Hoe krijg ik mijn baby aan het eten?

4 reactie(s) / 0 nieuw
Laatste reactie
Breon
afbeelding van Breon
7 aug 2016 - 17:36
Hoe krijg ik mijn baby aan het eten?

Mijn dochters van 7 maanden krijgen nog 5 flessen, waarvan 1 's nachts en eten 's ochtend fruit en 's avonds groenten. Ze eten echter nog erg weinig vast voedsel. We bieden ruim voldoende aan en wij stoppen pas als ze zelf aangeven genoeg te hebben, maar het blijft bij minihapjes. Laatst heb ik een bakje pasta voor ze gemaakt van 200g. Hiervan eten ze met z'n 2-en 3 dagen en dan nog kan ik wat weggooien. Peer vinden ze erg lekker en eten ze makkelijk een halve per dag, maar van al het andere fruit wordt met mondjesmaat gegeten en om ze nou alleen maar peer te geven... 

Volgens het consultatiebureau moeten ze naar 4 en liefst zelfs 3 flessen per dag, maar ik heb geen idee hoe we dit voor elkaar moeten krijgen. Volgens de kinderarts moesten we gewoon 's middags een fles weghalen en vervangen met water zodat ze bij de avondhap vanzelf meer gingen eten. Dit resuleerde in gillende kinderen vanaf 15:00u die vervolgens te boos waren om fatsoenlijk te eten en hierdoor 3x per nacht wakker werden om de schade in te halen. 

Hoe krijg ik mijn kinderen aan het eten? 

Breon
afbeelding van Breon
12 jan 2017 - 14:37

Dag Wabba,

Ik heb geen tips voor je, want mij is het ook niet gelukt het op dat moment te veranderen. Destijds heb ik de adviezen van het CB laten varen, heb gewoon 5 flessen aangehouden en ben netjes groenten en fruit blijven aanbieden in de hoop dat ze het door zouden krijgen. Ook hier waren potjes favoriet boven vers eten (met name de groente lasagne van de kruidvat) en bleven boterhammen een gevecht. Rond de 9 maanden zagen ze wat brood betreft ineens het licht. Waar ik eerst 45 minuten bezig was er een halve boterham in de proppen (dus een kwart per kind) aten ze ineens makkelijk een boterham pp. Dit gebeurde letterlijk van de een op de andere dag. Het avondeten bleef minimaal, een half potje maximaal en een enkele keer drie kwart. Omdat ze yoghurt wel heel lekker vinden gaf ik ze na het eten daar een portie van of een fruitpotje. Toen het brood eenmaal soepel ging ben ik krentenbollen en magere knaks als tussendoortje gaan geven (rond 10 maanden) waardoor er langzaam flessen konden verdwijnen. Gisteren zijn ze 1 geworden en nog steeds delen ze samen een potje van 250g, maar vaak eten ze daarna nog een paar handjes van ons bord, dus ik denk dat het niet lang meer duurt voor ze echt volwaardig avondeten.

Bij ons heeft flessen weglaten of verkleinen of verdunnen dus helemaal geen zin gehad. Misschien bij andere kinderen wel, maar het enige wat bij ons hielp was blijven aanbieden en maar wachten tot ze er zelf klaar voor waren.

Oh, en nog een PSje: Wat bij ons wel hielp om het brood aantrekkelijker te maken was de inhoud van een fruitpotje als beleg te gebruiken. Dan wordt het brood zoet en minder droog denk ik. Als ik het dan in hun wang stopte werd er op gesabbeld tot het week genoeg was om door te slikken. Kouwen volgde later pas.

wabba
afbeelding van wabba
12 jan 2017 - 11:14

Hoi Breon,

Ik ben benieuwd hoe het nu met het eten gaat, want we zijn alweer een paar maanden verder.
Hier ook een 7,5 maanden oude zoon die nog niet echt toe is aan vast voedsel. Het fruit gaat wel redelijk, maar wordt ook niet helemaal opgegeten. In eerste instantie altijd vers gekookt, maar door toeval erachter gekomen dat potjes veel meer geaccepteerd worden.
De middagfles ben ik mondjes maat wel gaan afbouwen (15uur) en sinds enkele dagen vervangen door wat yoghurt. Gaat wel redelijk, maar zodra hij genoeg heeft gooit hij zich achterover in de kinderstoel. Ik merk dat hij dan wel honger heeft, en liefst alleen de fles wil.
Maar het ergste tot nu toe is brood: zodra ik een stukje in de mond duw (ook al alles geprobeerd, in wang, met lepeltje, vorkje, met of zonder beleg) begint hij te kokhalzen en vies te kijken. Ik heb de boterham nu dus nog altijd op pap staan. Bij mijn dochter ging dat heel snel, de fles werd na 2 weken al vervangen door een boterham.
Wie heeft tips voor mij. Of moet ik het dan maar bij de pap houden? Ik word er erg onzeker door en weet niet goed hoe nu verder.

MerelSV
afbeelding van MerelSV
24 aug 2016 - 12:08

Hi Breon,

Jeetje wat lastig. Ik kan me voorstellen dat je niet op gillende kindjes zit te wachten.
Misschien een idee om ze steeds voor de fles wat vast voedsel te geven en daardoor de flessen wat kleiner te maken. Dus bijvoorbeeld in de middag: eerst wat stukjes brood (met bv avocado, vinden kindjes vaak heerlijk). En dan daarna pas wat melk geven? En dit ook weer 's avonds te doen?

En aan de andere kant geloof ik er ook heilig in dat kinderen het zelf wel aangeven als ze toe zijn aan iets anders. Kan best zijn dat ze ineens meer gaan eten over een maandje. Vooral naar je eigen gevoel luisteren en minder naar het cb.

Ik hoop dat je meiden weer lekker rustig zijn!