Werken in 3e trimester in de zorg met Covid patienten

3 reactie(s) / 0 nieuw
Laatste reactie
dklo-1560440
afbeelding van dklo-1560440
15 dec 2020 - 09:51
Werken in 3e trimester in de zorg met Covid patienten

Goedemorgen allemaal

Ik ben 30 weken zwanger en werk als verpleegkundige op de Spoedeisende Hulp. Ik kwam er bij toeval achter dat de richtlijnen ten aanzien van het werken met bewezen of Covid verdachte patienten is aangepast sinds 23 /11. Eerder werd gezegd dat zolang je je goed kan beschermen met mondkapjes e.d. dit gewoon prima kon en dat alleen als je werkgever extra afspraken hierover had, je dit kon weigeren. Vanaf 23/11 wordt het afgeraden om vanaf 28 weken zwangerschap te werken met deze patientengroep. https://lci.rivm.nl/zwangerschap-werk-en-covid-19 en https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/zwangerschap

Ik kwam hier bij 28 weken achter en aangezien ik dagelijks met Covid patienten werk (wel met bescherming, maar toch) ben ik direct naar mijn leidinggevende gestapt. Helaas zijn P&O en de bedrijfsarts nog steeds bezig hiermee en regel ik zelf maar soort coordinatie diensten zodat ik in ieder geval niet bij patienten met Covid naar binnen hoef. Al vind ik dat ik nog steeds veel te veel risico loop op de werkvloer, omdat ik ook veel besmette collega's heb. Gisteren kwam er bericht van P&O: zolang ik mezelf kon beschermen, is er geen gevaar voor mij of de baby....

Ik ben met stomheid geslagen en heel boos en gefrustreerd. Het lijkt me niet dat een ziekenhuis een individueel beleid kan maken die in strijd is met de richtlijnen van het RIVM. Ik heb gelijk de links doorgestuurd naar mijn leidinggevende en die weer aan P&O en vandaag hoop ik weer iets te horen, maar daar heb ik inmiddels weinig vertrouwen in want ik word al 2 weken aan het lijntje gehouden.. 

Ik wil met dit verhaal vooral even mijn frustratie kwijt, maar ben ook heel benieuwd naar ervaringen van andere mensen die in de zorg werken en hoe het voor jullie geregeld is. 

maya-1566173
afbeelding van maya-1566173
30 dec 2020 - 10:13

jeetje!! als ik in jou schoenen had gestaan had ik me allang ziek gemeld, ik werkte tijdens mijn zwangerschap ook in de zorg maar dan bij dementerende ouderen, mijn afdeling werd als eerste besmet met carona in was 25 weken zwanger en mocht daardoor niet meer werken. ik geef je een tip, kijk wat jij  aankan en wat jij aandruft qua dingen doen in je zwangerschap! jij bent de enigste die weet hoe jou lichaam werkt! veel succes nog in je zwangerschap! hoop op een goede bevalling voor je!

MeJulie
afbeelding van MeJulie
23 dec 2020 - 07:45

Jeetje dit vind ik echt een kwalijke zaak! Bescherm jezelf en je kindje en meld je ziek. (Want verlof kan niet he.) Desnoods met een verklaring van je huisarts en/of verloskundige want het is onerverantwoord hoor. Jij en je kindje zijn kwetsbaar en daar mag echt geen misbruik van worden gemaakt, hoe hoog de nood ook is nu met de corona situatie op je werk!

Gelukkig heb je bijna zwangerschapsverlof.