Rijstebloem? Hoe en wat?

12 reactie(s) / 0 nieuw
Laatste reactie
Anoniem1985
afbeelding van Anoniem1985
11 nov 2012 - 20:48
Rijstebloem? Hoe en wat?

Hopelijk kunnen een aantal moeders me hier wijzer maken betreft het gebruik van rijstebloem.
Ik hoor namelijk van iedereen wat anders; de 1 zegt "Rijstebloem is alleen goed voor een goedgevuld buikje voor de nacht, zodat de kleine snachts niet wakker wordt", de ander zegt "Rijstebloem is het eerste stapje voor je baby om te gaan wennen aan vaste voeding" en weer een ander zegt "Rijstebloem is compleet overbodig, het is alleen maar geldklopperij van de nutricia"...

Met name vooral dat als rijstebloem bedoeld is als eerste stapje voor vaste voeding vind ik dit namelijk erg belangrijk.

Dus hier mijn vragen, ik zit er al een tijd over na te denken en ik ben er nog steeds niet over uit ;

- Is rijstebloem DE tussenstap voor je baby van melk naar fruit/groente?

- Is rijstebloem alleen nodig in de laatste fles(?) om je baby een vol buikje te laten hebben, zodat ze snachts niet wakker wordt van de honger?

- Is rijstebloem beter voor het verteringsstelsel van de baby, voordat je groente/fruit probeerd?

- Is rijstebloem bedoeld als extra door de laatste fles (voor het volle buikje voor de nacht) of is het noodzakelijk ?

- Als je rijstebloem geeft; wordt dat dan een papje -in schaaltje met lepeltje- of gaat dit met de fles (welke speen voor fles) en blijft dit dus vloeibaar/drinkbaar?

- Als je rijstebloem geeft; hoeveel moet je dan geven? (hoeveel water, hoeveel flesvoeding, hoeveel rijstebloem)?

- Als je rijstebloem geeft;  hoevaak moet je flesvoeding met rijstebloem geven per 24 uur? (omdat je natuurlijk ook nog normale flesvoedingen geeft + groente/fruit hapjes)

Ik hoop echt dat ik antwoord krijg, want ik denk hier al erg lang over na en ben er nog steeds niet uit. Benieuwd wat anderen doen/denken. smiley

rachel1984
afbeelding van rachel1984
5 apr 2015 - 20:33

Ook ik ben toen mijn dochter 4 maanden oud was begonnen met rijstebloem pap, dit gaf ik s'avonds.
Na een weekje ben ik ermee gestopt omdat mijn dochter last kreeg van verstopte darmpjes.
Ik denk dat rijstebloed pap prima is voor baby's die gemakkelijker gaan slapen met een voller buikje maar verder doet het denk ik niet zoveel en gaan baby's net zo gemakkelijk aan een fruit en/of groente hapje beginnen die de pap wel hebben gehad als de baby's die het niet hebben gehad.

angelmeissie
afbeelding van angelmeissie
29 dec 2012 - 23:36

Mijn zoontje sliep heel moeilijk de eerste 2,5 maand. Toen heb ik een keer s'avonds  1 melkschepje bambix toegevoegd aan zn fles (rond 22:30 uur) en hij werd de volgende ochtend pas rond 9 uur wakker.. Sindsdien doen wij dat in zn laatste fles altijd. Zonder wordt hij dus echt wakker s'nachts (hebben we natuurlijk ook al een keer geprobeerd) Hij is nu 5 maanden en vandaag hebben we van nestle pyama papje geprobeerd en overdag 10cc minder gegeven omdat pyama papje (kant-en-klaar) 250cc is en hij anders teveel zou krijgen. Nou beetje opgewarmt in de magnetron en meneertje dronk het achter elkaar op en slaapt nu als een roosje..

Zal waarschijnlijk niet voor alle kindjes gelden maar rijstebloem kan dus wel goed zijn.. En bij het CB zeggen ze ook tegen me: nou mevrouw dan zal hij het wel nodig hebben... Dus hier helpt het goed ;)

Maar iedere moeder moet het voor zichzelf bepalen natuurlijk..

Anoniem1985
afbeelding van Anoniem1985
19 nov 2012 - 18:33

Oke, dan probeer ik de rijstebloem een keer als papje met een lepeltje.
Fruit gaat hier er veeeeeel beter in dan groente, of liever gezegd; fruit is goedgekeurd, groente nog niet.

Nu doe ik met de rijstebloem; in de laatste fles 1 eetlepel rijstebloem (bij 200ml voeding). Ik heb dit gewoon maar geprobeerd, bleef nog heel vloeibaar dus kon gegeven worden met de fles.

Ik hou het schema ongeveer wel aan van de flesvoeding (verpakking), maar als ze een keer meer of minder wil maak ik me daar niet zo druk over. 

Over rijstebloem en doorslapen, die combi is niet gegarandeerd!! wink Als ik mijn dochter hier 's avonds (rond 19.00) rijstebloem door de fles doe, voordat ze gaat slapen, wordt ze rond 22.30 wakker, en dan drink ze nog zo'n 100-150ml flesvoeding en daarna slaapt ze door tot de volgende ochtend. Ze wordt altijd op een ander tijdstip wakker, ene keer voor 07.00, andere keer na 08.00 ... Geen idee hoe het komt, en ligt ook niet aan wel/geen rijstebloem door laatste fles. Het is gewoon elke dag een verassingsmiley

Vanmiddag mijn kleine als fruithap zelf gepureerde peer gegeven. Nou dat was een succes!! Het was alleen nog iets te koud, kwam uit de koelkast. Maar verder; helemaal lekker.

Leuk hoor!

 

Moniek1985
afbeelding van Moniek1985
17 nov 2012 - 19:47

haha ja klopt, hier hetzelfde, fruit boven groente.

Probeer het zoveel mogelijk af te wisselen, komt het vanzelf wel goed denk ik.

Moniek

Moniek1985
afbeelding van Moniek1985
17 nov 2012 - 19:45

ja dit maak je zo dik als een papje.

Succes!

Moniek

Anoniem1985
afbeelding van Anoniem1985
17 nov 2012 - 17:12

Bedankt voor de tip, vanaf een lepeltje. Ga ik zeker proberen. Dan wel de melk/rijstebloem (bambix) wat dikker maken lijkt me tot een papje?? Ga het gewoon proberen. Fruit gaat god, groente wat minder verder.  Maar ik ben toch wel een tevrede mamasmiley

Moniek1985
afbeelding van Moniek1985
17 nov 2012 - 16:36

Ik denk wel dat je met rijstebloem de darmpjes voorzichtig kunt laten wennen voor de eerste hapjes.

Zelf gebruik ik geen rijstebloem maar rijstemeel (Biobim) op aanraden van het CB, omdat ons dochtertje soms wat moeite met de ontlasting heeft.

Het schijnt dat in rijstemeel meer vezels zitten dan rijstebloem, wat verstopping tegen gaat.

Wij merken geen verschil met langer door slapen als ze de laatste fles met rijstemeel krijgt.

En als je het op voorbereiding wilt doen voor de eerste hapjes zal ik het proberen om het met een lepeltje te gaan geven, went hij/zij ook gelijk daar aan.

 

Groetjes Moniek

Anoniem1985
afbeelding van Anoniem1985
13 nov 2012 - 14:43

Gisteravond mijn dochter ( >5maanden oud) een gewone fles (200ml) gegeven rond 18.00 en toen ze die leeggedronken had, nog even gekroeld en rond 19.00 naar bed. Ze sliep meteen...

Rond 22.30/23.00 klaarwakker!! (terwijl we al verwend waren dat ze snel doorsliep van 20.00 tot de volgende ochtend!!)
Huilen/jammeren... schone broek en toen een flesje geprobeerd; flesvoeding + rijstebloem, een voeding van 200 ml gemaakt (en dom, ja staat idd op de verpakking van de rijstebloem hoeveel per fles enz... dus dat is gelukt hoorsmiley) Met het idee; Rijstebloem vult vast beter, dus dan heeft ze een lekker vol buikje voordat ze gaat slapen en die wordt de volgende ochtend dan vast rond 08.00 of later wakker....

"Helaas".... Rijstebloem is dus, denk ik na deze ervaring, niet voor het goedgevulde buikje en dat ze "lekker doorslapen", sterker nog; Ze was heeel vroeg wakker!!
Of dat dan komt door de rijstebloem, of dat het een nieuwe fase is weet ik nog niet. Maar om 05.00 vanochtend was ze klaarwakker, toen een gewoon flesje gegeven van 200ml. Daarna is ze weer in slaap gevallen tot een uur of 09.00.

Dus Spintsje; dat ze er juist eerder van wakker worden, dat is hier ook het geval (of het is toeval..)!!

Ik heb de rijstebloem trouwens door de flesvoeding gedaan in een 1-2-3speen, maar dat was geen heel erg succes, dat gaatje is te groot... Al dacht ik dus, zo kan de rijstebloem erdoor, maar met die speen met dat grotere gaatje dus verslikt mijn dochter zich best vaak. Ik denk dat de voeding er te snel doorheen komt, of dat ze te hard aan de fles zuig.. 
Misschien bij de volgende poging flesvoeding + rijstebloem, zodat het een dun papje wordt en dan in een schaaltje met een lepeltje geven? Of in de normale fles? Gewoon uitproberensmiley De fruit/groente hapjes die we nog steeds langzaam aan aan het proberen zijn doen we ook vanaf een lepeltje en dat gaat opzich wel goed.

 

SorayaSuerte
afbeelding van SorayaSuerte
12 nov 2012 - 14:16

Ik gebruikte rijstebloem toen mijn dochter pas 2/3 maanden oud was.

Eerst inderdaad 1 schepje in de avond fles zodat ze inderdaad lekker door slaapt.

Vanaf een maand of vier gebruikte ik het in de avond en ochtend fles en kreeg ze ook zo nu en dan fruit/groente hap.

Het is niet noodzakelijk! Jij moet doen wat jij denkt dat goed is voor je baby. Vind de baby het niks dan merk je dat vanzelf wel en kan je er een paar weekjes mee wachten.

De rijstebloem kan je beter in een fles geven savonds. Overdag kun je het eens in een boordje proberen en met een lepeltje te geven om alvast te oefenen.

Betreft de fles gebruik ik meestal difrax en gewoon een speen nummer 2 en komt het er niet goed uit prik ik het gaatje gewoon wat groter haha.

Verder staat alle uitleg op de verpakking betreft hoeveel water/melk je moet gebruiken etc.

 

Mijn advies aan jij is verder Wees niet zo onzeker! Luister naar je moedergevoel en van een papje teveel of te weinig is echt niet erg voor je baby! Elk kind is anders dus ontdek wat jou baby wilt en lekker vind! Bijvoorbeeld degene die hier ook heeft gereageerd gebruikt speen maat L dat zou voor mijn baby weer veel te groot zijn. Dus wat ik zeg doe wat jij denkt dat goed is en het lukt vanzelf wel! Verder als je het echt even niet weet neem dan gewoon even contact op met je consultatie bureau (die zijn vaak wel wat strikter en van de regeltjes maar ze kunnen je wel heel goed helpen)

 

Momenteel is mijn dochter 6 maanden.

Ze krijgt in de ochtend zonnigontbijt fles van bambix, een gewone fles nutrilon standaard 2, fruithapje 6 maanden plus, fles met melk en 2 rijstrebloem scheppen pap, gekruimelde liga met pap of fruit in een boordje, en avond dromerig avond papje van bambix. En soms krijgt ze in de ochtend al paar kleine stukjes brood.

 

Een andere ouder zou het misschien totaal anders doen. De een vind het te snel de ander is weer wat verder.

 

Succes!

Ljochtsje
afbeelding van Ljochtsje
11 nov 2012 - 21:44

Even vooropgesteld, ik ben geen voedingsdeskundige en heb er niet voor geleerd, maar wil wel graag even reageren.

 

Rijstebloem is sowieso niet  noodzakelijk. Het is een keuze. Het is niet DE tussenstap, maar sommigen zien dit wel zo. Een baby die geen rijstebloem heeft gekregen zal evengoed later fruit/groente eten.

 

Rijstebloem is niet alleen nodig in de laatste fles. Persoonlijk zou ik zelfs niet eens het in de laatste fles doen, want ik heb dus ergens gelezen dat wiegedood vaker voorkomt bij baby's die moeilijker verteerbaar drinken krijgen. Toch heb ik het wel eens gedaan, maar in ons geval kreeg ik het idee dat hij er zelfs eerder wakker door werd. Dat is dus per kindje verschillend.

 

Je geeft rijstebloem meestal in de fles en niet in een schaaltje. Verhoudingen weet ik niet. Dat staat wel op de verpakking. 

 

Als je rijstebloem geeft, gebruik dan speenmaat L en geef het maar 1 x op een dag. 

 

Nog één extra opmerking. Ons zoontje werd heel snel erg dik van de rijstebloem. Dat had ik eerst niet door, maar hij was ineens heel erg gegroeid qua gewicht en volgens het CB was de oorzaak hoogstwaarschijnlijk de rijstebloem. Zij vertelden mij dat het een dikmaker is. Ik ben er vervolgens ook meteen mee gestopt.

 

Dat is wat ik erover weet. Of in ieder geval denk erover te weten. Hopelijk heb je er wat aan. Succes met het maken van je keuze.

Lilypie Third Birthday tickers