Heb ik er alles aan gedaan?

22 reactie(s) / 0 nieuw
Laatste reactie
acgalen
afbeelding van acgalen
25 apr 2008 - 11:43
Heb ik er alles aan gedaan?

Hi,


Ik worstel op dit moment erg met het feit dat ik gestopt ben met de borstvoeding voor mijn zoontje Thomas. Hij had ontzettend veel last had van pijn en krampjes tijdens de borstvoeding. Meteen na iedere voeding huilde hij heel hard en was ontroostbaar. Meer voeding geven wat niet de oplossing en ook korter voeden leek niet te werken.


Hij leek allergisch, maar met een koemelkvrij dieet kwam er na ruim 3 weken geen verbetering.


Sinds afgelopen dinsdag ben ik begonnen met flesvoeding en blijven kolven, voor het geval ik toch terug zou willen.


Nu gaat het een heel stuk beter, maar worstel ik vooral met mezelf over de vraag, heb ik het wel lang genoeg volgehouden, onthoud ik hem niet van die zo gezonde borstvoeding. Maar ook heb ik het gevoel dat de band tussen ons is doorgesneden.


Toch blijf ik denken, heb ik het wel lang genoeg geprobeerd?


Herkennen mensen dit?


Groeten,


Astrid

dirksmama
afbeelding van dirksmama
23 mei 2008 - 11:19

Kathinka gefeliciteerd met je zoon! Fijn dat jullie allebei gezond zijn.

Heel mooie naam heeft je jongen.

Jammer dat het toch zo gelopen is als het gelopen is! Toch weer een tegenvaller in ons land: want zo'n tweede week hoor je er, zeker na zo'n heftige tijd helemaal niet alleen voor te staan! Dat is gewoon te zwaar en niet in het belang van je kinderen. Toch een externe factor die er voor zorgt dat iets niet loopt zoals het had kunnen lopen!

kathinka
afbeelding van kathinka
20 mei 2008 - 18:35

Hoi meiden,

Hier ook weer een mama met niet echt een lekker gevoel. Ik heb bij Esther bv gegeven. Veel tranen van haar en mij later toch maar weer eens aan de bel getrokken bij het cb. Daar waren ze weer van mening dat er niets aan de hand was maar voor mijn eigen gemoedsrust moest ik maar een flesje na de bv geven. Dat flesje ging helemaal leeg en na een diepe tevreden zucht werd het weer krijsen. Op de verpakking van de fles stond dat ze 120cc mocht en ik had der 60cc gegeven dus ik nog wat bij maken. Na de 2x 60cc was ze voldaan en sliep ze voor het eerst overdag. Zewas al 3 maanden oud. Na een week alle voeding opgeschreven te hebben die ze binnen kreeg. Kwam ik samen met het cb tot de conclussie dat ik te weinig melk voor haar had. Ze kwam wel gewoon aan maar niet voldoende voor haar ofzo. Nou ja toen hebben mijn man en ik meteen geroepen dit geen 2e keer meer.

Nu ben ik te vroeg bevallen van een mooie zoon. Tijdens mijn zwangerschap had ik het beeld bv en fv te combineren maar het ziekenhuis wist me om te praten en me volledig bv te laten geven omdat het voor een prematuur zo belangrijk is. De eerste dagen ging het prima. Ik gaf volledige bv en moest van het ziekenhuis ook nog na kolven en daar kreeg ik ook nog een leuke hoeveelheid melk bij uit. Na een week moest ik alleen alles zelf doen met 2 kindjes en liep weer heel snel mijn bv terug. Het verschil is wel dat het zo goed ging dat dit toch weer als falen voelt. Ik ben gestopt met bv uit de borst geven en ik kolf nu als het mij uit komt want anders ben ik een hele dag bezig met het voeden van mijn kindjes en kom ik aan totaal niets anders meer toe. Ik ben niet gelukkig met deze manier van werken maar mijn kindjes zijn het wel.

Helaas is iedereen zo blij met bv en wordt er altijd vanuit gegaan dat het gewoon lukt en het probleem bij de moeder ligt. Ik denk dat het een combinatie is van veel factoren en bv los laten is heel moeilijk. Niet eens omdat ik de intimiteit mis want de fles kan je ook heel intiem maken, maar omdat ik gewoon zeker weet dat ik genoeg voeding had. En bv is het beste voor mijn prematuurtje want bv is helemaal aan hem aangepast. Maar hij voelt zich wel het prettigst met de fles.

Groetjes Kathinka

Esther 6-3-2007 en Manuël 22-04-2008
www.kathinka1984.hyves.nl
linv-125058
afbeelding van linv-125058
20 mei 2008 - 14:46

het gaat er om dat je kind en jij gelukkig zijn.

Dat kan met bv of met fv zijn.

met fv zijn heel veel kinderen groot geworden!

Gr Luna
karina
afbeelding van Anoniem
2 mei 2008 - 14:43

Hoi Dirksmama,

van de ene kant heb je wel gelijk natuurlijk. In sommige gevallen zal er ook heus te makkelijk en te snel over gedacht worden en maar overgegaan worden op fv. Maar veel moeders doen wèl hun best en vinden het (zoals dus in dit onderwerp) ook niet zo makkelijk om de keuze te maken, over te gaan op de fles.

Ach....kinderen worden er ook ècht wel groot om hoor, maar ik zal de laatste zijn die ontkend dat bv het beste is voor je kindje.

Maar zeggen dat het slecht is (zoals je de vergelijking maakt met roken), lijkt me een beetje tè!

Groetjes Karina

dirksmama
afbeelding van dirksmama
1 mei 2008 - 15:34

Het is nog ingewikkelder...

In de hoofden van de meeste Nederlanders is de fles de norm. BV is goed, maar het moet wel leuk blijven en je moet het vooral niet te lang doen. Zodra je wat langer bv geeft wordt er raar naar je gekeken, zodra er ook maar iets niet lekker loopt weet de hele goegemeente je te melden dat een flesje zo gegeven is.

Kijk maar eens om je heen, de flesjes buitelen op je af, op kaartjes, boekjes, cadeautje. Overal lijkt de fles het symbool voor een baby te zijn.

En dan is er wetgeving die zegt dat er op de pakken kv moet staan dat bv beter is. Vrij nutteloos, want als je eenmaal kv geeft ga je heus niet meer over op de borst, en heb je er vaak ook geen behoefte aan om steeds weer te lezen dat bv goed is. KV is geen roken, als daar op een pakje staat dat het niet goed is kun je hopen dat iemand stopt met roken, maar zo werkt het niet met babyvoeding.

Op de een of andere manier probeert 'men' over te dragen dat je beter borstvoeding kunt geven, maar de manier waarop dat gebeurt is nogal knullig.

Maar de echte norm is in Nederland duidelijk de fles. Anders zouden alle discussies ook niet zo tomeloos hoog oplopen elke keer.

Loesie
afbeelding van Loesie
30 apr 2008 - 15:39

Het wel/niet bv geven of niet meer bv geven is een gevoelig onderwerp.

Ik denk dat ik voor veel moeders spreek die zijn gestopt dat de keuze om te stoppen zo moeilijk is. Als je dan achteraf "overstelpt" wordt met alternatieven (kolven, combineren etc.) dan kan dat de twijfel en schuld gevoel weer aanwakkeren. We zijn opdat punt overgevoelig als moeder want elke moeder wil het allerbeste voor zijn kind.

Geef je fv en leef je in een samenleving waar de norm heerst dat borstvoeding "het" is, dan zijn we allemaal mensen en willen we allemaal "goedkeuring" en die lijkt er dan voor flesvoeding niet te zijn. Dit maakt het voor een moeder nog erger. Je bent als moeder al zo kwetsbaar, ik vraag me iniedergeval constant af doe ik het wel goed? Misschien wordt er in andere landen meer bv gegeven who cares, daar gaat het niet om. Het gaat erom dat als je flesvoeding geeft er altijd een "maar" is in Nederland, het hoort geen eerste keus te zijn en het "mag" dan ook in eerste instantie niet het beste zijn voor je kind.

Kortom want dit wordt langdradig...

Geef je fv, dan geef je volgens de heersende norm niet het beste en dat is nou net wat elke moeder wel wil en dat is hetgene wat kwetst want je zoekt bevestiging dat je het goed doet en die krijg je niet, eerder het tegenovergestelde.

mamaboeboe.hyves.nl


dirksmama
afbeelding van dirksmama
30 apr 2008 - 15:37

[QUOTE=Sophie2] Aureliasmoeder: Ik wil eerlijk zijn. Ik voel me soms erg gekwetst over het feit dat borstvoeding zo goed is voor je kind. Wat er dan wordt geschreven geeft mij wel het gevoel dat ik iets niet goed heb gedaan. Dat ik Sophie tekort heb gedaan. Terwijl ik heus wel weet dat ik juist wel goed heb gehandelt. Door niet alleen voor Sophie te kiezen, maar ook voor mezelf.

lfs Sonja[/QUOTE]

Misschien troost het je dan om te beseffen dat geen enkele moeder alles perfect of het beste kan doen. OK of het borst of fles wordt, dat is zo'n beetje een van de eerste dingen die je meemaakt, maar er zijn zoveel dingen! Ik had mijn zoon liever zonder keizersnede op de wereld gezet, maar helaas zonder kunstgrepen lukte het hier niet.

En later, je loopt er zo vaak tegen aan! Je wilt het liefst dat je kind lekker gezond volkoren en groente en fruit eet, en dan komt er een moment dat ze geen hap meer nemen, maar wel met smaak iets dat je minder gezond vindt. En ga zo maar door, je loopt er steeds tegenaan dat niet alles op de ideale manier gaat.

En ja, het doet pijn om te zien dat iets dat je niet doet of kunt beter is, ik heb dat ook regelmatig, maar ja, so be it.

Marlala
afbeelding van Marlala
29 apr 2008 - 23:55

misschien is een verplichte voorlichtingsavond over bv een idee, maar ja, de mentaliteit hier in NL is dusdanig dat geen mens iets zich laat opleggen . Want zo kan je wel iedereen informeren over mogelijkheden die er zijn als er wel tegensl*gen plaatsvinden, denk je ook niet? Daar schort 't helaas aan.


aureliasmoeder
afbeelding van aureliasmoeder
29 apr 2008 - 23:50

Het rare is dus dat er hier veel geklaagd wordt over een overkill aan borstvoeding. Terwijl we in een land wonen dat juist in vergelijking met de rest van de wereld enorm achterloopt op dat gebied. De invloed en macht van de kunstvoedingsfabrikanten is in dit land echt enorm. Maar ja, daar merk je niet zoveel van, tot je je er in gaat verdiepen.

aureliasmoeder
afbeelding van aureliasmoeder
29 apr 2008 - 23:48

[QUOTE=Sophie2] Aureliasmoeder: Soms kan jij met je adviezen moeders wel een gevoel geven dat ze een slechte moeder zijn. Omdat ze geen bv geven maar fv. Want bv is zo goed voor je kind. Boelsh*t. Alles is goed voor je baby zolang er maar rust is en geen stress.

[/QUOTE]

Ik heb nooit nooit nooit nooit nooit nooit gezegd dat iemand die geen moedermelk aan haar kind geeft een slechte moeder is. En ik zal dat ook nooit nooit nooit nooit nooit zeggen, omdat dat gewoon ook niet waar is.

En natuurlijk is niet 'alles' zomaar zonder meer goed voor een baby...

Loesie
afbeelding van Loesie
29 apr 2008 - 12:07

@Karina

Ik vind het juist super knap van je dat je 3 maanden fulltime gekolfd hebt. Ik heb een week alles geprobeerd met de kraamzorg om mijn dochter te laten drinken, tepelhoedjes alles hebben we geprobeerd. Elke keer wilde ik het opgeven maar de kraamzorg "praatte me weer om" toen heb ik besloten om ook fulltime te gaan kolven. Heb mijn man vrijdagavond er nog op uit gestuurd voor een goede pomp. Zondag zat ik te huilen van vermoeidheid en stress. De productie was eindelijk goed op gang maar ik was kapot. Toen mijn dochter 10 dagen oud was ben ik al gaan afbouwen. Deze beslissing gaf mij zoveel rust en bv veel teveel onrust. Dat jij dat 3 maanden hebt gedaan, ik kan er alleen maar bewondering voor hebben!

Groetjes,

MarloesLoesie39567.4231712963

mamaboeboe.hyves.nl


karina
afbeelding van Anoniem
28 apr 2008 - 22:52

Hoi!

Iedereen heeft hier wel een punt vind ik.

Het is gewoon je gevoel, wat alles "veroorzaakt".

Je wilt graag bv geven (tenminste de meeste moeders), maar het lukt gewoon niet altijd, of je moet er vroegtijdig mee stoppen, om een of andere reden. En bv is gewoon natuurlijk en voor je gevoel het beste voor je kindje. En als het dan niet lukt, of niet meer lukt, dan kun je je daar niet zomaar overheen zetten. Tenminste ik niet! Ik voelde me ook schuldig, toen ik na 3 maanden fulltime kolven (het aanleggen lukte niet, maar produktie genoeg), wilde stoppen, omdat ik het gewoon niet meer op kon brengen. Maar ja...waarom niet? Waarom geef ik mijn kindje niet nog langer het beste wat er is?

Omdat ik bij elke keer kolven het al spaans benauwd kreeg, van: "oh, over een half uur MOET ik weer" Bah...bah...bah...! Maar wat een opluchting toen ik eenmaal de knoop heb door gehakt en toen veel meer rust kreeg. Maar het bleef nog wel een poos knagen. En daar gaat het hier een beetje om, denk ik. Je GEVOEL! Maar goed, mijn knul wordt van flesvoeding ook wel groot, maar ik ben blij met de 3 maandjes die ik hem bv heb gegeven!

Groetjes Karina

Marlala
afbeelding van Marlala
28 apr 2008 - 22:07

Hey,


@aureliasmoeder: het wordt inderdaad niet specifiek met die bewoording gezegd, maar vaak gebeurt het wel dat er op verwijtende toon wordt gesproken als je toch de overstap maakt naar fv, of gaat maken. En onder andere die verwijtende toon ("ja maar, bv is toch beter", "goh geef je fles?" etc) doet in de oren klinken als "je bent een slechte moeder". Maar idd, geen mens heeft ooit die bewoording in de mond genomen.


@ de rest: Tja, en het feit dat nergens info te vinden is over flesvoeding zoals wel gebeurt bij borstvoeding is natuurlijk ook een seintje. Al is dat natuurlijk ook maar door de wet geregeld, daar kan bijna geen mens iets aan doen.


Juist omdat er over de twee voedingen (bv/fv) niet evenveel, of bijna evenveel (of al is het maar íets), info wordt gegeven, dan blijft de maatschappij zich toch altijd negatief opstellen tegenover fv.


Ik wil natuurlijk niet zeggen dat fv beter of net zo goed is als bv, dat weet iedereen dat dat niet 't geval is, maar ja, slecht is 't natuurlijk ook niet, anders was 't niet op de markt. 't Zou mooi zijn als iedereen kon genieten van bv en 't makkelijk af zou gaan.


Ehm, ik schrijf al weer meer dan nodig... .


Ben nl. absoluut niet tegen bv hoor, maar wordt er zo 'kriebelig' van het feit dat er alleen info is over bv en niet over fv, soms moet ik dat even van me afschrijven.


Iedereen veel succes, doe waar je je goed bij voelt!aureliasmoeder
afbeelding van aureliasmoeder
28 apr 2008 - 21:47

[QUOTE=Brigit65]


Ik heb absoluut geen spijt van mijn keuze, ok ik had graag borstvoeding willen geven, maar nogmaals het is toch het belangrijkste hoe het met je kind gaat. Volg je eigen gevoel en laat je vooral niet aanpraten dat je niet een goede moeder bent als de borstvoeding niet lukt.

[/QUOTE]

Fijn als je er zo nuchter in staat. Ik denk dat dat een heel verstandige houding is. Wat niet kan dat kan niet toch?

't Blijft natuurlijk voor sommige moeders een soort rouwproces, een deuk in het zelfvertrouwen, en ik denk dat dat komt omdat er tijdens de zwangerschap vaak zulke roze plaatjes geschetst worden, terwijl er vaak vergeten wordt te vertellen dat moeder zijn de overtreffende trap van moe zijn is.

Wel jammer dat je dat 'slechte moeder' zijn aanhaalt, want ik heb nog nooit iemand horen zeggen dat je een slechte moeder zou zijn als je geen bv geeft, terwijl dat verwijt wel om de haverklap komt opzetten

Brigit65
afbeelding van Anoniem
28 apr 2008 - 11:22

Ik begrijp niet waar jullie je zo druk om maken, natuurlijk is het voor je kind het beste om moedermelk te krijgen en de meesten van ons proberen dat ook te geven, maar als dat om wat voor reden niet lukt of in jou geval problemen geeft, dan stap je over op kunstvoeding, want je wilt het beste voor je kind, je wilt graag dat het gaat groeien, tevreden en gelukkig is.


Ik ben van mening dat er veel te veel de nadruk wordt gelegd op de borstvoeding en als dat niet lukt en je stopt wordt je er op aangekeken.


Ik heb het bij mijn zoon geprobeerd, maar er kwam maar niets, gevolg hij huilen van de honger, ik in de stress, bloed en etter in de bh omdat hij zo hard zoog en zo zijn best deed, en de kraamverpleegster maar pushen, het komt wel nog maar vaker aanleggen etc. Gelukkig kreeg ik een andere oudere kraamhulp en die vroeg wat ik wilde, ik wilde een gelukkig kind en dus werd er overgestapt op kunstvoeding, ik heb gehuild toen hij eindelijk na bijna een week wat kreeg, het was echt "hap slik weg" zoveel honger had hij.


Vorig jaar is mijn dochter geboren en ik was vol goede moed het opnieuw te proberen, maar zij was het andere uiterste ze zoog een paar keer en geloofde het dan wel, dus die kreeg ook niets. Maar deze keer was ik er snel klaar mee, en heb haar de volgende dag gelijk de fles gegeven. Achteraf een heel goed besluit, want zij bleek na 4 weken 2 grote gaten in haar hartje te hebben en had dus niet eens de energie om haar best te doen.


Ik heb absoluut geen spijt van mijn keuze, ok ik had graag borstvoeding willen geven, maar nogmaals het is toch het belangrijkste hoe het met je kind gaat. Volg je eigen gevoel en laat je vooral niet aanpraten dat je niet een goede moeder bent als de borstvoeding niet lukt.

acgalen
afbeelding van acgalen
28 apr 2008 - 00:04

Lieve allemaal,


Bedankt voor al jullie bemoedigende woorden.
We zijn nu een weekend verder, en het combineren van bv en fv leek niet goed te werken. Thomas leek toch weer veel last van krampjes te krijgen, dus nu ben ik definitief gestopt.


Het geeft wel rust, dan hij in ieder geval genoeg voeding krijgt.


Ik hoop dat we langzaam een ritme gaan vinden samen, en dat ik samen met mijn man en oudste zoontje echt kan gaan genieten.


Liefs,


Astrid

aureliasmoeder
afbeelding van aureliasmoeder
27 apr 2008 - 18:51

Je hebt gedaan wat op het moment wat je deed in je vermogen lag! Meer dan je best kun je toch niet doen?

Je kunt nu nog meerdere kanten op, je kunt het kolven afbouwen en verder gaan met de fles, je kunt kolven en gedeeltelijk moedermelk en gedeeltelijk kunstvoeding geven, of je zou contact op kunnen nemen met een lactatiekundige om te kijken wat er aan de borstvoeding verbeterd zou kunnen worden en of je het weer zou kunnen opbouwen, mocht je voelen dat je dat wilt.

Als ik lees wat jullie probleem is, dan denk ik niet zo snel aan allergie, maar eerder aan problemen die gerelateerd zijn aan een sterke melkstroom en een grote melkstroom. Een lactatiekundige kan je hierbij heel goed op weg helpen. Overigens ook bij zaken als hoe je bv en kv kunt combineren of hoe je met beleid af kunt bouwen.

Marlala
afbeelding van Marlala
25 apr 2008 - 18:37

bij de weg... bij lactose intolerantie is soyavoeding de oplossing... mocht je 't overwegen.


Marlala
afbeelding van Marlala
25 apr 2008 - 18:35

Hoihoi


't lijkt wel mijn verhaal wat je hebt geschreven. Jens heeft geen koemelkallergie waar de meesten aan dachten, maar (blijkt nu) lactose intolerantie.


Ook ik heb me er vreselijk schuldig over gevoeld dat ik ben gestopt omdat je alleen maar leest en hoort over borstvoeding en niet over flesvoeding. Borstvoeding is idd de beste voeding wat je je kindje kunt geven, maar er komt nog zoveel meer bij kijken. Rust is ook heel belangrijk. Als jij rust vind door het geven van flesvoeding, dan reflecteert dat ook op je kindje.


Ik wist toentertijd niet van speciale dieten en lactatiekundigen en de hele santekraam, maar ja... Dus naar mijn weten TOEN had ik er alles aan gedaan. En dát is belangrijk. Als er voor jou een last van je schouders is gevallen door die overstap, dan doe je 't goed. Je moet niet alleen voor je kindje willen kiezen, maar voor jezelf én je kindje. Je doet 't namelijk samen.


Je mag je er niet schuldig over voelen hoor, 't is nu eenmaal bij de wet geregeld dat bedrijven, instanties en hulpverleners niet mogen adverteren/schrijven/praten/e.d over flesvoeding voor de eerste 6 maanden.


Meid, echt waar, je doet 't goed!!


Dikke knuffel voor jou .


Loesie
afbeelding van Loesie
25 apr 2008 - 14:51

Hoi Astrid,

Ik vond de keus om te stoppen heel moeilijk en ik heb mij heel lang schuldig gevoeld... Het is gewoon moeilijk om zo'n besluit te nemen en je blifjt je er lang rot bij voelen maar ik dat gevoel verdwijnt echt en dan komt het gevoel van "ik heb het goed gedaan" voor in de plaats.

Geniet.....

Groetjes,

Marloes

mamaboeboe.hyves.nl


SanneB
afbeelding van SanneB
25 apr 2008 - 13:04

Hoi Astrid,


Ik herken het wel. Ik heb maar 8 weken BV gegeven en voel me daar heel naar over soms. Kees heeft eczeem en ben bang dat het komt omdat ik het niet lang heb kunnen geven. De arts zegt dat het niet uit maakt, maar toch...


Kees huilde net als Thomas na de borst en met de fles leek hij meer verzadigd. Ik kon het niet volhouden omdat ik lichamelijk te zwak was (heb pre-eclampsie gehad en een keizersnee).


Volgens mij moet je je helemaal niet schuldig voelen en moet je je maar bedenken dat hij toch al heel wat van jou super melk binnen heeft gekregen. Dat is alvast in zijn systeem moet je proberen te onthouden. Het helpt hem ook niet als zijn mama zich schuldig voelt. Probeer gewoon te genieten van het geven van de fles en van een blij mannetje daarna. Jullie band is toch zo sterk dat zal nooit kunnen veranderen.


Groetjes,


Sanne