jong moeder zijn

39 reactie(s) / 0 nieuw
Laatste reactie
annie84
afbeelding van annie84
21 jun 2012 - 17:37
jong moeder zijn

ik ben jong moeder (25). inmiddels 8 weken zwanger van de 4e.

Drie jongens van 4, 2 en 1 jaar.

hoe ga je om met reacties als: 'Dat is snel..''  of '' Jullie laten het toch nog wel weg halen?''

Ook reacties als: ' Je lijkt wel een fabriek.' Doen me pijn, want we zijn er ontzettend blij en dankbaar mee.

Iemand die in dezelfde situatie zit, of heeft gezeten?

Hoe gaan jullie daarmee om?

 

evad-494254
afbeelding van evad-494254
28 jul 2014 - 11:47

Ja! Hier hetzelfde! ;) Ik ben nu 24 en 23 weken zwanger van de 2e. De 1e is net 2 jaar geworden. Mensen die me echt goed kennen, wisten altijd al dat ik een jonge moeder wilde worden. Maar toen ik zwanger was van de 1e, kregen vooral mijn zussen en ouders rottige opmerkingen. Vragen als; is het wel gepland? Is het een ongelukje? En dat ik toch wel erg jong was nog (21/22 tijdens zwangerschap/bevalling).

Nu met een 2e is het heel wat minder moet ik zeggen, mensen zien dat we een stabiel leven hebben denk ik ;) En we zijn er destijds bewust voor gegaan, toen we een huisje hadden gekocht. We huurden hiervoor, maar hadden geen kamertje extra, anders was onze dochter misschien al wel 4 geweest nu ;)

Trek je er niets van aan, mensen willen altijd oordelen!

annie84
afbeelding van annie84
26 jul 2014 - 17:18

 

.

annie84
afbeelding van annie84
26 jul 2014 - 17:14

Wat een oppeppende reacties.. bedankt. Ik zal waarschijnlijk altijd wel dat gevoel een beetje houden. Want nu ik op mijn 25e zwanger ben van de 4e, zullen er opnieuw reacties komen. zowel positief als negatief. Dit keer is het gepland, en zijn er ontzettend blij mee!

 

renatee
afbeelding van renatee
26 jul 2014 - 14:21

Hoi allemaal, wij verwachten in februari 2015 ons eerste kindje, ik ben nu 19, maar als het kindje er is dan ben ik 20..
We hebben een goed en mooi huis. En zijn erg gelukkig! Tuurlijk er zijn altijd mensen die achter je rug om praten. Maar de belangrijke mensen (familie en vrienden) vinden het Alle hartstikke leuk! Op mijn schoonzus na.. jaloers gedrag!
Ik wens iedereen heel veel geluk toe! Geniet ervan!!

nikkitessa
afbeelding van Anoniem
26 jun 2014 - 22:56

Heel jong ben ik niet 24 en 2 kids oudste is 16 m en jongste 2 weke
Vind het heerlijk en fysiek goed te doen veel fam van mij kreeg pas met 36^40 hun eerste/ 2de kind die hebben t echt wel stukken zwaarder en als de kids van hun uit huis gaan gan pa en m bijna met pensioen
..
Nee heerlij jonge moeder zijn

glen-967182
afbeelding van glen-967182
26 jun 2014 - 22:38

Haay,
voor mijn is het heel herkenbaar!
Ik ben nu 22 en ik ben nu 33 weken in verwachting van ons
4 kindje de oudste is van ons 3 en daarna een dochter van 2
En nog een dochter van bijna 1 jaar haha.
zolang jij je er goed bij voel zou ik van niemand iets aan trekken
ik weet hoe je je voel. Mensen staren je aan op straat en het gaat
zo rond in je omgeving. Niks van aantrekken laat iedereen maara
lekker praten. Oke het is druk haha maara je krijg er veel voor terug.
En daar doe je het voor!

DELETED_Nies-en-Noor
afbeelding van Anoniem
4 apr 2014 - 00:22

Het gaat erom wat jij/julie voelen en denken. Ikzelf ben een alleenstaande moeder van 22 jaar met een kleine hummel van 2. Ik was 19 toen ik zwanger was en 20 toen ik beviel. Mijn ouders vonden het eerst afschuwelijk, mijn moeder kreeg zelfs een zenuwinzinking samen met mijn zusje. Voornamelijk minder leuke reacties van mijn omgeving op mijn zwangerschap. maar het ging niet om hun, het ging om mij. Ik was ongepland zwanger, maar het kindje was meer dan welkom, ik wilde haar moeder zijn. Negen maanden na haar geboorte liep de relatie helaas stuk. Toen ook nog een tijd van mijn omgeving gehoord dat ze er eigenlijk nooit had moeten zijn. Maar nog steeds, als ik die kleine hummel zie of in mijn armen heb ben ik dolgelukkig en kan de wereld me gestolen worden. En daar, dat geluksmoment, het koesteren en het verlangen naar dat kindje. Dat is wat telt, niet de meningen. En zeg nou eerlijk, jonge moeders hebben langer de tijd om samen met hun kinderen het klimtoestel in te klimmen en in de ballenbak te spelen. Dus geniet daarvan zou ik zeggen ;)

Gipsy
afbeelding van Gipsy
23 nov 2013 - 22:40

Hoi hoi,

Ik ben geen jonge moeder, had dat best willen zijn, maar zo liep mijn leven niet.

Het is zoals het is, en je zal dan ook zien dat er altijd reacties zijn hoe je het ook doet (mensen hebben toch de neiging altijd beter te weten hoe het moet ;)).

Over leeftijd van zwangerschap....het is eigenlijk juist vreemd dat de gemiddelde nederlandse vrouw op 29-30 jarige leeftijd pas een 1e kind krijgt.. terwijl het lichamelijk/medisch gezien vanaf ongeveer de 27e steeds ietsje moeilijker wordt om zwanger te kunnen worden. Dus 24 is niet raar, jonger ook niet. Ouder eigenlijk wel... maar tja zoals gezegd soms loopt het zoals het loopt en ook ik ben pas op 32 jarige leeftijd moeder geworden. Gelukkig ken ik wel aardig wat mensen in mijn familie die ook jong ouder zijn geworden (allen rond 24 jaar) en ik vind dat alleen maar super, maar herken wel de verhalen.

Het mooie aan jonge moederschap is dat je nog jong bent als je kinderen al ietsje ouder zijn en dan kan je je volledig storten op wat je ook maar wilt (werken of niet) en je 'carriere' bijvoorbeeld niet hoeft te 'onderbreken' voor een zwangerschap ;).

Geniet er van, volg je gevoel en laat de mensen die het altijd maar beter weten maar praten, zonde van je tijd & energie.

Liefs en succes met je 3e uk.

 

 

 

Lilypie Fourth Birthday tickers

Lilypie First Birthday tickers

 

ilona9888
afbeelding van ilona9888
26 mrt 2013 - 14:08

Hoi iedereen
Ik ben vergeleken met jullie niet eens een hele jonge moeder (24) mij zoontje is 8 maanden en in het begin kreeg ik reacties van vreemde dat het heel leuk is om optepassen. Maar daar van had ik zoiets van ik laat jullie lekker lullen
Erger vond ik het dat toen ik voor het eerst naar het cb moets de verpleegkundige tegen mijn moeder begon tr praten op eentoon van zij weet het niet en kan het niet dus zeg ik het tegen jou. Daar kon ik egt onwijs boos om worden. Nu krijg ik alleen noy leuke reacties en zeggen veel mensen dat het zo leuk is om een jonge moeder tezijn want dan kan je lekker mee spelen enzo. Ik vind iniedergeval geweldig en trek me niets meer aan van alle nare reacties want ik ben moeder en zij niet! Xxx ilona

kati
afbeelding van kati
25 mrt 2013 - 20:23

Hallo allemaal,
Vergeleken met jullie ben ik niet eens zo'n jonge moeder ;) Wat ik trouwens wel vaak van mensen hoor...Ben nu 30 en heb 3 kinderen. De oudste word eind juni 5 de tweede word begin juni 3 en de jongste word in april 1 jaar!
Ben ook nog thuisblijfmoeder dus krijg (helaas) regelmatig commentaar op ons leven.
Daar trekken we ons natuurlijk niets van aan en stiekem dromen we over nr 4...

femkeismaria_an...
afbeelding van femkeismaria_anonymized
25 mrt 2013 - 18:10

Ik wás ook jong moeder (ben inmiddels 31).

 

Bij mijn eerste was ik 21 (hij is nu 9), bij mijn tweede was ik 24 (hij is nu 6) en bij mijn jongste 28 (hij is nu 2,5). Ik heb nooit rare reacties gehad gelukkig. Wij waren er al snel achter dat we jonge ouders wilden worden. Dus wij zijn er ook voor gegaan ook al studeerde ik nog. Hij werkte en kon de kost verdienen, lekker traditioneel.  Achteraf heb ik wel dingen te horen gekregen dat mensen dachten dat mijn zoontje mijn oppaskindje was. Ook kreeg ik tijdens mijn studie vaak verbaasde reacties als ik vertelde dat ik kinderen had. Ik vond het alleen maar leuk. Ik geniet er nog steeds van en elke zwangerschap en elk kindje is weer bijzonder! Ik hoop binnen nu en een jaar nog één keer mem te mogen worden. Maar dat zal de tijd leren...

 

Laatst kreeg ik nog een leuke reactie. Mijn schoonvader van 57 was hier op visite en mijn middelste zoon had een vriendje te spelen. Dat vriendje zei heel verbaasd: "Wat heb jij een jonge pake! Die van mij is al 89!" Dat was echt zo grappig. Daar sta je gewoon niet bij stil. De overgrootvader van mijn kinderen is nog niet eens zo oud. Die is 83 en nog steeds aardig kwiek voor zijn leeftijd.

sannemila
afbeelding van sannemila
25 mrt 2013 - 15:05

Hoihoi!

 

Ik ben ook een jonge moeder, kwam er op mijn 19e achter dat ik al 20weken zwanger was!

totaal niet gepland dus, ik kreeg ook meteen de opmerking: JE LAAT HET TOCH WEL WEGHALEN?

en: HET IS ONMOGELIJK DAT JE NIETS HEBT GEMERKT..

(het verbaasde me dat dat nog kon eerlijk gezegd, ik kreeg meteen een spoedecho en 1week later de 20weken echo dus ik hoef jullie niet uit te leggen hoe ik mijn dochtertje voor het eerst zag, compleet met armpjes beentjes 10vingers, 10tenen)

Mijn situatie was niet echt ideaal, ik woonde op mezelf&mijn vriend woonde nog thuis. Ik werkte 7dagen in de week en mijn vriend ook en daarbij moest ik binnen 1maand verhuizen en zouden mijn vriend en ik tijdelijk bij zijn moeder gaan intrekken.. maarja met een kleine op komst is dat niet echt een oplossing

Heel veel mensen hadden hun mening klaar maar wij zijn altijd optimistisch gebleven.

JA, we zijn jong

NEE, het is geen ideale situatie

maar onze dochter weglaten halen was het laatste wat in ons hoofd op kwam zeker omdat ze al 20weken was.

nou, waar een wil is is een weg.. momenteel zijn we al 5mnd trotse ouders van Mila en is alles op zn pootjes terecht gekomen in de laatste maand van mijn zwangerschap hadden we EINDELIJK een woning en juist doordat zoveel mensen er over roddelde waren er ook genoeg mensen die er niet negatief over deden en juist te hulp schoten.

zo hebben we enorm veel spullen gekregen van mensen die het niet meer gebruikte/nodig hadden.

&had al dat geroddel ook zijn positieve kant!

 

Kortom: niets aantrekken van wat andere mensen zeggen, het is makkelijk om te oordelen over anderen maar als JIJ vind dat jij er klaar voor bent dan BEN je dat! &wat andere mensen er van denken, dat is hun probleem.. Hoe je het ook doet mensen hebben sowieso altijd commentaar..
Des te meer motivatie om iedereen te laten zien hoe goed je het doet en dat leeftijd geen rol speelt.

Heel veel succes meid!

lied-472102
afbeelding van lied-472102
25 mrt 2013 - 09:14

Hoi!

Ik ben ook een jonge moeder (23). September 2010 zijn mijn man en ik getrouwd, een maand later was ik zwanger. Ons eerste zoontje is in juli 2011 geboren en in augustus 2012 zijn broertje. Ze zijn nu 20 maanden en 7 maanden. De eerste was gepland, maar de tweede toch wel een verassing. We moesten er erg aan wennen en ik vind het nog steeds vaak zwaar, maar ze zijn zo leuk met elkaar. Ik wil graag een groot gezin, maar nu wacht ik wel tot de jongens wat ouder zijn. 
 

ingsterr
afbeelding van ingsterr
13 jan 2013 - 23:35

Hallo allemaal! Ik ben ook een jonge moeder. Ben 21 jaar ( april 22) en 20 weken zwanger. Bewuste keuze en ook helemaal gelukkig met mijn man.

BarbaraMick
afbeelding van BarbaraMick
10 jan 2013 - 21:53

Zelfben ik 22 en heb een zoontje van 9 maand. Was ongepland, maar wel erg gewenst. Je hebt altijd reacties, maar het gaat erom of je je oud genoeg voelt (of je goed kunt schikken in je moederrol) en vooral dat je de kleine(n) alle liefde geeft die je hebt! :)

En of je dan 21 of 30 ben, ik zou niet weten wat dat uit zou maken.

Lilypie First Birthday tickers

Anoniem1985
afbeelding van Anoniem1985
6 jan 2013 - 19:22

Zou hier graag even kwijt willen dat jonge moeders uitstekend voor hun kind(eren) kan/kunnen zorgen!

Zelf was ik 22 toen ik zwanger raakte en 23 jaar toen onze dochter werd geboren (juni 2012).
Inmiddels is mijn dochter 7 maanden oud en ben ik 24 jaar. 
Ik woon samen met mijn vriend (24jaar), we zijn niet getrouwd, we zijn wel een gelukkig & gezond gezin!

Trouwen kan altijd nog wel, wij zien dat niet als een verplichting of iets dergelijks. Misschien trouwen we wel (ooit), maar eerlijk gezegd zou dat niet veel veranderen, behalve dat ik dan zijn achternaam krijg en dat alles (qua papierwinkels) makkelijker te regelen is. 

Dus of je nou jong of oud bent, arm of rijk, getrouwd of niet .... Als je met elkaar goed voor je gezin kan en wil zorgen dan is het naar mijn idee helemaal in orde!!wink

Ow.. En om in jou situatie de vraag te beantwoorden "Je laat het toch wel weghalen?"... Zou ik antwoorden; Waarom??
Want die vraag slaat nergens op

Nikooltje
afbeelding van Nikooltje
4 jan 2013 - 17:47

Hoi dames,

Ik was 24 toen ik beviel van mijn eerste dochter.

21 maanden later kreeg ik mijn tweede dochter.

Ben nu net 28 en 2 maanden in verwachting van mijn derde kindje.

Ik wilde ook altijd 'jong' moeder worden. Soms voelt het wel raar als ik naar leeftijdsgenoten kijk die nog geen kinderen hebben en ik straks al 3. Maar ik zou het niet anders gewild hebben.

 

Groetjes,

 

Nicole

Katuma
afbeelding van Katuma
29 dec 2012 - 14:57

Hoi hoi, ook ik ben een jonge moeder.  Ik was zelf nog een klein meisje toen ik wist dat ik zelf ook vroeg kindjes wilde, ik zag de voordelen er wel van in met een mama die 25 was en papa 21 toen ik me aandiende.  Ik vond het ook geweldig om mijn neefjes en nichtjes allemaal schone luiers aan te trekken, jong geleerd....  Toen ik 20 was besloten mijn vriend en ik ervoor te gaan, we waren toen net een jaar samen.  We voelden gewoon dat het goed zat en dat we graag ouders wilden worden.  Hij is zelf 7 jaar ouder dan ik en ik wou hem graag voor zijn 30ste vader zien worden.  Na ruim een jaar proberen toch doorgestuurd naar de gynaecoloog en met de eerste behandeling met Clomid (ik had een onregelmatige cyclus) raakte ik met 21 jaar zwanger van ons eerste kindje.  Hij is geboren toen ik 22 was en mijn vriend net 29.  We zijn nu helaas 4 miskramen verder maar in maart zijn we uitgerekend van ons dochtertje.  Dan ben ik bijna 29 en dus zullen onze kindjes in leeftijd bijna net zoveel schelen als hun ouders.  Bij ons was het in het begin niet zo gek qua reacties op mijn leeftijd.. alleen wel qua uiterlijk omdat zowel mijn vriend als ik piercings hebben.  Dus toen we eens in Disneyland bij een attractie een tijdje niets tegen elkaar hadden gezegd (ons zoontje in een draagzak op mijn vriend zijn buik) en er een moeder voor ons stond met haar 2 kinderen, zei 1 van die kids "oh wat jammer zeg voor dat kindje".  "Ja, zonde he als je zulke ouders moet hebben" zei de moeder.  Sorry maar als de wijze van opvoeden afhangt van hoe je er als ouders uitziet, dan heb je de bal toch flink misgeschoten.  Een paar piercings verandert niet wie je bent als persoon.

Maar ik ben nou zelf bijna 7 jaar ouder dan bij onze eerste zwangerschap en ik voel het verschil wel.  Ik ben veel sneller moe en het is gewoon een stuk zwaarder.  Zeker wat dat betreft kan ik jong moederschap aanbevelen, en natuurlijk als het kindje geboren is kan je je beter inleven in hun wereld en hun beter bijhouden in energie.  Ik had zelf een klasgenootje van wie de ouders eind 40 waren toen we op de basisschool zaten en daar werden ze destijds wel op aangekeken omdat we een jonge-ouders klas waren.  Natuurlijk heb je het vaak niet voor het zeggen, dat hebben we zelf ook kunnen ondervinden, maar als ik er weer voor stond zou ik er opnieuw voor kiezen jong moeder te zijn.

LinDaJ
afbeelding van LinDaJ
9 nov 2012 - 10:36

Hee Kim,

Ik ben het helemaal met je eens! Ik ben 23 en 22 weken zwanger. Als ze niet te vroeg komt ben ik net 24 bij de geboorte. 

Hoe vaak ik wel niet heb moeten horen of het wel "gepland" was.

Ook wij hadden onze bruiloft al voor de zwangerschap gepland en we zijn uit eindelijk getrouwd toen ik 17 weken zwanger was.

Ook wij kregen reacties als; het zal wel een "moetje" zijn of niet?

Ik snap hoe je erover denkt en deel je mening! Het is erg jammer dat mensen niet gewoon blij voor je kunnen zijn. Iedereen leeft zijn of haar leven toch anders!

 

kimbeerens
afbeelding van kimbeerens
29 okt 2012 - 15:34

Een hoop jonge moeders hier !
Ik ben er ook 1 van. Op mijn 16e raakte ik ongepland zwanger, bij de 1e echo bleek het om een 2-ling te gaan. Ben op mijn 17e bevallen op 28 oktober 2004 en gisteren zijn ze alweer 8 geworden.
Mijn ouders hebben mijn vrij gelaten in de keuze of ik de zwangerschap wel of niet wilde behouden. Welke keuze ik zou maken ze zouden me steunen. Uiteraard heb ik mijn kindjes niet weg gedaan.
1 April 2008 is ons 3e kindje geboren en 7 juli 2012 zijn we getrouwd.Nu ben ik 25 en verwachten we in maart ons 4e en laatste kindje die ons gezin compleet zal gaan maken.

Ik zeg altijd maar zo de  leeftijd zegt niets over de hoe je bent als moeder.

heartAls verlangen werkelijkheid wordt, is geluk compleetheart

robinenremi
afbeelding van robinenremi
20 okt 2012 - 19:02

hoi meiden,

 

na mn 18de verjaardag ben ik zwangergeraakt van ons eerste kindje,voor mij en mn vriend was dit gepland, mn moeder sloeg hier ook even stil van totdat ze 5 min later helemaal blij terugbelde dus dat is super.

inmiddels ben ik 21 en in verwchting van onze 2de, nu 17 weken...wij zij in zevende hemel met ons 2de wondertje en mn familie ook gelukkig... alleen mn vader weet nog nks omdat hij eigenlijk ook al niks doet met zn eerste kleinkind.

op straat word je weleens nagekeken of hoor je snel gefluister als je ergens langsloop, dit vond ik eerst erg moeilijk maar schamen nooit ik ben trots dat ik moeder ben.

groetjes robin

babytjeiswelkom
afbeelding van babytjeiswelkom
20 okt 2012 - 13:03

Hoi hoi allemaal,

Hier een hele jonge mama, ben 16 jaar en  nu 26 weken zwanger!

Ik heb aardig wat negatieve reacties van mensen gehoord van mijn leeftijd over dat ik het hou,

maar me vrienden staat gelukkig allemaal voor me klaar:)

Maar het was neit gepland maar zeker wel gewenst!

Gelukkig kan ik dit samen met mijn vriend doen en is hij er ook heel blij mee ookal was hij in het begin heel erg geschrokken,

en hij moest er ontzettend aan wennen! Niet heel gek natuurlijk!

maaar allemaal nog van harte gefeliciteerd met jullie zwangerschap!!

 

Gabriella21
afbeelding van Gabriella21
10 okt 2012 - 10:12

Hallo,

ik raakte zwanger van onze eerste toen ik 17 was. net nadat ik 18werd is hij geboren. mijn ouders hadden we het al redelijk snel verteld die vroegen of we het zeker wisten en even later trokken ze de champagne open nadat de rest van mijn gezin op de hoogte gebracht waren. veel mensen hadden het er achter onze rug ook over dat het niet slim was etc.. en buiten op straat en op school werd je ook wel nagekeken. maar dit alles vond ik niet zo erg want ik was veel meer bezig met ons mannetje dat geboren ging worden. weghalen vonden wij geen optie! voordat ik uberhaubt zwanger was hadden wij ook al gesproken over trouwen en wij zijn eenmaal getrouwd toen onze zoon 1,5 was. 

nu ben ik net bevallen van ons 2de kindje *(ben nu 21). ik heb het idee dat er nu meer mensen zijn die me na gapen dan voorheen. maar dit alles neemt ons geluk niet weg. 

ook zijn er nu mensen die ik heb leren kennen die het juist fijn vinden als ze jong ouder zouden zijn geworden. 

ik zie aleen maar een heleboel voordelen van jong moeder zijn. ik zie een heleboel moeders niet zo fanatiek met hun kinderen spelen omdat ze daar te oud voor zijn bijvoorbeeld!

wij zijn maar al te blij met onze wondertjes! en laat ze allemaal maar kletsen. tegenwoordig is het niet echt raar meer als je jong moeder bent. een paar jaar geleden was dat nog wel anders.

kim0511
afbeelding van kim0511
10 okt 2012 - 01:15

Hallo,

Ik ben nu 23 en 32 weken zwanger van onze eerste. Ik vind de term 'jonge moeders' soms een beetje vreemd. Wij zijn hier in Nederland gewend geraakt aan een ideaal beeld dat je minstens rond de 30 moet zijn voor je aan kinderen begint.. Terwijl dat in andere landen helemaal niet zo is. Ik zie mezelf niet als 'jonge moeder' (to be). Iedereen is er klaar voor op haar eigen tijd en dat moet je respecteren van elkaar. Ik ben getrouwd toen ik 20 weken zwanger was (ookal was de bruiloft al ver voor de zwangerschap gepland) en merk dat ik ook vaak veel negatieve reacties krijg. "Oh, leuk dat je bent gaan trouwen omdat je in verwachting bent" en mijn man (hij is vandaag 24 geworden) krijgt vaak te horen " ja, nu moet je wel trouwen hé, met een kind op komst".

 

Het is soms vervelend maar ik stoor me er niet al te veel aan. Wij zijn er erg gelukkig mee en mijn naaste omgeving weet ook dat de zwangerschap geen ' ongelukje' is. Toch moet ook ik toegeven dat het soms wel steekt als mensen niet vragen maar zeggen "Och wat naar, zo jong in verwachting". Ik word sowieso altijd al jonger geschat.. (voor de zwangerschap moest ik me nog legitimeren om een fles wijn te mogen kopen).  Mijn ouders krijgen ook veel negatief commentaar in de zin van " wat erg dat uw dochter nu al in verwachting is" wat ook hun veel pijn doet.

 

Ik vind het jammer dat mensen elkaar niet in hun waarde laten. Iedereen heeft wel een oordeel en hoewel je er graag boven wilt staan, kan het soms ontzettend veel pijn doen.

Ik vind alle mama's die van hun kindje houden & goed voor hun kindje zorgen geweldige vrouwen, ongeacht hun leeftijd!

DELETED_joseannabel
afbeelding van Anoniem
9 okt 2012 - 16:14

hallo , ik ben ook een jonge mama to be, ik ben 22 en ben 25 weken zwanger, 

ik heb het bij mijn 12de week zwangerschap aan mijn familie verteld en die verplichten mij eigenlijk om gelijk maar abortus te doen, daar was ik absoluut op tegen en heb gezegd als je mijn keus niet accepteerd accepteer je mij niet, dat was wel even moeilijk en hard om van je eigen ouders te horen, maar nu langzaamerhand beginnen ze aan het idee te wennen en heeft zelfs mijn vader ( die zoiets nooit zal doen) zijn exuus aangeboden! en maar goed ook

ik en mijn vriend en zijn familie zijn ontzettend blij met de komst van ons kindje iedereen van zijn famillie steunt ons enorm en helpt ons bij alles waar we hulp nodig hebben!

ik vind het niet dat we ons hoeven te schamen omdat we jonge ouders zijn, of we er nou bewust voor hebben gekozen of niet. andere mensen hebben er niets over te zeggen en wij zelf zijn gelukkig over hoe het nu is en neimand kan dat van ons afpakken!

liefs

daryene
afbeelding van daryene
19 aug 2012 - 21:05

hej meiden,

ik ben zelf ook een jonge moeder! ben 20 en weet je ik heb me moeder die met 39 jaar oma word. me zusjes en broertjes zijn tussen 15 en 5 jaar.  me moeder was 19 toen ik geboren werd en ik heb haar met mij (zonder man aan haar zij) een opleiding zien doen in een vreemd land, zonder familie en ik ben super trots op haar voordat en zij is me grote voorbeeld! dus ik heb geen dag spijt van jong en zwanger zijn! Dit was onze keuze en wat andere mensen ervan vinden trek je niks van aan zolang jij er maar blij mee bent daar gaat het om! dus wees een trotse moeder, want het is niet hoe ouder hoe wijzer.

Groetjes

kellysip
afbeelding van kellysip
18 jul 2012 - 15:14

hallo,

 

ik ben nu 25 en zwanger van mijn 2e kindje. de eerste is ruim 3 nu.

bij mij is het wel het geval dat de 2e een andere vader heeft, de familie schrok ook best wel toen we vertelde dat ik zwanger was. maar wij zijn er dol gelukkig mee!! zelf vind ik dat elke baby een wonder is. ook al is het soms niet gepland het is en blijft een wonder!

mijn vriend is pas 24, vooral zijn familie schrok. hij is de oudste thuis en zijn vader en stiefmoeder hebben zelf nog kinderen thuis wonen die nu pas 12 zijn. ze hebben soms wel de neiging om mijn vriend ook als kind te behandelen ( bvb zijn telefoon rekening in de gate houden) maar we wonen nou samen en hij heeft ook gezegd dat ze hem als een volwassen moeten behandelen. dat soort dingetjes zijn soms wel erg vervelend.

maar ik heb wel altijd al voor mezelf gezegd dat ik jong moeder wil zijn. voor mijn 30ste wil ik kinderen krijgen en daarna is het klaar. ik geniet zo van mijn dochtertje en vind het heerlijk dat we nog een meid krijgen :) .

wel vind ik voor de meiden het fijn dat ze jonge opa's en oma's hebben, mijn ouders waren ook begin 20 toen ze mijn kregen dus die hebben nog veel engergie om iets leuks te doen met ze. en mijn oma's leven ook allebij nog :) dat zijn toch wel hele bijzondere dingen die er bij komen als je zelf jong mama word!

hopelijk genieten jullie ook zo van het jong moeder zijn :) en wat de rest ook zegt je weet zelf dat je van je kids houd en dat is alles wat telt!!!

SigiStar_anonymized
afbeelding van SigiStar_anonymized
9 jul 2012 - 21:22

Heey allemaal

Volgende mand wordt ik 24 en ben nu zwanger van de tweede. Me dochter wordt in november 4. Ik volg een HBO opleiding daarnaast werk ik ook nog loop en loop stage. Ook ben ik druk met het geven van danslessen aan kinderen. Ik heb een lieve vriend en heb geen spijt dat ik er zo "vroeg" bij was. Op school zeggen ze wel vaak maar zij is moeder. Ja zo en nu??? Ik ben mama heb het dus zwaarder als jou maar doe het toch maar even. Dat zeg ik dan niet hoor. Ik vind niet dat je tegenover andere hoeft te bewijzen. Het was mijn keuze om lekker vroeg moeder te worden en wat de rest vind is lekker hun probleem,

suzie83
afbeelding van suzie83
25 jun 2012 - 17:46

Hallo allemaal,

Ik ben zelf 29 en zwanger van mijn 3e. De oudste is 5,5 jaar, de tweede is 2,5 jaar en over een paar weken ben ik uitgerekend van de derde. Het is een keuze die mijn man en ik gemaakt hebben, ik heb altijd gezegd dat ik vóór mijn 30ste kinderen wil. Maar eerlijk gezegd hoor ik in mijn omgeving geen opmerkingen of wat dan ook. Ik word juist veel jonger geschat en daarom geloven mijn omgeving me soms niet dat de oudste twee mijn kinderen zijn. Ik zie het alleen maar als compliment. Maar het moet natuurlijk niet zo zijn dat mensen vooroordelen moeten hebben over jonge verantwoordelijke moeders. Iedereen moet gerespecteerd worden en het maakt niet uit of je nou jonge moeder of oude moeder ben. 

 

annie84
afbeelding van annie84
25 jun 2012 - 08:12

bedankt allemaal voor jullie ophartige reacties. fijn om te weten dat je niet de '' enige'' bent. al weet je dat natuurlijk wel, maar toch fijn om zo reacties te krijgen. ik ben nu 22 weken, en geniet steeds meer gelukkig. er blijven nog steeds reacties komen; van t weekend nog tijdens mn werk ('' och, je bent net een fabriek jah'' ) dat doet me zeer. Wij zien het echt wel weer als een wonder. Dat het ons zo gegeven wordt, terwijl er ook veel anderen zijn ,die graag een kindje zouden willen krijgen, maar waarbij het niet lukt. Ik laat het maar gewoon over me heen komen, en probeer er de humor maar wat van in te zien.:)

 

mamaCornel
afbeelding van mamaCornel
23 jun 2012 - 21:14

hier ook een jonge mama. Heb altijd al jong moeder willen zijn en geniet er nu ook enorm van.

Ik ben 24 en van de week bevallen van ons 3de kindje (oudste is 2,5). Tussen de 2 laatste zit net geen jaar, maar dat komt omdat mijn zoontje vorig jaar overleden is.

Mensen kunnen zeggen wat ze willen, en inderdaad wat gretha zegt, soms komt het 'rot uit de strot' maar bedoelen ze het niet zo. Ze kunnen niet oordelen over jou keuzes...

Gewoon lekker genieten van je kids! Je bent echt de enige niet, maar in de maatschappij zie je wel steeds meer oudere moeders (soms bewust, soms ongewild).

 

Gretha
afbeelding van Gretha
23 jun 2012 - 16:12

dat mensen het vroeg/jong vinden of evt snel op elkaar wil toch niet zeggen dat ze het negatief bedoelen ??? ;)

probeer niet alles negatief te zien. maar zie het als EEN reactie. en evt een geinteresseerde vraag of het gewenst is etc. het hoeft geen negatief oordeel te zijn als ze dat vragen maar het kan ook intresse zijn.

dat jullie ervoor kiezen is prima :) dat een ander pas voor kids kiest rond 40 is ook prima. iedereen heeft over elkaar een mening vanuit eigen inzichten, ervaringen etc. maar  je kan ook gewoon uit intresse vragen of het gewenst is..  of het snel vinden als er tussen de kids maar 1 of 2 jaar zit. dat is niet gelijk negatief bedoelt.

en ja bij sommige mensen wel ;) dat snap ik ook. maar zegt meer over die mensen dan over jullie als jonge moeders!!

geniet ervan als het kindje in een warm gezin geboren wordt en je er zelf voor gekozen hebt! het kan ook anders helaas. en ongeacht wat een ander ervan vindt, als jij er blij mee bent is het goed toch ;)

Lilypie First Birthday tickers

lieke1989
afbeelding van lieke1989
23 jun 2012 - 16:05

Hallo,

hier ook een jonge moeder die er voor heefd gekozen om "vroeg" moeder te worden ik was 21 on ik zwanger raakte na 2 jaar klussen, ik ben ondertussen 22 en ons dochtertje is 9 weekjessmiley,wij krijgen ok regelmatig reacties maar daar trek ik me niets van aan.het is onze keuze geweest en niet die van hun ! de nicht van mijn man is 35 en nu zwanger van de 3e de oudste is bijna 4 en de 2e bijna 2 maar ook zij krijgt reacties van dat is snel,dus het heefd niet alleen met je leeftijd te maken. geniet lekker van jou kindjes en jou zwangerschap en trek gewoon niets aan van wat anderen zeggen!

Nina23
afbeelding van Nina23
22 jun 2012 - 21:11

Als al behoorlijk oude moeder heb ik hier geen ervaring mee. Ik hoop voor je dat je ondanks de opmerkingen toch kunt genieten van je zwangerschap en je gezin. In ieder geval van harte gefeliciteerd met je zwangerschap!  

annie84
afbeelding van annie84
22 jun 2012 - 17:13

ben 23. bedankt voor al jullie reacties! echte oppeppers zitten dr tussen :)

 

jola-683725
afbeelding van jola-683725
22 jun 2012 - 10:17

hey,

Ik ben zelf ook jong moeder. Ik ben 19, mijn dochter is 1,5 en ik ben nu 5 maanden zwanger van de tweede. Het is hier allemaal zo snel gegaan dat niemand de tijd heeft gekregen er aan te wennen. Door omstandigheden zat ik op mijn 16e al in een begeleid-zelfstandig woonvorm, waar ik mijn man (en vader van beide kinderen) heb leren kennen. twee maanden later was ik zwanger, drie maanden daarop liet ik me uitschrijven op het adres en trok ik bij manlief in en met 8 maanden zwangerschap zijn we getrouwd.  Ik heb vooral van mijn familie veel negatief te horen gehad, heb er zelf meerdere fikse ruzies om gehad met mijn zus die vond dat  ik te jong was dat ik het nooit zou kunnen opvoeden, dat de vader van mijn kinderen te oud was voor me (6 jaar verschil) en noem maar op, en mijn moeder acceptereede mijn man eigelijk niet omdat hij zijn mond niet houdt als hem iets niet aanstaat (en dat is nogal wat in het geval van mijn moeder). Met de tweede zwangerschap reageerden ze allemaal veel positiever, omdat het met mijn dochter en tussen mijn man en mij allemaal gewoon erg goed gaat. Wat mij vooral staande heeft gehouden is dat mijn schoonouders met wie ikhet erg goed kan vinden het volledig hebben geaccepteerd en zelfs helemaal geweldig vonden. Wij zouden hun eerste kleinkind op de wereld zetten. Maar mijn schoonmoeder was dan ook pas 19 ofzo toen ze haar eerste (van de 5) op de wereld zette (mijn man is haar derde kind). Het negative heeft me in het begin wel veel gedaan, zeker met de ruzies, maar ik heb mezelf er van afgezet. Hun weten niet hoe ik denk, dus ze weten niet dat ze verkeerd oordelen, dacht ik gewoon. Ik ging er op den duur zelfs niet meer op in, al was het midden in een gesprek. En ik zorgde ervoor dat ik meer omging met de mensen die wel blij waren met de komst van mijn dochter:)

everyone is a genius. But if you judge a fish on his abilitys to climb a tree he will live his whole life beliving he's stupid.

lutise77
afbeelding van lutise77
22 jun 2012 - 09:16

Hi,

Ik ben ook jong moeder. Op mijn 19e trouwde ik, op mijn 21ste is na een bewuste keus mijn eerste geboren, op mijn 22ste is mijn 2e geboren en op mijn 24ste is 8 weken geleden mijn 3e geboren.

ik hoor het meeste vooroordeel dat de eerste vast een 'ongelukje' was, maar als ik vertel dat ik eerst getrouwd ben voordat we kinderen kregen,dan zijn ze vaak verbaasd en dat is dan wel leuk om te zien.

Probeer je er niets van aan te trekken. Het is echt onzin dat 'oudere' moeders betere, stabielere moeders zijn. Probeer mensen lekker te laten praten en leg het naast je neer...Je mag trots zijn dat je jong moeder bent! Kun je nog heeeeeel lang van ze genieten :-)

Ljochtsje
afbeelding van Ljochtsje
21 jun 2012 - 20:06

Hoi Anja,

In plaats van dat ik ga zeggen: "Jij bent er niet laat bij!", zeg ik tegen je: "RESPECT voor alle keuzes die jullie hebben gemaakt." Het zal vast niet gemakkelijk zijn geweest en zulke vervelende opmerkingen maken het nog moeilijker.

Ik had achteraf zelf veel jonger moeder willen zijn, maar ik was uiteindelijk 28 jaar met de komst van de eerste. Maar ja... mijn man was er eerder nog niet aan toe, plus die heb ik 'pas' ontmoet op mijn 22ste. 

Hoe jong is jong bij jou? Want je leeftijd staat er niet bij. Daar ben ik nu wel nieuwsgierig naar.

De eerst mag dan wel een verrassing zijn geweest voor jullie, maar ik neem aan dat de andere twee kinderen een bewuste keuze zijn geweest? Je weet tenslotte waar je dan aan begint.

 

In het verleden is er wel een topic geweest met jonge moeders. Dus er zullen vast meer zijn die straks reageren. Ik wil alleen maar zeggen dat ik je er niet om veroordeel. Als jullie er zelf blij mee zijn en in staat zijn om de kinderen zelf (eventueel met hulp van de grootouders) op te voeden, wie ben ik dan om daar wat van te zeggen?!! Geniet van je gezinnetje en leuk hoor dat de kinderen weinig in leeftijd gaan verschillen.

Lilypie Third Birthday tickers