Profiel Charlotte Maintz

Je moet inloggen om een vraag te kunnen stellen.

 • VBE, 20 november 2018

  Baby broodbeleg 8 maanden

  Hallo, Ik had de vorige keer gevraagd welk broodbeleg ik kan gebruiken voor mijn dochter van 8 maanden. U had aangegeven dat ik ook huttenkäse en light zuivelspread kan halen, maar ik keek dus op de verpakking en er stond dat er zout in zat. Kan ik dat dan wel geven aan mijn dochter, want ik weet dat zout het eerste levensjaar slecht is voor de nieren van een baby. Ik had bijvoorbeeld ook de Smeerkaas voor kinderen gevonden van het merk “Eru” daar zit 1.9g zout in. En ik zag al dat in huttenkäse 0.73g zat en in light zuivelspread 0.8g. Kan ik deze alle 3 wel geven of de Eru smeerkaas zowieso niet. Alvast bedankt! Groetjes, VBE

  Charlotte Maintz, 20 november 2018

  Goedemorgen,

  Wat goed om te horen dat je zo bewust om gaat met de voeding van je kindje! En goed dat je dit nog even navraagt. Het klopt dat teveel zout voor de nieren van je kindje niet goed is. Om die reden raden we het gebruik van smeerkaas of gewone kaas af omdat hier veel zout in zit en omdat het daarnaast veel verzadigd vet bevat. Hüttenkäse en light zuivelspread kun je gerust aan je kindje geven! Daarnaast is het goed om te variëren met verschillende belegsoorten!

  Ik hoop dat je vraag zo beantwoord is. Laat het gerust weten als we je opnieuw kunnen helpen!

  Groetjes,

  Daisy - Nutricia Kindervoeding Service 

 • VBE, 13 november 2018

  Broodbeleg

  Hallo, Zou ik ook nog mogen vragen wat ik mijn dochter vanaf 8 maanden het beste als broodbeleg kan geven? En mag ze bijvoorbeeld ook een eitje eten? Wil mijn dochter graag alleen gezonde voeding geven zonder suikers en zout. Alvast bedankt! Groetjes, Evb

  Charlotte Maintz, 14 november 2018

  Goedemorgen! 

  Hartstikke goed dat je dit nog even bij ons navraagt! En alleen maar goed dat je zo bewust bezig bent met de voeding van je kleintje. Als broodbeleg kun je denken aan het volgende voor je dochtertje van 8 maanden: 

  * Pindakaas of notenpasta (zonder stukjes noot) zonder toegevoegd zout
  * Light zuivelspread
  * Hüttenkäse
  * Jam zonder toegevoegd suiker
  * Fruitstroop (appel- of perenstroop)
  * Groente zoals een geprakte avocado
  * Fruit zoals een geprakte banaan of aardbeien
  * Vegetarische smeerleverworst

  Voor oudere kindjes zijn ook magere vleeswaren (zoals kipfilet) en een hard gekookt eitje geschikt. Dit mag je dochtertje ook gerust! Lekker broodbeleg om mee te variëren dus!

  Hopelijk gaat het zo lukken.

  Geniet van je kleine en een fijne dag gewenst.

  Groetjes,

  Charlotte Maintz

  Nutricia voor Jou 

   

 • VBE, 13 november 2018

  Yoghurthapje

  Hallo, Ik wil mijn dochter yoghurt geven na het eten, maar normale yoghurt eet ze niet en danoontjes wil ik niet geven ivm vele suikers die erin zitten (wat ik heb meegekregen) wat zou een alternatief zijn voor yoghurt of iets dat ik kan geven na het eten?

  Charlotte Maintz, 14 november 2018

  Goedemorgen!

   

  Goed dat je dit even bij ons navraagt! Een hele goede vraag. Wat vervelend dat ze normale naturel yoghurt niet eet. Je kunt haar magere, halfvolle en/of volle yoghurt geven. Dit zijn prima keuzes, een bakje van 100 ml is dan een erg mooie hoeveelheid. Het klopt inderdaad dat er aan veel (kinder)toetjes suiker is toegevoegd en daarom zijn er weinig alternatieven die geschikt zijn voor je kleintje van 8 maanden. Je kunt eventueel wel wat (geprakt) fruit toevoegen aan de yoghurt, zodat het wat aantrekkelijker is! Verder is het toch goed om aan te blijven bieden, soms moeten kindjes een smaak wel 10-15 keer proeven voordat ze het waarderen. Succes!

  Groetjes, Charlotte

  Nutricia voor Jou 

 • rena-1372841, 06 november 2018

  Baby van 10 weken

  We gaven 120+4, maar hij vraagt dan meestal na 2 uurtjes al weer. We geven hem nu 150+5 maar hier doet hij langer over dan 20minuten. We gebruiken dr.brown fles met speen 1... is de speen niet goed of draaien we hem te strak? Groetjes renate

  Charlotte Maintz, 06 november 2018

  Bedankt voor je reactie Renate! Mocht je merken dat je kindje de fles niet helemaal leeg krijgt en in slaap valt omdat het hem veel moeite kost, dan mag je naar een groter speentje over gaan. Wel zou ik je aanraden om daarbij het Nutriton te gaan gebruiken, zodat hij geen spuugklachten meer heeft. 

  Je zal zien dat je kindje daarna de rust weer terug zal vinden :-)

  Groetjes,
  Manouk

 • rena-1372841, 06 november 2018

  Baby van 10 weken

  Goedenavond. Onze zoontje van 10 weken is 2 weken eerder geboren. De eerste 2 weken heb ik borstvoeding gegeven en ben daarna over gegaan naar standaard voeding van de Kruidvat. We hebben heel vaak dat het 2 dagen goed gaat met hem en daarna gaat het weer minder. Het bouwt zich steeds op. Gisteren begon hij al wat meer te huilen en onrustiger te worden. Vanochtend kreeg hij mega last van kramp, komt zijn voeding eruit en zijn voeding komt telkens omhoog. Hierdoor zit hij niet lekker in zijn vel en zit er totaal geen ritme erin. Hij slaapt bijna alleen maar op de arm en vooral tijdens de fles slaapt hij al. Wat kunnen we hier aan doen, vooral dat hij steeds slaapt tijdens de fles Mvg Renate

  Charlotte Maintz, 06 november 2018

  Goedenavond Renate!

  Fijn dat je ons een berichtje stuurt! :-) Wat vervelend dat je zoontje zo'n last heeft van onrust. Ik help je graag verder!

  We zien vaak bij kindjes met reflux klachten dat ze veel huilen, onrustig zijn en dat ook het ritme een beetje kwijt is. Het teruggeven van voeding kan meerdere oorzaken hebben. Zo kan het zijn dat er bijvoorbeeld te veel voeding wordt gegeven, een kindje te snel drinkt of een kindje kan simpelweg last hebben van reflux. Bij reflux heeft een kindje last van het omhoog komen van voeding, omdat het spiertje tussen de maag en slokdarm nog niet helemaal voldoende werkt.

  Op de leeftijd van 10 weken zijn 5 flessen van 180+6 een mooie hoeveelheid. Aangezien jouw kindje twee weken te vroeg is geboren, kan het goed zijn dat je nu nog op 6 flessen van 150+5 zit. Goed om deze hoeveelheid af te stemmen met het consultatiebureau.

  Goed om ook te letten op de snelheid van het drinken. Je kindje zou namelijk in 15 tot 20 minuten een fles moeten kunnen leegdrinken. Lukt hem dat? Dan zou ik je aanraden om de voeding te verdikken met johannesbroodpitmeel (Nutriton). Dit maakt de voeding dikker in de fles en zorgt er ook voor dat de voeding dik blijft in de maag van je kindje. Hierdoor stroomt het niet meer zo gemakkelijk omhoog. Je mag aan 100 ml flesvoeding 1 tot 2 maatschepjes toevoegen. Aan flessen van 150+5 mag je dus in totaal 3 schepjes toevoegen. Deze dosering hangt af van de klachten van je kindje. Je kunt gerust eerst eens met 1 maatschepje starten. Let er wel op dat je misschien een groter speentje nodig hebt wanneer je de voeding gaat verdikken. Een flesje mag leeg in 15 tot 20 minuten.

  Heel veel succes en laat het gerust weten wanneer je nog vragen hebt :-) We staan graag voor je klaar met alle vragen over de voeding van je kleine. Juist omdat we weten dat de voeding tijdens de eerste 1000 dagen van invloed is op de gezondheid van je kindje op latere leeftijd.

  Fijne avond!
  Groetjes, Manouk

 • nath-1337620, 02 november 2018

  voeding zoontje 4,5 maanden

  goedenavond. ik heb een vraag over de voeding van mijn zoontje elijah. hij heeft vanaf geboorte bv gekregen en sinds 3 weken krijgt hij alleen nog flesvoeding. elijah drinkt de flesvoeding net als de borstvoeding. in heel veel kleine beetjes over heel de dag. zijn dag schema ziet er ongeveer zo uit: 06.00 100ml dutje tot 7 soms half 8 8 uur 10.30 50ml 10.45 dutje tot 11.30 11.30 80ml 12.45 20ml + 20ml dipsap (heel licht aangemaakt) 13.30 40ml 15.00 20ml 15.30 140ml 15.45 dutje tot 16.00 17.00 50ml met rijstebloem dutje tot 18.00 18.00 20ml met rijstebloem 22.00 60ml 01.00 50ml 04.00 100ml elke fles word aangemaakt met 180 water en 6 scheppen poeder evt met 2 a 3 scheppen rijstebloem. dit schema veranderd elke dag elijah eet echt wanneer hij zin heeft en geeft niet mee met veranderingen. ik zou dit ritme heel graag willen veranderen met name snachts maar ik zou niet weten hoe. ook ben ik begonnen met fruithapjes en groente hapjes maar ook dit maakt geen verschil in ritme. mvg nathalie zuidema

  Charlotte Maintz, 02 november 2018

  Hi Nathalie,

  Goed dat je dit even navraagt! Ik denk graag even met je mee. Wat goed om te horen dat je borstvoeding hebt gegeven. Een mooiere start kan je je kindje niet geven. De juiste voeding tijdens de eerste 1000 dagen heeft invloed op de gezondheid van je kindje op latere leeftijd. 

  Ik begrijp dat je het ritme van de kleine iets wil gaan aanpassen, dat kan best even lastig zijn! Je zou kunnen starten met het geven van 6 flessen van 150 ml water en 5 schepjes voeding, hierbij is wel nog sprake van 1 nachtvoeding. Het is belangrijk dat je kindje rustig drinkt en minimaal 20 minuten doet over het drinken van de fles zonder het meerekenen van de pauzes. Indien dit niet lukt of de kleine sneller drinkt dan is het goed om de voeding in te dikken met Nutrilon Nutriton, op die manier corrigeer je je kindje in de manier van drinken, wanneer een kindje rustig drinkt is het vaak ook net iets meer haalbaar voor een kleine om  meer per keer te drinken. Wanneer je kindje de fles leeg heeft mag je vervolgens gerust 4 uur wachten met het aanbieden van de eerstvolgende voeding.

  Dit kan even puzzelen zijn maar oefening baar kunst! Daarnaast heel goed om te horen dat je bent gestart met het geven van de vaste voeding! We adviseren om aan twee flessen (bijvoorbeeld de eerste en laatste 2-3 ruime eetlepels Olvarit Rijstebloem toe voegen), dit is een mooie eerste stap naar meer vastere structuren.Voeg dit liever niet toe aan iedere fles, je kunt aan de andere flessen Nutrilon Nutriton toevoegen om de voeding te verdikken.  Daarnaaast is het goed om bij voorkeur eerst gedurende twee weken met drie enkelvoudige groentesmaken te beginnen, wanneer de kleine dit goed accepteert kun je na twee weken ook starten met fruithapjes. Dit zijn echt oefenhapjes, wanneer je kindje enkel theelepels per dag ervan eet is dat helemaal niet erg! 

  Ik hoop dat je zo iets verder kunt, mocht je echter wel nog aanvullende vragen hebben laat het dan ook gerust weten!

  Groetjes, Charlotte 

 • Jamie8715, 07 september 2018

  Nachtvoeding afbouwen

  Hallo Charlotte, Hoe kunnen wij het beste de nachtvoeding afbouwen voor ons zoontje. Hij is vandaag precies 3 maanden. Hij is wel 6 weken en 1 dag te vroeg geboren en heeft last van reflux. Wij geven hem nu nog een combi van Hero standaard en Hero Comfort+ (zijn langzaam aan het overgaan op de Comfort+). Wij hebben het volgende voedingsschema: 3-7-11-15-19-23uur. Maar voor de fles van 23uur, moet hij echt wakker gemaakt worden en drinkt hij deze vaak maar met moeite op. Hij weegt iets meer als 6kg en krijgt overdag 4x 5 schepjes en om 23u 1x 6 schepjes en in de nacht doen we 1x 4 schepjes. Het CB zegt dat de nachtvoeding weg gelaten moet kunnen worden. Wij geven wel bij iedere voeding 10cc extra vocht i.v.m. obstipatieproblemen in het verleden.

  Charlotte Maintz, 07 september 2018

  Goedemiddag Jessica,

  Dank voor je vraag over de voeding van je zoontje. Het schema wat je volgt ziet er heel netjes uit. Wanneer kindjes de 6 kg zijn gepasseerd zijn ze zelf in staat om hun bloedsuikerspiegel goed op peil gedurende een langere periode. Hij mag dus al de hele nacht doorslapen en je hoeft hem niet meer wakker te maken voor de fles rond 23u. Goed om overdag wel op 4 flesjes van 180 cc met 6 schepjes uit te komen, zodat je kleine wel genoeg binnenkrijgt.

  Groetjes,

  Charlotte

 • A_x, 28 augustus 2018

  brood weigeren

  Beste Charlotte, Ons dochtertje bijna 13 maanden, was zondagavond en maandag voormiddag een beetje ziek, diarree en overgeven nu weigert ze sinds maandag ochtend brood. Ze speelt er wat mee en dat is alles ze houdt haar lippen op elkaar gedrukt. Is dit ook weer tijdelijk, waar kan het aan liggen? Wat kan ik nu het beste doen? Groetjes Anne

  Charlotte Maintz, 28 augustus 2018

  Goedenavond Anne,

  Dank voor je vraag over de voeding van je dochter. Wat vervelend dat ze ziek is geweest. Vaak heeft het dan ook weer even tijd nodig om de eetlust terug te krijgen. Belangrijk dat je het wel op vaste momenten aan blijft bieden en niet te snel met een alternatief komt. Probeer, om de boterham weer wat aantrekkelijker te maken, te variëren in verschillende soorten beleg. Geschikte soorten beleg zijn: 
  * Pindakaas of notenpasta (zonder stukjes noot) zonder toegevoegd zout
  * Light zuivelspread
  * Hüttenkäse
  * Jam
  * Fruitstroop (appel of perenstroop)
  * Groente, zoals een geprakte avocado 
  * Fruit, zoals een geprakte banaan of aardbeien
  * Vegetarische smeerleverworst

  In plaats van een boterham kun je ook een bordje pap geven met ontbijtgranen, zoals Bambix. Deze pappen zijn qua vezels vanaf 12 maanden weer afgestemd op de leeftijd van je kindje. 

  Hoop dat je met deze tips aan de slag kan. Fijne avond.

  Groetjes,

  Charlotte 

 • evit-1319301, 27 augustus 2018

  Avondfles

  Beste Charlotte, Bedankt voor de snelle reactie. Ik ben alleen wel even in de war, want ik begrijp dat je in dit geval dus 1 hele fles laat vallen? Van het consultatiebureau begreep ik dat je fruit- en/of groentehapjes niet in plaats van, maar ´extra´ geeft. Krijgt mijn kindje op deze manier niet te weinig melk binnen? Ik hoor het graag. Groetjes, Evi

  Charlotte Maintz, 27 augustus 2018

  Hoi Evi,

  Bedankt voor je reactie.

  Vanaf de leeftijd van 4 maanden zijn de meeste kindjes wel toe aan 4 flessen van 180 ml + 6 schepjes. Daarnaast mag je wat water aanbieden voor extra vocht.

  Mocht je de stap te groot vinden kan je ook een verdunde voeding aanbieden. Bijvoorbeeld eerst 180 ml + 3 schepjes. 

  De hapjes zijn echt nog om te oefenen, dus vervangt inderdaad geen fles. Maar als je kindje 4 flessen drinkt is dat echt voldoende op deze leeftijd. Tenzij het Consultatiebureau anders adviseert. 

  Groetjes, Charlotte

   

 • evit-1319301, 27 augustus 2018

  Avondfles

  Goedemiddag, Mijn zoontje is inmiddels 4.5 maand oud. Wij geven sinds ruim een week 4 x 180 cc en de laatste fles, om ong. 23 uur, 210 cc. Ook probeer ik hem vast te laten wennen aan een fruithapje. Ik ben even heel benieuws wanneer je het best kan stoppen met de avondfles van 23 uur. Hoe gaat dat in zijn werk? Bouw je het af, of stop je in 1 keer? En hoe compenseer je dat met de voeding(en) van overdag? Alvast bedankt. Groetjes, Evi

  Charlotte Maintz, 27 augustus 2018

  Hoi Evi,

  Wat een goede vraag, ik help je hier graag bij.

  Wanneer je kindje ouder is dan 4 maanden, mag je gerust proberen af te bouwen naar 4 flessen van 180 ml water + 6 schepjes. Probeer dan wel tussendoor overdag vaker slokjes water te geven, zodat hij wel voldoende drinkvocht binnen krijgt. Anders kan hij wakker worden van de dorst.

  Eventueel kan je ook wat Bambix Rijstebloem toevoegen aan de laatste fles, voor meer verzadiging. Dan geef je rond 19.00 uur de laatste (pap)fles voor het slapen gaan. Daarnaast mag je gaan starten met de eerste groente- en fruithapjes indien je kindje daaraan toe lijkt te zijn. Dit is echt om te oefenen en aan de smaken te wennen. Ik zou adviseren om eerst groente te geven zodat je kindje eerst aan de minder zoete smaken went. De porties zijn vaak eerst een paar lepeltjes maar mag je gerust ophogen naar ongeveer 100 gram. Wel belangrijk dat dit niet ten koste gaat van de flessen, anders kan je het weer iets verlagen. 

  Een voorbeeld: 
  7.00 (pap)fles
  9.30 fruithapje en water
  11.00 fles
  15.00 fles
  17.30 groentehapje met water
  19.00 (pap)fles

  Succes en laat het gerust weten als je nog vragen hebt. 

  Groetjes, Charlotte

Pagina's