Koningsdag begint nu al met een kater

1 bericht / 0 nieuw
amason
afbeelding van amason
24 apr 2015 - 20:45
Koningsdag begint nu al met een kater

Met Koningsdag in aantocht is iedereen druk bezig met het inslaan van de nodige oranje nagellak, oranje tompoucen en oranje outfits. Maar mijn bezigheden worden gedomineerd door heel andere zaken. Namelijk het creëren van een gezellige Koningsdag voor mezelf én een gezonde voedingsvoorraad voor mijn zoontje van vier maanden. Het lijkt een onmogelijke combinatie.

Vorig jaar rond deze tijd was ik 5 weken zwanger en kotsmisselijk. Koningsdag is dan ook straal aan me voorbij gegaan. Daarom had ik er dit jaar extra veel zin in. Ik had ver van te voren een oppas geregeld voor onze kleine grote vriend en kaartjes gekocht voor Kingshouse festival, een evenement in de Jaarbeurs, op loopafstand van mijn huis. Kom maar op met dat feestje!

Maar helaas. Mijn blijdschap was van korte duur, want ik las op de site van het festival het volgende:

'Kan ik het festival halverwege verlaten en later weer terugkomen?

Om veiligheid te garanderen, kun je helaas niet zomaar weg om later weer terug te komen.'

Huh? Wacht even! Ik kan dus niet even weg? Maar ik denk dat mijn melkproductie het daar toch niet helemaal mee eens is.. Ik moet op enig moment voeden of kolven als ik niet als een Pamela Anderson over het festivalterrein wil dartelen. Om nog maar te zwijgen over de risico's die horen bij het uitstellen van een kolfbeurt; de kans op een lagere dagopbrengst, terugloop van de productie of een borstontsteking (moeders weten wat ik bedoel).

En nu? Ik weigerde te accepteren dat het feestje dit jaar wederom niet voor mij was weggelegd en trok de stoute schoenen aan. Ik belde naar Xsense, de organisator van het festival om navraag te doen over deze maatregel. Zou ik dan de tweede keer opeens een bazooka mee kunnen smokkelen die de eerste keer ongetwijfeld wel ontdekt zou worden? Het leek mij meer te maken te hebben met het beperken van de rijen voor de ingang, oftewel dat er meer gefouilleerd zou moeten worden, oftewel dat er meer personeel nodig zou zijn, oftewel dat de organisator meer geld kwijt zou zijn. Maar goed, dit hersenspinsel speelde zich uiteraard alleen in mijn hoofd af. Ik heb heel netjes gevraagd of ik er alsjeblieft toch even tussenuit mag om te kolven of mijn zoontje te voeden. De medewerker van Xsense antwoordde dat deze maatregel er is omdat men weg zou kunnen gaan en grote hoeveelheden alcohol of drugs zou kunnen gebruiken en dan weer terug zou kunnen komen. Aha.. Nee, dat lijkt me inderdaad erg onveilig! Ik heb nog nooit drugs gebruikt en de laatste keer dat ik flink heb gedronken moet in 1736 geweest zijn. Stel je voor dat ik nu grote hoeveelheden alcohol of drugs naar binnen zou werken! Dat zou niet best uitpakken. Maar áls ik daar behoefte aan zou hebben, dan zou ik dat toch gewoon kunnen doen bij de eerste keer dat ik naar binnen ga?! Ik snap niet waarom ik daarvoor eerst in- en uit zou moeten lopen. Bovendien; als ik dat echt heel graag zou willen zou ik twee kaartjes kunnen kopen en de tweede keer mijn andere kaartje in kunnen leveren. Oftewel: het heeft helemaal niks met veiligheid, maar heel veel met geld te maken. Maar goed, ik wilde deze dame niet voor de kop stoten en antwoordde beleefd: 'Oké, dat begrijp ik.. Maar ik gebruik dus geen drugs of alcohol want ik geef borstvoeding. Ik kan ook wel kijken of ik een doktersverklaring kan krijgen ofzo. Kan het dan wel?' Ze zou het voor me uitzoeken. Tien minuten later kreeg ik een reactie: 'Bedankt voor je mail. Ik heb het hier overlegd, maar er kunnen echt geen uitzonderingen in worden gemaakt, daar deze afspraken met de autoriteiten zijn vastgelegd.' Maar, vervolgde ze, ik was van harte welkom op de EHBO-post met mijn kolfsetje.

Nu ben ik absoluut niet te beroerd om buitenshuis te voeden of te kolven. Ik heb menig magazijn met mijn kolf kennis laten maken en mijn baby heeft ook in een Grieks restaurant gegeten (en dat was geen gyros). Maar om te midden van het feestgedruis bij een EHBO-post aan te kloppen, bij wildvreemde EHBO-verplegers, met de vraag of ik daar even halfbloot mag gaan zitten en daarna in hun EHBO-koelkast mijn flesjes melk naast de medicijnen mag deponeren gaat me toch echt even te ver. Om nog maar te zwijgen over het feit dat je op je gemak moet zijn tijdens het kolven, wil je met een redelijke opbrengst voor in die koelkast aankomen. Hoewel ik ondanks alles toch deze mogelijkheid in mijn overwegingen mee wil nemen, heb ik teruggemaild met de vraag of er bij de EHBO-post dan wel een afgesloten ruimte en een koelkast beschikbaar zijn. Daarop antwoordde ze: 'Nee, helaas niet.'

Na alle moeite die ik heb moeten doen om mijn zoontje zelf te kunnen voeden had ik gehoopt dat alle obstakels nu voorbij waren. Ik betreur het ontzettend dat ik nu toch weer wordt tegengewerkt in mijn wens om borstvoeding te kunnen geven én leuke dingen te kunnen doen. Zal ik mijn principes opzij zetten en met kolfsetje en al Kingshouse festival binnenstappen, of zal ik het festival laten voor wat het is en lekker met mijn vriendinnen in de stad gaan rondstruinen? Momenteel neig ik naar dat laatste. Alleen al om een statement te maken. Wat vind jij? Moet je als kersverse moeder capituleren voor de standaard voorschriften van een evenementenorganisatie die zich niks aantrekt van het pro-borstvoedingsbeleid van onze overheid?