. Ze eet zeer weinig groente en fruit. We proberen het af en toe wel te dwingen maar dit word vaak nooit meer dan 1 hapje. Brood eet ze wel. Drinken drinkt ze goed. Heb je misschien nog een idee? Groetjes Jorine

  Charlotte Maintz, 10 augustus 2017

  Hoi Jorine,

  Goed dat je even een berichtje stuurt, ik kijk graag even met je mee of ik nog tips heb. Altijd vervelend als je kleine last heeft van haar ontlasting. 

  Wat belangrijk is bij een moeizame ontlasting is inderdaad vocht en een vezelrijke voeding.

  Per dag heeft je kleine ongeveer 1 liter drinkvocht nodig, dus goed om te kijken of ze voldoende water of slappe thee drinkt, dit maakt de ontlasting zachter. Bij een vocht tekort, droogt ook de ontlasting vaak in.

  Daarnaast zijn vezeltjes belangrijk, zowel uit fruit en groente maar ook uit granen, zoals brood of pap.
  Geef dus bij het ontbijt en de lunch volkorenbrood en besmeer dit met boter en beleg. Als je kleine slecht fruit eet kan je dit prima ook als broodbeleg geven, zoals plakjes banaan, aardbeien etc.
  Tijdens het avondeten kan je kiezen voor vezelrijke granen, zoals aardappel met schil, zilvervliesrijst of volkorenpasta. Gebruik ook altijd 1 eetlepel bereidingsvet (olie) per persoon bij de bereiding van de warme maaltijd. 

  Mocht je je kleine iets tussendoor  willen geven, geef dan een groentesnack; zoals tomaatjes, radijsjes, komkommer, paprika, (gekookte) worteltjes, avocado etc. 

  Eigenlijk zou je kleine per dag 2 stuks fruit en 100-150 gram groente mogen eten, dus probeer dit vaker aan te bieden en lekker te variëren. Geef liever geen ongezonde tussendoortjes totdat ook de gezonde basis weer goed gaat. Als je kleine andere snacks tussendoor krijgt kan dit ten koste gaan van de gezonde producten :-)

  Hopelijk helpen deze bovenstaande tips. Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag.

  Groetjes, Charlotte

 • Rem28, 09 augustus 2017

  Verstopping

  Beste Charlotte, mijn zoontje heeft sinds hij 10 wkn oud (inmiddels 5 mnd) is heel veel last met zijn ontlasting. Wij hebben meerdere keren in het zkh verbleven waar hij dan werd gespoeld. Zijn ontlasting is nooit hard geweest en toch heel veel moeite/pijn. Wij lopen nog steeds in het zkh en krijgt hij 3 sachets forlax per dag. Ondanks deze forlax heeft hij nog niet elke dag ontlasting. Je zult begrijpen dat wij helemaal geen forlax willen gebruiken, wellicht heb jij een idee/tip? Groetjes

  Charlotte Maintz, 09 augustus 2017

  Beste Patty,

  Dank voor je vraag over de voeding van je zoontje. Wat sneu dat hij zoveel problemen heeft met zijn ontlasting. Wanneer je borstvoeding geeft kun je hem het beste vaker aanleggen, zodat je melkproductie wordt gestimuleerd en hij meer vocht binnenkrijgt. Bij flesvoeding kun je, mits hij zijn flesjes goed leegdrinkt, extra water 10-20 ml toevoegen. Extra vocht kan de ontlasting weer soepeler maken. Daarnaast is het ook goed om te weten dat er ook speciale voedingen zijn die geschikt zijn voor kindjes met een moeizame ontlasting. Hopelijk kun je met deze tips aan de slag. 

  Fijne avond alvast! Groetjes, Charlotte - Nutricia voor jou

 • appi-1055516, 25 juli 2017

  Ontlasting baby

  Mijn zoontje van 9 weken heeft moeite met poepen. Hij laat veel windjes tijdens deze windjes moet hij vask huilen. Hij drink zij flessen goed leeg 5 x 150 ml met 5 schepjes voeding . Wat kan ik het beste doen?

  Charlotte Maintz, 06 september 2017

  Goedemiddag,

  Goed dat je dit navraagt en wat vervelend dat je kleine van 9 weken moeite heeft met zijn ontlasting. Fijn dat hij wel zijn flessen goed leegdrinkt! Het belangrijkste is dat het drinkmoment rustig verloopt en je kleine 15 - 20 minuten doet over het leegdrinken van het flesje (zonder pauzes). Zorg ervoor dat hij goed zijn mondje om het speentje sluit zodat hij niet te veel lucht mee kan happen. 

  Als je kleine echt last heeft van verstopping kan je 10-20 ml extra water toevoegen aan de fles. Dit verzacht de ontlasting. Mocht je kleine nu een Standaard voeding krijgen dan kan je altijd overwegen om over te stappen op de Nutrilon Omneo Comfort opvolgmelk. Dit is een voeding speciaal voor krampjes en een moeizame ontlasting. Het bevat tevens een vetzuur wat de ontlasting verzacht. 

  Hopelijk heb je wat aan deze tips!

  We staan graag voor je klaar met alle vragen over de voeding van je kleine. Juist omdat we weten dat de voeding tijdens de eerste 1000 dagen van invloed is op de gezondheid van je kindje op latere leeftijd.

  Groetjes, 

  Charlotte Maintz

  Nutricia voor Jou 

Pagina's