Borstvoeding en jezelf

3 reactie(s) / 0 nieuw
Laatste reactie
sami-1452892
afbeelding van sami-1452892
2 dec 2019 - 08:27
Borstvoeding en jezelf

Door omstandigheden zitten wij bij mijn schoonmoeder sinds de kleine 1,5 week oud is. Nu is ze bijna 4 weken oud. De schoonmoeder zegt regelmatig dat ik slecht eet en dat dat slecht is voor de borstvoeding van de kleine. Soms gebeurd dit verwijtend. Mij geeft dit een naar gevoel over mezelf.
Ik geef toe dat ik weinig eet, maar ik sla ontbijt nooit over. Ik eet elke dag boterhammen met pindakaas, soms gebakken ei, paar schaaltjes ontbijtgraan met gedroogd fruit en drink vooral thee (met 4 schepjes suiker). Avondeten sla ik soms over.

Met de kleine gaat het goed. Ze komt goed aan en groeit goed. Ook de dokter zegt dat het goed gaat.

Ik vraag me af wat de relatie is tussen wat je eet en moedermelk. Ik bedoel, als ik bijv spinazie eet, geeft voedsel waarde aan mijn moedermelk? En hoe?
Als je een eetstoornis hebt kan je dan beter formule geven of blijft moedermelk toch het beste? In geval van rokers is zelfs dan de moedermelk beter als formule geven.

Ik hoop dat iemand kan verhelderen wat het is en wat ik kan doen.

Liefs
Sam

Zay01
afbeelding van Zay01
6 dec 2019 - 19:53

Niet te druk om maken. Formule is nooit gezonder dan bv....maarrr probeer wel wat op je eten te letten want je kan extreem gaan afvallen als je niet goed eet tijdens bv geven... Je kindje krijgt de stoffen wel binnen alleen als jij niet meer goed eet word dat uit jouw eigen reserves gehaald.

Ik ben absoluut pro bv omdat dat gewoon echt vele male gezonder is dan kunstvoeding.
Je bent nu ook het voorbeeld voor je kindje. Dus hou van jezelf en eet wat gezonder voor jullie beide want jij zal je dan ook fitter voelen .

Oja mijn eerste heb ik 2,5 jaar bv gegeven en mijn jongste is nu bijna 1 jaar en geef ik nog steeds bv. Als je vragen hebt kan je Ze altijd stellen.

Edit-1184596
afbeelding van Edit-1184596
2 dec 2019 - 10:49

Hoi Sam,

Volgens mij is het vooral belangrijk om naar jezelf te luisteren. Zeker als je zo'n jong babietje hebt, wat veel van je vraagt, ben je erg gevoelig voor commentaar van anderen. En gek genoeg heeft ook iedereen wat te zeggen als het over baby's en alles daar omheen gaat. Volgens mij maakt het niet zo veel uit wat je eet als je borstvoeding geeft. Wat de baby nodig heeft kom er in principe wel in terecht. Borstvoeding biedt verder net iets meer dan kunstvoeding, bijvoorbeeld antistoffen die de baby helpen om ziektes makkelijker te overwinnen. Ik ben zelf van mening dat als het niet te zwaar is om borstvoeding te geven, en zeker als je er zelf achter staat, vooral dat moet blijven doen. Maar als borstvoeding geven zwaar wordt, dan is kunstvoeding een heel goed alternatief of zelfs beter. Je moet er als moeder nooit aan onder doorgaan. Dus, zolang je zelf graag borstvoeding geeft, dat vooral blijven doen en anderen laten lullen. Als de baby goed groeit en tevreden is, dan is dat denk ik het belangrijkste teken. Wordt het toch te zwaar en weet je zeker dat het met kunstvoeding beter gaat worden, dan vooral kunstvoeding gaan geven. En wat betreft gezond eten: je voelt je zelf vaak veel beter door gezond te eten. Groente en fruit eten zou ik je zeker aanraden, ook voor jezelf.