afwijkingen door voeding?

11 reactie(s) / 0 nieuw
Laatste reactie
DELETED_Esther1...
afbeelding van DELETED_Esther1111_anonymized
5 jun 2009 - 11:28
afwijkingen door voeding?

Het is wel duidelijk dat je bepaalde dingen moet vermijden tijdens de zwangerschap. Maar wat is nu de kans dat er echt iets mis gaat door de voeding? Het risico is toch hoger voor sommige 'verkeerde' voeding in verschillende perioden van je zwangerschap?

Ik heb ook gelezen dat als er echt een afwijking is bij de baby, dit waarschijnlijk sowieso zou gebeuren en dat het niet zozeer een gevolg is van de voeding.

Grote hoeveelheden hebben misschien een grotere invloed. Maar als je eens een keertje iets verkeerds eet. Hoeveel zorgen moet je je dan maken? Ik ontdekte gisteren dat ik in het begin van de zwangerschap iets verkeerds heb gegeten en daar kan ik me dan ontzettend druk over maken....

mama-van-joey
afbeelding van Anoniem
17 jun 2009 - 18:29

Ik heb 1x brie gegeten in een van de eerste weken van mjn zwangerschap. Moet wel zeggen dat dat inderdaad direct door mijn hoofd schoot toen ik wist dat ik zwanger was.

Hoop maar dat 1 keer inderdaad geen kwaad kan

DELETED_Sproetje
afbeelding van Anoniem
15 jun 2009 - 12:51

haha, idd had ik die woorden niet goed gekozen, ach je weet iig wel wat ik bedoel


En voordat we een welles-nietes discussie gaan krijgen over kansen en zo, in Canada zijn vorig jaar 12 mensen overleden door de listeriabacterie van de 21 besmettingen die waren vastgesteld http://www.evmi.nl/nieuws/voedselveiligheid-kwaliteit/6024/t waalf-listeria-doden-in-canada.html en dat vind ik behoorlijk veel, ok, er wordt niet gesproken over zwangerschappen, maar het is wel een bacterie waar je liever niet besmet mee wilt worden en dus niet moet onderschatten naar mijn idee. De gevolgen kunnen gewoon heel groot zijn en het is relatief gemakkelijk om het zo veel mogelijk proberen te voorkomen.


De kans dat je met een dodelijke variant wordt besmet is gelukkig heel klein, dus als je een keer iets verkeerds eet, dan moet je je er geen zorgen over gaan maken, helemaal niet als je niet ziek ervan wordt.

AnnetteW
afbeelding van AnnetteW
14 jun 2009 - 01:26

Hahaha, grappig uitgedrukt, dat je kind niet leeft van wat jij eet.
Je bedoelt dat in de eerste tijd de voedingsstoffen nog uit de dooierzak komen en dat daarna de voedingsstoffen via de placenta komen.

Maar dat geldt voor de voedingsstoffen. En het zijn niet de voedingsstoffen die schadelijk zijn voor je ongeboren kindje, maar gifstoffen, die in voedingsmiddelen voor kunnen komen. En die gifstoffen kunnen ook de eerste maand wel bij de vrucht/kind komen. Misschien niet allemaal, maar alcohol bijv. wel. En misschien de gifstof die de Listeriabacterie aanmaakt misschien ook wel.

Overigens ik geloof er niet in dat de kans groot is dat je na besmetting met de Listeriabacterie een miskraam of doodgeboorte krijgt.
De kans is er wel, maar volgens mij is die niet groot.

Matthijs is geboren op 1-1-2011!

DELETED_Sproetje
afbeelding van Anoniem
12 jun 2009 - 17:08

oh en trouwens als je al een tijdje geleden iets verkeerds hebt gegeten en je bent er niet ziek van geworden dan zou ik me nu helemaal geen zorgen over maken, bovendien is het geloof ik zo dat in de eerste maand je kind nog niet leeft van wat jij eet. pas als de placenta gevormd is krijgt het voedingsstoffen van jou binnen. Hoe het precies zit weet ik ook niet...

DELETED_Sproetje
afbeelding van Anoniem
12 jun 2009 - 16:54

Met rauw vlees en rauwmelkse kaas is het geloof ik vooral de listeriabacterie die er in kan zitten, als je met die bacterie besmet wordt, dan is de kans heel groot dat je een miskraam krijgt of een doodgeboorte. Ouderen en zieke mensen moeten hiervoor ook oppassen.
Als je per ongeluk zoiets eet, dan moet je je daar niet teveel zorgen over maken, omdat de kans dat die listeriabacterie er inzit ook weer niet zo groot is. Maar omdat de gevolgen van besmetting wel zo groot zijn wordt altijd afgeraden om dat soort producten te eten.

sandra81
afbeelding van Anoniem
12 jun 2009 - 13:38

Ik heb de hele zwangerschap moeten roken van mijn vk omdat anders mijn stressniveau te hoog werd. Niet meer als 5 sig per dag maar toch, mijn zoontje is hardstikke gezond!

Vroeger wisten ze niet eens dat al die etenswaren, waarvan ze nu zeggen dat het niet mag, slecht zijn. En wij zijn toch ook allemaal gezond ter wereld gekomen?

Alleen als je idd alles een hele zwangerschap fout doet zal je kindje er iets van meekrijgen.

Groetjes Sandra

AnnetteW
afbeelding van AnnetteW
9 jun 2009 - 00:44

Hoi,

De kans is heel klein inderdaad als het 1 keer is geweest.
Want ten eerste moet het voedingsmiddel besmet zijn geweest en zelfs als dat zo is geweest, is de kans erg klein dat je baby daar schadelijke effecten van ondervindt.

Of was het iets met alcohol? Dan hoef je je al helemaal geen zorgen te maken als het een beetje alcohol was.

Matthijs is geboren op 1-1-2011!

DELETED_Esther1...
afbeelding van DELETED_Esther1111_anonymized
8 jun 2009 - 16:26

Bedankt voor de geruststelling!

Gosh
afbeelding van Anoniem
5 jun 2009 - 14:19

Maak je niet te veel zorgen hoor! Ik denk dat bijna iedereen wel eens een keer wat verkeerds heeft gegeten tijdens haar zwangerschap. Ik in ieder geval wel! Zolang je er maar geen gewoonte van maakt.

Vroeger werd er toch veel minder op gelet wat een zwangere at of dronk of rookte en het merendeel van die kinderen is ook gezond geboren.

LBrouwer
afbeelding van LBrouwer
5 jun 2009 - 11:51

Hoi Esther,


Als je een keertje iets verkeerd hebt gegeten en het is niet in een grote hoeveelheid en regelmaat geweest, dan heb je echt niets te rezen hoor.


Als je veel rookt, koffie drinkt, alcohol gebruik, steeds maar rauw vlees en verkeerde kazen blijft eten, dan kan dit wel een schadelijk effect hebben op je kindje.


Ik zou me als ik jou was geen zorgen maken als het bij één keer is gebleven.


Bij twijfel moet je het anders eens met de vk bespreken.