Ruzie over het huishouden

MEDEDELING: WIJ is gestopt met het Forum op WIJ.nl. Per 1 april kun je hier niet meer terecht om in contact te komen met andere zwangere vrouwen en moeders met jonge kinderen. Dit is wel mogelijk bij WIJ op Facebook en Instagram. Zien we je daar?

2 reactie(s) / 0 nieuw
Laatste reactie
Silly2204
afbeelding van Silly2204
1 mrt 2019 - 12:49
Ruzie over het huishouden

Hi dames,

Ik zit ergens erg mee in mijn maag..
Mijn vriend en ik zijn 10 jaar samen en hebben een zoontje van 2. We zijn nu al zo’n 9 maanden bezig voor een tweede kindje maar die laat nu nog even op zich wachten(zit nu in de Two Week Wait)
Al sinds we samen wonen is er iets wat regelmatig terugkomt in ruzie’s of waar we ruzie over krijgen en dat is het huishouden..
We werken beiden, hij fulltime en ik parttime(32u).
Hij heeft een baan waarbij hij, bij drukte, weleens dagen maakt van ruim 14 uur. Hij gaat dan om half 10 van huis weg en komt soms weleens tegen of na middernacht thuis. Hij kijkt dan nog even tv of eet iets en gaat dan naar bed. Ik ben de volgende ochtend om half 7 weg en hij is dan alleen met onze kleine man totdat hij gaat werken. Hij brengt de kleine dan naar de psz of oma en gaat door naar zijn werk. Ik werk vaak tot 4 uur(staand werk met onregelmatige diensten), haal dan de kleine op bij oma(vaak blijf ik dan eten) en wanneer ik dan thuis kom maak ik hem klaar voor bed en leg hem rond 8 uur in bed.
Zodra de kleine man in bed ligt ben ik kapot en duik ik op de bank met een dekentje en vouw/hang/wissel tussendoor nog even de was.
Wanneer ik wel thuis kook ruim ik dan nog even de keuken en badkamer op.
Nu jullie een idee hebben van onze gemiddelde routine brengt mij dat op het volgende; onze terugkerende ruzies over het huishouden.
Wanneer ik vrij ben of een vrije ochtend heb, vraagt hij ‘s ochtends aan mij of ik bepaalde dingen wil doen(denk hierbij aan stofzuigen, afstoffen, het wasrek leeghalen, decoratie in het huis veranderen etc..). Vaak reageer ik dan met oke is goed(ik was het sowieso van plan en het moet toch gebeuren) maar wanneer ik dan beplaalde dingen niet heb gedaan of niet aan toe ben gekomen krijg ik een scheef gezicht. Hij zegt dan wel oh komt morgen of een andere dag wel, maar als het dan alsnog een paar dagen blijft liggen(omdat ik moet werken of afspraken heb bijvoorbeeld) krijg ik een reactie als waarom is het nog steeds niet gedaan.
Nu vroeg ik afgelopen week of hij de volgende ochtend de vaatwasser uit wilde ruimen(ik moest een avonddienst werken en onze zoon was uit logeren bij oma) en toen zei hij; ja ik kijk wel, ik wil morgen ook wel wat langer blijven liggen...(?!!)
Als ik vraag wanneer ik dat een keer mag of kan doen reageert hij met ja maar jij ligt al om 11 uur in bed en kan normale uren slapen per nacht, ik kom om 1 uur thuis en moet er om 7 uur weer uit.
Vanmorgen was weer zoiets en nu vroeg ik of hij ermee op wilde houden om steeds dingen aan mij te vragen om te doen(vaak is dat dan zodat hij op zijn vrije dag met de kleine wat leuks kan doen en niks of weinig in het huishouden hoeft te doen)
En kreeg ik als reactie dat als hij het niet vraagt het ook niet word gedaan(voorbeeld; ik heb de afgelopen maanden niet meer gestreken) en dat hij het niet vervelend bedoelt enz enz.
Ik wijt het deels aan zijn moeder, die is geobsedeerd door het huishouden. Is hier dagelijks mee bezig, hun huis ziet eruit alsof het uit een woonblad komt, en alle decoratie wordt min of meer iedere week veranderd.
Ik heb al vAker gezegd dat hij niet van mij moet verwachten hetzelfde te zijn als zijn moeder omtrent het huishouden en hij ontkent dat dat zo ia maar het is overduidelijk..
We grappen weleens dat ons huis eruit moet zien als een museum maar nu komt het onderhand me strot uit...

Wat denken jullie? Stel ik me aan of moet gewoon echt meer van het huishouden meer op mij terecht komen omdat ik minder werk?

ll_roelofs
afbeelding van ll_roelofs
5 mrt 2019 - 21:55

Hallo Silly2204,
wat vervelend om te horen dat het zo een ding in huis is, maar het is lastig om een ander huishouden te beoordelen op een forum...
Ik kan wel uitleggen hoe het bij ons is geregeld. Mijn man heeft een eigen zaak en maakt hierin veel uren, ikzelf werk full-time. we doen het huishouden samen en als we het een keer niet redden dan niet.
decoratie wisselen zou ik gelijk mee stoppen... serieus, mijn motto is: "hoe meer rotzooi er staat hoe meer ik moet poetsen"... daar heb ik geen zin en tijd voor dus staat het er ook niet.
Strijken... niet mijn hobby en heb er een hekel aan, dus ik koop geen kleren die ik moet strijken scheelt ook weer werk. Als hij een hemd gestreken wil hebben moet hij het zelf doen.
Ik zou zeggen, omdat je minder werkt, KUN je meer doen in het huishouden maar moet niet. Zo te horen werken jullie allebei veel en zul je ook moeten afspreken dat het niet realistisch is dat jij alles alleen zou moeten doen. werk en taken verdelen. Maak anders een weekschema wie wat die week doet.
En alles tegen zit kun je nog een schoonmaakster inhuren maar goed, dat moet ook financieel kunnen.