wat voor opvoeding

13 reactie(s) / 0 nieuw
Laatste reactie
titsia
afbeelding van titsia
4 aug 2008 - 22:08
wat voor opvoeding

hey, hey,


Ben eigenlijk wel benieuwd wat voor opvoedingsstijl jullie gebruiken om jullie kids op te voeden en waarom.


http://www.huilenbooszijnruzie.nl/vergelijking%20van%20vier% 20opvoedingsstijlen.htm


Als je hier op kijkt zie je verschillende opvoedstijlen welke gebruikt je en waarom?? Heb je een combinatie van 2 stijlen?


groetjes titsia

Tykz
afbeelding van Anoniem
12 aug 2008 - 14:51

Onze bob de bouwer loopt sinds een maand pas, en word dit jaar alweer 2, dus hij is vrij laat, dus in de buggy zetten als we in de stad zijn ging nog niet echt op voor ons, maar meestal zette we ook gewoon door, en hadden we onze pokerface op als hij vervelend werd na 5 minuten in de stad.
De peuterpubertijd zat hij al vrij vroeg in, maar ik denk dat dat meer kwam doordat hij meer wilde dan hij eigenlijk kon (hij was met alles ook vrij vroeg behalve lopen)

Ik ben vrij strak met opvoeding, 2x waarschuwen, 3e keer is naar zijn kamertje heen (hij is vrij druk en beweegelijk dus straf in de kinderstoel durf ik niet aan bij hem) en dan kan hij in zijn kamer even afkoelen, en als hij dan weer rustig is, mag hij weer spelen.
Een broertje of zusje heeft hij nu nog niet, maar dat zal hopelijk binnenkort wel anders worden

titsia
afbeelding van titsia
12 aug 2008 - 14:07

hey hey


@ hey marisje, ik ben ook best vrij hoor laat julia ook veel eigen keuzes maken en zelf ontedekken wat wel en niet lukt. Natuurlijk zijn er ook regels pfffff je hebt soms van die kinderen Angry (nou jah eigenlijk ouders).


Als julia wat te drinken wil vraagt ze daar ook zelf om en laat haar ook zelf kiezen, meestal wordt het dan water of thee Koekjes het zelfte verhaal ik heb een trommel waar ze altijd uit mag kiezen wat ze hebben wil en wat pakt ze een rijstwafel malle griet.LOLLOL


@ tyzk, ik ben het net als katinka er mee eens dat je je kind ook gewoon buiten moet kunnen straffen. Als julia (nu een heerlijke peuter puber) iets doet wat echt niet kan heeft ze gewoon pech. Ze heeft ook wel in de speeltuin voor straf op het bankje gezeten omdat ze met zand naar andere kinderen aan het gooien was. Dan kijken mensen maar hoor julia moet wel weten wat wel en niet kan. Ik waarschuw natuurlijk wel altijd en leg haar ook uit waarom iets niet kan maar jah soms he dan willen ze gewoon niet luisteren.


Ik krijg regelmatig commentaar van mij schoonfamilie over mijn manier van opvoeden met julia (nog niet echt met milan) omdat ik het heel anders doe dan dat ze zelf doen. Ik wil bv dat julia aan tafel eet, ze krijgt nog geen echte snoepjes, gaat nog niet mee uit eten enz enz enz.....Ik wordt daar soms zo boos om geef hun toch ook geen commentaar over hun keuzes.....


ff baby redden,


groetjes titsiakathinka
afbeelding van kathinka
12 aug 2008 - 13:32

Hoi meiden,

Dian ik vind het heel knap dat je zo over je jeugd kan typen mijn man is ook iets te hard handig opgevoed en kan daar bijna niet over praten helemaal nu hij ziet hoe het ook kan als ik met Esther bezig ben.

Tykz ik vind ook dat kinderen vaak te weinig straf buiten krijgen al is bij mij buiten de regel 2 keer waarschuwen de 3e keer gaat ze gewoon de wagen in. Ik ga niet voor onaanvaardbaar gedrag naar huis want dan ben ik ook nergens. Ik heb een peuter die vroeg in de peuter puberteit komt en ja dan heb je soms je handen vol want verbaal is ze nog niet zo sterk maar wat er in der kop zit, zit niet in haar kont.

Groetjes Kathinka

Esther 6-3-2007 en Manuël 22-04-2008
www.kathinka1984.hyves.nl
Marisje
afbeelding van Marisje
12 aug 2008 - 12:07

Wij voeden Jelle heel vrij op. Hij mag best veel vindt ik maar moet wel luisteren. Als hij niet luisterd wordt hij gewaarschuwd en als hij dan nog niet ophoud moet hij op de mat. Tenzei het iets is waarvan hij weet dat het niet mag, zoals met de auto over zijn zusje heen rijden (ja dat gebeurde vorige week echt) dan gaan hij gelijk op de mat. Verder vind ik het belangrijk dat Jelle leert zijn eigen keuzes te maken. Ik vraag hem wat hij op brood wil en hij kies, ik vraag wat voor drinken hij wil, welk verhaaltje ik moet voorlezen, enz, enz... En hij weet daardoor al erg goed wat hij wil.

Tykz
afbeelding van Anoniem
12 aug 2008 - 01:01

Ja oke, maar dat is dan ook wel erg extreem, en dat is ook niet de juiste weg.
Maar wat mij namelijk opvalt, is dat de meeste ouder's hun kind waarschuwen en waarschuwen en dat een kind dan nog nie luisterd hij/zij maar word omgekocht met wat lekkers, of met speelgoed, dit maakte ik best vaak mee op mijn stage namelijk. Ik liep stage bij een kapsalon, en als kinderen niet wilde luisteren werd 9 van de 10 keer het kind omgekocht met snoep of speelgoed, als ze zich maar netjes gedroegen en ophielden met drammen en schreeuwen.
Of ouder's die 100x tegen hun kind zeggen nergens aan te komen, en het kind doet het toch.
Als onze zoon wat ouder is, en we lopen ergens, en hij is vervelend, en wil niet luisteren maak ik rechtsomkeerts, en gaan we naar huis waar die op zijn eigen kamertje vervelend mag doen, maar ik ga niet 100x waarschuwen.
Ik dreef vroeger vrij vaak mijn zin door, en ik heb ook wel eens een tik over de vinger's gehad, of een tik op mijn billen, maar ik moet zeggen dat ik daar niet slehter van ben geworden, soms vind ik gewoon dat ouder's best wat consequenter mogen zijn.

Dian
afbeelding van Dian
11 aug 2008 - 22:50

Tykz, ik ben tegen geweld en zou ook niet gauw een tik uitdelen, omdat ik vind dat je daarmee aantoont dat je de situatie niet meester bent. Een corrigerende tik als het écht niet anders wil, zou ik wel doen, maar dan wel als uiterste noodzaak. Vroeger bij ons ging het er hard aan toe, ma kon verschrikkelijk hard knijpen en pa kon hard meppen. Door die situatie ben ik op mijn 18e het huis uitgegaan en heb daarna zo'n 3 jaar weinig contact met mijn ouders gehad. En ik denk dat veel kinderen zo met zo'n situatie om zouden gaan, daar drijven juist de gezinnen mee uit elkaar. Als je een goed contact en een goede band met je kind wilt opbouwen, moet je juist zorgen dat je kind je volledig kan en wil vertrouwen, en dat krijg je alleen zonder geweld.kathinka
afbeelding van kathinka
11 aug 2008 - 18:26

Hoi meiden,

ik denk dat ik een combi tussen de 4 ben (zoals denk ik de meeste ouders)

Ik ben niet echt autoritair maar soms gaat Esther heftig over de grens heen. Als ze iets doet wat gevaarlijk is en ik heb al een keer gewaarschuwd kan ze best een tik op haar vingers of kont krijgen gaat ze een hele dag over mijn grens heen is soms het vriendelijk praten over en wordt ik echt boos. Er zijn regels en grenzen en over het meeste praat ik met haar. Als ik ze voor iets in de kinderstoel zet zal ik altijd vertellen waarom. Soms heb ik echt geen zin om weer te corrigeren en doe ik net of ik het niet door heb. Dus dan heeft zij de macht ja dat zijn momenten waarop je niet echt super opvoedkundig bezig bent maar ja de boog kan niet altijd gespannen zijn. Ik hoop het meeste naar de manier 4 toe te gaan maar ik gebruik alle manieren denk ik.

Groetjes Kathinka

Esther 6-3-2007 en Manuël 22-04-2008
www.kathinka1984.hyves.nl
Tykz
afbeelding van Anoniem
10 aug 2008 - 15:26

@Dian Dus een tik voor de kont of een tik over de vingers als ze te ver gaan doe je dus niet?

Dian
afbeelding van Dian
10 aug 2008 - 15:15

Bij ons is het echt een combi van autoritair zonder geweld (maar dan zonder de ergste strafmaatregelen zoals minder liefde geven of schuldgevoel oproepen, dat hoort in geen enkel geval, ook als is je kind nog zo'n erg "duiveltje"), in sommige situaties toegeeflijk (bijv. als er andere kinderen bij zijn, die wel van alles mogen, dan vind ik het niet leuk voor hem als hij er bij zit met de armen over elkaar, mits het in het redelijke is) en vaak democratisch. Hij mag bijv. ook kiezen wat hij op brood wil, maar dan niet meer dan uit 2 dingen anders maken ze er een potje van. En hij moet wat dat betreft echt weten wie de baas is in huis, doen we dat niet dan neemt hij een loopje met ons. Oma (past 3 dgn p/wk op) heeft hem 1x teveel iets toegestaan en dat heeft hij dondersgoed onthouden, namelijk zelf de tv aan en uit doen. Nu doet hij dat regelmatig, ook als opa voetbal aan het kijken is

Hij weet gelukkig wel dat dat thuis niet mag. Doet hij dat wel dan volgt er een waarschuwing en na 3x waarschuwen volgt er straf. Thuis doet hij dat dan ook niet.

Ook wij horen regelmatig dat Jesse zo'n lief, braaf en goed opgevoed jochie is.

Helaas weet ik uit het verleden maar al te goed hoe een autoritaire opvoeding waar wel geweld bij komt kijken, aanvoelt. Ook al wil je duidelijk laten voelen wie de baas is in huis, geweld is nooit toe te staan. Hiermee toon je alleen maar aan dat je persé de baas wílt zijn (zonder het daadwerkelijk te zijn) en je eigen onmacht. Mensen die zich op deze manier prevaleren vind ik zielig.titsia
afbeelding van titsia
5 aug 2008 - 15:56

hey hey


Jah het is ook wel een beetje zwart wil geschreven maar ik vind het altijd wel leuk als mensen eens bewust kijken naar wat ze eigenlijk doen.


Wij hebben hier trouwens een democratische opvoeding maar de ouders zijn en blijven wel de baas en hebben ook wel het laatste woord. Zeker omdat julia gewoon nog erg jong is en nog niet de gevolgen kan overzien van de keuzes die ze maakt. anders worden bv de hele dag hier koekjes gegeten LOL


Maar probeer haar wel al zelf keuzes te laten maken bv wat ze op brood wil en dat moet ze dan ook opeten. Niet dat ze dan halverwege besluit ik had toch liever wat andes gehad dat neemt ze dan maar op haar volgende broodje.


En idd uitleg geven waarom iets niet of wel kan vind ik heel belangrijk. Ze zal me nog niet altijd begrijpen wat ik bedoel maar kan er beter nu een gewoonte van maken dan doe ik het straks automatisch.


groetjes titsialeonieK
afbeelding van Anoniem
4 aug 2008 - 22:47

ik ben best streng

probeer zo veel mogelijk consequent te zijn

maar we hebben ook heel veel lol en plezier

ze heeft zeer zeker zelf ook veel in te brengen maar wel binnen onze grenzen en regels

nee is nee en niet misschien

waarschuwen nog een keer waarschuwen en dan in de hoek, apart zetten

ze begint nu grenzen op te zoeken

en vooral nu ik een weekje vrij heb

soms erg moeilijk

maar afleiden kan beter werken dan straf

ik werk ook op een kdv en aan alles wat ik daar heb geleerd de afgelopen 10 jaar heb ik nu heel erg veel

ik heb laat ikhet netjes zeggen veel voorbeelden gezien hoe ik het NIET wil !!!

ik hoor in mijn omgeving veel dat we het goed doen en dat emma zo netjes en beleefd is

maar ook dat ze zo'n lol kan hebben en een echte boef is (kan je ook op alle fotos zien ahhaha)

ik geloof zelf heel erg in aanbieden en uitleggen ipv verbieden en wegnemen

we leren haar hoe ze met dingen om moet gaan ipv van dat ze niks mag

(afstandsbediening etc dus neit maar bijvoorbeeld traplopen)

groetjes leonie

Tykz
afbeelding van Anoniem
4 aug 2008 - 22:18

Waar ik niet wil dat hij aan zit, daar stuur ik hem bij weg, niet luisteren is een waarschuwing, en doorgaan is afkoelen op zijn kamertje.
En datzelfde geldt voor driftbuien, en doorgaan.