Wat te doen met ''opdringerige'' schoonouders?

4 reactie(s) / 0 nieuw
Laatste reactie
Anoniem
afbeelding van Anoniem
20 apr 2015 - 16:36
Wat te doen met ''opdringerige'' schoonouders?

Mijn zoontje is nu 6 weken oud, en mijn schoonouders zijn dol op hun allereerste kleinkind, wat natuurlijk erg fijn is. Wij zijn sinds 2 weken verhuisd van Rotterdam naar een dorp, ook waar mijn schoonouders wonen. Het leek mij en mijn man altijd een leuk idee om dichtbij familie te wonen, maar heb er nu wel spijt van. Mijn schoonouders komen namelijk elke dag onaangekondigd langs! Hier zit ik niet echt op te wachten. Het zijn 2 schatten van mensen, ze zijn namelijk erg lief en staan altijd voor ons klaar. Maar ik vind elke dag langs komen erg veel. Ook heeft mijn schoonmoeder de sleutel van ons huis, en komt gewoon binnen als ik niet open doe (als ik net bezig ben met de kleine) Als zij binnen komen en de kleine ligt te slapen, maken zij hem wakker, of bemoeien zich met alles. Het probleem is dat ik het even heb aangekeken, maar mijn irritatie begon te groeien. Ik heb toen een keer toen mijn schoonmoeder (weer onverwacht langs kwam) bot gereageerd en gevraagd of ze voortaan kan bellen als ze langs willenkomen, ik heb het namelijk best druk met m'n kleine spruit, en kan niet altijd open doen als ik bezig ben. Dit viel totaal in verkeerde aarde bij mijn schoonouders, die reageerde fel er op. Zij snappen niet dat wij als nieuw gezinnetje ook onze privacy nodig hebben, en ik moet wennen als moeder. De band met mijn schoonouders was altijd goed, maar sinds mijn zoontje is geboren is de band aanzienlijk achteruit gegaan. Gelukkig staat mijn man achter mij, en neemt het wel voor mij op maar helaas dringt het niet helemaal bij mijn schoonouders door. Het vervelende is dat mijn schoonmoeder straks 1 keer per week op mijn zoontje gaat passen als ik weer moet werken. Ik ben bang dat er nog meer problemen ontstaan, ondanks als ik mijn gevoelens uitspreek. Wie heeft ervaring met dit ''probleem''? En heeft er iemand nog tips?

Gwennie333
afbeelding van Gwennie333
17 dec 2017 - 19:10

Ik zie nu dat dit een oud bericht was. Ben erg benieuwd hoe het is afgelopen. Misschien heb ik nu iets aan jou tips :)

Gwennie333
afbeelding van Gwennie333
17 dec 2017 - 19:06

Hoewel ik ook met mijn schoonouders moeite heb, is dat niet vergelijkbaar met jou verhaal. Echter woon ik bij mijn moeder in de tuin, waardoor ook wij een privicy issue hebben af en toe.

Ik geniet zelf van een naturistische levensstijl en mijn vriend deed dit ook steeds meer, totdat we bij mijn moeder in de tuin introkken. Dit vind ik zelf erg jammer, maar begrijp ik wel. Met mijn moeder heb ik onlangs de afspraak gemaakt dat ze na 21:00 niet meer onaangekondigd langs komt.

Door de dag heen is ze welkom om even langs te komen, maar als ze daadwerkelijk iets wil (zoals een kop koffie of thee en gezellig kletsen) dan vraag ik vaak of dat op een ander moment kan. Als ze even komt buurten om te kijken hoe het gaat ga ik door met nuttige huishoudelijke dingen. Uiteraard wel tv of radio uit als die aan stonden en zeker als Xander bijna wakker wordt vind ik het erg jammer dat mijn rust momentje verstoord wordt. Groot voordeel is wel dat ik haar gewoon de baby en een fles kan geven en dan zelf de afwas oid kan doen.

Mijn partner had het er erg moeilijk mee en vindt het heel lastig om mijn moeder, zijn schoonmoeder, te vragen minder langs te komen of weg te gaan. Zelf vind ik het alles behalve makkelijk en ben iedere keer erg bang dat ik haar kwets, maar gelukkig snapt ze dat wij ook onze ruimte nodig hebben.

Het is nu twee weken geleden dat ik mijn moeder vroeg niet meer na 9 uur langs te komen en ik merk dat we, op de bezoekjes van mijn zusje na (lang leven familie) we de avond ook weer echt voor ons zelf hebben. Door een moment te hebben waar ik zeker weet dat ze niet langs komt vind ik het minder erg dat ze dit op andere momenten wel doet.

Misschien dat je een afspraak kan maken met je shoonouders, dat ze door de weeks niet onaangekondigd langskomen of juist in het weekend niet. Sowieso zou ik duidelijke afspraken maken wat betreft de sleutel. Of een keer in je blote kont rond lopen, veel mensen vinden dat erg ongemakkelijk en kloppen dan in het vervolg. (Of dit als voorbeeld gebruiken terwijl je met ze ingesprek gaat.)

Bloempje27
afbeelding van Bloempje27
8 mei 2015 - 14:56

Nou ik zou toch duidelijk zijn. Ga er een gesprekje over aan en laat je man het woord doen. Hou het positief en geef aan dat je het erg fijn vindt dat ze zo betrokken zijn en veel voor jullie doen. Maar geef aan dat jullie graag iets meer privacy wilt. Dat jullie het niet prettig vinden dat ze de sleutel gebruiken om zomaar binnen te komen en dat ze dit ook niet meer mogen doen. Als ze aanbellen en jullie niet open doen, komt het  niet uit of jullie zijn er niet bent. (Stel dat jij en je partner eens leer van bil gaan, zit je niet op je schoonmoeder te wachten, toch? laugh) Zeg dat ze de sleutel mogen gebruiken als er echt nood is en niet als ze voor een bak koffie komen. Zeg ook dat twee keer in de week meer dan genoeg is. Dat elke dag gewoon teveel is en dat jullie ook graag je eigen leven willen leiden. Dat jullie blij willen zijn als ze komen en dat dit niet lukt als ze er elke dag zijn, waardoor jullie ook een gedeelte van de dag kwijt zijn die je voor je zelf wilt besteden.

Ja en dat je het niet durft te zeggen ivm het oppassen... tja.. ik snap het wel maar als je er nu niet wat van zegt denken zij dat het allemaal prima is en kun je er niet ineens over vallen (over een maand of wat!) En als ze dan zo boos zijn en niet meer op willen passen, ja dan zul je andere oppas moeten zoeken. Vraag je af wat zwaarder weegt. Je eigen leven leiden of dat je schoonouders niet gecorrigeerd mogen worden omdat ze dan misschien niet meer willen oppassen. Dat zou wel erg kinderachtig zijn en als dat het geval is, is het beter dat ze niet opassen want je zal straks ook wel eens wat kritiek hebben als ze oppassen.

Succes!