Bijvoeding: hoe beginnen en opbouwen?

14 reactie(s) / 0 nieuw
Laatste reactie
Nelia
afbeelding van Nelia
9 nov 2007 - 11:48
Bijvoeding: hoe beginnen en opbouwen?

Mijn dochter wordt over een paar weken 6 maanden en heeft tot nu toe alleen nog borstvoeding gekregen .


Als ze 6 maanden is beginnen we met bijvoeding, maar ik weet echt niet waar ik moet beginnen: eerst groentehapje of eerst fruithapje, wel of geen pap, wanneer introduceren van bijv. aardappelen en vlees/vis?


Hoe doen jullie dat? En als je een bepaald hapje hebt gegeven, wanneer begin je dan met het introduceren van een ander hapje.


ieniemienie
afbeelding van ieniemienie
16 jan 2008 - 22:07

Vera is nu 5 maanden en 1 week en krijgt smorgens een fruithapje. Maak dit ook zelf met de blender want grotere stukken is veel te gevaarlijk.

We geven tot nu toe alleen nog maar appel peer banaan en druif.

Verder krijgt ze sinds anderhalve week wat groente. Ik kook dan wortel sperzieboontjes of bloemkool. Die drie heb ik nu geprobeert,

Ze is er niet echt verzot op hoor en bij de wortel ging ze zelf kokhalzen.

Ze heeft sinds gisteren ruwe schrale plekjes op haar wangen en handjes maar weet niet zeker of dat nu door de groente/fruit is of een doorkomend tandje.

NicoleGrote broer is al 9 jaar
Grote zus al 6 jaar!
Natje72
afbeelding van Natje72
16 jan 2008 - 17:18

Hoi hoi,


Vind de Rapley methode ook niet zo ideaal. liever eerst door potje en vers aan smaken laten wennen en dan pas stukjes geven. Onze dochter van 5 maanden krijgt nu al een paar weken potjes en natuurlijk pakt ze op deze leeftijd alles in het mondje maar ze laat het ook net zo makkelijk weer vallen. hoe doe je dat dan met eten? niet dat het me uit maakt dat de vloer vies wordt maar moet ik iedere keer een nieuw stukje geven. ook ik ben veel te bang voor stikklachten.


wij zijn begonnen met 3 dagen zelfde fruithapje van 1 soort fruit. dan volgende soort fruit enz enz.op het KDV krijgt ze nu sinds 5 maanden peer/banaan/appel vers door elkaar omdat wij weten dat ze door die 3 dagen testen daar niet allergisch voor is. na een week wennen aan de lepel ook begonnen met groente hapje dat vind ze nog wat minder. eerlijk gezegd daar vrij snel gemengde potjes van gepakt. onder het motto krijgt ze allergische reactie kijken we dan wel naar aparte potjes om te testen wat het is. gelukkig nog geen reactie gehad.


Amber vindt het fruit heerlijk, groente wat minder maar 2 eetlepels (volgens CB voldoende bij 5 maanden) gaan er met smaak in. van fruit eet ze heel potje. en het is toch heerlijk om haar te zien smullen van zo'n hapje waarom dan wachten tot 6 maanden.karina
afbeelding van Anoniem
16 jan 2008 - 14:28

Tja....wat de rapley-methode betreft; ik weet het niet zo net hoor..

Mijn zoon is 7 maanden en ik begin nu met een halve boterham. Met 6 mnd. zei het cb dat ik wel rustig mocht proberen te oefenen met een broodkorst. Nou, hij is er bijna in gestikt!! Lekker hoor, dat zelf eten Ik zou eigenlijk niet weten wat daar beter aan is, als je kindje eten geven?

Ze leren vanzelf wel om zelf te eten, idd met doperwtjes of boontjes bijvoorbeeld, maar dan wel als ze ouder zijn!

Wat bijvoeden betreft; ik ben met 4 mnd begonnen met fruit, omdat mijn zoon mij het eten van de lepel keek en met 5 1/2 mnd groente erbij. Met 6 mnd werd de groentehap een 6-mnd potje incl. aardappels / rijst en vlees /vis. Ik gaf al een poosje dixap met een liga 's middags en nu nog steeds. Hij krijgt na de warme hap 's avonds ook een beetje yoghurt of danoontje.

Ik vond met 4 mnd beginnen achteraf ideaal, dan kunnen ze rustig wennen en met 6 mnd mogen ze ineens zoveel hebben.......een kind weet niet wat hem overkomt zeg!

DELETED_moedert...
afbeelding van DELETED_moedertje22_anonymized
10 jan 2008 - 12:04

Hoi

Ik ben meteen met drie ieniemienie voedingen begonnen

+/ 6 uur bv
9 uur: fruit
11 uur: bv
13 uur: rijstewafel en bv
15 uur: bv
17 uur: bv
18 uur: halve aardappel gepureerd met bv en beetje groente
20 uur: bv
22 uur:bv

De hoeveelheden stellen eigenlijk helemaal niks voor :P
Normaal begin je idd met maar 1 voeding, omdat anders je bv terug kan lopen, maar daar had ik toch al een overdosis aan. En het gaat eigenlijk heel goed.
pap geef ik eigenlijk nooit, vindt hij veel te lekker en dan wil hij niks anders meer.dorothy
afbeelding van dorothy
13 dec 2007 - 09:30

wij willen Myrne laten wennen met vast voedsel volgens de rapley-methode, niets pureren gewoon lekker zelf vasthouden en "mee spelen".

gootje7
afbeelding van gootje7
12 nov 2007 - 15:54

Hoi,

Hier een bv moeder. Ik ben begonnen met fruit (zelf gemaakte hapje). 3 dagen idd hetzelfde. Een aantal weken later met groenten. Weer later aardappel er door doen. Stel je er in het begin niet te veel van voor. Het is voor je kindje een ontdekkingsreis. Ze zijn er nog niet afhankelijk van dus als er niet veel van gegeten wordt is dat niet erg. Daarom vond ik zelf maken zo handig en minder kostbaar. Op een gegeven moment merk je dat ze met hun handen willen gaan eten. Gewoon lekker geven kunnen ze op ontdekkinge gaan in de wereled dat struktuur heet. Soms wordt het wel een benden maar het is goed voor motiriek. Lotte vond het geweldig op doperwtje op te pakken (vanaf 9mnd) en in haar mond te stoppen. EN doperwten pletten is natuurlijk nog veel leuker. Maak er een feest van. Wij geven Lotte eten als we zelf ook eten. En maak lekker zelf eet geluiden Dan laat je merken dat jij ook lekker eet. Lotte eet dus ook met geluid. Geen gehoor maar je weet wel wanneer ze geniet. (Las het laatst ook in een boek van Jamie Oliver als advies). Lotte (13mnd) lust nu best veel daar is wel een hele tijd over heen gegaan. Ze probeerd eigenlijk alles wat je haar voor zet erg leuk te zien.

Ik wens je veel eet plezier

groetjes,

Margot

groetjes margot
A.D-je
afbeelding van Anoniem
12 nov 2007 - 10:50

Hoi ik zou eerst fruithapje doen. 3 dagen de zelfde soort achter elkaar en dan de nieuwe. Na twee weken zou ik met warm eten beginnen. En als je ongeveer 3 borstvoedingen per dag geeft, dan met pap (opvolgmelk/bambix) beginnen, s'ochtends.

Marlala
afbeelding van Marlala
9 nov 2007 - 19:34

@Nelia: Ja die banaan uit een potje smaakt heel erg naar overrijpe banaan, blèh. Vind ik zelf ook niet lekker. Jens moest daarom ook errug wennen aan de 'echte' banaansmaak. Maar duurde gelukkig niet lang.


san-28
afbeelding van san-28
9 nov 2007 - 16:18

Wij zijn begonnen met (alles vers) fruit. Een paar dagen dezelfde smaak gegeven en toen weer iets anders. Na 1,5 a 2 weken zijn we ook begonnen met groenten. Wel telkens 1 smaak per keer. Met een maand of 7 geloof ik ben ik er aardappels/rijst/macaronie bij gaan doen en pas met een maand of 9 vlees en vis.

Ik maakte ook kleine porties en vroor die in.

Pap heb ik nooit gegeven, alleen borstvoeding. Ik zag het nut er niet van in om eerst te kolven en er dan pap van te maken. Pap heeft ook geen meerwaarde ten opzichte van borstvoeding.

Ken je het voedselintroductieschema misschien op borstvoeding.com? Daar heb ik veel aan gehad!

Gr San

Nelia
afbeelding van Nelia
9 nov 2007 - 14:47

Bedankt voor jullie reacties.


Ik heb een staafmixer, dus ik was in ieder geval van plan om zelf vers fruit en groenten te pureren (en dan steeds iets grover). Reden? Ik heb een tijdje geleden een 'eerste hapje banaan' uit een potje geproeft en ik vond het toch wel erg afwijken van echte gepureerde bananen.


Ik ben zo benieuwd hoe ons meisje het eten gaat vinden. Het fototoestel houd ik gereed!

Marlala
afbeelding van Marlala
9 nov 2007 - 12:52

Oja, als tussendoortjes kun je natuurlijk ook dingen geven als een rijstewafeltje, soepstengel, liga. De liga kan je ook verkruimelen door een zelfgemaakt fruithapje (bijv. peer, dat is dan te drinken bijna) om het in te dikken of gewoon lekkerder te maken. Die heb je natuurlijk al vanaf 6 mnd, zo ook de rijstewafeltjes.


Marlala
afbeelding van Marlala
9 nov 2007 - 12:48

Hoi hoi


ik heb de 4 mnd potjes verdeeld in vakjes van een ijsblokjes vorm en gaf daar de eerste dag 1 van, en de rest van de dagen 2. En dan 1 potje/smaakje per keer. Zo heb je een paar dagen om te zien hoe je kindje reageert op het fruit. Zo zijn wij er achter gekomen dat Jens allergisch is voor appel. Na appel, peer, banaan, kan je ook de gemengde potjes eens proberen, maar meestal kan die wel in 1x leeg, omdat je kindje dan ook goed heeft gereageerd op de andere fruitsoorten. En met 6 mnd kunnen ze vaak ook wel zo'n hele groot pot leeg, althans, dat was hier het geval.


Daarna zijn we ook de 4 mnd groente potjes gaan proberen op dezelfde manier. Ik begon 's middags het fruit te proberen en daarna verving ik dat voor de groente. Weliswaar midden op de middag, maar ja, het was toch maar proberen. Later ging ik dus 's ochtends een half potje fruit geven en 's middags de andere helft en 's avonds dus de groente. Maar dat moet je zelf maar bekijken natuurlijk, hoe je dat indeelt.


Vanaf 8 mnd gebruik ik vers fruit, omdat dat niet meer gepureerd hoeft te worden (is een staafmixer uitermate geschikt voor overigens) en ook omdat in alle potjes appel zit verwerkt. Vanaf 6 mnd eet hij de grote potjes fruit én groente helemaal leeg (dijkwerker, hihi). Sinds een week of 2 à 3 eet hij met de pot mee, (mild) gekruid en wel!


Ik wens je veel succes!!


Groetjes Marla.


Lise
afbeelding van Lise
9 nov 2007 - 11:58

Ik ben met 6mnd begonnen met fruit, halve kleine potjes. Een paar weken later met groente, een paar hapjes uit de 4mnd potjes. Daar zit namelijk maar 1 ding in. Daarna heb ik het gewoon opgebouwd tot een half potje van 6mnd en zo verder. Omdat hij in het begin toch weinig at, was dat dus minstens twee dagen hetzelfde.


In het begin deed ik of groente, of fruit op 1 dag, of een dagje niks als het zo uitkwam. En altijd na de BV.


Ik heb nog nooit pap gegeven. Aardappels eten we zelf nooit, dus die krijgt hij ook niet. En vlees heb ik ook nog niet gegeven. Hij is nu 11 maanden en krijgt meestal de groentepotjes van 8mnd een paar keer in de week. Fruit wil hij wel vers, maar groenten niet.