Zindelijkheidstraining is uitputtingsslag

5 reactie(s) / 0 nieuw
Laatste reactie
mln
afbeelding van mln
28 dec 2015 - 18:19
Zindelijkheidstraining is uitputtingsslag

Onze zoon wil maar niet zindelijk worden. Met 3.2 jaar zijn we begonnen zonder luier en nu, zes maanden later, zijn we feitelijk nog geen stap verder. Poepen deed hij al geruime tijd op het potje. Dit wilde hij niet meer in zijn luier doen. Hiermee heeft hij dan ook nooit ongelukjes. Plassen is echter een drama. Hij gaat liever naar de wc dan op het potje en gebruikt de wc-verkleiner liever niet. Dit maakt voor ons niet uit. We geven hem op gezette tijden drinken en sturen hem op gezette tijden naar de wc, maar het mag allemaal niks baten. Als je hem erop attendeert dat hij even moet gaan plassen, wordt hij boos en dwars en verstopt hij zich. Als je hem meeneemt naar de wc, wordt hij ook boos, want hij wil het zelf doen. Als we wachten tot hij uit zichzelf gaat, is hij nooit droog. Soms gaat hij als hij een drupje voelt, maar meestal is hij door en door nat. Dit interesseert hem ook vrij weinig. Rondlopen in een natte broek valt hem niet echt op. We hebben alles al geprobeerd. Geduldig zijn, zeggen dat het niet erg is, er grapjes over maken, rond laten lopen in een natte broek zodat hij voelt dat het vies en nat is, uitleggen hoe het werkt en op welke signalen hij moet letten, nat spul zelf laten uittrekken en hem zelf schone kleren laten aantrekken, potje weer in huis zetten, voorstellen weer een luier om te doen, consequenties opleggen, meerdere plaskalenders met stickers, snoepjes en centjes voor in zijn spaarpot klaarleggen voor iedere droge dag, uitleggen dat hij wel droog moet zijn voordat hij over een paar maanden naar school gaat... Niks helpt. Hij wil geen luier meer om, want hij is toch al een grote jongen, maar voelt de plasjes ook simpelweg echt niet aankomen. Gemiddeld gaan en vier of vijf broeken per dag doorheen. Hij beweert ook vaak nog droog te zijn, terwijl zijn broek dan al zichtbaar drijfnat is. Vriendinnen stelden laatst al voor hem toch maar weer een luier om te doen, maar dat wil ik ook niet. Dat lijkt me voor zijn zelfvertrouwen ook niet echt goed en dan is helemaal al onze moeite voor niks geweest, ookal zijn we nu ook nog geen stap verder. Was ook voor mijn zelfvertrouwen niet zo'n fijne en motiverende suggestie overigens, maar het gaat niet om mij. Als hij een dag wel droog is, betekent dit eigenlijk vooral dat wij als ouders alert genoeg zijn geweest. Ik word behoorlijk moedeloos van alle wassen, alle ongelukjes, alle strijd en van alle zinloze nieuwe pogingen hem droger te krijgen. Nog een paar maanden, dan gaat hij naar school, maar ik heb er een hard hoofd in dat hij ineens vanzelf zindelijk wordt als deze zes maanden nog zo weinig hebben opgeleverd. Ik weet wel dat boos op hem worden averechts werkt, maar af en toe overkomt het me toch. Laatst zaten we samen te huilen op de wc... Wie heeft er tips of herkent dit en heeft bemoedigende verhalen voor me?

 

 

egnie
afbeelding van egnie
7 feb 2016 - 11:46

Niet zo druk om maken. Ik zou echter wel even bellen met de huisarts en vragen of er even na gekeken kan worden. Het lijkt mij ook dat hij het gewoon niet voelt en zich misschien schaamt als het mis is gegaan. Gewoon luierbroekjes aandoen en je er niet druk om maken. Komt allemaal wel goed. 


mln
afbeelding van mln
4 jan 2016 - 23:25

Bedankt voor jullie reacties Breon en anit! Tja, die volle luier hebben we ook al eens geprobeerd. Alleen op een gegeven moment staat die luier zo bol dat hij scheurt en de absorbtiekorrels eruitkomen. Plus dat zoonlief de luier gewoon afdoet omdat hij 'toch al een grote jongen is die op de wc plast' (al is het structureel te laat). De oefenbroekjes zijn een goed idee; bedankt! Als hij echt voelt dat hij nat is, gaat hij ook wel uit zichzelf naar de wc, alleen is dan ook altijd alles nat. Met zo'n oefenbroekje kun je dat hopelijk ondervangen, terwijl hij toch verder oefent. Heb meteen een paar leuke besteld. :-) Het zou me ook niks verbazen als hij het erop aan laat komen en plots 1 week voor hij naar school moet, helemaal zindelijk is... Na mijn zwangerschapsverlof weigerde hij ook de fles en wilde alleen uit mijn borst drinken en pas bij de allerlaatste voeding die ik hem kon geven voor ik naar mijn werk moest, dronk hij ineens de fles. Hopeloos (lief) gevalletje dus! Bedankt voor jullie meedenken!

Breon
afbeelding van Breon
31 dec 2015 - 14:06

1. Misschien kun je eens naar een uroloog of kinderarts? Er zijn gevallen bekend van kinderen die door medische oorzaken echt niet voelen dat ze (moeten) plassen.
2. Mijn moeder heeft me wel eens verteld hoe mijn broer zindelijk is geworden:
Mijn broer was twee en droeg katoenen luiers. Toen mijn moeder ging bevallen van onze zus moest hij een dag naar de buurvrouw. Omdat hij perse niet door haar verschoond wilde worden heeft hij heel de dag met een volle luier gelopen. Dit vond hij zo vervelend dat hij daarna spontaan zindelijk was. Katoenen luiers zijn zwaarder en voelen natter, dus misschien is dat een optie? Voelt waarschijnlijk niet fijn voor je om dit expres te doen, maar het lijkt er op dat je al het andere al geprobeerd hebt.

anit-38174
afbeelding van anit-38174
31 dec 2015 - 09:45

Wat lastig voor jullie. Ik kan je niet echt helpen, maar wilde je een hart onder de riem steken. Knap dat je er zo mee bezig bent. En het duurt nog even voor hij naar school gaat, dus grote kans dat het voor die tijd wel lukt. Er zijn trouwens genoeg kinderen die een luier dragen op school, zo vreemd is nog niet zinnelijk zijn dus niet. 

Waarschijnlijk hebben jullie er al aan gedacht, maar misschien zijn oefenbroekjes een beetje een oplossing. Dan heb je minder natte broeken en het ziet eruit als een onderbroek dus daar heeft hij hopelijk minder tegen. Ze hebben ze bij de kruidvat en Hema, die van de hema mogelijk met inleger, want anders vangen ze erg weinig op.

groetjes