Profiel Charlotte Maintz

Je moet inloggen om een vraag te kunnen stellen.

 • laur-1029615, 14 december 2017

  Flesweigeren en vaste voeding weigeren

  Hoi Charlotte, Mijn zoontje is 7 maand oud. Hij heeft vanaf hij 2 weken - 14 weken spruw gehad. Ik geef hem vanaf zijn geboorte borstvoeding en we hebben vanaf 6 weken geoefend met een flesje. Dat ging prima. Dit ging goed, tot de dag dat ik ging werken. Sindsdien weigert hij de fles. Ik ben minder gaan werken om op tijd thuis te zijn voor het voeden. Nu zijn we sinds hij 6 maand is gestart met vast voedsel. Daar was mijn hoop op gevestigd; als hij de fles niet wil, kon er in ieder geval een papje gemaakt worden van melk door de oppas. Maar ook de lepel weigert hij. Eigenlijk alles dat hij niet zelf doet in zijn mond weigert hij. Zolang hij zelf iets in zijn mond doet, is het oké. We hebben geoefend met het lepeltje, en ook via de Rapley methode. We zijn nu zover dat hij sochtends direct na de nacht ongeveer 5 hapjes kan eten van de lepel en dat bij daarna op een stukje fruit sabbelt. Tussen de middag eet hij 3 tot 5 hapjes brood. Het avondeten is moeizaam. We bieden hem losse stukken groente of aardappel aan, zodat hij het zelf kan doen, maar dan heeft hij meestal geen interesse. Ondertussen blijf ik borstvoeding geven, maar ik heb het idee dat dat ook terug loopt. Ik kan me voorstellen door de stress, ik maak me best zorgen. Ik heb ook nog een peuter rondlopen. Zijn mondje is nagekeken; maar niks aan fysieke oorzaken gevonden. Heb je tips voor mij?

  Charlotte Maintz, 14 december 2017

  Goedenavond Laura,

  Wat vervelend om te horen dat je kindje de fles en de vaste voeding niet goed accepteert. Ik kan mij voorstellen dat dit een heel lastige situatie is!

  Betreft het aanbieden van de fles wil ik je graag adviseren de fles door iemand anders aan te laten bieden, liefst in een andere situatie wanneer jij niet in de buurt bent. Wanneer je de fles zelf geeft of wanneer de fles wordt gegeven wanneer je in de buurt bent kan het zijn dat je kindje dit niet begrijpt omdat hij jou associeert met borstvoeding uit de borst. Ook kun je de speen in de borstvoeding dopen en opwarmen tot lichaamstemperatuur. Daarnaast goed om te bekijken of je de juiste speen gebruikt, krijgt je kindje de voeding uit de fles? Of drinkt hij wellicht toch wat snel en gulzig aan het begin? Dit zijn allemaal factoren die mee spelen.

  Wat betreft de vaste voeding kan dit echt even wennen zijn voor je kindje! Goed om hier vooral mee te blijven oefenen, het eten van een lepeltje vergt een heel andere techniek dan drinken uit een fles of vanuit de borst. Dit kan soms echt wat tijd vergen.

  Goed wellicht om deze situatie ook eens voor te leggen aan je cb, zij kunnen met jou meedenken betreft de hoeveelheden, drinksnelheid en de vaste voeding.

  Daarnaast is het heel goed om te horen dat de kleine borstvoeding krijgt, wanneer je kindje ouder wordt zal hij minder drinken het feit dat je dit merkt in de productie is dus niet helemaal niet erg! Wel belangrijk dat je kindje goed groeit en voldoende plasluiers heeft.

  Heel veel succes!

  Groetjes,

  Charlotte

 • Marlous_1986, 12 december 2017

  Voedingsschema en slaapschema

  Hallo Charlotte, Ik heb een vraag over het voedingsschema en slaapschema van ons dochtertje van 15 maanden. * Ze krijgt 's ochtends een papfles van 150 ml (Nutrilon opvolgmelk en Bambix) * Dan gaan we haar wassen en kleertjes aandoen en krijgt ze een broodje. Deze eet ze bijna altijd helemaal op (korstjes nooit) * Naar bed rond 8:00/8:15 uur. Ligt er aan hoe laat ze wakker was. * 9:30/10:00 uur - krijgt ze een fruithapje (we zijn nu aan het proberen om stukken te geven i.p.v. met de staafmixer fijn te maken. * 11:30/12:00 uur - een broodje * Naar bed * 15:00 uur - een tussendoortje (ontbijtkoekje) * 16:00/16:30 uur - een cracotte * 18:00 uur - avondeten. Ze eet met ons mee. Waarschijnlijk is dit te laat voor haar omdat ze altijd begint te huilen rond die tijd. Dus we gaan proberen om om 17:30/17:45 te gaan eten. Kijken of dit helpt. * 19:00 uur - een papfles van 150 ml (Nutrilon opvolgmelk en Bambix) Deze drinkt ze niet altijd leeg omdat ze waarschijnlijk nog vol zit van het avondeten. Later naar bed doen heeft geen zin, omdat ze dit niet vol kan houden. De laatste 2 weken is ze extreem vroeg wakker omdat ze honger heeft. Ze roept vanuit haar bedje dat ze een flesje wil. Wat kunnen wij veranderen in haar eetpatroon zodat ze niet meer 's ochtends om 4:50 uur wakker is. Alvast bedankt voor het antwoord. Groeten, Marlous

  Charlotte Maintz, 12 december 2017

  Goedemorgen Marlous,

  Dank voor je vraag over de voeding van je dochter. Als voedingskundige kan ik je met name helpen met vragen over het dagmenu van je kindje. ;-) Voor haar slaapschema kun je beter even overleggen met het consultatiebureau. Haar dagmenu ziet er heel netjes uit. Heel goed dat je sochtends en savonds nog granen toevoegd aan de fles. Vezels geven namelijk verzadiging en dragen bij aan een goede darmwerking. Probeer inderdaad te voorkomen dat het sochtends een vast moment wordt en pas op met het geven van een fles, omdat ze hier anders aan gewend raakt. Rek het liever met een slokje handwarm water of als het niet anders gaat met een fopfles met 60 ml met 1 maatschepje.

  Het is belangrijk dat je over de dag de vaste voeding steeds meer uitbreid, zodat ze snachts geen honger heeft. Geef eventueel een extra boterham en bied een complete warme maaltijd aan met 50-100g groente, 50-100g aardappelen/rijst en 50g vlees/vis. Download via de volgende website eens het voorbeelddagmenu voor kindjes op deze leeftijd: https://www.nutriciavoorjou.nl/olvarit/dagmenu-s-voedingsschema-s/dagmenu-voedin...

  Om te controleren of je kleine alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt kun je ook de eetwijzer in vullen, via www.eetwijzer.nl.

  Laat het gerust weer even weten als we je opnieuw kunnen helpen! 

  Groetjes, Charlotte

 • Galmek, 25 november 2017

  Peuter doet ineens moeilijk met eten

  Ha Charlotte, Mijn dochter is 20 maanden en doet ineens moeilijk met eten. Ze neemt een paar happen en zegt daarna resoluut 'klaar' en schuift haar bord weg. Ook dingen die ze voorheen at. Voeren mag absoluut niet meer. Ze kon altijd heel netjes met haar lepel eten, nu doet ze ineens zelfs soep met haar handen. Nu heb ik wel door dat het (wrsch) te maken heeft met haar leeftijd en met haar eigen wil ontwikkelen. Maar ik merk dat ik er een beetje moeilijk mee kan omgaan, omdat ik zelf als kind een moeilijke eter was. Ik wil zo graag dat zij een meisje wordt dat dingen probeert en echt geniet van eten. Dingen als tv uit, echt een moment van het eten maken, vaste tijden, gezellig maken doen we altijd al. Toch word ik er een beetje panisch van. Onlangs dacht ik te doen wat ik altijd lees: geen trucjes (zingen, klappen als ze eet om te zorgen dat ze wat meer binnen krijgt, dus met twee happen en wat yoghurt naar bed, maar toen heeft ze van 23 tot 4 uur liggen spoken (hoewel ze daarna ziek werd, dus misschien had dat er ook mee te maken). Welke houding kan ik het beste aannemen die haar stimuleert om gewoon een lekkere eter te worden? Welke behandeling is de beste manier om deze fase door te komen?

  Charlotte Maintz, 12 december 2017

  Beste Galmek,

  Dank voor je vraag over de voeding van je dochter. Helaas is deze vraag iets later bij ons binnengekomen, maar we denken graag alsnog met je mee. Jouw kleine is nu echt haar eigen wil aan het ontdekken en ze merkt dat het effect heeft. Zo te horen zijn jullie best intensief bezig met het wel of niet eten. Dat is voor kindjes, hoe klein ze ook zijn, een manier om de aandacht volledig op zich gericht te weten. Probeer - hoe moeilijk ook - het wat meer los te laten. Wat we adviseren is om in ieder geval een goede basis te geven met 300 ml peutermelk per dag; (dat zijn twee bekertjes van 150 ml). dan weet je dat ze in ieder geval een goede basis aan essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt. Verder blijf je gewoon het fruit, de warme maaltijd en brood aanbieden. De ene dag eet ze lekker, gaf je al aan. De andere dag niet. Daar hoef je je dan wat minder zorgen over te maken. En het komt vanzelf goed. Echt! Hieronder vind je  nog meer tips om hier mee om te gaan:

  1. Creëer een vast fruitmoment per dag, bijvoorbeeld rond koffietijd. Snijd fruit in stukjes en eet die gezellig samen met je kind. Je geeft het goede voorbeeld én het is ook goed voor jou!

  2. Geef groenten als tussendoortje! Als je ’s middags gaat koken, snij dan eerst wat rauwkost en geef je kind een schaaltje. Lekker zijn bijvoorbeeld snoeptomaatjes, stukjes komkommer, worteltjes of reepjes paprika. En zo krijgt ze weer wat extra groenten binnen!

  3. Vind je kind het niet leuk als je iets nieuws op tafel zet? Ga door met nieuwe gerechten aanbieden, want na 7-10 keer proeven wordt zo’n nieuw gerecht vertrouwd en eet je kind het wél. Laat je grillige kleintje je er dus niet van weerhouden nieuwe gerechten te proberen. 

  4. Soep is perfect voor grillige kleine etertjes, want je kunt het boordevol groenten stoppen! Maak soep van gepureerde groenten (zoals courgette, pompoen, broccoli, zoete aardappel) en geef een kopje bij de boterham. Ook een smoothie met extra groenten kan erg lekker zijn!

  5. Neem je kind iedere dag mee naar buiten, bijvoorbeeld met boodschappen doen of naar de speelplaats in de buurt. Goed voor de ontwikkeling van de spieren én voor de aanmaak van vitamine D uit zonlicht.

  6. Eten is een sociaal gebeuren. Eet daarom met het gezin op vaste momenten en laat zien dat jijzelf ook geniet van lekker eten.

  7. Het is niet erg als je kind eens wat minder eet. Ga niet iets anders koken of iets anders aanbieden als het niet goed van de maaltijd heeft gegeten!

  8. Vlak voor de lunch of het avondeten even buiten spelen zorgt dat je kind trek krijgt.

  9. Een peuter heeft gezonde vetten nodig. Besmeer de boterhammen met margarine, geef wat jus over de aardappelen of wat olijfolie door de pastasaus.

  10. Geef de avondmaaltijd op tijd! Als je kind al moe is, zal het minder eetlust hebben. 

  Succes met de tips en laat het weten als we je opnieuw kunnen helpen!

  Fijne dag!

  Groetjes, Charlotte

 • NoortjeM, 23 november 2017

  Voedingsschema 5 maanden

  Beste Charlotte, Onze dochter (geboren 18-7-2017) is geboren met een dubbelzijdige volledige schisis (hazenlip en open gehemelte). Ze is nu 5 maanden oud en weegt inmiddels bijna 5 kilo. We zijn begonnen met oefenhapjes en ze eet gretig 75gram groente of fruit per keer (1 of 2x per dag). Ze drinkt gemiddeld ook nog 750 ml melk in 5 voedingen. Nu vraag ik mij af een goed voedingsschema voor haar eruit ziet. Baseer je dat op gewicht of op leeftijd? Bij voorbaat dank, Noortje

  Charlotte Maintz, 24 november 2017

  Goedemorgen Noortje,

  Dank voor je vraag over de voeding van je dochter. Wat goed dat je al zo op weg bent met de eerste hapjes. Wanneer kindjes het gewicht van 6 kg zijn gepasseerd zijn ze zelf in staat om hun bloedsuikerspiegel goed op peil te houden en mogen ze al de hele nacht doorslapen. Je hoeft haar dan niet meer te wekken voor de laatste voeding rond 23u. Voor die tijd mag je deze voeding nog wel blijven aanbieden. Dit kan eventueel ook slapend. Wanneer je de speen tegen haar mondje aanduwt, zal ze de speen pakken en gaan drinken. Doordat kindjes de fles als ze slapen heel rustig drinken, happen ze weinig lucht mee tijdens het drinken. Een boertje laten is dan zelfs vaak niet eens nodig.

  Het dagmenu kan er als volgt uit gaan zien:

  7 – 8 uur: Papfles 200 ml flesvoeding met rijstebloem
  9 – 10 uur: Fruithapje
  11 - 12 uur: 200 ml flesvoeding
  15 – 16 uur: 200 ml  flesvoeding
  17 – 18 uur: Groentehapje
  19 – 20 uur: Papfles 200 ml flesvoeding met rijstebloem 
  (23 – 24 uur: 200 ml flesvoedig)

  Ik hoop dat je vraag zo voldoende is beantwoord. Laat het gerust weer even weten als we je opnieuw kunnen helpen.

  Fijn weekend alvast!

  Groetjes, Charlotte

 • kimb-1196804, 20 november 2017

  moeite met voeding en drinken

  hallo, mijn dochter wordt volgende week 6 maanden en ik vind het heel moeilijk om te kunnen inschatten en/of indelen van haar eet schema en hoeveel ze ernaast nog moet drinken. kunt u mij helpen? Gr Kimberley

  Charlotte Maintz, 20 november 2017

  Goedenavond Kimberley,

  Dank voor je vraag over de voeding van je dochter. Met de leeftijd van 6 maanden mag de vaste voeding een steeds grotere rol gaan spelen. De fruithap mag worden uitgebreid met 1-2 stuks fruit (200g) en de groentehap (50-100g) mag worden uitgebreid met 50-100 gram aardappelen/rijst en 50 gram vlees/vis. 

  Het dagmenu mag er als volgt uit gaan zien:
  7 – 8 uur: Ontbijt
  Bordje pap of papfles van 200 ml borst- of flesvoeding

  9 – 10 uur: Tussendoortje
  Fruithapje

  11 – 12 uur: Lunch
  200 ml borst- of flesvoeding + stukjes brood

  15 – 16 uur: Tussendoortje
  200 ml borst- of flesvoeding

  17 – 18 uur: Warme maaltijd

  19 – 20 uur: Voor het slapen gaan
  Papfles van 200 ml borst- of flesvoeding

  Hopelijk helpt dit schema je goed op weg! Mocht je nog aanvullende vragen hebben dan horen we het graag. 

   

  Fijne avond!

  Groetjes, Charlotte

   

 • wolf-907051, 10 november 2017

  Voeding

  Mijn zoontje is nu 22 weken. Hij is 69 cm en 8.2 kilo. Ik heb een vraag w.b.t zijn voeding. Wij hebben toch het idee dat hij (verborgen) reflux heeft. We gebruiken al sinds hij 10 weken is johannesbroodpitmeel. Laatst probeerde ik het een keer zonder maar toen spuugde hij alles eruit. Hij is na zijn voeding vaak wat onrustig en overstrekken. Vooral in de ochtend en wordt snachts bijv vaak wel een 3x wakker en huilen. Hij heeft ook altijd veel last van lucht. Ook al heeft hij vaak geboerd. Hij wordt daar ook wakker van. Ook overdag. Kunnen we hier iets mee? Of veranderen van voeding. Hij krijgt standaard 1 van Hero. Het lijkt erger geworden sinds hij vaker vaste voeding krijgt. Na 1,5 komt alles er dan weer uit. Het is echter niet altijd het geval.

  Charlotte Maintz, 11 november 2017

  Goedemorgen,

  Wat vervelend om te horen dat je zoontje last heeft van de reflux! Wanneer een kindje last heeft van reflux is het belangrijk om erop te letten dat een kleine niet teveel voeding binnenkrijgt en niet te gulzig/snel drinkt. Een mooie drinksnelheid is bijvoorbeeld 20 minuten, zonder dat je zelf hoeft af te remmen. Daarnaast is het ook goed om je zoontje na de voeding goed rechtop te houden.

  Je geeft aan dat je Nutriton toevoegt aan de fles, goed om te weten dat we hierin een dosering van 1-2 maatschepjes per 100 ml borst- of flesvoeding adviseren. Je kunt dus bijvoorbeeld aan een voeding van 200 ml gerust 3-4 schepjes toevoegen.

  Wanneer je merkt dat je kindje vooral na de vaste voeding, voeding terug geeft dan zou het goed zijn om ook aan de vaste voeding Nutrilon Nutriton toe te voegen.

  Mocht je naar aanleiding van dit antwoord nog verdere vragen hebben laat het dan gerust even weten! We denken graag met jou mee, juist omdat we weten dat de voeding tijdens de eerste duizend dagen van het leven van jouw kindje namelijk ook echt van invloed is op de gezondheid op latere leeftijd.

  Groetjes Charlotte

   

 • Kytwee, 02 november 2017

  Borstvoeding

  Hoi Charlotte, mijn dochtertje van 22 maanden wil absoluut niet slapen zonder de borst. Het is vanaf haar geboorte zo dat ze in slaap valt aan mijn borst savonds en ik krijg haar dit maar niet afgeleerd. Ik ben inmiddels 4 maanden zwanger en er komt geen voeding meer uit mijn borsten, het is echt een kwestie van spenen. Een fopspeen gebruikt ze al meer dan een jaar niet meer en pakt ze nu ook niet. Ze drinkt niks uit een fles met speen, melk / thee / nutrilon goede nacht / nesté pyjama papje, vrijwel alles al geprobeerd voor meer als een half jaar. Gezien mijn zwangerschap zijn mijn tepels super gevoelig en is dit avond ritueel inmiddels heel pijnlijk geworden. Ik wil de nieuwe baby ook weer borstvoeding gaan geven en wil absoluut niet dat mijn oudste dan nog aan de borst zit. Ik ben een beetje ten einde raad, hopenlijk heb je wat tips voor me! Alvast super bedankt. Groetjes

  Charlotte Maintz, 03 november 2017

  Goedemorgen Kytwee,

  Wat goed dat je zo'n mooie tijd borstvoeding hebt gegeven.
  En gefeliciteerd met de zwangerschap van je volgende kindje! 

  Ik kijk graag even met je mee, want ik kan me voorstellen dat het lastig is als je door gewenning al die tijd nog een avond/nachtvoeding moet geven. En zeker wanneer dit een gevoelige of pijnlijke ervaring wordt is dit jammer, want het is iets heel moois. Het zou fijn zijn als je daar weer optimaal van kunt genieten met je volgende kindje. 

  Je dochter zou gewoon lekker de nacht door mogen slapen, want een avondvoeding heeft zij op deze leeftijd niet meer nodig. Wat daarvoor belangrijk is, is dat ze overdag voldoende voeding en vocht binnenkrijgt. In dit geval 300ml melkproducten en in totaal ongeveer 1 liter vocht, in de vorm van water of slappe (vruchten)thee. Daarnaast een fruithapje, boterham en warme maaltijd. Dat geeft een goede basis. En dan is het op een gegeven moment inderdaad van belang dat je het nachtritme doorbreekt door geen borstvoeding meer te geven. Dus als ze wakker wordt, ga je wel even naar haar toe voor een aai over haar bolletje, maar je geeft dan geen voeding meer. 

  Ze is natuurlijk 22 maanden gewend aan dit ritme, dus het is gewenning. Het werkt een beetje hetzelfde als bij jezelf; als jij 3 nachten achter elkaar de wekker zet en een boterham gaat eten, dan word je de vierde nacht wakker en heb je trek in een boterham. Dat is bij haar nu ook het geval. Ze heeft het eigenlijk niet meer nodig, maar het is haar ritme geworden. De enige manier om het te doorbreken, is geen voeding meer aanbieden. Dat zal overigens wel even een paar nachten doorbijten zijn, maar je zult merken dat het binnen een paar dagen beter gaat en ze aan dit nieuwe ritme went. Heel veel succes! 

  Groetjes, 

  Charlotte

   

 • A_x, 02 november 2017

  tussentijd voedingen

  hoi, onze dochter 13 weken, krijgt 4 x flesvoeding 150 ml nutrilon ha 1 en 2 x borstvoeding (waarvan 1 keer snachts) tussen de flesvoedingen kan zij vaak maar net 3 uur soms 3,5 uur tussen de voedingen laten ik dacht dat dit wel 4 uur zou moeten kunnen of is dit niet precies nodig? groetjes

  Charlotte Maintz, 02 november 2017

  Goedemiddag,

  Wat goed dat je dit even navraagt! En wat goed om te horen dat je jouw kindje borstvoeding geeft. Borstvoeding is de beste voeding voor een kleine, hiermee leg je een heel mooie basis. Juist omdat we weten dat de voeding tijdens de eerste duizend dagen van het leven van je kindje ook echt van invloed is op de gezondheid op latere leeftijd!

  Je geeft aan in je vraag dat je kindje na ongeveer drie tot drie en een half  uur weer komt voor een volgende voeding. Gezien de combinatie van vier flesvoedingen met twee borstvoedingen is dit best mogelijk. Goed om hierbij wel in de gaten te houden dat je kindje gemiddeld 20 minuten doet over het leegdrinken van de fles. Wanneer je kindje gemiddeld 20 minuten doet over het leegdrinken van de fles dan weet je zeker dat er ook sprake is van voldoende verzadiging in de zuigbehoefte.

  Je zou eventueel de kleine nog een extra keertje kunnen aanleggen om wat extra verzadiging te bieden, mocht dit ook niet werken neem dan gerust nog even contact met ons op! We zijn 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar via het gratis telefoonnummer 0800 022 2626.

  Groetjes, Charlotte

 • marl-1239966, 05 oktober 2017

  huilen na voeding

  Beste Charlotte, Wij hebben een zoontje van 13 weken oud. Sinds enkele weken huilt hij na de voeding. Dit had hij al voordat we over waren gestapt naar andere voeding. Wij zijn overgestapt op andere voeding, omdat onze zoon geen volzadig gevoel had. Hij krijgt nu Nutrilon forte. Eerst kreeg ik het idee dat dit kwam door buikkrampjes, maar hier begin ik nu aan te twijfelen. Als hij huilt is hij wel rustig te krijgen door zijn speen. Wat zou de oorzaak kunnen zijn? Dit hebben we ook besproken op het consultatiebureau, hun gaven ook aan darmkrampjes en dat dit we over zou gaan en de speen geven als dit helpt. Ik vind het voor ons zoontje erg vervelend, vandaar mijn vraag. Groetjes mama Marlene

  Charlotte Maintz, 05 oktober 2017

  Goedemiddag Mama Marlene,

  Wat fijn dat je even een berichtje stuurt, ik kijk graag even met je mee. 

  Heel vervelend dat je kleine opeens zo onrustig is na de voeding, dit kan verschillende oorzaken hebben. Vaak komen krampjes voor na ongeveer 30 minuten na de voeding. Indien het honger is, lijkt je kleine na de voeding niet goed verzadigd en komt hij eerder voor de volgende voeding. 

  Indien je kleine netjes op tijd is geboren zou je bij deze leeftijd op ongeveer 5 voedingen van 180 ml water + 6 schepjes zitten. Dit kan afwijken indien het CB anders heeft geadviseerd. Probeer er altijd voor te zorgen dat je kleine rustig drinkt en circa 15-20 minuten doet over het leegdrinken van de fles, dit is zonder pauzetijd meegerekend. Dus echt de tijd van het drinken aan de fles. Pas na 320 minuten krijgen de hersenen een signaal dat ze verzadigd zijn. Ook heeft je kleine een sterke zuigbehoefte die pas na 20 minuten is verzadigd. Dit kan ook de reden zijn dat je kleine graag nog een speentje krijgt, omdat de zuigbehoefte onvoldoende is verzadigd. 

  Mocht je nog vragen hebben, laat het dan gerust weten. Ik help je graag! 

  Met vriendelijke groet,

  Charlotte

 • BRI2, 04 oktober 2017

  Avondeten

  Beste Charlotte, Onze zoon van 1,5 eet heel wisselend s avonds. Soms eet hij flink wat happen avondeten, maar er zijn ook veel avonden bij dat hij niet wil eten. Hij vraagt dan vrijwel gelijk om yoghurt. Dit krijgt hij namelijk altijd na de avondmaaltijd. We twijfelen of we dit moeten blijven doen. Ik heb wel gelezen dat je een toetje niet moet inzetten als straf of beloning dus ik geef het toetje gewoon standaard. Maar we zouden er ook voor kunnen kiezen om het toetje er helemaal uit te halen. Hij eet overdag goed brood en fruit en soms wat komkommer of tomaat tussendoor. Wat zou een reden kunnen zijn dat hij soms niet wil eten en hoe pakken we het avondeten het beste aan? Groeten, A

  Charlotte Maintz, 05 oktober 2017

  Goedemorgen!

   

  Bedankt voor je vraag over de voeding van jullie zoontje van 1,5 jaar. Ik kijk graag even met je mee!

  Het lijkt erop dat de kleine dreumes zijn eigen willetje heeft ontwikkeld en maar al te goed weet dat hij yoghurt krijgt als hij zijn avondmaaltijd niet wil. Hier gaan heel veel kindjes doorheen, zo'n fase!

  Goed dat jullie bewust zijn van het feit dat een toetje bij voorkeur inderdaad niet ingezet moet worden als straf of beloning (maar uiteraard ligt de keus natuurlijk bij jullie). Ons advies is dan ook om de yoghurt tijdelijk te schrappen na de avondmaaltijd, zodat hij hopelijk snel weer zijn warme hap gaat eten! Hier hebben jullie al goed over nagedacht. De yoghurt mag gerust als tussendoortje gegeven worden. Fijn om te lezen dat de kleine overdag goed eet en tussendoor ook al wat rauwkost krijgt.  

  Ik heb nog wat tips met betrekking tot de avondmaaltijd die wellicht kunnen helpen:

  - Probeer op vaste tijden te eten, kindjes houden vaak van structuur en vinden dit fijn

  - Je kindje eet minder als hij moe of afgeleid is. Eet daarom op tijd. Zorg dat de tv uit is en het speelgoed opgeruimd als je samen aan tafel zit. Zo is hij het minste afgeleid! 

  - Laat zien dat jullie zelf ook genieten van het eten

  - Probeer niet boos of gefrustreerd te worden of de kleine te dwingen, hier is hij inmiddels slim genoeg voor.

  - Peuters ontdekken dat ze macht kunnen hebben door niet te eten. Maak geen strijd van het eten. Haal het bordje weg als iedereen klaar is met eten. 

  Kieskeurigheid is normaal, dit hoort bij de ontwikkeling van peuters. Meestal verdwijnt dit na verloop van tijd weer. Ook moeten kindjes wennen aan nieuwe smaken en moeten ze soms wel 10-15 keer iets proeven voordat ze het daadwerkelijk lekker vinden. Probeer voor de avond maaltijd niet te veel tussendoor te geven, het kan zijn dat hij daardoor minder honger heeft. Hopelijk lukt het om je hier niet teveel zorgen over te maken. Je peuter voelt zelf redelijk goed aan hoeveel voedsel er nodig is, dat kan de ene dag meer zijn dan de andere dag. Heel veel succes en geniet van jullie peutertje. Laat het ook gerust weer weten als je toch nog vragen hebt, zeker omdat we weten dat de voeding tijdens de eerste 1000 dagen van invloed is op de gezondheid op latere leeftijd.

   

  Met vriendelijke groetjes,

   

  Charlotte 

  Nutricia Kindervoeding Service 

Pagina's