Gerookte zalm

8 reactie(s) / 0 nieuw
Laatste reactie
Sankyra
afbeelding van Sankyra
3 jan 2011 - 23:13
Gerookte zalm

Hallo allemaal .

Ik heb een vraag

Ik heb een klein beetje gerookte zalm gehad met kerst als voor gerecht ,, omdat ik geen runder carpacio mag dacht ik pak de gerookte zalm maar dat mag vast wel omdat men altijd zegt vis is hardstikke gezond ..


Nu hoor ik dat je geen gerookte zalm mag hebben tijdens de zwangerschap ,. terwijl toen mijn zussen zwanger waren je dat gewoon mog hebben en nu 4 jaar later ineens niet meer ....

waarom mag je nu geen gerookte zalm meer


en waarom raden ze vette vis aan tijdens zwangerschap dat is toch veel ongezonder die vette dingen ????

Hoop dat iemand mij advies kan geven

want ik heb nooit van zalm gehouden en ook niet van vis en heb nu gewoon steeds zin in gerookte zalm .. en de een zegt gewoon pakken en de andere zegt niet doen is slecht voor de ongeboren baby ... ik ben nu 22 weken zwanger ... en wil gewoon ook lekkere dingen kunnen eten namelijk maar alles wat ik op moment lekker vind is verbodenn


in afwachting van jullie reactie ..

Groetjes
Sandra

DELETED_shar-652949
afbeelding van Anoniem
1 mei 2012 - 22:53

Volgens mij is het niet zo zeer dat het dan niet zo vers is, maar dat het dan niet vacuüm verpakt is (bij de visboer). Ze zeggen dat de listeriabacterie zich lekker kan gaan ophopen in de randjes van het vacuüm die gerookte zalm dus minder betrouwbaar is dan verse gerookte zalm die voor je neus verpakt wordt... 

Mijn verloskundige zei echter dat je het gerust kunt eten, maar dat je het daarna niet terug moet leggen in de koeling en vervolgens weer eten. Dus als je het niet in 1x op kunt, lekker aan een ander geven. En als je nog twijfelt, gebruik je onderbuikgevoel ;)

Karolina
afbeelding van Karolina
1 mei 2012 - 21:35

Ik heb juist gehoord dat je gerookte zalm van de visboer wel mag eten maar niet die uit de supermarkt om dat het dan niet zo vers is 

DELETED_shar-652949
afbeelding van Anoniem
24 feb 2012 - 13:31

@ leonie: dat is precies wat mijn vk ook zei, al die hysterie hierover... helemaal niet nodig. De nieuwe lichting geneeskundestudenten hebben wel strengere eisen/criteria dan die van de vorige, uiteraard ivm nieuwe inzichten door verbeterde onderzoeksmethoden enzo, maar lang niet alles is zo erg als dat je soms hoort. Bovendien zijn het vaak verhalen die heel persoonlijk zijn: als er 1x iets gebeurt met een zwangerschap door voedsel o.i.d. dan wil meteen niemand zijn vingers er meer aan branden en wordt het maar in zijn algemeenheid afgeraden...

DELETED_shar-652949
afbeelding van Anoniem
24 feb 2012 - 13:27

Ik heb gisteren mijn vk gebeld met dezelfde vraag, omdat ik gerookte zalm ook zo lekker vind en ik helemaal gek werd van al die tegenstrijdige verhalen. Ze zei dat het allemaal echt wel kan, alleen als je voorverpakte hebt (zelfs de vacuüm verpakte versie dus, zei ze expliciet!) of eentje in een kant en klare salade ofzo, dan moet je het alleen bij het openmaken eten. Dus: terugzetten in de koeling en vervolgens weer eten is not done.

Verder was haar advies: gebruik je reukvermogen erbij. Als je zwanger bent verbetert je reukvermogen enorm, juist om bedorven voedsel e.d. meteen te ruiken. Bovendien zei ze dat als je dingen al eens eerder hebt gegeten je al lang antistoffen hebt aangemaakt. Vertrouw een beetje op jezelf en je geur en laat je niet meteen gek maken door alle horrorverhalen omtrent voeding - paddestoelen zouden bijv. niet kunnen ivm het feit dat het schimmels zijn. Ook gewoon lekker eten!

leonie12
afbeelding van leonie12
4 jan 2011 - 23:43

hoi hoi

de verloskundige zei bij de eerste tegen mij dat je wel vis mag hebben maar zoals angelique zegt geen voorverpakte vis, als je naar de visboer gaat heb je verse vis en dat mag weer wel en de vetten ervan zijn juist weer wel goed.

maar ja vind het zelf allemaal overdreven vroeger was het ook allemaal niet zo, ik vind het zelf allemaal een beetje overdreven tegenwoordig. wij zijn toch ook gezond op de wereld gekomen, en door al die dingen die je niet mag en je baby niet mag geven word je weerstand alleen maar minder is toch ook slecht?!

Angelique79
afbeelding van Angelique79
3 jan 2011 - 23:46

Het gaat er omdat gerookte zalm (vacuüm verpakt

bij de supermarkt) een bacterie kan bevatten listeria

of zo iets. Dat geldt voor alle vacuüm verpakte vis

(makreel, paling). Als je het bij de visboer koopt kan

het vaak wel als het vers is. Ik heb zelf al deze

vissen niet gegeten en ook goed gelet op vlees

goed doorbakken etc. Dat was in restaurants nooit

fijn en was blij toen ik bevallen was dat ik niet meer

na hoefde te denken voor ik iets at :-)

Natje72
afbeelding van Natje72
3 jan 2011 - 23:20

Hoi Sandra,


Helaas helaas de nieuwe richtlijnen voor als je zwanger bent zijn erg streng en men probeert elk risico uit te sluiten.


Tijdens mijn zwangerschappen stond mijn moeder iedere keer met haar oren te klapperen wat ik allemaal niet mocht eten had ze nog nooit van gehoord.


Vette vis is gezond omdat in visolie heel veel vitamines zitten. Vandaar dat ze dat aanraden zelf luste ik geen vis tijdens zwangerschap dus dat was snel vergeten.


Weet je wat het probleem is van de mensen die zeggen pak toch gewoon, daar kun je niet aankloppen als er iets mis gaat. Natuurlijk kun je nooit bewijzen dat het dan aan de zalm gelegen heeft maar je vergeeft het jezelf nooit meer vrees ik. Die happen zalm zijn heerlijk maar daarna vrees je wellicht dat het toch schadelijk is tot de geboorte.


Zelf ben ik 1e zwangerschap tot 4 cm ontsluiting misselijk geweest en het enige dat ik binnen hield zo ongeveer waren gebrande pinda's. Lees ik bij 2e zwangerschap opeens dat die ook slecht zijn pfffffffffff.


Het is net als met lijnen soms ff af zien hoor, en uitzoeken wat je lekker vindt maar wel mag. Als je goed zoekt vind je vast wel iets.


verder gewoon nog ff volhouden meid en afspreken met je partner dat die vis klaar ligt in koeling voor na bevalling. Maar ben bang dat je er dan geen zin meer in hebt. het is juist het feit dat het niet mag dat psychisch ervoor zorgt dat je denkt dat je er zin in hebt.


Nog ff volhouden dus.


knuffel natje