Profiel Charlotte Maintz

Je moet inloggen om een vraag te kunnen stellen.

 • anne-1332072, 05 juli 2018

  Zoetstoffen en borstvoeding

  Beste Charlotte, Bij mijn vorige vraag vergat ik een vraag; namelijk of het schadelijk of van invloed kan zijn voor mijn kindje als ik zoetstoffen eet of drink. Zegmaar Crystal Clear drinken of kauwgom eten. Soms probeer ik een week zonder, en dan weer met deze voedingsmiddelen maar heb het idee dat mijn conclusie telkens anders is wat krampjes of huilen en onrust betreft. Groeten Anne Kik

  Charlotte Maintz, 05 juli 2018

  Beste Anne,

  Drankjes met zoetstoffen kun je veilig gebruiken wanneer je borstvoeding geeft, het drinken van water heeft echter wel de voorkeur. Drankjes met zoetstoffen hebben geen effect of darmkrampjes bij je kleine.

  Groetjes Charlotte- Nutricia voor jou

 • anne-1332072, 05 juli 2018

  Borstvoeding productie

  Beste Charlotte, Ik merk dat mijn borstvoeding minder wordt. Mijn dochtertje heeft anders genoeg aan 1 borst en nu moppert ze al bij de 1e en ook de tweede. Ze zuigt dan vaak voor ze slikt en is onrustig. Komt dit door een tekort aan calorieën of water in mijn voeding? Hoe kan ik het beÏnvloeden? Groeten Anne

  Charlotte Maintz, 05 juli 2018

  Hi Anne,

  Wat goed om te lezen dat je borstvoeding geeft aan je dochtertje! Een mooiere start kan je je kindje niet geven. De juiste voeding tijdens de eerste 1000 dagen heeft invloed op de gezondheid van je kindje op latere leeftijd.

  Vervelend dat je dochter onrustig is! De kans dat jouw moedermelk onvoldoende calorieen bevat is erg klein. Ik wil je adviseren om hier even samen met je consultatiebureau naar te kijken. Zij houden ook de groeicurve bij van je dochter. Zolang je dochter goed groeit, voldoende plast en levendig is krijgt ze in ieder geval voldoende voedingsstoffen binnen.

  Groetjes,

  Charlotte-Nutricia voor jou

 • carm-1331490, 29 juni 2018

  Ophogen flesvoeding

  Beste Charlotte, Inmiddels is onze zoon 9,5 week oud en 5,8 kg. We geven hem nu 5 flessen, 2x 180 ml en 3x 190 ml op een dag. We merken dat hij nu weer kortere tijd tussen de voedingen begint aan te houden. Met een hoop gedoe redden we het dan nog net om 3 uur en 45 minuten aan te houden, maar dat heeft hij ook wel echt honger. Ik lees overal dat 1000 ml per dag echt de max is, maar hoe doen we dat dan, als hij steeds weer eerder komt? Kun je ons tips geven?

  Charlotte Maintz, 29 juni 2018

  Wat vervelend dat je kleine zo hongerig is! 1000 ml is inderdaad de maximale hoeveelheid flesvoeding die per dag wordt geadviseerd. Gezien de leeftijd en het gewicht van je kleine mag je 5 flesjes geven van 180 ml water + 6 maatschepjes (200 ml in totaal). Ik weet niet of je nu de voeding afgiet naar 180 en 190 ml? In dat geval heb je nog ruimte om de hoeveelheid voeding op te hogen. Stem dit wel nog even af met je consultatiebureau aangezien zij de groei en ontwikkeling van je kleine bijhouden.

  Verder is het voor een verzadigd gevoel belangrijk dat je kleine de flesjes in een rustig tempo leegdrinkt, een mooie tijd voor het leegdrinken van de flesjes ligt tussen de 15 en 20 minuten. Dit zorgt namelijk voor een verzadigd gevoel en hiermee wordt er voldaan aan de zuigbehoefte. Merk je dat je kleine sneller drinkt? Dan kun je beter een kleiner speentje op de fles draaien.

  Groetjes Charlotte-Nutricia voor jou

 • anne-1332072, 12 juni 2018

  Johannesbroodpitmeel

  Beste Charlotte, Mijn consultatiebureau zegt dit: Johannesbroodpitmeel dikt de voeding in maar bij borstvoeding helpt dit niet. In borstvoeding zit een enzym die de vezels van het johannisbroodpitmeel direct afbreekt zodat het gewenste effect uitblijft. U gaf wel de tip de vorige keer om het te gebruiken, Wat te doen? Groeten Anne

  Charlotte Maintz, 12 juni 2018

  Hi Anne,

   

  Goed dat je dit even bij ons navraagt en leuk dat je contact met ons opneemt via WIJ.

  Kindjes die last hebben van (verborgen) reflux kunnen inderdaad baat hebben bij johannesbroodpitmeel. De onverteerbare vezel bindt zich aan vocht en zorgt ervoor dat de voeding op zijn plek blijft in het maagje en niet meer omhoog kan vloeien. Dit is voor kindjes vaak heel fijn!

  Het klopt dat borstvoeding vaak niet goed 'mengt' met het johannesbroodpitmeel. Om er wel voor te zorgen dat het teruggeven of terugslikken minder wordt, kun je voorafgaand aan het geven van borstvoeding, een papje aanmaken. Met 25-30 ml (gekookt en afgekoeld) water en 1 maatschepje Nutrilon Nutriton kun je een papje maken wat je met een lepeltje kunt geven aan je kleine. Dit kun je vooraf, maar eventueel ook achteraf, geven. De moedermelk bindt zich dan in het maagje wel goed aan het johannesbroodpitmeel. 

   

  Hopelijk gaat het zo lukken! 

  Veel succes en geniet van je kleine. Mocht er nog wat zijn dan horen we dat uiteraard graag! 

   

  Groetjes, 

   

  Charlotte 

 • anne-1332072, 08 juni 2018

  Stinkpoep

  Beste Charlotte, Mijn baby krijgt borstvoeding maar sinds 2 weken stinkt het opeens zo vreselijk. Het ziet wel geel en dun, maar het ruikt een beetje... spicy. (Alsof ik hele kruidige soep heb gegeten en de volgende dag naar de wc moet) Wat kan dit zijn? Ze heeft wel last van reflux, en dat is de laatste tijd heel pijnlijk voor haar maar als het daarmee te maken heeft zou je zeggen dat het zuur zou ruiken? Groeten Anne

  Charlotte Maintz, 08 juni 2018

  Goedenavond,

  Dank voor je vraag over de voeding van je dochter. Wat goed dat je borstvoeding geeft. Het ontlastingspatroon kan qua geur en kleur op deze leeftijd nog heel erg verschillen. Dit komt omdat de darmen volop in ontwikkeling zijn. Mocht je het echt niet vertrouwen dan kun je altijd even langs de dokter gaan.

  Goed om te weten dat je vlak voor de borstvoeding ook een paar lepeltjes Nutriton (johannesbroodpitmeel) kan geven. Johannesbroodpitmeel bevat een verwaarloosbare voedingswaarde en is bedoelt om ervoor te zorgen dat de borstvoeding dik blijft in haar maagje, zodat het minder snel terug komt. Het kan zijn dat ze daardoor zuur uit haar mondje ruikt, maar dit zou je niet terug moeten kunnen zien in de ontlasting. 

  Laat het gerust weten als we je opnieuw kunnen helpen.

  Groetjes, 

  Charlotte

 • carm-1331490, 01 juni 2018

  Ophogen flesvoeding

  Beste Charlotte, Mijn zoontje is inmiddels bijna 6 weken oud en weegt ruim 4,5 kg. Nu heeft hij de afgelopen week steeds flessen gehad van 135 ml flesvoeding waarvan hij er dan in principe 6 per dag krijgt. Afgelopen 3 dagen heeft hij 2x 7 flessen gehad, omdat hij echt krijste van de honger 's avonds. Zodra hij de fles krijgt, hoor je het zo in zijn lege maagje lopen. Nu vraag ik mij af of het dan goed is om de inhoud van de flessen te verhogen en zo ja, met hoeveel? Zodat hij weer naar 6 flessen kan.. of moeten we het zo houden en proberen tussen de tijd tussen de voedingen iets op te rekken. (dit heeft overigens niet mijn voorkeur). Ik hoop dat je tips voor ons hebt. Alvast bedankt voor je reactie. Groetjes, Carmen

  Charlotte Maintz, 01 juni 2018

  Beste Carmen,

  Dank voor je vraag over de voeding van je zoontje. Zo te lezen heeft hij steeds meer trek. ;-) Goed om altijd een drinktijd van 15-20 minuten, zonder pauzes aan te houden per flesje. Na deze tijd is de zuigbehoefte gestild en ontvangt hij een verzadigingssignaal. Dit speelt dus ook een rol in de verzadiging. Wanneer hij sneller zijn flesje leeg heeft raad ik je aan om een kleiner speentje op de fles te draaien of de drinktijd te rekken met een schepje Nutriton.

  Kindjes maken vaak rond deze leeftijd ook weer een sprongetje mee in hun ontwikkeling waardoor ze niet meer voldoende hebben aan 120 cc met 4 schepjes flesvoeding. Je mag de voeding ook al ophogen naar 150 cc met 5 schepjes flesvoeding, mits je maar wel op max. 6 voedingen per dag uitkomt. 

  Hoop dat je met deze tips aan de slag kan. Laat het weten als we je opnieuw kunnen helpen. 

  Groetjes, 
  Charlotte

 • Shar0nnn88, 16 mei 2018

  voedingsschema 7 maanden

  Beste Charlotte, Ik heb wat vragen over het voedingsschema van me zoontje die vandaag 7 maanden is. Zijn darmen reageren op elke verandering kwa voeding, hij drinkt nu sinds 1,5 week standaard 2 voeding.Hij drinkt ook heel goed water Daarom wil ik over twee weekjes die fles van 15.00 laten vallen maar wat kan ik hem dan het beste aanbieden kwa tussendoortjes?? dan krijgt hij natuurlijk een heel boterham tussen de middag. hoeveel ml flesvoeding moet hij vanaf 7/8 maanden drinken? wanneer mag hij yoghurt drinken? dit is ze schema nu: 7.00-7.30 fles 190 + 6 scheppen + 1 schep jbpm 9.00 fruithap + water 11.30 half broodje + fles 180 + 6 scheppen + 1 schep jbpm 14.00 2 maisfingers + wter 15.15 fles 200 ml 17.00 water + groentehap (groente met aardappels of rijst) 19.00-19.15 fles 220 + 7 scheppen en 2 rijstebloem Ik hoor graag wat van je. Groetjes Sharon

  Charlotte Maintz, 17 mei 2018

  Goedemorgen Sharon,

  Het voedingsschema van je zoontje ziet er echt al heel netjes uit! Tussen de leeftijd van 7-8 maanden mag je inderdaad afbouwen naar 3 flesjes opvolgmelk per dag. We raden dan nog 3 flessen van 200 ml aan (180 cc + 6 schepjes). Het is dan wel belangrijk dat je kleine al goed vaste voeding eet, maar zo te lezen gaat dit al heel goed bij jouw kleine :-)!

  Ik wil je adviseren om aan de ochtendfles granen te gaan toevoegen, je kunt dit geven als een bordje pap of als een papfles. Een bordje pap heeft de voorkeur, het eten vanaf een lepel stimuleert namelijk de mondmotoriek. Je kunt hiervoor nu de Bambix Fijne Granen pap gebruiken. Tevens mag de avondmaaltijd een complete maaltijd worden met ook wat vlees/vis of een vleesvervanger.

  Als tussendoortje heeft het de voorkeur om groente of fruit te geven, geef bijvoorbeeld stukjes zacht gekookte groente of wat fruit tussendoor. Ook kun je kiezen voor een broodkorstje of een klein schaaltje naturel yoghurt (100 ml max).

  Groetjes Charlotte-Nutricia voor jou

 • A_x, 02 mei 2018

  stoelgang dochter

  beste charlotte, ons dochterte 9 maanden heeft momenten dat ze hard zit te persen dat haar gezichtje echt rood word en dan ga ik verschonen en zit er of niets in haar pamper of enkele harde keutels. ik geef haar het volgende : 8.00 flesje 180 cc met 5 schepjes Nutrilon HA2 (voor meer vocht te krijgen) en een boterham (niet meer dan 1 hele) 10.30 bied ik water aan (als ik diksap geef drinkt ze dit vaak gelijk op gewoon water niet dit zijn dan maar wat slokjes dat ze dan drinkt) 12.00 fruitpap( 1 appel,1peer, 1appelsien gemixt en dan150gr ) en brood (niet meer dan 1 hele) belegd met boter en klein beetje jam 15.00 koekje en water (soms met diksap) 17.00 groentepap 200gr(zelfgemaakt) bied ook nog water aan drinkt ze soms ook slokje 21.00 flesje 210cc met 6 schepjes Nutrilon Ha2 ik merkte toen ik met brood begon dat de stoelgang smeuiïger werd, maar nu heeft ze vaker harde stoelgang dan "normale" vind het zo zielig voor haar dat ze zoveel moeite moet doen. is er iets dat ik beter niet geef dat voor verstopping kan zorgen zoals bv erwtjes zorgt dit voor verstopping? ik doe ook altijd een scheut Olijfolie bij de groentepap. dus ik zou denken dat ze toch wel genoeg vocht binnenkrijgt. of is het slimmer om water aan te bieden met lactulose dan met diksap? groetjes

  Charlotte Maintz, 02 mei 2018

  Goedemiddag,

  Dank voor je vraag over de voeding van je dochtertje. Wat jammer dat ze zoveel last heeft van een moeizame ontlasting. Tot en met de leeftijd van 12 maanden heeft ze nog wel minimaal 500 ml opvolgmelk nodig als basis. Goed om dus eventueel nog wel een klein flesje te geven bij de boterham rond 12u. Heel goed dat je al extra water aan de flesjes toevoegt. Ga daar gerust mee door. Extra vocht in combinatie met voldoende vezels dragen ook bij aan een goede darmwerking. Kies voor volkorenbrood en voeg eventueel aan de ochtend- en/of avondfles extra granen toe in de vorm van Bambix Licht volkoren 8+. Deze pap is qua vezels afgestemd op de leeftijd van je kindje. Wanneer dit geen verschil geeft raad ik je aan om over te stappen op de Nutrilon Omneo Comfort.  Deze voeding is geschikt voor kindjes met krampjes en/of een moeizame ontlasting. Het bevat namelijk een speciaal vetzuur B-palmitaat wat de ontlasting soepel maakt. 

  Hoop dat je hiermee aan de slag kan. Laat het weten als we je opnieuw kunnen helpen.

  Groetjes, Charlotte

 • dori-1324309, 12 april 2018

  Krampjes/ reflux/ of?

  Beste Charlotte, Mijn dochter is nu 6,5 week. Sinds een aantal dagen is ze heel huilerig; meteen na een flesje, 30 min erna of soms nog langer. Ze beweegt met haar hele lichaampje, strekt zich heel erg, nekje ook helemaal uitgerekt, en dan trekt ze beentjes weer helemaal in. Ik heb een tijdje gelet op evt symptomen en zie bij haar: - Vaak de hik - Lichaam/ beentjes helemaal uitstrekken en weer intrekken - Na boeren snel huilen - Spugen: maar af en toe, wel komt melk omhoog - Herkauwen - Kokhalzen af en toe - Hees huilgeluid In begin zocht ik daar niet echt iets achter, maar nu het lijkt alsof ze zich echt niet lekker voelt ben ik er wat meer op gaan letten. Kan het iets van een verborgen reflux zijn? Misschien icm darmkrampjes, die vanaf een week of 6 aardig kunnen opspelen? Op aanraden van CB heb ik nu johannesbroodpitmeel aan de fles toegevoegd, een half theelepeltje, want veel dikker dan dat krijgt ze helemaal niet weg gezogen. Ook heb ik rooibosthee om de fles mee te maken (half water half thee, op aanraden kraamzorg) Tegen kraampjes heb ik druppels (sab simplex) die ik aan de fles kan toevoegen. Als ik haar neerleg begint ze ook meteen te huilen. Nu komt dit misschien ook doordat ze alleen bij mij wil slapen en niet in bedje of box overdag (vraag voor een andere deskundige :) ). Of zou het ook kunnen dat ze toch pijn ofzo heeft en daarom het liefste bij mij wil zijn? Ik weet niet goed wat ik nog meer kan doen. Na het flesje luier verschonen en dan fietsen met de beentjes, dan is ze rustig, dus dat lijkt ze prettig te vinden. Moet ik het tijd geven, of heb je wellicht nog een ander idee? Heel erg bedankt Dorien

  Charlotte Maintz, 12 april 2018

  Goedemiddag Dorien,

  Dank voor je vraag over de voeding van je dochter. Wat jammer dat ze hier zo last van heeft. De symptomen die je noemt lijken inderdaad heel erg op een (verborgen) reflux. Heel goed dat je gestart bent met het toevoegen van johannesbroodpitmeel. Wanneer je de voeding verdikt is het belangrijk dat je het zodanig indikt dat de voeding echt op zijn plek blijft en ze hier niet meer zo onrustig van is. Goed om te weten dat je de dosering Nutriton (johannesbroodpitmeel) kan afstemmen. De juiste dosering is 1-2 schepjes op 100 ml flesvoeding. Sommige kindjes hebben meer baat bij een hogere dosering. Goed om dan wel even het speentje aan te passen naar een speen met een groter gaatje. Voor de zekerheid kun je even je huidige speentje meenemen naar een babyspeciaalzaak. 
   

  Hoop dat je hiermee aan de slag kan. Laat het weten als we je opnieuw kunnen helpen.

  Groetjes,

  Charlotte 

 • char-1242916, 09 april 2018

  voeding patroon

  Goedemiddag Charlotte, Ik heb een vraag of ik het wel goed doe. Om 7:30 uur krijgt ze de fles ( 180 ml met 6 schepjes voeding ) 10:00 uur krijgt ze fruithapje ( halve mango, of hele peer of banaan ) 11:30 uur krijgt ze fles 180 ml ( met 3 schepjes voeding ) 13:00 uur hele boterham met boter en thee ( drinkt dit niet erg goed ) 15:30 uur fles 180 ml ( met 3 schepjes voeding ) 17:00 uur warme hap 200 gram 18:30 fles 180 ml ( 6 schepjes voeding en 3 schepjes ( 10 gram ) rijstebloem Dan slapen. Dit is ongeveer het schema. Met vriendelijke groet charlotte de jong

  Charlotte Maintz, 09 april 2018

  Goedemiddag Charlotte,

  Dank voor het dagmenu van je kleine. Vanaf de leeftijd van 6 maanden gaat de vaste voeding een steeds grotere rol spelen. Dagelijks mag ze naar behoefte 2 stuks fruit (200g) en een complete warme maaltijd bestaand uit 50-100g groente, 50-100g aardappelen/rijst en 50g vlees/vis/vleesvervanger eten.

  Wat goed dat je ook al gestart bent met een boterhammetje. Je kunt de boterham ook gaan beleggen. De volgende belegsoorten zijn geschikt: Pindakaas of notenpasta (zonder stukjes noot) zonder toegevoegd zout, Light zuivelspread, Hüttenkäse, Jam, Fruitstroop (appel of perenstroop), Groente; zoals een geprakte avocado of een 4 maanden groentepotje Olvarit, Fruit; zoals een geprakte banaan of aardbeien.

  De rijstebloem mag je gaan vervangen voor Bambix Fijne Granen 6+. Deze pap is qua vezels afgestemd op de leeftijd van je kindje. Vezels zorgen voor meer verzadiging en dragen bij aan een goede darmwerking. 

  Verder ziet het er heel goed uit! Laat het gerust weten als we je opnieuw kunnen helpen.

  Groetjes,

  Charlotte 

Pagina's