Profiel Charlotte Maintz

Je moet inloggen om een vraag te kunnen stellen.

 • jochana, 22 juli 2017

  flesen drink probleem nu sondevoeding probleem

  Mijn kleinzoon is al vanaf zijn geboorte verkouden en gehoortesten konden dus niet plaatsvinden. In het begin liet hij vaak iets melk aan de zijkant lopen, Vanaf 13 weken begon hij halverwege flessenvoeding te krijsen en ging steeds minder drinken. We hebben verschillende flessenspenen en johannesbroodpitmeel geprobeerd, zijn geweest naar het cb met de vraag hoe of wat, naar de huisarts waar hij een relfuxmedicijn kreeg wat niet hielp want hij spuugde niet. Daarna huisartsenpost maar iedereen zei hij ziet er toch goed uit. Daarna naar de kinderarts, bloedtesten en urinetest gedaan kwam alleen uit aanleg voor gluten allergie (wat zijn zus heeft) tijdens spreekuur van kinderarts moest hij voeding en zagen ze het probleem en werd hij opgenomen, ondertussen is zijn tongriempje en lipriempje ingeknipt want die stonden te strak zeiden ze en heeft hij met 16 weken nu specialesondevoeding maar ook dan stopt dat met 100 ml en wil hij niet meer, Nu zijn we aan het oefenen met fruit en groenten. Nu is hij weer na 2 opnames thuis en begint hij alweer met mopperen, in het ziekenhuis was dat minder maar het enige verschil met thuis en daar is dat ze thuis een kat hebben, vraag zou het daaraan kunnen liggen dat hij problemen met voeding heeft dat hij door een allergie verstopt raakt en dan minder goed kan eten.

  Charlotte Maintz, 22 juli 2017

  Goedemiddag,

  Dank voor het sturen van uw vraag.

  Eeb complexe situaties waarbij ik het lastig vindt een goed advies te geven.Natuurlijk kan een allergie voor huisdieren effect hebben op je luchtwegen en daarmee minder vrij kan ademen. Goed om eens te testen of het fruit eten in een andere omgeving dan thuis ook veel beter gaat.

  Met vriendelijke groeten,

  Charlotte Maintz

 • Anou82, 13 juli 2017

  Extra borstvoeding

  Charlotte Maintz, 14 juli 2017

  Goedemorgen,

  We hebben gezien dat je ons een vraag hebt gesteld over extra borstvoeding, maar helaas is deze vraag niet goed doorgekomen en kunnen we jou hier op dit moment niet goed mee helpen. Zou je je vraag wellicht opnieuw willen stellen, zodat we even met je mee kunnen kijken?

  We horen het graag.

  Groetjes, Charlotte - Nutricia voor Jou 

 • marije123, 09 juni 2017

  borstvoeding

  Goedemorgen, Mijn zoontje is 5 weken oud en ik geef borstvoeding (en papa geeft savonds een flesje afgekolfde melk sinds vorige week, dit gaat nu goed). Mijn vraag gaat over de borstvoeding. Wij hebben sinds het begin het volgende ritueel: een borst drinken, verschonen, andere borst drinken. Maar nu voor twee dagen achter elkaar wil hij die tweede borst niet meer. De eerste keer heb ik die tweede borst toen afgekolfd, maar hier heb ik niet altijd tijd voor (en ook niet midden in de nacht). Hij doet nu ook nog maar 10 tot 15 minuten over die ene borst, vorige week kon dit nog 20 tot 25 minuten zijn. Dus ik vraag me af of hij genoeg binnen krijgt? Normaal gesproken is het dus een klein vreetmonstertje en gulzig. Vanmorgen zat de borst die hij vannacht dus niet heeft gedronken zo vol met melk dat hij daar waarschijnlijk wel genoeg van had , maar zo houdt het zich ook in stand. Hoe moet ik dit doorbreken? (Overigens heeft hij wel poep- en plasluiers. Het is ook een slaapkopje, ik moet hem wel eens wakker maken omdat er anders te veel tijd tussen zit) Met vriendelijke groet

  Charlotte Maintz, 09 juni 2017

  Goedemorgen,

  Wat goed dat je borstvoeding geeft! Ik kijk graag even met je mee naar de voeding en routine van je zoontje. 

  Vaak verandert de routine ook in de loop van de tijd en kan je kleine door een sterkere zuigkracht ook meer drinken. Het mooie van borstvoeding is dat je kleine hiervan echt naar behoefte mag drinken en je niet snel te weinig geeft. Een 2e borst kan als "toetje" worden aangeboden maar is niet noodzakelijk. Je kan de voeding erna aan de 2e borst beginnen, zo wissel je steeds de borsten om. Hij mag echt naar behoefte drinken, en zal vanzelf eerder komen voor de volgende voeding als hij te weinig gedronken heeft. 

  Indien je het prettig vindt is het wel een mooi moment om de 2e borst af te kolven zodat je een buffer kan opbouwen in de vriezer. Dit kan je bewaren voor momenten dat je even niet in de gelegenheid bent om te voeden. Als je even niet thuis bent, of je partner de fles ('s nachts) geeft. 

  Het belangrijkste signaal of je kleine voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt is of hij goed groeit en lekker in zijn vel zit. Als hij zo tevreden is als jij beschrijft en het zo lekker doet, hoef je je absoluut geen zorgen te maken. 

  Laat het gerust weten als je nog vragen hebt.

  Groetjes, Charlotte

 • Patt-868736, 29 mei 2017

  Hoeveel melk(product) 8-9 maanden

  Onze dochter van ruim 8 maanden heeft met eten nu ongeveer het volgende schema (tijden ook afhankelijk van wanneer ze slaapt): - 7 - 8 uur fles 180+6, maar deze drinkt ze vaak erg weinig (ik probeer aan te houden dat ze minimaal 100cc moet drinken, lukt niet altijd) - 10 uur fruit + drinken (ze eet meestal makkelijk 1 stuks op) - 12 uur boterham (gaat bijna helemaal op, inclusief helft van de korstjes), daarna een fles van 180+6 (deze drinkt ze de laatste tijd steeds slechter, soms maar 60cc) - 15-16 uur tussendoortje + drinken (soepstengel/ - 17-18 uur avondeten + drinken (ze eet meestal hoeveelheid van een potje bijna helemaal op) - 19-19.30 fles van 180+6 (gaat meestal wel helemaal op) Maar hoeveel melkproduct heeft ze nu nog minimaal nodig? Het consultatiebureau heeft aangeven dat we haar ook 's morgens een boterham mogen geven met eventueel minder flesvoeding, want ze heeft nog maar 500cc nodig (dat haalt ze met wat ze nu drinkt dus niet eens). We willen hier met onze vakantie over 3 weken mee gaan starten, maar ik ben bang dat ze dan nog minder flesvoeding gaat drinken en dat ze dan te weinig melkproducten binnen krijgt. Verder groeit ze prima en is over het algemeen een vrolijke baby, wat dat betreft maak ik me geen zorgen. Is het bijvoorbeeld verstandig om als tussendoortje of na het avondeten een toetje aan te bieden, zodat ze meer melkproducten binnen krijgt, of is dat gezien de rest wat ze eet niet noodzakelijk? Alvast bedankt voor je reactie.

  Charlotte Maintz, 29 mei 2017

  Goedemiddag Patty,

  Goed dat je dit navraagt! Allereerst een groot compliment voor het dagmenu van je kindje. Wat ziet dat er netjes uit, er is tevens een mooie variatie in producten. Hier worden wij blij van :-). Op deze leeftijd adviseren wij nog 600 ml opvolgmelk (of borstvoeding) en een minimale inname van 500 ml.

  Wanneer je merkt dat de kleine de flesvoeding minder goed drinkt dan kun je het vanuit een ander bekertje aanbieden of bijvoorbeeld op een koudere temperatuur. Tevens kun je s'ochtends 200 ml flesvoeding bereiden met 6-7 ruime eetlepels pap. Je kunt hierbij kiezen voor de Bambix Licht volkoren. Deze pap is qua vezelopbouw afgestemd op de behoefte van de kleine. Het dagmenu van de kleine ziet er verder heel netjes uit, maak je dus vooral geen zorgen wanneer de kleine een tijd heeft waarin het drinken iets minder gaat.

  Het is belangrijk de flesvoeding aan te blijven bieden, de kleine zal het vanzelf weer gaan accepteren. Mocht je nog vragen hebben laat het dan gerust even weten! 

  We staan graag voor je klaar met alle vragen over de voeding van je kleine. Juist omdat we weten dat de voeding tijdens de eerste 1000 dagen van invloed is op de gezondheid van je kindje op latere leeftijd.

  Groetjes, 

  Robiènne -Nutricia voor jou

   

 • rowanpu, 12 april 2017

  Fles- en Nutrilonweigeraar wil niet meer aan de borst

  Mijn dochter is 7,5 maand en wil steeds minder aan de borst drinken. Ze weigert al een aantal maanden de fles (maakt niet uit wat erin zit, borstvoeding of nutrilon) en nutrilon vindt ze afschuwelijk. Hoe belangrijk is het dat ze nog steeds borstvoeding binnen krijgt en hoeveel dan precies? Soms als ik er pap van maak eet ze nog wel eens 100 ml, maar dat is het dan ook wel. Ook pap gemaakt met nutrilon accepteert ze niet. Ik las dat je vanaf 8 maanden kunt afbouwen, maar afbouwen is natuurlijk niet hetzelfde als volledig gestopt zijn...

  Charlotte Maintz, 12 april 2017

  Goedemiddag,

  Wat goed dat je borstvoeding geeft, dit is en blijft de beste voeding voor je dochtertje. 

  Indien je merkt dat je onvoldoende borstvoeding geeft, kan je dit aanvullen met flesvoeding. 

  Dat je kleine even moet wennen aan de nieuwe smaak van flesvoeding, is iets wat je vaker ziet gebeuren. Ze wil gewoon graag jouw melk ;-)! je kunt er voor kiezen om langer door te gaan met borstvoeding, door vaker kleine beetjes aan te bieden. Ook kan je de borstvoeding afkolven en dit via een fles aanbieden. Als je wilt combineren met flesvoeding, is het goed om wat geduld te hebben. Je kleine is zo gewend aan jouw melk, dat het waarschijnlijk even wennen zal zijn. Er zijn een paar foefjes om dat wat makkelijker te maken. Zo kan het helpen als jij niet zelf het flesje geeft, maar dat door iemand anders laat doen. Belangrijk is dat je dan zelf ook uit de kamer gaat. Je kleine associeert jouw geur en geluid namelijk met borstvoeding en zal dan het flesje minder makkelijk accepteren. Soms helpt het ook om een druppeltje borstvoeding aan het speentje te doen. Dan pakt ze de speen wat makkelijker. Datzelfde geldt voor de speen even onderdompelen in warm water (dan krijgt het dezelfde temperatuur als jouw tepel). Als dat niet lukt, kun je nog wat extra water aan de voeding toevoegen (10 a 20 ml per fles), dat maakt de smaak wat minder uitkomend. En in het uiterste geval kun je borstvoeding met Nutrilon opvolgmelk mengen. Dan moet je wel de borstvoeding eerst afkolven. Maar misschien heb je nog wat voorraad in de koelkast of diepvries wat je kan gebruiken.

  Kindjes hebben tot de leeftijd van 1 jaar nog circa 500 ml melkvoeding nodig, maar van borstvoeding mag je echt naar behoefte aanbieden. Vaak zitten kindjes per dag gemiddeld op 800-1000ml vocht (incl de melkvoedingen). 

  Heel veel succes en geef gerust een sein als je er niet uitkomt. Ik help je graag!

  Groetjes, Charlotte

 • Tulpje78, 20 maart 2017

  Over van 6 naar 5 voedingen

  Mijn dochter (3 wkn te vroeg geboren) weegt nu 3900 gram en zou nu over mogen (volgens consultatiebureau) van 6 flesvoedingen naar 5. Ze kreeg 6x 90/3 elke vier uur (07:00 11:00 15:00 19:00 en 23:00 en 03:00) en de bedoeling is nu 5x 120/4 en dan de nachtvoeding eraf. Hoe kunnen we dit aanpakken?? Vannacht hebben we afgewacht of en hoe laat ze zou komen.Toen rond 00:00 gehad en toen kwam ze rond 04:15 weer.Toen maar 90/3 gegeven en haar uiteindelijk om 08:00 wakker gemaakt en weer 90/3 gegeven.Nu verder met 120/4. Nogmaals wat is handig om over te gaan naar 5 flessen? We willen haar ook weer niet teveel geven of overstappen terwijl ze er nog niet aan toe is.

  Charlotte Maintz, 20 maart 2017

  Goedemiddag, Dank voor je vraag op het forum. Vanwege wetgevingsrichtlijnen zijn wij niet bevoegd om vragen over flesvoeding voor zuigelingen jonger dan 6 maanden te beantwoorden. We verwijzen je hiervoor naar je consultatiebureau. Zij kennen je kindje persoonlijk en kunnen je gericht advies geven over hoe je het beste dit aan kan pakken. Fijne dag vandaag! Groetjes, Charlotte

 • Tamarawalen, 13 maart 2017

  Lucht in de darmpjes en flesvoeding

  We zijn al overgestapt naar h.a. voeding van kruidvat naar hij blijft lucht houden in zijn darmpjes en zijn ontlasting wordt steeds dunnen. Kunnen we nu beter weer terug gaan naar gewone flesvoeding van het kruidvat?

  Charlotte Maintz, 12 april 2017

  Hoi Tamara,

  Excuus voor de late reactie, ik heb je berichtje helaas niet gezien.

  Heb je nog vragen over de voeding van je zoontje of zijn de klachten inmiddels opgelost?

  Groetjes, Charlotte

 • judi-939289, 01 maart 2017

  Baby 2 weken poept erg weinig

  Beste Charlotte, Onze dochter is morgen 2 weken oud. Het valt me op dat de laatste tijd het aantal poepluiers afnemen. In de kraamverlof waren dit er nog 4 per dag, later 2, de laatste 2 dagen zelfs maar 1 waarvan de laatste gisterochtend om 4.45 was. Inmiddels is het 2 uur s middags de volgende dag en nog steeds niks. Ik geef borstvoeding op verzoek wat neerkomt op zo'n 9 tot 10 voedingen per dag. Als ze dan drinkt drinkt ze goed. Ze heeft momenteel vrij veel last van haar buikje. We masseren haar buikje, je hoort haar darmpjes ook rommelen maar poepen lukt niet. Als ze poept is het wel heel en vloeibaar. Maar ik vind deze hoeveelheid poepluiers erg weinig voor een 2 weken oude baby. Ze groeit verder volgens mij goed. Thuis geeft de weegschaal met haar kleertjes aan 4.2 kg aan, toen de kraamhulp vorige week wegging woog ze nog 3850 gram... Wat nu?

  Charlotte Maintz, 01 maart 2017

  Goedemiddag,

  Wat goed dat je dit even navraagt! Wat vervelend om te horen datje kleine last heeft van de darmen op dit moment. We zien vaker op deze leeftijd dat de darmen volop in ontwikkeling zijn. Hierdoor kan het ontlastingspatroon ook veranderen. Wanneer je kleine vijf dagen of langer geen ontlasting heeft gehad dan is het goed dit te bespreken met de huisarts. Krampjes horen er helaas ook bij op deze leeftijd. Om de krampjes te verminderen kan je met haar beentjes trappelen, haar bij je dragen in een draagdoek en inderdaad zoals je al doet haar buikje masseren met de klok mee. Goed om er ook op te letten dat ze tijdens het drinken niet teveel lucht mee hapt.

  We staan graag voor je klaar met alle vragen over de voeding van je kleine. Juist omdat we weten dat de voeding tijdens de eerste 1000 dagen van invloed is op de gezondheid van je kindje op latere leeftijd. Laat het dus gerust weten als er nog vragen zijn!

  Groetjes,

  Robiènne, -Nutricia voor jou

   

 • Ricardo26, 05 februari 2017

  Slaapen

  Goede dag mijn dochtertje lana van acht maanden slaap niet als we er om half een op bed legen hier voor deed ze da wel en sliep ze tot zeker 4 uur door en nu niet meer wat kan het zijn ik heb geen iedee afz ricardo

  Charlotte Maintz, 05 februari 2017

  Goedemiddag Ricardo,

   

  Dank voor je vraag over de voeding van je dochter. Wanneer kindjes ouder worden is het heel gebruikelijk dat kindjes overdag minder vaak slapen en met name de tijdsduur van de slaapjes ook afneemt. Doordat Lana lichamelijk steeds actiever is en 's nachts, als het goed is, langer doorslaapt is dit heel normaal. Als voedingskundigen kunnen wij je met name een deskundig antwoord geven over de voeding van je dochter, mocht je toch willen overleggen dan kun je deze vraag ook goed neerleggen bij het consultatiebureau.

   

  Fijne zondag!

  Groetjes, Mariëlle 

 • BRI2, 24 januari 2017

  Ineens niet meer willen eten

  Hallo, Ons zoontje van 11 maanden was altijd een alleseter. Hij smulde van bijna alles wat we hem voorschotelden, maar sinds 3 dagen wil hij ineens geen avondeten meer. Hij voelt dan even met zijn tong en duwt gelijk het avondeten weer zijn mond uit. Het maakt niet uit welke voeding het is. Hele stukjes, gepureerd of potjes. Omdat ik wel wil dat hij iets binnen krijgt geef ik hem nu soms een broodje met appelstroop als het echt niet lukt. Deze eet hij dan wel op, maar een broodje met iets anders dan bijvoorbeeld weer niet. Ook banaan, mandarijn en soepstengels eet hij gewoon (al spuugt hij de velletjes van de mandarijn ook vaak uit). Hij slaapt de afgelopen dagen ook erg onrustig dus we vermoeden dat het misschien tandjes zijn? Het voelt niet helemaal goed om hem steeds dat broodje te geven omdat hij zo natuurlijk helemaal niet gevarieerd eet en we zijn gedrag eigenlijk belonen op deze manier. Ik hoop dat je ons kunt helpen met dit probleem want ik merk dat ik er heel onzeker van word. Bedankt alvast!

  Charlotte Maintz, 24 januari 2017

  Goedenavond,

  Wat vervelend om te horen dat je kleine de laatste tijd zo slecht eet! 

  Dit is helaas een lastige maar veel voorkomende situatie op deze leeftijd.Kindjes ontwikkelen op deze leeftijd namelijk een eigen willetje wat nogal weleens in slecht eetgedrag resulteert. Belangrijk is om dit geen gedrag geen aandacht te geven en dus te negeren. Daarnaast raden wij om je kleine geen alternatieven te bieden, goed om te weten dat een kindje zichzelf niet bewust zal uithongeren hier hoef je je dus geen druk om te maken. Tot slot vinden kinderen van deze leeftijd het vaak interessant als ze kunnen meedoen, laat je kleine dus bijvoorbeeld helpen met het wassen of het uitzoeken van de groente.Probeer je kindje te stimuleren van zijn eigen bordje te eten en niet van jullie bord. 

  Mocht je nog vragen hebben dan horen we het graag!

  Groetjes, Robiènne -Nutricia voor jou

Pagina's