Profiel Charlotte Maintz

Je moet inloggen om een vraag te kunnen stellen.

 • lisa-1538537, 13 oktober 2021

  Voeding baby 9 maanden

  Goedenavond, Mijn dochtertje is van 09-01-2021 bijna 10 maanden. Nu valt mij op dat zij smiddags slecht in slaap komt omdat ik denk dat ze te vol zit, zou ik met bijna 10 maanden over kunnen gaan op 2 flessen. Haar voeding ziet er als volgende uit 7:30 papfles 10:30 fruit en water 11:30 boterham en daarna een fles van 120/4... rond 3 snack met water. 17:00/17:30 uur groentehapje en voor het slapen een fles van 180/6... Nu in de middag heeft ze al een week dat ze boerend en kokhalzend wakker word..

  Charlotte Maintz, 15 oktober 2021

  Goedemiddag,

  Bedankt voor je bericht. 

  Vervelend dat jouw dochter al een week zo last heeft. Ik kijk even met je mee in haar voeding.

  Voor deze leeftijd zijn 3 flesjes van 200 ml een mooie hoeveelheid. Kindjes mogen echter wel drinken (en eten) naar behoefte. Als de flesjes dus niet helemaal leeg gaan, is dat niet erg. 

  In principe zou ze ook een bordje pap mogen hebben, in plaats van een papfles. Je kunt bijvoorbeeld voor Olvarit Licht Volkoren kiezen, deze zijn qua vezels helemaal afgestemd op de voedingsbehoefte van kindjes van deze leeftijd. 

  Daarnaast adviseren wij om eigenlijk altijd minimaal 2 uur tussen 2 voedingsmomenten te laten, zodat ze niet te vol zit van het vorige moment. Je zou haar stukje fruit dus wat eerder kunnen geven, om 09:30. Dan is ze ook precies 2 uur later na haar onbijt. 

  Ook belangrijk om haar rustig te laten drinken. Een drinkmoment verloopt bij voorkeur rustig en aaneengesloten en duurt tussen de 20 en 30 minuten. Je kunt, als ze te snel drinkt, bijvoorbeeld een kleiner speentje gebruiken of de voeding wat indikken met Nutrilon Nutriton. 

  Voor de rest ziet haar voeding er keurig uit! 

  Is er verder nog iets veranderd in haar voeding? Zit ze wel lekker in haar velletje of is ze misschien ziekjes? 

  Laat het gerust weten als er nog vragen zijn! 

   

   

 • Shar0nnn88, 21 juni 2021

  Voedingsschema 7 maanden

  Beste charlotte, Dit is mijn zoontje zijn schema nu 7.00 fles 200cc 9.00 fruit + water 11.30 fles 200cc + 1broodje zonder korst 14.30 fles 150cc + 2 maissticks 17.00 groente hap + water 18.30/19.00 fles 200cc + pap 23.00 soms 60/90cc we zijn hem langzaam aan het afbouwen. Maar me baby heeft een moeilijke start gehad dus vind dit niet zo erg Ik wil graag de fles van 14.30 afbouwen en dan wat extra geven. Hoeveel fruit mag hij? nu krijgt ie een half bakje. Groetjes Sharon

  Charlotte Maintz, 22 juni 2021

  Goedemorgen Sharon,

  Wat goed dat je een berichtje stuurt, dan kijk ik graag mee naar het schema van je zoontje. 

  Je verdeling ziet er al heel netjes uit, rond 7 maanden zie je inderdaad dat 3-4 flesjes van 180ml + 6 schepjes opvolgmelk voldoende zijn. Je kunt dan wel overdag regelmatig een slokje water/thee aanbieden, zodat hij voldoende vocht binnen krijgt. 

  Wanneer je de fles van 14:30 gaat afbouwen, kan je een stukje fruit of een ander tussendoortje geven met wat te drinken. In totaal adviseer ik je 200 gram (2 stuks) fruit per dag. Eventueel zou je ook in de ochtend een stukje brood of wat granenpap kunnen toevoegen bij de melk, zodat het echt een volwaardig ontbijt wordt. 
  Wanneer je kleine gewend is aan brood, kan je naast boter smeren ook wat smeerbaar beleg erop doen voor de variatie. 

  Heel veel succes en laat het gerust weten als je nog vragen hebt. 

  Groetjes, Charlotte

 • Shar0nnn88, 31 maart 2021

  Voeding

  Hoi charlotte, Me zoontje is ruim 4,5 maand, hij heeft verborgenreflux en medicijnen van de kinderarts en had extreme darmkrampen, dat is nu sinds 2 weken gelukkig over. Hij kan heel erg spugen maar sinds hij wat vaste voedsel krijgt gaat het stukken beter. Hij krijgt 5 flessen en ochtends fruit en eind van de dag groente en hij vind het heerlijk. Nu wil ik graag de volgende stap zetten in vaste voeding. Hij krijgt nog een fles om 23.00 kan ik nu beginnen met bijvoorbeeld wat pap toevoegen zo ja welke? Op welke leeftijd begin ik met bijvoorbeeld aardappel toevoegen aan de groente. Alvast Bedankt. Groetjes Sharon

  Charlotte Maintz, 03 april 2021

  Goedemorgen Sharon! Goed dat je even contact zoekt hierover. Ik kijk graag mee!

  Wat fijn dat je zoontje al zo goed de hapjes eet! Tussen 4 en 6 maanden bouw je vaak af van 5 flessen naar 4 flessen van 200ml. Waarbij je de eerste en vierde fles kan verrijken met 2 eetlepels Olvarit Rijstebloem. Dit vormt een mooie opstap om te kunnen wennen aan de vaste voeding! Een voedingsschema ziet er dan ongeveer zo uit:

  https://www.nutriciavoorjou.nl/olvarit/voedingsschemas/baby-4-maanden/

  Vanaf 6 maanden zou je groentehap mogen uitbreiden naar een warme maaltijd. Waarin je ook wat aardappel/pasta/rijst en vlees/vis/kip/vega kan verwerken. Voor nu is dat nog wat vroeg :-) 

  Hopelijk wordt het spugen steeds minder! Maar mocht je kleine er toch regelmatig nog last van hebben, weet dat je ook wat johannesbroodpitmeel (Nutrilon Nutriton) aan de fles kan toevoegen. Dit werkt hier erg goed bij!

  Laat het gerust weten als je nog vragen hebt! Veel succes en een fijn weekend!

  Groetjes, Charlotte

 • paul-172129, 08 maart 2021

  Kind van bijna 3 niet van fles melk af te krijgen

  Hallo, Mijn dochtertje wordt in mei 3 jaar. Ze heeft een lange periode goed en gevarieerd gegeten, nu eet ze geen groente, aardappels, rijst of pasta meer maar alleen vlees brood, fruit en kaas Verder drinkt ze graag halfvolle melk. Ze valt in slaap met een fles melk.. zonder haar fles melk slaapt ze niet.. We hebben al geprobeerd het weg te laten en even te laten huilen, maar dan windt ze zich zo verschrikkelijk op dat ze gaat overgeven en daarna als nog weer om die melk vraagt..: Hoe krijgen we haar hier vanaf? Is dit een fase die vanzelf voorbij gaat? We blijven gevarieerde maaltijden aanbieden maar ze weigert vooralsnog alles behalve het vlees, brood kaas en fruit Enorm bedankt!

  Charlotte Maintz, 29 maart 2021

  Goedemorgen,

  Heel goed dat je gevarieerde voeding blijft aanbieden. Het is inderdaad een fase die veel voorkomt op deze leeftijd. Fijn dat ze wel nog brood, vlees en fruit eet. Probeer eens de groente in de vorm van raukost te geven. Of geef eens een soep. Wat betreft de melk is het wat lastiger, dat is je kindje nu al een lange periode gewend. Dus die zul je langzaam moeten gaan afbouwen. Je kunt de melk gaan verdunnen met water. Zo voeg he om de paar dagen steeds meer water en steeds minder melk toe, Doe dit in kleine stapjes, dan went je dochtertje hier langzaam aan.

  Veel veel succes.

   

  Groetjes, Charlotte

 • kimr-1215, 22 februari 2021

  Niet willen eten op opvang

  Hallo Charlotte. Onze zoon van 6 maanden wil zijn fles niet eten op de opvang. Hij eet steeds maar 10 à 20 ml en weigert vervolgens. Hij gaat nu zo'n 3 weken 2 dagen in de week naar de opvang. Fruit eet hij wel bij ze, maar we willen natuurlijk ook dat hij zn fles eet. Thuis krijgt hij ook al zijn melk via de fles. Ze hebben ook al geprobeerd om zijn fles in een afgesloten ruimte te geven, zodat hij niet afgeleid wordt door de kindjes om hem heen. Helaas wil hij dan nog steeds niet eten. Eenmaal ben ik gevraagd om naar de opvang te komen om zelf de fles te geven, die at hij gelijk op. Heb jij nog tips? Alvast bedankt!

  Charlotte Maintz, 09 maart 2021

  Goedenavond Kim,

  Bedankt voor je bericht.

  Wat vervelend dat je zoon zijn fles weigert op de opvang. Fijn dat al eens is geprobeerd om het op een rustige plek te geven, wisselen met wie de fles geeft kan soms ook nog eens werken. Wellicht kan er ook al geoefend worden met het geven van melk vanuit een open bekertje. Het is belangrijk om hierin geduldig te blijven het niet te forceren. Weigert hij de fles, kan het later (bij dezelfde fles, bij voorkeur binnen het uur) nogmaals aangeboden worden.

  Fijne avond!

  Groetjes,

  Charlotte

 • patr-1482696, 04 januari 2021

  Nachtvoedingen / drinkt heel veel

  Beste Charlotte, MIjn zoontje in bijna 10 maanden en drinkt nog mimimaal 2x na zijn avondvoeding (ergens tussen 21.30 en 23.00 uur). - bij ca. 3-4 maanden sliep hij van 23.00 tot 05. 00 uur - afgelopen zomer met de hitte golf wilde hij echter bijna elk uur drinken, daarna hebben we een aantal weken gelast dat hij heel last had van zijn buikje en wilde daarna ook weer heel veel drinken. - gevolg (denk ik) is dat ik daardoor weer terug op de nachtvoedingen zit. - hij drink in de nacht elke 2-3 uur (ook vrij veel als ik dit vergelijk met overdag). - drinkt hij overdag wellicht minder omdat hij in de nacht al zoveel drinkt? - hoe kan ik deze voedingen weer terug brengen. - ik vind het niet erg om 1x in de nacht te voeden. Maar nu is het vrij veel. - meestal 21.30 voeding (18.00 uur op bed), ca. 01.00 uur voeding, ca 03.30 uur voeding, ca. 05.00 voeding. - tussen 05.30 en 06.00 uur wakker, uit bed. - het CB geeft aan dat de avondvoeding ook niet meer nodig zou moeten zijn. Klopt dat? - mijn zoontje eet nog geen stukjes (blijft kokhalzen) er zit inmiddels wel verbetering in. HIj krijgt dus vooral borstvoeding overdag, 2 stuks fruit per dag gepureerd grof. Groente en aardappel in de avond, toetje yoghurt. Daarna voor het slapen nog BV. Kun je me advies geven hoe ik de avondvoeding en de nachtvoedingen kan afbouwen? Alvast bedankt!

  Charlotte Maintz, 04 januari 2021

  Goedenavond Patricia,

  Dank voor je vraag. Wat goed dat je nog borstvoeding geeft! Een betere start kun je je kindje niet geven. Wel jammer dat je inderdaad in de nacht nog op een aantal voedingen zit. Nu is het wel gebruikelijker, omdat borstvoeding echt op verzoek werkt, nog wat langer een nachtvoeding door te blijven geven. Kolf je ook wel eens af? Je zou ook eens aan de laatste afgekolfde voeding voor het slapen gaan Olvarit Licht Volkoren 8+ toe kunnen voegen. Deze pap is qua vezels afgestemd op de leeftijd van je kindje en zo geef je hem iets extra's mee.

  Daarnaast mag hij inderdaad al een volledige fruithap (200g) en complete maaltijd van 200 g eten. Ben je ook al gestart met wat brood? Wanneer je dit in hele kleine dobbelsteentjes snijd en in wat afkolfde moedermelk doopt en eventueel in zijn wangetje stopt kan hij hier al wel mee oefenen. Vaak verschuift rond deze leeftijd het kokhalsreflex naar achteren in de mond, waardoor kindjes ook steeds beter een grovere structuur kunnen verwerken.

  Hoop dat je met deze tips aan de slag kan!

  Groetjes, Mariëlle

 • kirs-1502391, 12 december 2020

  Te veel vast voeding

  Goedemorgen Charlotte, Bedankt voor je reactie. Ik geef haar nog volledig borstvoeding. Dank je voor het advies. Ik zal idd wat water toevoegen en wat minder vast voeding aanbieden. Hoop ook idd dat ze zich snel Beter gaat voelen. Met vriendelijke groet, Kirsten

  Charlotte Maintz, 12 december 2020

  Wat goed dat je volledig borstvoeding geeft! Heel graag gedaan!

 • kirs-1502391, 11 december 2020

  Te veel vastvoeding

  Goede avond, Ik ben kirsten en heb een dochtertje van nu bijna 5 maanden oud. Ik ben net 2 weekjes begonnen met fruithapjes. Ze reageerde er goed op en leek al snel meer happen te willen. Dat deed ik dus ook. Nu heeft ze erge buikkrampen en heeft ze erg pijn als ze moet poepen. Ook heeft ze 38• graden, ik weet niet of dit perse hier van komt. Maar ik ben nu bang dat ze straks alles in zich houdt en dat het er niet meer uitgaat. En weet niet zo goed wat ik moet doen. Zal ik even stoppen met de fruithapjes Ik voel me echt een beetje stom. Hoop dat je antwoorden voor me hebt. Met vriendelijke groet, Kirsten

  Charlotte Maintz, 12 december 2020

  Goedemorgen Kirsten,

   

  Dank voor je vraag. Wat sneu dat ze zich even niet lekker voelt. Op deze leeftijd zijn de oefenhapjes enkel een extraatje en mag het nog niet ten koste van de melkvoeding gaan. Drinkt ze deze nog wel volledig? 

  Gemiddeld hebben de darmen 1-2 weken nodig om aan de introductie van een nieuw voedingsmiddel te wennen. Het kan dus op het begin even een verandering in ontlasting geven of wat onrust. Goed om het wel aan te blijven bieden, maar eventueel in een kleiner portie. En je kunt het ook aanlengen met een beetje water. Extra vocht maakt de ontlasting ook weer soepel.

  Mocht ze echt koorts hebben dan is het wel goed om dit even in de gaten te houden en anders een huisarts te raadplegen. Ik verwacht eerder dat dit dan ergens anders doorkomt. 

  Hoop dat het snel beter gaat. Fijne dag vandaag!

  Groetjes, Charlotte 

 • blom-1503407, 25 november 2020

  Harde ons

  Charlotte Maintz, 25 november 2020

  Goedenavond,

  Wat is je vraag precies?

   

  Groetjes, Charlotte

 • elis-1405306, 06 augustus 2020

  rijp fruit

  door het warme weer bleek een kiwi iets te rijp te zijn. Ik kwam hier pas achter nadat mijn dochter van 1,5 jaar al wel eentje had gegeten. Ik heb daarna zelf ook een gegeten en merkte dat de kiwi al wat gisterig en chemisch proefde, hoewel hij er wel prima uitzag. Kan dit kwaad en moet je altijd met fruit opletten of deze niet te rijp zijn ivm het alcoholgehalte in fruit?

  Charlotte Maintz, 06 augustus 2020

  Hoi Elis,

  Wat heerlijk dat je kindje zo gesmult heeft van zijn fruit.

  Het klopt dat erg rijp fruit op den duur alcohol kan bevatten. Het is niet zo dat dit gelijk een heel hoog percentage is of dat je je nu gelijk zorgen hoeft te maken. Dus daar kan ik je zeker in gerust stellen. 
  Als fruit echt niet meer goed is zal je kindje het waarschijnlijk niet eten, omdat hij zelf ook merkt dat het anders proeft. 

  Groetjes,

  Charlotte

Pagina's